LEGACY
CFL pomoc
64 odgovora6,458 pregleda
Mr. Hedaraa
POZNAVALAC851 REP28%
→ Ambasador
Mr. HedaraaPOZNAVALAC
apr 2011.
apr 2011.#1
sory ljudi na ovakvim pitanjima al nov sam u tome tako da...desava se :)
imam kuhinjsku stalazu dimenzija 41x28x59 (d*a*v) pa me zanima kolko cfl-ovki bi trebao stavit unutra za veg i za cvjet. jer me to totalno buni..
sutra idem do bauhausa u nabavu pa bi vas molio da mi to objasnite.. :)
pozdrav
herb-o-logist
ENTUZIJASTA444 REP61%
→ Poznavalac
herb-o-logistENTUZIJASTA
apr 2011.
apr 2011.#3
Ja bi na tvom mjestu rae razmislio o HPS 70w. Evo pogledaj prvi post pa vidi zaato je HPS isplativiji.
https://forums.vutra.org/threads/8276-Micro-hps-grow-box
Edit: A to ato te buni svjetlo za vege i cvjetanje, sa HPSom mo~ea odraditi i jedno i drugo.
Mr. Hedaraa
POZNAVALAC851 REP28%
→ Ambasador
Mr. Hedaraa
POZNAVALAC851 REP28%
→ Ambasador
Mr. HedaraaPOZNAVALAC
apr 2011.
apr 2011.#7
vidis vidis :) tnx na savjetu..
i da..koliko bi to kostalo sve skupa sa prigusnicom, grlo e27 i propaljiva
... i di to mogu nabavit :)
Mr. Hedaraa
POZNAVALAC851 REP28%
→ Ambasador
Mr. HedaraaPOZNAVALAC
apr 2011.
apr 2011.#8
jel zna netko gdje u rijeci mogu nabavit HPS 70W...valjda ima netko zna
GreenRyder
LEGENDA14.654 REP97%
→ Zmaj
M a n d o r
AMBASADOR3.869 REP68%
→ Legenda
M a n d o rAMBASADOR
mar 2013.
mar 2013.#10
poato se tema ovako zove,da ne otvaram novu imam jedno pitanjce....i nadam se da sam smio off-at malo...
dakle zanima me dali je netko od CFL-grow-era zamjetio da ako ventovi puau po CFL lampama da one jednostavno ne izbijaju onaj intezitet svijetla,kao kad ventovi ne puau po njima tj.ako im se ne dopusti da se zagriju na svoju radnu temp. one jednostavno ne svijetle jako kao ove po kojima ne puae i na dodir je velika razlika u temp....pa me zanima dali je bilo ve rije
i o ovome negdje ili ;)
El_Vato
ENTUZIJASTA278 REP20%
→ Poznavalac
El_VatoENTUZIJASTA
apr 2013.
apr 2013.#12
Zato ti na lampama pored vataze, lumena, pise i kolicina Kelvina, menjajuci temperaturu utices na boju svetla takozvani colour temperature, ali to svakako neces primetiti u boxu gde su temperature pribliznvae kucnoj temperaturi tj predvidjenim uslovima rada lampe... u teoriji vazduh hladi lampu, menja joj temperaturu(kelvine), a samim tim i kolicinu svetlosti (lm)
Vu ing.
POZNAVALAC1.144 REP60%
→ Ambasador
Vu ing.POZNAVALAC
apr 2013.
apr 2013.#13
Ovo mislim da nema veze. Temperatura na kojoj lampa radi ima veze sa elektronikom lampe i zagrevanjem katoda pa one kad su hladnije daju manje "lumena" a temperatura svetlosti koje daju i izrazena je u kelvinima nema veze sa radnom temperaturom i tu temperaturu ne mozes da "ohladis". To je temperatura na kojoj idealno crno telo zraci odredjenu nijansu boje. znaci idealno crno telo (kocka cistog ugljenika) zagrejano na temperaturu od 2000 kelvina ili 1726.85 celzijusa telo ce sijati (svetleti) crvenkastom bojom, ako povecas temperaturu onda ce sijati zuckasto i ako dalje nastavis da ga zagrevas sijace jarkom plavicasto-belom svetloscu i td. S tim se zaj**avao Engleski fizicar Kelvin i u njegovu cast se "boja" svetla izrazava u kelvinima. Ventilator utice na radnu temperaturu CFL sijalice i na vreme "zagrevanja" do optimalne radne temperature kad daje najvise lumena koji su uvek iste boje svetla u kelvinima.
Mogu jos da davim al mislim da je nepotrebno za ovu temu.
El_Vato
ENTUZIJASTA278 REP20%
→ Poznavalac
El_VatoENTUZIJASTA
apr 2013.
apr 2013.#14
upravo to, zagrevanjem nekog tela(koje kasnije emituje svetlost) i njegovim hladjenjem se moze uticati na spektar svetlosti, ali to vazi za neke ekstremne uslove(svakako ne u boksu) pa sam rekao da te promene ionako golim okom nisu primetne...tako da moj komentar i ne vazi za situaciju Mandorovu, ali hteo sam reci da teorijski jeste moguce... peace
Vu ing.
POZNAVALAC1.144 REP60%
→ Ambasador
Vu ing.POZNAVALAC
apr 2013.
apr 2013.#15
Ne moze se uticati na spektar svetlosti. Razmisljao sam dal da se upustam u dalju pricu ili ne i odlucio sam da se upustim cisto zbog edukacije. CFL radi tako sto preko anoda salje struju i zagreva mesavinu gasova koji se nalaze u staklenom delu CFL-ke, ti gasovi se onda "zagrevaju" i emituju ultra-ljubicasto svetlo koje pada na sloj fosfora koji se nalazi na zidovima staklene cevi. Dalje kad je fosfor "uzbudjen" on emituje svetlo (mali deo UV i IR i vecim delom vidljivo svetlo). E sad kakv je fosfor i kolko ga ima i sta ima jos odredjuje nijansu (boju) kojom CFL svetli. Ta boja je izrazena u kelvinima i pise na kutiji. Elem na kutiji (nekih proizvodjaca, ne svih) ti pise isto i optimalna radna temperatura u stepenima celzijusa. Na osnovu toga odredjujes da li CFL mozes da stavis napolje ili ne. Sad optimalna radna temperatura je temperatura na kojoj ce se najvise ili sva kolicina gasa u cevi "uzbuditi" i emitovati UV svetlo koje pada na fosfor i onda on emituje kolicinu "lumena" koja je data u specifikacijama.
Znaci od temperature sredine u kojoj se CFL sijalica nalazi zavisi dostizanje radne temperature i emitovanje kolicine svetlosti (lumena) a ne "boja" svetlosti. Hladjenjem sijalice smanjujes njenu efikasnost u smislu kolicine lumena koje daje po W ali ne mozes da utices na boju. Po tvojoj logici ako uperim dovoljno ventilarora i ukljucim klimu u sobi mogu da od sijalice koja je 6500K "napravim" sijalicu od recimo 4000 ili manje kelvina a to je jednostavno nemoguce. Jedino mogu da od sijalice koja daje 1500 lumena "napravim" sijalicu koja daje, recimo, 1000 lumena jer cu hladjenjem spreciti da se sav gas zive zagreje pa ce i manje UV svetla pasti na fosfor i on ce biti manje pobudjen i sijalica ce dati manje lumena a iste boje u kelvinima. Kad smo kod teorijski moguceg - moguce je samo dovoljno ohladiti sijalicu toliko da struja koja prolazi kroz gas ne zagreje gas uopste pa sijalica ne svetli uopste :icon_smile: a ako se gas imalo zagreje dace opet boju koja pise u specifikaciji sijalice u K. I opet da kazem ti kelvini nemaju veze sa temperaturom sijalice. Nema te sijalice koja bi ostala citava na 6500K
Ovo nije rasprava ovo je samo moj pokusaj da prenesem neko znanje. Sve sto sam napisao mozes da proveris.
M a n d o r
AMBASADOR3.869 REP68%
→ Legenda
M a n d o rAMBASADOR
apr 2013.
apr 2013.#16
zna
i dobro sam primjetio,vidim razliku pa rekoh da i to stavimo na
isto... ;)
0 REP0%
→ Istraživač
apr 2013.
apr 2013.#20
to ti nebu sljakalo spalit ces biljke kupis epruetu razbijes ju pobrusis malo i ko od majke rodjena :) cold tube od 150 w je predebeo pa se dosta lumena gubi ali kak sam cital u 420m izgubis oko 10posto znaci i dalje imas 6300lumena sto bi znacilo da ti je to kao cfl 110w znaci cfl110w ti trosi vise struje od jednog hps 70w
M a n d o r
AMBASADOR3.869 REP68%
→ Legenda
M a n d o rAMBASADOR
apr 2013.
apr 2013.#21
daj ne seri,kad tako moram re ;) jedna Cfl 23w daje cca 1750 lumena puta 4 je 7000 lumena,zna
i dodaa petu i premaaio si lumena~u hps 70w, cool tube nepotreban i te aeme , potroanja je ista ..... ;) jer u kona
nici hps 70w vue 90w ako se dobro sjeam..... i kako je nedavno bilo razgovora
na tu temu prednost hps bi bila,tvri vrhovi,prije sazrijevanje itd....a sa cfl-om nemaa potrebe za ostalom opremo kao kod hps
neato dulje sazrijevanje bez toliko velikih temp.,mekaniji vrhovi itd..... ;)
joa uvjek se
eka prezentacija tvog ureaja od 1000 eura u temi Ventilatori ;)
usrname
AMBASADOR2.080 REP17%
→ Legenda
usrnameAMBASADOR
apr 2013.
apr 2013.#22
Nema frke ovdje ću se pojasnit da ne spamam čovjeku dnevnik. Spominjao sam -20C zbog podatka sa službene stranice koja jasno i nedvosmisleno upozorava : ako se CFL koristi u hladnoj divljoj noći (pri okolnoj temperaturi od 0F/-18C ) može dati i do 50% manje svjetla .
http://www1.eere.energy.gov/femp/technologies/eep_fluor_tips.html
Naglašavam, ovdje se govori o outdoor upotrebi CFL i realnih pojava (od težeg paljenja do smanjene svjetline) do kojih može doći pri ekstremno niskim temperaturama. Takve temperature rijetko tko dostigne u growboxu. :)
Slijedi izvadak iz jednog kvalitetnog i razumnog posta sa interneta koji može pojasniti ono što si primjetio (da slabije svijetle uz ventilator). Možda se i tebi CFLke uz vent samo trebaju nešto duže zagrijati.
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?94591-CFL-usage-in-cold-weather
Zelandeth Post #5
I've had no problems with any recent CFL's starting at down to -25°C (Our freezer), though they all start dim and usually purplish at this temperature, taking a fair time to run up, but always getting there eventually. So long as the lamp isn't directly affected by strong winds, you shouldn't have any problems with them in outdoor fixtures so long as they're running to start with - just bear in mind they'll take a while to get up to temperature when turned on.
Znači čovjek govori o otežanom paljenju i sporijem dostizanju radne temperature pri -25C , te dalje s pravom pretpostavlja da bi bilo problema da se u igru (na -25C) ubaci i vjetar.
Mislim da se ti uvjeti ne mogu baš uspoređivati sa prosječnim growboxom i rasponom temperatura +15 do +40.
Pojednostavljeno, imam dojam da prosječnom CFL groweru više korisnih lumena daje hlađena lampa na 1-5cm od biljke nego nehlađena lampa na 10+cm od biljke. Možda griješim, ali nadam se da je jasan smjer u kojem razmišljam.
Mislim da je član Vu ing u ovoj temi dao sve relevantne informacije na našem jeziku koje pojašnjavaju rad CFL.
Naravno, to je samo pola istine - druga polovica se nalazi s naše strane ekrana. ;)
Osobno nisam naišao na stručna ispitivanja na osnovu kojih bi odgovorno tvrdio NE VENTILATOROM PO CF LAMPI, a opažanja jednog čovjeka, u ovom slučaju i temi (i zasad) samo tebe, previše su subjektivna i kao takva neozbiljno ih je uzimati kao pravilo - eventualno kao mogućnost.
Svakako hvala ti što skrećeš pažnju na taj aspekt hlađenja CF lampi. :thumb:
Još jednom, stvarno šteta što ne stigneš otvoriti dnevnik u kojem bi detaljnije opisao uvjete uzgoja. Vjerujem da bi onda ova tvoja opažanja imala konkretniju "težinu", a naša zajednica bi u tako prezentiranom dnevniku imala prilike štošta pročitati i naučiti.
Živio frend! :)
M a n d o r
AMBASADOR3.869 REP68%
→ Legenda
M a n d o rAMBASADOR
apr 2013.
apr 2013.#23
stavim slike danas sutra da ne ulazimo u dublju raspravu.... ;)
Naduvani_Zeko
ENTUZIJASTA249 REP12%
→ Poznavalac
Naduvani_ZekoENTUZIJASTA
maj 2013.
maj 2013.#24
Ovo je 100 % tacno.Licno sam testiro ,Imam 2 plafonjerke i u njima mi nonstop izgorevaju ,dok npr u hodniku sam stavio bez njih (cisto da testiram) ,stim da u hodniku vise puta upalim i ugasim svjetlo,
Dosad su mi po 2 para izgorela a u hodniku nijedna.
Kako sam skonto kod CFL je najbolje kad je odvojeno i grlo i ona ,da nista ne dotice bar par centi.
PlasticPeyote
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
PlasticPeyoteISTRAŽIVAČ
nov 2013.
nov 2013.#25
ja sam savraeno zadovoljan sa mojim CFL lampama.
imam 2x45 6400K (2500 din.hidroponika)
i to je sasvim dovoljno za 4 biljke.
ovo su moje,slika govori sama za sebe
a za cvetanje na ove dve ide i jedna od 250w 2700K(3500)din.
i to je to
PlasticPeyote
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
PlasticPeyoteISTRAŽIVAČ
nov 2013.
nov 2013.#27
hps 250w sa priguanicom,starterom i cool tube izae oko 60-70e,.
a mene je opremanje boxa za 4 divne biljke koatalo 30e.
i kada dam ja 30e za cfl 250w 2700k,opet neu premaaiti cifru od 60-70 e.
ja koristim northern lights auto fem.skunk seme.zato me je koatalo 10 funti vae.ali oni koji ~ele da rade sa nebrendiranim semenom,4 biljke mogu sjajno da izvegetiraju sa 30e.
to je drugari,poenta moje pri
e.
peace :)
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
nov 2013.
nov 2013.#28
sve stoji kako kazes ako kupujes u hidrop. koji su najskuplji u srbiji, ali na svu srecu nisu oni jedini gde se moze kupiti ;) hps400w se nabavi za 40e bez problema ako malo pronjuskas (hps250w za 30e), al ok, odradice ti to posao, mada kad probas hps videsec razliku, licno sam krenuo sa cfl pa govorim na osnovu iskustva, to je poenta moje price, peace
PlasticPeyote
ISTRAŽIVAČ83 REP22%
→ Entuzijasta
PlasticPeyoteISTRAŽIVAČ
nov 2013.
nov 2013.#29
jasno ko dan.
upravu si za hidroponiku.najskuplji su.meni su u komailuku pa mi zato najviae odgovara :)
ovo mi je prvi grow u box-u i ekstremno sam zadovoljan.predpostavljam da u kako sti
em iskustvo,razmotriti ugradju hps-a ili led lampi.otom potom.
5 REP10%
→ Istraživač
apr 2011.
1 / 33
apr 2011.
sep 2015.