nov 2014.#1
Sto je vlaga?
Vlaga se odnosi na kolicinu vode u zraku u obliku pare.
Ako namjestimo ovlazivac(ili kipucu vodu) da konstantno ovlažuje/isparava u zatvoreni prostor ili box, vlaga ce kontinuirano rasti sve dok se ne dostigne tocka gdje je nemoguce dalje dodavati paru. To se zove tocka zasicenosti ili 100% relativne vlage(RH). Naknadno isparavanje se moze dodati tek kada se dio vlage kondenzira van prostora kojeg ovlazujemo. Kondenzacija ce se pojaviti samo na najhladnijim povrsinama. Ako hladne povrsine nisu prisutne tada ce se cestice vode/pare grupirati i padati u obliku kapljica ili kise.
Vlaznost se mjeri kao Relativna vlaznost (Relative Humidity - RH). To oznacava kolcinu vode u zraku kao postotak maksimalne moguce pare. 100% RH oznacava maksimalnu zasicenost zraka a 0% oznacava apsolutno suhi zrak. Plastenici, staklenici i prostori za uzgoj obicno imaju 60-80% RH.
Malo fizike
1. Temperatura i RH su usko vezani
Uzmimo za primjer box sa fixnom zapreminom zraka i fixnom vlagom. Ukoliko mu promjenimo temperaturu, RH ce se takodjer promijeniti. Grijanjem zraka spustamo relativnu vlagu u istom prostoru. Porast temperature za samo 10°C moze dvostruko uvecati kapacitet zraka da primi vlagu, sto znaci da ako je RH zraka 100% pri 10°C i mi ga ugrijemo na 20°C, vlaga ce pasti za vise od 50% iz gore opisanog razloga; Topli zrak moze primiti puno vise vlage od hladnog zraka.
2. Biljke isparavaju vlagu u prostor
Rajcica(Paradajz) ce predati oko 0.2L vode/pare u prostor u jednom satu za vrijeme ljeta. To je skoro 2L vode po biljci po danu. Uzmimo za primjer staklenik od 2000m2 sa 2.5 biljke po m2, to je ukupno 5000 biljaka i priblizno 10 000L vode koja isparava iz biljaka u jednome danu. Biljke su prakticki ovlazivaci i hladnjaci zraka u boksu. Slicna situacija se desava i sa nasom biljkom.
3. Sva ta vlaga mora negdje otici
Vlaga koju biljke proizvode mora otici van prostora za uzgoj ili u protivnom dolazi do kondenzacije. Ventilacija je kritican element u uzgoju i kontroli vlage.
Efekti vlage/vlaznosti prostora
1. Pre visoka vlaga
-obicno se desava za vrijeme mraka ili po zimi kada je ventilacija prostora slabija i vlaga nema kamo otic
-ako vlaga postane pre visoka tada biljke gube sposobnost transpiracije, te ako je jos i temperatura visoka, pore na listovima se otvaraju da bi omogucile isparavanje vode koja NE moze ispariti.
-protok vode u biljci se usporuje i samim time se smanjuje i kapilarni unos minerala
-u toj situaciji biljka postaje idealno mjesto za razvoj gljivica
-spor i "mekan" rast
-biljka pokazuje manjak nutrijenata jer joj je protok vode i hranjivih tvari iz zemlje usporen ili cak zaustavljen
-kondenzacija vode moze potaknuti razvoj gljivica u boksu
2. Pre niska vlaga
-obicno u vrucim prostorima sa jakom ventilacijom
-biljke zatvaraju pore kako bi sacuvale vlagu, samim time prestaju upijati CO2 i rast se usporava
-biljke se suse i lisce postaje tvrdo. Moguce nastajanje spaljenih vrhova
-zakrzljane biljke
-u iznimnim slucajevima biljka ce uvenut
-kapilarni tlak u listovima opada koji se manifestira frkanjem, izokretanjem i nepravilnim izgledom listova
Idealni postotak vlage?
Da bi smo odgovorili na ovo pitanje moramo znati koju vrstu biljke uzgajamo. Biljke koje dolaze iz tropskih krajeva ce trebati veci postotak vlage nego biljke iz suhih krajeva. Vecini biljaka u vegetativnoj fazi odgovara vlaga od 70-80% (diskutabilno). Ipak, idealna vlaga ovisi i o temperaturi prostora te se mora uskladiti. Niske temperature takodjer sprecavaju transpiraciju, ali ako smanjimo RH, biljka ce ponovo pocet "disat".
Iz tablice vidimo da ako imamo visoku temperaturu u boxu, moramo podic i vlagu.
Jos jedna mjera koja postaje popularnija u indoor uzgoju je VPD ili HD koja kombinira i temperaturu i vlagu u jedno i time je lakse odrediti kako se biljka "osjeca". VPD oznacava "vapour pressure deficit" (manjak parnog tlaka). HD oznacava manjak vlage.(humidity deficit). Obje jedinice mjere skoro pa istu stvar samo imaju razlicite oznake. Na primjer VPD 0 oznacava 100% RH u zraku a veca vrijednost oznacava suhocu zraka.
Navodno je puno jednostavnije koristit ovu tablicu nego onu sa RH i °C, makar ja bas ne razumijem ko koga ovdje :D
Kalkulator za izracun VPD/HD
nov 2014.#2
Lepo objasnjeno. :respect:
dec 2014.#3
legendo svaka ti dala ;) fala
jan 2016.#4
A nigdje ne napisa koja je idealna vlaga za cvjetanje?? Pozdrav
jan 2016.#5
A za cvijetanje ato ni~a vlaga to manji rizik da ea nakupiti plijesni.
jan 2016.#7
To je neka optimalna granica, tako da je ok. U drugoj polovici cvata probaj spustiti i neat ni~e ;)
jan 2016.#9
Izvini za ovo da mi se ne svida, slucajno na mob. Stisnem ovo mi je drugi put,kako da ponistim?? Pozdrav
jan 2016.#10
58833 kliknes na Undo Rating i gotovo ;) izvinjavam se za off...
jan 2016.#11
a dali je dobro prskati biljke s vodom ako nam je vlaga niska ?
jan 2016.#12
je, nakon sto se lampe ugase i biljke ohlade malo. Nije obavezno, ali ima pase tu i tamo :)
feb 2016.#13
Pozdrav,
imam ovlazivac i za vege nastojim drzati 60%. E sad, da bi to uspio ovlazivac mi radi na 80% snage a predviden je za prostore 30m2 (box mi ima 0,3m2, dim 0,6*0,6*1,25). Kada otvorim box unutra je skroz zadimljeno od vlage. Sumnjam da higrometar krivo mjeri pa mi je stvarno cudno da tolika kolicina pare treba da bi se dobila trazena vlaznost.
Ajde neki komentar od ekipe sa ovlazivacem....
feb 2016.#14
Ja ga koristim i nikad mi nije tako zadimljeno kao sto ti opisujes s tim da je kod automatski pa se gasi kad nabije zadanu vlagu.
Kakva ti je ventilacija?
feb 2016.#15
U negrijanom je prostoru tako da se vent pali kada dostigne temperaturu. Ne radi stalno. Vlaga mi spusta temp pa se slabije pali vent i tako u krug. Bas me hebe.
feb 2016.#16
ljudi kako podici vlagu?40 mi je u boxu
feb 2016.#17
Ovlazivac je svakako najbolje resenje i nije preterano skupo, a besplatno ti je neka krpa natopljena vodom ili casa/tegla napunjena vodom pa da isparava..
feb 2016.#18
Imas o tome na forumu, malo pretrazi. Probaj za pocetak sa mokrim krpama/rucnicima u boxu, ispred ventilatora itd.
Imas tu zanimljivu stvar koju mozes sam napraviti ako ti se da https://www.vutra.org/threads/diy-jeftini-i-jednostavni-ovla%C5%BEiva%C4%8D-zraka.14621/
maj 2016.#20
pozz kako smanjiti teperaturu 33 dali im to smeta..
maj 2016.#21
Pojacaj ispuh, povecaj pasivni upuh. 33 je too much.
maj 2016.#22
kad mi se sve ugasi svijetla ventilatori digne mi se vlaga na 80 posto... temp je 22.5 ... kada sve radi temp mi je 27.5 a vlaga 55 posto do 59 60... kako da spustim vlagu dok je sve ugaaeno?
maj 2016.#23
Pojacaj izlaznu ventilaciju i ostavi vent da duva po biljkama non stop
maj 2016.#24
zna
i nek ulazni vent duvani stalno unutra? jer kupio sam jutros oksijalni vent i uvalio ga u aator ali vlaga i dalje 80 posto
~
maj 2016.#25
Izlazni vent treba da se pojaca, a vent koji duva izmedju sijalice i biljaka treba da radi nonstop
maj 2016.#26
kako da poja
am izlaznu ventilaciju?
maj 2016.#27
Pa stavi jacu ventilaciju...
Moras napisati detaljnije opremu i box da bi ti se pomoglo
maj 2016.#28
evo brate ovako aator je 1.50 x 1.50 x 2 aerowing reflektor 600w lampa jedan ventilator koji ubacuje svije~ zrak u aator, onda ide filter u lampu iz lampe ide ventilator koji vu
e zrak iz prostorije kroz lampu pa ga baca vani... taj vent radi samo kad je upaljeno svijetlo... kao i onaj ulazni isto... u aatoru je vent jedan oksijalni koji puae po biljkama iznad njih i u njih... kad sve radi temp je 27.5 vlaga 50 60 posto kad se ugasi padne temp na 21 22 stupnjeva i digne se vlaga na 84 posto... jel sad uredu?
maj 2016.#29
Taj vent koji je zakacen za lampu mora da radi non stop, koliko biljaka imas i kolike su?
maj 2016.#30
4 komada imam imaju vec mjesec dana sad bi trebao da ih lagano korz par dana prebacim na cvetanje... od pre tri 4 dana me vlaga mu
i... probat u da onaj koji je oka
en za lampu da radi stalno
hvala brate
maj 2016.#31
Posavetuj se sa nekim oko lolipopa, da smanjis malo lisnu masu pred cvetanje. Upali glavni vent da radi non stop, ulazni vent non stop, vent koji duva po biljkama non stop.
Vlaga takodje zavisi i od prostorije u kojoj se box nalazi, kao i temp koju ces morati da pojacas ako ti je ventilacija i nocu bude spustala
Ziv bio
Edit: nisam bas najbolje objasnio @opa cupa @Stipe
Kod mene grejalica radi 24/7 :D:D:D
maj 2016.#32
Zasto bi uopce skidao list jer ulazi u cvijetanje ??
Pa onda grijanje boxa sredinom 5 mj !!!!
O cemu vi to ??
HA sve je u redu..tu vlagu manje ,vise imamo svi dok lampa ne radi.
maj 2016.#33
napravio sam kao ato mi je rekao upalio sam vent koji izbacuje zrak iz aatora i odmah je vlaga pala za 14 posto sad cu probat tako da vidim ata ce da bude... uglavnom mu
i me samo to kad je sve ugaaeno digne se vlaga na 80-84 posto i tako bude 6 sati.. kad se upali sve je u kako treba da bude... meni je sad zbog te vlage jer mislim kroz par dana da ih lupim na 12-12 pa da mi ne bude 84 posto vlage 12 sati... a to za listove neznam i nekuzim se baa ne bi ih rezao ako ne moram... ata vi mislite... ina
e ovo mi je prvi grow kako treba pokuaao sam lani ali nisam imao ovako profi opremu... svaka info mi dobro doe... hvala vam dobri ljudi
maj 2016.#34
Sve ventove koje imas pusti da rade 0-24 i vlagu vise nemoj ni gledat jer nemas sto napravit osim kupit neki ovlazivac. Sve je to normalno.
maj 2016.#35
i da ne reckam nikakve listove? ok sad je uplajeno sve i lampa jer je tako namjeateno ... ali kad se lampa ugasi ujutro upalit cu jos taj vent koji ubacuje zrak unutra
maj 2016.#36
Taj koji ubacuje stavi isto da izbacuje. Treba izbacit van i toplinu i vlagu. Lisce nikakvo ne trgat....
maj 2016.#37
neznam dal da stavit taj koji ubacuje svije~ zrak unutra da baca van jer po meni njima i treba svije~eg zraka... mo~da grijeaim neznam
maj 2016.#38
mora ti neata mjeaati zrak, ako nemaa jedan da izbacuje imaa problem.
maj 2016.#39
jedan ubacuje oksijalni mijeaa unutra treci izvla
i zrak... pro
itaj malo gore sve sam napisao
maj 2016.#40
A i ti pro
itaj sto ja pisem.
maj 2016.#41
zanima me kupio sam 2 ventilatora fi 110 dali je to dovoljno za prostoriju 3x2x1,80 jedan je upuh drugi je ispuh jebe me temperatura neke su u fazi cvatnje ali su slabe od topline brijem 33 je temperatura pozzz pomagajte hitno.
pati me samo koliko trebaju biti jaki ventilatori kupio sam obicne kupaonske fi 110 neznam dali je to dosta prostorija je 2x3x1,80
maj 2016.#42
kad si vec kupio a pre pitanja probaj ali 99% nece biti dovoljno.
Ni 120 tu ne valja onda.
maj 2016.#43
ok oao sam kupiti 150 fi 300m3 njega cu metiti za upuh a ova dva za ispuh pa cu viditi.pozzz
maj 2016.#44
ja imam jedan drugi problem ju
er sam iaao natezat biljke ( lst ) i pukla mi je to
no iznad drugog kata... e sad stavio sam neku aipku da ju dr~i uspravno i stavio sam bijelu onu medicinksku izolir traku... zanima me postoji li mogunost da zaraste ili da ju cepnem do kraja u maknem? hvala
maj 2016.#45
@halfbaked420 ajde nemoj pisat post za postom, citirat postove iznad.....i ispitivat pitanja koja nisu vezana za temu.
postoje teme o ventilatorima, pa tako i o Aksijalnim ventiltorima. Isto tako postoji tema o treniranju biljaka.....
hvala.
apr 2019.#47
Evo naletio na neku korisnu tablicu o relativnosti koli
ine vode u zraku i temperaturi... ne znam da li je ima na forumu, ali nee atetit...270705
jun 2020.#48
Di~em staru temu, da ne otvaram novu.
Ovako danas u pozicionirati jedan higrometar u visinu biljke, drugi e ostati ni~e, a trenutno su oba u razini ruba posude, pa u kroz par dana biti pametniji, ali me zanima neato...
Kad je "dan" biljkama (od 16h - 12h) oba o
itavaju oko 40-60%. Kad je mrak (od 12h-16h), ako je dan zalijevanja ili recimo ako vani kiaa pada- vlaga zna otii i do 80%. (ovo sa kiaom ima veze poato mi je box u vanjskoj prostoriji sa loaim vratima i op
enito je taj prostor hladan i mra
an)
Ina
e dok je mrak - ventilacija za izduv mi kroz sat vremena radi 15 minuta, tako da ju danas postavljam da radi barem pol sata - no testirao sam, nee to puno skinuti vlagu (oko 5-10% skine).
Jel mo~e biti problem tih 70-80% u fazi cvjetanja?
Napominjem da mi je box 0,19 m3, a vent je DOSPEL kupaonski 100m3/h. Na usis kad stavim ruku (vani na ormaru) - osjetim podtlak tj da dobro vu
e.
Mislim
itam da u fazi cvjetanja sve iznad 50-60% mo~e biti problem - no opet
itam da ako je ventilacija jako dobra, da nee predstavljati problem. Oke, ja imam samo veu vla~nost prilikom faze mraka, ali i to je upitno kako e biti dok vani bude normalno vrijeme, a ne ovo drekasto svaki dan kiaa i u~as.
jun 2020.#49
Da li se neko stvarno drzi ove "zelene" zone? Da li neko stvarno pegla 80%RH na 30C ?
mar 2021.#50
Mislim da sam procita nesto, nekad, negde slicno kao sto sam sada iskusio, mada sam se igrao i sa razdaljinom svetla u isto vreme.
Dok je vlaga bila 30% razmaci do spratova i fanovi sve jedno do drugog, reko oce li bar malo da se protegli, nemoz saviti nista. Podizao sam i svetlo, bilo promene al nista posebno...
Evo kako je sad vlaga porasla 40+% gledam malo, pa ona se razduzila, kasnije sada redja spratove, fanovi su dalji jedan od drugog. Znaci kao da joj sada treba prostora da luftira... al sam i sada opet udaljivao svetlo svaki dan po malo ...
E sad da li je ovo do toga da je bila naviknuta tako, pa sad kada je skocilo, doslo kao neki stres i odbrana, ili je normalna bioloska pojava u datim uslovima, ja ne znam, al eto razmisljam :razvaljen:: niska vlaga = zbun, visoka vlaga = topola :D
mar 2021.#51
Mislim ipak da su kolicina fotona i valna duzina (temperatura) svjetlosti jedini parametri koje biljka prepoznaje, odnosno na koje fizioloski reaguje. Poznato je da neke biljke u potrazi za zrakom znaju izbaciti adventivni arealni korijen, na svim organima osim tamo gdje korijen ide, ali to je cini se jedina fizioloska/anatomska interakcija osim svjetlosti. Nisam sigiran ima li mara takve osobine.
mar 2021.#52
nema to veze,nego kako kaze kolega @serviser kolicina fotona i genetika odredjuje razmak izmedju internoda.. :)
mar 2021.#53
Kod mene je ovaj grow vlaga izmeu 30 i 40%, viae 30, rijetko kad je bila 40. Izbacuje listove, izdu~uje, raste baa fino. Totalna suprotnost od tvoje, al je lampa bila na 60cm u vege, 100W COB
mar 2023.#54
@sone1 ovaj grow vlaga izmeu 20-30%, dvije biljke, jedna se izdu~ivala na 45cm od lampe, druga grm na 60cm. U suatini, genetika je najva~nija za na
in rasta.
mar 2023.#55
I da i ne :) Kontam ako je jak landrace ne bi mogli mnogo da izmanipulisemo, ali posto je danas sve vise i vise hibrida:
YA2K-4UsTt0:385
U inu najvise mogucnosti za manipulaciju nam daje lampa i razlika u temp dan/noc, a vlaga bi bila neka finesa na sve to :)
Al to sve mora biti tipa konstantno tokom celog growa, jer one se prilagodjavaju, a prilagodjavaju se onome sto im mi obezbedimo :)
sep 2023.#56
E pa ovako.... Kako cvet dalje napreduje i biljka je bas gusta i lisnata, ne bih voleo da dozvolim da se pojave neki problemi, pogotovo je najgori scenario - gubitak hedine budjanjem. Vlaga je preko 70, sto nisam smeo ni ranije da dozvolim ali zato sam odlucio to da resim.....
Da li bi mi ovaj mali resio problem u 80x80x160...? Dnevni kapacitet mu je 250ml..:) Velicina kanistera 500ml..
483691
sep 2023.#57
nista od toga, igracka. racunaj da ti treba maknut vlagu iz cijele prostorije posto box stalno cirkulira zrak iz prostorije.
vidi kod bizze u dnevniku sto ima... pa tak nesto i uzmi. tipa da je cca 10ak litara dnevno.... plus minus.