VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojKloniranje
LEGACY

Kloniranje

569 odgovora75,445 pregleda
Visok rastISTRAŽIVAČ

apr 2005.

Kako klonirati biljku?
GreenManAMBASADOR

apr 2005.

Pa u principu nije komplikovano.Pitas neku domacicu kako uzima pelcer nekog cveca i to je otprilike to.Ali posto je SLO-Era zaista strucan sto se toga tice nadamo se da ce se uskoro pojaviti i odgovoriti na pitanje.
BambiISTRAŽIVAČ

apr 2005.

pozdrav svima...dobri ste...evo mene uskoro...pozdrav svima ~)
SLO-EraLEGENDA

apr 2005.

evo malo o kloniranju to je u biti isto kao sto vasa mama odreze pelcer i pusti, da se okoreni. Sta nam treba: 1. biljka koja je stara najmanje 14dana(indoor),jer nam treba barem 10cm duga garancica sto je starija to bolje, ali biljka koja nije pocela cvati jos-nismo presli na rezim svetlosti 12/12 o;o "MAMA" to sam vec nesto cuko -biljka koja je odcvala i drzimo je na rezimu 24h svetlosti pod fluora,cool white- neonkama ili MH zaruljom.Pa i drzimo je zbog clona-znamo kakva je majka i znamo sta demo imati na kraju-ako ne posviramo... 2.baza na kojoj semo gojiti clone: zavisi sta imate od mogucnosti tervol(izolacija ),vemulit,imate i tablete za klijanje,zemlja,piljevina... 3.neonka cool white ili fluora 4.hormonski prasak,clonex... 5.dezinfikovan noz 6.posudice 7.destilirana voda-njen PH je oko 5,5 NASTAVICU !!!

jul 2005.

Kad ce vise stici SLO-Era, treba mi pomoc oko kloniranja a plasim se da ce biljke da mi krenu u cvetanje posto ih drzim na terasi????
doomerLEGENDA

sep 2005.

ja ne kuzim te hireoglife sta koristi slo era ::balonja druze aj popravi tastaturu ;d
GreenManAMBASADOR

sep 2005.

Evo ja sam ispravio a ti Ero nastavi...
BambiISTRAŽIVAČ

sep 2005.

Ero..sta reche???

sep 2005.

Era kaze da je ovaj sajt 2 puta bio na meti hakera, i pri vracanju bekapa encoding bekapa i trenutne verzije MySQL-a se neshto nisu slagali - i onda dobijes cudne znakove...
GreenManAMBASADOR

okt 2005.

[bez sadržaja]
doomerLEGENDA

okt 2005.

2 put na meti hackera hm pa sta hackeri nisu informirani ljudi mislim ko bi napado ovaj site ~~ tolko o tome a kloniranjne .. zanima me znaci nema problema mogu klonirat i sljedece godine opet prije nego procvate ili samo dok je djevica ajmo je tako nazvat ::histerija ? i to su one grancice dodate koje biljka izbaci to je klon tj. kolko sam shvatio
|{ 1 T @ENTUZIJASTA

okt 2005.

kolko sam shvatio tocno je da treba biti djevica... a sto se tice grancice/klona koju ona izbaci, za buduceg klona ti moze posluziti bilo koja mlada grancica koju biljka izbaci u stranu, odrezes odma ispod one kvrzice ili koljena ajmo ju tako nazvat (eng. internode) i umocis malo u hormonski prasak za okorjenjivanje pa pustis u casi vode pod cool white neonkama. Inace obrezivanje ti je dobra fora ako nezelis previsoku boljku odnosno ak zelis da bude grmolika, samo nakon prva 2 tjedna odrezes stabljiku malo IZNAD tog internode-a, pa ce uskoro ona pocet sa strane izbijati 2 nove stabljike, mozes kasnije i njih capnuti pa onda dobijes 4 i tako dalje... ::super Ovo je ono sto sam ja skuzio, nek me slobodno neko ispravi, cheers ! :pivo

okt 2005.

0089 Recite mi za taj prasak za klijalje kako da trazim u apoteke
Smokemashine HRENTUZIJASTA

okt 2005.

trazhi u trgovini di se prodaje vrtna oprema....prah za poticanje rasta korijena... ::super na balkanische.... ~)
skrivasISTRAŽIVAČ

jul 2006.

??? dakle biljka koja vec cvate se nemoze klonirat???????? pa kako cu sa veg. biljkom... neznam dal je M ili Z... sad ispadam glup...
doomerLEGENDA

jul 2006.

imas fazu koja se zove predcvjetanje tad biljka pokaze spol ali jos ne cvijeta nego razvija zelenilo...
gruchoENTUZIJASTA

jul 2006.

Dok je biljka u vegetativnoj fazi skines klonove sa svake biljke i obelezis slovom,brojem ili kako hoces ,koji klon si skinuo sa koje biljke.Kada ove velike biljke stavis na cvetanje i vidis koja je muska a koja zenska znaces i koji klon ces da ostavis a koji ne. Inache ovo moze da se radi obrnuto,znachi biljke jos ostavis u vegetativnoj fazi a male klonove ,chim krenu da rastu,sto znachi da im se razvio koren,stavis na cvetanje.Od ovih malih klonova neces imati neki veliki rod ali ces znati kojeg su pola velike biljke pa ces vec pre pochetka cvetanja moci izbaciti muzjake.
skrivasISTRAŽIVAČ

jul 2006.

meni je skoro urod gotov... moram narucit nove~ grucho dal bi bio voljan nakon sto mi stignu sjemenke koje cu narucit sutra ili preksutra, pratiti razvoji i pomoc mi oko kloniranja? planiro sam uzet paket g13 x disel ny a iz toga cu uzet 3metra kvadratna klonova pod 3x400w.. ma vidit ces da neduljim previse! stoga..hoceS? :oops:
SLO-EraLEGENDA

jul 2006.

za razliku od grucha ja radim klonove od majki-biljki koje su odcvetale....Naravno nakon toga ji ne dozvolim vise procvetati. ajd probat cu nocas opisat taj postupak
SLO-EraLEGENDA

jul 2006.

Mo~e su slobodno uzeti klone i od biljke koja je 7 dana na 12/12 to ce i dalje sve lepo raditi.sve dublje u 12/12 idemo sve te~e ce se klonovi primiti/okoreniniti. Ako sam nasao biljku koja je ok i hocu je ostaviti za majku kao prvo cu je prilikom presadjivanja staviti u sto vecu posudu 25-30l.pri samom obiranju cu gledati, da sto manje ostetim biljku.Ostavicu na njoj sto vise listova moguce i na dnu one male cvetove.Biljku stavite ponovo na 24h svetlosti.Imate takodje i hranu za majke(biljke koje slu~imo za klonove).....Nakon dva- tri tjedna biljka ce poceti opet poceti poganajti nove zelene delove..Biljka ostaje pod rezimom 24h i MH ili komotno tu mogu dobro poslu~it i neonke. kao o prehrani taqko cemo valjda uspeti polako sve teme napraviti obsirne topice pa i o kloniranju. za kojih mesec dana cu i ja raditineke klonove pa cemo to i dokumentovati i detaljno opisati

nov 2006.

prilicno mi je hitno ako netko zna ... gdje nabaviti hormonski prasak gel ili nesto za klonove? bio sam u zrinjevcu , ~itnjaku , mbm-u , bauhausu , baumaxu , pevecu gdje vi to kupujete? isto tako na tim mjestima nisam nasao ni rockwool pa tu se nista nemoze kupit :/
BeyondLEGENDA

nov 2006.

-ww- jesi li pogledao u nekoj cvjeèarni ili poljoprivrednoj apoteci?
VanzemaljacAMBASADOR

dec 2006.

Možda æe vam ovo šta æu sada reæi zvuèati malo glupo i "seljaèki" ali nema veze. Moguæe je kloniranje i bez praška,bar je meni uspjelo. Inaèe ne praktikujem kloniranje,veæ èisto da probam dal je moguæe. Veæ mi je jednom ranije uspjelo ali sam smatrao da je to puka sreæa ili je u pitanju vrsta pogodna za to. Ovog puta sam samo zabio malu 3cm granèicu u èašu sa mix-om - 40%zemlja,40%stiropor,20%granule.Stavio èašu pod neonke na 18/6 te èesto i obilato zalivao.Nakon par dana se postepeno sjebao da bi 19-i dan ponovo dao znake života.Danas je 21 dan i siguran sam da se primio. Pa ako je nekome baš hitno,frka oko praška i sl. Ništa ne košta probati :P
InqAMBASADOR

dec 2006.

Nisam do sada radio kloniranje ali voleo bih da probam. Dobicu bar nesto iskustva. Od onog LST-a najveca domacica je pustila ukupno skoro 20 novih vrhova... kada bude dovoljno velika jedna grancica odseci cu je... Znaci ako sam dobro skontao odseces i zabodes u zemlju i ako imas srece dobices novu biljku.
SchlomoENTUZIJASTA

dec 2006.

evo ja ovako kloniram. odrezem klona sa dna biljke, umocim u hormonski prasak i stavim ga u treset paletu i to sve zajedno stavim u teglu od voca ili povrca. Jer je klonu potrebna velika vlaznost zraka. Iznad tog stedne zarulje (5-10cm) i uspjesnost mi je 99% treset palete 25kom. kostaju oko 1.5 Euro. kupio sam ih u Merkuru, za one iz Hrvatske i Slovenije :) korijen se pojavi za 10 dana,vise manje. i samo sve zajedno stavim u vecu teglu. uspio sam tako klonirat i biljku koja je bila 30 dana vec na 12/12 rezimu. korijen se vidio za 8 dana vec. 15 dana je trebalo da korijen pusti glavni vrh koji sam odrezao jednoj biljci.
EddieENTUZIJASTA

dec 2006.

Bas tako a mislim da i ne teba mnogo srece vise od pola se primi. Problem je sto im treba 2-3 nedelje da puste zile a sa hormonom je procenat uspesnosti i 90% a vreme sedam dana. Pogledaj samo na onim slikama gde i kako seci ima uticaja i radi to u vreme vegetacije dok biljka ima u sebi prirodnih hormona rasta. Pelcer moze i u vodu probano je ali ako ljudi kazu da je bolje u zemlju valjda znaju sta rade.
VanzemaljacAMBASADOR

jan 2007.

Svakako da je vlaga poželjna.U mom nazovimo ga veg.boxu je dosta vlažno ali daleko ispod 100%.U veg. boxu ni ne mjerim.Obièno je oko 60%,s tim da varira + -.
unknowerAMBASADOR

jan 2007.

Cekaj gloss_zelenky a kada pada kisa..na koliko procenata vlaznosti vazduha...pa znas li da ni Amazonske sume nemaju 100% vlaznosti a na svetu nema vlaznijih suma proveri to jos jednom :wink:

jan 2007.

100%vlaznosti=voda

jan 2007.

ne slazem se... sto ona kad mi je u sobi 50% vlage... mi je voda do vrata... pa plivam po sobi...? ajme...
EddieENTUZIJASTA

jan 2007.

Samo da pojasnim oko vlage. Obicno se gleda relativna vlaznost vazduha i izrazava se u procentima. 0% znate sta znaci a 100% vlaznosti znaci da vazduh sadrzi maksimalnu kolicinu vode koja moze da opstane u obliku vodene pare. Preko toga se kondenzuje kao magla ili rosa. Vazduh u zavisnosti od temperature moze da sadrzi razlicitu kolicinu vodene pare i to ako je toplije moze da ima vise i obrnuto. Ne secam se preciznih podataka ali recimo vazduh na 20 C moze da ima 15 puta vise vode nego na 5 C stepeni. Zato se prelaskom toplog vazduha preko hladnih predmeta voda kondenzuje na njima. Iz toga proizilazi da vazduh koji sadrzi istu kolicinu vodene pare na nizoj temperaturi ima mnogo vecu relativnu vlaznost nego na visoj.

jan 2007.

brainchip 50% znaci da mi je voda do pola vrata..... odlicno taman za hidroponic :-) ili utakmica indica vs sativa vaterpolo :-) sala mala mislio sam da je prevelika vlaznost,ne bukvalno,100% voda bi bila 100%voda 100% vlaznosti je maksimalan postotak vode u vazduhu izvinite ako sam zbunio.necu vise nikad :-)
gensAMBASADOR

apr 2007.

Zanima me... kad bi u ranoj vegetaciji odrezao vrh biljke nakon drugog reda listova da li bi od njega mogao napraviti klon?
StonerLEGENDA

apr 2007.

odgovor je jako teako jer bi jerojatno bio premali .preporu a se da klon bude malo vei radi uspjeanosti kloniranja a i mislim da bi previae stresao biljku u tako ranoj fazi vegetacije tako da moj savijet bi ti bio da ju ipak pustia da joj mo~ea odrezat reznicu du~ine neki 10 cm pozz
Bezze_SaAMBASADOR

apr 2007.

Teako je fakat rei, mislim da ne bi uspio, a sto se ti e same biljke njoj nee niata faliti, sve dok joj makar ostavia mali "prteljak" da ostane (nakon ato re e drugog sprata), a tad kad odjeea vrh, ne vjerujem da ea imati ata posaditi u zemlju, jer nema odakle daa se razvije korjen (a o zarezivanju, da ne govorim, jer nemaa ata zarezati...al')
gensAMBASADOR

apr 2007.

Imao sam namjeru svima odrezati vrh... ali zna i niata od toga, klonirati u puno kasnije tj. vrhove neu dirati.
Bezze_SaAMBASADOR

apr 2007.

Mislis svim biljkama?? Jes' vec rezao? zasto ne rezati (naravno kasnije kad malo poraste) i onda mozes izabrati finu zdravu grancicu i et' klona.... samo kako s siguran ti da ti su ti zenke?
VanzemaljacAMBASADOR

apr 2007.

Dajte ljudi pretjerujete! Zaato se vrh nebi mogo klonirati?Pa ja sam 2 godine gajio(budala potroaijo brdo dobrog sjemena) prije nego ato se odlu ih da probam kloniranje.Upravo zbog "korisnih"informacija sa neta se nisam ni usuivo da probam.Mislio sam:"jeba te luk pa treba mi sterilna labaratorija i dva sterilna nau nika biologa",a stvar prosta ko pasulj. Prvo ato sam kloniro je bio upravo glavni vrh,bez praaka i ostalih pizdarija i niata nije bilo sterilno.Viae ne koristim sjeme ve samo kloniram(bez braaka,destilirane vode i sterilog alata) sa vjerovali ili ne(ne vjerujete-JEBE MI SE!) 100% uspjeanosti.Samo treba ekati koji dan du~e da se prime,ato u principu nije nikakav problem. Ko je ovde lud?
bongashLEGENDA

apr 2007.

Zna i cjepnea, stavia u vodu da zakorjeni ... ili drito u zemlju/vunu ?
BloodspillerPOZNAVALAC

apr 2007.

ma vjerojatno prvo u vodu pa onda u zemlju..
VanzemaljacAMBASADOR

apr 2007.

Prvi pokuaaj je bio u vodi-uspjeaan uz malo zajebancije oko stajanja u vodi,jer se klon savija. Drito u zemlju je puno jednostavnije-bitno je da je zemlja stalno vla~na. Vunu nisam probo. Prije nego ato e se primiti klonovi se obi no malo sjebu i po~ute tako da ne treba pani iti oko toga.Kad se prime vrlo brzo se oporave i pi e ko blesavi. Samo zaato bi neato bilo jednostavno,kad mo~e biti komplicirano? p.s.Izvinite zbog psovki i arogancije u mojim porukicama...falila mi je frulica
StonerLEGENDA

apr 2007.

ina e jiffy su jako hvaljeni za kloniranje . Isuaena zemlja s malo hrane u sebi obavijena laganom kon anom mre~icom kroz koju klica ili klon puata korjen bez problema evo i link ve ima na forumu o tome http://forums.vutra.org/27290-post1.html samo ih ovla~ia i dobe volumen kao stvoreno za kloniranje :icon_lol:
Bezze_SaAMBASADOR

apr 2007.

NE znam jesi li ikad "rezao" biljke, a covjek je pricao o vrhovima, aaa de mi reci sta stavis onda u zemlju, ako cjepnes vrh biljci (obicno bi trebao ostaviti mali prteljak, onda nije mi jasno sta ostane ti od vrha koji odrezes???? Sta onda stavis u zemlju da se primi????
VanzemaljacAMBASADOR

apr 2007.

uj...jesam rezo,"masakriro!" trgo ih za kragnu isjeko ih skroz!
bongashLEGENDA

apr 2007.

Da ne kompliciramo ... zna i mo~e bez hormona, mo~e drito u vodu ... a mo~e i drito u zemlju, ka~e vanzemaljac. Svi sretni i zadovoljni. :sun2:
VanzemaljacAMBASADOR

apr 2007.

Sad sam tek skonto ata si ustvari pito.Pa dovoljno je da vrh ima nekih 5cm,najmanje ato sam klonirao je bila gran ica od 3 cm.Vjerojatno da je bolje(br~e se prime) kad su vei,al mogu i mali. Torcida Vodu bi trebalo povremeno mjenjati(mislim svaka 3-4 dana,a bolje je i eae ako ti se da, ili je barem dobro promukati).
Bezze_SaAMBASADOR

apr 2007.

Pa to i govorim citavo vrijeme :) hehehe, - nesporazum :), covjek pita "Rana vegetacija, sjece vrh biljke koja ima 2 internode, znaci taj vrh nema "donji" dio koji ide u vodu ili direkt u zemlju (nisam probao ni jednu metodu)... eee vidis, kazes ostane grancica, sto u ovom slucaju nema sanse da bude vrh, sa 3cm grancice (mislim kad je biljka u tako malom stadiju vegetacije...
StonerLEGENDA

apr 2007.

ja bi samo dodao da bez odreenih uvijeta poput hormona za kloniranje i staklenika sa ili rockwool ili jiffy-a te bez potrebnog osvjetljenja kloniranje je mogue no uspjeanost e vjerovatno biti nikakva a da ne govorimo o tome da i klon treba da bude isto nekakve veli ine kao ova slika od kolege Torcide Spalata , pa nemo~ea napravit klona od 2 ili 3 koja onda koja svrha osim radi dobivanja joa istih ~enki kloniranje se koristi da ubrza sam proces uzgajanja marijuhane.
VanzemaljacAMBASADOR

apr 2007.

Jesi probo ili onako,pro ito? Svrha je produ~enje vrste bez ispaljenog metka-(skupocjene sjemenke),a u radnjama baa i nemaju previae razumjevanja za moje vrtlarske ambicije. A od klona uvjek uzmea klon i ne treba ti majka. U uzgoju s dva boxa nema ni potrebe za ~urbom jer je box za cvjetanje uvjek okupiran. Obi no je problem suprotno,tj prebrzo rastu i doe im vreme za stavljanje na cvjetanje a box joa okupiran biljkama u zavranoj fazi cvjetanja(onih od kojih smo uzeli klonove).
StonerLEGENDA

apr 2007.

sve stoji no ja stojim kod svoje da biljke od kojih uzimaa klonove moraju biti malo vee da mo~ea uzeti klona normalne veli ine samo to.bilo bi po~eljno ako su u pitanju dva box-a onda uzeti reznicu pred samo cvjetanje, pol se poka~e na biljkama u velikom box-u i odmah znamo koje klonove treba baciti i koje majke treba baciti odnosno muake biljke u velikom boxu tako da ostane mjesta viaka u oba dva box-a mislim ja barem tako radim. `to se ti e sjemena nije istina da je skupo ima tako dobrih strainova za 15 ili 20 eur-a .
Bezze_SaAMBASADOR

apr 2007.

Istina, cak i sve vrste od 20€, su puuuuno puuno puta bolje nego ove sto nadjete u panjevima od dilera !!! Ipak te su sjemenke (99%) prezivjele outdoor, zato sa boljim sjemenom ne vjerovatno je kakva je razlzika izmedju ove i one vuve.... u svemu, pocev od uzgoja pa nadalje....
VanzemaljacAMBASADOR

apr 2007.

Ma sla~em se ja da je bolje kad je sve po PS-u. Samo mislim da je korisnije ljudima ponuditi alternativne metode,ukoliko ne mogu nabaviti sve navedene pizdarijice,nego ih ubijati u pojam s ne im bez ega se mo~e,mo~da ne tako uspjeano,ali mo~e...Meni se u zadnjoj turi od tri klona stavljena drito u zemlju sva tri primila. Da sam se ja informisao na netu kad sam kretao svoj prvi grow nebi nikad ni krenuo.Ubiju ovjeka u pojam kad vidia ata ti je sve"neophodno",koji uvjeti,krenuvai od rasvjete pa nadalje.....Jednostavno po njihovom nemam uvjete-neizvodivo,dok ja di~em 50-ak gr. svakih 1,5-2 mj. i vazda napuaen ko zmaj(mo~da bolje da nisam ni krenuo). Pa ljudi su gajili uspjeano i u 80-ima(kad nije bilo neta)i za puno tih,danas"neophodnih"stvari nisu ni uli,al su gajili. `to se ti e "skupocjene sjemenke" krivo se izrazih,mislio sam"dragocjene".Ne u smislu novca,ve zajebancije oko nabavke iste. Mislim da kontate ata sam htio rei
gensAMBASADOR

apr 2007.

Danas sam u Baumaxu na Jankomiru naletio na sredstvo za stimulaciju rasta korjena, postoje 3 vrste ovisno o vrsti biljke, ova koju sam uzeo je za djelomično odrvenjele reznice Plantella rhizopon 2. Cijena za bočicu od 25g je 58kn oko 8€.
cannebosanacPOZNAVALAC

apr 2007.

Ja uzeo davno još ga nisam imao prilike koristiti ,a mislim da se cijena nije mjenjala Talijanski Rigenal P 250 grama košta : 4.80 KM = 2.45512 € = 18.0862 Kuna = 41.0537 Dinara = 122.785 Tolarjev Znači mnogo povoljnije nego ovaj što ga je gens našao dobiješ deset puta više za 3 puta manju cijenu . Mislim da bi ovaj trebao valjat . Ne mogu sad više pisat i govorit gdje sam kupio i onako ne bi smjeli reklamirati . Moram ići kasnije ću usporediti sastojke , trebala bi biti ista stvar unutra . Možda i nije ,nemam pojma ? Edit : Provjerio sam nisu isti sastojci u ovome rhizoponu je indol butanska kiselina a u Rigenal P je nekakav NAA (alfanaftalenacetico) . I ovog Rigenala P nema na popisu SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA KOJA IMAJU DOZVOLU ZA PROMET I PRIMJENU U REPUBLICI HRVATSKOJ . I da dodam još samo ovo u vezi kloniranja bez ikakvih sredstava sam pročitao i na Overgrowu i tamo je pisalo detaljno kako se radi i pisalo je da posuda(kad se radi sa vodom) mora biti neprozirna . Ja sam probao par puta i ne znam zašto mi nije uspjelo, vjerujem da ta metoda radi zašto meni nije htjelo nemam pojma .
EXARPPOZNAVALAC

avg 2007.

Koliko je preporu ljivo ukorjenjene klonove nastavit dr~at pod fluo-lampama prije prebacivanja pod HPS?
DoktorPOZNAVALAC

avg 2007.

Dali bi ja mogao prilikom kloniranja grancicu ili top posle umakanja u klonex da je zabodem u kamenu vunu dimenzije 4*4*6cm koju sam predhodno natopio sa 1/10 rastvora PK 13 14 radi prehrane kada pusti koren? Ili je i to jako za pocetak? Naravno to radim samo da bi lakse video kada se zakoreni za oko 2 nedelje jer bi ih odna zatim stavio u Jedan dobar supstrat koji je bas za ozivljavanje reznica! Hteo sam ja odma u zemlju ali su saksijice od 10cm ili 1L dosta visoke pa se bojim da mi mini rasadnik za odrzavanje vece vlaznosti nebude prenizak za toliki period!
EXARPPOZNAVALAC

avg 2007.

1. put klonira u kamenoj vuni. U roku 7 dana razvija se dobar korjenski sistem. Otiale u outdoor. 2. put klonira u kokosu, nije loae ispalo,samo je hebeno jer kokos loae zadr~ava vlagu. Uspjeh oko 70%. Oale i one u aetnju s prirodom:costumed-smiley-027 Idui put u kolnirat kako piae u uputi na plantelinoj bo ici hormona. Direktno u zemlju. Ionako se primjeti da se ukorjenila jer po ne rast.
DoktorPOZNAVALAC

sep 2007.

Ocu li imati problema ako majku i klonove drzim na 18/6? Mislim sta se dobija sa 24/0? Konstantna vegetacija tj brzi i visi razvoj grana i listova ili gresim? Ja bi morao na 18/6 zato sto u istoj prostoriji drzim i MH lampu 400w pod kojom drzim biljke do cvetanja a ne postoji sansa da se odvoji i pregradi jer vec imam pregradjen box za cvetanje i da neduzim ali nemoguce je odvojiti! Zato me zanima to za 18/6!
Bezze_SaAMBASADOR

sep 2007.

Ja koliko znam (ispravite me ako grijesim) ali isto i na filmu (dokumentarcu, onaj lik u Amsterdamu sto uzgaja i prodaje vuvu i nasade. I govorio je upravo da Majku i klonove drzi na 24h, a sto se tice samih biljaka sto vegetiraju, i njih mozes isto staviti na 24h.... Biljkama svjetlo, kao i nama pare.... nikad dosta :) A i ja sam takodje biljke vegetirao na 24h, i extra su bile.... - li no iskustvo A doti ni film sam skinuo sa torrent-a tacnije DVD sa 12 filmova. Izmedju ostalih i taj. OT: Planiram da rippujem taj DVD i pretvorim u AVI i nadjem neki sajt gdje da ih uploadujem. Pa cu linkove za skidati staviti u temu "Vutra, Filmovi, Linkovi...." Samo strpite se malo
bongashLEGENDA

okt 2007.

Kakav je protok zraka u toj kanti ? Nekako mi sve to izgleda zgureno ... Nego, ta 'majka' ato je unutra, sa nje si rezao te klone ili ?

okt 2007.

Klonovi izgledaju lose, valjda nisu stigli razviti korijenje, a i zemlja u kojima su izgleda previse 'mljackavo' tako da i ako imaju korijenje, mozda trunu u mulju jer nemaju kisika..
NoTrippinAMBASADOR

okt 2007.

Koliko sam shvatio ventilator ti puae od gore u biljke.Rae okreni ventilator da izbacuje zrak van a na dnu kante sa strane probuai malu rupu da stvoria protok zraka jer ga dosad nisi imao...
koliko vidim vecina ljudi direktno pichi u zemlju klonove...evo mozda ce nekoga zanimati malo drugacija metoda..***dosta sam experimentisao sa zemljom i vodom pa sam dosao do zakljuchka da u vodi brze raste korenje i isti postotak uspeshnosti kao u zemlji chak i veci(od 10 kom.99.9999%,a 15 kom. mozda samo 1 neuspeshan(retko))***(sto je dovoljno da se nazove metoda)***Treba vam jedan grejac(AKVARIJUMSKI-ja ga stavim na 23 celzijusa),pumpa za kiseonik(AKVARIJUMSKA-stavim je na tajmer da se pali-gasi svaka 3 sata***moze i non-stop),stiropor(koliko rupa-toliko klonova),SLAVOL(kada ih odrezem,ubacim ih u rastvor vode i slavola i zaboravim na njih jedno 3-4 sata),neznam kako se zove ona plasticna drshka koja ima na kraju ogledalce(sa tim gledash zube(a mozes i da gledas pod vodom kako napreduje korenje) i naravno izvor svetlosti(24-oo)***A sve ostalo je potpuno identichno kao uzemlji klo...(znaci provetravanje i sl.)Inace sa ovom metodom za 8-9 dana spremno za staviti u zemlju(pa ti vidi)...***E sad nije bash sve tako lako.Treba paziti kod presadjivanja u zemlju da se ne osteti koren i kada se sve zavrsi stavi po 3-4 klona u cistu saksiju i prekrij ih providnom folijom i tako jedno 2 dana i pochinju da rastu...Koristim ovu metodu jer mi je mnogo brza od direktno u zemlju pa sad-ko voli nek izvoli...(zamalo da zaboravim_kada presadjujesh iz vode u zemlju ovlazi jedan deo zemlje sa SLAVOLOM i stavi na dno(jedna trecina zemlje je dovoljno) i ostalo obicne zemlje(znaci ne mokre) i koren ce da trazi vodu sto znaci ide na dole i raste.I mi sretni sto sve ide ko podmazano... :hippy:
DoktorPOZNAVALAC

maj 2008.

Jako zanimljivo i logicno ali samo malo vise posla nego u zemlju kada stavljas!!! Meni je 100% uspesnost i u zemlju!! Odsecem granu odstranim visak listova malo zarezem grancicu sa strane pri dnu i ubacim u kloneks nekoliko sekundi i onda direktno u zemlju u kojoj sam napravio rupicu da bi lakse zabo grancicu a da pritom sa nje ne uklonim kloneks!!! Zatim je poklopim sa onom flasom od 5L koju sam isekao tako da mi dno bude gore i da ima kao poklopac kroz koji prskam svaki dan tri puta klonove radi vlage, i naravno pod 2 neonke 36W philips 865 collwhite! Za 11-12 dana je sve spremno za pod MH!!! A toliko je i u tvojoj metodi odprilike potrebno 9-10 dana u vidu i jos 2-3 dana pod neku providnu plastiku tako da je slicno vreme a manje posla!! E sad sto se mesta tice ti si u prednosti!!!

maj 2008.

bolje je manja temperatura,iznad 15 ali ne preko 20 i bolje je pumpa non stop da radi ina e je slavol mama za biljke ato god da se radi i hydro mo~e ali sa dosta zamjena vode
FarmerLEGENDA

maj 2008.

a ma moze, al u praksi, kad biljka ostane bez korijena nastupa utrka s vremenom, da pokusa sto prije pustiti novi korijen ili ce krepati. Prasak zato sluzi da ubrza proces. Biljka moze primat vodu i kroz pore na listovima ali u puno manjoj mjeri. Zato je i zatvorimo da bi postigli sto vecu vlagu u zraku i olaksali joj upijanje na listovima. Mislim da bi moglo, cak mi se cini da je netko i uspio bez praska, mada kroz puuno vise vremena i sa mnogo manje uspjeha, jer jednostavno kanabis je takva vrsta da u pravilu kad izgubi korijen, ugiba. S druge strane, pojedine vrste npr. vrba rastu ko blesave i nakon odsjecanja i postavljanja u vodu ili pijesak. Ak mislis napraviti nasad sa klonovima, dakle bar 5-6 klonova, mislim da nije tesko izdvojiti 50-60ak kuna za hormonski prasak. p'n'l
KaraJackPOZNAVALAC

maj 2008.

@Universal Flow Ovo ti je dobro jako dobro... :bravo:
upravu si Doktore da je malo vishe posla,ali toliko (malo vise) da je to zanemarivo...dobar si u zemlji(11-12 dana:icon_cool:)***meni su u zemlji za 14-17 dana kretali sa rastom(dok nisam provalio H2O)*** @ Balkan_smoke...thanks na informaciji...ma ovaj moj grejach krade 1 celzijus(u minus),a to mi recheno i u zoo-shopu...mada na koju temperaturu cesh podesiti grejach zavisi i od spoljasnje temperature vazduha,tako da nista prepustam slucaju i redovno sa termometrom proveravam temp.vode(koja je jedva 22 celzijusa i sve je bilo ok.do sada)***:read:(podesavam vodu na 19 celzij...pa cemo da vidimo rezultate-mada i ovako ide to korenje)***da da ..SLAVOL je mama za biljke,ZLATNO INJE-tata i ROYAL OFERTA-veliki brat(sto bi rekao jedan deda-sine samo organsko dj. da bi bio u harmoniji sa prirodom,i ja ga poslushao,zato shto je u pravu:icon_wink:)*** @ KaraJack-thanks,iskrenost uvek dobro dodje(samo se posluzi,ako je tako dobro):thankyou: Ko nije chuo za firmu ALTAMED i njihov ROYAL OFERT,evo link mozda i posluzi nekome...*** http://www.ekapija.com/website/sr/page/152179

maj 2008.

za sve valja slavol
DoktorPOZNAVALAC

maj 2008.

Universal Flow hvala ti eto jedan si od retkih koji coveka obraduje nekim pametnim stvarima
elephant0rAMBASADOR

maj 2008.

sorry al morao sam ovo citirat :))) Inace upravo se spremam uzeti 3 klona sa jedne biljke. Tu pise dosta toga o kloniranju, a mene zanima najjednostavnija metoda pa cu napravit ovo: Zarezat klonove po 45 stupnjeva na dnu, napravit jos 2-3 sitna zareza na dnu klona, i onda ih umetnuti u zemlju u kojoj je prethodno sa cavlom napravljena rupa. Sve to zalit vodom. Koliko sanse imam na ovaj nacin i sto jos mogu napravit da poboljsam sansu klonovima za uspjeh, a da ne ukljucuje odlazak u ducan?
elephant0rAMBASADOR

maj 2008.

Zahvaljujem :)
KaraJackPOZNAVALAC

maj 2008.

Ko zna kako treba rezat klonove i u kojem rezimu to obradit moze dobit ce majku koja mu moze od 8 do 9mj stajati u vegi. sa novim klonovima. Ja sam uspio na jednoj majci do 35 zrelih klonova. Koliko me pamcenje sluzi vec je neko naveo kako i kada da se reze klone.:drink:

maj 2008.

doktore nisi u pravu ako je sve sterilno i po pravilu uraeno bez i ega mo~e ja sam prestao im sam provalio da mo~e bez i ega i mislim da malo viae iskustva imam sa ko zna koliko klonova e onaj slo era i on ih je na stotine bez i ega poslije 5 ture klonova 100 posto sve bude uspjeano bez pomonih stvari hormon nikako slavol mo~e
DoktorPOZNAVALAC

maj 2008.

Ma ja imam majku sa koje mogu seci klonove kada ocu jedino sto pazim je da je noc pred rezanje dobro zalijem i to je to!! Meni je majka vec oko 8 meseci i nikakvih problema nema malo je sisam dajem sanse mladim granama prehranjujem zalivam i ko nova je stalno!!!
Pa,da se doda jos nesto sto se tice uspesnosti okorenjivanja...svi vec znaju da bi klon izgurao korenje ne treba samo brinuti o velikoj vlaznosti i preseku grane od 45 stepeni..razne kombinacije tehnika doprinose uspesnosti i to je ono sto ja primecujem da donosi rezultate.Postoji jos jedna tehnika sa kojom moze da se poboljsa okorenjivanje,i zove se ETIOLACIJA(etiolation)-sto bi znacilo-stanje biljaka koje su rasle u delimicnom mraku(nizak intenzitet svetlosti).A moze da znaci i stanje jedne ili vise grana koje su delimicno oblozene nekim materijalom koji ne propusta svetlost da bi uticali na sledece:opada nivo skroba,grana izgubi chvrstinu i smekhsa,poveca se nivo AUKSINA,itd:read:...znaci procedura je jako jednostavna-uzme se crno-bela folija ili nesto sl.pa oblozi par centimetara oblast gde ce biti rezen klon.Taj deo treba da bude 10-14 dana u mraku!!Probao sam i utice 99,99999 posto...Znaci hormon definitivno nije potreban,da bi dobio istu uspesnost...uvek postoje razliciti putevi do istog rezultata!!!Ovo bi trebalo da bude jos jedan uticaj na okorenjivanje,a nikako jedini!!!***:icon_idea:
gloss_zelenkyAMBASADOR

jun 2008.

Re eno ne pamtim koliko puta,ali neka se i to nae. Nikakav hormon niti iata za zakorjenjivanje, 2 klona sa ve cvjetajue biljke (12/12) odrezana pod pravim kutem, sa dvije strane napravljena po 3 plitka zareza skalperom (o iaen alkoholom). Sitni pijesak prokuhan 10min da se pobije ako ima ne ega unutra, 2 covera od spindla 100kom i 50kom, na dno 2cm perlita i tresetne posudice. Minimalna briga,a ovo je rezultat nakon 16 dana. Stajalo na prozoru,zna i ni re~im nije 18/6. Uspjeh 100% samo ato nemam mjesta da ih stavim negdje, mali pokus za ubudue. :maryjane:
OgrazISTRAŽIVAČ

jun 2008.

Uskoro mislim sa vajnskih biljki uzet par klonova. Jel bolje to uraditi navecer ili ujutro. ? Doktore bolje je da je donji dio klona u mraku: kora se izbjeljuje i istanji i brze se ukorijene te nema problema s algama

jun 2008.

OGRAZ,veoma dobro pitanje,ne znam koliko to utice na samo zakorenjivanje...ali ako skidam klon sa outdoor biljke ja ga skinem posle-podne.Mislim da je bolje uzeti posle-podne zbog samih procesa koji se odvijaju u biljci...mada ipak treba pronaci u knjigama da li to utice,zasto i koliko!!Bolje obrati paznju na razne bube kada uzimash klonove jer mogu da naprave velike probleme.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se