VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojKvaliteta Vode i koliko je bitna !
LEGACY

Kvaliteta Vode i koliko je bitna !

462 odgovora68,719 pregleda
StonerLEGENDA

avg 2007.

Kvaliteta Vode i koliko je bitna ! Kako i sam naslov teme ka~e voda kao vrlo bitan faktor uzgajanja marihuane koji treba kontrolirati i utjecati na kvalitetu po potrebi.Nemojte se zaboraviti koliko je voda va~na. Kvaliteta vode Voda koju koristite za zaljevanje mora biti ista ato je viae mogue. Za biljke, naravno " isto" je relativan pojam. Nutrienti kao duaik, fosfor, kalij itd... uvijek su otopljeni u vodi koja se koristi kao hrana za biljke. U svakom slu aju koncentracije elemenata koje zadovoljavaju potrebe biljaka ine tu vodu ne pitkom za ljude. U kontrastu sa 100% destiliranom vodom,"polutanti" odnosno zagaiva i se nalaze u obi no vodi iz pipe.Ako su iz vodovoda dobri dati e vam na uvid u podatke o kvaliteti vode. Tvrdou u stupnjevima - GH (german hardness) je takoer dato kao informacija obi no.To je mjera za koli inu kalcija u vodi. Neki polutanti u vodi nisu zapravo polutanti nego hrana koju biljka mo~e apsorbirati.Da bi ste odredili kvalitetu vode(i hranu za biljku koju dodajete), trebaju vam dva razli ita metra.Prvi je EC metar. "EC" je skraenica za "Electrical Conductivity" ili ti elektri nu provodljivost u nekoj otopini. ista voda takoer zvana demineralizirana, ne provodi struju. Kada dodamo gnojiva u vodu ili je voda nazovimo to one iaena na neki drugi na in voda e itekako provoditi struju. Na sreu kuni uzgajiva i mogu kontrolirati to sa EC metrom. EC metrom mo~emo odrediti koncentraciju gnojiva odnosno hrane u vodi (niska vrijednost EC naravno zna i da je malo nutrienata u vodi i obratno). Visoka vrijednos EC zna i i preveliku koncentraciju gnojiva ato mo~e rezultirati suaenjem i spaljivanje biljke hranom.(Procesom osmoze voda se izvla i iz biljke;listoci okrenuti prema gore ili prema dole). Koncentracija gnojiva mora se smanjiti daljnjim razreivanjem sa vodom.Preniska o itavanja EC zna i manjak gnojiva. To smanjuje rast na rockwool substratu. Ec vrijednost se izra~ava u PPM ili Millisiemens. 1.8 je optimalan EC za rast marihuane. Druga Vrsta metra je Ph metar. Sa Ph metrom mo~ete utvrditi kiselost tla ili tekuine. Svi smo mi mjerili ph u akolama ako se ne sjeate (sa lakmus papirom) no mi trebamo to nija itanja. Digitalnim ph metrom koji se koristi takoer i za akvarije mo~emo to no odrediti kiselost. Mogunost apsobiranja gnojiva odnosno nutrienata ovisi o kiselosti solucije koja je po skali od 1-7 kisela , ph 7 se smatra neutralno a od 7 do 14 je lu~nato. Previsoka ph vrijednost ili preniska biljke nemogu pravilno uzimati nutriente koji joj trebaju te tada dolazi do manjka odreenog nutrient-a. Uzgajiva i moraju korigirati ph vode da bude ~eljena od 5.8 do 6.5. EC metar takoer kao i Ph metar se moraju kalibrirati sa vremena na vrijeme.Specijalne Kalibracijske teku ine se koriste za kalibraciju (Obi no su metri sa dvoto na kalibracija , donja i gornja to ka).To na temperatura je takoer jako bitna kod kalibracije Ec metra .To na temperatura piae na uputstvima .Oba dva metra treba odr~avati po uputsvima kako nebi doalo do devijacije testiranih rezultata.Ph metar treba odr~avati vla~nim . Cannabis raste najbolje kad se zaljeva sa vodom temperature od 25 stupnjeva.Takoer ako postoji mogunost da se voda ozra i to je jako korisno jer voda koja je ozra ena sadr~i malo viae kisika koji je korjenu viae nego potreban.To se mo~e napraviti malo pumpom za zrak (pumpa za akvarije oko 15 eur) i tzv airstone (porozan kamen koji radi mjehurie kad se pump zrak kroz njega). ... C/P - https://vutra.org/threads/Zalijevanje Suho korijenje drage nam biljke, uvijek je loaa stvar. Ako se zemlja osuai, biljka e klonuti. Kada su biljke smjeatene u zemlju ili u drugi medij, biljke treba zalijevati kad vam se ini da medij gubi vlagu. Ako ekate da se osuai potpuno prije zalijevanja, to e oduzeti vrijednost vode od koje bi biljka mogla imati koristi u procesu rasta, ak i ako ne izgleda kao da e klonuti ili uvenuti. Koli ina vode i u estalost zalijevanja ovisi o nizu faktora, uklju ujui veli inu biljke, veli ine spremnika, razini korijena, sobne temperature, vlage te fazi rasta. -Vee biljke trebaju viae vode. -Vee posude treba zalijevati manje intenzivno. -U veim temperaturama treba viae vode. -Viaa vlaga zraka zahtijeva rijee zalijevanje. -Tijekom krajnje faze cvatnje, biljke e koristiti manje vode. Tijekom vruih ljetnih dana, zemlja ima tendenciju da se br~e suai, i zato treba promatrati i zalijevati prema potrebi. Kompost i perlit mogu pomoi dr~ati vodu u tlu dulje vrijeme. Ako je tlo prekriveno nekom vrstom mal a, voda e isparavati mnogo porije. Piljevina, kompost, sijeno, suho liae, novine, pa ak i tepisi biti e efektivni. Natopljeno korijenje (prezalijevanje) Simptomi: Liae e klonuti (ali nee biti uvenuto) s nezdravim i umornim izgledom a rast e se usporiti na puzanje (ako i to). Problem: Biljke koje pate od prezalijevanja e razviti anaerobne uvjete (tj. stanje u kojem nema kisika). Kisik obi no dolazi iz zra nih d~epova izmeu estica tla. Kad korijenje nema adekvatnu opskrbu kisikom, ono ne mo~e funkcionirati kako treba i na kraju e izgubiti potenciju. Zbog toga, korijeni su mnogo viae osjetljivi na patogene. Postoje tri mogua uzroka utapanja korijenja u zatvorenom prostoru. -Pre esto zalijevanje i zemlja ili drugi medij ne mo~e ispustiti viaak vode. -Rupe za drena~u ne postoju ili su za epljene. - estice u tlu ili drugog medija su premale i ne dopuatajui da voda proe kroz njih. (Da biste to provjerili, zalijte zemlju. Nakon zasienja, viaak vode bi trebao izlaziti. Mikseve iz kojih voda polako oti e su teksture koje su previae zbijene). Rjeaenja: Provjerite da li vaaa posuda ima rupe za drena~u. Ako ih nema, samo izre~ite neke rupe na dnu posuda s no~em, buailicom i sli no. Ako su estice u vaaoj zemlji previae nabijene, samo polijevajte vaae biljke rjee. Grublje, prozra nije teksture treba koristiti ako planirate presaivati vaau biljku. Prerijetko zalijevanje: uvenule biljke Simptom: Biljke rastu polako i venu. Rjeaenje: Ovo je jednostavno - samo zalijevati biljke. Ako su uvenule, ne koristite gnojivo obogaeno vodom jer to mo~e uzrokovati joa viae problema. Umjesto toga, koristite neobogaenu, ali pH-prilagoenu vodu. Ako je koli ina vode samo taman dovoljna za odr~avanje biljke, rast e o ito usporiti. No, to mo~e biti teako prepoznati na prvu. Biljke e do~ivjeti nagli rast im po nu primati obilnije zalihe vode. Pozz svim aktivnim korisnicima Vutra.org a oni dobro znaju tko su :icon_lol:
DoktorPOZNAVALAC

sep 2007.

Ec metar? pH metar? Kamena vuna? Ph 5.8? Pumpa za akvarijum koja mesa vodu i kiseonik? Ovo je posao za Balcan Smoke:icon_lol: Ovo je neki prevod za Hidroponik sisteme! Ali u svakom slucaju korisni podatci!
StonerLEGENDA

jan 2008.

Evo mali guide kako se rjeaiti kamenca ukoliko imate problema sa suficitom :) a to se lagano mo~e desiti jer ako vam supstrat ima kamenca ve u sebi ima i gnojivo pa jos i voda moze lagano doi do tzv "nutrient lockup" sto znaci da vasa biljka nece dobivati niti ostale elemente koji su joj potrebni. Zna i ovako treba nam : 1.malo vei lonac u kojem e te prokuhati vodu 2.ljevak 3.papirnate salvete 4.akare (tko voli mo~e no nije potrebno) Postupak nemo~e biti jednostavniji , zna i prokuhate vodu pustite ju da se ohladi jer e deformirati plastiku ako se nato i direkt u bocu i kad se ohladi nato ite ju kroz 2 do 3 sloja salveta i kasnije pogledajte rezultat :) Pozz svim aktivnim korisnicima Vutra.org :b_jump:
DoktorPOZNAVALAC

mar 2008.

E Stoneru reci mi dali bi moglo da se napravi neka varijanta redjana salveta u neko sito malo vece povrsine isto tako u vise slojeva pa onda sipati u sito i filtrirati kamenac??? (znaci sito neigra drugu ulogu nego da drzi salvetu!) E sad to ti govorim jer kontam da kroz levak koji jos ima 3 sloja maramice da proguras 10L vode trebalo bi ti vremena cudo! Pa kontam da povecavanjem povrsine ce ici brze!!! Naravno problem je sto ovo nece moci direkt u flasu da ide ali i moze ispod da se opet i levak stavi pa ce na taj nacin moci i direkt u flasu!
gargamelPOZNAVALAC

mar 2008.

meni oni papirnati filteri za kavu, za onaj automat koji radi filter kavu, izgledaju kao prihvatljivo rjesenje za cijedjenje, bez skara, a i kostaju otprilike ko i salvete, samo se ne raspadaju od vode...
StonerLEGENDA

maj 2008.

@Doktor kad to radim ne pripijem maramicu tik uz ljevak nego ju malo odignem tako da ima veu povrainu kroz koju se cijedi i ide dosta brzo malo kasnim sa reply-om no bolje ikad nego nikad :D

maj 2008.

Voda iz pipe bez ikakvih carobiranja je odlicna. Kompliciranjem samo mozete pogorsat stvari!
nekoPOZNAVALAC

maj 2008.

Cista glupost! Moze da se desi i da bude dobra, a takodje moze da bude i losa. Sve zavisi od vodovoda do vodovoda. EDIT: Uglavnom voda sa cesme nije odgovarajuceg kvaliteta, i trebalo bi poraditi na poboljsanju njenog kvaliteta.

maj 2008.

Moze biti da su cijevi sjebane ili prestare, da otpustaju svakakva sranja, al to onda nije problem u vodi nego u cijevima.Ako na takvom mjestu zivite, jebiga onda kemijajte. takva voda ima i bljutav okus. Ali ona voda koja se koristi za pit, znaci fina, bistra, cistog okusa je dobra i za biljke. Dajem savjet pocetnicima jer za igranje kemicara treba malo znanja i iskustva kojeg rijetki imaju te ce prije sjebat uvjete nego poboljsat. Znam dosta ljudi koji nikada ne mjere ni ph niti se zajebavaju s tim sranjima a biljke su uvijek zdrave i produktivne, te je u 90% slucajeva cista prodja za vodu iz pipe.
delboyLEGENDA

maj 2008.

Neto no,za pravilno zalijevanje ti nemozes reci ''u 90% slucajeva da je voda iz pipe dobra'' ,nemozes! Ti objasnjavas kakve su cijevi,okus vode i izgled!!! Nemoj se zavaravati. Nemojte se kockati s ovim sto vam KingDiamond preporucuje kad kaze ''dajem savjet pocetnicima''. Sve moze krenuti na krivo ako je voda nepoznatog ph-a (i tako se onda nemoze utvrditi sto fali biljci ,jer ako je nepase voda ,pocet ce zutiti ,a ti ces mislit da joj fali gnojiva). Ja sam imao zajeb s vodom i izgubio zivce ,dok nisam kupio tester i skuzio u cemu je problem! Prokuhati vodu ,procijedit ju bas ovako kako stoner gore pokazuje i jedna briga manje...

maj 2008.

ovo sto stoner radi je za prociscavanje od kamenca tj smanjenje njegove kolicine, i nema tolike veze s reguliranjem ph. A i tko zna koliko se to dobro ocisti, s obzirom da se prokuhava te pri tome i sama posuda otpusta svakakve metale u vodu, pa ako jos stavljate kipuce u plastiku.. necu vise komentirat>:) al ako vec oces najbolju vodu odi na Sljeme na izvor svake subote i napuni 3 boce Cole.
nekoPOZNAVALAC

maj 2008.

Opet glupost! Prociscavanjem vode od kamenca se smanjuje ph vode, jer sto manje kalcijuma to je voda meksa, a samim tim ima i nizi ph.
delboyLEGENDA

maj 2008.

Ma nevjerovatno koliko se dobre stvari (kad se ovdje napisu) mogu poklopiti sa takvim strasnim mudrostima ,smijesno! Ova shema snizavanja ph-a je provjerena sa ph testerom,a i isto tako i na biljkama,ali ne uvijek se nadje netko ko kaze da bolje zna i da to nije tako. Moderator bi trebao pobrisati ove nepotrebne diskusije ,dali je ili nije to tako. (unaprijed hvala moderatoru)

maj 2008.

mnogo grijeaite kada generalizujete odnos prema vodi svue je voda druk ija vodu treba svakako pre istiti barem od kamenca jer se on talo~i i remeti nam zemlju zna i svako treba svoju vodu da obradi u zavisnosti od svojih potreba bez detaljne provjere PH vode ne bi trebalo da se zaliva naravno treba zanti i PH zemlje sve je ovo ve pisano i neko je lijepo objasnio i napisao kako ra unati kada zalivate koliki PH dobijate Originally Posted by KingDiamond Voda iz pipe bez ikakvih carobiranja je odlicna. Kompliciranjem samo mozete pogorsat stvari! bilo bi lijepo da ukratko napiaea kako se stvari pogoraavaju
nekoPOZNAVALAC

maj 2008.

I ja se slazem da treba obrisati sve postove sem prva dva od stonera. Svima ce biti lakse, a i manje konfuzije ce biti. Pozdrav.
m4r3POZNAVALAC

okt 2008.

Interesuje me koliki je ph od destilirane vode ?, i josh me interesuje da li mogu dobit destiliranu vodu ako sa pretis lonca skinem onaj pipak sto se vrti i na taj ventil stavim cijev koja ce propustat paru u teglu i u njoj ce se nakupljati destilirana voda ?, znam da se moze kupit destilirana voda ,al zasto kupovat kad se vrlo jednostavno moze napravit :)
ZOKIAMBASADOR

okt 2008.

m4r3 da li mogu dobit destiliranu vodu...... voda nesme da dodje u dodir sa metalom tj. ta para ako doje u dodir onda vec ponovo nije destilovana.... sad kolkiko sam ja skontao destilovana voda ti se kuva u staklu i i nema nikakav dodir sa metalom ta sprava je cela od stakla... ispravite me ako gresim...
m4r3POZNAVALAC

okt 2008.

Ne ne, pretis lonac je od aluminijuma,a i cjevcica kroz koju ide para do tegle je od aluminijuma, a tegla u koju dolazi para i pretvara se u vodu je naravno staklena, znaci ta voda ako dodje u dodir sa aluminijumom nije destilirana :( pa dobro ak vec nije destilirana jeli bar cisca od ove sa chesme ?, mislim jeli bolje zalit sa njom biljku ili sa onom sa cesme ? ili je mozda ta voda koja je dosla u dodir sa aluminijumom na neki nacin skodljiva biljci ?
m4r3POZNAVALAC

okt 2008.

Sorry sto sam dosadan al imam josh jedno pitanje.Ph zemlje je od 5 do 6.5 i vec sam 2 puta zalio kupljenom destiliranom vodom, dali treba da nastavim da zaljevam destiliranom i koliko dugo?.Ovo pitam jer mi je regulisanje tog ph dosta komplikovano a i nikad to nisam prije radio :S a i ne planiram, posto mi je ovo prvi grow, ostali uslovi su odlicni ,temperatura, svjetlo,ventilacija ...dosta toga sam odradio po uputama koje sam nasao ovdje, stvarno mi se neda josh i taj ph regulisati, pa me interesuje onako odokativno (otprilike) koliko treba zaljevat destiliranom ...
StonerLEGENDA

okt 2008.

zaboravi destiliranu vodu presskupo je da zaljevaa sa njom postoji razni filteri kao RO revers osmosis koji daje skroz ociscenu vodu no ti filteri su takodjer skupi i ne isplate se osim ako nisi komercijalni grower. Na tebi je da nabavis PH i EC combo uredjaj i kontroliraa i reguliras svaki put vodu . Zapamti jednom koja je formula za vodu u tvojoj kui i reguliraj ju . zna i ili posudi ili kupi uredjaj vidi kako se voda ponasa bez gnojenja i sa gnojenjem kupi Regulatore i zapamti koliko kapljica moraa kapnuti da bi dobio neki ajmo reci optimum no napominjem da je to opet igranje na pamet i da bi najbolje bilo prekontrolirati ph i ec prije svakog hranjenja.
dehhiherENTUZIJASTA

nov 2008.

A ove "kupovne" vode u balonima od 6 litara, odnosno niskomineralne. kostaju ispod 1 evra i takodje se mogu naci sa povoljnim ph. pa bi za hps400 tj. 4-5-6 bilki bilo dovolnjo balon nedeljno. odnosno 8-9 ojra. e sad oko hrane valjda ne bi trebalo biti problema ako se pridrzava recepta, mozda je malo problem izracunati odnose. ali trebalo bi da je cep merica i ako to pise na ambalazi to je prava stvar! i cini mi se da je bitna ipak temperatura vode tj. kako kaze u prvom postu oko 25c a nije tesko
Che*LEGENDA

nov 2008.

Pitanje: Moja voda kuci je cca pH 7.6 Buduci da se spominje limun kao srestvo za smanjivanje pH vrijednosti,koliko bih ga trebao iscijediti na recimo litru vode da smanjim vrijednost na koliko je potrebno... Ima li netko neki savjet da sad ne cijedim limune bez razloga :) Okvirno radi li se o 10-20 kapi ili o pola kile limuna :icon_cool: Hvala

nov 2008.

zavisi kakvu limunadu volia :vb_kez: probaj sa kap prvo
Che*LEGENDA

nov 2008.

Hehe..necu limunadu ,hocu vodu za svoju biljk icu:violent018: Ali OK,znaci kapi su u pitanju...i to je nesto :181:
Che*LEGENDA

nov 2008.

Jedno brzo pitanje... pH vrijednost destilirane vode???Mogu li to koristiti??? Odustajem od limuna ,kuhanja itd.... 5litara destilirane 12kn....pa za te nofce ne pomisljam da se zaj****
FukmondoAMBASADOR

nov 2008.

pa ako se dobro secam,pH bi bio oko 5-5,5 sto znaci da je malo prenizak a ako ti nije mrsko mozes i sir e da koristis za smanjivanje pH.
Che*LEGENDA

nov 2008.

Ma nije mi mrsko sirce ali ovo sa limun je za popizditi...necu da radim limunadu ..LOL Neke stvari ako ne uspijem odmah necu ni da radim,sad tu moram mjeriti ovo-ono,ma za popizdit,hocu kupiti...a i meni 5l moze biti vise dana,sadim u BigBoxu... Hocu vodu sa normalnim pH...u trgovini imaju destiliranu koja je ako kazes 5.5 i Cetinu 6.5 litara za 13kn kojoj ne mogu naci pH,iako na netu pise nesto oko 7.2 da je rijeka Cetina,pa sad ako oni to jos malo obrade ,mozda je ova u boci taman... Molim savjet...HOUUUU VODU IZ TRGOVINEEEEEE! puko sam Citam tu da je voda recimo pH 4 i 5 razlika 100x u kiselosti...a ja cijedim limun...pa nema sanse da svaki put kuham cijedim i mjerim...Bar ne dok sadim u ovom BIgBoxu.Ako predjem na nesto vece onda cu razmisljati.Sad samo gotiva :signs034:
StonerLEGENDA

nov 2008.

i ato ea time dobiti kad ju zagnojia opet ti se ph mjenja drasti no a i ec naravno i totalno te ne razumijem pri aa gluposti Ovako kao prvo i prvo destilirana voda nema soli metale kalcij karbonate uglavnom u sebi nema niata isti H2O stoga zaljevaju i samo sa destiliranom vodom i nedodavaju i dodatno par elemenata koji se naravno nalaze u normalnoj vodi iz slavine doalo bi do deficita istih. Drugo bilo koja flaairana voda preskupa je za uzgoj i to mislim da nitko niti nije opcija. Ukratko svaka voda pa ak i koriatena akvarijska voda mo~e se koristiti za zaljevanje/hranjenje biljki samo se treba prilagoditi onda po njom a pod time mislim na PH i EC koji su da ne zaboravim spomenuti usko povezani . Ono ato tebi o ito iz ove pri e treba je jedan Combo metar(PH,EC,TEMP) da se mo~ea orijentirati sa vodom koja ti je najdostupnija . a to ti je prijatelju od 100eur pa na dalje i tu pri a staje .
Che*LEGENDA

nov 2008.

Da,nazalost prica staje na tih 100eura pa na dalje...sto mi je malo previsee a nazalost,treba mi...Kuzim o cemu pricas.. Ali za sad imam samo one akvariske stapice za vodu koji iz nekog razloga idu od 6.4 pH pa na dalje...debilana! I flasirana voda je neisplativa,ali ja radim micro grow i mislim da si mogu priustiti 5l svakih xx dana...stoga ako ima neka kvalitetna voda,samo reci :) Dok god ne prosirim box na neki podrum ili tavan,Combo metar je nesto za sta nemam para... I onda ostaje opcija da kupim neku vodu koja je kvalitetna(flasirana) ili da svaki put pokusavam dobiti priblizno isti pH sa nekvalitetnim stapicima .... Stoga ne vidim sta me ne razumijes i gdje ja u mom postu pricam gluposti??? Meni je flasirana voda opcija,stoga,ako imas neku preporuku flasirane vode,bio bih zahvalan! LP
StonerLEGENDA

nov 2008.

objasnio sam ti zaato je to glupost zato ato ti kad zagnojia bilo koju vodu mjenjaa ph drasti no tako da i ako uzmea neku flaairanu vodu kojoj je recimo ph ajmo reci idealan 6.5 i ata stavit ea unutra gnojiva i bum promjenio si ph. viae nije isti .Kad otvoria tu vodu takoer e se odstojanjem i mjenjanjem temperature mjenjati i ph. ja bi ti savjetovao ovako poato je to neki budget grow da se sa time niti ne zamaraa jer niti sam ja niti puno growera sa ovog foruma se snaalo i bez tih metara i sa normalnom vodom samo pripazi sa gnojenjem i trebalo bi biti ok a ako ~elia to no znati ato radia sa njom i kako ju ~elia nafutrati sa nutrientima onda znaa ve .. EDIT : a joa neato mislim da nema kupovne vode koja ima bar pribli~no "dobaru" ph vrijednost za grow
Che*LEGENDA

nov 2008.

Da,nisam ni razmisljao o dizanju pH kad jos dodatno zagnojim kupljenu vodu...imas pravo. Uspio sam prokuhavanjem spustiti sa nekih7.6 na 6.8,ali ne znam koliko da dodam limuna ili octa da spustim na zeljenu vrijednost kad ovi stapici pokazuju od 6.4 pa na vise. Imas kakav savjet,jucer sam kapao limun ,ali ocat je jos bolje rijesenje...pa ako imas neku odokativnu mjericu na recimo 1L vode :)
StonerLEGENDA

nov 2008.

da ocat ti je bolje i na~alost ja bi ti najradje rekao ali voda ovisi od kuanstva do kuanstva i mogao bih ti rei krivo . ja to reguliram sa baa kupljenim PH - i PH + Bionova Hesi i to su nagrizajue kiseline tako da ja ih u kapljicama stavljam tipa 4 kapljice u 5 l i spusti mi za .1 na skali ato je zapravo jako puno jer se to ini mi se mno~i zna i sa recimo 6.8 sa 4 kapi ph - dodjem na 6.7 naravno bitno je tu i koliko vode je u igri naravno da te 4 kapljice na 20 lit nee imati isti u inak. tako da jbg individualno je to a prvenstveno jer se vode razlikuju no naaa voda relativno je tvrda i sama u sebi nosi ve neke hranjive elemente koji variraju od svega od kud voda potje e zna i izvor kakve su instalacije kue zgrade i kakve su do kue ili zgrade i tako ... moj savjet ti je da se ne smaraa previae poato jednostavno nemaa drugih opcija i samo lagano sa gnojivima i nadat se najboljem, mislim nemoj da te to izjeda jer se da to i bez toga naravno no te~ia li za perfekcijom kao mnogi onda combo metar.
dehhiherENTUZIJASTA

nov 2008.

ali sve kupovne vode su nisko mineralne!! tj. suvi ostatak je jako mali i do 100x manje nego kod cesmovace!! druga stvar je recept. ja sam imao problem sa plantelom za orhideje ( bio je najskuplji) nisam mogao skontati kako se razblazuje pa ga nisam ni koristio i u nekom momentu sam uspeo odlepiti nalepnicu uvoznika i videti procenat ali mi bilo sumnjivo tj. jako mali 1,5%, ja pomislio ma to je za orhideje one su male :) idem na 3%. ali sam doticni primenio samo na jednu biljku. e sad kako mi je bio 2 grow u ovom sam gledao zavrsiti posao sto pre. imao sam nekih 3-4 prihrane (2 nedelje pre kraja samo voda) i dobio sam visak N na nekih 30% listova, one kandze. urod je bio solidan ali je iskustvo veliko ;) i to sa obicnim menkama iz dobre gute :)
Che*LEGENDA

nov 2008.

Bas to,tezim sa perfekcijom..ali trenutacno nemam 100eura samo za ph metar,morat ce pricekati bar 2. grow :) A za sad uz malo srece,kuhanja,limunade i octa mislim da nece biti problema. Sa istom tom vodom sad zalijevam hps grow,bez ikakve dorade vode(kuhanja i izjednacivanja pH) i biljka savrseno napreduje... ...tko zna,mozda mi uleti phmetar kao nekima za 150kn :)

nov 2008.

kolko sam uo,dobro je zalijevati mineralnom vodom i mlijekom.sad koko je to istina ja neznam.
FlegyPOZNAVALAC

nov 2008.

ma to je uzaludno bacanje novca po meni...:b_jump:

nov 2008.

kakvo bacanje novca to je bacanje svake biljke koju zalijea mlijekom eto ti crvi za pecanje za par dana nije prvi pa jedva krepah od smijeha ali bilo je i ono sprite nije loa,bezbojan i ima co2 :signs053: ba ite to iz glave
FlegyPOZNAVALAC

nov 2008.

a dosta ljudi misli da je mlijeko zdravo zbog ugljiko hidrata i bjelancevina hehe koda da je biljka ljudski organizam .... a meni jednom kolega reko da je zaljevo s vodom u koju je stavljo carli od limuna kao limun je zdrav i onda mi se zalio za par dana da mu biljka uvenula bas se pitam zasto? mozda previse vitamina hehe :icon_mrgreen:

nov 2008.

crvi ? nisam znao.

nov 2008.

crvi u unutraanjem uzgajanju?
Bezze_SaAMBASADOR

nov 2008.

Kakvo mlijeko ba, gdje ea zalijevati mlijekom!!!! `to se ti e kvaliteta vode, pH tu je ustvari bitan. To nema veze kupovna ili iz pipe direkt. ak negdje je bolja iz pipe nego neka kupovna... (navnodno ima preko 7+)

nov 2008.

gens noob na naaem forumu ?
smokin'greenAMBASADOR

nov 2008.

ja sam imo problema sa ph i onda sam se potrudio i vodu prokuho,pustio da se ohladi ubacio par kapi limuna na litar vode,opet provjerio(lakmus papirom)Zapamtio kolko mi treba kapi limuna da dobijem zeljeni ph i tako svaki put.Vise ne provjeravam ph,samo pazim kolko limuna ubacim na l. vode i nemam problema.Mada znam da je idealno imat digitalni mjerac ali ko ga nema i ovaj nacin funkcionise
Bezze_SaAMBASADOR

nov 2008.

Da mo~e se i tako uraditi, da se spusti pH.... samo ja bih na 2L radio, - manja bi ateta ako bi koja "vea" kap uletila :) neplanirano :icon_lol:
seximilijanISTRAŽIVAČ

nov 2008.

Hteo sam da kupim za akvarijume tecnost za skidanje Ph. Probao sam limun i zakljucio da to radi sasvim OK. Nema potrebe za nikakvom posebnom tecnoscu, nekoliko kapi limuna radi posao sasvim dobro. Nesto mi nije jasno. PH iz cesme mi je 7.5, kada ga prokuvam i procedim kroz filter za kafu on se popne na 8.5. Ako sam dobro shvatio prokuvavanjem i filtriranjem PH bi trebao da se malo smanji. Sta se kod mene desava?
ZOKIAMBASADOR

nov 2008.

brate moje misljenje je da ta voda iz cesme je vec upravljena e sad kad je ti prokuvas unistis tu upravu koju su oni odradili i tako vervoatno dobijes veci ph... mada ko zna dal to mos unistiti.. al enmoj mi verovati na rec posto ja sam to tako iz glave izmislio..tj.zakljucio.. verovatno voda u drugom nekom gradi je drugacije uprvljana pa mozda prokuvavanjem dobijes manji ph.. kontas sta sam hteo reci... ali verovatno i oni imaju neki dozvojen ph koji mogu da pustaju u vodovod neverujem bas da bi smelo da se rzlikuju vode iz garda u grad..sela... al to je vec neka drga prica.... nista ako svarno saznas zasto je to kod tebe tako napisi jer i ja prokuvavam vodu/.. i vodu koju tako procedim ..... vata skroz pozuti uzasan vodovod.. staro sve po 30g..

nov 2008.

znate sta cu vam ja sad svima rec??ovo sad izgleda ko j..... natjecanje u vrtlarstvu.meni je samo vazno da mi biljcica bude dovoljna da se napusim i to je sve.a sad ako je to vas hobi i cini vas ispunjenijima ja se slazem s vama. budimo realni,sve te pH stvari stoje,ali ako biljka i na najjednostavniji mogui na in uspije,(ato u doslovnom smislu zna i da cu je stavit nasred sobe i ekat da izraste i par puta ju zalit) ja sam sretan. uzivajte:smoke18:
NoTrippinAMBASADOR

nov 2008.

Stvar je u tome ako je ti stavia nasred sobe a ona po me ~utit i suait se,e tad ti je bitan ph,meu ostalim stvarima...
Bezze_SaAMBASADOR

nov 2008.

Stvar je u tome ato nee :snupi:

nov 2008.

Iao jednom mali vrtlar u aumicu i naao tamo malu gumicu ...uzeo gumicu i obriso pol ovih postova.... :common053:
peri.leeISTRAŽIVAČ

dec 2008.

ja ganjam kianicu...ako se neko ku~i u kemiju ili ima iskustva da mi objasni kakav bi efekt ako ikakav dobio kad bi u nju dodao par ml peroksida... zbog atmosferskih ne istoa...jel bi h2o2 djelovalo kako na ove dobre prirodne elemente koje kianica ima? e da i budui da se trudim da odradim organsku rundu ovaj put, jel koriatenje peroksida uope preporu ljivo?
StonerLEGENDA

dec 2008.

pa peroksid nee skodit samo tu i tamo ga stavi pa sve ok on slu~i za dezinfekciju mozes ga cak i popit onog 3 % otopina nee ti nis bit inace u medicini stavlja se na otvorene rane kako bi dezinficirao ... dodavanje bilokakvih kemijskih elemenata pa tako i hidrogen peroksida mjenja karakteristike vode no ne uniatava eventualne mikroelemente koji su u kianici ... bar ne koliko ja znam :D
IvoryENTUZIJASTA

dec 2008.

Ej ljudi...samo jedno pitanje...mogu li u destiliranu vodu staviti malo tablete sumece Magnezij ? ali ono bas malo,tako da vodu prihranim malo....?
rasmcAMBASADOR

dec 2008.

Bolje onda ubaci MULTIVITAMIN, pa imaa kompletnu prihranu !
IvoryENTUZIJASTA

dec 2008.

hehehe....ma mozda moze i biti od koristi ima mag i cal nista vise u njoj.,..

dec 2008.

kakve veze ima kvalitet vode sa aumeim otrovima ?
peri.leeISTRAŽIVAČ

dec 2008.

ubaci jednu od onih s okusom naran e imaea orange bud na kraju biljka ne mo~e primati elemente u takvom obliku

mar 2009.

Pozdrav!!! Ja svoje zaljevam kianicom i zadovljan. Zna li itko koliko kianica vremenski mo~e odstajat jer je bura najavljena. Kianicu dr~im u maloj ba vi...

mar 2009.

Ka~u da e opet kiaa...

mar 2009.

kiaa--- kolki je ph kisnice ?

mar 2009.

jbg neznam ali u od sutra znat...
HeadonistAMBASADOR

maj 2009.

pH kianice je manji od 7 kianica nije ista kao ato neki misle, jer danas ima viae svakakvih plinova i estica u zraku kiaa ih u padu pokupi i one isti se sli no nastaju i kisele kiae

maj 2009.

Ja prije 2 tjedna mirija ph kianice,pokazalo je 7.5.
HeadonistAMBASADOR

maj 2009.

udna je ta tvoja kianica. ina e je "dogovoreni" pH kianice 5,6. taj su pH dogovorili znanstvenici, ali naravno da pH mo~e biti i manji/vei (ali eae manji).

maj 2009.

Mo~u ono dogovarati ata o e ali priroda je priroda.Hm,i meni je bilo udno.
dzokosISTRAŽIVAČ

avg 2009.

ajmo jedno brzo pitanje i brzi odgovor; voda iz pipe vs. kupovna voda (Cetina, Jana..) ?? pH vode iz pipe je oko 7.5, kad odstoji bude oko 7 sto je previse... navodno kupovna voda ima pH oko 6 sto je OK... znam da u kupovnoj vodi nema mikroelemenata ali to je ne bitno jer ionak svaki 3-4 put kad poljevam stavim tekuceg gnojiva..
grivaENTUZIJASTA

avg 2009.

Kakva je racunica kupovati vodu ? Sa takvom akcijom i sa onim sto ulozis(struja,djubrivo...) za 3-4 meseca uzgajanja i to saberes shvatis da si mogao da kupis VU istog ili slicnog kvaliteta bez malerisanja i rizika
PimplaManAMBASADOR

sep 2009.

Sta dobijem prokuhavanjem vode Imam ph metar,tako da mi je samo kamenac problem,pa da li prokuhavanje,rjesava kamenac ili ph..
gloss_zelenkyAMBASADOR

okt 2009.

bunarska voda cijelo ljeto i nema pH, lockanja elemenata, dim nakon jednog dana suaenja prepreukusan i lagan za grlo :sun2:
travar44ISTRAŽIVAČ

jan 2010.

sta nije to mali ph za uzgoj

jan 2010.

jel prokuhavanjem voda i omekaa?
CAMENTUZIJASTA

jan 2010.

ne, postoji stalna i obi na tvrdoa vode..... obi na se uklanja destilacijom.... uklanjanjem stalne dobiva se deionizirana voda...prokuhavnjem uklanjaja se klorovi anioni iz vode ali u minimalnim koli inama.....
Teglica_UnkaAMBASADOR

jan 2010.

bas sam juce prokuvao onako iz zezanja 1.5l filtrirane vode ciji je ph bio 6.5 i posle prokuvavanja skocio na 7.2 ko zna do cega je to??
CAMENTUZIJASTA

jan 2010.

ovjek je pitao za tvrdou vode..... poveavanjem temperature vode poveava se topljivost CO2 koji ini karbonatno kiseli pufer potra~i u analiti koj kemiji
SuperAngelPOZNAVALAC

jan 2010.

Da, jer se istalo~e kalcij karbonat i magnezij karbonat. Trebaa je procjediti poslje hlaenja da se rijeaia tih minerala da se nebi ponovo otopili. CAM sramotia mi struku gospeti: pove anjem temp smanjuje se topivost plinova u tekuini. Zna i im je toplije tim ga viae isparava van iz otopine! Mislim da tu le~i odgovor teglice provjerim kada stignem kui.
CAMENTUZIJASTA

jan 2010.

ubit u se , sada obrnuo sam jednad~bu, omg kako sam samo to mogao napravit ,ah sad znam mislio sam na topljivost plinova u tekuim vodama, shut up sad sam se sjetio zagrijavanjem smanjuje se co2 u vodi ato ne objaanjava tvoju pecipitaciju kalcija i magnezija.... iako su oni sastavni dio stalne tvrdoe vode (osim kalcija) ne razvikavaj se svojom strukom i njemu je pH rastao ne padao
SuperAngelPOZNAVALAC

jan 2010.

Kalcij bikarbonat i magenzij bikarbonat su otopljeni u vodi a zagrijavanjem prelaze u karbonate koji nisu topivi u vodi pa se voda omekaa. Evo teglice teglice ;) i bikarbonat i karbonatna kiselina se isto raspadaju CO2 isparava zbog toga raste pH. Evo ljepo nadugo i naairoko http://www.hindu.com/seta/2005/08/25/stories/2005082500271600.htm
Teglica_UnkaAMBASADOR

jan 2010.

ma ja to onako bezveze nije mi radio ec metar pa da proverim tacno dal to vredi ista i sta se tu stvarno desava... to jes dal EC opada posle prokuvavanja??

jan 2010.

Nemojte samo u formulama,molim vas:angry015: :)
SuperAngelPOZNAVALAC

jan 2010.

hahaha neu viae nikad!
CAMENTUZIJASTA

jan 2010.

neu , svi sluaaju angela, ja sam lijepo objasnio slatkom slikom teglice pH se se povea ali ona slika gore od angela fali crticu natrag, CO2 e se vratit natrag , sad da objaanjavam konstante topljivosti, ako ti se na posudi bijelo onda se istalo~ilo a da to postignea trebaa prokuhavat sat dva....ako prokuhaa i nema ni ega ,ista e stvar bit za par sati.... i bla bla ako se istalo~ilo to onda vu e reakciju unatrag i viae e se otopit CO2 ...bla bla bla kemija neu viae odgovarat i moj je bio to an, samo nitko ne gleda sliku me go silent from now own....
FukmondoAMBASADOR

jan 2010.

^ momak cura sta si vec-mix? de bre baci koju fotku pa da vidimo koliko se kuzis u tehniku lahko laprdarit pez pokrica,isti kazo ko u redu za devize,smarac si zesci,oladi malo gospe ti..:tovarenje_banana:
CAMENTUZIJASTA

jan 2010.

potrudit u slikat grow log, samo za tvoje odobravanje iako emu poanta ako postoji jedno stotinjak grow reportova:icon_rolleyes:
FukmondoAMBASADOR

jan 2010.

ebemte u kurje oko,ti nekuiz nista,pa da se spamamo do mile volje dok nas netko ne izbrishe,jelte?
CAMENTUZIJASTA

jan 2010.

i am stoned, budi sretan ato mogu tipkat nek briau

feb 2010.

merio sam cesmuru ec metrom,isti je izmerio preko 800 mikro simensa.Kupio sam Vlasinsku Rosu ec je pokazivao 95m.simensa.Voda u mom mestu totalno zagadjena,prinudjen sam da kupujem
Teglica_UnkaAMBASADOR

feb 2010.

u covece bas je strokava kod mene je nesto malo preko 500 ms i koristim brita filter koji spusta cesmu kad je nov na nekih 270 ms sto je ok ,a i sneg sam merio on ti je nesto kao rosa vujo post iznad mog....
VujadinAMBASADOR

feb 2010.

teglo a koliko je to,mislim koliko ima rosa? u mom kraju voda je klase 3(tehnichka voda) i ne bi trebalo da se pije(neki to uporno rade),pa moram da kupujem vodu,uzas...CAM,proces destilacije moze se pokazati dobrim,koliko se ja razumem,nemam EC merach,inache bi proverio...(imam mali kazan za rakiju,radi kao blesav!)

maj 2010.

Dakle pitanje je: Radim u bolnici i imam pristup dovoljnim koli inama redestilirane vode(dakle joa istiji H2O od destilirane) takodjer razli itim otopinama koji se ina e daju kao npr.kalij,magnezij itd. Takodjer postoje infuzijske otopine sa npr.glukozom(a glukoze treba biljkama zar ne?) ili NaCl-om zanima me mo~e li se i to koristiti za zalijevanje?odnosno hoe li to iata zna ajno pomoi?
Teglica_UnkaAMBASADOR

maj 2010.

mislim da svi hidro groweri bi dali dupe da su na tvom mestu:icon_lol:

maj 2010.

trenutno bih dao dupeta al malo ,,samo da mi netko da smislen odgovor:icon_lol:
DataAMBASADOR

maj 2010.

najbolje izmjeriti ph pa vidjet

maj 2010.

Brate daroo,Tegla ti je sve reko! Imaa istu vodu i sve potrebno za je u init najboljom vodom za zaljevanje.Nemaa pojma kolku ljudi muku mu e sa vodom. Pozdrav! :spliff:
joza beracISTRAŽIVAČ

jun 2010.

Dali je voda koja se kondenzira i curi iz klime u redu ? PH = 6.7 cca PPM = 22 samo kaj je okus malo "metalni" :ohno: Dali je netko imao iskustva ?

jun 2010.

Ti si prvi mo~da na ovom planetu komu je to palo napamet... Iskreno neznam odakle ti uop e ideja...:ohno: Obi na voda iz esme,mo~e i da 1 dan odstoji,naatimaa joj PH i to je to. Sve ostalo je izmialjanje tople vode.

jun 2010.

DA , ja to radim ve jako dugo , jako dobra i ista destilirana voda. ak ju stara koristi za peglanje i sl. U svakom slu aju je bolja od pipne .

jun 2010.

Ok,ali svejedno neku~im. Odakle tolika koli ina destilata iz klima ureaja?Hotel?

jun 2010.

Meni se za dan dva skupi litra vode....iz jedne klime
joza beracISTRAŽIVAČ

jun 2010.

Samo litra :icon_lol: Ja ukupno dnevno dobim oko 7 - 10 litri :sun2: A ja kupujem destiliranu :crash::punch:

jun 2010.

U jbt , pa onda fino uzmea 50% dest + 50% pipne i napravia si fini mix .

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se