apr 2022.#1
Pozdrav Vutro!
436749
Razmisljam vec par dana kako da ovu temu slo~im a da bude jednostavna koliko je jednostavno i rjesenje dodavanja Co2 u Vaa grow prostor. Odnosno, biljkama.
Zaato?
1. Br~a vegetacija
2. Br~e ukorjenjivanje
3. Br~e cvjetanje
4. Br~e dozrijevanje
Za ovu shemu odli
no je da imate zatvoren sustav, meutim biljka ovaj Co2 ne konzumira u relativnom iznosu. Nego u trenutno raspolo~ivom. Radi toga i pozicioniranje vreice. Testirao sam ovu moju vreicu kao i kupovnu s 3 razli
ita Co2 metra. 3 cm desno od vreice u ravnini, promjena Co2 je cca 300 ppm. 5 cm ispod vreice 2200 ppm. Znaci 10-15 cm iznad billjke. Omjere odnosno koliko, birate sami.
436748
436747
Neki
lanovi cu probali i nadam se da e se nadovezati na temu. Ja sam potroaio oko 350 eura kupujui rjeaenja dostupna na tr~istu. Vecina njih salje 100-150g maximalno vrecice. Ja sam svoje pravio na oko 120. Omjer kiseline i sode je 50 % 50 %. Ono ato je bitno je da se radi o friakoj sodi i friakoj kiselini. Ako koristite velika parkiranja kao ato sam ja koristio, bitno je da su dobro zatvorena.
Sastojci
Formula i slika
Soda
436745
NaHCO3 - Ja gledam da koristim Food Grade sodu.
Limunska kiselina
436746
C6J8O7 - Gledam da bude food grade, bio je preskup
Isprobao sam razne kombinacije medjutim 50 % sode 50 % limunske mi se cini da najbolje reagira na vlagu iz zraka.
Pitanja i odgovori: (dodati u kako bude pitanja ispod u postovima)
- Koliko vreica da stavim na 4 biljke? Svakoj biljci barem jedna. 60g sode 60 g kiseline. Ili 8 komada. 30 g sode 30 g kiseline.
- Koliko rupa probusiti na vrecici? Barem 5. Pogledajte gore kako je ozna
eno na kupovnim.
- Kako znam da vreica funcionira? Ponjuaite smjesu. Ako osjetite teaak miris neato tipa neznam ni sam, onda radi.
- Da li vreica radi na 30 % ili 70 % vlage? Ne. Da bi sastav vreice bio aktivan potrebna je vlaga od 35 % - 65 %.
- `ta ako je vlaga 70 % du~e vrijeme? U vreici se napravi smjesa tipa blata.
- `ta ako se u vreici napravi gruda od smjese? Stisnite rukom i napravite da bude praaak.
- Kako ubrzati aktivaciju vreice? Dodajte 3-4 kaaike krupne morske soli. *ne preporu
ujem. Radije dodatnu vreicu napraviti bez soli.
- Kad da promjenim smjesu? Smjesa se ne mijenja. Kemijska reakcija ova dva sastojka radi to da se praaak unutra troai. Ako vagnete vreicu 10 dana ili 20 dana poslije vidjeti ete razliku.
- Na koju odaljenost od biljke da stavim vrecicu? Krenite s 35 cm. Ako imate ventilator da puae direkt u vrecicu, ni~e. Krenite s 30 pa spustajte i pratite biljku.
- `ta ako je vreica preblizu biljci? Opr~iti e je. U nekim slucajevima ce i cijela biljka po
eti ~utjeti.
apr 2022.#2
Evo mojih, radio sam 50-50 mix po vrecici 80gr. Za box reda velicine 80x80 ne bih preporucio vise od ovakve cetiri vrecice.
Rupe sam izbusio probijacem od 8mm a vi ih mozete i skarama isjeci, kako vam god pase. Takoder vrecica ne bi trebala biti puna do vrha nego do pola da ostane prostora za reakciju.
436762436763
apr 2022.#3
Super! :thumb:
Pitanje, koliko u prosjeku traje jedna vreica tipa od 80g?
Jer vidim u prvom postu da piae da se "troae" s vremenom, odnosno postaju sve lakae, materijal "hlapi"...
Do koje onda grama~e ostavljamo ako je po
etna grama~a 80g ili 120g nebitno...?
apr 2022.#4
Ne treba ici preko 120 g ja bi rekao. Traje od 2 do 8 tjedana. Ovisi o nekoliko elemenata. Recimo, koja ti je razina vlage, koliko si rupa izbusio. Reakcija u vrecici je u biti kontrolirana reakcija. To sve u kompletu ako stavis u tacnu i 2 puta spricnes iz neke sprice za vodu, ce se zapjeniti i izlapiti jako brzo. Ovako u vrecici ne dodajes vodu, nego vlagu. Vise manjih vrecica je bolje nego jedna od 2 kg :)
apr 2022.#5
Ja sam takodjer stavio 6 vrecica na 6 biljcica. Prije ovog tutoriala, stavio sam cirka 70-75gr sode i limunske. Medjutim mislim da sam probio malene rupice, morat cu malo vece, iako je smjesa izgubila na tezini. Vec su neka dva tjedna u boksu.
e sad jos sam novi da bi rekao da vidim promjene u odnosu na prosle uzgoje ali, cini mi se da listovi nekako energicnije drze pozu..mozda umisljam ali evo kako ljudi pricaju..radi..i smrdi..i nestaje polako. Doduse ne smrdi al ima neki tezak vonj neodredjen koliko ga moj duhanom sprzeni nos moze osjetit.
apr 2022.#6
Zna
i nema viae zatvaranja ma
aka u box :lol:
im se odlu
im na novi uzgoj definitivno u isprobati.
Jel mo~e proi kombinacija sode i limuntusa?
apr 2022.#7
Limuntus je navodno isto sto i limunska kiselina. Radi toga sam napisao gore formule. Na svim pakiranjima limunske kiseline sam naisao na formulu. Ono sto je meni osobno vazno je da bude food grade odnosno da nema dodatne kemije u njoj.
437117
apr 2022.#8
@Bizzzo prepravi J u H posle 6, zbuni to kod formula ;)
Inace zamesao 80gr 50/50 i probusio previse rupa i verovatno je bilo preblizu ventilatora, pa je izgleda upilo previse vlage i skamenio spoljni deo u roku od odma
kasnije sam izdrobio to, smanjio broj rupa i udaljio malo od venta, za sad je ok ova 2-3 dana
437161437162
apr 2022.#9
Da. Deaava se upravo tako. Sto jace ventilator puse po vreici to je reakcija ja
a. Gruda koja se napravi je kao od pijeska, kao tvrda ali kad ju stisnete, se raspe opet u prah.
:vutra:
apr 2022.#10
Evo i kod mene rock'n'roll :sun2:
437166437167
Izbušio ju čikom,a sekundu nakon si gvintam,kako da ju objesim,a ne probušim vrečicu,jer ih nemam :lol:
Uglavnom,200g ne znam koliko košta,ali cca 3-5€
Malo je veča vrečica. Napisao sam staroj,da kupi još i da kupi jbne vrečice:)
Ispuh je s druge strane,gore, zato nije na sredini vrečica. Tako mi se čini,da če se u tom dijelu boxa,zadržavat,a i dva ventilatora rade,treči ulazi,dok malo porastu. Mjerim listove:)
Kod mene i rezerva proklijala:)
@TropskiZacin ,pročitaj prvi post odmah na početku. Ne mogu citirat kad editam(ubiti ne znam),bizzo je mjerio na više mjesta i iznad biljke 10-15 cm je najbolje!
apr 2022.#11
Poz imam pitanje, kako da pozicioniram vrecicu ako mi je usis zraka ispod biljke a ispuh na vrhu znaci zrak mi ide ispod biljke da stavim smjesu u neku posudu pa stavim malo pored ventilatora na dno ili da mi puse ispod vrecice(nema mi smisla)
apr 2022.#12
Ne. Identicno kao sto je slici. Relativni CO2 se penje takodjer. Nije da ostane isti gdje bude kad u sobi ili boxu nema nista. Postavi vrecicu iznad biljke, 20-30 cm. Ako imas unutrasnju ventilaciju u boxu, usmjeri je da malo krza vrecicu i da puse po njoj. Ako nemas, dodaj jedan vent onda manji. Ako vidis da se masa ne aktivira i slabije trosi, te ima slabiji miris, spustis vrecicu nize i pojacas ventilaciju unutrasnju. Svakako ne pretjeruj s blizinom biljci te velicinom vrecice. Bolje je vise manjih nego jedna velika.
apr 2022.#13
Vlaga ne prelazi 40% i nakon 20ak h,smjesa se malo pove
ala. Stvrdnula se u jedan komad,pa kad sam nakon mraka otvorio box,postiskao sam vre
icu i na oko,izgleda kao da ima dosta viae materijala437316 uglavnom to je zrak. Uz to 3G,(prva biljka,desno),prvi put prije spavanja,nije spustila listove. To mi se deaava kod strainova sa ve
im fun listovima(ato je normalno).
Drugi dio
u objavit u novom dnevniku,da ne spamam temu. Najbolji tutoriali su na 2,3 strane...ako imate pitanje ili dva oko ovoga ato sam ja stavio, slobodno me pitajte na pp.
Uglavnom,neato se deaava!!
Vre
icu cijelo vrijeme,okre
e ventilator,puau
i oko nje!
apr 2022.#14
Kako dugo traje ova reakcija? Kao pucam toaletu, imam alkoholni kis i sodu. Ali to barem minutu radi :).
apr 2022.#15
Alkoholna kiselina i soda se nigdje ne spominju do sada osim ti sada sto spominjes. Dva praha se mijesaju. Nema tekucine u prici. Vrecica od 100 g smjese, tipa 3-5 tjedana. Ovisno i jacini ventilacije unutar boxa i ovisno i vlazi.
apr 2022.#16
@Bizzzo hvala ti. Pa vidio sam zadnju sliku, limun kis. ;). Radi se to danas.
apr 2022.#17
:wave:Bizzzo legenda :clap:::respect:
maj 2022.#18
Da se upisem i ovdje, pisao sam o tome u svome dnevniku ali evo nek se nade u jednoj temi. Nazvat cu ih co2 vrecica verzija 2. Nasam sam informaciju sto se nalazi u kupovnim CO2 vrecicama, radi se o amonijevom bicarbonatu. Kemijska formula amonijeva bikarbonata je NH4HCO3. Punjenje vrecice neka bude oko 150gr kao kod kupovne, velicina vrecice odprilike nekih 20x10cm. Na vrecici je potrebno izbusiti za pocetak barem 5 rupa, a ca 2 tjedna nakon toga jos 3 rupice. Napravio sam jednu testnu vrecicu od 80gr i sada nakon tjedan dana je laksa 6gr i rekao bih da je aktivirana. Prilikom punjenja vrecica rukujte oprezno sa distancom (najbolje maskom imate ih svi haha) da ne zavrsi u ocima ili disnome putu.
439512439513439514439515439516
maj 2022.#19
@beatija bitno da je NH4HCO3? moze i E503?
Zanemari, usporedio sam CAS broj :D
maj 2022.#20
Stigla danas prava stvar jel. Ako ne mixate sami, ovo je ono ato pakuju u "original" vrecice odnosno u ove od 20 eura, 100g. Kila ovog proizvoda je oko 8eura.
440964
maj 2022.#21
Hvala momci za savjete.
Pitanje: da li je iko primjetio razliku kod primjene sode sa limunskom kiselinom i amonijevog bikarbonata. Isti efekti ili ?
Amonijev bikarbonat ima kupiti i kod nas - pretpostavljam da ga momci kupuju iz Germanije zbog provjerene čistoće -da li je iko probaš naš?
Nešto sa neta -
Amonijev bikarbonat (amon hidrogenkarbonat) je bijeli, kristalni prah blagog mirisa amonijaka, topiv u vodi.
Na 36°C do 60°C razgrađuje se u amonijak, ugljični dioksid i vodenu paru i tako izaziva pad temperature vode.
Koristi se u prehrambenoj, naročito konditorskoj industriji u svrhu postizanja rahlosti i prhkosti konačnog proizvoda.
Zanimljivo je da se, prije pojave modernih praškova za pecivo, u kućanstvima koristio za tu svrhu.
jul 2022.#22
U zatvorenom sustavu, daleko bolje rjeaenje od koriatenja vreica s CO2 je nabavka npr. Unis CO2 regulatora i obi
ne boce CO2 cca 10l.
avg 2022.#23
Mislim da su te vreice bacanje novca. Uostalom nisam primjetil da je netko izmjerio koncentraciju CO2 u volumenu aatora.
avg 2022.#24
Nisi pro
itao post a komentariaea..lijepo autor piae na po
etku da je mjerio koncentraciju CO2 sa tri razli
ita mjera
a. Hajde
itaj ispo
etka.
avg 2022.#26
Nema veze. Vjerovatno nije prvi koji tako misli jer ne cita. Medjutim eto. Ostaviti cu sada ovo za ubuduce. Sreca pa imam i dalje sve CO2 metre ako netko bas prozivku bude napravio :)
sep 2022.#27
Stigla je i moja kemikalija danas :D veceras kacim jednu po osobi u boks. :p Hvala svima koji su pridonjeli ovoj raspravi :D
Jedino sam negdje citao kao da treba bit tamna vrecica, da svjetlost ne prolazi. Vidim da ovdje nije slucaj tamna vrecica pa dolazim do zakljucka da sam tad nesto krivo procitao.
uglavnom hvala! :)
sep 2022.#28
Dobro si pro
itao. Prepruka je da nije prozirna jer se reakcija unutar vreice usporava.
452777
sep 2022.#29
Ako neko misli vjesat prozirne, obavezno zracite sobu u kojoj je box i otvarajte po mogucnosti s maskom na faci, pogotovo ako cete 1x po biljci kao @Cyric.
Produkti NH4HCO3 kod raspadanja su voda, CO2 i Amonijak - koji moze kroz vrijeme nanjeti ozbiljnu stetu plucima, jetri, zivcima... pa sve do smrti(ofc. kod zesce kolicine), posto se ljudi priviknu (tj. steknu toleranciju) na miris, pa misle da ga nema u zraku u opasnim kolicinama (ako ne zracis ce ti ostati min. 7 dana u sobi).
Radije onda manje kolicine po vrecici i tamnije vrecice - po mogucnosti ne crne ili tamno plave jer ce se Amonijev Bikarbonat ugrijati do 36 stupnjeva sto daje ubrzani efekt rastvaranja)
Better safe than sorry! :)
sep 2022.#30
Super je znat sve to. Hvala ti. Svakako cu stavit tamne vrecice jer mislim stavit 6 komada manje kolicine na 4 biljoze. Ako treba i gas masku cu nabavit. (Imam staru JNA, al mislim da to vise ne valja hehe)
Edit: @GroomingApprentice editam ovaj post iz razloga jer nisam nasao plasticne vrecice u boji, mogu ih nac sutra np, ali me zanima, dali se taj Ammoniumbikarbonat moze stavit u debele kartonske vrecice? Tipa za kruh, al debela je, jaka? A ne zelim samo pitat nekoga u pp, radije ovako jer bit ce jos ljudi kojima ce ovo past na pamet u nedostatku plasticnih obojanih vrecica. :)
sep 2022.#31
Ne, posto je jedan od navedenih produkata voda. Ako su ovakve kao ato @Bizzzo koristi onda da, posto imaju plasti
nu membranu unutra.
sep 2022.#32
@GroomingApprentice @Cyric
Ajde vec kad smo usli u temu otrovnosti, da dodam malo i definicije a i malo iz prakse.
Otopine amonijaka (10% po te~ini) koriste se kao kuna sredstva za
iaenje, posebno za
iaenje stakla. Ove su otopine iritantne za o
i i mukozne membrane (diani i probavni sustav), i u manjoj mjeri za ko~u. Otopine amonijaka nikada se ne smiju mijeaati s proizvodima koji sadr~e klor ili s jakim oksidantima, kao ato je varikina, jer se stvara mnoatvo toksi
nih i kancerogenih spojeva kao ato su kloramin, hidrazin i klor.
Kolicina amonijaka koji ostane dostupan u zraku (pogotovo u vegetaciji) moze biti otvorna tek nakon duze konstantne izlozenosti. Pricam o 72 sata u 96 sati. U kombinaciji s jakim svijetlom sirokog spektra zna doci do glavobolje ukoliko osoba koja je pod utjecajem ima nisku hidraciju tijela.
Napisao sam sve navedeno iznad gore u nekom od postova. 4 vrecice i da spavate u boxu Vam nece biti nista za 8 sati :) Probao sam i s 6 komada.
Amonijak je spoj duaika i vodika formule NH3. Pri normalnoj temperaturi i tlaku amonijak je bezbojan plin, oatra, karakteristi
na mirisa, lakai od zraka, lako topljiv u vodi. Otrovan je i korozivan prema pojedinim materijalima. Molekula amonijaka ima trigonsko-piramidalnu strukturu, kao ato je i predvieno teorijom VSEPR-a. Takva struktura daje molekuli amonijaka polarni moment i
ini ju polarnom zbog
ega se amonijak lako otapa u vodi. Atom duaika u molekuli ima jedan slobodni elektronski par, te se amonijak ponaaa kao baza. To zna
i da amonijak u vodenoj otopini mo~e preuzeti proton od molekule vode
ime nastaje hidroksidni anion i jedan amonijev kation (NH4+) koji ima oblik pravilnog tetraedra. Stupanj do kojeg e amonijak stvarati amonijeve ione ovisi o pH vrijednosti otopine - pri vrijednosti pH ~ 7 disocirano je oko 99% molekula amonijaka. Glavna uporaba amonijaka je u proizvodnji gnojiva, eksploziva i polimera. Sastojak je kunih sredstava za
iaenje. U malim koli
inama nalazi se u atmosferi, gdje nastaje zbog procesa raspadanja duai
nih tvari ~ivotinjskog i biljnog porijekla. Amonijak i amonijeve soli nalaze se u malim koli
inama u kianici, dok se amonijev klorid (salmijak) i amonijev sulfat nalaze u blizini vulkana, a kristali amonijevog bikarbonata su pronaeni u patagonskom guanu. Amonijeve soli su rasprostranjene kroz svu plodnu zemlju i u morskoj vodi. Tvari koje sadr~e amonijak ili koje su mu sli
ne zovu se amonijakali.
Stavite posudu s vodom siroku u prostoriju gdje vam je vrecica i ona ce "kupiti" odredjenu kolicinu amonijaka iz zraka jer je lako topljiv u vodi.
sep 2022.#33
Ja sam docekao kesice s amazona i napravio 6 vrecica po 30 gr Ammoniumbikarbonata i probusio po 6 rupica na svakoj i objesio ih na nekih 35+ cm od krosnji. Otrovno ili ne, danas sam proveo dobrih 4-5 sati u growu. I opet nisam napravio 70% sto sam imao na umu :p a dobro, diglo me na teren pa sam morao picit :)
453300453301
Postao sam ovisan o ovim kvacicama :D imam ih u 3 velicine
453302453303
Da dobijem kesice gdje zelim u boksu dodao sam i malo zice na plafon na par mjesta.
453304
pozdravljam!
nov 2022.#34
Uba
ene 2 vreice ukupno 140 g meaavine, stavljen i mera
co2 da ispratim deaavanja, "box" polako sreujem ostao je joa dimer da stavim na ova 2 venta ato ubacuju i izbacuju vazduh preglasni su trenutno.
457508
nov 2022.#35
Podbaci mjerac ispod vrecice kad budes zelio vidjeti reakciju direkt.
nov 2022.#36
Prosek bez vreica je bio oko 450 ppm sa vreicama oko 700, vlaga je 55% viae puta sam mrvio smesu poato se blago zgrudva
nov 2022.#37
Idu i do 1000 ppm. Medjutim kad nema doslovno nikakvog ispuha iz prostorije gdje su kesice i box. :) Neka neka, drago mi da netko osim mene ima CO2 metar :D
jan 2023.#38
Ako mislia na one kineze ,mo~ea ih imati 100
jan 2023.#40
Paae ti nadimak uz ovaj post :rasta:
apr 2023.#41
Ja se unaprijed ispricavam ako je ocigledan zakljucak kako kazete @Heretik. Kolko sam ja shvatio, problem kod limunske + sode je clumping pri vecoj vlazi, a amonijev bikarbonat "sam od sebe reagira" znaci nema problema clumpinga praha. A problem kod bikarbonata amonijevog je sta amonijak ispusta, koji realno cak bi se mogo ubrzano "cistit" u vodu da stavi se neki bubbler koji pumpa zrak iz sobe u vodu jel tako (iako to bi moglo smanjivat CO2 ali on je nekih 300 puta manje topiv u vodi nego NH3)?
Imate kakvu preporuku za CO2 senzor?
apr 2023.#42
Iz nekog razloga ne mogu editati prijasnji post tako da se unaprijed ispricavam zbog posta zaredom iako znam da je protiv pravilnika. Imate kakvu preporuku za CO2 senzor?
apr 2023.#43
Za 40 eura u pola godine , zato vreme kemijajuci zaradia 500 eura.
Nije sve u novcu ,ima neato i u rentabilnosti.
apr 2023.#44
Oprosti @imam lud da sam papir ali da me ubijes ne shvacam sto si ovom porukom htio reci.
apr 2023.#46
Mozes li reci tocno od kuda si to narucio? Koji "site"?? Drzava ili neki korisni podaci jer ovo se cini jednostavno,korisno,ispaltivo?
apr 2023.#47
Imas na amazonu, hirschornsalz
okt 2023.#49
Uspio sam napokon napraviti omjer kao kod kupovne co2 vrecice. Znaci na 50gr praha ide 1ml solne kiseline. Interval kupovne vrecice kada su sve rupe otvorene je nekih 4 tjedna. U njoj se nalazi 100gr mase. Ja sam odprilike izvukao 10 dana sa 25-30gr koliko sam testirao u malom boksu. Tu sam dodao 3ml kiseline, previse ali morao sam od nekuda poceti. Sada sam sve ponovio samo sa 1ml kiseline i izgleda odlicno. Prilikom dodavanja kiseline oprez sa licem,nosom i ocima. Pomjesati iz daljega ili korisiti masku i zastitne naocale. Takoder je pozeljno i rukavice staviti da ne bi prsnulo po kozi posto kiselina nagriza i iritira kozu i druge dijelove tijela. Toliko za sad, javim se ponovno za nekih mjesec dana sa utiscima.
489519489520
nov 2023.#50
A gdje narucis ovu kantu amonijevom bikarbonata?
nov 2023.#51
https://www.kremer-pigmente.com/en/shop/solvents-chemicals-additives/64020-ammonium-bicarbonate.html
mar 2024.#52
Proizvod košta 11€ ,a 23€ je dostava za Hr. Kod nas ne mogu nači,valjda ču uspjet,pa javim:)
mar 2024.#53
Ja sam jedino tu uspio naci, posto mi je trebao bas sad, zazmirio sam na tu dostavu :p
mar 2024.#54
Ma za 24€ dostavu im ja pušem u box:razvaljen::
One bi Co2 i ja bi jednu mulatkinju,pa ne ide.....
mar 2024.#55
Hahahah..Legenda...
Nego hajde ti nai nama bolju aemu za HR...jer u i ja morat da ~mirim ko Cyric...dosadilo viae pravit onaj miks sode i limunske..stvdrne se za par dana ko kamen i onda sumnjam da neato puno daje i kad ga smrvim..
Pretpostavljam da amonium bikarbonat ne tvrdne tako?
mar 2024.#56
https://www.njuskalo.hr/sve-ostalo/amonijev-karbonat-oglas-37593595
Evo ako kome igra
mar 2024.#57
@SAINT GERMAIN ,imaš na Njuškalu,čovjek je iz Splita. Probat ču ga zvat,jel šalje pouzečem!
https://www.njuskalo.hr/sve-ostalo/amonijev-karbonat-oglas-37593595
Ako nađeš negdje, molim te,javi ja ču isto.
Ja sam ovog zvao,ali se ne javlja,probat ču porukom
Poslao sam mu poruku,ako šalje po Hr.da mi javi!
Bog te mazo,ima samo Amonijev hidrogenbikarbonat tako nešto u formuli
Za kolače je (NH4)2HCO3 formula i kad dođe u kontakt sa zrakom,evo text
Aditiv E503 (amonijum karbonat) je amonijumova so ugljene kiseline. U svakodnevnom životu je postao široko rasprostranjen kao amonijak. Oni su bezbojni kristali, lako rastvorljivi u vodi. Molekularna formula supstance: (NH 4) 2 CO 3. Ovo je vrlo nestabilna veza. Već u vazduhu sobnoj temperaturi počinje se događati kemijska reakcija oksidacije s oslobađanjem toksičnog plina amonijaka i transformacijom tvari u amonij bikarbonat (NH 4 HCO 3). Na temperaturama iznad 60 °C, amonijev karbonat se razlaže na vodu (H 2 O), ugljični dioksid (CO 2) i amonijak (NH 3). U vezi sa oslobađanjem gasova tokom razgradnje aditiva E503, koristi se u prehrambenoj industriji. Glavna primjena je upotreba amonijevih karbonata u konditorskoj i pekarskoj industriji umjesto kvasca.
To mogu nabavit.
mar 2024.#58
Marac formula je ispravna, evo ja sam uzeo sad ovdje posto je jeftinije nego kod drugih. Napunio vrecice i radi.
Salju iz poljske pa vidi koliko je posta
https://www.biolaboratorium.com/products/ammoniumbicarbonat-ammoniak-1-kg-biomus?variant=46866183553372¤cy=EUR&utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=German&utm_content=Ammoniumbicarbonat.%20Ammoniak%201%20kg%20BIOMUS&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw48-vBhBbEiwAzqrZVNeDKEPxxH3keuiiqaZaar1UpIyRJLnZOEC9VL5Az1WmhZTo8yBcyBoCN4QQAvD_BwE
mar 2024.#59
Svaka
ast @beatija.. hvala ti..
Pretpostavljam mjerio si?
Koliko g po kesici?
Stvrdne se u kesicama?
mar 2024.#60
Nista se ne stvrdne, stavljam odokativno 4 mjerice po 25ml i 1-2ml kiseline. Drzi 14-20 dana i na dnu ostane samo malo tekucine, to je gnojivo ubiti kao nus produkt.
mar 2024.#61
Hvala buraz!
Jučer sam kupio limusku,jer ipak sve češče spavam tu dolje i neču si stavljat tako nešto u box.
Ima za kupit Co2 metar i nisu više toliko skupi. Bio je na njuškalu iz grow shopa za 30€,a u shopu je skoro 100€
Ovaj sam sada našao,jer ima pod Co2 ispitivač,metar itd.pabtreba nači,ali sve su jeftiniji 501292
mar 2024.#62
Pa ato ne kupujete kante od 10kg ,izadje ispod 5 eura kila.
maj 2024.#63
Zna li neko ima li amonijum karbonata u Srbiji?
jan 2025.#64
Eto napravio ove vrecice @Bizzzo i rade, sve to super, al u ciglu se doslovno pretvorilo, ruku cu polomit dok izmrvim hahah.
Vjv previse rupa, al naucit cu, nisam jos primjetio da staje reakcija i dalje je dignut CO2 iako je skamenjena smjesa, ali probat cu nakon sto se svih 8 skameni smrvit pa vidit jel ce taj dan bit puno vislje.
jan 2025.#65
Nemoj rukom bro... stavi kesicu na pod i lagano petom mrvi ;)
E izmjeri baa prije mrvljenja i poslije da vidimo koli
inu CO2...i onda mjeri svaki dan da vidimo koliko traje..tj. da vidimo na koliko dugo bi se trebale mijenjat kesice..i hvala unaprijed :) baa me to zanima a nemam mjera
jan 2025.#66
Mislim da sodu prvu potroai, tako da uz dodatak limunske kesica proradi opet. Sve u svemu ni soda ni limunska nisu neka cifra tako da, cekamo bankija sa infom :)
jan 2025.#67
To je super onda...samo dodamo limunske i idemo dalje...treba i to izmjerit :) @Banki10 sad su nade u tebe polo~ene..mjeri bro samo i zapisuj :)
apr 2025.#68
Niata ni od bankija ni od bizze..
Sipaj limunsku ybg
apr 2025.#69
Nit vreica nit volje. Mjerio sam vec u par navrata imate sve u mojim dnevnicima.
16. avg 2025.#70
Naaao sam ovo za 45e
Po oglasnicima oko mene CO2 boce sa dostavom su nekih 70E + mogucnost punjenja kod njih (nisu mi daleko), ali nekako mi je to overkill imati u spavacoj sobi
Pokuaavam baa naci nekakav info koliko dugo mo~e trajati tako jedna boca od 10L, ili ako ima neka kombinacija sastava da se napuni boca... ako bi to trajalo par mjeseci, mo~da bi se i isplatilo.
Nego palo mi je na pamet, imam stari vatrogasni aparat i staru ronila
ku bocu sa istim navojem kao i ove CO2 boce.
Jel moguce napraviti nekakav sastav unutra da generira CO2? Pretpostavljam da kombinacija sa Amonij bikarbonatom + HCL nebi radila jer bi bilo hermeti
ki zatvoreno u boci bez prisustva zraka..
ima dosta stvari za akvaristiku po oglasnicima i za MIG-MAG zavarivanje, pa je recimo postalo airoko dostupno :D
4. nov 2025.#71
jel tko uopce dosao do nekog zakljucka, u tako malom prostoru kao sto su boxovi, ima li taj co2 i vrecice opce smisla?
racunam da bi morali imat neki zatvoren sustav u lung room-u i izmjenjivati zrak u kojem vec ima co2, ovako vent ti izvuce zrak iz boxa prije nego sto co2 iz tih vrecica stigne utjecat na biljku.
jel tko usporedivao rezultate sa vrecicama i bez?
e da, ovi koji su probali, jel to smrdi kad pusta co2?
4. nov 2025.#72
Gdje si racunao? Ja bi rekao da ima smisla. Imas co2 realtivni i co2 raspolozivi. Uglavnom, imas gore na par mjesta gdje sam mjerio s mjeracem promjene. Neznam sta jos dodati...
4. nov 2025.#73
poato mi se aator nalazi u spava
oj sobi, a radi nou kad spavam, doaao sam do zaklju
ka da se ne isplati.
Sve je zadihtano zimi sa pvc stolarijom i dok diaem u toj sobi navecer tih 8h je ppm kao da dodajem sa aparaturom. Mjerio sam sa nekim jeftinim ato mjeri svaata i sigurno je neprecizno, ali tako generalno i cirkuliraju netom info. Osoba u manjoj prostoriji bez problema digne ppm preko 1000 nakon par sati samo sa disanjem
4. nov 2025.#74
ok @Bizzzo isprike, nisam nikad probao.
kad velim "racunam", mislim na "razmisljam" i teoretiziram s obzirom na ovo sto sam i sam se educirao. vidio sam i ovo tvoje , zato mi je i bilo malo glupo pitat, al me zanima i razmisljao bih i ja mozda probat samo tesko mi je procijenit benefit od svega toga, pa pitam
5. nov 2025.#75
Imaa na samom po
etku posta gdje je Bizzz mjerio, sve ti piae, samo moraa
itati :) Co2 je te~i pa pada po biljkama a one ga vole..i ne smrdi limunska i soda..niata se skoro ne
uje.. slobodno stavljaj.. a u slu
aju Smaka ne znam koliko bi to uticalo na zdravlje
ovjeka pa ne bih radije ako spava u istoj sobi a nije ni potrebno jel kad ljudsko tijelo stvara dovoljno CO2 u sobi.
6. nov 2025.#76
Ima smisla, ne smrdi nista, moze samo da boli glava od viska. Nije uporedjivano, al po osecaju vecina potvrdjuje 10-15% bolje rezultate. Sve u luftiranim boxovima.
Jedina mana je sto malo pa malo treba cackati te vrecice.
6. nov 2025.#77
U pravu si maestro. Nakon 2 dana se stvrdne ko kamen. Onda razbijaa petom i narednih 5,6 dana puata lagano CO2 i vidi se da biljke vole, sve se prote~u ka kesici :D
19. nov 2025.#78
Koliko mi vrećica predlažeš za box dimenzija 90×90×180 cm,za 3 biljke,i jel one traju za ceo ciklus ili kako,da znam koliko mi treba materijala.Hvala
23. nov 2025.#79
Svakoj po vreica iznad je dovoljno, samo ne providne vreice ve zatamljene...P.S.itaj cijelu sekciju.
15. dec 2025.#80
To
no, reakcija s vlagom stvara tvrdu koru. Umjesto razbijanja, neki dodaju ri~u u smjesu da upija viaak vlage i dr~i smjesu rahlijom.