VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojPomoc oko prvog grow-a
LEGACY

Pomoc oko prvog grow-a

62 odgovora3,635 pregleda
exceeder845ISTRAŽIVAČ

mar 2010.

Pozz drugari.Kao sto rekoh prvi put se oprobavam u uzgajanju svima nama omiljene biljke pa naravno imam i malih problema.Citao sam koliko sam mogo o svim stvarima sto se tice unutrasnjeg uzgoja pa sam sa raspolozivim sredstvima pokusao da napravim nesto. Napravio sam box velicine 1x1.7m ali je trenutno smanjen na 50x50cm jer nemam osvetljenje koje bi ispunilo toliki prostor.Posadio sam 3 semenke 11.03 i nakon 3-4 dana biljke su se pojavile. Koristim stedne sijalice od 23w koje daju 6500k sta god to znacilo ali sam procitao da su takve pogodne za vegetativni rast.spojio sam 5 takvih i drzim ih na rastojanju od nekih 10-ak cm. Sto se tice dotoka vode,zalivao sam ih na 2 dana jednom i koliko sam mogo da vidim svi preporucuju da treba manje da se zalivaju. Zemlju koju koristim je kupljeni lumbrikogeni humus sa mikroelementima...odnos N-P-K je 10:10:20 a ph vred zemlje je 6.64. za ventilaciju sam napravio otvore na boxu koji se nalazi u podromu gde ima odlicnog protoka vazduha tako da nisam stavljao nikakve ventilatore ili sta vec... Pre dva dana sam primetio da prvi listovi koji su nikli pocinju da se savijaju i pod rukom se oseti da se sushe.da li neko zna u cemu je problem i kako to da resim.Listovi nisu promenili boju ali se razlikuju po dodiru od drugih.Molim za pomoc!!! HVALA PS.evo i nekih slika da ne zaboravim :icon_lol: http://img406.imageshack.us/img406/434/vja1.jpg http://img260.imageshack.us/img260/8030/31224955.jpg http://img715.imageshack.us/img715/9207/vjaj.jpg http://img31.imageshack.us/img31/4563/vutra.jpg
Svirač_TrubeENTUZIJASTA

mar 2010.

Prvo nemoj gnjojit tako male biljcice:) samo kvalitetna zemlja i to je to pa ces vidit da ti vise lisce nece bit takvo:)

mar 2010.

Normalna pojava ... Opusti se i u~ivaj ... I samo nastavi itati ...na kraju ti mi neemo biti potrebni . Sretno.
Odin_of_AsgardPOZNAVALAC

mar 2010.

stavio sam tek iznikle bebice pod neonke, ali sam im stavio 3450 lm umjesto 2300 lm, koliko zahtjeva prostor u kojem jesu...dali da neonke stavim na 5 cm udaljenosti odma ili bi bilo bolje malo viae dok su tako male?????

mar 2010.

5cm,to nije 10 od vrha mo~ea bez problema,ne grije to skoro niata.
Odin_of_AsgardPOZNAVALAC

mar 2010.

Done, thx...vidia ti to, u jednom tekstu naem 5 cm, a u drugom 10 cm....na kraju je presudilo tvoj glas... ;))
exceeder845ISTRAŽIVAČ

mar 2010.

ljudi samo mi treba misljenje iskusnijih.da li se normalno razijaju biljke sa nekih 15-16 dana starosti? http://img682.imageshack.us/g/1v3003.jpg/
Odin_of_AsgardPOZNAVALAC

mar 2010.

ato su ti to prve biljke u ~ivotu???...mislim da su solidne, nebudi nestrpljiv,najte~e joj je krenuti...koliko vidim, imaa 4 para listova,ato bi viae za 2 tjedna...viae listova,viae fottosinteze, br~i rast....ajde zapamti kolika je sad, pa pogledaj kolika e biti sa mjesec dana....suma sumarum, relax, sve ide svojim tempom, sjedi i u~ivaj u pogledu... nego, dobar ti je ovaj kamenjar...super reflektira svjetlost... ...i joa jedna stvar...ako sam dobro razumio,ti imaa spreman box...radi ega ih onda vodia u aetnju???.....kada u boxu stvoria odreenu klimu, one se naviknu na nju, i najbolje rastu u konstantnim uvjetima, zato ti predla~em da ih ne aetaa, taman vani bio najljepai dan u povjesti ovje anstva( :)) ) nego ti njih lijepo pod lampe 24 sata i ato manje naruaavanja mikro-klime...
upitnik???LEGENDA

mar 2010.

Tu je sve normalno koliko se vidi na sliki.... Samo napuni tu posudu do kraja sa zemljom neka ato viae razvije korjen trebat e joj..... Jedino ako nisi ukrao nekom sliku... :-)
exceeder845ISTRAŽIVAČ

mar 2010.

pa zadnja 4-5 dana sam poceo da ih iznosim na po nekih 5 sati na dnevno svetlo rekoh da iskoristim ovo lepo vreme :) zato sam i postavio pitanje jer sam primetio da su nekako usporile sa napredovanjem.nista od sada su u boxu 24h i nikako drugacije.hvala na savetu Odin_of_Asgard!!! upitnik naravno da su moje,mislis da bih se trudio da se prvenstveno reg na ovaj forum a jos manje da postavljam pitanje i tudje slike ;-)
Odin_of_AsgardPOZNAVALAC

apr 2010.

sory Ex ato koristim tvoj prostor ali da ne otvaram bezveze novu temu, a mislim da pitanje prolazi pod ovu temu...jel mi mo~e netko rei ato da uradim???...na strani di mi je ventilator mi je temp. 23 C, a na suprotnoj 29 C...jel se mo~e to kako izjedna iti???...ili nije potrebno???
nitro_growAMBASADOR

apr 2010.

exceeder845 Pa ne mora da znaci da je bolje napolju, mozda imas jacu svetlost u boxu nego sto je napolju, i zato brze rastu... :) Ali bar si probao, bar znas kako je bolje da radis ;) Pa dobro je i 29 C, msm nije dobro, ali mogu da rastu i na toj temperaturi ( Mogu izdrzati i preko 37 C )... Ali ako vec hoces da ih izjednacujes, jednostavno stavi jedan ventilator i na drugu stranu, logicno :)
Z&NZMAJ

apr 2010.

Ne treba nove teme otvarati,tako samo bivaa sankcioniran nepotrebno :thumb: Pokuaaj nai neutralnu poziciju u visini vrhova biljki,a ispod lampe kako bi dobio ato to nije o itanje temperature.Prema ovome ato si naveo,temperatura ti nije kriti no visoka,iako bi bilo bolje da je oko 26 stupnjeva (predpostavljam da je ovo po etak,a za mlade biljke nije baa dobra viaa temp.) Nisi naveo o kojem se ventu radi,pa u predpostaviti na je onaj za mjeaanje zraka u boxu.Ako nemaa taj vent,svakako bi bilo dobro da stavia jedan jer je od velike pomoi pri stabilizaciji temp.,a k tome i simuliraa vjetar pa biljke ja aju. Mogao bi dnevnik zapo eti,pa ea puno viae pomoi i korisnih sugestija dobiti nego ovako.
Odin_of_AsgardPOZNAVALAC

apr 2010.

to je mali box za klonove u budu nosti, trenutno su u njemu mlade biljke i ima samo jedan vent (sa procesora) na bo noj stranici, a topli zrak izlazi iznad neonki (60x20)
Z&NZMAJ

apr 2010.

Nije ti dobro izvedena ventilacija.Malo si prou i temu o rasvjeti i ventilaciji,a mogao bi pogledat i neke boxeve po dnevnicima uzgoja. Najva~nije ti je osigurati dobru cirkulaciju zraka.Dodatne probleme s temp. ti uzrokuju priguanice koje su vjerojatno na svjetiljki jer neonke ne griju skoro niata.Svakako bi trebao jedan vent stavit da ti na vrhu boxa izvlai zrak van.
Odin_of_AsgardPOZNAVALAC

apr 2010.

na izvoru (12V, 0,75A, max 9,6W) je spojen jedan vent (procesor),koji vrti,recimo, 1200 okr/min...ako na isti izvor spojim joa jedan takav vent, dali e tada svaki vent vrtiti po 600 okr/min??' ako ne, kako da to postignem???
Z&NZMAJ

apr 2010.

Ako ih spojia paralelno,vrtit e se istom brzinom (1200) a uduplat e se struja(A) odnosno snaga(W) ,a ako ih spojia u seriju vrtit e se sporije (koliko ne znam,ali ako su iste snage,trebali bi prepolovit volta~u(V) pa tako i brzinu vrtnje) ali snaga opet raste,pa pripazi da ne prelazi nazivnu snagu adaptera (0.75A).
exceeder845ISTRAŽIVAČ

apr 2010.

ljudi moze li neko da mi kaze da li mogu da stavim biljke na 12-12 ili je jos rano.planiram negde za 5-10 dana posto su pocele nenormalno da rastu i ponestaje mi mesta u box-u.biljke su trenutno stare oko 35 dana.evo i nekih slika pa vi procenite http://img682.imageshack.us/g/slika1152.jpg/
exceeder845ISTRAŽIVAČ

apr 2010.

ljudi moze li neko da mi kaze da li mogu da stavim biljke na 12-12 ili je jos rano.planiram negde za 5-10 dana posto su pocele nenormalno da rastu i ponestaje mi mesta u box-u.biljke su trenutno stare oko 35 dana.evo i nekih slika pa vi procenite http://img682.imageshack.us/g/slika1152.jpg/
the::StonErISTRAŽIVAČ

apr 2010.

Bez gnojenja :) nemoj si ubit biljcice u startu :) kao da bebi das da pije rakiju :)
the::StonErISTRAŽIVAČ

apr 2010.

Bez gnojenja :) nemoj si ubit biljcice u startu :) kao da bebi das da pije rakiju :)
exceeder845ISTRAŽIVAČ

apr 2010.

necu ne sekiraj se :)samo sam ih jednom do sad djubrio pre nedelju dana i to sa trecinom doze koja je pise na kesici djubriva.mene samo zanima da li je rano da ih stavim da krenu da cvetaju...
exceeder845ISTRAŽIVAČ

apr 2010.

necu ne sekiraj se :)samo sam ih jednom do sad djubrio pre nedelju dana i to sa trecinom doze koja je pise na kesici djubriva.mene samo zanima da li je rano da ih stavim da krenu da cvetaju...
exceeder845ISTRAŽIVAČ

maj 2010.

ljudi ako moze mala pomoc,biljka je na cvetanju vec mesec dana i pre nedelju dana sam postavio hps 400w.malo posle toga donji listovi su poceli da zute.temperatura u boxu koji je dimenzija 1.25m/1.25m/2m iznosi 25 stepeni kad je upaljeno svetlo a kada ne radi iznosi oko 20.ima vent za dovod svezeg vazduha i rupa u boxu kroz koju izlazi topao vazduh. zanima me da li je to normalna pojava kad biljka ulazi u zadnju fazu cvetanja ili je u necemu drugom problem??? http://img534.imageshack.us/img534/2290/image0096p.jpg http://img375.imageshack.us/img375/5171/image0102.jpg http://img36.imageshack.us/img36/5246/image0104u.jpg

jul 2010.

pozdrav ljudi!zasadio sam semenje u plasticni kalup za male saksije,dubine nekih oko 6cm,klijanje je pocelo ali imam utisak da je to mali prostor za razvijanje korena,kad je pravi momenat da ih presadim?
meduLLaISTRAŽIVAČ

jul 2010.

pa cim vidis da je malo porasla...za tjedan-dva. 6cm je full malo, presaduj! :D

jul 2010.

Niko da odgovori choveku. . . To ti je manjak azota i nemoj da brinesh bitje to sve oke. P.S. a kad vetj gajish tako lepu biljku mogao bi i malo da chitash o uzgoju iste :)
mjesecarLEGENDA

jul 2010.

to sto lisce zuti u cvjetanju to je normalno biljka uzima secere iz listova i sve sto bude blize berbi lisce ce sve vise da zuti na kraju lisce bude i do 80%zuto,mogao bi i otkinuti nekoliko tih velikih fan listova sto su pozutili da donje grane dobiju vise svjetla,meni izgleda kao da ima kandze a to znaci da si malo pretjerao sa gnojenjem,azot biljka koristi vecinom u vegetaciji za cvjetanje su joj potrebni vecinom P i K,tako da ne pretheruj sa azotom,bit ce sve to u redu.ok..sretno
XxFiAdRoxXENTUZIJASTA

jul 2010.

Upravo tako...meni se cini da si prekrko sa gnjojenjem.... Za vegetivnu fazu koristis promjer NPK (DU`IK-FOSFOR-KALIJ)-2-1-1......A kad je faza cvjetanja Biljka netreba dusik.,..i totalno izbnacis N (DU`IK) Tad koristis gnjoivo promjera NPK-0-2-2....ma bit ce sve uredu ako radis po pravilima :)...sretno
exceeder845ISTRAŽIVAČ

jul 2010.

hvala ljudi na savetima,to je ipak bio prvi grow tako da se jos ucim.ova tura je ispala kako jeste.u pravu ste za djubrivo malo sam preterao sto se na kraju i pokazalo.listovi su poceli da se suse tako da sam odradio jedan flush i poseko je nakon par dana.rad je bio osrednji,mislim da sam je prerano poseko ali sta da se radi.bice bolje sledeci put
XxFiAdRoxXENTUZIJASTA

jul 2010.

Drago mi je da imas zelju za tim....i ako ti sta treba pomoc slobodno pitaj....zato smo tu :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se