VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojPitanja oko opreme
LEGACY

Pitanja oko opreme

38 odgovora635 pregleda

10. apr 2026.

Zdravo svima ljudi... Planiram da kupim low budget opremu i da probam prvi grow.Interesuje me misljenje sirokih narodnih masa :D 553432553433 Ovo je nesto sto bih kupio za pocetak...izadje me 15000RSD (oko 140e). Interesuje me vase misljenje oko panela i ostale opreme. Gajio bih biljke koje najnize rastu. Hvala ekipo! :D Pozdrav!
ĆyroZMAJ

10. apr 2026.

Moze se nesto napravit u tome ali mislim da ti je puno teze nego u vecem setupu. Takvi micro setupovi traze neko znanje. Svakako, ako imas mjesta, neki sator 60x60 ili 80x80 uz panel od 200w bi ti bolje sjeo siguran sam. Razlike u cjeni za veci setup ima, ali je i skroz druga prica.

10. apr 2026.

E hvala brate. Ma ja bih bas u ovom krenuo. Radio bih mu trim gledao bih da biljka ide vise u sirinu nego visinu. Ili bih nago biljku na stranu pa bih je usmeravao u krug oko saksije kao zmijicu da posle izadju grane i idu na gore. Eto ja bih bas ovaj ali eto ako neko ima neki savet dodatni sto se tice ovog seta neka kaze. Hvala ljudi. Mozda je to moja nestpljivost. Ali kad pogledam Lumatek svetla bas bih njih voleo a voleo bih i da pocnem vec jednom neki grow I da se radujem u sopstvenim plodovima :D

10. apr 2026.

Za uvrtanje biljke oko saksije ti treba bar 5 godina iskustva u growanju, teako je to postii, da bude kako treba. Najva~nije je po eti growat, pa u emu god. Kad nau ia ~ivotni ciklus biljke, lako je promijeniti opremu. Foto biljku za po etak, lakae vladati njome, a i da nau ia osnove. Sretno u avanturi:respect:

10. apr 2026.

Ajd na stranu panel, nego gledaj sad : - ta osnova 40x40 je za jednu biljku, da znaa - 3.5 litara pot biljka pojede za dve nedelje :) grow traje tri meseca, gore-dole. Moraa mnogo biti pro, i da idea na neki hidro setup, ili coco ili grodan blok ili neato sli no, da bi to uspelo i da bi izbegao rootbound :) to je ve ono ato se ka~e "crop steering", I tu treba i znanja i pripreme i tako. Meni koren pojede 12 litara fabric pot za 30tak dana, ali ono, uplete se u tkaninu, kidam kad presaujem. Ona uvena "bigger root bigger fruit" - vei koren = biljka viae hrane vu e, br~e obavlja fotosintezu, itd itd Li no ispod 15 litara ne bih, a i to je malo. Nisi sadio, ali videea - biljka prosto zna kad je ograni ena prostorom I nee mnogo da raste onda, tu moraa biti malo pro da je napnea :) dakle mo~e, ko ato vele kolege gore, ali nije baa za prvi put - mnogo vei problem je visina. Ajd matematika malo :) panel sigurno neea lepiti za plafon aatora (a I treba ostaviti prostora malo svakako), zna i nosa i + aipka za ka enje skidaju 10cm u najboljem slu aju. Panel, kad su uslovi idealni, ne bi smeo ni~e od jedno 30~35cm u odnosu na vrh biljke, zavisi od proizvoa a, ja ine, efikasnosti, PAR, PPFD...hoe to i viae, 40=50-60cm...Al eto nek bude 30 To je ve 40cm Sve I da ostajea sa tom minijaturnom saksijom ( a veruj mi, nemoj, jer u najboljem slu aju imaea prinos 10, 20 gr, ~ali Bo~e za tri meseca mlaenja) to skida joa jedno 10, 15 cm - zna i u najboljem slu aju, ali ono bukvalno sve da se poklopi lepo - imaa cca 60cm za biljku da raste. To je, iako ti se mo~da ne ini tako, mnogo malo za nekog ko e garant da pani i kad krene stre I po ne vrh ljubiti panel :)) A ovo Toga nema dru~e moj :) te najni~e su ti tako, 60, 70cm I to uz topiranja I brutalni trening, a niko ne garantuje da e te baa taj fenotip zaka iti, dva brata roena pa jedan konju rep upa, drugi ne mo~e kaaiku da digne :D To u 'ponici gledaa? Sa ekaj neku akciju, budu svako malo, skupi joa malo para i uzmi obavezno viai aator, I eventualno Lumatek I nema greake miran si dugo :) Taj panel je neproveren, kupujea ma ku up d~aku. Mo~da radi posao, mo~da ne. Viae razloga, greje se mnogo npr. Pogreaan spektar. Premalo ppfd. Nezgodno je to kad je neki kineski no name, mo~e biti bilo ata Ma svi e ti isto rei, videea :) Ajd dobrodoaao I sretno u avanturi!
ĆyroZMAJ

10. apr 2026.

Evo ovo gore, sve ti je rekao. Ti kako hoces. U svakom slucaju zelim ti da ne odustanes i da te gledamo tu cesto u dobrim uzgojima :)

10. apr 2026.

nista umesto da kupim set dodacu jos nesto para i uzecu lumatek 200w pro pa onda polako ostalu opremu Ako neko ima nesto od opreme za prodati neka nudi ovde,samo Srbija. Hvala ljudi! :D

11. apr 2026.

Ma vidi, mo~ea ti i sa tim panelom probati, neato e da ispadne sigurno, ali koliko koli inski, I koliko e trajati panel pre nego ato se pregreje ili neato, na to moraa biti spreman Visina je kriti na, nemoj ispod 150cm npr - spakovaea ti biljku vremenom, iskustvom I treningom na tih 50cm mo~e i 30-40 zapravo, ali u po etku je te~e dok ne skontaa I veli ina saksije, juri tu u 'ponici plitke a airoke fabric pot, sigurno ima neki. `to ni~i a ato airi u pre niku, I onda ea ve moi laganije, ina e bude drama veruj mi :) meni nekad 200cm visine malo, sative ne opraataju opuatanje tokom growa haha :D

11. apr 2026.

A sta kazete onda da uzmem ljudsku opremu. Potrajace 2-3 meseca dok skupim sve ali kad budem oformio box da bude vrhunski. Npr na povrsinu 80x80x160 da stavim ovo SVETLO ? Evo dajte mi vi navedite sta sve da kupim da to bude pristojan box gde mogu gajiti 1-2 biljke istovremeno? Hvala ljudi puno!

11. apr 2026.

Svetlo gledaj ato ja e, da ga ne moraa na max gariti, du~e traje Za tu osnovu 80x80 gaaj 200W minimum, idealno 300W u suprotnom neea imati pokrivenost od zida do zida, ve samo u sredini MH super, standard :). To ve li i na plan

12. maj 2026.

Pozdrav svim vutrasima. Planirao sam da kupim grow box i zapocnem svoj prvi indoor. Zanima me vase misljenje vezano za ovaj box cijena je 600e isplati li se dat te pare za ovakav set, i za koliko je ovo biljaka
ĆyroZMAJ

13. maj 2026.

Moje misljenje je da cijena izgleda ok iako neznam nesto o tom panelu da bi mogao vise reci. Jos me bode filter, ne pise nista koliki je ni koliko je uzgoja odradio. Prima klima filteri bas i nisu nesto ekstra. Valja bit oprezan s kupovinom polovne opreme. Svakako sretno ti zelim.

13. maj 2026.

po meni se ne isplati.. sad mars hydro, spider, lumatek itd imaju fine akcije i za 300e se uzme kvalitetno brendirano svjetlo kakvo hoces.. joa kratki period dok se rijeaavaju starih i zadnjih zaliha Lm301b samsung dioda za 150e filter i vent i joa 150 za dobar aator, ostale stvari joa 100e i imaa 5x bolju opremu. Uglavnom nikad bolji tajming za uzimat kvalitetno brendirano svjetlo

13. maj 2026.

Meni se ovdje najvise svidja sto sve dodje u kompletu, i ne moram nista sastavljat. Jer bojim se da ja to nikad nebi sam znao sastaviti. Ima jos jedan box sto se prodaje sve komplet sta mislite o ovome ekipa. Ovaj kosta 600e ali mislim da bi se mogao uzet i za 500e.
ĆyroZMAJ

13. maj 2026.

Iako ti se sad cini znanstvena fantastika, u biti trebas samo 3-4 glavne komponente. Sator, panel koji pokriva povrsinu tog satora, turbinu dovoljno jaku za izmjene zraka i karbonski filter da pokrije to sve.. slazem se sa smakom u ovom slucaju. Ostala oprema je sitna oprema i to se sve lako nabavi.

13. maj 2026.

i 1. i 2. aatori su loai, znam gdje su ti oglasi na piku, po meni je to dosta sve precjenjeno jer je polovno. Mislim kad bi gledao sve te stavke nove....FC-E 3000 , TT125 i PK125 filter mislim da nisu u ducanu novi skupa 300e, aator je ~ivi u~as vec vidim po slikama da puata na zipu i takav nov koata ispod 50e po aliexpressu. To sve gore od mars hydro bi bilo ok za recimo 350e i to nategnuto jer je plug&play ato ka~ea i eto,ato je u bih.... ja sam faking pc ventove i adapter platio 100+ e edit- vidim da je ovo fc-e 8000 a ne 3000, mo~da eventualno ako bi samo lampu dao po nekoj razumnoj cijeni...

13. maj 2026.

A sta mislite o ovim satorima sa Hempatie sto prodaju u kompletu ima ih od 400-1000e sa led svjetlima, ali ne znam kako bi to sastavio bez vase pomoci ma da i tako tesko jer nemam bas nikakvog iskustva sa indoorom i sa strujom pogotovo hehehe. Ovaj kosta 665e, sta mi jos fali da imam sve komplet sto je potrebno za uzgoj. Meni bi trebao neki manji sator za 2-3 biljke max, a ovaj je ja mislim za puno vise biljaka 150×150×200cm.

13. maj 2026.

moj savjet ti je da izaberea mentora ovdje, da ti pomogne oko prvog uzgoja, pa i sklapanju opreme. Ako ti lokacijski nije problem naru ivati od sponzora i generalno kupovati online, najbolje da ka~ea buet sa kojim raspola~ea, prostor u koji mislia staviti grow, pa da ti netko pomogne slo~iti

13. maj 2026.

Imam budzet do 500-600e max za svu opremu ali nisam planirao bas odma uzimati grow box. Prvo cu probati ovo sa prozorusama pa tamo na jesen ili mozda malo i ranije kupiti grow box pa da pokusam i ja indoor. Ovo mi se je cinilo najlakse kupiti odma gotov box u BIH ali eto vi kazete da mogu bolje za te pare. Cijenim vase misljenje i poslusat cu vas bolje je sigurno kupit nov box to znam. Ili da ponudim za ovaj prvi box 400e za sve, ovaj sator mi se cini kvalitetniji dosta od ovog drugog ipak je on Pirate box i djeluje dosta bolje na izgled a sigurno je i skuplji.

14. maj 2026.

Nemoj ~uriti @Sativcuga :) I postavi jedna inu makar naoko: - `ta zapravo ~elia? Jer svetlo ti najpre odreuje koli inu na kraju, ne broj biljaka npr. A aator ko aator, u krajnjoj liniji sklopia sam od iverice ako ne naea adekvatni Ali svetlo kupia sad I ne razmialjaa sledeih nekoliko godina Ventilacija i filter isto. I ato ja e sve, da ne mora na max da radi sve vreme du~e traje, manje bu no (vent), manje se greje (svetlo) itd Zato se viae na to fokusiraj, aator ea lako toga uvek bude Ima growera koji eto samo ~ele bilj icu reda radi, i to je to. Ima growera (taj sam :)) ) koji prosto ne ~ele viae da uzimaju smee sa ulice, a plua pozamaana pa im treba iz meseca u mesec... Zaato ti to govorim, ako si onaj prvi nebitno je, mo~ea raditi i pc box grow, terasu, neki minijaturni aator recimo 40x40 I svetlo mo~e I CFL ili mini DYI LED E27 Ako si onaj drugi ispod 80x80 nemoj ii po mom mialjenju, i def obrati pa~nju na kvalitet svetla. Proveren brend, koji ima dobar review i dobre specifikacije, ne gledaa watt - gledaa koliko fotona aalje po metru kvadratnom (dakle PAR, PPFD, umol - te oznake merkaa) , a koje biljka mo~e iskoristiti (to je spektar, LED uglavnom imaju full, ali ima raznih opcija) I tako :) Da se vratim na po etak, jer tu je zapravo sve re eno - nemoj ~uriti, prvo istra~i malo Sretno!

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.