VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojPotrosnja struje
LEGACY

Potrosnja struje

242 odgovora64,883 pregleda
richsmokeAMBASADOR

sep 2007.

Jel ima na forumu koji elektricar pa da odgovori na jednostavno pitanje. Koliko trosi struje (u kilovatsatima) 400W zarulja na sat vremena?
Petar PanPOZNAVALAC

sep 2007.

ne treba ti za to nikakav elektri ar, samo malo razmisli. kilo znai 1000, a 400W=0.4*1000W. dakle lampa od 400W troai 0.4kW po satu

sep 2007.

Al brijem da ovjeka zanima i koliko koata kilovat sat. Zna netko kolko to no doe 1 kilovat u kunama, jer neato su valjda povisili i cijene sturje itp. pa me zanima baa to no kolko doe.
Svizac_:)ENTUZIJASTA

sep 2007.

Ja sam neato prije ra unao i ako se na varam za hps 400W ispadne cca 80-ak kuna mjese no.

sep 2007.

Joj kako cu vas :vb_whip: evo da citiram samog sebe iz posta od neki dan Sa ovog threada http://forums.vutra.org/unutrasnje-uzgajanje/2290-koliko-lampi-preporucujete.html Ajde javi kad procitas, da mogu poslati temu u vjecna lovista... :)
Petar PanPOZNAVALAC

sep 2007.

Brain, veina ljudi u hr ipak koristi bijeli model, ato bi zna ilo da koriste tzv. jeftinu i skupu tarifu. Trenutna cijena jeftine tarife zajedno s PDV-om je 0.39 kn/kWh, a skupe 0.74kn/kWh. Nemogue je da 12 sati dnevno plaate po jeftinoj tarifi kad ona traje 10 sati i to u nonim satima. RASPORED DNEVNIH TARIFA: * zimsko ra unanje vremena: VT od 07-21 sat, NT od 21-07 sati * ljetno ra unanje vremena: VT od 08-22 sata, NT od 22-08 sati Ako netko koristi neki drugi tarifni model cijene su mu na ovom linku http://www.hep.hr/ods/kupci/tarifni.aspx btw. vidim da sam i ja u gornjem postu falio, nije kW/h (kilovat po satu) nego kWh (kilovat sat), jer se radi o potroanji energije, a ona je snaga x vrijeme. nebitno, al nek se zna :-)

sep 2007.

Jel ja brijem il ovako dou ra unice? Lampa od 400w 24h = 162,72kn (23eu) 18h (u slu aju da radi nou od po etka jeftinije tarife) = 117, 84kn (16eu) 12h (u slu aju da radi nou od po etka jeftinije tarife) = 64,56kn (9eu) Lampa od 600w 24h = 244,08kn (34eu) 18h (u slu aju da radi nou od po etka jeftinije tarife) = 176,76kn (25eu) 12h (u slu aju da radi nou od po etka jeftinije tarife) = 96,84kn (14eu)
choki123POZNAVALAC

sep 2007.

jedan kilovat je 12 lipa,znam jer mi je stari elektri ar.......

sep 2007.

Petre Pane, vecina growera koristi lampe po jeftinijoj tarifi znaci nocni sati... (dan u boxu je po noci) necemo cjepidlaciti za ta dva stata koja su u skupljoj tarifi :icon_lol:

sep 2007.

Ne, kilovat je jedinica za snagu :icon_lol: a mozda je kilovat-sat (kWh) 12 lipa po nekoj tarifi koju ne koristimo u kucanstvima... Molim te ne lupetaj ako bas ne moras ...znam jer mi je stari aa
Petar PanPOZNAVALAC

sep 2007.

@doors ako si ra una za 30 dana onda je ok, osim ato si u oba slu aja kod 24h umanjio ra un za nekih desetak kuna. ali kao ato brain ka~e, neemo cjepidla it :-)
gensAMBASADOR

okt 2007.

Za sve one koji su iz HR... ovaj IZRA UN POTRO`NJE bi vam mogao pomoi :)
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2007.

Jedan kilovat cas kosta 3.95 din din. sto je 3.12 evro centi, znaci da 24/0 na 400kw kosta 0.74 evra tj 60 dinara. Za trideset dana 1800 dinara tj. 22,5 evra tj. 1,5 paket kvalitetne vutre ili 3.1 paket sr*nja.
Seed weedISTRAŽIVAČ

okt 2007.

Mislim da si lose izracunao. Ako si u zelenoj zoni mada je to neizvodljivo ako ides 24/0 onda je: VT 3.81 din/kWh NT 0.95 din/kWh tako da ispadne: VT 14 sati: 0.4kWh*14sati*3.81din= 21.336 din NT 10 sati: 0.4kWh*10sati*0.95din= 3.8 din jedan dan = 25.136 din 30 dana = 754.08 din = 9,67987903 EUR (evro) Mislim da si ipak tu mnogo pogresio ps. ovo je mnogo manje kada je cvetanje
dr_biberISTRAŽIVAČ

okt 2007.

Upravu si donekle. Nisam racunao zelenu tarifu. sto se struje tice nije vise 3.81din., vec 3.95din.
dehhiherENTUZIJASTA

nov 2007.

sistem od 400w trosi struje oko 450-460w zbog prigusnice koja se bas dobro greje. tako da cenim da na nju ode sigurno ne manje od 40w. moze se reci da na 12/12 ode oko 5kWh odnosno mesecno 150 kWh, ja sam za oko 300kWh dobio racun od 1300 din (bez TVa), e sad problem je ko prelazi 350kWh mesecno onda je skuplje, ja mesecno imam od 200-230kWh kad ne gori lampa. btw. bojler, sporet i grejanje mi je na plin.
TripcoPOZNAVALAC

nov 2007.

Ja sam u nekoj temi svojevremeno ra unao Garin u kolko bi ga koatao odreeni uzgpj sa odreenim svetlima, ali, u principu mislim da je cela ova tema bespredmetna, bez obzira na razli ite cene struje u razli itim naaim ex dr~avama (koje se ina e sve viae izjedna avaju i prilagoavaju onima u zapadnoj Evropi, pa me onda oduaeve svi oni jadni gastarbajteri kad dou vamo i po nu da se ~ale kako je tamo sve skupo a mi ovde u~ivamo). Treba malo prou iti ono ato piae na ra unu, koja cena za razli ite zone potroanje, pa se onda treba uklopiti u celokupnu potroanju i videti ata od svega ispada u zavisnosti od toga kad se uklju uje svetlo). Hm, ako neko mo~e da rastuma i sve ovo ato sam reko, slobodno, ni meni baa nije jasno ata ~elim da ka~em. Kakogod, obratite pa~nju na ono ato je dehhiher rekao u prethodnom postu o priguanici. esto zaboravljamo na tu potroanju.

nov 2010.

Pozdrav svima, Nov sam clan a i u ovome sto bi probao da uradim :icon_lol: Mislim da su se stekli svi uslovi da probam sa prvim indoor grow-om :icon_lol: Jos sam samo u dilemi jer ne znam kolika je potrosnja struje. Probao bi sa onim boksom (sto je objasnjen u temi kako ga napraviti) i sijalicom od 400wHPS i svim tim kulerima za rashladjivanje. Pitanje je kolko je to osetljivo na racunu za struju :icon_lol:

nov 2010.

negde oko 800 din mesecno na 12/12

nov 2010.

To dodje oko 0.85 eura. Mislio sam da je mnogo vise, ovo je odlicno :D samo ne znam sta znaci 12/12?
Teglica_UnkaAMBASADOR

nov 2010.

800 dinara je oko 8e ili malo manje posto dinar stalno pada
PIPboyISTRAŽIVAČ

nov 2010.

Pozdrav svim lanovima, ve neko vrijeme pratim forum - barem growerski comunity ne kasni previae za zapadom :icon_lol: Pitanje je sljedee, kako unutarnji uzgoj zahtjeva udo el. energije (ventilacija, grijanje, hlaenje, svjetlo) najbolje mi izgleda solucija da spojim to ispred brojila (elektroni ar sam djelomi no po struci pa to nije neki problem), ali me zanima kako HEP kontrolira svoju ulaznu i izlaznu potroanju ako netko zna? Imaju li brojila na trafostanicama ili negdje tipa na svakih 100-1000 potroaaa da stave kontrolno brojilo pa ako previae odska e suma potroaaa naspram tog brojila da krenu u ealjanje korisnika?

nov 2010.

Ima ova tema ve ... Uglavnom,naravno da bi trebali imati brojilo za jedan kvart,ulicu ili sektor,tako ako struja po ne "curiti" da znaju na koji se sektor bazirati da pro ealjaju stvar.Netrebaa se zabrinjavati radi potroane,ono ata bi tebi bilo dovoljno za vlastite potrebe(250,400 ili 600w recimo) je njima dobrodoalo da trljaju ruke (profit) jer je zima,ljudi se griju,tako da u takvim stvarima recimo malo ve e potroanje ve inom sami iku ani prijave da se troai viae struje.Radije ne petljaj s kraom struje jer su kazne enormne,a svejedno nemaa razloga za paniku ukoliko si atedljiv potroaa :)
PIPboyISTRAŽIVAČ

nov 2010.

Cudno da je nisam vidio u zadnja 2 mj, a cuj znam da je kazna za struju u desetcima tisua kuna, ali ovo ime se mi tu svi bavimo, kazne su neusporedivo vee. Ako ovjeka uhvate distributer el energije mu je najmanji problem

nov 2010.

Jeste dru~e al uz distributera el. energije dou i momci u plavom. Pa te ja pitam,di si onda?
PIPboyISTRAŽIVAČ

nov 2010.

Ma ubiti pitanje je vrlo jednostavno, zna li tko to no gdje su sve kontrolne to ke od distributera.

nov 2010.

U tvom stanu i trafo stanicama logiko moja...optere ujea se totalno neva~nim po meni.`ta viae nezakonitosti radia viae si u problemima,joa nedaj bo~e ako se sve zbroji.
PIPboyISTRAŽIVAČ

nov 2010.

Neznam kako je to neva~no, dakle: 600W HPS - 12h(10h nize tarife) oko 4 kn / dan 250 MH - 18h (10h nize tarife) oko 3 kn / dan 150W flo - 18h (10h nize tarife) oko 2 kn / dan PSU s ventima 24h (10h NT) oko 0,8 kn / dan samostojeci vent x3 24h (10 nt) oko 2 kn/dan klimatizacija (10h NT) oko 10 kn / dan To je oko 650 kn / mjesec + ostala struja..... ako je to neva~na i neprimjetna stavka... onda ~ivimo u brutalnoj dr~avi

nov 2010.

Nemoraš imati 600w,3 growa godišnje i 250w bi ti bilo dovoljno u granicama "zdravog" pušenja. Zašto moraš i 250MH i 150w flo kad možeš i bez toga a ionako te muči potrošnja pa eliminiraj nepotrebno. Ventilatori nisu neka stavka. Klima ti netreba osim ljeti,a ljeti fino odmori od growa i uživaj u prijašnjim plodovima i klima ti netreba. Ovako češ izači s ne više od 200kn mjesečno,ili jednostavno čekaj april i posadi napolje pa ti je struja đaba. Svako brojilo ima plombu i serijski broj,ako elektra vidi da nešto ne štima zadovoljno če trljati ruke i naplatiti ti kaznu od minimum 3000€,ili češ ostati bez vlastitog svjetla za sebe.Razmisli dobro,tebi na volju. Jesi uopče odradio koji indor da kreneš s ovim svim?

nov 2010.

Prijatlju moj savjet ti je da se ne igraa! Ovdje kod nes u elektri niko ne kontrolira ve u potroanju struje dok su ra uni uredno podmireni.Evo mo~ea u mom potpisu da pogledaa moj rom i izra unaj kolko troai.Niko te ne e dirat ni da imaa 1000kn mjese no za platit.Dokle god pla aa ra un. A da im curi sistem se kontrolira uvjek.Tako da e elektra vrlo brzo proku~it da im curi struja negdje.Samo je pitanje kad e do do tebe.Al vjeruj mi gledat e oni di im curi struja.A ako platia struju oni trljaju ruke radi profita i boli njih briga ata ti radia sa strujom.Nismo u americi da elektra radi za plavce pa kontroliraju svaku sumljivu potroanju.I joa neato,mislia da je potroanja od 600,700kn puno?Razmisli malo kolko troae oni koji se griju na klimu ili one uljne radijatore ili tome sli no.Svako od njih ako o e zagrijat stan u kojem boravi nakih 8,10h napravit e oko 1000kn mjese nog ra una. Ako se idea igrat sa kraom budi siguran da ea si prije navu plavce na vrat nego da platia tu faking struju!!! :spliff:
slobodanAMBASADOR

nov 2010.

pozdrav pipboj ja konkretno za hrvatsku ne znam,ali znam da je u srbiji zesca kaubojstina po tom pitanju. godisnje se puno gubi na struji koja se krade. posto se razumes u elektriku necu da ti pisem nacine na koje se sve moze krasti,ali ti je najbezbednije da ako se vec odlucis na tako nesto,da uzmes struju pre brojila.magneti i blokatori su nepouzdani jer mogu da ih provere.a najteze za otkrivanje je kao sto rekoh premostavanje kablova... svaki trafo ti ima brojilo bas kao i svaka kuca... kad oduzmes razliku,potpuno je normalno da gubitak postoji,pogotovo u zimskom peridu.imam drugara koji svoju kucu greje na struju sa nekom dnevnom potrosnjom od oko 200kw i to tako vec nekih 6godina... u celoj prici ti je jedino bitno da ako si u malom mestu ni ne pomisljas na tako nesto jer se da iskontrolisati posto mali broj kuca ide na jedan trafo. da me kolege ne shvate pogresno,ja te ne podrzavam u ideji ali, ponavljam da za hrvatsku nisam upucen kako ide,stoga ti je najbolje da pre nego sto bilo sta uradis proveris...
PIPboyISTRAŽIVAČ

nov 2010.

Ma volim imat kontinuiran grow, zasad imam 2 iza sebe, indoor, domace sorte, sad prelazim samo na sortirano...i to ce uskoro prva generacija. Ma ovo je prvobitna faza...mislio sam jos malo to airiti (za kojih x2) pa proporcionalno tome rizik raste. Nije mi problem platiti ovu sad struju (ni onu kasnije) nego jedino povla im pitanje suradnje HEP - plavci. Ovo gore nije ato ce bit, to je prakti no trenutna potroanja - klima, jer temperatudu odr~avam grijanjem kue + HiD, tak oda temp u Grow room-u je konstantno 19 - 27'C (a vani zasad -2 - 20'C) Slazem se slobodan s time, magneti i to sve su *****rije, dapace kako sam friako mjenjao sve sve mi je izvan kue pod klju em....ali zato "idioti" kako su vukli vod. koji vecinom ide ispod fasade su ostavili 1m kabla koji ulazi na tavan pa izlazi van pod fasadu, i viae nego ato mi treba :) Ali ako stvarno nema suradnje izmeu njih mi nije neki problem i 2000 kn plaati mjese no do kojih bi ubrzo mogao doi.

nov 2010.

Sigurno u HR ne surauju! ak nemaju na kompu da kliknu potroaa a i da im izbaci graf o potroanji.Nula bodova elektra i plavci.Oni vide samo kolko si potroaijo,nemogu ni da vide u kojem djelu dana koje doma instvo kolko troae.Ma ne vide niata osim koli ine potroaene.A za suradnju izmeu te dvje institucije u HR joa nije nikom na pamet pala.Mada vjerujem kako je poraso broj indor groowera polako e po et i oni sljedit primjer zapada.Ali otom,potom!Za sad smo sigurni 100%!
pc.growerENTUZIJASTA

nov 2010.

nadam se da neea brzo do do para prodavanjem vutre jer to "nevolimo" hehehe
PIPboyISTRAŽIVAČ

nov 2010.

Cuj djelomi no razumijem stav, al iskreno, to ja volim za sebe + svoje prijatelje. Radim sam svoj alkohol te naravno utrzim, svoje ulje - takoer, tako svoje i ovo :)
slobodanAMBASADOR

nov 2010.

jos sam zaboravio da dodam da koristis jeftino tarifiranu struju,ti i iskusniji groveri verovatno su to ukalkulisali ali cisto da znaju i pocetnici... ja sam kod sebe namesti da imam svetlo u boxu kada je noc napolju tj kada je jeftina struja.

nov 2010.

Evo samo da se malo ukljucim i smirim vas. Moja sestricna radi u elektri na obracunima a brat na iskopcanjima. Pitao sam dali se provijerava. NE provjerava se nista, osim ako je netko zbog necega sumljiv policiji, pa ona pocne kopkati, pa usput zatrazi o elektre ocitovanje. Znam momka koji ima grow sa osam 600w hps, to mu je vec peti i nikad problema. Na mjestu gdje je taj grow je bila struja 170kn a od kad on growa je 2200kn. i nikakvih problema. Samo groweri, pazite se prometnih i ostalih prekrsaja i budite nevidljivi. To je moj savijet a sto se tice struje, ne brinite!!!
SKTAMBASADOR

mar 2011.

Ljudi imam strasan problem. Nesto se desava sa mojim strujomerom. Prikazuje mi ogromnu potrosnju. Jutros od 9 pa do sad mi je potrosilo 6kw a rade samo 2 lampe po 150w i nista drugo. Sta da radim? Da li je to do lampi ili strujomera ili nesto 3e? Molim sto hitniji odgovor

mar 2011.

prvi test ti je da pogasia apsolutno sve...ako se vrti....ba~darenje....ili ako sumnjaa da ne o itava dobro...zahtjev, pa ekipa iz elektre izae u provjeru
SKTAMBASADOR

mar 2011.

ma ne ocitava dobro, nego nakucava 10x vise. to se izgleda rastelovao strujomer, i da znam da se ne cita zadnja cifra. zanima me da li to moze da bude da je oprema za grow tj lampe izazvalo anomaliju, i da li mogu tako da me otkriju??

mar 2011.

vidi,ja sam prije 2 godine sumnjao na ispravnost brojila pa sam napravio zahtjev,doali,izmjerili i rekli da je sve ok...ako nemaa drugih potroaa a osim za grow....te ako si dobro zapisao stanje brojila prije kontrole....onda se mo~da obatalilo neato....provjeri za svaki slu aj joa jednom...
SKTAMBASADOR

mar 2011.

izgleda da sam otkrio kvar. izvukla se zica na reflektoru od je...og uzemljenja i spojila par licni sa fazom. tuda je struja 100% vukla ko luda, i zato je potrosnja nebu pod oblake
Z&NZMAJ

mar 2011.

Promjeni osigura obavezno.Ako nije izbio,a bio je u kratkom spoju,ne valja.
PIPboyISTRAŽIVAČ

mar 2011.

Samo mali update Par mj sam imao grow dan noc suprotno od stvarnog dana - te sam imao 60% niske tarife - i vidi djubrad dosli mi u kontrolu. Al kontrola je bila da im kazem da pazim na potrosnu i nastojim sve raditi u NT. Vidli su da je njihovo brojilo vani u njihovoj kutiji te da kao nemogu nista poduzeti. Sad vec neko vrijeme mi je citav grow prije brojila pa cu viditi.....
hardbluesmanENTUZIJASTA

mar 2011.

kakva kontrola? mislia,doali ti zbog potroanje??!
PIPboyISTRAŽIVAČ

mar 2011.

Da, doali su jer po njihovim rije ima: " udno nam je kad osoba troai viae Ni~e Tarife nego VT", pa onda moramo na teren u kontrolu. Ali nije da su iali po kui i ispitivali uti nice, ni gledati, nego samo kao dou pitati, da im je to udno. Tako da svi kaj imate viae niske tarife - pripazite da se ne scimate ako vam doe kontrola (usrana dr~ava - ato rei)
SekachAMBASADOR

mar 2011.

Normalno...posto ljudi sami prebacuju na nizu tarifu preko dana... Kod mene su bili pregledati brojilo...i sve bilo ok...
Z&NZMAJ

mar 2011.

...mo~e pogledat samo brojilo i uklopni sat...za ostalo treba povesti policijskog slu~benika i imati sudski nalog...u protivnom mo~e samo :bj1: Ako sam poateno platio i nisam mrdo po brojilu,nema osnovu za bilo kakve akcije. Btw,kolko ti tog imaa kad su ti primjetili pove anu potroanju???
PIPboyISTRAŽIVAČ

mar 2011.

a trenutno 2x 600W hps / 250W MH / 4x36W Flo / 8x36W Flo + ventovi...ma nije potrosnja nesto poskocila opasno... nego je jako puno NT naspram VT (bilo)...al kako je Sekach reko ... samo su pregledali brojilo i razvodnu kutiju i to letimi no

mar 2011.

Ja bi se pripazio na tvom mjestu. Nadam se da si " ist" od prije. Za mene je to rizi na potroanja,joa su doali i izvidnocu. Mogao bi smanjivati to polako, do ljeta privesti to kraju i smanjiti "grijanje".

mar 2011.

Ma vracajte satove kako znate.Ima i magneta da se uspori sat. hehehehe.Ne placajte nista,mamu im lopovsku :D
NoTrippinAMBASADOR

mar 2011.

Ako se doma uzgaja treba uredno plaat struju.Ne isplati se riskirat probleme za tih 10, 20 ojra koji se ionako ne osjete puno ako se plaa svaki mjesec. I vjerojatno se nee past sa biljkama ako kradea struju i sku~e te, samo e ugasit struju i spi it kaznu, al kome se da usred cvitanja ostat bez struje i razmialjat ou li past, nepotrebno se zezat sa tim uz sve druge rizike.
GreenRyderLEGENDA

mar 2011.

....kod mene recimo nije problem placat struju nego ju pravdat, pa bi ju najrade krao jer ju onda nemoram pravdat......treba objasnit na sta se potrosi 100-tinjak KW mjesecno ''viska'' struje.....
PIPboyISTRAŽIVAČ

mar 2011.

A zamisli tek 30tak kwh dnevno pravdat :-)
SvetilistPOZNAVALAC

mar 2011.

nitko tebe ne e pitat na ata se troai struja ako je rata svaki mjesec uredno pla ena a to njima i paae da poberu ata viae para

nov 2013.

evo jedan prilog za one koji to racunaju, u smislu: lampa od 400w ne trosi samo 400w

jan 2014.

30 dana = 754.08 din = 9,67987903 EUR (evro) CHOVEK je u pravu ali kome je stalo i do 1000 din. kada to spurnjate za chuku vremena a tebi svaka chast sto si im otvorio oci da se ne boje potrosnje

jan 2014.

sinovac, ne kontam ti racunicu

nov 2014.

Ako si iz Hrvatske eto ti link pa si upisi sve potrebno, od Watta koliko trosis i koliko vremenski i dobiti ces izracun i za dan i za mjesec dana :) http://free-zg.t-com.hr/Swinger/potrosnjastruje.htm

nov 2014.

frend, odgovaras na post iz 2007 god. i to sa linkom koji vec postoji na forumu. upoznaj se malo sa forumom i razmisli ima li smisla obracati se nekom ko verovatno vise nije na forumu, konkretno richsmoke poslednji put bio na forumu: Zadnja aktivnost Mar 15 2012, sto mozes videti na njegovom profilu
Z&NZMAJ

nov 2014.

Pa dobro, istina je da je odgovorio na post iz 2007, ali ovaj link je koristan, poato je onaj od prije mrtav ;) Isti kalkulator je bio, ali na prijaanjoj stranici viae ne postoji.

nov 2014.

pa dobro, istina je i da nisam maknuo post kao i da nisam znao da stranica vise ne postoji :) poenta je da se ne citira neko ko vise od 2 godine nije na forumu, a cije je pitanje, tek sad vidim, nebulozno:"Koliko trosi struje (u kilovatsatima) 400W zarulja na sat vremena?" odgovor: 0.4Kw na sat :)

nov 2014.

na racunu pise koliko kosta jeftina koliko skupa struja po kilowat satu

jan 2015.

Jel ja brijem il ovako dou ra unice? Lampa od 400w 24h = 162,72kn (23eu) 18h (u slu aju da radi nou od po etka jeftinije tarife) = 117, 84kn (16eu) 12h (u slu aju da radi nou od po etka jeftinije tarife) = 64,56kn (9eu) Lampa od 600w 24h = 244,08kn (34eu) 18h (u slu aju da radi nou od po etka jeftinije tarife) = 176,76kn (25eu) 12h (u slu aju da radi nou od po etka jeftinije tarife) = 96,84kn (14eu) Oj, novi sam clan
RolipopLEGENDA

jan 2015.

uh..uh... Raspored dnevnih tarifa: zimsko ra unanje vremena: VT od 07-21 sat, NT od 21-07 sati ljetno ra unanje vremena: VT od 08-22 sata, NT od 22-08 sati; cijena za preuzet kilovat sat elektri ne energije u VT (visoka tarifa) 1,06kn cijna za preuzet kilovat sat elektri ne energije u NT (niska tarifa) 0,53kn izra un: Snaga lampe je 400W, (0,4 kW) cijena kwh VZT=1,06kn cijena kWh NT=0,53kn slijedi: 1. 18h (10 sati u NT + 8 sati u VT) VT=1,06kn/kWh * 8h * 0,4kW = 3,39 kn NT=0,53kn/kWh *10h * 0,4kW = 2,12 kn UKUPNO ZA FAZU 18/6 = 5,51 kn/dan cca 30 dana - > 165,30kn Faza 12/12 je povoljnija jer je samo dva sata u visokoj tarifi pa dan izae 2,97 kn a 70 dana 207,90 kn....
nerpZMAJ

feb 2015.

Posto je tema stara 5 godina, da napravimo neki rezime i za Srbiju.. U Srbiji tj. tacnije u Beogradskoj elektrodistribuciji (ostale EDB imaju svoje periode za tarife koje znaju pocinjati i od 22h nocu, znaci pricam iskljucivo za sire podrucje Beograda) je sledeca situacija (ne racunam zelenu zonu u kojoj ne moze ostati ni moja baba sa jednim televizorom, znaci ovo je za plavu tarifu sa porezom na dodatu vrednost) : Jeftina tarifa nocu (00-08h) - 2.44 din/KWh Skupa tarifa danju (08-24h) - 9.74 din/KWh Opet ponavljam, 2015. je i odnosi se na potrosnju u srednjoj tj. plavoj zoni. Shodno tome, 18/6 rezim listanja sa 400W lampom (neko je u temi okacio da ta lampa vuce 466W) i ventilatorima (recimo ukupno 500W tj 0.5KWh potrosnje) iznosi oko 58 din/dnevno. Na osnovu prethodnog posta sam izracunao da u HR struja dodje 18 din/KW u skupoj, tj. 9 din/KW u jeftinoj tarifi. Ne znam jel imaju tamo zone kao mi, ali ispada da imamo duplo jeftiniju struju nego u HR?

feb 2015.

u RH je to uistinu puno skuplje. ako uzmemo 12 sati jeftiniju i 6 sati skuplju struju, to bi iznosilo 413,00 kn mjese no ilitiga 6.581 dinar mjese no.
SmellsZMAJ

feb 2015.

HR u kur...:wave: Ovdje ni umrijet nije jeftino,sama banda lopovska. jones.Davy - mislim da si ipak malo pretjerao,400w sigurno ne kosta 400kn mjesecno...ili sam ja u zabludi jones davy - 413kn mjesecno? niiiikakooo...nesto si fulao u izracunu,mozda 150kn mjesecno max...da sad ne idem racunat,otprilike...

feb 2015.

Evo ispravka....12 sati jeftine i 6 sati skupe 500 w/sat Informativni izra un potroanje razdoblje na koje potpisujete ugovor jednu godine dvije godine tri godine izaberite tarifni model hepi PLAVI - jednotarifni hepi BIJELI - dvotarifni broj mjeseci ? upiaite potroanju VT kWh NT kWh imate li ugovor o samoo itanju da ne izra unaj moj tarifni model energija 270 kWh 106,32 kn + opskrbna naknada 9,25 kn + OIE 270 kWh 11,81 kn ra un za energiju (HEP Opskrba) 127,39 kn + ra un za mre~u (HEP ODS) 90,13 kn Ukupan iznos: 217,51 kn
KlaypexDelusionISTRAŽIVAČ

feb 2015.

True Story Bro... Kad gledaa ove cijene kako bi tek prolazio kada bi gajio auto biljke... Dr~ati ih 70 +/- dana pod 20/4 pod 400w. A ne bih se baa i obradovao ni sa 18/6 da ih dr~ia...
SmellsZMAJ

feb 2015.

Ma ja u svoje automatike drzat na 18/6 dok vegetiraju, im po nu cvjetat idu na 12/12...i nije neka dramati na razlika po onom ato sam vidio...al je zato u struji.
KlaypexDelusionISTRAŽIVAČ

feb 2015.

Mo~e i tako da... Zgodno da kod automatika da se mo~ea poigrati sa svijetlom bez obzira na fazu. Mah... Nadajmo se ato skorijim ni~im cijenama LED-ica =)

feb 2015.

znaci ako bi growao sa lampom od 1000w i pratecom opremom to bi ispalo oko 1.5kW/h, sto dalje implicira da je u vegetativnoj fazi 18h x 1.5kW x 30dana = 810kW mesecno.Prelistao sam racune i kod mene je neki prosek od 7 dinara/kW sto dalje implicira da je to jebenih 5670din mesecno, plus ti rebnu pdv 20% i neku "naknadu za povlascene proizvodjace iz OIE" 10% to mu dodje oko 7500din mesecno, dal je ovo moguce izgleda da ga lose racunam nesto??....:confused: strahota Za prosli mesec sam potrosio sve ukupno 690kW bez indoora, PA ME ZANIMA I DAL JE MOGUCE DA JEDNA JEBENA SIJALICA trosi vise od celog domacinstva, tj od 2 zamrzivaca, 2 frizidera, 2 kompa koja rade 24/7, 2 televizora, bojler isto 24/7, ves masina, sijalice i jos svasta nesto....nemoguce...bem ti sijalicu i indoor, kako da pravdam kuci racun za struju uvecan za 120% :fuck:

feb 2015.

a sta mislis zasto svi growamo sa lampama do 400 ili 600w...tako ti je to batice...

feb 2015.

pa smanji dozivljaj i radi sa slabijom lampom

feb 2015.

Ja sam radio ovaj grow na 24/7 sa 250w Hps i mislim da je iznad 2.000 din. preko ra una...nisam siguran poato su tri domainstva na jednom strujomeru...za sad je ok, ak sam planirao na jesen i 400w hps, ali sam uo da najvljuju neko poskupljnje struje, a onda mi ne gine cfl-ka neka! :)

feb 2015.

Kod mene je svejedno dali grovam sa jednom ,dvije lampe i kolike su im vrijednosti,joa kad se kua gradila slo~ena mi je lopov utinoca,ranije smo na nju spajali kaminke ili grijalice,i to je ostalo do dana danaanjega,nepada mi mapamet to deinstalirati kad znam barem troje susjeda koji to isto koriste,ovime ne nagovaram nikoga da si to da napraviti mada znam da mi lampe vuku i previae,ako sami oitavate struju mislim na HR i imate jednotarifno broilo a to vam doe da nemate razdjelnik skupa jeftinija kilovat vam je 1kunu,a grovaa li na re~imu 12 sati sa ~aruljom od 400,nakupi se,a znam par grovera sa po dvije od 400 raun im je boli mozak.Meni apetiti nisu naravi da doma uzgajam preko 4maksimum 6 automatika sve preko zapitao bi se za koga?to je rizik koji izaziva sumlju ako ste me svatili,zimi automatici a na proljee gerila POZZ!!
nerpZMAJ

feb 2015.

Evo je najava za poskupljenje struje za Srbiju, "uvode akcizu da bi smanjili potrosnju" (klasicno licemerje) oko 15% gore ide cena: http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/538215/SRBIJA-UVODI-AKCIZE-NA-STRUJU-Kilovat-skuplji-15-odsto-od-1-aprila

feb 2015.

...banda! Ma ne smeju oni tek tako bre to...narod nema leba da jede, a kamo li stuju da plaa! Jebala ih Evropa!

mar 2015.

Poskupljenje struje od 1. aprila, hah kazu ako hocemo u jevropu moramo i cene jevropske da imamo. Cigare poskupele odavno, vlada i policija ulazu sve napore da suzbiju sverc i nelegalnu prodaju duvana , a sto su nam plate k'o da zivimo u Keniju, zato ih zabole....:clap:::clap:::clap:::clap::

mar 2015.

Zato sto ste amateri xD
bakalulaLEGENDA

mar 2015.

Onda ti budi profi pa pravdaj kome ve trebaa pravdat kad ti ra un sko i za 100-200% ;)
mikolo13ENTUZIJASTA

mar 2015.

narod se uvik snalazia. mogu oni uvest ca god oni oce, narod ce uvik nac neko rijesenje da olaksa sebi i svojoj familiji. ako tebe drzava jebe, jebi i ti nju. nemoj da te iko pravi budalon.... ja znan baren 20 ljudi sta kradu struju i to potpuno neprimjetno. ima jedan covik ca to naplaciva nekih 500 eura (inzinjer elektrotehnike i zaposlenik HEP-a) i boli ga briga. njemu dobro, tebi dobro, svi sretni =D

mar 2015.

Ma solarno cu ove god da growam xD mamu li im, vec poceli da obletavaju helikopterima, provalili da se nesto veliko sprema xD nije zajebancija :)

mar 2015.

Nije u redu krasti reci im.
nesalaLEGENDA

mar 2015.

di to nije u redu krast? ja sam skonto da u ovoj dr~avi nije u redu bit poaten?
mikolo13ENTUZIJASTA

mar 2015.

onaj ko se ne dira u te, ne diraj se ni ti u njega. onaj ko te jebe, jebi i ti njega. to "drzava" je sirok pojam. drzavu cini narod, a narod su ljudi. ima dobrih i ima losih ka i u svakoj drugoj drzavi. ja samo govorin iz iskustva ca san prozivia. evo nekidan dosa neki covik iz vodovoda utjerit dug iz 2010 godine, e stari 5 godina star racun on je isa rec obitelji da nisu platili. susjed mi sok dozivia, odma isa u kucu rec bolesnoj zeni da trazi po ormaru, i sva srica par dana posli nasli racun i odnia ga on u vodovod. aj ti meni reci jel taj nacin normalan? sta da ga nije nasa? ovrha, kamate, ode kuca a? j**a in pas mater -.-
nesalaLEGENDA

mar 2015.

to oni tako da vide ak prodje prodje. to je hrvatski sistem...

mar 2015.

koliko koata 5-tica na ulici ... nemoa toliko potroaiti struje za jedan mjesec na 400w :D ra unica je vrlo jasna :bocni::

mar 2015.

ja moram da kazem da imam bruka neku losu prigusnicu a i staru presvega pa mi ceo sistem u boxu znaci vent i 250w potrose oko 3,200 din za rezim 18/6,sto naravno znatno ce biti manje kad prebacim na cvetanje,zato planiram evo ide leto radice se punom parom a posto sam juce bio u hidraponici svratio onako usput mi bilo,ubedi me onaj gospodin tamo za onaj led panelAPOLO 8 kaze da je znatno manji potrosac struje i da daje kvalitetniji spektar od MN/HPS rasvete i to je bas zustar bio u raspravi samnom,ja mu kazem vi ste klasican trgovac hocete samo da mi prodate artikal,auuuu kad se pomami covek,uglavom nisam pametan jbg taj panel kosta oko 56 soma hiljada naravno,racunam da stedim od plate da mi ne trpi kuca mogao bih da ga kupim za nekih 6-7 meseci,ili jednostavno da uzmem digitalnu prigusnicu i resim sve,sta vi kazete imali taj panel apolo 8 bolji taj spektar svetlosti.
windfucker12ISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Narucivao bih sljedece : http://www.hempatia.si/set-growbox-600w http://www.hempatia.si/set-110w-agro-propagator http://www.hempatia.si/timer-sa-relejom http://www.hempatia.si/digitalni-indoor-outdoor-hygro-termometer.2 Zanima me koliko bi se povecala potrosnja struje,te da li bi to HEP-u bilo primjetno / sumnjivo? 650w na sat x 12 sati dnevno = 7.800w na dan x 30 dana u mesecu = 234.000w na sat mesecno ,po izracunu kolege forumasa. No volio bih cuti jos misljenja.
BizzzoZMAJ

mar 2015.

HEP je firma koja posluje na nacin da svoj proizvod nudi, plasira i za njega dobiva protuvrijednost u novcima. Skroz dok su svi racuni placeni nitko ih HEP-a nece nista pitati. Dapace, moguce da ce ponuditi nesto. Moje iskustvo kaze da sa svakih rodjenim djetetom struja skoci cca 30 €. Zamisli kako izgledaju onda svi ti skokovi njima tamo? :) Za HEP se ne moras sekirati.
JoannaDarkPOZNAVALAC

mar 2015.

Zasto bi im bilo sumnjivo? Ako te i budu pitali, tj trazili objasnjenje, reci im da si ti Super GAMER i da si kupio novi high end gaming PC i da je napajanje 1200 w i da obozavas COD, BF online. Odma ce te razumit posto cijeli svijet je danas vise manje u gamingu. :p
PedalaAMBASADOR

mar 2015.

Mogu re jedno osobno iskustvo. Dobio sam rate za narednih 6mj struje od 270kn mjese no_Otiaao sam u elektru i tra~io vee rate uz obrazlo~enje da mi treba viae struje za grijanje i da nebi htio dobiti doplatu.Moj razlog je tako i tako bio nebitan jer me samo djelatnica pitala kolko ~elim ratu.Rekao sam 500kn i na to mi je ispisala uplatnice bez ikakvih problema,tra~ila me samo trenutno stanje brojila i to je to. Bit svega je da ti platia ra un a ostalo njih baa previae ne zanima na ata si potroaio. Podrazumjeva se da e te pitati ako mjse no troaia 1000kw a do sada ti je bilo dovoljno 250kw.

mar 2015.

koliko 400 w mo~e potroaiti kilovata prilikom jednog uzgoja onako okvirno

mar 2015.

Onako okvirno tvoje pitanje baa nema veze sa kondenzatorima ,zar ne ?

mar 2015.

tra~io sam gde da stavim pitanje pa rekoh ovde ima pametnih i iskusnih mo~da bi hteli rei

mar 2015.

400W=0,4kW Cijena tvog kW/h??! 18/6 prvih mjesec dana - 0,4kW x 18h = 7,2kW/h 12/12 do kraja (2 mjeseca) - 0,4kW x 12 = 4,8kW/h 7,2kW/h x ~30 dana = 216kW/h 4,8kW/h x ~60 dana = 288kW/h ------------------------------------------------- 504kW/h pusti iriea neato je ljut, ve e moderator premjestit u "potroanju elektri ne energije"
StipeZMAJ

mar 2015.

malo si profulao, posto vec ima tema o potrosnji struje. uglavnom kolko 400w trosi kilovata? :) mislio si na kilovat sate (kWh) 400w=0.4kw Mjesecno je oko 170 kWh na 12/12 po jeftinijoj tarifi. Ako ti cvjetanje traje 60 dana to je oko 330kwh. nesto malo vise pa sad racunaj jos vege ako traje nekih 4 tjedna, to je mjesecno oko 250kwh. Ukupno oko 550 kw/h. @ZdravaTrava ja sam uracunao oko 50w prigusnica i ventiltori. Mozda cak i 100w sam trebao.
t@maraZMAJ

mar 2015.

Kakvi ste atreberi haha :p

mar 2015.

Lampa tehni ki ne "troai" struju, ve samo priguanica koja ju napaja. A vent ovisi jbg, moja 3 pc venta snage niti 10W pa nisam ni ra unao. max: cijena mog kW/h je skoro 1kn. Ti mo~da imaa dvotarifno brojilo pa ti nona ful jeftina :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se