VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojObavezna smart brojila za struju u Hrvatskoj preknuti uzgoj ili ne?
LEGACY

Obavezna smart brojila za struju u Hrvatskoj preknuti uzgoj ili ne?

36 odgovora1,812 pregleda

mar 2025.

Evo za sve koji ne znaju, u Hrvatskoj HEP ce zamjeniti sva stara analogna i obicna digitalna brojila sa novim smart brojilima koja barem koliko sam se ja uspio informirati mogu ne samo na daljinu ocitavati brojilo nego u stvarnom vremenu mogu vidjeti tocno krivulju potrosnje struje. Znaci HEP ce moci u stvarnom vremenu za svako kucanstvo nadzirati koliko elektricne energije i u koje vrijeme trosite. Za one koji misle da je to isti k kao dosadasnja digitalna mjerila nije, dosadasnja digitalna mjerila su se isto rucno ocitavala a i ona koja su imala ocitavanje na daljinu nisu u stvarnom vremenu nadzirala potrosnju dok ova nova smart mjerila mogu konstanto slati podatke i HEP moze vidjeti krivulju potrosnje i koliko sam uspio naci vecina takvih mjerila ima brzinu osvjezavanja od svega 1-3 milisekunde sto znaci cak i male promjene u potrosnji elektricne energije se bez problema mogu vidjeti. To znaci da ciklus za grow light (npr 18/6 ciklus) moze biti vidljiv i prepoznatljiv sto bi moglo dovesti do problema sa zakonom sa sve koji imaju svoj grow jer ce HEP imati mogucnost detektirati taj vrlo ociti ciklus te prijaviti to MUP-u. Da cujem sad vasa misljena, obustaviti sad gorwanje kad se to dogodi ili nastaviti. Postoji sansa da nece nista tako nadzirati ni imati algoritme koji bi ih obavjestili o mogucem grow-u ali u jednu ruku to je opet moguci rizik. Ja imam mali grow za sebe sa jednim svjetlom od 300w tako da sumnjam da bi za tako mali grow itko pravio probleme ali opet i tih 300w ciklus se vidi. Da cujem vasa misljena, dali vi koji ste iz Hrvatske i na koje ovo moze potenicjalno utjecati prekidate svoje growanjeili ipak nastavljate unatoc tome sto vas sada mogu potencijalno detektirati.

mar 2025.

Sjedni i dobro udahni, nitko tebi nece mjeriti potrosnju a pogotovo pratiti cikluse kada ti se sta pali imi gasi. Mozes biti miran da se to nece desiti. Potrosac od 300w je toliko malen da je prakticno nebitan.

mar 2025.

A gle, valja biti pazljiv jer ajmo biti realni ipak radimo nesta sto nije legalno a u nekim zemljama su se za takvo sta koristila pametna mjerila i tako su hvatali, sad koliko ce nase biti briga za to to je druga stvar Moj najveci izvor brige i je to sto se bavim programiranjem algoritama i znam koliko je stvarno lako u takvom sustavu napravit algoritam koji automatski moze tako sta kroz neko vrijeme detektirati bez da netko mora nadzirati rucno i pregledavati a specifikacije mjerila koje sada ugraduju tvrde da imaju mogucnost real time slanja jako detaljnih graph-ova sa refreshanjem od svega par mili sekundi sad dali ce HEP to koristit je skroz druga prica, no iz mog iskustva rada na alogritmima vrlo je lako takav pattern detektirati

mar 2025.

Treba biti pazljiv to se slazem, ali trenutno si u fazi gdje razmisljas presvise unapred i opterecujes se stvarima koje mogu biti realne u scenariju koji se broji u promilima. Takav uredaj imam vec neko vrijeme i prije legalizaciju ovdje u de i nitko ne pravi probleme. Opusti se i gledaj da su ostali uvjeti zadovoljeni, a to su da cuvas sve vezano za grow za sebe. Ne hvali se i ne prodaji i dobar si sad i zauvijek. Da se ne bavis sa time uopce ne bi razmisljao o tome i to ti je najveci problem. Mozes biti miran 100%.
rasmcAMBASADOR

mar 2025.

Ubaci joa jedan box I u suprotne sate ga upogoni. Tako dobijea duplo a nisi sumnjiv:)
BizzzoZMAJ

mar 2025.

I nas skupa s njim. :D Ako sta znaci, eto kod mene pametno brojilo vec 5 godina i nitko mi nije pokucao na vrata osim inkasatora da mi razbije arkadu jer nisam platio struju. :rasta:

mar 2025.

Nije grovanje za svakog ;)

mar 2025.

Ovo se odnosi na komercijalno gajenje, veliki broj biljaka i mnogo potroaa a. Nema to veze sa pametnim brojilom, ili svetlosnim ciklusima, prosto kua od 100 kvadrata, prijavljeno dvoje - troje ljudi da ~ivi u njoj, a dnevna potroanja struje fazon 15 kilovata/h:) bukvalno postoje samo dva objaanjenja danas: indoor grow operacija, ili bitcoin mining. Nema tree :) Znaa kako se pada? Izbacia na ~urci paket da se pohvalia ata si uzgajao. Pa drugar ka~e na drugoj ~urci, "e da vidite ata je ortak gajio, ovo mora da probate!!" Pa jedan ka~e drugom, treem... doe do uaiju do kojih ne treba :) Samo tri pravila postoje, oduvek: - no smell - no tell - no sell Za struju ne brini :) }ivio!

mar 2025.

Jedan LED set-up za uzgoj par biljaka troai manje struje nego neke gaming ili wokrstation PC konfiguracije, samo opuateno.

mar 2025.

Ma kolega misli na svetlosni re~im (18/6, 12/12) da se uradi algoritam koji prepoznaje da je blago poviaena potroanja struje i prepozna specifi an svetlosni re~im (ako sam dobro razumeo) i onda znaju ata se zbiva Previae faktora tu igra ulogu, ja npr imam i terarijume kui, i re~imi su uglavnom 16/8, 12/12, 10/14 zavisi od godianjeg doba :) Upali se klima, ili ovla~iva kad se upali/ugasi svetlo, mislim, muka je to uraditi (iako verujem da je mogue) ali zaista nema potrebe. Lakae gledati samu potroanju i ako drasti no odska e, neato nije u redu, sve i da se redovno plaaju ra uni - opet, va~i za komercijalni setup, mali LED panel neki...to se stvarno ne vidi
dedaZMAJ

mar 2025.

Opreza nikad dosta ali mi smo sitne ribice u moru struje. Viae povu e onaj mali kuhinjski bojleri u par sati nego dan boxa sa svom opremom. Njih je briga da se struja plati. Ovo mo~e zabrinuti samo komercijalne growere, ali oni su ionako na ukradenoj struji.

apr 2025.

Jbg, uvijek sam bio vrsta overthinkera sto se svega u zivotu tice Kazes imas takav uredaj vec neko vrijeme, jesi siguran da je ove nove "smart" varijante jer nije svaki digitalni koji ima LCD smart u tom istom smislu kao ovi novi Hahah moglo bi se, od viska glava ne boli Ako se ne varam to sto su prije davali nisu bas smart kao ovi danas, ti stariji su digitalni ali nemaju ove funkcije kao ovi novi. Ima se za vutru ali ne za struju platit, e tako vec treba vise vutre = bolje ;) Ja volim growati ali takoder vjerujem da valja malo pratit sta se dogada sto bi moglo utjecati na ishod growanja Rizik se podrazumjeva uz growanje ali to ne znaci da sad treba smatrat da je sve sigurno i da neka promjena nece negativno utjecati na growere Ta tri pravila se drzim od samog pocetka mog growanja, smell rjesen dobrom ventilacijom i filterom, sutim i drzim za sebe a prodaja to pogotovo ne :) Moj point je bio da bi se tehnicki mogao detektirati ciklus kada se grow light upali, koliko dugo radi i kada se gasi, relativno jednostavan algoritam koji nema veze sa kolicinom potrosnje. Znam da PC vuce daleko vise, ja bez problema vucem oko 1400-1600w sa svojim PC-em kada pustim 3D render na obe grafe. Vidis nisam nikada terarijume imao pa nisam znao da mogu imat isti light cycle, onda da idu to gledati vjerojatno bi imali dosta false positive rezultata kod ljudi sa koji imaju terarijume Nista ode i ja krasti struju (salim se nemojte ozbiljno svatit haha)
BizzzoZMAJ

apr 2025.

Uzmi u obzir da ~ivim 1400-1500 km od tu gdje se tvoje misli vrte. Noviji sat brate ne ide :) 532669

apr 2025.

Hrvatska tj Europska unija ima 100.000 ljudi koji e stan po stan,ku u po ku u provjeravat kome je to no 18h svjetlo upaljeno::ludak:: Kako oni znaju ata ti od informatike,televizije itd.imaa?? U gara~i imam fliper i video igru,kako itko mo~e znat,jel upaljeno,netko igra i sl. Rade 3 kompa non stop,ne troae uvijek isto struje.... Da baa ~ele lovit hobi growere,uzmu termonao ale i nau gdje lampa svjetli,to se ak i radilo,ali ne za ku ne uzgoje,nego malo ve e igra e. Vi piaete o policiji,kao da ih ima milijun i idu okolo ,ra unaju koliko ste struje potroaili. I sve to za Cannabis koji postaje legalan.... AKo bi se naaao inspektor koji je toliko spaljen, ekao bi te pred grow shopom i pratio do doma(mo~da ve i je,sjedi u tamno-plavom golfu ispred tvoje zgrade). Mislim ima toliko na ina, jedino je problem za one ato kradu struju sa stupa. To je danas te~e dijelo,nego sadit travu! Piaea gluposti.... Koje to dr~ave? Kad neato ~elite pisat,tamo neko to radi garant....koje to dr~ave su lovile uzgajiva e sa smart brojilom? Jel mislia da se nebi prilagodili? U nekim zemljama,mo~e biti i Nigdjezemska,ato je najvjerojatnije... I isto mislim,da se bavia ITem,nebi pisao ovakve gluposti!
dedaZMAJ

apr 2025.

Mene su bili safatali prije EU na pismo s sjemenkama iz `panjolske. I zabili su mi nos, ukratko. Ka~em ja inspektoru, pa kako niste pustili da primim, posadim, pa me onda s dokazima ulovili. Ovako imate dokaz da je netko meni navodno poslao pismo. Ja ga nikad nisam primio, ni vidio. Vadi on pismo, piae moje ime i prezime, ali adresa nije moja. Nije ni ija :) Joa su me tu malo pilali, ali do kraja smo se fino ispri ali, veze oni s vezom nemaju. Bar tad i ovi u mom kraju. Da im ka~ea 18/6 oni bi mislili da je kalibar u pitanju. :)

apr 2025.

Nema mjesta paranoji...moja baba kupi 20 pilia i othrani ih u kartonskoj kutiji pod lampom (sijalicom/grijalicom) od brat bratu 150w koja se pali na timer. I koliko joa takvih baba ima...;)

apr 2025.

Neki ne e pitat,ekipa jel se mo~e sku~it po potroanji,re~imu i sl.da je grow u stanu? Ne ne ne....otvorit e temu cca 125.samo malo druga iji naslov i onda judima koji dosta dugo uzgajaju,prodavat muda pod bubrege. A najbolje od svega,ato grow troai struju 24/7 samo ne uvijek isto.2 boxa joa viae ...Ispuh radi non-stop, ventilatori ,ovla~iva itd. Nebi htio nikoga vrijeati,ali isto tako airit la~ne,glupe i neprovjerene informacije nebi smio samo da je pravilnik pro itao! I meni se dogodilo,da napiaem neato mimo pravilnika,ali koliko smo mi toga ispisali, dogodi se.... Ali to e biti biljka viae ne slici i tako neato. Danas kad sa mobitelom mo~ea razgovarati,pisat ovakve stvari ili imaa 17 godina ili si ~ena od nekog growera,pa mu ~elia dokazat,da e ga opit:D Da je pro itan cijeli text iz linka,znao bi da se to uvodi,da viae nema razlike u potroanji,akontacije,zakasnine itd. Jer struja se pla a po predra unu,koliko se troailo u proalih 6 mjeseci. Nakon 6 mjeseci mogu e da dio vrate ili bude akontacija,jer se manje troaila u tom periodu. Zna i da mogu o itat brojilo na kraju mjeseca i naplatiti koliko se taj mjesec potroailo. Preko potroanje mogu znat samo da troaia struju,a kako e znat jel grow u pitanju,kad svjetlo mo~e biti 100w,240w,600w+ ,a vremenski,samo se svjetlo gasi,tako da cijela tema nema veze s vezom,ali danas je sve smart,samo ljudi nisu:)
sergio11AMBASADOR

apr 2025.

@0Marac0 Vidim da spominjes termo naocale. Kolko je to zabrinjavajuce? Nesto slicno koriste i lovci? Nekoliko susjeda su profi lovci, buzdovani sa opremom na desetke tisuca eura, jel moguce da mogu preko zida vidjet s cvikama da gori lampa?

apr 2025.

Lovci imaju najosnovniji scop za mrak. Ovo na ato ti mislia je malo ozbiljnija oprema koja mora imat napajanje. To su one nao ale ato ih stavlja na scop,da bi vidio kroz zid. Ove ato lovac ima,nema aanse da vidi iata kroz zid,to je druga tehnologija! To love ve e operacije,gdje se i struja troai,a u Americi su uzgajali u kontonjerima,sluaali radio veze i kad bi ih naali,ovi bi digli sidro,obojali itd. Ima na Vice kanalu,joa neki tako zarauju,ali ti se ne moraa brinut!

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.