LEGACY
1st PC Grow - need help, nakon toga dnevnik
60 odgovora2,466 pregleda
seeders
AMBASADOR2.723 REP35%
→ Legenda
seedersAMBASADOR
sep 2011.
sep 2011.#1
Pozdrav svima!
Odlu
io sam se i ja baciti u PC grow.
Prvi korak mi je bio da kupim kuiate Big Tower, no zapeo sam na sljedeem koraku, a to da je da se ne mogu odlu
iti izmeu svjetla i ventilacije.
Za ovo prvo se dvoumim izmeu CFLke koja daje 9000 lumena i HPS 75W. `to me joa viae zbunilo,
itao sam da to neki i kombiniraju, ali ako se to stavi skupa, doe se do brojke od oko 15000+ lumena ato mi se
ini malo previae za biljku.
`to se ti
e ventilacije, ne znam da stavim ventilator za pravi veliki box ili da natrpam one od kompjutera...
Svaka sugestija je dobrodoala, hvala. :)
bud_man
ENTUZIJASTA220 REP5%
→ Poznavalac
bud_manENTUZIJASTA
sep 2011.
sep 2011.#2
kako kazu lumena nikad dosta..ljudi koriste najcesce cfl u stadiju vegetacije ( plava svijetlost 2700K ) a hps u stadiju cvjetanja..
cfl daju manje lumena i slabiji urod nego kad bi koristio mh ( plavi spektar ) zarulju.
oko rasvjete moj prijedlog cfl za vegetaciju a hps za cvjetanje i nemozes pogrjesit
samo sto hps dosta grije.. mozes koristit ventove od kompjutera lai ih treba vise da uspiju to sve rashladit..sve naravno ovisi o financijama ako imas novca bolje uzet neki bolji vent sta je sigurno sigurno
nadam se da sam pomogao..
sretno ;)
seeders
AMBASADOR2.723 REP35%
→ Legenda
seedersAMBASADOR
sep 2011.
sep 2011.#3
Pomogao si, no volio bih
uti viae mialjenja. :)
Zar se koristi 6500K plavi spektar za stadij vegetacije?
S financijama dobro stojim, dovoljno dobro da si mogu priuatiti poatenu opremu.
Blade
ZMAJ23.847 REP
BladeZMAJ
sep 2011.
sep 2011.#4
Lumena nikad dosta to ti je pravilo!HPS rasvijeta je najbolja i stim nemo~ea pogrijeaiti,samo ato zbog malog prostora i visoke temp ti nebih preporuio za PC grow-rae upotrijebi CFL-nemoj se previae zamarati bojom svijetla,pomalo nebitno u PC growu.
Bilo bi pomalo glupo na PC grow staviti neke druge ventove jer sama ideja PC-growa je da izgled ko PC i to zadovoljava.
21 REP42%
→ Istraživač
sep 2011.
sep 2011.#5
:wave:
Ako ti je bitan stealth neznam kako ces to ohladit uz dobre light trapove pa i o tome si razmisli :vb_kez:
GreenRyder
LEGENDA14.654 REP97%
→ Zmaj
GreenRyderLEGENDA
sep 2011.
sep 2011.#6
......stavi HPS uz pomoc kojeg CLF sa strane i koristi sve u komadu, CLF i HPS jer lumena nikad dosta.....biljci treba u vegetaciji malo crvenog i u cvjetanju malo plavog spektra tako da kombinacijom nemozes pogrijesit......a ventovi, sto jaci i sto tisi, naravno pc ventovi.......
....evo za pomoc moj pc box pa vidi kak sam ja to odradio.....pozz
https://forums.vutra.org/dnevnik-uzgoja/8671-pc-mini-grow-blueberry.html
iSensation
ZMAJ21.472 REP
iSensationZMAJ
sep 2011.
sep 2011.#7
Znao sam da ce se Ivach javiti vec kad sam procitao prvi post. :-)
Da, ja sam mu isto zelio navesti tvoj primjer gdje imas i HPS i par CFL-ki. :vb_kez:
GreenRyder
LEGENDA14.654 REP97%
→ Zmaj
GreenRyderLEGENDA
sep 2011.
sep 2011.#8
.....pa tu smo da bi pomogli=)......neka samo seeders-u stvari budu jasnije i mi zadovoljni......sorry na OT-u
seeders
AMBASADOR2.723 REP35%
→ Legenda
seedersAMBASADOR
sep 2011.
sep 2011.#9
Svakako su mi stvari jasnije, ali i dalje nisam odlu
io potpuno za rasvjetu i ventilaciju. :)
Razmialjam da u fazi vegetacije oka
im jednu CFL-ku, to
nije Super Plant 125W 6700K plavi spektar, a da je u vrijeme cvjetanja zamijenim HPS-om nekim.
Sad, kod HPS-a ne znam koja mi sve oprema treba. Mislim treba mi uz to joa i balast te ostale stvari ne znam. Takoer bih vas molio da ako ve tu ne mo~ete oka
iti, da mi u PM poaaljete neki link gdje mogu nabaviti HPS-icu 70 ili 125W.
U vezi s ventilacijom, je li mi svejedeno koje u ventilatore uzeti ili ima neki bolji, loaiji modeli budui da se ne razumijem u to.
Od ostale opreme, kupit u si reflektirajui materijal Mylar Diamond Foil te Hesi Starter Kit.
Za zemlju si mislim uzeti Terra Magma jer vidim da je svi hvalite.
Blade
ZMAJ23.847 REP
GreenRyder
LEGENDA14.654 REP97%
→ Zmaj
GreenRyderLEGENDA
sep 2011.
sep 2011.#11
....ima veze kakav vent, ja sam trazio sto jace sa sto vecim brojem okretaja i vecim protokom zraka....nije vent vent, sto jaci to ima veci protok-veci protok manja temperatura........
seeders
AMBASADOR2.723 REP35%
→ Legenda
seedersAMBASADOR
sep 2011.
sep 2011.#12
E hvala. :)
Ventove u onda po tome izabrati, ali mene joa svjetlo mu
i. CFL-ka 125W 2400K crveni spektar daje 9000 lumena dok HPS-ica 70W daje 6000 lumena. Je li onda bolja jedna CFL-ka ili HPS-ica?
MrLaki
AMBASADOR1.870 REP11%
→ Legenda
MrLakiAMBASADOR
sep 2011.
sep 2011.#13
Hps daje vise lumena po vatu,tako da trosi manje struje i isplativiji je od cfl-a,ne moze da se poredi 70 w sa 125 w zbog razlike u potrosnji struje,ali dobra stara glasi sto vise lumena to bolje.ako ti nije problem potrosnja stavi hps 150 w i dobices mnogo vise od tog cfl 125w...
Z&N
ZMAJ26.977 REP
Z&NZMAJ
sep 2011.
sep 2011.#14
A zaato onda pc? `to nebi bio bolji neki boxi u obliku ormaria, dimm cca 50cmx50cm i 150W HPS?
GreenRyder
LEGENDA14.654 REP97%
→ Zmaj
GreenRyderLEGENDA
sep 2011.
sep 2011.#15
....buraz trpaj i CLF i HPS u taj box.....stavi nekog automatica unutra i uz fine uvjete to ce rast ko mutavo....
seeders
AMBASADOR2.723 REP35%
→ Legenda
seedersAMBASADOR
sep 2011.
sep 2011.#16
Evo, odlu
io sam da si kupim i CFL-ku i HPS-icu od 125W.
Da za PC box uzmem cool tube ili mi je dosta reflektor? Pitam radi temp pa ako netko ima iskustva s tim.
EDIT: Na koju shemu radi ventilator, odnosno kamo ja njega spojim, preko kojega kabela i kamo?
Z&N
ZMAJ26.977 REP
Z&NZMAJ
sep 2011.
sep 2011.#17
https://forums.vutra.org/content/192-svetlo-i-ventilacija.html#top
https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/1154-boks-za-gajenje-tehnicke-osobine-i-kako-ga-napraviti.html
:read:
SiD
AMBASADOR4.379 REP82%
→ Legenda
SiDAMBASADOR
sep 2011.
sep 2011.#20
ajde neemo sad bauljati i pri
ati gluposti da se ljudi ne bune i viae nego ato i sami jesu zbunjeni..
za vegetaciju se koristi plavi spektar i a za cvjetanje crveni.. i nisu CLF nego CFL
iz
ega bi se dalo zaklju
iti da nam za vegetaciju trebaju ili MH lampe ili CFL ~arulje 6500 sa plavkastim spektrom ( to ne zna
i da one svijetle plavom bojom :icon_lol: )
a za cvjetanje HPS ili CFL ~arulje 2700 sa crvenkastim spektrom...
HPS od 125w.. jok
SiD
AMBASADOR4.379 REP82%
→ Legenda
seeders
AMBASADOR2.723 REP35%
→ Legenda
seedersAMBASADOR
sep 2011.
sep 2011.#23
Hvala svima na pomoi, ali joa nekoliko stvari me mu
i. Molim vas da mi pomognete u tome pa da napokon naru
im joa to ato mi fali.
1) Ventilatori - u ovome sam totalno zbunjen. Neku tu ka~u da je bolje 120mm, drugi da je bolje 80mm. Jebiga, picajzla sam malo jer ~elim da mi sve bude kako treba od po
etka, a ventilacija je koliko sam shvatio jedna od najbitnijim stvarima kod indoor growa, bio to PC grow ili onaj najvei... U ovome me mu
i jer ne znam koliki mora biti ukupni airflow. Preko links.hr-a sam naaao neke dobre ventilatore kao ato su 80mm s 2,800rpm te 68m3/h dok s druge strane ima i od 120mm kao npr. (500 - 1500) rpm te 139 m3/h ili 1500 rpm i 96, 8 m3/h. Stvar je da sam uvijek imao laptope tako da nikad nisam imao posla s tim ventilatorima, a joa manje znam koliki mi otprilike treba biti airflow.
2) Cool tube - to me zeza jer nisam siguran da kupim ili ne. Stoji 350 kn, a ne znam koliko e mi HPS-ica grijati jer ne u da mi biljka izgori, ipak je 150w dosta za PC box, a ako baa moram, kupit u ga (nije da ga kasnije neu moi nekome prodati...). Dakle, da uzmem cool tube ili mi je dosta reflektor?
3) Svijetlo - kao ato sam napisao, odlu
io sam se za svijetla, mislim kupiti CFL-ku marke Super Plant od 125w 6500K 9000 lumena plavi spektar za fazu vegetacije i onda ga zamijeniti HPS-om 150w za vrijeme cvjetanja. Je li mi ovo optimalno svjetla ili da joa neato dodam, skinem, promijenim (tra~i se neka sugestija) ?
EDIT: Da, sad sam sku~io da sam napisao HPS 125w ato ne postoji...nisam htio airiti dezinformacije nego sam valjda zabrijao na tih 125w koliko ima cfl-ka...
iSensation
ZMAJ21.472 REP
iSensationZMAJ
sep 2011.
sep 2011.#24
1) Bitno ti je da dobro rashladis tu 150 ili 125W zarulju, ja bi tu stavio dva venta, jedan da puse po njoj i jedan da izvlaci van (recimo 80mm). To je sto se tice zarulje. Prostor za uzgoj, jedan kvalitetan vent na izlaz gore i malo slabiji na ulaz dole. Unutar boxa jedan 80mm da mijesa zrak. Najbitniji ti je onaj koji isisava zrak van prostora, taj mora biti najkvalitetniji i najkvantitetniji. A sad, koje velicine ces ti uzimati, to je tvoja osobna stvar. Neki kazu da 80mm ponekad bolje radi svoj posao od 120mm. Uzmi tihog ili tihe ventilatore s boljim m3/h. U svakom slucaju onaj dolje za upuh ti treba biti slabiji od onog za ispuh zraka.
2) Ako mislis stavljati 150W u PC box onda zarulju odvoji staklom, nema potrebe za cooltube-om i mislim da ti tu reflektor ne treba. 150W HPS na PC je puno svjetla samo po sebi.
3) Samo se nemoj zeznuti u jednoj stvari: u instalaciji zarulja, neznam kako radi ta 125W CFL, pazi da ti grla pasu i da ne moras stavljati duplu instalaciju. ako recimo na spoj od HPS ne ide ta tvoja CFL-ka.
derataur
POZNAVALAC684 REP9%
→ Ambasador
Petar Pan
POZNAVALAC677 REP9%
→ Ambasador
Petar PanPOZNAVALAC
sep 2011.
sep 2011.#26
premalo informacija si nam dao. koliko to sve skupa mora biti stealth, jel ventilatori moraju biti skroz tihi ili mogu brujat npr. duplo ja
e od onih u pc-u? hoea li stavljat filter, znaa da biljke u cvjetanju smrde, hoe li to biti
udno tvojim ukuanima? razlika u ventilaciji sa i bez filtera je ogrmna. jesi li ve kupio kuiate, kolike su mu dimenzije?
ja da sam na tvome mjestu ne bih kupovao cfl od 125W, vjeruj mi da ti ne treba. ionako ea ih dr~at u vegetaciji max. dva tjedna. a i ta lampa poprili
no grije.
cooltube ti ne valja za hps od 75W, ne paae grlo.
hps od 150W ti je stvarno previae, pogotovo jer nemaa nikakvog iskustva.
kako ste presko
ili hps od 100W? npr philipsova 'son-t pia plus' od 100W ti ima 10700 lm, i viae nego dovoljno za pc grow
kod odabira ventilatora moraa paziti na br. okretaja , zbog toga su oni od 80mm
esto u
inkovitiji od onih od 120mm. ovi ve
i se rade da budu tihi, a to ide na uatrb protoka, ali i joa va~nije stvari, nama jako bitne kad se ventilator koristi u kombinaciji sa filterom ili 'light trap-om', a to je 'static pressure'. ako vent ima dobar static pressure onda je
esto bu
an. 80mm vetilatori nerijetko imaju bolji static pressure od onih 120mm, i zbog toga u kombinaciji sa filterom znaju imat bolji protok od nekih 120mm ventova, ali manji protok kad rade bez optereenja i dosta su bu
niji.
noctua NF-P12 120mm ventilator ima dobar omjer buke, protoka i tog static pressure-a, ali je preskup
seeders
AMBASADOR2.723 REP35%
→ Legenda
seedersAMBASADOR
sep 2011.
sep 2011.#27
Ljudi, hvala na odgovorima. U vezi s ventilacijom, ato mislite da rijeaim na sljedei na
in: za upuh postavim 1*120mm LINK , za ispuh 2*80mm na koje bih zaka
io filtere LINK te joa jedan 80mm unutra da mijeaa zrak LINK .
@born_to_be_green
Mislio sam reflektor jer brijem da u lakae njega zaka
iti za kuiate nego samu ~arulju, a na grlo CFL-ke u pripaziti.
@Petar Pan
Mora biti koliko toliko stealth, ne mora sada biti neato ultra. Ventilatori mogu i malo brujati, ali toliko da mi ne smetaju da zaspim. :) Filter u stavljati, samo moram nau
iti kako da ga napravim.
Kuiate sam kupio Big Tower dimenzija cca63xcca42xcca19.
Kupio bih tu CFL-ku zbog plavog spektra, ~elim da mi biljke lijepo izvegetiraju. Znam da nee biti mnogo upaljene, ali bitno je da svoje odradim. Ne mislim ovo odraditi jedanput pa prestati s tim.
Zaato mislia da mi je HPS-ica od 150W previae?
Z&N
ZMAJ26.977 REP
Z&NZMAJ
sep 2011.
sep 2011.#28
Vjerojatno zato ato e ju biti teako ohladiti. Iskreno, ja se ne sla~em, ali treba puno kombiniranja da se to sve poslo~i. `to se vegetacije tie, mo~e i hps to fino odraditi,ali kako ~elia :)
Evo, ako e ti pomoi :) , ja bih to ovako napravio. Uzeo bih neko tanko staklo (ne ~elimo gubit lumene na debelom staklu) i odvojio bih fizi
ki ~arulju od ostatka boxa. ak ti je ref. nepotreban, jer i tako imaa malo prostora, pa je bolje im viae podii ~arulju. Bolje je biljku pomicati gore/dolje.
Stavio bih (ako je mogue) dva venta, jedan da upuhuje zrak u prostor sa ~aruljom direkt iz vana (ne iz grow prostora-ku~ia ato ~elim rei?), a drugi da ispuhuje van (tu ne treba filter), dok bi za grow prostor napravio otprilike onako kako si i sam zamislio.
Eto, nadam se da sam ti sad malo pomogao :) Uzmi u obzir
injenicu da ja osobno nisam nikada uzgajao u pc boxu, pa je ovo samo iz iskustva sa neato veim , ali ne puno veim boxom :)
Pozz
iSensation
ZMAJ21.472 REP
iSensationZMAJ
sep 2011.
sep 2011.#29
Evo ti odgovor:
A i ja sam se sam uvjerio u to da 80mm bolje radi svoj posao od 120mm. Imam i jedne i druge velicine u boxu i mogu reci da sam 120mm stavio da upuhuje zrak i da radi tek toliko da nije samo rupa dole kod boxa. 120mm s istim specifikacijama kao i 80mm i na istoj voltazi onako lagano puse dok 80mm puse ko lud i razlika je osjetna i primjetna vec kod stavljanja ruke do venta.
derataur
POZNAVALAC684 REP9%
→ Ambasador
derataurPOZNAVALAC
sep 2011.
sep 2011.#30
istina,imam i ja oba ventilatora i jace se vrte od 80mm.box 55x55xx60v 3xispuh 120mm,2x80mm i unutra je uragan
:bis:
biljka se nonstop mice ,temp.je ok,razmisljao sam da mi nije potreban dodatan ventilator za mijesanje zraka s obzirom da je lampa odvojena staklom?
Petar Pan
POZNAVALAC677 REP9%
→ Ambasador
Petar PanPOZNAVALAC
sep 2011.
sep 2011.#31
samo da ne bude zabune, na tr~iatu se mogu nai i 120mm-ski ventilatori sa veim brojem okretaja, koji su onda i u
inkovitiji od 80mm-skih pri jednakom broju okretaja, a i trebali bi bit tiai.
@seeders
ok ti je izbor ventilatora, iako ja kad bih sebi kupovao, prije bih ulo~io novce u dobru ventilaciju nego u tu 125W cfl lampu za koju si toliko zapeo (a ja stvarno mislim da ti je to bacanje para i dodatna zajebancija). Ali dobro, ja sam malo osjetljiv na buku. Meni i ovaj kompjuter, koji mi nikad ne radi dok spavam, proizvodi max. 12 dB. Najskuplja stvar na njemu su ventilatori, a ina
e je kanta :-). Ja stvarno ne bih mogao zaspat uz brujanje ventilatora od nekih 35 ili 40dB. Nadam se samo da ih neea morat ostavit da rade na 12V. Na 9V bi trebali bit podnoaljivi.
Za lampu od 150W smatram da ti je previae za toliki box jer ea muku mu
it sa temperaturom i vlagom, a te dvi stvari su jednako va~ne kao i broj lumena. Niata ti ne zna
i ako uduplaa broj potrebnih lumena, a ne uspijea stvorit u box-u ostale uvjete koje biljka treba. Dobit ea manji prinos, a potroait viae para. Iako se sla~em sa zlo&naopako da bi se odvajanjem lampe i prostora za uzgoj + DOBRA ventilacija puno toga rijeailo. Ja ne bih iaao sa hps-om preko 100W, a ti kako hoea. A za plavi spektar (ako baa moraa) dodaj dvije atedne 6500K i dosta ti je. Moraa znat da biljkama nije potrebno onoliko lumena plavog svjetla koliko i crvenog.
Ali ata god na kraju odlu
ia, ~elim ti puno sree s uzgojem!
pozz
sep 2011.
1 / 31
sep 2011.
sep 2011.