VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojCO2 - sve o Co2 plinu u kojim mjerama i kako
LEGACY

CO2 - sve o Co2 plinu u kojim mjerama i kako

230 odgovora55,849 pregleda
StonerLEGENDA

jan 2007.

CO2 - sve o Co2 plinu u kojim mjerama i kako CO2 OBOGAÆIVANJE Carbon dioksid (CO2) je plin korišten u fotosintezi, ili u pretvorbi vode te atmosferskog karbon dioksida i svjetla u kloroplastima biljke u hranu(jednostavni karbohidrati),sa kisikom (O2) kao pomoænom tvari. Smola i sokovi u stabljici i granèicama tada prenose tu hranu po cjeloj biljci da potièu rast, reprodukciju i prevenciju od bolesti. Fotosinteza prestaje noæu, te biljke nekoriste CO2 preko noæi, ili kada lampe prestaju raditi iako obogaæivanje zraka CO2 plinom preko noæi neæe naškoditi biljkama.Pravi i efikasni CO2 sistemi su regulirani tako da kada lampe prestanu sa radom, prestaje se i emitirari CO2. Normalni Zrak na morskoj razini sadrži u prosjeku 350-500 ppm CO2.Višlja ruralna podruèja obièno imaju niži prisutnost CO2 dok niža urbana podruèj imaju obièno višu prisutnost CO2. Carbon dioxid može se mjeriti u tzv. part per milion (ppm) zraka, koristeæi jeftinu spravu koja se vjerovatno može kupiti u bilo kojem hydroponic duæanu i košta oko 20 $ (znaèi oko 120 kn). Obogaæivanje zraka karbon dioksidom zahtjeva da se koncentracije CO2 povise 4-5 puta više nego što je to normalno za atmosferski zrak, negdje izmeðu 1200-1500 ppm-a u zatvorenom ili ograðenom prostoru. Obogaæivanje se pokazalo da pospješuje brži rast, veæi urod te jaèe i zdravije biljke.Koncentracija veæa od 2000 ppm-a su se pokazale da usporavaju rast biljki.Niske koncentracije CO2 (ispod 200) su pokazale da stopiraju snažan i energièan rast, pa èak i kada su svi ostali uvjeti ispunjeni (Ph,nutrijenti,svjetlo itd...). Baš zbog toga svaki zatvoreni prostor zahtjeva nadopunjavanje unutarnjeg CO2 kojeg biljke koriste ili od ventilacije ili of CO2 zamjene odnosno nadopune. Temperatura,vlažnost i CO2 koncentracije formiraju tzv triangularni trokut odnos u zelenom vrtu ili unutarnjem uzgoju. Ako sva tri faktora nisu uravnoteženi postoji rizik da biljke budu kržljavog rasta, zatrovane i bolesne a moguæa je i smrt. Standardni grow uvjeti obièno sadržavaju koncentracije CO2 u visini od 300-500 ppm-a, temperatura izmedju 18-27 C , i relativno niska vlaga (20-40% rH). Studije su pokazale da optimalni uvjeti za rast i za urod su na 32-35 C, 1500 ppm-a CO2, 45-50% relativne vlažnosti, 7500- 10000 lumena/ 0.5 metra svjetla, te snažnu cirkulaciju zraka ujedno i gore i dole. CO2 obogaæivanje na 27 C , ispod 7500 lumena/ 0.5 m , iznad 50% vlage nije preporuèeno jer biljke neæe obavljati fotosintezu dovoljno brzo da može uopæe ostvariti dobitak od obogaæivanja. Interno kretanje zraka u grow boxu ili prostoriji je kritièno po pitanju obogaæivanja CO2. Karbon dioksid je nešto teža moolekula nego druge koje lebde u plinovitom mix-u kojeg zovemo zrak. Prema tome CO2 obogaæivanje bez dovljnog kretanja zraka æe rezultirati sa time da plin neæe doæi do biljki. Velike temeprature i vlaga bez cirkulacije zraka mogu se vrlo lako pojaviti gljivice ili pljesan a i razne bakterije. Da bi izraèunali kolièinu Karbon dioksida koju trebamo da bi obogatili prostoriju ili box do tih 1500 ppm-a , prvo izraèunamo volumen naše prostora za uzgajanje. Recimo da 2.5 x 2.5 metra prostorija sa 2.5 metra stropom (8x8 foot x 8foot )bi sadržavala 156 kubiènih metara (512 cubic feet) provjerite dali sam dobro to izraèunao) prostora. Izraèun se vrši da se pomnoži koliki je volumen prostorije sa 0.015 po njihovim mjerama znaèi feet 512 x 0015 = 0.768 cubic feet (cu ft) Iako je 0.768 vi zaokružite na 0.8 cu ft karbondioksida æe biti potrebno da se prostorija obogati na 1500 ppm-a . Pola kile C02 æe biti dovoljno da pokrije 8.5 cubic feet prostoriju na normalnoj temperaturi i normalnom atmosferskom zraku. Koliko èesto se treba karbon dioksid obnavljati ovisi o tome koliko ventilacije prima prostor i koliko biljki koriste CO2 u našj prostoriji ili box-u. Samo testiranjem i praæenjem æemo biti sigurni da su nam CO2 kolièine u željenim granicama. Grow prostori koji jako ovise o vanjskoj ventilaciji zbog kontrole temperature ili mirisa nebi trebali razmišljati o C02 obogaæivanju jer bilo koji plin koji se uvede u atmosferu ili zrak brzo æe nestati. Zatvorena prostorija koja ne ovisi o vanjskoj ventilaciji je idealna za CO2 obogaæivanje. Idealna temperatura za C02 obogaæivanje je viša nego obièno stoga uzgajivaèi koji koriste ovu tehniku æe trebati manje ventilacije(ako uopæe). Za one koji svejedno žele ili trebaju vanjsku ventilaciju, CO2 obogaæivanje æe jedino uspjeti ako su ispuh i obogaæivanje tajmirani u kontra cikluse(jedno radi drugo ne).Za primjer u sobi za cvjetanje ventilator za ispuh neæe smetati ako je upaljen dok svjetla ne gore a dok svjetla gore obogaæivanje poèinje, toèno kada biljke trebaju tu dodatnu koncentraciju plina. U prostoriji za vegetaciju, ventilatori i obogaæivanje morat æe to napraviti u imjeniènom ciklusu da bi obogaæivanje bilo od koristi. Za vas grow-ere koji koristite neregulirane sisteme CO2 æe morati biti otprilike proraèunat u skladu sa volumenom ventilatora koji vam izvlaèi zrak. Sljede otprilike sve metode koje postoje ... do tad pozdrav :wink:
StonerLEGENDA

jan 2007.

METODE OBOGAIVANJA SA CO2 PLINOM : Dobre i loae strane svake metode [*]Tankirani (flaairani) [*]Paljenje(zapaljivih goriva) [*]Fermetacija [*]CO2 tablete [*]Suhi led [*]Soda i kiselina [*]Disanje Tankirani CO2 je zasad najsigurnija metoda CO2 obogaivanja.Pakiranog u bocama, obi no dostupnog u trgovinama sa opremom za zavarivanje zajedno sa plinskim regulatorom.Mogue je jako precizno regulirati koli inu CO2 u atmosferi koriste i tehnologiju naprednijih digitalnih regulatora. Na puno podru ja za posjedovanje flaairanog i kompresiranog CO2 zahtjeva i odreene dozvole u skladu sa mjerama opreza i sigurnosti. Prednosti - Jako dobra kontrola uz koriatenje CO2 regulatora - Jednostavno, automatizirano, bez muke kad se sastavi Mane - Visoka cijena opreme - Doprema i otprema teakih boca CO2 u osigurani grow prostor - Boca postaje bomba u najgoroj soluciji ili mo~e jako pridonjeti vatri - Naglo i neo ekivano ispuatanje CO2 mo~e uzrokovati prezasienje te dovesti do asfikcije odnosno do zaguaenja. a to naravno nebi bilo dobro - Dozvola i dostupnost CO2 u boci Izgaranje ili zapaljenje Gorivo kao etil alkohol, prirodni plin, ili propan proizvode CO2 kao nusprodukt izgaranja, Palei pola litre istog goriva e proizvesti 1.36 kg karbon dioksida.Za vanjsko obogaivanje izgaranjem koristite tankove punjene propanom da proizvedete karbon dioksid.Insekte privla i C02 u prirodi jer im je to indikacija za izvor hrane. Ti tankovi sa plamenikom koji se da regulirati u komori za izgaranje (mislim da je to ono kao za kampiranje) nisi nikako pogodni za unutarnje uzgajanje jer je jako eksplozivno.Etil alkohol je dostupan i koji se mo~e sigurno paliti u malim tavama i sl. Svi te male naprave poput malog plinskog atednjaka ili nekakvih grija a do brenera recimo sve su to potencijalni izvori karbon dioksida sve dok se koriste sigurno. Prednosti -Nije skupo za namjestiti naravno zavisno o metodi -Toplina mo~e biti korisna ako su temperature niske, kao npr. u gladnim podrumima koje se koriste kao grow room -Mo~e se regulirati pomou ventila kojim i reguliramo veli inu plamena -Mo~e i suzbiti kolko tolko miomirise Mane -Otvorena vatra mo~e stvoriti po ~ivot opasnu situaciju u zatvorenim prostorima -Dodatna toplina proizvedena izgaranjem koja se zbroji sa toplino koju imamo od sijalice mo~e biti previae -Mo~e biti teako da se zapali toliko goriva da se obogati sa CO2 a da to nema nikakvih nusprodukata kao karbon monoksid koji je otrovan -Unutraanje skladiatenje flaairanog goriva je opasno Fermetacija -Kvaa eve gljivice energiju potrebnu za ~ivot dobivaju procesom alkoholne fermentacije u kojem razla~u aeer do alkohola i CO2. Eksperimenti s kvaa evim gljivicama pokazali su da niske i visoke temperature, kiseli i lu~nati uvjeti te poviaena koncentracija soli ne pogoduju razvoju kvaa evih gljivica . Pozitivan utjecaj na razvoj kvaa evih gljivica imaju sobna temperatura i dodatak sode bikarbone . Svima je poznato da CO2 je nusprodukt fermentacije. CO2 je plin kojie se nalazi u pjenuaavim piima, kao aampanjac ili pivo. Isti proces koji "karbonizira" ta pia mo~e biti upotrebljen za proizvodnju CO2 za grow prostoriju ili box. Pola kile aeera e fermentirati otprilike 25 deka etil alkohola i otprilike 25 deka CO2.(Morate si odrediti koliko vam treba CO2 za vaa prostor) Predviajui da e posuda stvarati pola alkohola i pola CO2, posuda e izkonzumirati .16 lbs aeera svakih 4 sata, ato je 1 lb po danu. To zna i da e se iskoristiti 45 lbs aeera kroz 6 tjedana (pretpostavljajui da se nee sav aeer skroz promjeniti u alkohol) Da bi zapo eli sa samim procesom pomjeaajte tri prsta kvasca s oko 3.5 litre tople vode i pola aalice aecera i dr~ati na toplom i pokriveno dok se mjehurii ne po nu formirati, u dan ili malo viae.Ulijte ovu mjeaavinu u kantu ili posudu.Mo~ete uzeti poklopac probuaiti ga i ugurati crijevo te zatvoriti kantu kako bi mogli smjeriti kamo hoete da vam CO2 izlazi.Zagrijte na 26 stupnjeva da se zapo ne fermentacija CO2 tablete Koriste se jedna tableta na 100 l vode. I u fazi cvjetanja i u vegetativnoj fazi ,pretjerat se nemo~e u biti bar ne sa tabletom :=). Dosta prakti no. Cijena oko 15 eura 60 kom. Suhi Led sljede i ostale metode ... pozdrav svima :)
bongashLEGENDA

jan 2007.

- Boca postaje bomba u najgoroj soluciji ili mo~e jako pridonjeti vatri Ovo mi nije malo jasno ? Zar CO2 ne gasi vatru ... ? Prosvijetlite mene naduvanog.
InqAMBASADOR

jan 2007.

Valjda zato sto je pod pritiskom...
bongashLEGENDA

jan 2007.

Jasno mi je da pukne ko' bomba zato sto je pod pritiskom, ali cisto sumljam da ce CO2 zapaliti ista ... osim ako geler od metalnog tanka ne pogodi crijevo od plina i baci iskru ...

jan 2007.

ma sve sto je pod tlakom je zapaljivo, zlo, DINAMIT... tako ti je to u narodu... ko kad na fast and furious eksplodira boca nezapaljivog plina n2o... ne opterecuj se... uglavnom stoner.. ne odustaj sada, daj objasni narodu ove jeftinije metode :) peace
bongashLEGENDA

jan 2007.

E da, ne bi bila losa neka shema za uradi sam sustav sa kvascem, secerom, bocama, cjevcicama ...
growzillaISTRAŽIVAČ

jan 2007.

Bilo negdje na forumu:
EddieENTUZIJASTA

jan 2007.

Boce u kojima se drzi CO2 su u stvari vatrogasni aparati tako da vam je to istovrameno i protivpozarna zastita. Moze da eksplodira ako vam neko tenkom prodje kroz sobu ili ako vam kuca izgori u pozaru. Opet ponavljam napravite dobru ventilaciju koja ce vazduh iz stana kroz box izbacivati napolje i vecina problema je resena. Ja sam na forumu video mozda par ljudi koji mogu uspesno napraviti box sa svim ovim naprednim izmisljotinama ostali mogu da se igraju ali sa neizvesnim ishodom.
StonerLEGENDA

jan 2007.

iako u filmu thc labs-a ka~u i to mnogo puta ponavljaju "fresh air is your friend" ja mislim da ako hoea odradit maksimalno dobro i uz velik urod onda ti ne gine jedna od ovih metoda no da napomenem da u dodati joa jednu metodu a to su CO2 tablete koje se mogu kupiti koliko ja znam u sloveniji od naaeg drage. :icon_lol:
bongashLEGENDA

jan 2007.

Zaboravio sam na meni najdrazi nacin obogacivanja zraka sa CO2 ... smotas debelu trubu, skuhas si kavicu, gledas biljke kako rastu i upuhujes masne dimove u intake od ventilatora.
StonerLEGENDA

apr 2007.

Evo mislim da nije potrebno previae pisat kad slika govori tisue rije i a i sam postupak fermentacije je malo gore :) Ovaj ventila koji vidite gore izgleda ovako : A Polyetilenski ep zato ato nije pogodan za bakterije.
outdor@cENTUZIJASTA

apr 2007.

........u emu je fora s ovim ventilima?...............zar se ne mo~e samo izbuaiti rupa?..........koja metoda bi se mogla upotrebit za outdor osim ove s co2 u boci s pritiskom .............

apr 2007.

ccc....napolju ti nije potreban Co2
StonerLEGENDA

apr 2007.

tko tu govori o outdoor sadnji ???
StonerLEGENDA

apr 2007.

Gle da si pro itao malo lanak gore nebi pitao tako glupo pitanje ! Gore ti piae pa ti zaklju i jel CO2 obogaivanje za outdoor sadnju .
NoTrippinAMBASADOR

maj 2007.

:icon_idea: A sta je s metodom stavis mineralne u spricalo i prskas po biljkama? To sam vidio na nekom filmicu na youtube-u al su ga ukinuli pa nemogu stavit link.To bi po zdravoj seljackoj logici trebalo funkcionirat.
StonerLEGENDA

jun 2007.

Eto naaao na nekom stranom forumu fora spravicu za Co2 prihranjivanje za period od tri mjeseca , samo ju uklju ia u strruju i usmjeria crijeva prema biljkama Koga zanima malo viae o tome neka ode na ovaj link http://www.co2boost.com/ Cijena je negdje oko 120 dolara no na sajtu postoji shema proizvoda pa ako netko uspije to sam napraviti super , ina e mislim da kad kupia spravicu ostane ti sprava pa kompost koji je unutra mo~ea sam miksati .
SLO-EraLEGENDA

jun 2007.

cool a cena tog uda? ali ipak ko ima novca onda verovatno na kraju kupi malu co2 bombulu-timer bogami po skup-sigurno 150eura +ventil takodje oko 100eura ina er gledajte da vam je prostor zatvoren ili box uzmite mali lon i u njega pola kesice pecilnog i malo sir eta.Ako mo~ete stavite to pred ventilator na full i pravo u biljku jer je CO2 te~i i ostaje pri dnu,tako pustite 15 minuta...Ko ima mogu nosti mo~e to ponoviti dvaput dnevno i sasvim dovoljno, ako vam je ventilacija dovoljna-mo~e i jednom.Ja sam u celom uzgoju zadnje biljke iz galerije-bukvalno dvaput to u inijo u celom uzgoju.Ali zato bijem etu ventilatora-
StonerLEGENDA

jul 2007.

Evo naaao sam i kalkulator sa koliko C02 bi trebalo "obogatiti" zrak po mjerama vaaeg grow prostora ili box-a.Morat ete prera unat metre u stope i unest joa par faktora i on sam ini ra unicu : http://www.hydroponics.net/learn/co2_calculator.asp Studija o CO2 prihranjivanju sprovedena sa strane SYLVAN H. WITTWER, professor emeritus of horticulture at Michigan State University, directed the Michigan Agricultural Experiment Station for 20 years, and chaired the Board on Agriculture of the National Research Council. He is the author of the world's leading textbook on greenhouse vegetables, and is co-author, most recently, of Feeding a Billion: Frontiers in Chinese Agriculture. Ako ima dobrih ljudi koji su voljni da se ovaj tekst prevede neka mi se jave na pm, ja bi no jednostavno se ne stigne :ohno: http://www.purgit.com/co2ok.html Pozz
StonerLEGENDA

jul 2007.

Evo joa jedna kombinacija brijem malo skuplja no piae u ini sam stvar doe oko 320 dolara zna i oko 150 eur ato i nije baa tako skupo kad toliko doe i malo bolji ph metar koji je esencija za bilo hydro ili soil growera . Naime to je kompjuter koji namjestite da kontrolira C02 na stalnoj ~eljenoj razini na sebi ima switcheve kojima kontrolira ventilaciju tako da uvijek atima na optimum tipa termostat . http://mushroomclimate.com/factorymodel.html Takoer bi istaknuo netko tko se ~eli malo poigrat pa ugurat neki vent mali unutra ili smislit kako bi se C02 potjerao iz boce Ovo je po meni najjednostavniji i naj jeftiniji sistem obogaivanja sa C02 Treba vam - 2L Boca - Seer - Kvasac - }lica sa mjericom - Ljevak
StonerLEGENDA

jul 2007.

Evo par idejnih rjeaenja . Malo sam tra~io na netu po tom pitanju i evo naaao par ideja pa da ih stavim na forum : Samo joa jedna zanimljivost ato se ti e dobivanja CO2 sa fermentacijom a to je da se vrijeme mijenjanja sadr~aja posude u kojoj se deaava fermentacija mo~e produ~iti tako da u kompost mjeaavinu dodajete kruh, voe, krumpir ... Kada se dodaju u mjeaavinu aeera kvasca i vode kompost se mjenja 2 puta u grow-u zna i da recimo 1 mjese no mjenjate sadr~aj . Te joa jedna napomena viae kvasca izazvat e burniju reakciju ali trajat e krae vrijedi i obratno. i evo sistem sa vodom koja kapa polagano na sodu i tako stvara C02
DoktorPOZNAVALAC

okt 2007.

Boca 50 evra ja platio 25 evra(Puna) Elekrtomagnetni ventil i regulator kostaju 30 evara U Srbiji a bogami i svuda verovatno! Punjenje boce kosta oko 5 evara i izvolte!
GonzoPOZNAVALAC

jan 2008.

imam one CO2 tablete slow release, i piae da je jedna tableta za 100L vode. S time bi navodno trebao zaliti biljke, ali ovdje sam negdje pro itao da CO2 mo~e atetiti korjenu jer korjen treba kisik, a CO2 ga potiskuje, i bio bi sretniji kad bi iaao preko listova. Osim tog, otkud mi bure od 50 ili 100 L vode ?!? Pa s tim bi ih zaljevao mjesecima! Ne ku~im te tablete pa ako neko mo~e iz prakse da malo objasni...
3ananasa2ENTUZIJASTA

jan 2008.

mislim da sam to vidio u onom filmiu od Greenmana. polupo si lon ie meni se ini. on je uzeo prskalicu onu za staklosjaj i ine pizdarijice , ispraznio ju otvorio mineralnu i iznad otvora na boci praznim zrakom iz prskalice raairivao co2 po prostoriji i onda ponavljao postupak i mukao mineralnu.:eyebrows: ina e co2 nije zapaljiv ni explozivan nego je jedina opasnost upravo zato jer je boca pod pritiskom i u slu aju da pukne ventil mo~e pocepat ak i zidove jer je neko standardno punjenje pod pritiskom od 180 bara. ina e su jako rijetke nesree ali uvijek postoji mogunost da neato poe po zlu :vb_devil:
DoktorPOZNAVALAC

jan 2008.

Cu bure od 100L Ako ti je 1 tableta za 100 litara onda ti je 1/4 za 25 litara! Vuala! A 1/8 za 12.5 litara i tako koliko god mozes deliti i sitniti tabletu! Ili je smtvi pa tako deli na nekoj staklenoj povrsini na iste polutke dok nedodjes do zeljene kolicine mada neskodi to nikako biljkama mada se slazem to sa tobom za kiseonik u zemlji! Nema logike! Vataj se ti plasticnih boca i kvasca i secera!
GonzoPOZNAVALAC

jan 2008.

Pa tako sam nekako i mislio, ali koristim lonac od 5L za mjeaanje gnojiva i svega pa u morat stvarno na sitno. Valjda nije atetno zaljevat ih time ako se proizvodi s tom namjenom. Kvasac i aeer su ve u akciji :icon_wink:.
DoktorPOZNAVALAC

jan 2008.

Znam da imaju te tablete za u zemlju ali meni je nekako za mesati sa vodom i sipati u zemlju bolji hidrogen! Jer biljka preko korena trazi kiseonik a preko lisca ugljen dioksid!
ganjaPeopleISTRAŽIVAČ

maj 2008.

posto mi de neda pisat samp prenosim sa http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=86694 tj. tema pod naslovom "Mr. Micro's PC3 : Big Box Lazy Organic" cijena, prava sitnica... 26,79 dolara. jos samo da dostavljaju u hr. al treba to potre~it u pet shopovima... ili bar neato sli no.
pozdrav,kolege_tek pripremam teren za uzgajanje i provjeravam sve moguce opcije prije no shto vas pochnem daviti oko konachnog sastavljanja :P ne znam koliko pazhnje posvecujete CO2 uvjetima,no zanima me da li je moguce prilagoditi CO2 reaktor za akvarij kako bi zamijenio boce,tablete,itd itd? naravno,bilo bi potrebno izrachunati kolike su boce i sirovine potrebne,no ono shto me zanima je da li bi takav reaktor imao negativan utjecaj na usjev(iz bilo kojih razloga)? za ovaj nam CO2 reaktor treba: - dvije plasti ne boce (jedna od litre, jedna od pola litre) - akvarijsko crijevo - zra ni kamen - nepovratni ventil Dakle, nakon ato popijete sadr~aj plasti nih boca ulo~it ete joa nekih petnaestak kuna i eto nam odli ne alternative za skupe tablete i kupovne CO2 reaktore. Ono ato bih napomenuo jedna je mala sitnica koja me ve mjesec dana mu i. Naime, obi no sam te DIY reaktore radio od "Janinih" boca, no ve nakon nekoliko dana mjehuria nije bilo. Nakon detaljnog studiranja otkrio sam kako su navoji na "Janinim" bocama i epovima prekratki i da se s vremenom rasklimaju. Tu bi izlazio CO2 i na taj na in ne bi uope dospio u akvarij. Mo~da ta injenica joa nije potvrena kao sigurno mjerilo, ali odmah nakon izrade reaktora od druga ijih boca, stvar je krenula kako treba. Tako sam iskoristio pivsku bocu od litre i bocu od pola litre "Radenske". Primijetio sam da se ep na pivskoj boci nekako bolje i vrae zavre nego na bocama koje sam ranije rabio. Pa~ljivo izbuaite rupe na epovima boca. Na pivskom epu, u samom srediatu, izbuaite jednu rupu, dok ete na epu od boce od pola litre, izbuaiti dvije. Za buaenje se mo~ete koristiti buailicom i to s manjim srdlom tako da akvarijska cijev jedva proe kroz nju. Ja sam upotrebljavao no~ice te ih pa~ljivo vrtio u krug dok nisam dobio rupu ~eljene veli ine. Na zadnjoj slici ovoga lanka primijetite kako se postavlja akvarijsko crijevo. Kada ste kroz rupice provukli crijevo, s unutarnje strane epova naspite malo silikona kako biste za epili prolaze koji nastaju izmeu vanjskog dijela crijeva i epa. Obvezno postavite nepovratni ventil, a pri tom pazite da ga postavite u pravom smjeru :) Na kraju crijeva postavite zra ni kamen i vaa CO2 reaktor je gotov. Evo ato smo dobili: Nakon ato se silikon dobro osuaio, mo~emo zapo eti s pripremom smjese koja e proizvoditi CO2. Na sljedei na in omjer smjese odgovara mom gustom zasaenom akvariju od oko 100 litara. Koli ina smjese mo~e varirati s obzirom na veli inu akvarija i bilo bi dobro da pripremite smjesu koja e odgovarati vaaoj litra~i. U pivsku bocu uspemo oko 3 dcl aeera i do pola, mo~da malo viae, mlake vode. Smjesu dobro promukamo te nakon toga dodamo pola ajne ~li ice vinskog kvasca (ja koristim kvasac za bijela vina). Vodite ra una da voda koju ulijevate nije pretopla ili da nije prehladna. Meni najviae odgovara ona iz mog akvarija, dakle, od 29 stupnjeva manju bo icu, koja ina e slu~i kao filter, napunite do pola vodom. Nakon nekoliko sati, a nekad se proces odu~i do sutradan, po et e izlaziti mjehurii.
pozdrav,kolege_tek pripremam teren za uzgajanje i provjeravam sve moguce opcije prije no shto vas pochnem daviti oko konachnog sastavljanja :P ne znam koliko pazhnje posvecujete CO2 uvjetima,no zanima me da li je moguce prilagoditi CO2 reaktor za akvarij kako bi zamijenio boce,tablete,itd itd? naravno,bilo bi potrebno izrachunati kolike su boce i sirovine potrebne,no ono shto me zanima je da li bi takav reaktor imao negativan utjecaj na usjev(iz bilo kojih razloga)? (tekst sam maznuo s neke od akvarijskih stranica,ako se tko prepozna_zahvaljujem). za ovaj nam CO2 reaktor treba: - dvije plasti ne boce (jedna od litre, jedna od pola litre) - akvarijsko crijevo - zra ni kamen - nepovratni ventil Dakle, nakon ato popijete sadr~aj plasti nih boca ulo~it ete joa nekih petnaestak kuna i eto nam odli ne alternative za skupe tablete i kupovne CO2 reaktore. Ono ato bih napomenuo jedna je mala sitnica koja me ve mjesec dana mu i. Naime, obi no sam te DIY reaktore radio od "Janinih" boca, no ve nakon nekoliko dana mjehuria nije bilo. Nakon detaljnog studiranja otkrio sam kako su navoji na "Janinim" bocama i epovima prekratki i da se s vremenom rasklimaju. Tu bi izlazio CO2 i na taj na in ne bi uope dospio u akvarij. Mo~da ta injenica joa nije potvrena kao sigurno mjerilo, ali odmah nakon izrade reaktora od druga ijih boca, stvar je krenula kako treba. Tako sam iskoristio pivsku bocu od litre i bocu od pola litre "Radenske". Primijetio sam da se ep na pivskoj boci nekako bolje i vrae zavre nego na bocama koje sam ranije rabio. Pa~ljivo izbuaite rupe na epovima boca. Na pivskom epu, u samom srediatu, izbuaite jednu rupu, dok ete na epu od boce od pola litre, izbuaiti dvije. Za buaenje se mo~ete koristiti buailicom i to s manjim srdlom tako da akvarijska cijev jedva proe kroz nju. Ja sam upotrebljavao no~ice te ih pa~ljivo vrtio u krug dok nisam dobio rupu ~eljene veli ine. Na zadnjoj slici ovoga lanka primijetite kako se postavlja akvarijsko crijevo. Kada ste kroz rupice provukli crijevo, s unutarnje strane epova naspite malo silikona kako biste za epili prolaze koji nastaju izmeu vanjskog dijela crijeva i epa. Obvezno postavite nepovratni ventil, a pri tom pazite da ga postavite u pravom smjeru :) Na kraju crijeva postavite zra ni kamen i vaa CO2 reaktor je gotov. Evo ato smo dobili: Nakon ato se silikon dobro osuaio, mo~emo zapo eti s pripremom smjese koja e proizvoditi CO2. Na sljedei na in omjer smjese odgovara mom gustom zasaenom akvariju od oko 100 litara. Koli ina smjese mo~e varirati s obzirom na veli inu akvarija i bilo bi dobro da pripremite smjesu koja e odgovarati vaaoj litra~i. U pivsku bocu uspemo oko 3 dcl aeera i do pola, mo~da malo viae, mlake vode. Smjesu dobro promukamo te nakon toga dodamo pola ajne ~li ice vinskog kvasca (ja koristim kvasac za bijela vina). Vodite ra una da voda koju ulijevate nije pretopla ili da nije prehladna. Meni najviae odgovara ona iz mog akvarija, dakle, od 29 stupnjeva manju bo icu, koja ina e slu~i kao filter, napunite do pola vodom. Nakon nekoliko sati, a nekad se proces odu~i do sutradan, po et e izlaziti mjehurii.
dakle,20kila aeera kroz 6tjedana(cca.160kn,minimalna zajebancija). koliko koataju tablete,zna li itko_i koliko ih je potrebno kroz isti period?
StonerLEGENDA

nov 2008.

tablete su ti bezveze razvikani marketinkaki trik kupio ih ja davno kad sam po eo growat i vjeruj mi nema neke razlike ... no mercy la~e :D xexexexexeeexe
mili28ISTRAŽIVAČ

apr 2009.

dobar je co iz aparata za gasenje i ima navoj gdje stavit ventil za regulaciju pritiska i nemoze eksplodirat 100% jer su stjenke bocice daleko predimenzionirane za taj tlak.ja sam sa tim bocicama hladio pive na tulumima.

jan 2010.

CO2 Gleda se dnevnik :) Ina e tek su se upalile lampe tako da je temp. zraka oko 22-23C i generator ne radi punom snagom , ali za kojih sat vremena temp skoi na 26 a koli ina Co2 se udupla (mjehurii br~e izlaze na vidjelo).
CAMENTUZIJASTA

jan 2010.

kvasac ili kislo-karbonatna metoda?

jan 2010.

kvasac +ae er

jan 2010.

Apgrejdirani generator!
mali.medoPOZNAVALAC

jan 2010.

kolko dugo traje boca 2l generator?? kupio sm crevo za infuziju i na njemu je regulator protoka (za br.mehuri a tj.kolko co2 izlazi;) a pitanje ja kume kolko mehu. u sec. bi bilo OK jer ja ih ako o u pustim i 20 ako treba..?? ..i dali gasia pomo ne ventove koji puau pu bilju? i jebbbiga joa jedno dali vrh creva dignea viae s obzirom da je co2 te~i od zraka??? sori na smaranju ZDRAVO i FALLA frend meni ova 1 izgleda malo za moj box ti si stavo 3 brijea da je dosta ja e??

jan 2010.

Kako smaranje kume ... samo udri ! 2l mjeaavine traje oko 10-15 dana ovisi koliko kvasca stavia , jer ako ga stavia viae br~e e se potroaiti smjesa , ali e i proizvodnaj CO2 biti ve a! Problem je ato nemam ppm metar pa nemogu izmjeriti koliko CO2 ispuata moj generator . Idealno bi bilo oko 1500 ppm. `to se tie mjehuria to ti ovisi i o airini crijeva ... Kod mene je cca. 1 mjehuri/sek, ali je moj dosta airi od infuziskog crijeva , ja sam uzeo ono za akvarij . Da obavezno crijevo pri vrhu biljke , a ventove samo smanjim na min. Ako nemaa problema sa temperaturom slobodno ugasi vent na par sati , pa ga opet upali . I de reci jesi to crijevo uzeo u apoteci ili ? I meni bi dobro doalo tako neato .
mali.medoPOZNAVALAC

jan 2010.

je kume u apoteci(6kn;) a taj regulator je isto da zatvorim i nakon po ure otvorim da vrh dobije onaj 1.jaki aus(al to je moja ajmo re ista zadovoljatina;)) ina e reprodukcija je klasik 2mjeh.sek. fala ujemo se a nadam i vidimo..ZDRAvo ao mislia da je na cjev ici izrzana joa koja manja rupica(naravno glavna se malo "priguai") da bude po celoj du~ini ajmomre boxa naravno da je viae gener.

jan 2010.

To bi trebalo biti izvedivo ... mislim da je pritisak dovoljno jak...
TropicoLEGENDA

jan 2010.

Jedno brzo pitanjce. Dal mi je potreban regulator na crijevu, ili ne? Apoteka=ljekarna? ;D

jan 2010.

Nije potreban , ali je ljepo imati sve pod kontrolom . Da ljekarna=apoteka
mali.medoPOZNAVALAC

jan 2010.

dal mora bit posuda zi mehurii.. najme ako znam kolko ide odokativno mogu na gen. uglazbit savitljivu slamku pa eventualno dodavat manji "Fi" izlaza CO2 al ga mogu usmjerit e o e..neznam tampi al sam nekaj sl.delvi..ZZZ!! ala vako ne ...
blkarwAMBASADOR

maj 2010.

zna li neko od iskusnijih da li je dovoljno 40g kvasca i par kasikica secera na bocu sa 2 l vode i koliko ce trajati otprilike ako sam rupicu na cepicu stavio fi 4mm?

maj 2010.

http://growmarket.bg/index.php?page_id=catalog&category_id=12&action=detiles&product_id=10924
D A XISTRAŽIVAČ

jun 2010.

pozdrav svim groverima novi sam na forumu i u principu sam dosta toga naucio citajuci vase poucne tekstove,ali sam malo zbunjen po pitanju co2 obogacivanja pa ako moze da mi neko malo pojasni tj odgovori u kratkim crtama na sledecih par pitanja ili da me uputi gde da to trazim: 1 pitanje:procitao sam da visoka temperatura tj preko 3oc umanjuje thc,a za obogacivanje sa co2 za idealnu kolicinu od 15oo ppm je potrebo temperatura od 32c do 35c i oko 45% vlaznosti,ako moze malo da mi se pojasni?? 2 pitanje: u kom tacno periodu se pocinje sa co2 obogacivanjem, i u kom zavrsava? 3 pitanje: da li je dovoljno da se postavi samo na vrh bilje cev pa da slobodnim padom pada po celoj biljci ili da to bude sa vise strana? unapred hvala!
StonerLEGENDA

jul 2010.

ljudi ne zamarajte se sa CO2 ok za obogacivanje sa CO2 treba imati i opremu za to jer sve ove ostale metode samo su napikavnje isto kao da i radite mjesavinu gnojiva i vode bez ph ec metra ... za pravo obogacivanje sa Co2 kazem potrebna je oprema koja nikako nije jeftina a i to vec spada u advance grow setup tako da stvarno vam nije potrebno i nemojte se previse zamarat sa tim dax Co2 obogacivanje tek dolazi do izra~aja na vecim temperaturama .. uglavno ventilacija ionako mora stat kad se radi obogacivanje sa co2 da jedno nebi se izventilirao van prostorije ili box-a NE ZAMARAJTE SE OVIME SVLADAJTE PRVO DRUGE STVARI ali naravno treba procitat i znat o cemu se radi jer to je zapravo dio jedne fotosinteze koja je kljucni proces rasta nase nam drage biljcice xD bb do sljedeceg puta

jul 2010.

Istina za Co2,mislim da je boca najefikasnije i najbolje rjeaenje,na~alost najskuplje,Ali bo ica,kvasac,to bi me smorilo i da pokuaam. Uzmite si Co2 tablete (kao ja) pa se bar tjeaite da sve savraeno funkcionira,a ako ne zahebete neku drugu stavku dim e ionako biti savraen,s Co2 i bez njega:) Uglavnom i tablete su marketing i niakoristi,prodavanje m.da za bubrege,bar groweri govore pa dok ih ima neka ih,kad nestane briga manje:)
D A XISTRAŽIVAČ

avg 2010.

hvala stoneru na brzom odgovoru... :icon_lol: skontao sam da ventilacija koja izvlaci vazduh ne treba,ali dali treba ventilator koji mesa vazduh unutar boxa? nabavio sam bocu sa co2 kao i elektromagnetni prekidac za regulaciju protoka pa mislim da bi bilo steta da to ne uposlim... pa ako mozes samo da mi pojasnis odgovor na drugo i trece pitanje,tj. kad tacno poceti sa obogacivanjem, i dali je dovolno jedno crevo postaviti na vrh biljkice??? unapred hvala!

sep 2010.

Da... Pro itao sam u knjizi o ovome, navodno pove anje koncentracije CO2 u zraku puno doprinosi br~em rastu. Nisam sad siguran koliko to no je pisalo da treba biti, nije bilo u postotku pa nisam zapamtio. Ja sam viae-manje cijelo vrijeme u sobi (+ tu spavam) pa ima puno CO2 unutra pod uslovom da ne otvaram prozore (ni vrata) pretjerano. :icon_lol::icon_mrgreen:

sep 2010.

experimentisao sam sa gasom par puta i shvatio gdje su mi bile greske! prvi put mi je gas izlazio kroz rupice tu i tamo i trosio sam dosta gasa , na relativno malu prostoriju( koristim plin u boci sa kompjuterom u sobi koji cita jacinu ppm i pusta co2 po potrebi drugi put uopste im nisam davao "vanjski vazduh dok spavaju sto je jako potrebno i opet sam izgubio.... treci put :) . sam pojacao ppm na 2500ppm i rasle su uzasno sporo (na 18 sati svjetlom i pocele da venu. dosao sam do zakljucka da po danu iako imate plin ne idete jace od 1700ppm dobro je da se zrak u sobi razmjeni po minut dva svaki sat vremena( ne preko 3 minuta(preko digitalnog timera) jer cete izgubiti dragocjeni c02 i po noci naravno usisni i izduvni fenovi moraju biti upaljeni...

sep 2010.

dax ukoliko nemas "cool tubes" svjetla kroz koje prolazi zrak pomocu ventilatora imaces dosta problema sa vlagom i temperaturom temperatura ce lako da ti se digne na i preko 35 stepeni ukoliko ne palis ventilator za izbacivanje zraka a ako ga upalis izace ti sav c02 zato prvo moras da kupis cool tubes i onda ako nista drugo na tajmere namestis ventilatore.u manjoj sobi recimo 3m sa 3 m ti je dosta da plin bude upaljen na 2 minuta koji ce da stoji 20 min zatim 5-10 min ventilatori da ubaci nov svez zrak pa tako u ciklusu (ukoliko nemas kompjuter koji sve to regulise naravno trebas da stavis "propelere na ventilatore koji su inace zatvoreni dok fenovi nisu upaljeni jer ce ti co2 izaci kroz njih!! ja nebi c02 preporucio bez kompjutera koji regulise vlagu i temperaturu jer moze sve da ti se osusi ako ti vlaga i temp nevalja!! to je najbitnije... dobra atmosfera

sep 2010.

Dru~e benkovac brijea do bola,furaa se na co2 a ni poatenu ventilaciju da sebi slo~ia:))Co2 nije nimalo neophodana,ako sve drugo pogodia veselo ti je i bez njega:) Eh kompjuteri,viae volim osobno komunicirati s njima*:) *Mara
Che*LEGENDA

sep 2010.

da se pohvalim.. imam CO2 bocu od 5kg i elektomagnetni ventil (automatsko otvaranje i zatvaranje protoka co2) ali nikad nisam ni pomislio ici ovak daleko ,meni je to sve spojeno na akvarij koji je maksimalno zabiljen.. dakle ,malo drugacija agrokultura :) ali ak si dam malo vremena, mozda napravim neko testiranje i sa travom.. ali opet..ne znam da li bi to igralo ikakvu ulogu...

sep 2010.

Igralo bi ljudi,itekako! :sun2: Samo kako ka~e kolega Stoner to je advance grow.Pa stoga zahtjeva dobru opremu svega a ne samo kompjuter za regulaciju protoka plina.Poanta je u tome ata u advanced growu je sve automatizirano i da se vrlo lako naatimat sve mogu e parametre koje grower ~eli.Ko ata su de ki gore napisali,svaki malo ozbiljniji setap e imati cool tube.Iz jednostavnog razloga da lampa ne utje e na klimu unutar prostora previae.Zna i kad se ventilacija ugasi lampa ne e poremetit temperaturu i vlagu unutar prostora. E sad kad je to rjeaeno mo~emo dalje. Gore sam pro itao da se @benkovac igra bez nekog znanja.:ohno: }alosno!!Nema nikakvog ciklusa kakvog ti spominjea.Pa nije ni udo da si uguaio biljke plinom.Pro itaj prije neato ili pogledaj neki video.Ovakvo zezanje je najskuplje zezanje bez rezultata.Bez uvrede!! Oboga ivanje sa CO2 se vrai dva do tri puta dnevno u fazi cvjetanja.A koli ina se izra una formulom koja uzima u obzir veli inu prostora i ~eljenu koli inu ppm u prostoru.To u principu bude par minuta,ovisno o protoku.Za to vrijeme neradi niti jedan ventilator u prostoriji.Niti aut,niti in,niti osciliraju i,niata.Plin se puata da izlazi sa gornje strane biljaka.Nadam se da smo toliko nau ili u akoli pa da znamo da je CO2 te~i od zraka??Zna i plin se lagano spuata prema biljkama i pada na njih.Biljkama se daje vremena 20-ak min do pola sata da apsorbiraju CO2.Nakon tog vremena ventilacija se pali i nastavlja sa normalnim radom. Stvarno na razumjem kako neko mo~e pustit biljku da cjelo vrjeme bude na plinu koji ni za ovjeka nije dobar.:ohno: Biljki treba i kisika i to viae nego CO2.Pa vi koji niti biljku nepoznate dobro,nemojte se zamarati glupostima. Kako su gore ve rekli:Biljke e bit ljepe i bez CO2 ako im pru~ate pa~nje i osnovne uvjete.A samim time ata ih pazite i redovno neato radite oko njih.Dobit e dovoljno CO2 i od vas samih.Opet se nadam da smo pazili u akoli i da znamo da ovjek pri izdisaju ispuata CO2. Zato vi koji neznate ata radite!:ohno: Bolje vam je da vaae bilke svaki dan gledate,okre eta,zaljevate ru no,skidate osuaene listove,prekontrolirate da nema nekih buba..... Bit ete nakraju sretniji 100%!Nego da pokuaavate par pokuaaja od kojih niata niste dobili.Osim mo~da nekog upitnog znanja,al sigurno neato iskustva. ALI NEMA DIMA ZA TO VRJEME DE KI!!!! Pozdrav :spliff:

sep 2010.

Nema viae komantara????

sep 2010.

PozdravEvo ovako puno itam o dodavanju CO2 neki ka~u da koriste boce za varanje neki punjenja za paintball neki kvasac i ocat itd. Pa sam htio pitati jer ima netko od vas isukstva jer to ima smisla nije mala investicija za to ugraditi osim ako ovaj kvasac i ocat ne djeluju nemam pojma pa bi hito uti jer im tko kakva iskustva ?

sep 2010.

Raste li ti biljka sad?Ima jako opairna tema ve o ovome,pa prebacujem tamo,pa pro itaj sve skupa.Uglavnom,nemoj misliti o CO2 ako do sada nisi odradio ni jedan indor.

okt 2010.

meni je bilo receno od "profesionalaca koji prodaju komjutere za plin fenove itd da ce biljke biti super samo na gasu naravno "po danu ne vise od 2000ppm jer uzimaju c02 eventualno fenovi da se upale svaki sat na 1 minut cisto radi vlage i novog c02 ali imao sam problema sa vlagom preko %70 pa dok nekupim fan koji kontrolise vlagu necu ni da upotrebljavam gasi jeste sto kaze greenpower ako uradis dobru ventilaciju gas i netreba jer cete mnogo da razmisljate o gasu a ne o osnovnim stvarima sto su najvaznije,
slobodanAMBASADOR

nov 2010.

evo i moje iskustvo sa co2. naime,ja sam bez kompijutera samo sa obicnim tajmerom napravio po obicaju svoj budz sistem... :))) vazduh sam namestio da se izbacuje preko carbon filtera+dospel turbina i ubacuje preko obicne turbine. ventilatore sam povezao na tajmer koji je podesen da se pali na svaki 15min i radi.15min rade 15min ne rade... co2 sam uzeo preko boce koju sam povezao na regulator protoka a on na elektromagnetni prekidac koji je povezan na tajmer. kada mu tajmer da struju elektromagnetni prekidac se otvara i pusta co2 u trejanju od 3min. to se desava kada su usisni i izduvni ventilatori ugaseni. takodje ventilator koji simulira vetar se gasi preko tajmera u vreme kad se biljke obogacuju sa co2 i ostaju ugaseni narednih 30min. usisni i izduvni ventilatori se takodje pale nakon 30 min i menjaju vazduh u boxu. to se desava samo u rezimu svetlosti znaci 12h i to na pocetku na sredini i pola sata pred gasenje svetla. co2 se preko creva od akvarijuma dovodi do samog vrha biljke a na kraju creva je prskalica koja ga ravnomerno baca na sve strane oko biljke.tokom noci se vazduh menja na svaki 15 min i neobogacuje se sa co2. mozda zvuci komplikovano ali je ustvari vrlo jednostavno i prakticno za napraviti....

nov 2010.

Nedami da ti dam rep+!!! Stvarno me pozitivno iznenaujea sve viae i viae.
slobodanAMBASADOR

nov 2010.

hvala dr.mr.smok... :)) i ja imao isti problem za tvoj komentar od gore... nece da mi dozvoli rep za tebe... :( ali ima vremena,bice sigurno, jer posle tvojih objasnjenja nema pitanja. stvarno vredi imati tako iskusne growere na ovom forumu
grivaENTUZIJASTA

jan 2011.

Slobodan nisi napisao glavnu stvar a to je razliku izmedju pre nego si koristio co2 i sad kad koristis ?Jel se vidi u gramazi ?

feb 2011.

Ljudi a gde ja da nabavim co2 bocu???? Gde ima ona da se kupi?
slobodanAMBASADOR

mar 2011.

pozdrav griva u gramazi se vidi,hedovi su bas tvrdi i masivni,ali mi je ovo bio prvi grow tako da mogu da ga poredim jedino sa onim sto sam kupovo pre... i moj komentar je da nemogu da se prede... ali ne zelim da ispadne da svako hvali svoju robu.... pozdrav zenlee bocu mozes da nabavis i iz nekog kafica gde imaju toceno pivo,na pijaci gde koriste za co2 zavarivanje,recimo da su malo ozbiljnije one od 5kg pa nagore i polovne kostaju oko 35e a nova je oko 120e... jedino ti je bitno da kada kupujes polovnu da gledas da boca ima atest,ali i ako nema moze da se uradi naknadno...
VOLIMISTRAŽIVAČ

jul 2011.

Interesuje me da li tablete co2 treba da se stave u vodu kojom se zaliva ili se u prostoriji stavi posuda da isparava ? hvala unapred

jul 2011.

U vodu. Ja sam to znao od oka razmrviti, ina e je tableta kao za 100 litara vode. Provao i bez tableta i i ega ista stvar. bezveze...
Dr GrowENTUZIJASTA

jul 2011.

Negdje sam uo da je dobro povremeno zaliti bilje mineralnom vodom.Iskreno meni zvui ko glupost al evo ako netko ima neku pouzdanu inf.
VOLIMISTRAŽIVAČ

jul 2011.

u vodu kojom se zaliva?
VOLIMISTRAŽIVAČ

jul 2011.

u vodu kojom se zaliva?

jul 2011.

Naravno, u vodu koju se zalijeva, voda s hranom, voda bez hrane... kako god. Mialjenja sam da su co2 tablete prodavanje magle. Mo~ea provati ali i bez njih nema razlike kako mi se ini.
Dr GrowENTUZIJASTA

jul 2011.

Ima joa jedna metoda dobivanja CO2 plina iz onoga ato imate u kui a niata se nee zapaliti ili puknuti.U box stavite dublju posudu,kantu npr.i u nju po ~elji zamutite praaak za pecivo i ocat reakcija je da se digne pijena (kao da u coca colu stavite aeer) plin koji se oslobaa tijekom reakcije je isti CO2.Ako stavite viae praaka za pecivo reakcija je jaa ako manje reakcija je manja zato sam napisao po ~elji.

dec 2011.

jel joa netko kuhao ovaj bu kuria???
DEDEPOZNAVALAC

dec 2011.

Pozz Po pravilu kada se radi sa Co2 box funkicionise drugacije. Izlaz radi 5-10 min u sat vremena ( menjanje vazduha ) i mora se imati dobra ventilacija u samome box radi cirkulacije vazduha, posto je Co2 tezi od vazduha i pada dole. Mora biti uvek ista kolicina Co2 u box-u ( tada je najvece iskoristavanje ). Temperatira box-a nesme da zavisi ( odrzava se ) sa izduvnim ventilatorom posto ce raditi samo 5-10 min u sat vremena. Oprema rezervoar sto veci, merac Co2, regulator, magnetni ventil, mnogo skupa i neisplativa za kucne farmere ( vise je za komercijalni ). Alternativna resenja: Komplet za akvarijume vise nego upola jeftiniji boca magnetni ventil i obican tajmer. Tajmer podesis da se pali i gasi na svakih 10-15 min. A na malome brojacu podesis koliko brzo da izlaze mehurici. Tako neces imati uvek istu kolicinu Co2 ali ce biljke dobijati vise nego pre. Ja licno koristim ovu metodu. Pocinjem sa davanjem Co2 posle zavrsene prve nedelje cvetanja. Razlika biljka uzima vise hrane moze da se smanji period cvetanja i dobije na kolicini. Primetio sam da dok nepocnem da im dajem Co2 polivam na svaka 3-4 dana a pod 2-3 i to da su jako zedne posle 3 dana. Boca od 2 litre kvasac u prahu i secer. U mlakoj vodi pomesati kvasac i kada je pomesano ubaciti secera. Nesme se napuniti da nebi iscurelo kao meni. Traje 3-4 dana zavisi koje kolicine kvasca i secera. Ima dosta pisano o tome koga interesuje nek potrazi. Deluje, da nesto, jer nedobija se bas neka velika kolicina Co2, samo dosada ziva menjati svaka 3 dana bocu uuff i ako iscuri pa kvasac na toploti nemirise bas dobro. Prasak za pecivo i ocat nisam isprobao ali logicno slican metod kao sa kvascem. Co2 tablete jos i danas koristim ( kupio pre 5 g. i jos traju ) 1-2 puta mesecno i to samo sa cistom vodom, citao da neka djubriva nemogu da se mesaju sa njima. Ako imate stalan priliv svezeg vazduha u vas box-s i 4-6 biljki nepotrebno je zezanje sa Co2. U slucaju da vam do box-a nedolazi bas neki svez vazduh onda je druga stvar ( kod mene je u ostavi box-s pa pomaganje sa Co2 se isplati ). A verujte da je i hranjenje drugacije. Vise im je potrebno. Davanje Co2 nesprecava zucenje listova nego se mora obratiti mnogo veca paznja zbog davanja vece kolicine djubriva.

dec 2011.

Mislim da si malo pobrko kolko i kad radi ventilacija. Al svakom na vlju da isprobava.A pogotovo ako koristia bocu od 2l i kvasac sa ae erom nikad nemo~ea znati kolka je koncentracija CO2 u boxu.`ta isto tao nije preporu ljivo.Ako se mislite igrat sa CO2 oba ivanjem.Shvatite da je to Viaa tehnologija i nemo~e se samo tako napravit idealne uvjete.Normalo razgovaramo o pravilnom iskoriatavanju CO2 plina.Igrat se mo~ete!Al nemo~ete srat o toome kako ste sa ovim i onim na inom oboga ivanja dobili to i to.Jer niste!I svaki vam je grow druga iji.Odradit grow pravilno i da je pravilno oboga ivanje nije jednostavno a pogotovo je neizvedivo bez adekvatne opreme.Opet ka~em mo~ete se igrat i isprobavat.Al iz iskustva ka~em!Dok se igrate nije da se vide neki zna ajniji pomaci.Pogotovo ako se usporeuju par growova.Normalno sa istom sortom da se da usporedit.Nije za niata to viaa razina uzgoja koja zahtjeva ve u kontrolu cjelog boxa nego normalno.Pravi rezultati se vide tek kad su svi parametri kontrolirani i na svom mjestu.I kad se odradi viae growova sa istom sortom za usporedbu.Ja ne ka~em da kvasac i ae er ne poma~u.Dakako da pomognu al to nije to da mi mo~emo pri at o kvalitetnom CO2 oboga ivanju.Mogo bi da ispravljam ovaj tvoj post gore do prekosutra.Zato te molim da nedjelia informacije na okolo bez adekvatnog znanja.CO2 mo~e sve ata si gore naveo al ne po tvojim savjetima.A pogotovo ne ako ventilacija radi 5-10min u sat vremena.
DEDEPOZNAVALAC

dec 2011.

Posto si toliki mislioc NEMOJ mene ispravljati. Jer ocigledno nisi razumeo o cemu pricam. Smanji malo pusenje da ti nebude lose. A u grow box-u ili prostoriji koja radi sa CO2 vazduh se izvlaci samo 5 min il 10 min u sat vremena. Stamislis koliko bi ti trebalo CO2 kada bi ventilator izvlacio vazduh iz box-sa nonstop. A ventilatori koji vrte vazduh u box-su rade non stop. I naravno samo se prvi deo posta odnosi na pro uzgajanje sa CO2 jer koliko me oci nevaraju posle stoji ALTERNATIVNO. A TI PROVERI dali je istina ili ne jer nisi u pravu ili procitaj jos jednom moj post pa se onda javi. I svi ostali mogu proveriti na netu ko je u pravu. Svasta napadati nekoga a ni sam nisi razumeo sta je taj isti napisao a i nije ti prvi put. Ocigledno ti nesto smeta kod mene zato nesmarajme vise!!!! A sto se moga znanja tice sam zadovoljam nemoj ga dovodi sumlju nego preispitaj svoje prvo.

dec 2011.

Da,da u pravu si DEDE! Baa tako!Vazduh se izvla i 5-10min u sat vremena.Jer ako ne bi ventilacija izvukla sav CO2 koji je viaestruko te~i od zraka i koncentriran na dnu boxa. Baa tako da! Ventilacija stane u trenutku oboga ivanja i ne radi sljede ih 20ak ili 30ak minuta.Nakon toga nastavlja sa normalnim radom.Upravo zbog toga da bi mjeaala CO2 u samom boxu.To bi i znao da imaa ppm metar i da pratia stanje u svom boxu.A biljkama sam siguran da nebi bilo bajno sa pove anom koncetracijom CO2 u boxu i da se izvla i zrak iz boxa 5-10min na sat vremena.To mo~da i pre~ive kako ti ka~ea oboga ivanje alternativnom metodom.Jer kolko me znanje slu~i CO2 je toxi an plin.Al neda mi se prepucavat sa nikim.A po najmanje sa tobom.Dobro si reko,sve se mo~e fino proverit koga zanima.I da,nemam niata kontra tebe.Oprosti molim te ako nam se mialjenja razilaze. :nana:
andre linogeISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Postoji li opasnost od "predoziranja" sa CO2? ili samo da jednostavno satavim bocu u box napravim malu rupicu,pa neka curi 7-10 dana?PS ovo sa bocom i rupicom karikiram. Ovdje je sve super nejasno. Moze alternativni co2 ,pa ne moze...pa mora biti sve pro,pa ne mora...https://forums.vutra.org/content/130-carbon-dioksid-co2.html , ovdje previse co2 ne moze skoditi,ovdje moze...zbunjen sam,a i nisam jedini ovdje. Ako se bude morao svaki post provjeravati na wikipediji, drugim forumima ili sto ja znam,ovo nema smisla. :(

maj 2012.

Mo~e se svaata ako se zna ata se radi. Kvasac nije toliko opasan. Co2 boce su opasnje ako si noob jer mo~ea ubiti biljke a i sebe. Ja mislim da za neki klasi an grov s masnim hedovima co2 ni ne treba u nikakvom obliku, dovoljna je klasi na ventilacija a kad zapalia ne ea ni znati jesi li koristio co2 ili ne:)
andre linogeISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Mislim da cu tvoj odgovor odabrati kao za mene najbolje rjesenje. ps,ja nisam konzument,tako da necu definitivno znati.samo pomazem prijatelju da napravi sto vise ulja za sina...hvala i zivijo...
CIBOISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Ako nekog iz zg-a zanima boca za CO2 moze ju nabavit polovnu na sajmu na jakusevcu :)
loopAMBASADOR

avg 2012.

hm,ja se izvinjavam,mozda je spomenuto,mozda ne,nisam stigao procitati sve postove-ali koliko znam ANTACID tablete,koje se koriste za bolje varenje,tj,regulaciju kiseline/gasa u zelucu i crevima,kad se potope u vodu oslobadjaju CO2 kao nusproizvod.... nekako mi deluje logicno pojuriti njih,posto su sigurno jeftinije od bilo kakvih boca i co2 tableta(sta god to bilo),jedino ne znam koji je 'prevod' na nashki-posto se kao 'antacid' prodaju u USA,tako da molim nekog farmaceuta ili slicnog zaludjenika hemijom da me prosvetli kontam da ako unutar box-a postavis nekoliko plasticnih casa sa vodom i s vremena na vreme bucnes te tabletice(reaguju veoma burno btw.),to bi trebalo biti to... nisam bas 100% siguran da je to-TO,al' mi se nekako cini najpristupacnijim resenjem

sep 2012.

Pozdrav svima vec sam pitao o ovome ali nisam dobio odgovor i sad naleti na ovu temu. Danas sam narucio ph automatski mjerac koji korist co2 za regulaciju ph u akvarijima a kako mislim pocet sa hydro drip sistemom a ovo automatski drzi ph na zadanoj mjeri to bi uvelike olaksalo stvari i svugdje se mogu naci postovi koji podrzavaju co2 u growu neznam kakav bi bio utjecaj co2 u supstraktu koji ce hraniti biljke s tim da bi bio prisutan od prvog dana? SMS122 pH Controller + Milwaukee C02 Regulator MA957 | eBay

feb 2013.

DIY Co2 kvasac + ae er .

mar 2013.

Dali je ljudi neko od vas negde pro itao da je vutra jedina biljka koja CO2 koristi nou a izbacuje kiseonik ?
maverickAMBASADOR

mar 2013.

[bez sadržaja]
justgrowISTRAŽIVAČ

maj 2015.

Zdravo decki! i ako moze jedno pitanje do onih iskusnijih i koji su koristili suvi kvasac za co2!? biljka mi je vec 3 nedelja u rezim 12/12,pistile su poceli da rastu ,a ja evo do danas vec jednu nedelju kako sam im ugurao plasticne boce sa kvascem,koji radi kako treba, E SAD,MOJE PITANJE JE STA DA RADIM SA BOCE ZA CO2 NOCAS,ODNOSNO KAD JE SVETLO UGASENO,DA GA OSTAVIM ILI DA GA VADIM IZ BOKSA,PRVU NOC SAM IZVADIO CREVA IZ ONA BOCA SA RASTVOROM ,I ZATVORIO SAM JE SA NEPROBUSHENU TAPU ALI NAKO 12 SATA ,KADA SAM HTEO DA OPETDA"PUSTIM U POGON"UMALO DA SAM SE NAPRAVIO BATAK,PRITISAKJEBIOOGROMANUBOCU,.........DALI SMETA AKO OSTAVIM U "POGON"BOCE I KAD NEMA SVETLA ILI DA IH VADIM VAN BOKSA. HVALA I MOLIM ZA NEKI ODGOVOR,POZDRAV IZ MAKEDONIJE
DegustatorLEGENDA

maj 2015.

ja nisam primetio da smeta,a iskreno,nisam primetio ni da pomaze inace. i sa co2 i bez njega u dva razlicita growa su mi biljoze bile full dobre navodno ne bi trebalo da radi,jer previse co2 steti biljkama a premalo nema efekta. Sobzirom da nemas potpunu kontrolu,mozda bi trebalo sam da vidis i procenis. Ako primetis cudno ponasanje biljaka,a kod mene se to manifestovalo uvrtanjem i nesrazmernim rastom novih listova onda znas sta ti je ciniti. Napominjem da sam te promene primetio na prvom testiranju mladih biljcica u fazi vegetacije,slicno kao na slici gore prikazanoj od hazesekera gde je otvor cevi dotoka co2 bila na par cm od biljke.
TarzanZMAJ

maj 2015.

iz prvog posta: "Fotosinteza prestaje nou, te biljke nekoriste CO2 preko noi, ili kada lampe prestaju raditi iako obogaivanje zraka CO2 plinom preko noi nee naakoditi biljkama.Pravi i efikasni CO2 sistemi su regulirani tako da kada lampe prestanu sa radom, prestaje se i emitirati CO2."
DegustatorLEGENDA

maj 2015.

sto ce reci da ne smeta.....e sad,daj da vidimo jos neku usporedbu gde DIY sistem funkcionise ili da ostavimo da placebo efekat cini svoje :P
3131011ISTRAŽIVAČ

sep 2015.

Pozdrav za ekipu ! Iscitao sam temu od prvog posta pa se nadam da necu ponoviti stvari koje su vec objasnjene. Po zanimanju sam agronom (hemijski smijer) pa mi hemija i botanika nisu strani. Onoliko koliko mogu da pomognem u ovoj temi ja cu pomoci ali i ostali bi morali malo osnovnu botaniku i neorgansku hemiju da protabire i odmah cemo se lakse razumjeti. Nasa draga biljcica je biljka kao i sve druge na ovom svijetu. Ima ona svojih specificnosti kao i svaka druga ali sledece stvari su neosporne: - ona spada u red korovskih biljaka i samim tim ne zahtijeva specijalne uslove za uzgoj, - kao i sve druge biljke i ova nasa ima dvije faze u razvoju i reprodukciji i to: a)faza razvoja vegetativnih organa i b)faza razvoja generativnih organa (popularno cvjetanje), - pretvaranje vode i mineralnih materija se vrsi fotosintezom koja se odvija u dvije faze: a)svijetla faza (u prisustvu svetla i b)tamna faza bez prisustva svjetla, - da bi obezbijedila energiju za zivot biljka mora i da dise i tom prilikom se desava obrnut proces od gore navedenog, - disanje biljke se odvija I NA SVJETLU I U TAMI - za pravilan razvoj korijenovog sistema nephodan je kiseonik rastvoren u vodi ZASTO sam sve ovo napisao kad to sve vec znamo ? ZATO sto smo eto oko toga vec napisali 8 stranica a da se nismo bas najbolje ni razumjeli a ni slozili. Biljka nasa kao i sve druge I NOCU I DANJU vrse istovremeno i fotosintezu i upraznjavaju disanje kao obrnut proces samo sto je razlika u tome sto intezitet fotosinteze raste pri pojavi svetla (svijetla faza fotosinteze ili fotofosforilacija) i nsatavlja se u tamnoj fazi (kalvinov ciklus). To sve isto se desava prilikom pretvaranja ugljenih hidrata (secer, skrob, masti) u energiju +CO2 tj. prilikom krebsovog ciklusa koji jos zovemo i disanje. Sve ovo sam napisao da bih pojasnio da u zivotu jedne biljke se ovi procesi odvijaju isprepletano i jednovremeno sa razlicitim intezitetima pa sam stoga uvjeren da je biljci neophodno obezbijediti dotok vazduha (pod tim smatram da je vazduh smjesa plinova koja je pogodna za disanje) jer drugaciji omjer CO2 i O2 ce remetiti i dva osnovna zivotna ciklusa - fotosintezu i disanje.

sep 2015.

cannabis je tip biljke koji ne zahtjeva mra ni period te samim tim ne postoji kelvinov ciklus.ne mogu sad nac to no kako se zove to
3131011ISTRAŽIVAČ

sep 2015.

Okaci neki link na kome si to procitao (ja jos nisam cuo za biljku koja nema tamnu fazu fotosinteze, mozda sve to gledam sa agronomskog stanovista) ?!

sep 2015.

koga zanima tu je, u najkracem i malo detaljnije na linkovima "Photosynthesis occurs in all green parts of plants. The process has two stages, the light reactions and the Calvin cycle, that convert water and carbon dioxide into sugar and oxygen. These sugars are later used to power all the processes in the plant, including the synthesis of THC and other cannabinoids (Shipperke, 04.02.2002; Ca, 03.13.2002). Fan leaves possess the greatest number of stomata, which are small pores or valves on the underside of the leaf which water vapor and carbon dioxide diffuse during transpiration and photosynthesis (carbon fixation). Carbon dioxide first enters the leaf through the stomata and combines with the stored energy in the chloroplasts through a chemical reaction (the Calvin cycle) to produce a simple sugar. This sugar is unloaded into the tissues and transported through tubes in the leaf to supply the synthesized food to other plant parts such as growing or respiring tissues like young leaves, roots, and flowers of the plant. meristems (UK Tricky Knome, 03.14.2002)." "So when all of this mixes together in photosynthesis, the Calvin cycle (light) fixates or concentrates on CO2 to make what is called 3-Carbon sugars during this light cycle. Later during the darkness or night cycle, this 3-Carbon sugars are converted to 6-Carbon sugars such as glucose and fructose. Now the point should be clear and obvious. We need both the daylight for photosynthesis to occur and generate 3-Carbon sugars but we also need the darkness or night to finish the job and create 6-Carbon sugars to make glucose and fructose that is used to make cellular carbon or the bulk of ATP and NADH during aerobic respiration during the dark cycle." http://ag.arizona.edu/pubs/garden/mg/botany/physiology.html#Top http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/biology/calvin.html

sep 2015.

objasni onda vegu sa 24h svjetla.
3131011ISTRAŽIVAČ

sep 2015.

Amnezia ): Niko nije ni rekao da se kalvinov ciklus ne moze odvijati u prisustvu svjetla. On se najcesce (gotovo uvijek) odvija tokom odsustva istog ali za taj proces NIJE NEPHODNA svetlost. Kao sto se i fotosinteza i oksidacija (disanje) odvijaju istovremeno ali u razlicitim intezitetima tako i fotofosforilacija i kalvinov ciklus isto tako djeluju. Vec sam napomenuo da ja to gledam na nacin poljoprivrednog strucnog lica i imao sam na umu samo da kazem da je moje misljenje da biljozi ne treba dodavati CO2 jer se moze utjecati na proces disanja (citaj: hranjenja) biljke. Ako imas toliku zelju za izucavanje botanike bice mi drago da ti posaljem nesto od literature. Pozdrav, bp

sep 2015.

to nije prirodan proces rasta i razvoja biljke, samo covek moze da muci biljku 24h sa svetlom. bar moj stav, ne ulazeci u to o cemu raspravljate

sep 2015.

ma dobro to sto nije prirodan al ako joj treba mrak da proizvodi sve to a ti joj ne das onda bi trebala uvenut.a znam da ima neki naziv za biljke koje nemaju potrebe za mra ni ciklus cak je neko na forumu to pisao al nemogu nac nikako sad

sep 2015.

koliko sam upoznat, nije nuzno potreban mrak tokom vegetativnog perioda, ali za cvetanje jeste. na internetu polemika po pitanju mracnog perioda jos uvek traje i mislim da je to tema oko koje se uzgajivaci nikada nece sloziti 100%. moj stav je da je biljci koliko toliko potreban odmor i licno nikada necu raditi 24/0, jednostavno ne vidim potrebu za tim. obzirom da jedni kazu da a drugi ne, na svakom je groweru da odluci kako ce sa svojim biljkama

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.