VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojTehnika SOG [sea of green] - pitajte sve sto vas interesuje
LEGACY

Tehnika SOG [sea of green] - pitajte sve sto vas interesuje

72 odgovora9,278 pregleda
SLO-EraLEGENDA

dec 2013.

Znam,da je tesko pisati o ovom nacinu uzgoja u forumu gde je uzgoj za osobne potrebe.Ali dosta njih radi tu tehniku uzgoja o kojoj je na ovom forumu malo napisano, iskljucivo za sebe.Pitajte sve sto vas interesuje o izgradnji i uredjenju boxa i samom uzgoju....
ljoVeENTUZIJASTA

dec 2013.

Bok! Odli na tema! Ako si expert u ovom nacinu uzgoja imam par pitanja jer se i sam ~elim okuaati u istom... 1. koja mre~a (reaetka), bi bila idealna gledajuci iz perspektive atednje i funkcionalnosti 2. koji predtreninzi su preporucljivi prije postavljanja mre~e? fim? lst pretpostavljam pod obavezno? 3.kada staviti mre~u? u sredini cvijetanja? LP
SLO-EraLEGENDA

dec 2013.

SOG je joa jednostavnija metoda.Nema obrezivanja osim dobar deo donje biljke..., tu stane i do 30-36 biljki na 120x120cm box,saksija od 5,5 ili 6l dimenzija 18x18cm. Drug a o tom sto pitas je na forumu mnogo napisano i okaceno fotografija...ako bas zapne,trazi pomo

dec 2013.

Evo jedno pitanje. Obicno se stavlja mala kolicina zemlje..e sada koliko je najbolje?? Znam da nepostoji shema prehranjivanja........ predpostavljam da je sve u kvaliteti zemlje i njenoj pripremi a tu sigurno postoji neka tajna,dvije:) edit: Sorry Era vec si dao pola odgovora dok sam ja atipao pitanje.
SLO-EraLEGENDA

dec 2013.

Za normalan urod po nite sa ventilacijom na 120x120 bih ja stavijo najmanje 400m3/h i karbonac i za upuh 150.Najmanje dva ventilatora za mesanje vazduha,improvizujte dno-odignuto ako bih zrak kruzijo od ispod.Rasveta 600w,svi imate upaljene kompove ,svetla....a plasite se 400w ili tek 600w Zemlja je je.eni problem jer ogromna ve ina, koristi zemlju,substrate koji su svi za hoby-uredjivanje terase...Takodje je vrlo malo substrata zemlje napravljeno za posude ve e od 3,5-4l. Najvise volim radit sa vlaknatim substratom Ni ti substrati koju prodaju brandovi djubriva za uzgoj vutre nisu profesionalni substrati. :thankyou: Prehrana ide treci dan ako govorimo o klonu i ide do 4sedmice cvetanja ,manja preporucljiva doza i onda punim ako nemas EC matar. Na kraju ispiranje.Inace dva put hranjenje i onda voda-pa ponavljanje peseme... do kraja

dec 2013.

a dali bi sta pomoglo kada bi u TM ili Composanu dodao vlakna od kokosa..mozda koji kokosiji briket.sorry ako su pitanja malo glupa ali znam da si ekspert za zemlju. EC metar imam ali ga nisam koristio ,nisam ni nesto previse kemijao oko zemlje a volio bi malo dublje u to podrucje:)
SLO-EraLEGENDA

dec 2013.

Da ne reklamiram nikog, trazite zemlja koja je vlaknata..ali znam ,da se dobre substrate moze nabaviti i u Srbiji,Hrvatskoj. Kokosinjog se ja plasim za nutra... Root stimulator,gnojivo,bloom stimulator- neki cepaju i PK-monokalijev fosfat ku ea vise :)

dec 2013.

Zbog ovog Monokalijevog fosfata sam malo odlutao na google i mozda naletio na nesto jako dobro ali necu spamati temu..uglavnom dobio sam sto sam trazio :respect:
BOTANIKISTRAŽIVAČ

dec 2013.

Stane i vise zataj prostor, nego bolje je da se krene od sjemena uzgoj nego klonova jel su klonovi vec razvijeni u sirinu. Uzgoj od sjemena je puno bolji jel su i biljke jace i puno manja vjerojatnost od hermija zbog stalnih promjena svijetla i slicno. Lako se napravi selekcija najboljih female pa cak moze stat i vise od 36 na taj prostor 120cm ali ako se otpocetka ide 12/12 pa se ni nemora obrezivati nista vec se pusta centralni vrh samo da se razvija. Za zemlju najbolje da se koristi po biljci 5-7 litara ali da budu sve zajedno u jednom velikom kontejneru od 200 litara npr ili par kontejnera i to sve najbolje da bude 100%organik, nema flush ni ostalih zajebancija sa gnojivom. Zemlja mora bit tip top zato jel biljka sama uzima koliko joj treba i svaka uzima koliko hoce. To je biljka kao i svaka druga i najbolji rezultati se postizu organskim uzgojem. SLO-Era kokosje gnojivo je najbolje kompostirano u prahu, izgleda kao crna zemlja i mirisi na humus a ne na chicken shit. Stavlja se 1litra na 20l zemlje komotno jel ima jako malu vrijednost NPK (uz ostala gnojiva). Ako netko zna gdje se moze nabaviti bilo bi dobro da napise jel koliko sam vidio nitko ga ne drzi. ps. jel mi mozes reci jednu stvar posto se razumijes u zemlju. koliko ide vapna ide u npr 100l treset da se regulira pH?
jesamZMAJ

dec 2013.

Meni je super ova tehnika, ali ipak nije isto imati 4,5 biljaka ili 30-35 ako neato krene po zlu...
SLO-EraLEGENDA

dec 2013.

posude-saksije su 17,5 ili 18 x18 tako, da na 120cm x 120 ne moze stati vise od 36. sto se tice koskodijih briketa ja korisitm i prodajem Orgevit ali za vanjsku kulturu, za nutra ne savetujem. Sto se tice dodavanja kalcija,osobno nakon 10dana veg dodam Kalcijev karbonat koji se polako topi-mala kaaikica-ne prepuna na saksiju od 6l To sto ste otvorili za klonove vs semenki -neka svak sam proba ali navode koji si napisao Botanik i nisu bas tacni...

dec 2013.

Zbog cega se "forsira" maksimalan broj biljki u malim saksijama?Zar nije cilj popuniti mrezu?Moj je neki plan bio da mrezu 70x120cm prekriju tri fem biljke u posudama od 15 litara, sa mesec dana vegetacije, pod 400w sa ct-om.Kontao sam okna na mrezi da budu oko 10x10cm,u pocetku bih radio lst trening koji sam vec primenjivao i onda u nekom trenutku bih postavio mrezu na vec pripljemen ram.Ovo sve radim jer moram da se uklopim u 120cm visinu boksa.
TropicoLEGENDA

dec 2013.

prije svega rekao bih da se forsira zbog "duzine" samog uzgoja pa to sto ces ti raditi je nemjerljivo sa ovim jer ovdje nece biti potrebe za mjesec dana vegetacije, eventualno 1-2-3 tjedna a to je viae/manje uvjetovano od sorte do sorte dok neki kreu 12/12 od starta. Da bi se nadoknadila koli ina koju ces ti izvuci do kraja vegetacije ovdje se stavlja vise biljaka u manje potove... Tko kako voli...prednost je brzina od to ke A do to ke B, koli ina bi mogla biti vea, manja ili ista a ovisi o setapu i growru :). Minus ove tehnike je na strani zakona pa ako padnes sa 3 ili 30 komada nece biti isto u ocima istoga :D `to se mixa ti e sjeam se da sam koristija neato u ovom omjeru: klasman potgrond H + 10% biovit humsa + 5% pijeska prokuhanog, + guanokalong u pragu -50g na 1 saksiju od 7L, perlita takoer...(koristija sma bija i komposanu kao i terasan zemlju ali potgrond H ih je iaamara uzfdu~ i popriko )

dec 2013.

SOG i SCROG nije ista tehnika u SOG-u se nekoristi zica ;) edit: Trop hvala na receptu :respect:
BOTANIKISTRAŽIVAČ

dec 2013.

thx na odgovoru. velika je razlika izmedju briketa i kompostiranog kokosjeg gnojiva, briketi su puno jaci. za kompost treba nekoliko godina. 1-3 litre na 20 litara moze ic i indoor + ostala organska gnojiva. http://www.youtube.com/watch?v=OlVSCo8b808 ps. ako uzgojis od sjemenke u posudama 0.9x0.9cm definitivno je razlika nego kad stavljas klona jel su biljke zgusnute od pocetka i drugacije se razvije nego klon. uzhe su i to daje mogucnost da se vise biljaka stavi nego klonova. mada moze i jedno i drugo naravno kako ko hoce.pozzz ps.ps sto se tice klon vs sjemenka, kad imas klonove pusis uvijek istu biljku tjednima. bolje je kad su razlicito sjeme za smokera a i prirodnije je.

dec 2013.

Nekako mi nema smisla kupovati 50-60 sjemenki nije to bas jeftino. Komercijala je iskljucena tako da su klonovi u velikoj prednosti u SOG varijanti;) SOG svakako asocira na komercijalu ali nemora biti tako ja sam do sada imao box upaljen svih 12 mjeseci u godini a nisam komercijala. A sada hocu jedan ali posten za cijelu godinu i SOG mi se cini dobar izbor za to a i nemora biti isti strain...klonove bi skidao sa razlicitih majki. Kolicina zemlje je kljucna da bi se to moglo nazvati SOG-om ja cak mislim da bi bilo dovoljno i 3l zemlje ako je dobar mix i ako se to pripremi kako treba.Naravno prehranjivanje je neizbjezno od malih nogu a i to zahtjeva nekakvo iskustvo.SOG za razliku od ostalih nacina ipak zahtjeva odredenu dozu iskustva i tu mi pada na pamet onaj Liebigow zakon prinos ovisi o onom elementu koji se nalazi u minimumu e zato mislim da je tajna u zemlji;) Sve iznad 5-6l je klasican uzgoj 12/12 biljka u toj kolicini izvegetira ko cempres a to po mom laickom misljenju nije SOG. Poanta je sto vise biljki na sto manjoj povrsini a da opet imaju uvjete za" normalan "razvoj.
BOTANIKISTRAŽIVAČ

dec 2013.

Ako krenes od sjemena 0.9cm posudama od pocetka dokraja 12/12 dobijes samo jedan centralni vrh i brzo lisca "nestane" i tu je dalje pitanje zemlje, ako po biljci imas 7L to ce ti sredisnji vrh kola etc biti debilji nego sa 3L. sative naravno duze u visinu za razliku od indica al to je pitanje straina. ps ljudi bi si olaksali zivot da su normalni i prirodniji, a ovako je sjeme skupo a uopce nebi trebalo biti i naravno zbog toga mnogi growaju samo par biljaka i vege sto naravno duze traje godisnje max 3 growa, i sav taj zatvoreni krug potice i skupa mineralna gnojiva koje naravno prodaju vecina istih bank seedova koji prodaju sjeme za 10eura. nije ni jeftino ni prirodno. zakljucak je da "komercijalni growovi" (sto mi je jako glup izraz posto zvuci kao da se radi o narodnoj glazbi dok se zapravo mnogi tako lijece od raka) su mnogo prirodniji, zdraviji i isplativiji sto je sasvim drugi slucaj za mnogih growera danasnjice "za osobne potrebe". Vjerojatno je to tako zato sto iza tih "komercijalnih growova" stoje ljudi koji imaju vise od 35 godina iskustva u growingu i znaju sto rade. naravno neki si nemogu bas priustiti i dodatne prostorije i ormare za majke i klonove, nije to bas sitnica i uzima vremena. SOG se radi o efikasnosti, vecem broju biljaka, manjoj potrosnji energije, svijetla itd. ps ps 36 klonova meni svejedno zvuci "komercijalno" kad si vec dotaknuo tu temu. jel sto se tice broja biljaka nemoras ti staviti toliko ni klonova ni sjemena.. npr mozes u posudama 0.9cm jednu do druge saditi (box za klijanje) 20sjemena npr i rasirih ih u boxu 1m2 na SOG samo sta ti se u tom slucaju vise isplati staviti 20 klonova jel je siri i bolje zauzme prostor tj bolje je za vege pa dobijes par centralnih vrhova. nakraju se svede skoro na isto ali duze traje vege+cvijet znaci vise trosis i vremena i struje.
rKj420ZMAJ

dec 2013.

klon raste isto ko majka :D sa klonovima mozes samo da ubrzas proces,jer njima treba 10 dana da se okorene,i mogu odma na 12/12 Veca mogucnost hermica ti je na regular semenu...i ajde da uzmemo da radis iz semena od starta 12/12 treba ti 30dana da procveta i jos 50-60 cvetanja to ti dodje 3 meseca :D i ne stedis ni na struji ni na hrani,ni na zemlji,a dobijas manje :) jer ti se zuri 20 dana...
Z&NZMAJ

dec 2013.

Klonovi su po meni bolji za SOG radi uniformiranosti growa. Mo~ea ih uvijek viaka ukorjeniti, izabrati podjednake, a ostatak baciti ili ne znam...ja dam zamorcu i ze evima :D

dec 2013.

36 klonova na 0,80m2 u 2,5 litre zemlje(boce od kole) Brutalni lolipop i mix klasman potgrond H + 5% vermikulita +Hesi root komplex umjesan u vodu i zemlja zalivena prije sadnje kao stimulator korijena. Mislim da bi to moglo biti dobro.400w u boxu 1x1m 12/12 od starta. evo tu nemaju vise od 2,5-3l i hebeno izgledaju

dec 2013.

tema ponovo u funkciji ;)

dec 2013.

ma evo bas mi draqgo za ovu temu sto je jos tu hahah...vec sam se uplasio da ce ju udaviti pa bi onda morao Slo Eru daviti na pp hahaha Meni ovo 7-8 litara u SoG varijanti nekako nije usteda prostora.Ja sam SoG shvatio kao dobra shema malo prostora za puno biljki pa me malo buni Botanik ili ja nisam shvatio poantu SoG-a Prosvjetlite me..haha da izbijem flase od kole iz glave
PuRgEr&BoYsISTRAŽIVAČ

dec 2013.

Era moze koji detalj dva...koliko traje vege?koliko cvetanje?sta od gnojiva koristiti u vege a sta u cvetanju ?? itd..
roowerPOZNAVALAC

dec 2013.

Evo da se i ja ubacim u temu,,,ja sam, jednom uzgajo SOG. Imo sam oko 50.klonova u posudama od 1,5 l. sve to u boxu 2m x 1m x 160cm visina,,dve 400w hps 80.dana ,,od pocetka na 12/12, po biljci sam dobio izmedzu 8 i 10 g suhoga,,,bez treniranja,bez mreze,,, puno posla ,,nikad vise, A ono sto Botanik pise ,(dobio sam od njega Link za ono jeftino sjeme-usput receno) ,,,upravo na tom linku ,,Lik objasnjava o toj tehnici SOG-a,,sjemenom od pocetka i kolko sam shvatio ,,,posto oni prodaju jednu sjemenku za 1,2 € , a najmanja moguca narudzba je ,,mislim,,,250 komada,,onda je jasno zasto je sjeme kod njih tako jeftino.....i zasto im je SOG sa sjemenkama u interesu.

dec 2013.

rekao sam ja, nema sjemena za 1€, pogotovo fem, a da tu nije sakrivena još neka caka... (naravno, ima seedbankova koji nude regular sjemenke za 1€, ali fem nisam nikad do sad vidio za manje od 2-3€) SOG is sjemenki mi ima logike samo kad bi radio selekciju, tj. kad bi tražio određeni fenotip kod nekog straina, ali i to ima svoje nedostatke. zbog malih posuda i velike gužve, biljke se ne mogu normalno razgranati pa je moguće da razlike između fenotipa i ne budu tako očite... za sve ostalo, tu su klonovi... :)

dec 2013.

da, onda te jeftino seme izadje samo 300e, i jos da mi neko kaze da su svih 250 komada female a ne feminized, mashala :) ma bullshit & sorry na off
SLO-EraLEGENDA

dec 2013.

semenke te firme je najmanja narud~ba je 250kom. Ljudi ne mogu pisati bas javno bas o poslu sa semenkama ali je to takava zarada za brendove, da glava boli. esto kupite hibrid jednog branda iz Holandije,to uzgaja za njega-njih, brand iz `panije. na temu: pitanje koliko pustiti na vegetaciji? semenka: sigurno moras pruziti duzu vegaticiju klon: zavisi i od hibrida ali desetak dana sigurno, rade momci i sa 5-6 dana. nastavicu sutra, ostanite mi ok
SLO-EraLEGENDA

dec 2013.

Opa cupa@ potground H nije ok to je preteska zemlja-za solatu,papriku.... uzmi vlaknati ili Ton substrat, umesto vermukulita radije perlit!:)
elmagicoENTUZIJASTA

dec 2014.

Jel zna neko gde mogu da kupim neke brand semenke u srbiji?Ako ko prodaje neka se javi na pm :)
StokaGodinePOZNAVALAC

dec 2014.

Kako ne ima u pravilniku mislim tocka 14 pa poviri tamo..
vojkaENTUZIJASTA

nov 2016.

burazeri, na pretrazi sea of green ispadaju ova i jos jedna sa groblja.. a posto ovde nema dovoljno da razresim nedoumice, moze li uput na drugu temu (ako postoji a ja je iz nekog razloga nisam dobio na pretrazi), ili da iznesem nedoumice ovde? planiram da odradim sog, kod cilija na temi sam pitao osnove, on pomene mrezu, ovde rece neko da mreza nije za sog nego za scrog, pa rekoh sebi, ko zna sta sam jos propustio ili pogresno skontao sa neta, bolje ad prvo pitam sve pa onda da krenem :D hvala unapred
StipeZMAJ

nov 2016.

Ne treba mreza za SoG. U pravilu, sog je jedna biljka/klon - jedan top pa se poreda hrpetina toga. Kod scroga je jedna ili vise biljka, pa mreza, pa hrpa budova.
vojkaENTUZIJASTA

nov 2016.

e pa dobro je, tako sam i ja mislio, al me cili zbunio s mrezom.. pa nista, aj ja da ispisem sta imam.. slucajno mi se u outu oprasila fem white widow, imam sad 30ak semenki, i sog bih iz semena.. zemju imam florabelu, vidim da ovde svi pisu o miksu, a ja sam mislio da mogu prosto u zemlji, da guram hesi za vege, a jungle juice posle za cvetanje.. i sve to bih ne bih li se snabdeo malo bolje, ima li smisla sve to, kakva su vasa iskustva sa kolicinom, posto se ne bih cimao sa sogom ako vec nije neki prinos i to.. u proslom indooru sam radio nekijock horror, sativa neka, i imao sam 300+ suvog na kraju, sa 600w
StipeZMAJ

nov 2016.

Ne radim ja sog. Al ako si sa 600w skinuo samo 300+ g onda nemoj ici na sog nego prvo usavrsi osnove sa 4-5 biljaka dok ne dodjes priblizno do g/w. Sog prakticki nema vegu, vec se skidaju sve grane osim main cola i ide na 1212 odma.
hazeriZMAJ

nov 2016.

https://www.vutra.org/threads/sog-400w-hps-180w-led.16294/unread
vojkaENTUZIJASTA

nov 2016.

320 i neki gram suvog, da, vlazno nisam ni merio, iao samo 3 biljoze i prvi grow ever :D vidis, nisam skuzio da g/w moze veci da bude na 600w, suvog, ja sam mislio da to 1:1 g/w vazi za svezu biljozu, tek skinutu :D u svakom slucaju hvala na savetu
StipeZMAJ

nov 2016.

Nemoj se drzat toga ko pijan plota, nije mi bio cilj usporedjivat kolicine, vec samo pojasnit da bi trebao moci dobit vise od toga. Sa 600w hps i je neki cilj priblizit se g/w suhoga, sto nije uopce malo i to kad dostignes, mozes biti ponosan na sebe ;) .... naravno ako sorta dozvoli toliko. I da, moze se i preko g/w suhoga sa 600w, al za to se moraju poklopit neki uvjeti..... Nemam nista protiv SoG-a, al nebi nikako prepoucio pocetnicima jer ima puno mjesta za gresku i puno posla oko toga. Zamisli imat 25 biljaka u 25 posuda od 2L, i svaki dan prakticki moras zalit....i onda ti se desi da nemaju sve biljke iste potrebe....pa je jedna gladnija od druge, pa neke piju brze ili sporije od drugih.....i eto ti posla za poludit :D 5 komada stavis, topiranje...jedno-dva-tri i show program u boxu ;) Sog ostavi za neki drugi put :)

avg 2017.

Jednom probah opisanu tehniku i nikad vise, cimanja na pretek upravo iz razloga sto navede @Stipe !

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se