Posjedujem RO uredjaj... zbog akvarija...
http://www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/ro_uredjaji.jpg
u kombinaciji sa HESI gnojivima? Da ili NE? Da koristim obradjenu vodu? Do sad sam koristio obicnu pipovacu i nikad nikakvih problema..ali ako je ovo bolje.. zakaj ne :D
Naravno da je bolje sa reverznom osmozom, ali morat ces imat digitalni i precizni ph metar (sa tekucinama za kalibriranje istog i odrzavanje sonde) i ph + i - tekucine i balansirat ph prije svakog zaljevanja i naravno trebat ce ti cal-mag dodatak kalcija i magnezija kao temeljac za vodu prije dodavanja dzubriva.
http://www.specialtyhydroponics.com/images/calimagic.jpg
http://www.plantitearth.com/store/images/large/botanicare_cal-mag.jpg
Konkretno uz hesi posto on spusta ph vode, uz upotrebu hesija ce ti trebat ph plus. Kako nebi bilo bolje nema klora, flora, kamenca, otrova i ko zna cega jos natrpaju unutra da dodju do EC 700+ s/cm bar sto se tice vode sirom Hrvatske a sumnjam da je bilo gdje u svijetu bolje posto se zna da imamo ciscu vodu od ostatka EU.
Provjereno i testirano ; )
EDIT : Da ne zaboravimo i akvarijsku pumpicu sa zracnim kamenom moze obicna mala od par watta cisto da si prozracis to sve kad zavrsis sa dzubrenjem i pizdarijama.
Ph metar imam, upravo sam mu promijenio baterije i kalibrirao ga :) Pumpicu takodjer :) Buduci da imam akvarij, EC mi je trenutacno ispod 20 (izlaz na RO uredjaju) sto je odlicno :D
Izmjerio sam dobivenu vodu i pH mi je oko 6.7, sto je ok... Budem poslije dodao gnojivo i izmjerio pH iako mislim da ce biti taman iznad 5.8... Prije sam radio sa pipovacom i poslije dodavanja gnojiva sam morao jos dosta spustiti sa Hesi pH- tekucinom tako da vjerujem da ce ovo biti ok.
Otici cu sad do Bauhausa, oni imaju dobru ponudu gnojiva, mozda pronadjem i Ca-Mg dodatak.
ja sam koristio u oba growa RO i sigurno da je bolja jer je cista tako da znas tocno sta imas kad dodas gnojiva..ja sam koristio jedan recept koji sam nasao na stranici
od Resin seed
u RO vodu dodam odstojalu cesmovacu do ec 0.03 i onda dodam Canna mono magnezija do ec 0.05 i to mi je bila priprema vode kroz cijeli grow i jako sam zadovoljan rezultatom
u svakom slucaju ako se odlucis za RO obavezno ti treba PH + (pricam za hydro o zemlji neznam nista)
https://www.vutra.org/topic/9944-600w-hydro-drip-sistem/
Standard za RO uredjaje je EC 20 s/cm, Tesko da ce koji cisce od toga. Za Calimagic (inace stvar je bijesna ima savrsen omjer dusika kalcija magnezija i zeljeza, i prakticki je napravljeno za RO vodu) ce ti biti malo teze jer ga uopce nema trenutno za Europsko trziste ali ko se potrudi taj i nadje.
, ista je stvar hidro i zemlja (biljke traze uvjete u svakom sistemu, a ja osobno uzgajao sam samo u zemlji), kljucne su razlike zemlja trazi ph 6 - 6.5 a hidro 5.5 - 6. Hidro odrzavas konstantni EC (flush mozda koji put da se sistem opere od soli) dok u zemlji ide jednom cista voda jednom gnojivo rutina ! I bar ja nebi preporucio EC preko 1,4 u zemlji. Bit ce nekakav dnevnik prije ljeta s RO vodom u zemlji :) Jos jedna kljucna razlika hidro i zemlja sto se tice RO vode, Hidro mora non stop pazit na rezervoar i sto se zbiva u njimu, dok u zemlji kad nastelamo rezervoar i prozracimo, sve ljepo zalijemo i prakticki smo mirni 2-3 dana sto se tice vode i zaljevanja. Znao bi ti Mario uzgojit takve budove i u zemlji, nije stvar hidro zemlja kokos ili Aero stvar je da znas sto radis i da imas opremu, koju ti ocito imas a bome imas i znanja i volje sigurno puno citas i strane forume. Eto mozda sljedeci grow Nabavis i odvlazivac pa se rijesis pljesni. vidio sam zgodne u bauhausu za 950kn (jucer dosli) : ) 10L spremnik automatik RH. Nadogranja opreme, znanja i ploda nikad ne prestaje !
Mogli bi se ogledat na Marija, tu na balkanu svi bi samo piknuli sjemenku u jogurt casu napola napunjenu sa zemljom, jedna stedna od 20w i da samo naraste, e nece ici druze polakse malo.
Danas sam malo potrazio i u Zgu nema nigdje nista kaj bi meni pasalo..
Ja imam ovo.. Moze li mi kaj posluziti? http://brightwellaquatics.com/products/liquidReeft.php
Imaju tehnicki detalji koliko cega ima nutra...
Bit ce dobro za koralje :D A za ono sto tebi treba omjeri su neki cudni, ha ne znam probaj pa javi.
Ili pitaj Marija gdje je on nabavio mono magnezij pa probaj sa cesmovacom mada je to po meni losija opcija ukoliko mozes doci do Cal-mag.
Ali bez toga ces imati velike probleme sa RO vodom, mozda da probas sa GHE Flora series linjom i micro za soft water ali svejedno mislim da za RO treba Calmag (mada sad tu postoje i mudrovanja poput googlaj : lucas formula koji koristi samo GHE micro i GHE bloom i recept je napravljen za RO vodu ali to sve treba probat ne : )) Inace GHE je dostupan vise manje svuda po EX yu za sada koliko vidim. Obidji malo shopove pa javi
Pozdrav,
ja isto imam RO uređaj i koristim HESI gnojiva pa me zanima jeli obavezno dodavati Ca-Mg?Ja sam dosad koristio destiliranu vodu i HESI gnojiva i sve je bilo OK.....i jel vi prskate lišće i kada i s čime....?
Ca-Mg...obavezno ako koristis RO vodu.
Folijarno davanje gnoijiva nije uobicajeno...eventualno cistu vodu da osvjezis biljke ili ako tretiras sa epson soli i to ne u svakom slucaju :)
Sam si sebi dao odgovor.Hesi u svojim gnojivima ima Mg i Ca tako da je bitnije imat dobar PH metar i naštelat PH.Btw da je taj Mg-Ca toliko potreban Hesi bi ga imao u svojoj ponudi proizvoda.
Bilo bi bolje da nekoristis RO uredaj ako nisi u hidru..ako ga mislis koristiti onda ti treba obavezno Ca-Mg jer ga u RO vodi nema u obicnoj vodi iz vodovoda ga ima dovoljno tako da je pitanje treba li ti RO ?!