VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojZEMLJA
LEGACY

ZEMLJA

3969 odgovora378,173 pregleda1

feb 2013.

Primetio sam da dosta novih clanova komentarise da nema jedinstvene teme o tome koju zemlju koristiti, pa za pocetak evo par fotki sa najcesce koriscenom zemljom za uzgoj, slobodno dopunjavajte i komentarisite licna iskustva. composana i terramagma su se do sada pokazale kao najbolje, imaju sirok izbor razlicitih mikseva te savetujem da koristite univerzalnu ili za cvetajuce biljke, nikako za palme, rodondedrone i sl (ovo vazi i za ostale proizvodjace koji imaju sirok spektar mesavina :) ako ne mozete nabaviti neku od te dve ili su vam preskupe, plantelina balkonia je svakako bolja od noname humusa i slicne "crne" zemlje za cvece. takodje se pokazala kao ok i florabella ("zuta" ili "zelena"). sretan uzgoj! 255254
Mr.VinjauPOZNAVALAC

feb 2013.

Klassman-Florabella Odli na zemlja,domaje mi nikad nisu imale problema sa njom :rasta1: 13047 Univerzalan supstrat namenjen za gajenje svih vrsta cvea u saksijama. Meaavina slabo razgradjenog belog spagum treseta,visoko kvalitetnog izmrznutog crnog spagnum treseta i gline.Univerzalan supstrat namenjen za gajenje svih vrsta cvea u saksijama. Koli ina dodatog djubriva (NPK djubrivo 14:16:18) : 1,5kg/m3 Elektri na provodljivost: 40 mS/m (+/- 25%) pH vrednost: 5,5-6,5

feb 2013.

Gramoflor Blumenerde 13051 Odradio prva dva growa i sasvim dobra, vidio sad da se prodaje vani po nekim growshopovima.
Baky91ENTUZIJASTA

feb 2013.

Da li je neko probao Potgrount iz hidroponike? Viaenamenski supstrat za setvu i proizvodnju rasada povra (paradajz, paprika, krastavac, lubenica, dinja). Sastav: meaavina slabo razgradjenog belog treseta(H2-H5) i promrznutog crnog treseta(H6-H8). Elektri na provodljiost - 40mS/m(+/-25%) pH: 5,5-6,5 Ukupna koli ina NPK 14-16-18 1,5kg/m3 Fine strukture (0-5 mm) Slabo vidjam po forumu da neko spominje ovu zemlju, pa me zanima sta je razlog... Sve sto pise na pakovanju je po meni ekstra za biljcice. Cena za 70 lit je 1600 din sto opet nije preterano u poredjenju sa drugim proizvodjacima. Cisto informativno pitanje za one koji su probali i uporedili, zasto je recimo composana i teramagma bolja od ove? Evo i slika, da vidite o cemu pricam :) 1809.IPB
Mr.VinjauPOZNAVALAC

feb 2013.

Baky aj sad uporedi podatke Potgrounda i Florabelle koje sam ja gore napisao,zanimljivo jel da? :D

feb 2013.

Pretpostavljam da je Powerseed zamislio ovu temu da se stavljaju pozitivnja iskustva sa zemljom koju smo koristili. U tom slu aju pitanja "da li je neko provao tu i tu zemlju" e se brisati.
Z&NZMAJ

feb 2013.

https://forums.vutra.org/dnevnik-uzgoja/2858-400w-whitewidow-grow.html https://vutra.org/dnevnik-uzgoja/7829-operacija-mandala-ganesh-hashbery-400w-indoor.html https://vutra.org/dnevnik-uzgoja/11948-combo-grow-tent-250w-mh-hps-150w-mh.html I ata sad? 5 negativnih za nekoriatenje pretrage? Hm....
Baky91ENTUZIJASTA

feb 2013.

Identicni podaci kao da je copy-paste :) predpostavljam da je veoma slicno i slicnog kvaliteta. Mene i zanimaju pozitivna iskustva ali vezana za ovu zemlju. Nisam se dobro izrazio, naravno da je neko koristio. Postoje stotine dnevnika na forumu i priznajem malo glupo zvuci pitanje. Ako smeta sto sam uopste postvio pitanje za nesto odredjeno u ovoj temi, necu vise pitati. Cekacu da se neko seti da napise i to je to. mada ne vidim problem u tome sto pitam, samo malo treba preformulisati pitanje.... Ponavaljam, nisam se dobro izrazio i izvinjavam se zbog toga. mozes mi dati tih 5 neg ali ne vidim kako ces time da me motivises, nisam u tom tripu ;)
Z&NZMAJ

feb 2013.

Pa ima iskustava, samo nema tih ljudi u ovom trenutku da ih ovdje napiau. Zato sam pitao ata sad, poato meni google izbaci u sekundi nekoliko tema u kojima piae neato o tome. Ne ku~imo se o ito... dosta oftopichkaranja :P
weedoyeLEGENDA

feb 2013.

Evo zemlje koju koristim i zadovoljan sam, ne mogu je uporediti sa TAera magmom ili KOmposanom ali meni odgovara i biljke su zadovoljne i rastu a prednost ove zemlje je sto je jeftnina, 10kg kosta celih 1,5 evra. Baky nemoj u ponici da kupujes u polj. apotekama je 500 dinara jeftinije, ovi deru ko mutavi! PowerSeed jel ta carobna zemlja slucajno kosta 90 dinara 5 kg ako na istu mislimo?
Smoke_WeedPOZNAVALAC

feb 2013.

koristim ovu zemlju i nisam imao nikakvih problema. Na sajtu, a ni na pakovanju ne pise koliko sadrzi NPK i mikroelemente, samo da je ph 6,5-7 i električna provodljivost 2200-2500 µS/cm. Cena 20L 1,8€ edit by powerseed:

feb 2013.

Prvo probajte sve te vrste zemlje na svojoj ko~i , pa mi onda recite koje je kakva . Nema usporedbe ako nisi probao sve . Ja znam zaato je Composana no1. .... zato ato je na naaem Balkanu teako nabaviti Canninu zemlju :dada Ali hvala bogu Slovenci i Maari su tu da uskoe . Evo jedan kopi iz dnevnika , ipak je ovo tema o Zemlji .
SulundarAMBASADOR

feb 2013.

Carobna zemlja je carobno njesra. Dovoljno je da je pogledas,vidi se da su zagrabili sa nekok otpada. Koristio sam je kao mix za out radi vlage,jer je cisto blato. Klasman plavi, za sadnice i vege je provereno dobar,dok ovaj za cvetanje nikako ne odgovara biljkama u vegetaciji. Jako isplativo. Pakovanje od 220l za 20ak evrica pokriva sve potrebe na godisnjem nivou i za in i za out :)
olidoboliLEGENDA

feb 2013.

Gluposti pri aa, dodaj ovo ato je haze napisao pa e ti iz toga arobnog njesra ako posadia ciglu izniknuti kua i to samo roh bau.

feb 2013.

necu nista komentarisati dok ne vidim kako se ponasa, dva automatika su u mix-u 1.8L terramagme (iz prethodne posude) + 2.2L carobne zemlje dodate nakon presadjivanja u 4.3L posudu, za sada su odlicno i cvetaju, do sada ni jednom djubreni zemlja jeste jeftina i izgleda jeftino, ali moji komentari kada zavrsim grow ;) al bas cisto blato nije :)
SulundarAMBASADOR

feb 2013.

Hoces da kazes da je Hajzov napitak ustvari caroban? Po ovome zemlja zvuci odlicno,ti zadovolljno i prica ima smisao,ali ja jednostavno ne mogu da poverujem u ucinkovitost zemlje. Prvo nije rastresita. Kad stegnes nakvasenu zemlju pretvara se u lepljivo blato.Puna nekih otpadaka i gluposti. Prosto nije zemlja ka kojoj tezimo.Drugo,za biljku je dosta bitan start i vegetacija,verujem da je terra odradila odlican posao i da ga jos uvek radi,a da je tu carobna cisto da popuni prostor. Cena takoodje govori dosta o kvalitetu,a ovo je jedna od,ako ne i najjevtinija na trzistu. Imajuci to u vidu zajedno sa izgledom,mirisom i bojom,zemlja je dance (dno dna) ..ali mozda gresim,mozda je stvarno carobna! lol
KatsuPOZNAVALAC

feb 2013.

Terra Brill,provjereno ok.Maatam o Canna zemlji:hippy:
usrnameAMBASADOR

feb 2013.

Substral Terra Magma Blumenerde - provjereno dobra zemlja. Nije joj potrebno niata dodavati. Biokompovit - prejaka, nedovoljno porozna zemlja. Biljka ne pokazuje nedostatke ali izrazito sporo i kr~ljavo raste. Ukoliko se baa mora, koristiti u miksu do 1/4 ukupnog volumena. Terra Brill Blumenerde - provjereno dobra zemlja. U odnosu na Terra Magmu du~e dr~i vlagu. Cvjetko - vjerojatno neadekvatna zemlja jako loae strukture - prakti ki crni prah bez ikakvih dodataka za poroznost. Izra~en postotak duaika/N pa mo~e poslu~iti u miksu sa drugom zemljom. Plantela Balkonia - trenutno u fazi testiranja. Nije joj potrebno niata dodavati. Vjerojatno ok, ali mo~da mrvicu ja a nutrijentima pa treba biti oprezan sa mladim biljkama te prilikom naknadnog pognojavanja.

mar 2013.

ljudi, mo~e li ko argumentovano ustvrditi ata je po~eljno u odnosu N-P-K u fazi vegetacije a ata u fazi cvetanja?..Uzeo sam danas zemlju holandskog proizvoa a "Jiffy" Tref smart, a odnos je N-16, P-18, K-20 ...
qwer94ENTUZIJASTA

mar 2013.

Na samom pocetku rasta biljke treba najvise P-fosfor,sto vise to bolje,za vegetaciju N-azota i za cvetanje K-kalcijum...Mislim da sam upravu,neka me neko ispravi ako gresim...
CreativeLEGENDA

mar 2013.

za vegu N za cvjetanje veci P a K je konstanta ;)

mar 2013.

Razlika izmeu Composane sa perlitom i Bio Nova Kokosa sa dodatkom perlita .
qwer94ENTUZIJASTA

mar 2013.

Zar nije dbra malo veca srazmera npr: NPK 30-20-20 u samom pocetku,za vegetaciju normalno velika kolicina azota-N e sad ovo za kalcijum nisam siguran ali cini mi se da sam procitao da je dbar za cvetanje npr: NPK 20-20-30...???
maverickAMBASADOR

mar 2013.

Aj ti prvo ponovi gradivo sedmog razreda, pa onda dijeli savjete http://sh.wikipedia.org/wiki/Periodni_sistem_elemenata
qwer94ENTUZIJASTA

mar 2013.

ako si zapazio rekao sam da mislim i da me neko ispravi ako gresim,a ovo je edukacija za samog sebe,bilo je maltene kao pitanjce :D

mar 2013.

guglao sam skoro celu no...i otprilike se svodi na to da je N(azot) jako bitan u fazi vegetacije, a P(fosfor) u fazi cvetanja...Kalijum, Potrebe za kalijumom su velike u svim fazama uzgoja bilja. U prvoj polovini vegetacije bitan je za porast vegetativnih organa ,dok je u drugom delu prisustvo kalijuma bitno za pigmentaciju plodova, sadr~aj suve materije, sadr~aj aeera...hm...pa ti sad budi pametan, a na sve to treba i dodati da svaka biljna vrsta ima odreenih specifi nosti u pogledu hraniva, a i one se menjaju u zavisnosti od stadijuma to jest faze u kojoj se biljka nalazi.
BoRaiChoAMBASADOR

mar 2013.

Samo nemoj mnogo mudrovat, nema potrebe
vinerPOZNAVALAC

mar 2013.

crna zemlja 5.5-6.5 i 6.5-7.0 pomijesana jeli ok.......?
doomerLEGENDA

mar 2013.

Evo jedna korisna informacija za sve koji uzgajaju u zemlji ! Composanu sam koristio jos 2005 godine medju prvima, zemlja je tip top al vise nema composane za mlade biljke u ponudi a i cijena je bila bolesno visoka. Takodjer vidim da Terra magma stvara probleme ljudima u posljednje vrijeme kvaliteta nije kao sto je nekada bila. Prijatelju koji uzgaja kojeg savjetujem sam preporucio Agrocz zemlju sad mu je vec drugi grow gotov i oba growa od pocetka do kraja biljke su bile 100% zdrave. Dakle provjereno. Zemlja ima super finu strukturu jako podsjeca na Composanu za mlade biljke (Mozda je cak i bolja). Ima 100mg NPK po litri zemlje. Znaci bolje ne moze za mlade biljke a PH je 5.5 - 6. Ima je u Bauhausu cijena je 23kn za 20L vrecu. Evo i sljika:

mar 2013.

htjeo bih se samo osvrnuti na ovu konstataciju. Mislim da je viae problem skladiatenja terramagme nego njezine kvalitete. Ja kupujem pakiranja do 8 L, zadnje 2 godine konstantno je koristim i nikada nisam imao problema snjom, ak dapa e samo rije i hvale imam. Mo~da nije najbolja niti najjeftinija zemlja na tr~iatu ali je dovoljno dobra, neete pogrijeaiti snjom. A to ato neki trgova ki centri ( itaj pevec) skladiate na otvorenom, po kiai i snjegu stoji po par mjeseci vanka ( nadajmo se da nije du~e) to je drugi par postola. Bar je to moje mialjenje i iskustvo ina e doomer za novu kvalitetnu i jeftiniju opciju :thumb: :thumb:
doomerLEGENDA

mar 2013.

Ne, bas sam vidio temu pod dnevnik uzgoja kaze covjek da nije uopce ista zemlja Terra magma kako se on sjeca i da je razlicito bilo kako se on sjeca pakiranja od vise KG nego ova koja je sada kupio od manje KG losija kvaliteta zemlje. Evo ne mogu pronac temu ali znam da je tamo negdje. Biljke mu bile pozutile pa su kasnje bile bolje. Naravno da je bitno da je zemlja svjeza. Ja inace nikada nisam uzgajao u Terra magmi samo composana i kasnje sam radio svoj pro mix koji cu opet raditi kada cu gajiti ali vise o tome kada otvorim temu u dnevniku uzgoja sa mojim biljkama pa cemo pricati i o pro mixu. EDIT: Prijatelju vidim da si bio u pevecu, znaci i bauhaus ti je blizu probaj ovu zemlju i neces se razocarati. Zemlja je Ceska ja nemam nikakve koristi od toga samo dobronamjerni savjet. Bas zgodna tema : ) da sam znao odmah bi tu postao !

apr 2013.

Terra Brill za cvijee, zemlja koja me ugodno iznenadila. Vrlo povoljna cijena, odli no dr~i vlagu, i definitivno po mom iskustvu je nadmaaila terra magmu. -Specifikacije: Visoka sposobnost zadr~avanja vode i puferski kapacitet za PH i hranjive tvari radi smrznutog crnog treseta. Poboljaani vodozra ni kapacitet radi udjela bijelog smrznutog treseta. Sa svim potrebnim tvarima za uzgoj biljaka NPK+ (mikroelementi u tragovima). -Sastav Terra Brill za cvijee: 25% bijeli treset. 75% crni treset. 1500 g NPK gnojiva po metru kubi nom. 1000 g elemenata u tragovima po metru kubi nom + Vla~enje agenata -Struktura: Srednje fina do srednje gruba -Kemiske vrijednosti: PH vrijednost (H2O):5,5 - 6,5 (dostupno hranjivih tvari) -Sadr~aji soli: 1,2 - 1.7 mg/l -Duaik: N130 -290mg/l -Fosfor: P205:140 -340mg/l -Kali: K20:170 -390mg/l -Pakiranja: 5 L, 10 L, 20 L, 45 L, 70 L Sve u svemu palac gore za Brill :thumb:

apr 2013.

@doomer - ne mogu da nadjem tu sto savetujes ali mogu ovu, imas neki komentar, da li je neko probao... sadrzi i neko djubrivo kristalon?

apr 2013.

Ja sam vjeran Terramagmi.Koristio sam i Composanu i iskreno nevidim nikakvu razliku.Sljedeci grow ako nezaplivam u vodi koristit cu terramagmu i Composanu 50/50
CreativeLEGENDA

apr 2013.

ajde slijedeci grow uzmi 2 klona u iste pitare i isti uvjeti ... jedan u tm a jedna u composanu za ruze i ako na kraju nevidis razliku izmedu dvije zemlje ja ti platim struju i zemlju za taj grow ;)

apr 2013.

dobro,polako...jbt.Terramagma je mama,mozda se malo je pokvarila u zadnje vrijeme,neznam nisam obracao paznju.Composanu sam koristio prije dve-tri godine.Teramagma ako i je losije onda je to u zadnje vrijeme .Uglavnom ja s njom nemam problema i sta cu sada?
CreativeLEGENDA

apr 2013.

I dalje korisiti ono sto ti zelis :D "Tvrtka Hydro Agri (Yara), proistekla iz grupacije Norsk Hydro, danas je vodea svjetska tvornica gnojiva. Smjeatena u Nizozemskoj, u svojih 90 god. postojanja tvrtka je najdalje otiala u kvaliteti vodotopivih i granuliranih gnojiva. Tako je u pogonima tvrtke dobiven i patentiran KRISTALON, koji je ve postao sinonim za vodotopivo gnojivo. Kristalon -prvo vodotopivo gnojivo Najbolje vodotopivo gnojivo u svijetu razvijeno za prihranu svih biljaka to no onime ato trebaju i kada trebaju. Kristalon je potpuna i fleksibilna paleta razli itih formulacija s visokim i niskim omjerom N/K za optimalnu uravnote~enost vegetativnog i generativnog rasta. Kristalon se mo~e primijeniti na svim usjevima na otvorenom ili pod zaatitom, u povru, vou, cvijeu i ukrasnom bilju uz navodnjavanje kap po kap, oroaavanje, prskanje, ili uz neki drugi sistem. Prednosti koriatenja Kristalona : - Biljkama prilagoen omjer N:P:K - Ozna eni su bojama radi lakaeg raspoznavanja - Duaik u nitratnom obliku - Kristalon s niskim sadr~ajem duaika izvrstan je u kombinaciji sa Kalcijevim nitratom - Duaik u nitratnom i amonijskom obliku pozitivno utje e na pH tla u predjelu korijena te omoguava optimalno iskoriatenje makro i mikro elemenata - Sadr~i magnezij koji povoljno utje e na fotosintezu - Sadr~i lako pristupa ne mikroelemente u helatnom obliku." Svi Kristaloni ozna eni su bojama radi lakaeg raspoznavanja. Zuti-NPK 13-40-13 EC 1.0-Rana primjena, bolje ukorjenjivanje, iniciranje cvatnje I pise na vreci da ga ima za 6 tjedana...... opasno zvuci ;)
crunkisiLEGENDA

apr 2013.

Ja sam uzeo vrecu magme iz OBI-a i jako sam zadovoljan zemljom. Odlicno drzi vlagu i dise Za sada ne vidim nikakav razlog za prelazak na nesto drugo. Vidjet cemo kako ce odraditi do kraja growa
M a n d o rAMBASADOR

apr 2013.

takoer na terra magmi dosad nisam imao ni jedan problem s tom zemljom,ni jednu bolest sem previae N mojom krivicom kuc...kuc...kuc...od drvo ;)

apr 2013.

da, to bi znacilo da je za vege obezbedjeno djubrivo, prakticno ne bi trebalo nista dirati prvih mesec i po do dva... ne znam jos razmisljam, cena je povoljna, oko 3e za 20l, al ja sam navikao na terramagmu i do sada sa njom nisam imao problema, ako uzmem javicu iskustva
crunkisiLEGENDA

apr 2013.

Nakon koliko je pozeljno kod magme poceti sa hranjenjem? Radi se o konkretno o Planteli (list naravno)
mar1oPOZNAVALAC

apr 2013.

Da nam se do epat njihove linije proizvoda Floria premium subtrata koji koriste AquaCell,Perlite,Air up,Hydro Gel,Bentonit i dr. "ie mie"

apr 2013.

Kazu mudriji da je 6l dovoljno za 4 tjedna..Plantela list jednom u 12-14dan;)
doomerLEGENDA

apr 2013.

@Creative : Zanimljivo, znaci nova generacija onih kuglica za gnojenje od kojih smo svi bjezali : ) Ne sumnjam da su revolucionarne ali mislim da nama koji gajimo vutru je u interesu da zemlja ima minimalno gnojiva da mozemo sto prije sami pocet hranit sa dzubrivom koje zelimo. U postu iznad (gdje kazes da ima razlike u Composani za ruze i Terramagmi) jesi mislio da Composana za Ruze ne valja ? Iskreno ja ju se nikada nisam usudio probati jer mislim da je pre zagnojena znam da ima Kalija preko 1000mg po litri zemlje. Probao sam komposanu za zacinsko bilje i za mlade biljke koje vise uopce nema i dobre su. Ali necu vise uzgajat u Composani jer mislim da ne vrijedi toliko para koliko cepaju. @Powerseed : Probaj jednu biljku nemoj da ti zajebe cijeli grow ako je pre zagnojena : ) One paprike i ruze opako izgledaju na pakiranju. Ma zato i kazem 3 eura za 20L je vec normalnija cijena. Steta sto nema ove za mlade biljke. -Inace ove godine mislim na moru lopatom napunit 2 vrece od 50L finog morskog pijeska i stavit u gepek. Cujem od prijatelja iz Zadra da njegova baka dolje kuha morski pijesak u vodi i ispire soli kasnje ga mjesa sa humusom i tu se ja mislim krije tajna Pro mixa. Ona fina sivkasto sjajna textura koja se skori gore kako zemlja i mora stvoriti koru i savrseno dise. Vidjet cemo : ) Treba experimentirati i valjalo bi i dobar treset nac ! Dok ne skemijam ovaj mix da moram kupit zemlju kupio bi ovu :

apr 2013.

tu se ne mogu nikako slo~iti sa tobom... zaato bi bilo nekome u cilju da mora ato prije gnojiti? ti si neato pomijeaao, ili ne shvaaa cilj growanja kod kue. po mom mialjenju, 99% growera ima u cilju uz ato manja ulaganja i ato jednostavnije dobiti vrhunsku vutru neupitne kvalitete, umjesto da bacaju pare na smee iz ulice, a dodatna gnojiva koja moraju pokrivati nedostatke zemlje su bespotrebni dodatni troaak... ako u posudama od 15 litara mo~ea bez problema odraditi vegetaciju od 4-6 tjedana, zaato bacati pare na npr. AN sensi grow koji koata 180 kn ili HESI koji nije puno jeftiniji... ato se ti e cvjetanja, tu svatko kupuje gnojiva i dodatke kakve ~eli i prema svojim mogunostima kako bi dobio ato viae... ina e, ja trenutno koristim ovu zemlju:
TropicoLEGENDA

apr 2013.

Mo~da bi po ea odmah koristiti set gnjoiva koji njemu paae jer tako to no mo~e utjecati na biljku bez da se igra isprobavanja i testiranja raznih zemlji sa recimo upitnom kvalitetom... emu pr~iti i maltretirati biljke kad se moze naci zemlja sa menje hranjivih vrijednosti itkao eliminirati pogreaka u startu...ovo je pretpostavka zaato bi doomer koristija takvu zemlju Takoer i vecina proizvoa a gnjoiva od prvog tjedna pocinje koristiti odredene komponente gnjoiva... Ja tragam za savraenim mixom i mozda jednog dana naiem na njega...kad mislim mix mislim svoj vlastiti mix, nikako kupovna zemlja ....zna i d otad mi ostaje da testiram i analiziram :D ...inace composana mi je no1 ali je skupa i toliko ne vrijedi...terra je izgubila na popularnosti samo zato jer neodgovorni trg lanci ne brinu d onje (prvenstveno baumax pi*ka predvodi9 ...inace sastav terre se nije mjenja...tera san se pokazuje ka odlicna zemlja kao i klasmann...

apr 2013.

Metalac postoje iznimke tako da nije dobro generalizirati ..neznam nekome sam u dnevniku savjetovao da kupi Hesi start paket pa smo se malo sudarili ili sam ja krivo shvatio,ali nebitno;) htjeo sam reci da kupovina gnojiva za vegetaciju nikako nije bacanje novaca,bar u mom slucaju.SSH zahtjeva gnojivo od samog starta,znam to jer sam ga imao i bez gnojiva u Teramagmi cijelu vege.6 tjedana i polumrtva biljka mi udje u cvjetanje.Nije samo rijec o Silveru i Arjan i Nevil i Himalaya G-Strowbery H sve su to biljke sa hebenim apetitom i nije im dovoljna samo TM ili Composana.Velika vecina moze proci bez prehranjivanja ali dobar dio njih prima gnojivo bez problema ako ga pametno doziras a o rezultatima je glupo pricati.Nerazumijem zasto je tolika zelja izgurati vege bez prehranjivanja i onda ju natrpati gnojivom u cvjetanju.Nema mi logike.Bilo bi krasno naci nekakav mix pa da gnojiva pobacamo ali to je kao potraga za Svetim Gralom.A dok se to nedogodi tu je Terramagma i Hesi;)
doomerLEGENDA

apr 2013.

@metalmaniac Pa ja gnojim uz RO vodu od sedmog dana zivota biljke, i to vjerojatno s troduplo manje nego ti koji koristis cistu vodu iz pipe sa EC 700+ µs/cm. Da bi znao s cime gnojis biljku kada koristis cistu vodu iz pipe trebao bi se obratiti svom vodovodu tamo ce ti dati mjesecnu analizu vode pa ces bolje vidjet. Malo si pretjerao sa 6 tjedana vegetacije i biljkama u 15L bez gnojenja ili radis nesto jako krivo.. Takva zemlja bi bila pre zagnojena za klice. Prijatelju meni korjen probija iz rupica dolje u tegli od 25L u prvih dva tjedna vegetacije (ne racunamo seedling period 2 tjedna) Nema teorije da ne gnojim 6 tjedana. Ova Ceska zemlja sto savjetujem je zemlja s najmanje gnojiva koju sam vidio ima 100mg NPK po litri zemlje sto znaci da ce biljka vrlo brzo iskoristit elemente u zemlji i mozes pocet sa svojom tablicom gnojenja kako si slozio da ces dalje. Evo moj recept za seedling fazu prva 2 tjedna zivota biljke (to je znaci u casici za jogurt taman prije presadjivanja u 25L) : Nakon presadjivanja opet ide 7 dana samo RO pa nastavljamo sa EC 250 1L RO vode (PH 5.4) (EC 20 µs/cm) 0.3ml Calimagic (od GHE kalcium magnezium) 1ml Hesi root complex 0.3ml Hesi TNT 1/2 kapi supervit 1/5 kapi Hesi ph+ Dobijes Vodu s ph 6.3 EC 250 µs/cm (Odlicno za klonove koji su pustili korjen ili biljke u jogurt casicama pred presadjivanje) @TripToPeru- Bas tako ! biljke popiju gnojiva ostaje nam struktura zemlje za koju dajemo pare $ i dalje peglamo po nasim gnojivima... Radje cu dat 70kn za litru TNT plus (koji traje godinama) i zemlju bez gnojiva nego uzet pre zagnojenu i kasnje ispirat i pitat se zasto zuti.
usrnameAMBASADOR

apr 2013.

@mmaniac - doomerova re enica uz minimalne izmjene dobiva pravi smisao : "mislim da nama koji gajimo vutru u zemlji i koristimo gnojiva je u interesu da zemlja ima minimalno gnojiva da mozemo sto prije sami pocet hranit sa dzubrivom koje zelimo." - i to je onda OK izjava koja ne generalizira :thumb: Mo~da je isplativije i sigurnije onda probati sa medijem koji nema gnojiva - kokosovo vlakno ili neki soiless mix. Al to je tema neke druge emisije. Ina e, ako proizvoa zemlje ka~e da ima hrane za 6 tjedana, jel to neovisno o biljci, njenoj genetici, snazi lampe,? Pojede li biljka isto pri temperaturama od 28C i pri temperaturama od 18C? Pored NPK, na "snagu" zemlje vjerojatno igra i koli ina soli?
weedoyeLEGENDA

apr 2013.

po nekom skromnom misljenju Usrname bi trebao dobiti "titulu" growsupport-a...

apr 2013.

e tako ve mo~e, jer kako sam i napisao prije, velika veina growera ovdje sadi u zemlji i sve su low budget projekti gdje se pokuaava uatedjeti svaku lipu pa onda i ono moje ima smisla, iako su i Trip i Doomer, gledano sa druge strane, potpuno u pravu...
doomerLEGENDA

apr 2013.

Usrname mozda je sigurnije jer imas vecu kontrolu sto se desava u potovima ali zasigurno gubis snagu majke prirode floru i faunu i svijetove pozitivnih bakterija koje fale soiless mixevima i hidro/airo pizdarijama. Zato ce Masteri Growa poput Jorge Cervantesa zauvijek zagovarat organski uzgoj u zemlji i postizat ce yieldove i po 5 kila po biljci (outdoor) http://youtu.be/oPSHxdB55ys Zato i ne treba stavljat vodikov peroksid u vodu za zaljevanje bilo kada nego u fazama kada treba (kloniranje ili kada se stvore gljivice na povrsini zemlje)
CreativeLEGENDA

apr 2013.

Upravo suprotno Doomer misljenja sam slicnog kao ti i bas zato sto je Coposana njeznija u NPK a i po sastavu puno rahlija bolja mi je od TM. Bas je TM ta koja ima 1000mg K Isto tako se neslazem sa velikom cijenom Composane. Koristim i TM i dosad nikakvih problema a isto je skaldiste na paletama na otvorenome citavu godinu ( po novome pokusam kupovati kad vidim da je dosla nova paleta pa stoga i imam 1,2 vrece na lageru pravilo skladistenu da se nade kad zatreba ;) ) lijevo TM desno Coposana za ruze ista shema lijevo TM desno Comp. E sad malo generalno :D Ako posadim biljkicu u njoj pogodnu zemlju i ona raste savim normalno ,nema potrebe da ju hranim nekako mi je drazi prirodni put bar dok ide ;) Platio sam tu zemlju pa nek odradi svoje do posljednjeg zrna.... takvim nacinom mi je TNT-u istekao rok trajanja :D U 17l kaljevima ovisno o sorti i brzini rasta izmedu 20 i 35 dana mi je neki prosjek do prvog zutog lista ,.pricamo o TM i Composani... Moze li biljka biti u toj zemlji duze bez gnojenja ?? Naravno da moze ali ce sve sporije rasti i na kraju RIP ;) Ajde slijedeci grow kad budem radio dobit ce te 3 klona u 3 razlicite zemlje pa da vidimo sto ce se desiti. :thumb: Neki placaju stotine evrica za takve stvari a neki ih tamane..... cudni smo mi ljudi ;)
doomerLEGENDA

apr 2013.

@Creative : Dobro da si stavio analizu pa se bolje vidi mada dosta varira od 100 - 600 znaci da je oko 300 mg/l. Pa nije ni to tako strasno ali mislim da je u gornjim limitima. Znaci obje ove zemlje mogu ici za klicu i nece ju sprzit ? (pitam jer nisam probao mada znam za TM da je dobra vise pitam za ovu Compo za Ruze mada sad kad ponovno citam analizu vidim da i nije tako strasno zagnojena kako sam mislio.) Zato i treba citat analizu zemlje i onda ovisi koliko ima gnojiva u njoj toliko se kasnije gnoji. Sto vise zagnojena zemlja trebat ce manje gnojit u vegetaciji ali je i veca sansa za spaljivanje malih biljki. evo i Analiza ove Ceske zemlje i bilo bi dobro da se ubuduce stavljaju slike zemlje i analize :
maverickAMBASADOR

apr 2013.

Mislim da se ljudi jako bune jer na naaim prostorima na composani universal piae - zemlja za ro~e (SLO) ato je u prevodu zemlja za cvijee. Compsana za ru~e (NE RO}E!) ilitiga Rosenerde je druga ija po sastavu, skuplja i na pakiranju je slika ru~a, a ne nekog drugog cvijea.
CreativeLEGENDA

apr 2013.

Ja dosad nisam uspio ;) Mav. hoce to ;)
usrnameAMBASADOR

apr 2013.

Bio sam nekidan u ulozi soil-paparazzija, pa evo par fotki sa terena kao doprinos temi. Odabrao nisam ni jednu, jer sam snimio Florabelu u jednom zatvorenom duanu, idem po nju sutra. :) Naravno ako ima ko iskustva sa poslikanim zemljama slobodno nek napiae. :)
Smokey McPuffAMBASADOR

apr 2013.

Da probam ovo sve skratiti. Svaka zemja koja se pomijesa na sajtu sa doticnom je dobra, samo je treba pomocu stiropora, ako netko nije u mogucnosti nabaviti perlit ili vermiculit koji su pozeljniji.da ne objasnjavam zasto, razrahliti u omjeru od 5% na ukupnu masu zemlje. Sto se.tice hranjenja, prva 2-4 tjedna, ovisi o uslobima, nije potrebno prihranjivati biljke. Pazljivo ih promatrajte, one ce vam putem.listova reci kada je vrijeme. A u outdooru probajte izbjegavati prihranu putem.korijena, govorim po vlastitom iskustvu, barem do 2 tjedna cvijetanja. Koristite folijarnu tehniku.
Z&NZMAJ

apr 2013.

Jel to ta za ro~e? :)
doomerLEGENDA

apr 2013.

Je, Composana universal vidis po kao raznom cvijecu. Ona za ruze su bas ruze : ) Jbg i mene je to bunilo. Ova universal je dobra.
BoRaiChoAMBASADOR

apr 2013.

Meni se pokazala kao dobra.
CreativeLEGENDA

apr 2013.

bez stiropora naravno ;) Inace to sve je bilo u cijeni jedne vrece composane od 20l....a po sastavu je jako slicna(ista ) kao TM (bar tako pise :D ) .....kad izracunam cijenu TM za 1l razlika je jako mala. U onu za ljubicice bas i ne uljevam previse nade ali ova za balkonsko cvijece bi mogla iznenaditi ;) Neka stoji u najavi za zimu ako polozi na okolnom cvijecu, ide u ring sa composanom i tm :ridinghorse:
StyxAMBASADOR

maj 2013.

sto mislite o ovom?

maj 2013.

mene plantela nije preterano fascinirala, al odradio sam jedan grow sa njom, automatici slabije isli ali brazilka uspela da se izbori ;) no bolje nego "domaci" humus privatnih proizvodjaca i slicne varijante sa pijace ;)
TropicoLEGENDA

maj 2013.

Jednostavno prejaka zemlja...nebih je preporu ija

maj 2013.

meni se pokazala savraenom :)
fat_trollAMBASADOR

jun 2013.

eeeee jebem mu kupio sam composanu blumenerde (zna i ne ova za ru~e, koju preporu ujete), zapisao na papir i pomijeaao composanu i terramagmu blum... Jesam li se zajebo ili mogu sa tom composanom? hvala

jun 2013.

opusteno, i tako neces saditi ruze, ok je ta za cvetnice
Z&NZMAJ

jun 2013.

Naj bolja compo sana koju sam koristio ;)
fat_trollAMBASADOR

jun 2013.

fala 'lega
CekamBojuISTRAŽIVAČ

jun 2013.

Posto ce mi prvi grow biti Silver Haze interesuje me koji mix zemljista bi njoj najvise odgovarao? Ako neko ima iskustva. Supstrat sam kupio TerraMagmu za cvece: Imam takodje i perlita, pa me interesovalo koji bi bio idealni mix u ovom slucaju. Citao sam na vise mesta i naisao na razlicite predloge 70-30, 80-20 itd itd. Hvala unapred.
SkyHighatristPOZNAVALAC

jun 2013.

Ta lava zapravo glumi perlit, zar ne? Jel' piae koji je % Islanda u zemlji?
CekamBojuISTRAŽIVAČ

jun 2013.

Pa upravo je to i mene zbunilo. Nazalost pozadi ne pise u procentima koliko ima te islandske lave u zemlji. Uspeo sam negde da procitam da je oko 65% zemlje "wood fibers", a ostalo su Islandska Lava, kvarcni pesak i glinene kuglice/pufne. Po ovome sto pise meni ovo deluje kao perfektno pripremljena zemlja za grow i da tu ne treba dodavati nista. Opet kazem, nisam siguran zato i pitam :D
loopAMBASADOR

jun 2013.

ma "terra" je keva ! ja isklju ivo "terru" ili "klasmann's potgrond H" stavljam,i nikak'ih problema nema :) perlit kako 'oea....ja obi no stavim 3 X 1 i sve 5
CekamBojuISTRAŽIVAČ

jun 2013.

Pa to je ono sto me bunilo :D Dosta ljudi kaze da i pored toga sto ima lave u TM, da opet dodaju perlit koji ima prakticno istu ulogu. Znaci ti bi preporucio tako neki mix 1/4?
loopAMBASADOR

jun 2013.

Via' jedino ato mi malo smeta kod TM je ato je puna KRUPNIH komada koje ega (meni u glavi,odmah zvoni "d~epovi" kad to vidim),uglavnom cigli :) a Klassmann's je jako fina,i usitnjena.... No,dobro,ja ionako volim da "propustim kroz aake" kad pravim mix,pa se malo pocimam :D Stavi perlit slobodno ,neea po~aliti. I 1 X 4 je OK odnos
qwer94ENTUZIJASTA

jun 2013.

Od pet poljoprivrednih apoteka u mom maleckom gradu samo sam ovu nasao a da mislim da vredi probati a i vido sam sliku u prvom postu..?dali moze da odradi indoor sa standardnim organskim gnojivima??? jel se vidi slika?
CreativeLEGENDA

jun 2013.

;)
qwer94ENTUZIJASTA

jun 2013.

to je u mom gradu,isao bih u druge ako nevalja,to je pitanje,da li ici drugde ili moze i ova da posluzi?
CreativeLEGENDA

jun 2013.

pa ako nije tlaka nabaviti bolju zemlju ja bi .....ako je tlaka posluzit ce i ova ..osobno je nisam koristio .
qwer94ENTUZIJASTA

jun 2013.

ma nju cu jer verujem da me nece izneveriti..hvala ipak

jul 2013.

Ovako, kod kue moja obitelj uzgaja kalifornijske gliste koja prave poznati humus, taj humus se izvozi i u afganistan i u nizozemsku samo radi cvijea, zanima me dali ja mogu takav humus prirodno ste en solo samo njega staviti u teglu, bez da mijeaam sa ni ime, ili da joa pomijeaam sa stiroporom, pijeskom, ili joa nekakvim gnojivom.. :rasta1: :rasta1: :rasta1:

jul 2013.

Pro itaj prvi post https://www.vutra.org/topic/1365-pisanje-amaterskog-vodica-za-indoor-uzgoj/ i ovo https://www.vutra.org/topic/35-priprema-zemlje/ Ne uzgajaa kiwi.

jul 2013.

O it nisi shvatio, ovo ato vi kupujete nazivate gnojivom, a to je zapravo humus koji ja kod kue proizvodim, zna i ista stvar samo ato vi uzmete iz duana,a ja sa vrta iz posebno sazidanim pregrada gdje gliste to proizvode, neu opairno o tome, ali to je ista stvar ak i bolja, ali hvala svejedno na linkovima pomogle su mi neke informacije.. :read: :smoke18: :smoke18: :smoke18:

jul 2013.

groweru, u temi si o zemlji a ne gnojivima, a cist humus je cist humus i nikako ne moze biti isto ono o cemu se prica u temi o gnojivima... isto tako ne bih savetovao saditi u cist humus, jer to je po tebi gnojivo, ne znam ko jos sadi u cisto gnojivo... a moze biti i da nista nisam shvatio

jul 2013.

Ono ata mi kupujemo je zemlja koja je hranjivim omjerima jako povoljna za saenje onog ata sadimo a ti budi i dalje tvrdoglav pa radi po svom. Javi rezultate kad naraste i nema smisla da ti viae serviram linkove, ne ~elim biti magare. Pusa.

jul 2013.

Oke zabunio sam se, ovo ata ja proizvodim je humus, zapravo zemlja za cvijee, e sad kad sadim u teglu od 10 L, stavim zemlje za cvijee 7.5 L, 1.5 L stiropora i 1 L jako sitnog pijeska ? i onda postepeno kroz dane gnojim sa Bio plantella vrt.. Jel to dobra kombinacija ? joa jednom oprostite na zabuni, Hvala za pomo unaprijed.. :read: :shit: :smoke18: :smoke18:

jul 2013.

Hm,hm..groweru najbolje i najsigurnije resenje ti je da kupis dobru i kvalitetnu zemlju koja je provereno dobra,kao i sto ti kazu decki..nevidim razlog da rizikujes celi grow zbog neke zemlje koje imas ti i nezelis kupit drugu zemlju koja je provereno dobra,pritom i nije skupa i mozes je sebi priustiti..u svakom slucaju sam odlucujes kako ces napraviti u svom grovu...

jul 2013.

Osobno pijesak nebi ni stvljao. Stavio bi 9 zemlje i 1l stiropora. Ina e uglavnom sadim u istu zemlju. E sad imaa neke zemlje koja u sebi ima perlit(svrha kao i stiropor) ini mi se composana tako da kad se odlu ia koju zemlju onda se prema njoj ravnaa. Prvih 30 dana obi no nije potrebna nikakva hrana kad je kvalitetna zemlja zato te i odgovaram od tvoje zemlje. I ne hrani se napamet, imaju preporu ene doze i kad se hrani kad se po ne hraniti recimo svako drugo-tre e zalijevanje. Ali imaa do toga, pomo ea dobiti iako je sve ve napisano. Isprike uva~ene:)

jul 2013.

barem danas ima toliko razliiti vrsta zemlje razlika je velika i bitna ja se dr~im provjerenih od teramag. pa do .......ma gdje nam sve lovu uzimaju imam dojam da je to lobi ko sa ljekovima,eto moj lega sadi direkt u zemlju u slavoniji a viao sam to isto i kod neki dalmoaa istina ovisi od podnevlja.

jul 2013.

Evo samo da ti ka~em nije mi problem kupiti i nije da ne ~elim kupiti radi uatede nego jednostavno ova provjerena roba tojest zemlja koju kupujete je napravljena isto kao i moja doma, ali dobro kupit u nema problema.. Mislio sam svakih tri zaljevanja jedno 100 ml, ili mo~da neke druge doze? :smoke18: :smoke18: :smoke18:

jul 2013.

Nemoze biti zemlja koju ti pravis doma i kupovna istog sastava. Prvo je razlika od mikroelemenata zemlje pa sve do sastava iste. Tvoja zemlja nema sugurno sve nuzne nutrijente, plus sto sumnjam da tvoja zemlja uopce sadrzi treset koji je jedan od bitnijih cimbenika u odrzavanju vlage zemlje.
crunkisiLEGENDA

jul 2013.

doza ti pise na boci, ovisno o vrsti gnojiva i svemu jel... pa daj procitaj bar neke upute prije sto postavljas ovakva pitanja... e ako negdje zapne ili ti nesto nije jasno onda pitaj. Jbm pa ti bi da ti i biljke rastu napamet

jul 2013.

groveru, ja ne pricam napamet i bez veze, baci pogled samo na ovaj post https://www.vutra.org/topic/7297-auto-jet-47-by-powerseed/?p=149106 i nadam se da ce ti biti jasno o cemu pricamo, a pricamo o zemlji, desna fotka je biljka u cistom humusu (glistenjak), a levo je biljka u uvoznom supstratu za cvetnice, u sredini je mix te dve zemlje, znaci pomesano pola/pola, toliko od mene po pitanju ove rasprave i vrednosti cistog humusa, peace

jul 2013.

Sa 100ml si ih ve spr~io i uniatio. Prvo trebaa znati koliko ea biljaka imati i kolike su posude. Onda trebaa znati koliko vode ide po saksiji. Onda pro itaa na sadr~aju gnjojiva koliko ide na litru vode, obi no se vrti od 2-5ml. Ovisi koja su gnjojiva i koliko kompondnti ima. Kre ea s pola doze. Za tebe je najbolje da prvo uzmea opremu i onda posadia, ostalo sve radia u hodu jer do hranjenja imaa najmanje 20 dana. Ovo uostalom nije tema za hranu a teme za hranu su dovoljno opairne da sve saznaa.

jul 2013.

Hvala, sad vidim o emu pri aa, oke onda u saditi u kupovnoj... Hvala na info. imat u nadam se 2 ~enske biljke svaka u 10 litara,ili bi obadvije u 10 L, ali bi ih u vegetaciji dr~ao kratko vrijeme( nema veze radi malog uroda) a gle pratiti u zemlju kolko vlage ima i po tome zaljevati nije to neka znanstvena fantastika, oke zna i nakon 20 dana bi trebao stavljati po 2 ml na 1 L vode, to dvoje pomijeaati i tako zaljevati ?

jul 2013.

Mogu da ti budu pitari od 10l,ali bitno ti je da svaku biljcicu stavis u svoj poseban pitar..kao i sto si sam reka da je u kratkoj vegetaciji manji i urod ,verovatno imas neki svoj razlog sto ces drzati kratko u vege..ali ti je bolja ova druga solucija veci pitari odprilike 15 - 20l duze u vege i veci urod..ali ti napravi kako tebi pase..
BlueberryKushISTRAŽIVAČ

jul 2013.

Ja svoju zemlju uzeo sa tavana valjda ima 10 godina, haha i biljka ljepo rasla! :kiss:

jul 2013.

Imaa sliku da vidimo koliko je izrasla? @grower7 itaa li ono ata piaem? Koju zemlju imaa, koje gnjojivo imaa? Po ni itati malo forum imam osje aj da zajebajea.

jul 2013.

nemam niata, de ki tek se pripremam zato i imam tolika pitanja, tra~im savjete koja je najbolja i zemlja i gnojivo tek onda u se usuditi posaditi, ne zajebajem samo ~elim biti siguran u najbolji izbor.. ne brini kad ih stavim u zajednicki pitar stavit cu i pregradu da im se korijenje ne ispreplete.. :smoke18:

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.