LEGACY
Razlika između mineralnih i organskih gnojiva?
45 odgovora5,003 pregleda
sir i vrhnje
AMBASADOR2.278 REP22%
→ Legenda
sir i vrhnjeAMBASADOR
nov 2017.
nov 2017.#1
Nisam znao dal ovo da postam u faq il ovdje a poato mi je za unutarnji da pitam tu. itao sam teme unazad do 2013 al nisam naaao, dakle koja je glavna razlika izmeu vrsti, kolko vidim organska su skuplja, daju bolji okus i miris, sporije otpuataju te ne djeluju instantno pa se mozes zeznut te se za njih odlu
uje veina koji rade ulje i jedino kaj vele je to je za ulje, za nekog pa idem organskim... Kaj se mineralnih i kemijskih ti
e kolko vidim daju vei urod, jeftinija su, djeluju instantno prakti
ki i potreban je flush, ak se taj flush pravilno napravi ne ostaju soli i kemikalije te je isto dobar okus i miris... I sad se pitam koja je razlika tokom uzgoja i u krajnjem proizvodu i dal je o
ita? Te dal ima razlike u sastavu kad se proizvod daje na konzumaciju oboljelima? Il je to samo perspektiva krajnjeg konzumenta da ima razlike?
Drugo vidim da se dosta preporu
uju za organsko bio bizz ali vise canna ak se mo~e nabaviti, cijenovno su tu negdje osim kaj bio bizz ima viae flaaa i dodataka dok canna samo dvije i naravno koje je bolje? Vidjeh negdje da je sa cannom lakae pretjerati sa gnjojenjem... za mineralno i kemikalije preporu
uju se plantela i hesi, cijenovna razlika je o
ita kao i broj flaaa, tu predpostavljam da bi veina glasala za hesi koji ima i medalju...
Do sad sam imao grow sa plantelom, guanokalongom i yare ferticare koji nije do
ekao cvjetanje, nisam imao problema ni s jednim, doduae yare je dao bolji rast u vegetaciji, sa plantelom nisam radio flush iako je bio out u teglama i nisam osjeao nikakav miris ni okus kemikalija
Štaćukadjevolim
LEGENDA10.296 REP53%
→ Zmaj
ŠtaćukadjevolimLEGENDA
nov 2017.
nov 2017.#2
Mineralno ubrivo je podeljeno na jedno jednostavno / pojedina
no i kompozitno (kombinovano). Ako usporedimo upotrebu organskih i mineralnih gnojiva, osnovna razlika je u tome ato veina organskih ubriva (kompost, treset, morska trava ...), mi takoer pru~aju povoljnu strukturu tla, a ne samo za dodatak hranjivih tvari (kao ato je tipi
no za ubrenje mineralnim gnojivima ).
AKUMULIRANJE TOKSINIH MATERIJALA OD MINERALNIH UBRENJA
Mineralna ubriva nisu sastavljena samo od biljnih hranjiva. Takoe sadr~e odreene soli i druge primese. Ove supstance ne koriste biljke za rast, tako da ostanu u tlu. Ako akumuliraju velike koli
ine takvih materijala u tlu, mo~e promijeniti kemijski sastav tla i tla postaje manje povoljan za uzgoj biljaka. esto je neophodno dodati takvu supstancu supstancama koje vraaju plodnost u njih. To mo~e biti i soli i drugih sastojaka mineralnih ubriva cure u podzemne vode (zalijevanje, itd) ili se akumuliraju u biljkama, a time posredno imaju negativan uticaj na ~ivotnu sredinu, ali i naae zdravlje.
Nema pobede
ubriva, organska ili mineralna - svi se smatraju dobrim hranjivim izvorima biljaka. Prekomerni sadr~aj hranjivih sastojaka je zbog prekomernog doziranja ubriva. Primjeni ubriva direktno na biljke, mo~e izazvati ih da budu "o~gejo" ili oatetiti svoje najosjetljivije dijelove (npr. Koren). Ovo uti
e na
itav dalji razvoj biljke.
`TA KORISTITI?
Mineralno, rastvorljivo ubrivo zaista mo~e obezbediti neophodne hranljive sastojke za biljke, ali na du~e staze niata ne doprinosi o
uvanju kvaliteta zemljiata. Mineralno ubrivo treba koristiti samo ako analiza tla otkrije nedostatak bilo kojih hranljivih materija. Ako ~elimo da obogatimo zemlju kao celinu, kompost je svakako najbolje ubrivo za vrt, jer su u njemu mikroorganizmi oni koji ih degradiraju biljkama dostupnim hranjivim sastojcima. Dodavanjem komposta, obezbediete pravilno postupno oslobaanje hranljivih materija u tlo. Dodavanje komposta takoe e poboljaati strukturu tla, jer e omoguiti pristup vode i kiseoniku korijenima i mikroorganizmima oko njih. Dodavanje kvalitetnog komposta preporu
uje se prakti
no svuda, gdje gornji deo tla nedostaje u organskoj materiji i gdje ~elite dugoro
no poboljaati prst i obogati hranjivim materijama,
Ne smemo zaboraviti na odgovarajui ulaz. Preporu
eni procenat preporu
enog komposta zavisi od svrhe upotrebe. Uopate se preporu
uje meaavina zemljiata i komposta koji sadr~e 10-20% komposta. U podru
jima sa ekstremno luskavim ili ekstremno peskovitim zemljiatem preporu
uje se meaanje tla sa kompostom koji sadr~i do 50% komposta.
No Joke
ZMAJ71.675 REP
No JokeZMAJ
nov 2017.
nov 2017.#3
Jaooo Copy-Pasteri stari :rolleyes:. Daj bar izvor odakle kopiraa kad to
inia.
Lai
kim rije
ima mineralna gnojiva sadr~e kemijske elemente i aditive u odreenom omjeru dodane iz epruvete u labosu. Dok ti organska gnojiva sadr~e isto te elemente u svom prirodnom obliku dobivene raznoraznim biljnim juhama, kompostima, algama, biencima i sl. Eo ja sam koristio AN-ovo organsko od ra
ia, akampia, kozica i algi, pravo ono mediteranska prehrana ;).
`to se ti
e fosfora u organskom obliku, munje su zakon, da da ono kad sijeva i para nebo. Vjerovali ili ne ali udari munja obogauju zemljinu koru sa golemom koli
inom fosfora ato je bitno za cijeli biljni svijet, i mnogi znanstvenici tvrde da bez munja bi bila ugro~ena cijelokupna flora planeta.
hazeri
ZMAJ20.200 REP
hazeriZMAJ
nov 2017.
nov 2017.#4
Mene samo zanima jedno pitanje...Dali je dovoljan flush za rijesiti soli,ostatke mineralnog gnojiva u biljci?
Edit;
Ne u zemlji vec u samoj biljci,liscu,cvijetovima...
Long balls Larry
LEGENDA9.867 REP49%
→ Zmaj
Long balls LarryLEGENDA
nov 2017.
nov 2017.#5
Cisto sumnjam. Ta kemija bi nama bio ekvivalent kao da jedes losu preradenu hranu tipa vocni jogurti, pastete i slicno i pijes one vitamine i razne tablete a organik bi bila bas zdrava prirodna hrana. nemoguce je to samo tako isprat iz organizma. ja za sebe nebi nikad koristio nista osim organsko
truare
ZMAJ18.804 REP
truareZMAJ
nov 2017.
nov 2017.#6
Ispere dobar flush soli iz zemlje a biljka u sebe uzima istu stvar bio to uzgoj sa organskim ili mineralnim gnojivima, samo ato kod mineralnih ostaje taj nusprodukt najviae u obliku nitrata koji se manifestiraju kao soli,
ine zemlju polako mrtvom jer mikrobi u takvom okru~enju teako opstaju.
Za flush se mogu koristiti uz vodu i aditivi, kao ato ima AN Flawless finish, Fox Farm sledgehammer itd koji kao ispiru joa bolje.
Openito se preporu
a stati sa gnojenjem koji tjedan prije kraja, zbog okusa, e sad da li je to zbog toga da se ispire ostatak gnojiva i soli da biljka pred kraj ato viae izgubi zelenu boju tj. klorofila (za kojeg dosta njih tvrdi da je krivac loaem okusu vutre tj. potrebnim duljim kjuranjem), ili samo samim
iaenjem zemlje vutra dobija bolji okus, u to se ne bi mijeaao.
sir i vrhnje
AMBASADOR2.278 REP22%
→ Legenda
sir i vrhnjeAMBASADOR
nov 2017.
nov 2017.#7
@No Joke di si kupio to gnjojivo? Tra~im kelp i crab meal za no till uzgoj al nigdje ne nalazim, kak se to
no zove?
Da nije mineralno sigurno, ne vjerujem da bi ga prodavali na sve strane, znao sam taj podatak da su isti elementi u mineralnom i organskom, no meutim mene zanima kvaliteta krajnjeg proizvoda jer ionako bacamo zemlju poslje growa osim ak je home made pa se mo~e ponovo iskoristiti. Al tu onda ne radimo sa kemikalijama. Dal se vidi razlika da bi se moglo rei sa
ime je gnojeno te dal kod krajnjeg konzumenta ima razlike u na
inu djelovanja na njegovo lje
enje? Mo~da ni nema uope razlike ako se kemija koristi kak spada, no svi znamo da kod nas "od viaka glava ne boli" pa trpamo sve i svaata a uope se ne ku~imo u sastav i kolko treba dozirati osobito kad su pesticidi ili antibiotici u igri... Druga stvar je kaj nam je u glavi organsko je najbolje a nismo ni svjesni kolko se ta organika unistava i mutira na dnevnoj bazi radi naaeg nesvjesnog djelovanja a to kaj piae na flaai da je organsko a unutra stavljene alge koje su pune antibiotika, ribe pune teakih metala itd to bogme niko ne gleda
Ako gledamo iz aspekta vrta, svake godine moramo gnjojiti bez obzira kojim gnojivom jer se rijetki pridr~avaju plodoreda plus zemlja je vec iscrpljena a biljke se ne bune, imaa domai proizvod i odli
nog je okusa...
420Florist
ZMAJ34.960 REP
420FloristZMAJ
nov 2017.
nov 2017.#8
@No Joke jel bi bilo dobro npr pripremiti zemlju 1-2 nedelje prije sadjenja u potu naravno (pricam o mixu, npr crni batguano humus sa kokosom) i na nedelju dana prije naprimjer zaliti pot sa 2-3 litre vode koja u sebi ima sljedece: advanced nutrients (voodo juice & tarantula) i ostaviti to min 1 tjedan da se razviju silni mikroorganismi? (poslije ih hraniti sa melasom/medom..)
I koliko je potrebno da se pokrene taj "kemijski" proces u zemlji sa organskim djubrivom, citao sam da je u biti potrebno izmedju 7 do 13 dana..
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
nov 2017.
nov 2017.#9
Opcenito organska gnojiva i zemlja trebaju vremena na bilo kakve reakcije. Par dana plus minus.
I kod gnojenja sa full organicom uvijek imas mali delay od gnojenja do reakcije/konzumacije nutrijenata.
Vjerojatno je netko odgovorio, al osnovna razliga mineralnog i organskog je ta sto je kod mineralnog gnojiva vec rastavljeno na NPK u obliku soli i biljka trenutno moze unjet. Kod organskog medija i gnojiva se organska masa mora prvo rastavit na soli/NPK uz pomoc enzima i bakterija u zemlji. Nesto kao razlika izmedju hrane i infuzije kod ljudi hahhaha.
Problem nastaje sto mineralna gnojiva mogu bit dobivena na vise nacina i prema toma imas kvalitetnija ili manje kvalitetnija gnojiva.
Jednom kada biljka unese npk +mn, to je to. Dusicne ili fosforne soli su jedne jedine i svejedno je odakle je doslo.... a sad oce li unjet nesto drugo i kolko ce nakupina i kojih ostat u zemlji....to je upitno, ali zato flush to rjesava.
Munja proizvede toliku temperaturu da se dogodi kemijska sinteza kisika i dusika u zraku i dobije NO i NO2 koji u biti zagadjuju atmosferu i gnoje njive :D (za one koji neznaju a interesira ih)
Rasprave organic ili mineralno... ili hibridno se vec odvijaju od kad je mineralnih gnojiva :D i jos nema odgovora jer je, po meni, osobna stvar.
opa cupa
ZMAJ140.425 REP
opa cupaZMAJ
nov 2017.
nov 2017.#10
Ako je za lijecenje...bolje organik,ali ako te zanima kvantiteta...onda je bolja kemija :)
No Joke
ZMAJ71.675 REP
No JokeZMAJ
nov 2017.
nov 2017.#11
@sir i vrhnje AN-mother earth
@420Florist neznam, nisam probavao. Probaj pa javi, treba se nekad i ~rtvovat u korist edukacije ;)
sir i vrhnje
AMBASADOR2.278 REP22%
→ Legenda
sir i vrhnjeAMBASADOR
feb 2018.
feb 2018.#12
Ev da nadopunim svoje istrazivanje o gnjojivima, ukratko isti vrag je sa cime se uzgaja u indooru, ali nije u outdooru, opsirno je ovo od stipeta napisano, dakle mineralnim gnojenjem ostaju soli u zemlji koje djeluju nepovoljno na zivi svijet u zemlji te na kraju dodjemo na to da jedino mozemo kemikalijama prihranjivati biljke jer nema vise niceg sto bi hranilo biljke, ako gledamo iz aspekta biljke, ona ne moze unjeti u sebe npr koprive, te koprive se moraju razloziti na atomsku razinu da ju biljka moze unjet u sebe kao dusik. Sto se tice indoora, tu je nebitno jer biljka ce unjet u sebe na atomskoj razini ono cime ju hranimo, sve ono sto ostaje u zemlji rijesava se flushem te njime mi diktiramo koliko i dal uopce ista ostaje od nutrijenata i soli u kanti di uzgajamo biljku, tu opciju nemamo u outdooru osim ako imamo razdoblje kisa, al opet soli ostaju u zemlji al su zbog odvodnje rasprsene po parceli sve dok ne dodju u potoke i rijeke. Ako i ne napravimo flush i kao neupuceni ne vidimo neku razliku u krajnjem proizvodu, ostaje nam vizualni aspekt u boji pepela i dal imamo vatromet dok pusimo jer nam se ostatak fosfora zapalio npr. Dakle u indooru flush je sve sto nam je potrebno da bi imali vrhunski proizvod :)
portoriko123
ENTUZIJASTA282 REP21%
→ Poznavalac
portoriko123ENTUZIJASTA
feb 2018.
feb 2018.#13
Kad je vec otvorena ova tema, mene zanima ima li razlike u izgledu i strukturi cveta kod primene mineralnih i organskih? Najvise me zanima da li ima razlike u velicini calyxa kod biljaka tretiranih organskom i mineralnom prihranom?
sir i vrhnje
AMBASADOR2.278 REP22%
→ Legenda
sir i vrhnjeAMBASADOR
feb 2018.
feb 2018.#14
Tu dolazi genetika u pitanje, mozes imati dva ista klona u potpuno istim uvjetima da bi znao ali samo za tu sortu, isto ti je i sa lampama, gledao sam video di su stavili desetak klonova razlicitih sorata jedan klon pod hps drugi pod led, kedne sorte su pokazale da su bolje pod ledom, druge pod hps a jedne da im je svejedno... Doduse mislim da bi se najbolji rezultati postigli da se prihranjuje sa gnjojivima koji su specijalizirani za konoplju, ovak se vecina toga svodi koliko si dobar grower i kakve uvjete mozes pruziti biljci
portoriko123
ENTUZIJASTA282 REP21%
→ Poznavalac
deutch.marley
ENTUZIJASTA239 REP10%
→ Poznavalac
deutch.marleyENTUZIJASTA
jul 2018.
jul 2018.#18
EVO NESTO STO SAM ISKOPAO NA NETU , STO MOZDA VEC ZNATE ALI VRIJEDI PROCITATI :kafa:
Hranjive tvari Gnojiva
Svim ~ivim organizmima treba hrana. Biljkama treba prihrana u obliku hranjivih tvari gnojiva.
Hranjive tvari za unutarnji uzgoj uglavnom su u tekuem obliku. U krutom obliku nalazimo neke boostere cvatnje i neka hidroponska gnojiva (kompletno topiva u vodi). Praakaste su i neke hranjive tvari koje primjenjujemo folijarno apricanjem po listu.
Hranjive tvari dijelimo na organske i mineralne. Organska gnojiva su biljnog i ~ivotinjskog porijekla, dok su mineralna gnojiva dobivena kemijskim procesom izdvajanja biljkama potrebnih elemenata. Koriatenjem organskih dobivamo zdraviji plod boljeg okusa dok koriatenjem mineralnih hranjiva gubimo na okusu ploda, ali je prinos znatno vei. Mineralne hranjive tvari lakae su za upotrebu od organskih, mogu se koristiti svakodnevno u prihrani i sigurne su za biljke ako se pridr~avate sheme prihrane. Organska gnojiva mogu u sebi sadr~avati elemente ~ivotinjskog porijekla biljka treba 48 sati da ih probavi, pa se preporu
a svako 3-4 zalijevanje obaviti samo obi
nom, pH prilagodjenom vodom.
Hranjive tvari gnojiva: Osnovna (bazna) i Aditivi (dodatci)
Osnovna gnojiva ili bazne hranjive tvari su ona koja sadr~e tri glavna elementa duaik, fosfor i kalij: N-P-K. Dijele se na gnojiva za rast (grow) i cvatnju (bloom). Bazne hranjive tvari za uzgoj u zemlji su uglavnom u jednom pakiranju,one hand, dok su hidroponska 2 ili 3-komponentna odvojeni su duaik od kalija i fosfora radi bolje kontrole. Pravih 100% hidroponskih organskih gnojiva nema dok uzgoj u zemlji podr~ava organske bazne hranjive tvari (u zemlji se mogu rastvarati tvari organskog porijekla). Samostalno mogu prehraniti biljku kroz sve faze razvoja.
Aditivi su hranjive tvari koji su dodaci baznim gnojivima. Ne mogu samostalno hraniti biljku i sastav im je obi
no obogaen mikroelementima i aminokiselinama. Mogu biti organski ili anorganski (mineralni). U pravilu aditivi za poticanje rasta korijena i zelene mase na bazi morskih algi koje sadr~e kalcij, humijske i fulvijske kiseline, rhizoponic (korijen) i resine (kristalizacija i aeeri) su organskog porijekla. Veina ih se koristi u vegetaciji i prestaje se s primjenom nakon predcvatnje, zna
i u 3-4 tjednu cvatnje. Sadr~e dodatnu koli
inu duaika, ~eljeza, kalcija i magnezija koji su potrebni elementi za rast korijena i listova. Aditivi (hranjive tvari) koji sadr~e molibden i bor viagru za biljke su mineralnog porijekla.
Hranjive tvari ili dodaci za poticanje cvatnje zovu se bloom booster-i. U pravilu su anorganskog porijekla jer je vrlo teako organski izdvojiti potrebnu koli
inu kalija i fosfora za proces cvata. Primjenjuju se od 2-3 tjedna cvatnje,
im prestane period predcvata. Nalazimo ih u dvije kategorije ras
lanjeni (viae proizvoda u ciklusu, bolja kontrola, potrebno je viae znanja pri koriatenju) ili one hand (jedan proizvod, obi
no skuplji, ali jednostavan za koriatenje). Za koji god se na
in odlu
ite financijski su na kraju vrlo sli
ni sve ovisi o Vaaim ~eljama, potrebama i vremenu.
Hranjive tvari ili gnojiva ako se koriste po shemi prihrane proizvoa
a ne izazivaju probleme pri uzgoju.
Dodatno se mora paziti na koli
inu hranjive otopine koju biljke dobivaju i problemi e izostati.
Dangerdenso
POZNAVALAC1.020 REP47%
→ Ambasador
DangerdensoPOZNAVALAC
dec 2018.
dec 2018.#19
Meni je jos malo nejasno, gnojim sa bio bizzovom kompletnom paletom proizvoda, trenutno smo usli u cetvrti tjedan cvjetanja, sorta je rqs white whidow, mislio sam gnojiti jos tri tjedna i onda flush???? Ili ima netko bolju ideju??
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
dec 2018.
dec 2018.#20
"White Widow finishes flowering after 9 weeks" . rano si planirao flush
Dangerdenso
POZNAVALAC1.020 REP47%
→ Ambasador
DangerdensoPOZNAVALAC
dec 2018.
dec 2018.#21
bit pitanja je bilo flushati ili ne posto koristim organska gnojiva, i dali pocetkom 8 tjedna ili kasnije u zavrsnom tjednu??
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
dec 2018.
dec 2018.#22
ja ne vidim da je to bit pitanja, iz tvog posta zakljucujem da si planirao flush. bit mog odgovora je vrlo jasna i vidi se iz citata sa rqs stranice. zasto bi flushao pocetkom 8 sedmice ako lepo kazu da zavrsava cvetanje posle 9 sedmice. a iz prvog posta se vidi da si planirao flushati posle 7 sedmice (4+3). zato sam ti odgovorio, sta god hoces da radis rano to planiras. a da li flush ili ne, sto nisi pitao, to je stvar tvog izbora. ja ga nikad ne radim a neki ga uvek rade :)
Dangerdenso
POZNAVALAC1.020 REP47%
→ Ambasador
DangerdensoPOZNAVALAC
dec 2018.
dec 2018.#23
Bas sam mislio to sta si ti napisao, najvise me zanima dali uopce raditi flush, i dali tjedan prije berbe ili kasnije??
Đorđe Logić
LEGENDA14.575 REP96%
→ Zmaj
nov 2017.
1 / 25
nov 2017.
dec 2018.