VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojmolim strucno misljenje
LEGACY

molim strucno misljenje

88 odgovora4,384 pregleda
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

najpre da se zahvalim vutri.org sto postoji i njenim aktivnim clanovima sto sa svojim iskusnim komentarima doprinose kvalitetu ovog foruma.mnogo je lakse kad imate s nekim razgovarati o problemu... posadio sam jednu bilku i nikla je 12.08.2010.kasnije sam mislio uzeti kojeg klona. danas joj je 4 dana kako je narasla,ali mi se cini da ne izgleda bas najbolje. interesuje me strucno misljenje nekog da mi kaze jer to normalna velicina za biljku staru 4 dana??? nalazi se ispod reflektora koji sam sam napravio a u njemu su 4 cfl sijalice. jer to puno svetla ili malo?? evo i slike ali,je slikano s mobilnim pa se ne vidi bas najbolje. http://yfrog.com/ms16082010420j zasto joj je jedan list veci od drugog ustvari onaj veliki raste svaki dan a mali miruje??? posadjena je u casu od 0,5l,cije sam dno izbusio. u zemlju sam stavio oko 30% perlita a na dno case sam stavio kamencice. temperatura je oko 28c,a vlaznost neznam ali mi je delovalo kao dosta suvo pa sam u tepsiju stavio malo vode i glineni kuglica da povecaju vlaznost a na njih tanjiric od kafe pa na njega casu. duva sobni ventilator na sve to.
Z&NZMAJ

avg 2010.

:icon_lol: Imao sam ja joa ru~niju, pa gle ata ispade od nje :icon_lol:
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

hvala zlo na podrsci ali kod tebe kako tako su rasli listovi u paru... od kolko vremena ti je prva slika,deluje mi mnogo veca od moje? sad sam vec siguran da joj nece izrastiti ovaj drugi list,posto se od juce jos vise smanjio (gotovo da se ni ne vidi),a ovaj drugi joj je narastao. http://yfrog.com/bc17082010432j jer zna neko sta se desilo? ne znam oce joj to smetati u daljem rastu,ili da ne gajim laznu nadu???
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

vidim da zalivate biljke sa slavolom,h2o2 i hesi super vita. jer bi to mozda pomoglo ili je jos uvek rano?

avg 2010.

Kad naraste bar 40cm ili kad proe najmanje 30 dana od tolike kolika ti je sad.h2o2 mo~ea i ranije,ali ja ga nikad nisan koristio niti u,radije napravim drugo kako treba i onda se ne zamaram tom stavkom,jer je nepotrebna.`ta manje petljanja to bolje.Svijetlo,zemlja i voda je jedino ata joj u u startu treba,pa pripremi to kvalitetno.Ne startaj ispod 1L zemlje,i ne presauj u manju od 5-8L.Sa cfl svijetla ti je uvijek malo,al mo~e se.Nemoj da zemlja stalno pliva vodom.Bitno sad da naraste koliko je i aaa velika,pa presauj,mazi i pazi:)I tra~i hps:icon_lol:

avg 2010.

Nemoj da brinea drugar!Samo teraj bit e neato od svega toga.Ako raste pustije na miru,ovi su ti prvi listovi i tako neva~ni.Nemoj slu ajno da je gnojia ovako malu,zapalit ea je.Samo voda i samo voda.Normalno ato kvalitetnija.Ako niata drugo pustia vodu iz slavine da ostoji 24h pa pnda zaljevaa. Pozdrav:spliff:
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

znaci greenpower i dr.smok vi mislite da ce biti nesto od nje! :icon_lol::icon_lol::icon_lol:ulepsali ste mi dan!!!!!! manje vise sve radim pa forumu,zato sam je i posadio u case 0,5l cije sam dno izbusio i raseko sa strane za lakse presadjivanje. a pripremio sam saksiju od 13l i ovu zamlju i perlit http://yfrog.com/0v17082010433j http://yfrog.com/ne17082010434j vermulit nisam nasao,ali jer znate kojim slucajem neku zamenu za njega? nadam se da je zemlja ok? danas sam je zalio i mislio sam tek u petak?(onako kako pise,dok ne procuri iz saksije) kasnije sam mislio kupiti hps 250w za cvetanje,ali sam vegetaciu mislio odraditi sa ove 4 cfl 35w. svaka daje 1550lu.jer mislite da ce to tako moci,ako teba mogo bi joj dodati jos 2? a vodu sam prokuvao i procedio na tkaninu,i posto imam pumpu za ribice jedan izlaz sam stavio da duva u vod i obogacuje je kiseonikom.:icon_lol:

avg 2010.

Substral sam zadnji put testirao,i odli an je u odnosu na druge manje poznate.Tu je razvikan s razlogom. Perlit/vermikulit ti doe na isto,a perlit ve imaa pa se nemaa potrebe zamarati s tim.Da ti napomenem da sam zadnje biljke stavio u substral,bez perlita i ikakvog dodatka za drena~u i nikad bolje.Davno sam jednom mrvio stiropor u multipraktiku i dodavao u zemlju,i nikad viae.Uglavnom,dodaci zemlji su po~eljni po meni do 15-20%,iako sam ja do sada ve inom bez i ega. `tedne e ti biti ok za vegetaciju,ali ako stavia od starta s hps uduplati e se,duplo br~e narasti ako sve radia ok.Druga biljka:) Za zemlju nema to nog pravila,svako ima druk iju drena~u,temperaturu itd. u malim odstupanjima ali najbolje prst u zemlju i ako je suha povraina zalijea.Ali to izae oko 3-5 dana,jer i nevalja da je predugo konstantno blatnjavo. Za vodu te ~alim jer se maraa,hehe:) `alim se,samo znaj da je to an PH va~niji od klora i kamenca,tako da ako ne reguliraa precizno PH ne smaraj se previae s tim.Moj savjet da si uatedia vremena.Ja direkt iz esme u kantu,reguliram PH i odmah zalijem biljke.Dragocijeno mi je vrijeme da bi vodio ra una o odstajaloj vodi. Uglavnom,ja san zadovoljan kvalitetom koju dobijem svojom "jednostavnom" metodom,~elim tebi isto pa makar i na te~im metodama:)
4herbsPOZNAVALAC

avg 2010.

prijatelju,presadi tu biljku u jedno 5 litara poatene zemlje ( Terra Magma ili Compo sanna ) i ne ea imati problema,biljka ti je vjerojatno pokupila malo stresa pa ti tako liae raste ali vjeruj mi nakon nekog vremena e rast normalno ko i svaka druga! JO` TE SAMO MOLIM DA NEGNOJI` TU BILJKU PRVA TRI TJEDNA RASTA NIKAKO! TEK NAKON MJSEC DANA JU NAHRANI` S BLAGOM DOZOM DA VIDI` KAKO E ODREAGIRATI,BILJKAMA NETREBA PUNO HRANE I NEMOJ DA TE POVU E TA ZABLUDA DA HRANA POTI E RAST! pozz

avg 2010.

Prijatelju sve ti je reko ika zeleni.Nije niata pogrijeaio. Nemoj da se smaraa unaprijed.Kad se desi probleb imaa vremena za reagiranje i rjeaavanje situacije.Bitno je da je svaki dan gledaa,ato i radia.Zato se ljepo opusti i mazi i pazi svoju bilj icu. Ej 4herbs,mislio sam da je terra magma,Substralova zemlja!:icon_lol: Pozdrav:spliff:
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

:clap: drustvo bas ste face!!! hteo sam da vam dam rep ali me odbija?!?!?! :icon_sad: mislio sam da je presadim za desetak dana kad malo ojaca. ako mislite da treba ranije,ok uradicu tako? za presadjivanje: uzeo sam saksiju od 13l. dodatno cu joj izbusiti rupe za bolje oticanje vode.imam i ove glinene kuglice koje sam mislio da stavim na dno saksije debljine 3cm. http://yfrog.com/b518082010436j e sad neko stavlja i odgore a neko ne stavlja... sta vi mislite,da stavim? razmera: zemla je terra magma 70% perlit 20/30% sve radim po forumu,ali imam jedno pitanje: jer te glinene kuglice smem da umesam jedno 10% posto u samu zemlju ili ne? gnojivo necu stavljati posto ga ni nemam,ali sam ga danas porucio. stice mi sve od hesija,i kazu da je to sve dovolno i da mi nista vise ne treba. uskoro cu onda kupiti hps od 250w pa cu je zamenuti sa cfl sijalicama. a jel bi smeo da i cfl ostavim uporedo sa hps da rade istovremeno? i zaboravio sam da kazem da radi 24h svetlo,makar sad u startu pa cu je posle prebaciti na 18/6? ako kojim slucajem nesto neradim kako treba slobodno me kritikujte a ja c vas uvek izvestavati unapred sta cu uraditi da smanjim prostor za greske. hvala svima jos jednom!!!!:icon_lol:
SvetilistPOZNAVALAC

avg 2010.

mo~e zaato ne:icon_lol: cfl + hps odli na kombinacija glinene kuglice nemaa potrebe mjeaati zemljom a na dno mo~ea stavit dva, tri cm da se bolje cjedi, ja ina e stavim kamenja ina e samo lagano i treba imati strpljenja sretno i dobro nam doao
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

hvala,hvala bolje vas nasao!!! upravo sam nasao u hidropnici komplete dobije se reflektor,prigusnica,upaljac,hps,mh lampa(sve spojeno,vec spremno). komplet od 250w kosta oko80e,a jos bolje je sto komplet od 400w kosta samo 10e vise,90e. :thumb: e sad moje pitanje je sledece: posto sam svakako mislio staviti i kojeg klona ako bude,oce biti problem da jedna biljka stoji ispod 400w.procito sam da 400w ide na 1mx1m prostora i na oko 4 do 6 bijoza,ali ako treba mogo bi je podici ili joj staviti neku mrezu da smanjim dotok svetlosti ako joj je to puno lumena,posto bi sad definitivno uzo onu od400w??? lep pozdrav za sve aktivne clanove!
Z&NZMAJ

avg 2010.

Hehe,pa mo~ea ti napravit box 1x1 metar i stavit tu jednu biljku,ali zaato bi troaio struju na jednu biljku!? Nije valjda da nemaa joa sjemenki?Zabodi ih desetak,pa ea kasnije eliminirat muake tako da e ti box biti fino popunjen. Onako usput,jesi razmialjao mo~da i o ventilaciji?400-tka ti grije poprili no,a i treba velik box prozra iti,pa si pogledaj i ventilatore.

avg 2010.

Eto i Zlo se uklju io u raspravu i moram da primjetim da viae nije baa jako zlo est u komentarima!:icon_lol: Uzmi od 400w i gledaj ako mogu da ti zamjene reflektor za neki cool tube.Ako treba uz neku nadoplatu.Vratit e ti se,vjeruj mi.I ra unaj na kupnju dva wc venta za po etak.Ulazni manjeg kapaciteta a izlazni ja eg kapaciteta.Bez ventilacije sa 400w nema sre e!Zapamti to!Ljepo spojia ja i vent na cool tube da izvla i vru inu.Nebi bilo na odmet da bude dobar jak vent sa nekim potencijometrom da mo~ea kontrolirat snagu.A sa snagom izvla enja toplog zraka kontroliramo i temperaturu unutar boxa.Ra unaj joa na jednu stvar!Kad cvatnja zapo ne po et e i bilj ice ja e da se uju.Pa ea morat razmialjat i o karbonskom filtru.A on ti uzme oko 30% snage izlaznog ventilatora.O tim nekim stvarima treba vodit ra una u startu.Jer poslje doe cjela investicija i do 3 put skuplja. Nadam se da sam pomogo,poz:spliff:
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

kako da ne nego ste pomogli,nekako se osecam sigurnije kad cujem i druga iskustva da nesto necu zeznuti... i pored toga sto sve ima na forumu,lepse je kad vi to potvrdite! nazalost seme sam dobio samo jedno od drugara,i to zato sto je bilo puknuto,a imam i ovih obicnih. ali danas sam porucijo seme i gnojivo,tako da bice jos mene tu da vam dosadjujem.. :sick: za sijalicu je pala odluka uzimam od 400w,jer kontam da ce i u buduce da sluzi a bice nadam se i vise od jedne biljoze :icon_lol:,a box ce biti 1m x 1m. visina mi ne igra ulogu pa ce najverovatnije biti oko 2m ili 2,5m.sto vislje to bolje sad kad sam usao u sve ovo,spreman sam da idem do kraja i kupim ili napravim sve potrebno. o ventilaciji sam razmisljao jos pre par dana posto vidim da je ona prva sporedna bitna stvar. imam ventilator od peugeota 406 i malo sam ga preradio i on ce sluziti da izvlaci vazduh,a imam i 2 kompijuterska ventilatora koja sam mislio da ubacuju vazduh. za mesanje vazduha cu staviti standardni sobni.http://yfrog.com/9f18082010437j razmisljo sam i o ciscenju vazduha,i napravio sam konstrukciju od metala i ostalo mi je da je samo oblozim sa mrezom za komarce,a izmedju 2 zida cu staviti aktivni ugalj za ribice. jedino sam se malo preracuno pa je ispo veci nego sto sam mislio,ali kontam da to ne smeta? http://yfrog.com/bf18082010438j niste mi rekli zasto ne mogu da vam dam reputaciju kao znak zahvalnosti??? a i ne mogu da provalim sta znace ove zvezde zute i bele,znam da je nevezano sa uzgojem ali mi se cini nekako bitnim da i to znam??? lep pozdrav za sve aktivne clanove! :bananallama:
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

evo malo da osvezim sa slikama http://yfrog.com/n422082010473j kako se cini pocinje da tera novi list!!! a mislim da sam skontao u cemu sam napravio propust. kada sam radio klijanje semena,seme sam stavio u mirisljavi toalet pepir (mada mi je nesto brzo proklijalo). i onda kada sam radio presadjivanje sacekao sam da taj koren naraste nekih 7,8cm. a zatim kada sam ga presadio seme je isteralo iz zemlje i ja sam hteo da pomognem bijozi i skinuo semenku i ostali su sami listovi. citajuci forum skontao sam da je jedino to moglo da prouzrokuje stres,pa za one neuke za ubuduce da znaju sta ne treba raditi!!! ep pozdrav za sve aktivne clanove!

avg 2010.

:clap::clap:
MauieWoowieISTRAŽIVAČ

avg 2010.

eh, da si vidio ovu moju dok je bila u tetrapaku :D A sad, haman veca od mene hhh

avg 2010.

Ima na forumu rasprave o papiru,i mirialjavi nisu preporu eni nikako.meni je vata n.1.sterilno i neutralno.ne vjerujem da je defektna radi papira ve se jednostavno desi,ni priroda nije vazda savraena,pogotovo nakon maltretiranja od strane ljudi.Samo ti teraj to dalje,i tra~i menke za dalje:)
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

ok drustvo i hvala! naisao sam na tu raspravu,ali kasno... interesuje me sta mislis o sadnji semenja u case. znaci odma da pripremim case od 0,5l i da stavim seme na nekih 1,5 do 2 cm dubine u zemlju zalijem sa prskalicom i stavim odgore na casu najlon pa alu foliju i drzim temperaturu oko 23c do 25c. onda za biljku nema stresa od presadjivanja bar u prvih 15 dana pod uslovom da proklija? nadam se da mi ove nedelje stize semenje i imam tremu a uzeo sam mnogo dobr i skupe pa necu da zeznem nesto. lep pozdrav aktivnim clanovima!

avg 2010.

Nema potrebe
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

evo mala isterala dva nova lista a ispod ta dva tera jos jedan.:icon_lol: http://yfrog.com/5l33ej idalje je pod cfl sijalicama 4 kom od 35w,na rezimu 24/0,temperatura je 26c. razmak izmedju sijalica i biljke je 25cm. citao sam da ga neki spustaju jos vise ali se bojim da cu je sprziti. drustvo sta vi mislite da spustim jos? zalivam je na svaka 3 dana sa 50ml vode, a uskoro bi je presadio.
Che*LEGENDA

avg 2010.

clf od 35w? a e? :D
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

da od 35w a isijava 175w. 6400k, 1550lu cena oko 3,7e , to pise na kutiji a evo i slike malo je losija al se vidi http://yfrog.com/nahkqj http://yfrog.com/jt8bpj a evo i kako sam ih postavio http://yfrog.com/3tb5sj che sto pitas jer nije dobra??? bas sam citao jedan od tvojih dnevnika gde si pisao da si naptavio razmak izmedju 12 do 15cm... ali nekako mi to preblizu...

avg 2010.

Stavi termostat na 10 ili 15cm od lampe,pusti da radi sat vremena i vidi koliku temperaturu o itava.Ako neide preko 28-30 ok je. Che valjda samo nije naiaao na njih pa pita.Ok je to,samo mi se ini da i one od manje wata daju isto lumena.Zna i,mogu e da ove samo malo viae troae za iste kalorije koje daju.Reflektor izgleda ok:)
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

drustvo skroz ste u pravu!:icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol: primako sam je na 13cm od vrha biljke i pojaco duvanje,a temperatura ostala ista oko 26c.ostavio sam tako da radi vise od sat i sve nepromenjeno.videcemo do ujutro sta ce se desavati...
aost100ENTUZIJASTA

avg 2010.

cfl slobodno 6-7 cm od vrha biljke, ali to su od 35w ja sam radio sa 23w prvi grow. izmjeri termostatom sto blize to bolje!
Che*LEGENDA

avg 2010.

green je u pravu... samo pitam :) ove od 35 daju isto lumena kao i philips od 23..pa ak stavis recimo 6 komada... to je razlika u cca 72w po satu.. pa se nakupi trosa za struju... ali samo kazem.. nista negativno,samo naprijed. poradovao sam se da su neke od 35w pa da daju recimo ,realno 2000-2200lumena, odmah bi si kupio 5-6 komada :D
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

che druze sve ok(cak sta vise jedno veliko HVALA svima koji prate i daju mi savete a i kritike), ima od 45w, i daju cch 3000lu,ne znam tacno al ako te interesuje mogu otici u trgovinu pa ih slikati. cena im je oko 10e. bilo mi je interesantnije da umesto jedne od 45w uzmem dve od 35w bas zbog isog broja lu ali bolje rasporedjeni, a struja mi nije problem dok moji placaju.:icon_lol::icon_lol::icon_lol: danas cu staviti slike, za tri dana od kako sam primako reflektor su listovi narasli vise nego za sve vreme do sada. cak tera jos jednu granu!!!!! lep pozdrav aktivnim clanovima! :bananallama:
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

nisam stigo juce da uslikam,ali evo danas sam. za 3,5 dana od kako sam primako lampu na oko 8cm,i pri temperaturi izmedju 26'c i 28'c, rezultati su i vise nego ocigledni!!! malo sam pojaco zalivanje,na svaka 2 dana sa 75ml ciste vode(i dalje je prethodno prokuvam,procedim i pomocu vazdusne pumpe obogacujem kiseonikom 2 dana). rezim svetlosti je i dalje 24/0.vlaznost neznam ali sam je pojaco pomocu glineni kuglica potopljeni u vodu.(za vegetaciju nije problem ako je malo veca?) http://yfrog.com/jnhcj http://yfrog.com/n4d0j za presadjivanje mi je sve spremno,ali ako sam vas dobro razumeo treba da sacekam da biljka bude visine otprilike kao casa i onda da je presadim u saksiju od 13l? jos jedno pitanje: kada kazete da treba da duva sobni ventilator na biljke jer to mislite u bukvalnom smislu??? meni duva ventilator i na biljku i na reflektor od dole na gore. i sad kako sam primako reflektor pojaco sam duvanje pa mi se nesto puno pomerala te sam joj od sperploce napravio zid,nesto vislji nego sto je bilka. lep pozdrav aktivnim clanovima!

avg 2010.

Nije doslovno da treba biti veli ine aae,to je ono...da vidia da se primila a mislim da je.E sad,poato neznaa jeli muaka ili ~enska,ja bi je presadio recimo u saksiju oko 5 litara,i da je izvegetiraa i pustia da poka~e spol.Ako je muaka,lakae da bacia 5 litara zemlje nego 13.Samo ekonomi ni savjet,ali mo~ea kako ho ea. I mislim da ne trebaa baa mjeriti mililitre vode s koliko zaljevaa,mislim,da si ne oduzimaa vrijeme.Ali mo~ea kako ho ea,radije ko i dosada jer napreduje:)
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

trebalo bi da bude ok, posto je biljka od dutch passion fem (jedino zbog stresa i gubitka onog lista) , a ako i ne bude vec sam porucio drugo a ovu bi svakako ostavio da se malo ucim kako sta raditi),i evo nadam se svakom danu da ce stici. kupio sam menzuru da bi tacno znao kolko vode da joj sipam... :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol: a za nju vremena uvek imam,gledam je po 10x na dan... :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol: green sta mislis da presadjivanje onda odradim za nekih nedelju dana??? i ako je presadim u 5l zar onda ne treba ponovo da je presadim opet u vecu???malo se bojim tog presadjivanja da nesto ne zeznem... lep pozdrav aktivnim clanovima!

avg 2010.

Sory,nisam itao baa i skontao da je fem.Mo~e to odma u 13,i rasti e punim kapacitetom,za korijen e mjesta biti dovoljno a kad je korjen velik puno hrane prima i raste ko luda.Zaboravi na 5l u ovom slu aju,nije potrebno.`ta ve u i teraj!
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

green,bice odma u l3l, sa oko 20% perlita kako si reko i glinenim kuglicama na dnu. za koji dan cu da smesam zemlju,i pustim da odstoji 3,4 dana(zazivi,strucnije receno :) ). evi i malo slika od danas. trudim se da postavljam slike na svaka 2 do 3 dana,kako bi se razlika u rastu mogla primetiti temperatura 26'cdanas zaliveno sa 75ml ciste vode. http://http://yfrog.com/6wr7lj http://http://yfrog.com/8354qj napravio sa mali kiks posto su se temperature napolju smanjile pa sam bio primako sijalicu na svega 4 do 5 cm od vrha bilke... mislio sam posto joj je temperatura ostala oko27'c da to biljci nece smetati,ali sam je malo sprzio,vide se na slici male zute tackise na desnoj strani lista... nadam se nista strasno... za ubuduce po meni neka optimalna razdaljina je 10 cm do 12 cm,bar sa ovim sijalicama i ovim reflektorom... lep pozdrav aktivnim clanovima! :bananallama:
slobodanAMBASADOR

sep 2010.

samo da pridodam informaciju da je danas 19 dan od kako je provirila iz zemlje i da se blago oseti. primako sam je nosu i osetio blagi miris sveze trave. jos to nije nista ozbiljno da bi trebao da se stavlja carbon filter... visina biljke je 5,5cm,isterala je prvi par listova a krenuo je drugi. uskoro je presadjujem i stavljam u box. pa cemo videti sta ce se desavati. box mi je skoro zavrsen i napravio sam reflektor sa 23kom cfl sijalice u kombinaciji od 35w i 45w ,kombinujuci velicinu sijalica bice oko 50000lu,na prostor od 80cmx80cm. (a kolko znam sunce baca oko 50000lu na 1mx1m). kad sve bude gotovo stavicu slike ako nekog bude interesovalo. lep pozdrav aktivnim clanovima

sep 2010.

Slike da vidimo kako to izgleda! Pozdrav:spliff:
slobodanAMBASADOR

sep 2010.

evo doktore slika boxa,ali ostalo mi je jos par stvari zavrsiti... box sam napravio iskljucivo za vegetaciju, a dimenzija je 80cm x 80cm x 100cm. ventilacija: na sebi ima dva kompijuterska ventilatora fi8cm,koji sluze za ubacivanje svezeg vazduha. za izvlacenje vazduha sam sam napravio ventilator pomocu motora od ves masine na koju sam ugradio prepeler dimenzija fi28cm. ugradio sam ispravljac od stampaca za kompijuter koji mi nije u funkciji vec duze vreme i on sluzi za pokretanje malih ventilatora. svaki ventilator se nalazi na posebnom prekidacu i mogu da ih palim da ubacuju vazduh po potrebi. veliki ventilator sam povezao na potenciometar i sa njim mogu da regulisem protok vazduha( toliko je jako da kada ga stavim na max, u stanju je da podigne papir sa dna boxa format a4 :) ). male bocne ventilatore sam namerno razdvojio,svaki je na suprotnoj strani zida i nisu jedan naspram drugog,kako bi obezbedio sto boli protok. filter: posto je box iskljucivo za vegetaciju,carbon filter nisam ugradio rasveta: na metalnoj konstrukciji koju sam napravio,ostalo je da jos stavim grla za 15kom cfl sijalica od 35w,i 8 kom cfl sijalica od 45w. ukupno bi tu trebalo da bude 50450lu na prostoru 80cm x 80cm. napolju na boxu sam ugradio kutiju sa uticnicom u koju stavljam tajmer i u njega ubadam utikac od rasvete. cela konstrukcija je vezana na 4 tacke sa planinarskim kanapom,iz razloga da mogu da dizem i spustam reflektor po potrebi. vrata: napravio sam metalni ram na koji sam popzakovicama pricvrstio lesonit. dimenzija vrata su 58cm x 100cm. stoje na sarkama koje im omogucavaju max radijus otvaranja,kako bi imao stolaksi prilaz biljkam. brava na vratima je ona obica za vrata za komarce. ako stavim ventilator na max,u slucaju da su vrata poluotvorena on ih zalupi i priljubi uz box :) planiro sam jos da stavim splja na bocne ventilatore plasticno koleno od 90'(koristi se za vodovod),kako svetlost nece imati kud da udje. jel kad je mrak treba da bude mrkli mrak. box je odignut od zemlje oko 20cm,kako saksija nebi bila u direktnom kontaktu sa zemljom. zid boxa sam ofarbao u mat belu boju,a na plafon cu staviti mylar foliju kako bi odsjaj bio sto bolji. odustao sam od alu folije zbog grejanja i vruci tacaka koje reflektuje. stranice zida su od lesonita,a patos je od nekog debljeeg drveta debljine 2cm. sva instalacija je uradjena spolja na box izuzev grla koja dobijaju stroju,a i ona se vuce sa krova boxa.ostalo mi je jos da ofarbam box spolja i drzace motora. http://yfrog.com/1x1jj http://yfrog.com/n669kj http://yfrog.com/ju5lfj http://yfrog.com/09l9uj http://yfrog.com/0a96xj http://yfrog.com/86tuj http://yfrog.com/2dzs9j mozda box deluje malo smesno,ali ovo je napravljeno iskljucivo od materijala koje sam imao kuci,tako da me za sada jos nista nije kostao. sijalice su jedina stavka koja ce da odnese pare. malo su neke stvari inprovizovane ali meni je bitno da su one funkcionalne... :) danas sam napravio mix zemle kako mi je green savetovo. i to u pitanju je zemlja terra magma i u nju sam stavio 20% perlita. zemlju sam stavio u kadicu i iznad nje stavio kvocku za pilice. nakon 3,4 dana posto zemlja odstoji presadicu bilku.jedina izmena koju sam napravio je ta da sam odlucio bilku presaditi u posudo od 18l. http://yfrog.com/3d7htj interesuje me prilikom presadjivanja kad zalivate biljku? ked pre i kad posle? ja sam mislio da je zalijem sa nekih 50ml vode i nakon 1h presadim,a posto bi to uradio uvece tek onda bi je zalio izjutra sa vecom kolicinom vode posto ce biti u vecoj saksiji bar sa nekih 0,5l vode? lep pozdrav aktivnim clanovima!
SulundarAMBASADOR

sep 2010.

1metal halogenu od 250w(ili400w) i bolji i jeftiniji efekat ostalo super izgleda...bravo za majstoriju!!!
slobodanAMBASADOR

sep 2010.

slazem se da bi to bilo jednostavnije resenje a i jeftinije,ali cfl sijalice su dobre za sam pocetak posto su im mh i hps sijalice prejake. tako su bar rekli na forumu... iz tog razloga sam i napravio ovaj box iskljucivo za recimo prve 2 do 3 nedelje rasta biljke i za klonove... cim ovaj zavrsim pravim malo veci box koji ce sluziti za 2 do 3 nedelje vegetacije i posle cvetanje. a u njemu ce biti od 400w mh pa kad predjem na cvetanje od 400w hps.za otprilike 7,8 biljki ali otom potom da ne davim sad sa tim,posto je ovo trenutno aktuelno lep pozdrav aktivnim clanovima!
SASKEISTRAŽIVAČ

sep 2010.

Svaka ast:clap:
slobodanAMBASADOR

sep 2010.

hvala saske,s obzirom od cega je dobro je. vidim uspeo si da stavis avatara... :icon_lol::icon_lol::icon_lol:
SulundarAMBASADOR

sep 2010.

To mi se cini bespotrebno i previse raskosno za klonove...5x45w bi bilo i vise nego dovoljno ,steta da takva ventilasija ladi jajca Cfl-kama...ali videcemo,mozda promenim misljenje:icon_lol:

sep 2010.

:thumb: :respect:
slobodanAMBASADOR

sep 2010.

hvala doktore tvoji komentari mi bas znace,posto vidim da si profesionalac u indoru! :icon_lol::icon_lol::icon_lol: sulunder,slazemo se oko jednog, a to je da je steta da takav veliki ventilator hladi taj mali box. i da ti kazem da sam te preduhitri i da sam ga danas skinuo i ugradio malo slabiji.:icon_lol: hvala za savet! :thumb::thumb::thumb: ali od reflektora ne odustajem... a evo i zasto,smatram da ce cfl bolje da rasporedi bacanje svetlosti,a posto gubitak lu uvek postji namerno sam stavio vise sijalica. samo grlo i parce kabela ne kosta nista a ako bude visak cfl sijalica, lako je odvrnuti tj izvaditi i staviti je po strani. sutra kacim slike izmena koje sam naprevio.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se