VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojproblem oko vlaznosti
LEGACY

problem oko vlaznosti

138 odgovora10,401 pregleda
mattkgISTRAŽIVAČ

jan 2011.

ovako imam ovaj komplet http://www.hidroponika.com/?id=bf8011dd0bc4be1c32ed1f457976acc4,povezao sam sve kako treba.znaci jedan vent da izbacuje kroz ct vazduh iz boksa.Mnogo mi je mala vlaznost oko 30%.ne mogu da je podignem ni vlaznom krpom ni posudam sa vodom ni aparatom za vlagu.mislim da gresim negde oko ventilacije.koji vazduh da ubacujem u boks iz sobe ili spolja???zanima me jel treba nocu da radi ventilator mislim kada ne rade sijalice,zato sto mi je vlaznost tada 77 %?zanima me jel treba da radi oscilirajuci ventilator nonstop?hvala unapred

jan 2011.

Pokuaaj iz "spolja".Napolju je ve a vla~nost,bar bi trebala biti.
mattkgISTRAŽIVAČ

jan 2011.

da ali napolju je hladno temp 2 C dal to smeta ?
GreenRyderLEGENDA

jan 2011.

.....da ventovi ti trebaju radit preko noci, kaj vjetar nocu ne puse? oni od CT netrebaju, zato ti i je velik postotak vlage po noci ako nemas ventilaciju....pa stavi u sobu hydrometar i vidi kakva ti je vlaga u sobi, sigurno veca nego u boxu....ako je malo vise od 40% lako ces ju sa krpama ili ovlazivacem dignut na 60% u vegi a za cvjetanje ti ovak i onak treba vlaga od 40% a kad ti naraste da ju prebacis na 12/12 sama lisna masa ce ti dodatno povecat vlagu..... ....moj savjet, stavi na radijatore u sobi one keramicke posudice u koje stavis vodu i onda isparava, provjetri malo sobu i sa nekim rucnikom u boxu vjerujem da ces uspjet dignut postotak vlage....jesi probo onak stavit posudu s vodom u nju rucnik i sve to ispred venta za upuh zraka u box? ....da bar ja imam u prostoriji u kojoj mi je box radijator i prozor koji mogu normalno otvorit, pa di bi mi bio kraj.....u prostoru di je moj box zrak je suh i ustjali a postotak vlage 20%-25%, izrazito suh zrak, pa ti u tim uvjetima podigni vlagu na 60%.....

jan 2011.

Imam indenti an problem, s tim da mi je u predprostoru suh zrak zbog grijalice. Isto imam posude s vodom unutra, ispred ventilatora za ubacivanje zraka vla~nu spu~vu ali ne poma~e, neato je preko 30% a po noi oko 65% jer se gasi ventilacija sa svjetlom. Planiram staviti na reflektor nekakvu posudu da isparava pomou topline, hoe li to pomoi neznam ali isplati se probati. Jutarnje prskanje biljki nije dalo nikakav efekt, im se pali sunce vlaga rapidno padne, u 20tak minuta na 30%. Nemam druge ideje, samo da naem pogodnu posudu za staviti na reflektor pa ako vlagu dignem bar na 40 biu zadovoljan jer sam na pola vegetacije a za cvjetanje mo~e proi vlaga od 50% (a i du~a je no).. Direktan vanjski zrak mi je nedostupan.
GreenRyderLEGENDA

jan 2011.

....slicni problemi kao kod mene, moje saucesce :-(.....ja kad se trudim mi je oko 45-50%......jesi probao sa onim kuglicama, cuo sam da dugo ostaju vlazne i isparavuju vlagu.......

jan 2011.

Glupo je da nagaam ata bi bilo kad bi bilo.Postoji termometar,postoji "vlagometar".Trebaa se igrati i provati.Ja sam imao svakakve oscilacije,temperatura bez svijetla 10c pod svijetlom 28.Vlaga od 30 pa do 80c.Puno odstupanja,ali ja sam na koncu stonirao kao kralj:) Ok je te~iti idealnom,ali nekad je teako.Ima va~nijih parametara koji se ne smiju zahebati npr. velika temperatura,pregnjojavanje,prezalivanje...Postoji danas puno ureaja za sve to dovesti u tip-top stanje,ali to zahtjeva novca pa treba razmisliti o vlastitoj ekonomskoj ra unici...utu i brdo love ili ubrati 10% manje.Na kraju nije bit sve automatizirati,zapravo kako komu.Najbolji je osje aj zapravo kad doe berba,pa kad ti biljka samim urodom i kvalitetom "re e" koliko si se trudio. Sretno i bez panike,ionako je ~ivot da se u i:)

jan 2011.

Pada mi joa na pamet (ako ne proe sa isparavanjem sa reflektora) da promjenim re~im zalijevanja, manje i eae. Trenutno su mi veina u 10 lt kantama i od zadnje kiae je proalo 7 dana a vlage joa ima na 10 cm dubine, ne puno ali dovoljno da ne zalijem joa bar dan-dva. Ako bi zalio svaki 3i dan sa manjom koli inom bie i neato viae vlage( nekom kur evom logikom). Probau i to. Gdje su iskusnjare sa dugim repovima????
FalconENTUZIJASTA

jan 2011.

ako se vec zrak dovodi u box iz te prostorije...riblji-ti imas potkrovlje,onda u tom potkrovlju par posuda s vodom i krpama...da se prvo digne vlaga u tom prostoru..a zatim mozes i to cesce zaljevati,a manje(svaka 3-4 dana je ok)...hidroton kuglice postaviti na vrh zemlje jedan red,prskati biljku i taj sloj hidrotona kad god stignes(ne treba zaljevat,samo to smociti)..posude s vodom u box i krpama i ispred venta(koji ubacuje zrak u box) posudu s vodom i krpama..to sve ti mora sigurno podici vlagu,jeste malo zafrkancije..ali to izduras u vege,kasnije ionako ne treba(u cvjetanju)..a postoji i opcija ovlazivac,koji dode od parsto kn.na dalje

jan 2011.

Imam svaata ve, to sam postavio joa prije nego sam imao hidrometar, nije neki ali bar pribli~no pokazuje stanje. Dvije kante su u predsoblju, dvije posude u boksu, spu~va na ulazu venta koja je uvijek vla~na. Danas sam upalio i grijalicu jer najavljuju zahlaenje a ne ~elim da mi vent vu e zrak hladniji od 10 supnjeva jer aiba direkt na biljke, ona joa dodatno suai zrak. Ina e sam prskalicom apricao i unutar boksa kao i po zidovima predsoblja (da otpuata vlagu i tamo). Probau sa tim isparavanjem sa reflektora a i vla~nu spu~vu u staviti sa unutarnje strane venta iako e je onda osuaiti jako brzo, prebrzo. To su jedine ideje rjeaenja problema ali ako ne bude ialo pre~ivjet e i na 30% vlage. Glavu ionako razbijam sa samo jednom stvari :sick:a ne sa *****rijama koje ne mogu rijeaiti. High (he he) tech rijeaenja neznam a i nemam bud~et za njih. Bie ve neato, treba bit optimist.

jan 2011.

Hidro kuglice, he he, a mogu li briketi od psa? I oni dr~e vlagu dugo!!! Neznam koji im je ph ali definitivno imaju kalcija. Ma neato si brijem da bi ti briketi bolje upili i du~e puatali vlagu od spu~ve.
FalconENTUZIJASTA

jan 2011.

pa provjeri tocno sastav tih briketa..da ne oneciste zemlju na bilo koji nacin...ako sve stima,ne vidim razlog zasto onda nebi mogli ti briketi...ako si upalio grijalicu da grije..na nju ili ispred nje stavi te kante s vodom i krpama,spuzvama....a to sto bi ti na reflektor,nije to losa ideja,samo ako si siguran da NI U KOM slucaju ti se nece voda proliti po zarulji,CT-u ili struji,kablovima

jan 2011.

Sutra u probati sve solucije pa emo vidjeti, brikete ipak neu na zemlju stavljati ali u njih umjesto spu~ve i krpe isprobati. Sutra e report o stanju, poato im dan po inje u 5 popodne tek negdje nave er u o itati situaciju, ako ode 10% gore to e biti dobar posao i primjenjiva metoda za sve ostale sa sli nom situacijama u budue. Tako mo~da ostavim i ventilaciju u periodu mraka koju sad gasim sa lampom ali planiram imati protok kad doe u cvjetanje, sreom imam regulator na adapteru za brzinu pa samo malo smanjim okretaje.
mattkgISTRAŽIVAČ

jan 2011.

da krenem od pocetka :).napravio sam na terasi kutiju koja se sastoji od 5cm stiropora,5cm kamene vune i 9mm usb ploce,dimenzija 1.5m x 1.5m x 2.2 m.kada otvorim prozor od sobe ulazim u tu kutiju.U tu kutiju sam stavio ovaj boks http://www.hidroponika.com/?id=bf801...76acc4 dimezija 1m x 1m x 2m.povezao sam vent da izbacuje kroz ct napolje vazduh iz boksa.ubacio sam 1 oscilirajuci vent u boks da simulira vetar.kada mi sve to radi vlaznost mi je mnogo mala,negde oko 30% cak i manja.kada sijalica ne radi tada mi ne radi ni vent koji izbacuje vazduh,ali radi mi oscilirajuci vent,tada mi je vlaznost 60%.Kada radi sijalica i kada iskljucim vent koji izbacuje vazduh kroz ct vlaznost mi skoci na 40% cak i vise,ali mi i temp poraste.cim ukljucim vent vlaznost mi padne na 30 % veoma brzo.imam biljke unutra 6 dana.pocele su da budu bolesne(zute)...Pitanja: 1.koji vazduh da ubacujem u boks spoljni ili iz sobe(tu je temp. oko 22C i vlaznost 40%)? 2.kako da povecam vlagu?pokusavao sam mokrom krpom,posudama sa vodom,i aparatom za vlazenje nista nisam uspeo da uradim. 3.da li mora oscilirajuci nonstop da radi? 4.da li mora prozor da bude otvoren,tako da soba i ova moja kutija budu satavljene a ne da bude prozor zatvoren.? 5.dal mogu povremeno da otvaram prozor? HVALA UNAPRED
mattkgISTRAŽIVAČ

jan 2011.

da krenem od pocetka :).napravio sam na terasi kutiju koja se sastoji od 5cm stiropora,5cm kamene vune i 9mm usb ploce,dimenzija 1.5m x 1.5m x 2.2 m.kada otvorim prozor od sobe ulazim u tu kutiju.U tu kutiju sam stavio ovaj boks http://www.hidroponika.com/?id=bf801...76acc4 dimezija 1m x 1m x 2m.povezao sam vent da izbacuje kroz ct napolje vazduh iz boksa.ubacio sam 1 oscilirajuci vent u boks da simulira vetar.kada mi sve to radi vlaznost mi je mnogo mala,negde oko 30% cak i manja.kada sijalica ne radi tada mi ne radi ni vent koji izbacuje vazduh,ali radi mi oscilirajuci vent,tada mi je vlaznost 60%.Kada radi sijalica i kada iskljucim vent koji izbacuje vazduh kroz ct vlaznost mi skoci na 40% cak i vise,ali mi i temp poraste.cim ukljucim vent vlaznost mi padne na 30 % veoma brzo.imam biljke unutra 6 dana.pocele su da budu bolesne(zute)...Pitanja: 1.koji vazduh da ubacujem u boks spoljni ili iz sobe(tu je temp. oko 22C i vlaznost 40%)? 2.kako da povecam vlagu?pokusavao sam mokrom krpom,posudama sa vodom,i aparatom za vlazenje nista nisam uspeo da uradim. 3.da li mora oscilirajuci nonstop da radi? 4.da li mora prozor da bude otvoren,tako da soba i ova moja kutija budu satavljene a ne da bude prozor zatvoren.? 5.dal mogu povremeno da otvaram prozor? HVALA UNAPRED

jan 2011.

Neznam zaato nova tema,i novi post,skoro isti kao stari?Ne ku~im,ku~im,al neku~im:)`ta pitaa za prozor,otvori ga ako ne ugro~ava sigurnost,i ako ne remetia fotoperiod,provaj sve,ako ne ide odustani.Nemoj samo da se igraa s temperaturom,nemoj nikad da bude prevelika.A vlaga,pa ko je:bananabang:,imaa dovoljno drugih stavki da vodia ra una.Vlaga ti je super kakva je bila meni. Ali joa nema slike,pa niko nezna o emu pri amo,nema ni slike samog boxa,po 2 put...

jan 2011.

Ako ti je boks spojen sa prozorom nekom logikom mislim da imaa radijator ispod tog prozora koji sada grije. stavi na njega posudu sa vodom koja e isparavati i neka bude odmah ispod venta (valjda imaa usisni). Ja imam sli an problem sa vlagom i prije par sati kad im je zapo eo dan napravio sam odreene akcije oko toga. Za sat dva u provjeriti da li sam postigao podizanje vlage pa u napisti eventualne promjene. `to se ti e ~utila imaa nekakav viaak ili manjak, ti najbolje znaa ato si radio a pitanje postavi sa slikama na temu "problemi tokom uzgoja".

jan 2011.

Evo update sa pokuaajem da dignem vla~nost zraka. Uspjeh skroman, djelomi an ali neu ~uriti sa zaklju cima. Na reflektor koji je vru stavio sam glinenu posudicu iz koje je za dva sata isparilo oko 0.03 (od cca 1.5 dc), mjerica rakijice iz birtije uz nju je i joa jedna iz koje o ekujem manje isparavanje a i na hladnijem je dijelu jer je od kartona. Sa unutarnje strane venta su natopljeni briketi za ~ukca u mre~astoj aai za olovke a sa vanjske je vla~na spu~va. Evo fotki da ne kenjam bezveze. Kao ato ve rekoh promjena je skromna ali ni ne vjerujem baa svom hidrometru, sad sam smanjio protok zraka, unutarnji vent je ionako na minimumu, osim toga imam u prostoru par otvorenih posuda sa vodom kao i u predsoblju. Vidjet emo do jutra kolika koli ina je isparila, vla~nost sam digao sa 30tak na oko 35-36. I dalje u eksperimentirati pa nekakvi rezultati e ve biti.
mattkgISTRAŽIVAČ

jan 2011.

konacno evo slika.da ne ponavljam pitanja posto ih vec znate :)
SiDAMBASADOR

jan 2011.

ventovi trebaju raditi non stop... zna i simuliraa vjetar! neznam gdje je problem prevelike vla~nosti, ali mislim da ti je to takoer do ventilacije... zrak iz sobe ubacujea u boks... (DONJI VENT), a topli "zagaeni" zrak aaljea van (GORNJI VENT KOD LAMPE) (ZRAK IZ SOBE UZIMA` IZ RAZLOGA JER JE ZA SADA OVAJ VANJSKI PREHLADNI I RADI POMUTNJU U BOKSU KAJ SE MENE TI E) eto tolko od mene, kolko sam uspio sve to pohvatati... odgovorit e ti joa netko sa viae i bolje informacija... ja sam zmazani gerilac ..... :icon_lol: BTW: nice job za box... :thumb: P.S. takoer vla~nost mo~ea dizat raznim posudama sa vodom, mokrim krpama, netko je ak i ubacio onaj osvje~iva zraka koji radi paru kada stoji u vodi...
mattkgISTRAŽIVAČ

jan 2011.

tako sam i povezao gornji da izbacuje iz boksa napolje...izgleda da gresim kod ubacivanja vazduha u boks,kako je na slici ja ubacujem spolja vazduh u boks a to izgleda da ne valja.moracu iz sobe ali to mi je veliki problem posto mi prozor mora biti zatvoren...pokusavao sam kao sto se vidi na slikama i sa posudama i sa krpom i sa aparatom za vlagu i nista nisam uradio povodom vlaznosti...cim mi radi vent koji izbacuje iz boksa vazduh meni vlaznost spadne na 30% cak i manje..
SiDAMBASADOR

jan 2011.

>.. probaj regulirat okretaje... to ti je isto jedan od bitnijih stvari (za vent. i vlagu) ventovi bi trebali biti spojeni na neki potenciometar... najbolje da uzmea onaj adapter koji ima mogu nost mijenjanja ja ine...
euforijaAMBASADOR

jan 2011.

Hahaha ovo si nisam ni blizu tak mogo zamisliti! Jesi ti siguran da nikom nije bar maaalo cudna ta kutija na terasi??
mattkgISTRAŽIVAČ

jan 2011.

nisam siguran.ali retko ko moze to videti posto sam na zadnjem spratu.moze samo komsija koji je pop,posto su nam terase sastavljene ima pregrada izmedju ali moze da vidi...probacu da smanjim brzinu vent mislim da ce to da pomogne...
GreenRyderLEGENDA

jan 2011.

......onda ti je prejaka ventilacija i neuspjevas vlagu zadrzat u boxu, kao sto SiD kaze ako ti temp nije problem odnosno nije previsoka da ju moras rijesavat sa jakom ventilacijom smanji ventove da pusu slabije i trebao bi dobit veci postotak vlage.....sve pohvale za box, samo naprijed.....:clap::clap::clap: EDIT-sorry tek sam sad vidio tvoj post iznad.....

jan 2011.

Evo ja i dalje nikako na zelenu granu sa vlagom u zraku, ventove sam smanjio ali onaj unutarnji ne mogu jer je ve na minimumu, jedino da ga ugasim skroz a ove ulazne da poja am, ina e nema simulacije vjetra. Taj unutarnji nije onaj klasi ni sa propelerima nego "tower", vertikalni, tako su mu i propeleri slo~eni. mo~da on isuauje zrak. Jedino to preostaje da testiram na na in da ga ugasim kompletno. Danas sam nakon neuspjeha sa posudama sa vodom, krpama, spu~vama, stavljanja glinene posude na reflektor koji zagrijava (isparava) vodu... ima toga, odlu io doslovno istjerati vlagu u zrak. Uzeo sam kuhalo za vodu i svu tu vodu stavio na to ku vrijenja i vratio sve na svoje mjesto, parilo se kao u sauni. Efekt ovakav, natjerao sam vlagu na 40%, grijalicu u predprostoru isklju io da ne suai. U predsoblje sam u nekoliko airokih posuda takoer stavio tu kipuu vodu da usisnici hvataju vla~an zrak, dimilo se poateno. Akcija parenja sam zavraio u 6, joa za mraka sam sve poprskao atrcaljkom, biljke, zidove... Sad doem u obilazak i osjetim ve da je zrak suh kao barut a kazaljka na minimumu. Zna i niata nisam napravio, u 4 sata sve se vratilo na po etak iako je dio vode iz posuda neato opao. Ma to je nevjerovatno, neznam viae ato da napravim, o ito u morati kupiti ovla~iva zraka a koliko vidim to su igra ke za veli inu stana a ne box od ne 3,2 m3 a nisu ni jeftini. Najmanjeg kapaciteta su neki koji izgledaju kao dje ije igra ke (nema nikakvih detalja i specifikacija o njima }NJ marke). A jedino da tako neato kupim. Koliko je uope bitna vlaga zraka, ma pitanje je glupo, bitna je. Joa jedan troaak, ne kukam oko njega ali pre i mi je i ph metar (imam zalihu kianice pa se "avercam"). Niata, morae pasti taj aoping, nema druge, pogotovo ato imam potrebu i za grijalicom u predprostoru koja dodatno suai zrak, a ak i bez nje je vlaga nikakva. Mialjenja, iskustva?
mattkgISTRAŽIVAČ

jan 2011.

imam ja ovaj aparat http://www.takolako.rs/user/ovlazivaci-vazduha/medisana-ovlazivac-vazduha-medibreeze-plus/44_1022_19065_1_0_0/item.jsp vidi se na slikam sto sam postavio.mogu ti reci da nisam uspeo nista sa njim da dignem vlagu.ali dobro mozda bi podigao vlagu da nemam problem sa ventilacijom...sta znam probaj ja nisam zadovoljan sa njim

jan 2011.

Da mi je znati gdje ta vlaga nestane. Eksperimentirau joa malo sa ventovima jer o ito da se vlaga vrati kad se ugasi sistem, kad se gasi svjetlo gasi se sve ostalo i onda je vlaga oko 35%. Ja planiram kupiti indenti an samo ato mu je posuda sa vodom 3,2 lt i namjenjen je za prostore od 30m2. Gledam specifikacije od tvoga sa stranice od proizvoa a, ne piae za koliko je m2 pogodan, s ozirom na tank rekao bih da je za manje prostore. `to ti piae na kutiji? Jesi ga isprobao u sobi i onda u njoj usporediti promjenu?
mattkgISTRAŽIVAČ

jan 2011.

pocinju da mi se suse biljke(vege. 12 dan) ne znam sto...povezao sam kao sto je na slici(1 vent da kroz crevo hladi ct).1 vent oscilujuci u boks za simulaciju vetra.imam 3 otvora pri dnu boksa da ulazi svez vazduh.vlaznost mi je oko 55% konacno :) temp. je oko 21.5 C.da nije mala? na crevu koje hladi ct stvara se bas dosta kondenzacije i mokro je,mislim i da je to uzrok tolike vlaznosti.biljke su mi dosta zute.ct je udaljen oko 60 cm MH600.ne znam sta da radim?? Evo slike: http://img830.imageshack.us/img830/4016/25012011373.jpg http://img204.imageshack.us/img204/5918/25012011374.jpg http://img143.imageshack.us/img143/470/25012011375.jpg http://img155.imageshack.us/img155/4079/25012011376.jpg http://img718.imageshack.us/img718/8009/25012011377.jpg http://img51.imageshack.us/img51/7493/25012011378.jpg
SulundarAMBASADOR

jan 2011.

ne mogu da nadjem koju zemlju koristis,kakvu vodu,proveravas li ph..? Po ovim slikama,kao da imas problem sa duzinom creva,a ne biljkama. Slikaj to malo bolje i daj navedene info...mislim da je to u pitanju. Slicno ovome https://forums.vutra.org/threads/7320-problem-kod-lisca?p=152951&viewfull=1#post152951 pozz
FalconENTUZIJASTA

jan 2011.

Ne znam...al meni se isto tako cini...pa kolko to imas zavoja u crijevu?....cini mi se 3-4,a reko si da jedan vent hladi-puse prema lampi u ct-u,a drugi vent,sta bi trebo izvlaciti taj zrak iz ct-a(jaci vent)jel imas taj?...i jos malo infoa istipkaj kako je i sugeriro Sulundar....gore ima i pitanje od ribljeg sp.da mu nije jasno di vlaga nestaje...pa ja mislim da ta vlaga ne nestaje nigdje,nego ventovi sta pusu u samom boxu,za mjesanje zraka..oni stvaraju struju koja cirkulira i samim tim kad hidrometar mjeri vlagu,ne moze ocitati vlagu,iako je ima neki postotak...nego u vecini slucajeva hidrometar koji je na udaru takvog venta,ocitava jako nisku(suhi zrak) vlagu(20-30%),mozda grijesim,al mislim da je tako..
mattkgISTRAŽIVAČ

jan 2011.

zemlja: carobna zemlja,ph - 6 ,ove linka http://www.iva-agrar.rs/iva-agrar/carobna-zemlja.html imam ovaj merac http://www.hidroponika.com/?id=509a49caa3bfcb5def55ab1f68dbd902 izmerio sam ph zemlje i nije kako treba :( izmedju 7-8 ).kako da smanjim?da sipam sto vise vode sa manjom ph.imam minus ph tecnost na koliko da smanjim ph vode koju sipam u saksije?evo ponovo slika ventilacije i biljaka: http://img94.imageshack.us/img94/8522/1003072v.jpg http://img820.imageshack.us/img820/3535/1003073r.jpg http://img541.imageshack.us/img541/8339/1003076j.jpg http://img819.imageshack.us/img819/5864/1003078u.jpg http://img9.imageshack.us/img9/833/1003079j.jpg http://img255.imageshack.us/img255/4941/1003080t.jpg sistem ide ovako crevo(uzima vazduh spolja) koje dolazi do boksa na dnu ulazi u boks spaja se sa ct pa ide ponovo crevo koje se spaja sa vent koji izbacuje vazduh napolje znaci ovaj sistem samo hladi sijalicu.vent je jak evo linka http://www.hidroponika.com/?id=c966af9d58f32997fe6af1743a6a3f1d radi na Hi 210m3/h.boks ima jos tri rupe koje sluze za ulazak svezeg vazduha.u boksu imam oscilujci vent koji simulira vetar.biljke su mi sve gore i gore sem ove poslednje ali i ona pocinje polako da zuti.sta da radim?

jan 2011.

Dobra zemlja je Substral terramagna i composana i neke koje se spominju na forumu da su ok,pretraži malo dnevnike šta se koristi.Ovo "čarobna zemlja" zvuči smiješno al neču sad u to. Taj PH mjerač nije mjerač nego igračka iz kine, kupi neki digitalni od 50+€ a trenutni daj nekim klincima da se igraju s njim,nažalost. Usmjeri iduče slike na biljke,box si uslikao od glave do pete i mislim da nije u njemu problem.Kad zaliješ zalij cijelu zemlju dok malo ne procuri,svakih par dana dok se zemlja ne osuši.Nemoj samo namočiti malo okolo biljke,treba korjen da raste kroz vlažnu zemlju. Polako,narasti če,nema panike.

jan 2011.

zemlja: carobna zemlja,ph - 6 ,ove linka http://www.iva-agrar.rs/iva-agrar/carobna-zemlja.html imam ovaj merac http://www.hidroponika.com/?id=509a49caa3bfcb5def55ab1f68dbd902 izmerio sam ph zemlje i nije kako treba :( izmedju 7-8 ).kako da smanjim?da sipam sto vise vode sa manjom ph.imam minus ph tecnost na koliko da smanjim ph ... Na taj ph metar sam neki dan naletio na netu, jeste zgodan ato je 3 u jedan ali njegova cijena je manja od dolara, tako neato, dno cijene. Sumnjam da mu mo~ea vjerovati i ne bi me udilo da pokazuje krive mjere za viae od jedne jedinice tako da tvoj ph mo~e biti i ispod 6 kao i iznad 9 a ovaj bi ti pokazivao ko zna ato. Budem kasnije poslao link od stranice prodava a sa tom nevjerovatno smijeanom niskom cijenom. Mo~da se i varam, ako znaa nekog ko ima "pravi" ph mjera mo~ea testirati odstupanje pa me demantirati, i ja bi rado kupio za par eura tako neato sa poatarinom umjesto da dam 40-50 eura za pravu stvar. Ovdje negdje sam ga naaao http://stores.ebay.ph/xiao2huan ne da mi se sada listati jer ima hrpa toga ali cijena sugerira da je u pitanju igra ka.

jan 2011.

Imam i ja analogni koji stoji za ukras,ali kupio sam digitalni čim sam isprovao ovu igračku i vidio da sam bacio 15€. Digitalni i ovo se nemože uspoređivati. To zaključi i klinac u osnovnoj.
mattkgISTRAŽIVAČ

jan 2011.

znam da je sranje cim nije digitalan...kupicu sto pre uredjaj i za ph i za EC sve u jedan...posto imam onu tecnost koja smanjuje ph danas sam zalio sa ph 3.5 i malo sam uspeo da smnjim ph zemlje na 6-7...zanima me da li cu unistiti tako biljke ili necu???P.S.HVALA
FalconENTUZIJASTA

jan 2011.

eto da se i ja nadovezem na tu "igr a cku" od ph-vaznosti-svjetlost-metar:)...imam ga i ja,isti takav(narucio ga za nekih 20kn sa aukcije.hr)..i mjerio sam odstupanja....odstupanja u vodi kad mjeris ph su minimalna(takorekuc pokaze isti ph kao i digitalni)...ali odstupanja kad mjeris ph zemlje su vidljiva...taj ph mjerac odstupa dosta u mjerenju zemlje od digitalnog...ne znam zasto,mozda mu je s tom sondom teze izmjeriti "pravi" ph zemlje...al kako sam reko,ph u vodi je izmjerio tocno kao i digitalni i kao i tekucina za mjerenje(svo troje sam bas usporedivo,namjerno sam spustio ph vode na nekih 3-4 pa opet podigo na 9-10 bas da vidim oce li tocno izmjeriti)
mattkgISTRAŽIVAČ

jan 2011.

citao sa o njemu na hidroponici gde je i kupljen.isto to kazu da u vodi meri dobro ali kada ubacis u zemlju daje druge rezultate odnosno vise pokazuje ...Please odgovorite mi za biljke :)
Corto MalteseISTRAŽIVAČ

jan 2011.

Ja sam nameravao da porucim 1 komplet 600 w sa hidroponike,ali sam citao po nekim forumima da satori imaju neku gresku,tj da ispustaju hlor .Sada ne znam koliko je to tacno ,sve u svemu puno srece sa uzgojem ,oprema izgleda vrh .Svaka cast za trud .
tinitusENTUZIJASTA

jan 2011.

vidim da imas home box, ja sam i njemu vlagu rijesio tako da ulijem 2 prsta vode u dno boxa i tanjuri od kanti su u vodi, ne ulazi u njih a dno boxa je vodonepropusno
slobodanAMBASADOR

jan 2011.

ajoj lepe li teme... ima stvarno puno pitanja,i odgovora,ali aj i ja da kazem koju... najpre svez vazduh koji se dovodi u box ne sme da bude ispod 16'c. sve ispod toga skodi biljkama. ja licno ga odrzavam na nekih 20'c. u nekim idealnim uslovima vazduh unutar boxa bi trebao da se menja na svakih 5 min. u principu kod mene se dovodi i odvodi vazduh non stop,izuzev u tri pauze po pola sata,kada mi se ventilacija kompletno gasi jer biljke obogacujem sa co2. rotirajuci ventilatori treba da rade non stop i da mesaju vazduh unutar boxa. netreba da rade na najjacem,dovoljno je i na blagom. nijihov jedini posao je da mesaju vazduh izmedju listova i eventualno otezaju bubama da se skupljaju... sto se tice problema vlaznosti,ocigledno je da je problem u ventilaciji. pokusajte da stavite izduvni ventilator na tajmer,tako da radi 15min,pa onda neradi 15 min,i tako u krug 24h. a isto se kao dobro resenje se i pokazala kombinacija potenciometra i tajmera... nocu je isto potrebna ventilacija da radi pogotovo oni rotirajuci ventilatori. temperaturu od 21'c dok su lampe upaljene pokusaj da dignes na 26'c,a nocu nek ti bude oko 20'c. ph zemlje mozete da povecate ili smanjite tako sto uzmete vecu posudu i u njoj nastelujete ph koji vam treba i onda bukvalno saksiju zaronite u tu kofu malo sacekate i izvadite. ponovite taj postupak nekoliko puta ali bi bilo dobro da svaki put uzmete svezu vodu sa nastelovanim ph... nemoj nikako da zalivas biljke sa vodom ciji je ph 3,5! nije mi bas jasno koja ti je svrha ct ako ga drzis na razdaljini od 60cm od vrha biljke??? moj reflektor bez ct tj sijalica od 600w stoji na 40cm od vrha biljke. pokusaj da dovodis vazduh u ct direktno izvan boxa,a da ti ventilacija sluzi samo da bi menjala vazduh unutar boxa.jedino sto u tom slucaju stavi mrezu za komarce na pocetak cevi,da ti slucajno neulete neke bube jer ce zavrsiti direktno na sijalici... slike su ti dosta lose,ali mislim da imas problem sa vodom kojom zalivas. pokusaj da prokuvas vodu i profiltriras,pustis da ti odstoji bar 24h,zatim joj spustis ph na 6,5 i zalijes bilke. nisam bas najbolje razumeo ribli specijalitet kako zaliva,ali bi trebalo da bude zalivanje na svaka 2,3 dana. uprevo iz tog razloga i pricamo da je dobro da se u smesu zemlje ubacuje perlit i vermikulit. ja licno sam dosta experimentisao i konacna smesa koju koristim je terra magma,perlit,vermikulit,kokos vlakna,pesak i zeolit... uz duzno postovanje prema popvima,za grov netreba niko da zna niti da ga vidi. ako si se vec toliko namucio da odradis box,daj se organizuj i sredi to da niko nevidi i necuje... inace sve pohvale za box. nadam se da sam vam neke stvari razjanio,a ako nisam nebi bilo lose da stavite pitanja na jedno mesto jer su se razvodnjila i tesko je sve pohvatati... pozzz

jan 2011.

Ajde, onda to nije loaa kupnja za tako male pare. Ja u se ipak avercati na kianici i dalje uz kupnju papirnih testera isto da znam kakvo je stanje, dok ne kupim digitalni. Koliko vidim na aukciji su dostupni stalno, a jesi mo~da kupio onaj mikroskop (ato si dao link), jeli to emu? To me golica, vidim da je isti takav na ebay 9 $ a na aukcija.hr i manje. Evo mjera a pa navali narode, ni 5 $ sa poatarinom.
FalconENTUZIJASTA

jan 2011.

Mikroskop je odlicna stvar(bas taj koji sam dao link,inace ih tamo ima par vrsti razlicitih),a jako jeftina....ako ga kupis,neces pozaliti sigurno:)

jan 2011.

Naru io i platio, koliko vidim taj je samo posrednik a mikroskop e doi iz kine, za maksimalmo 30 radnih dana, to mo~e bit i mjesec i pol... Jebeno dug rok isporuke.

jan 2011.

Neka tema ostane za pitanja o vla~nosti,dosta se otialo u off.
mattkgISTRAŽIVAČ

feb 2011.

sve biljke su mi se osusile i pozutele.cak i ova sto je malo zuta i ona je otisla u k...evo slika: na slikama ima i zemlja koju koristim. http://img191.imageshack.us/img191/9830/27012011381.jpg http://img121.imageshack.us/img121/2421/31012011386.jpg http://img828.imageshack.us/img828/8765/27012011382.jpg http://img546.imageshack.us/img546/7272/31012011388.jpg http://img37.imageshack.us/img37/2449/31012011383.jpg http://img156.imageshack.us/img156/9833/31012011389.jpg http://img17.imageshack.us/img17/3463/31012011384.jpg http://img40.imageshack.us/img40/707/31012011390.jpg ventilacija je odradjena kao sto sam vec rekao u predhodnim postvima.brine me to sto nemam ventilaciju boksa vec samo 3 otvora na dnu boks gde ulazi vazduh iz kutije u kojoj je smeten boks.tu kutiju luftiram tako sto otvaram prozor povremeno.da ne gresim tu negde?da li moram da napravim ventilaciju boksa(da nonstop ulazi vazduh iz sobe i da ga izbacujem iz boksa)? da li moze biljke da se osuse i pozute zato sto sam ih prezalio,mislim da imaju dosta vode,mislim da sam ih prezalio kada sam pokusao da smanjim ph?

feb 2011.

Prvo ja nebi taj ph toooliko zabijao u zemlju,zemlja e se s vremenom napuniti skroz korijenom pa ea ga fino kasapiti diodama ph metra a to ne mo~e biti dobro. Za zemlju neznam,nadam se da biljke nisi hranio gnjojivom. Naravno da trebaa ventilaciju boxa,stalno je jako po~eljno. Ja bi napravio ulaz friakog zraka u box iz vani,isto tako i izlaz a prozor nek slu~i samo za ulaz. Bez obzira ako je vani hladno,ugrije se zrak i od lampe dovoljno,trebaa vidjeti ata ka~e termometar. Neshvatljivo mi da se suau tako male...

feb 2011.

Pusti ih koji dan i daj zraka unutra eae, ne izgledaju skroz mrtvo ali blizu samrti, i DA, ne diraj ih. ne gnoji i ne zalijevaj.
mattkgISTRAŽIVAČ

feb 2011.

biljke ne gnojim.ostavicu ih par dana pa cu da javim sta se desilo,ali mislim da je tesko da se oporave.nesto im fali cim se ovako suse i zute.

feb 2011.

Mo~da imaa blato u posudi pa je korjen po eo trunuti, prokopaj malo sa strane, ne znam ato bi im moglo faliti u novoj zemlji a one joa tako male...
FalconENTUZIJASTA

feb 2011.

Kad su ovako male biljkice...tek iznikle...cesto se desava da ih sa previse paznje i brige oko njih,sami unistimo..ili im onemogucimo "normalan" rast i daljnje razvijanje.Mislim da tako malim biljkicama NISTA ne fali...najcesci slucaj je da si ih prezaljevo..sto su ti vec gore napomenuli...tako malim biljkicama treba CISTO malo vode,a da se zemlja kolko tolko osusi,treba proci vise od 2 dana(ali to sve ovisi o mnogo drugih stvari kao sto je temperatura u boxu,ventilacija,velicina tegle,kolicina vode itd.)...biljka je mala i treba paznju,dapace...ali doziranu paznju,preporucio bi ti da ih manje zaljevas..nikako s nicim jos ne gnojis(tesko da njima fali koji sastojak sad dok su ovako male i dok je zemlja friska(nadam se da koristis "dobru" zemlju za nase biljkice,neku preporucenu)).Greenpower ti je dobro savjetovo za ventilaciju...bez osnovnih uvjeta za zivot biljkica u zatvorenom ce ti to tesko biti ostvarivo,a to su ventilacija-friski zrak,svjetlo,zemlja...sretno dalje..i nemoj previse brinut..ionako se na greskama uci..ali treba cijeniti i to sto dobis mnogo dobrih savjeta..pa ne trebas ponavljat greske da bi naucio..pozz
mattkgISTRAŽIVAČ

feb 2011.

Hvala puno ljudi sta da kazem drugo ova tura je otisla u k ... sva sreca pa sam stavio regular semeke od w rhino koje sam uzeo od outdoor koji sam odgajao prosle godine.mislim da sam pogrsio jer sam ih prezalio da bih spustio ph zemlje i znam da gresim kod ventilacije zato sto nemoju stalno dovod svezeg vazduh.sa drugom turom bice sve to odradjeno.tada cu da otvorim dnevnik da bi lakse kontrolisao ako dodje do problema.evo slika mog w rhina http://img143.imageshack.us/img143/9259/oktobar1.jpg prelepa je zar ne :) ali steta sto mi je neko provalio sajt pa nisam uspeo da je okusim i uzivam u njoj ali nema veze dolazi prolece :)
FalconENTUZIJASTA

feb 2011.

Ova w.rhino je stvarno lijepa biljka:).....bas steta,ima lopova.,na zalost...nemoj da te ovaj sad pokusaj obeshrabri,znas i sam da se moze desiti tako nesto od zelje da se pomogne biljkama..sretno sa novim growom i dnevnikom:)

feb 2011.

http://img143.imageshack.us/img143/9259/oktobar1.jpg neko se jebeno omrsio.
mattkgISTRAŽIVAČ

feb 2011.

a imalo ih 3 kom takvih sem sto je jedna bila malo manja ali je isla u sirinu prelepa sa belim kristalima napunila batove kako treba. hvala falcon nadam se da ce da bude bolje krecem sa jednom i to sa limun skunk ubrzo vec sutra ako sredim ventilaciju :) nego imam jedno pitanje oko te ventilacije ne bih da busim boks pa me interesuje dal mogu da napravim ventilaciju kutije u kojoj mi je boks.posto boks ima 3 otvora na dnu za ulaz svezeg vazduha,da li ce da ulazi svez vazduh u boks da li to moze tako da radi???

feb 2011.

Ako mislia na pasivan dotok svje~eg zraka mo~e. Al moraa imat izlazni vent koji e bacat zrak vani pa e negativnim pritiskom svje~ zrak ulazit unutra.Mada se pokazalo da je najbolje kad imaa i ulazni vent koji e svje~ zrak ubacivat u box.Al mo~e i pasivno!
slobodanAMBASADOR

feb 2011.

matkkg ako sam dobro shvatio u postovima unazad zalivao si biljke sa vodom ciji je ph bio 3,5,kako bi spustio ph zemlje??? necu da vam pametujem,ali da si procitao sta sam ti napisao unazad mozda bi i spasao bilke...
spushenjeISTRAŽIVAČ

feb 2011.

pazi ovako, ventilatori sushe vazduh, sijalice takodje, resenje nisu zapravo mokre krpe preko vetilatora pogotove jer ce tako da ti riknu ventilatori, resenje takodje nije ni mokra krpa preko reflektora jer time zapravo postizes kontra efekat, naime voda koja se kondenzuje na taj nacin podize temperaturu i brzo se sublimira tako da time mosh samo da osamutis biljke i da im nije dobro...dakle zaboravi kuvala lonce sa prokljucalom vodom i sl jer naglo dizu temperaturu i takodje naglo je spustaju pa biljka dozivljava termicki sok i traumu koja ce znatno da joj uspori rast i verovatno da joj poremeti dnk strukturu sto znaci da ces da dobijes hermofrodita u najboljem slucaju...e sad ono sto bih ti ja preporucio i sto uspeva provereno su obicne zatvorene plasticne flashe od dva litra ispunjene ZALEDJENOM vodom...to ima vise pogodnosti za biljke odrzava umerenu temperaturu lagano dize vlaznost i do 55%...i taman kad ti si jedna shufla otopi ti stavi drugu koju si u medjuvremenu zamrzo...flashe sto dalje od sijalice tj sto blize biljkama...i trip je u tome da sam provalis neke stvari jer nista od toga nije striktno definisano i svako ima neki svoj nacin..ps..kupovina gotovih bokseva pogotovo u hidroponici je cisto bacanje para...malo mu ga daj on your own i pitaj biljke ako ti nesto nije jasno one najbolje znaju:)

feb 2011.

A jesi se naduvao:icon_lol:zabrijao, nego to sa bocama vode ima smisla, fino rosi hladna cuga kad je po ljeti pijea. Nego koliko takvih boca treba za cca 4m3. I koja bi bila razlika izmeu otvorene i zatvorene boce?
mattkgISTRAŽIVAČ

feb 2011.

slobodane,naravno da nisam zalivao sa 3.5ph.zalivao sam ih sa 5.5 ili 6ph,samo sto sam preterao sa zalivanjem :(
spushenjeISTRAŽIVAČ

feb 2011.

ne mnogo ja licno koristim jednu shufla za metar kvadratni i vlaga mi je konsantno na 50 sto je i vise nego dovoljno za nase kapacitete...probaj sa dve pa vidi sta se desava ja mu ga dajem sa jednom i sasvim sam zadovoljan...razlika izmedju zatvorene i otvorene boce je opet ona prica sa rapidnim i kontinuitetnim rastom tj padom temp. vlage ili neceg treceg...ja ih drzim zatvorene jer se sporije topi led i vlaga koja se formira na ambalazi ima zapravo chvrshcu kristalnu resetku od one koja bi isparila kroz chep i samim tim duze se zadrzava u vazduhu...
slobodanAMBASADOR

feb 2011.

ovo si ti napisao... ali isto tako i ph5,5 je nizak. njega koriste u hidroponici... ti treba da odrzavas ph da ti bude na 6,5. i naravno gledas da biljke zalivas svaki drugi dan. a kolicinu vode najbolje odredis tako sto polako sipas vodu u posudu,pa dok ti malo ne procuri, i dosta. zamlja treba da ti se prosusi na dubini od nekih 3cm,a to opet proveravas tako sto stavis prste u zemlju. kasnije ces se ispraksati pa ces i metodom "sacometrije" da odredis... :))
mattkgISTRAŽIVAČ

feb 2011.

jesam jednom to uradio i nisam vise cim si mi rekao.pogresio sam isto zato sto sam zalio mnogo i dosta vode je izaslo dole.mislim da sam ih time i ubio ali dobro sta da radim.nego interesuje me ja kada spustim ph vode na 6 koliko treba da prodje da bi zemlja dostigla tu ph?
slobodanAMBASADOR

feb 2011.

ma svi smo mi platili skolu,pre ili kasnije,tako da ne treba da gubis volju vec sad ponovo...ali ti je svakako bolje da se prvo informies pa tek onda pristupis poslu,za ubuduce nisam te bas najbolje razumeo,mislis da zalivas biljke sa vodom ph6 i da ti tako padne ph zemlje??? evo ti par solucija: 1.zemlji ako oces da spustis ili povecas ph jednostavno uzmi vecu posudu od tvoje u kojioj ti je biljka. i tu veliku posudu napuni vodom.zatim podesi zeljeni ph vode i gledaj da ti temperatura vode bude oko23.c da nebi "sokirao" koren.i jednostavno potopis tu svoju biljku,zajedno sa posudom,sve djuture.malo sacekas i izvadis,pustis da se dobro ocedi,pa ponovis postupak nekoliko puta. 2.ako se bojis da si prezalivao biljke,uzmes pa ih rasadis i gornju zemlju prevrces da bi se brze susila i naravno ne zalivas ih dok se zemlja ne osusi. neki cekaju do te mere dok ne vide da im je biljka blago klonula sa listovima i tek onda zalivaju 3.ako si pregnojio biljke gledas da je isperes sa 3 do 5 puta vecom kolicinom vode nego sto ti je posuda u kojoj ti je biljka,a isto tako mozes i da joj regulise ph zemlje... 4. mozes da koristis i h2o2 od 3% u razmeri od 3ml na 1l vode. on ima jedan atom kiseonika vise tako da ga dodatno obezbedjujes korenu 5. recimo zadnih 10 do 15 dana pred kraj growa,potrebno ti je da dobro isperes zemlju i posle nastavljas da zalivas sa cistom vodom. je sam stavio celu biljku u kadu i pustio vodu na tusu tako da mi ide samo na zemlju i ostavio 10 minuta sve dok iz sakije nije krenula da ide cista bela voda.to ti je znak da si isprao zemlju... a biljke zalivaj sa vodom ciji je ph 6,5 tj u granici od 6,3 do 6,7 za dobru smesu zemlje gledaj da koristis bar perlit i vermikulit i neces imati problema hihi :)) ja se malo raspisao,ali eto imas sad vise opcija pa ti vidi sta ti odgovara
mattkgISTRAŽIVAČ

feb 2011.

sa ovim biljkam sto su mi otisle,radio sam ovako;uzeo vodu prokuvao i profiltrirao spustio ph na 6 stavio u kadu posudu sa biljkom i zalio dok nije procurelo.uzmem pa tresem posudu da sto vise izadje iz nje vode i tako jedno 3/4 puta.na kraju sam ostavio da iscuri voda jedno 20 mina i bukvalno tresao posudu da izadje sto vise vode.onda sam vratio posudu u boks i kada sam stavio ph metar u zemlju on je pokazao oko izmedju 7 i 6.posle nekog vremena kazaljka je pokazala izmedju 7/8 ph ne znam sto...mislim da je ostalo jos bas dosta vode u posudi i da ih je to i ubilo.previse vode :((...danas sam krenuo sa jednom semenkom i to limun skunk.mislim danas je izasla na povrsinu.za sada je sve ok.otvoricu sutra dnevnik i opisacu sve sta radim.tako da mislim da ce biti bolje sa njom nekog sa proslom turom :)
spushenjeISTRAŽIVAČ

feb 2011.

jel mozes da slikas ph-metar koji imas...ja sam ih imao gomilu...u 70 odsto slucajeva im zakazuje accuracy!!!!
spushenjeISTRAŽIVAČ

feb 2011.

dacu ti broj kolege sa hemijskog faksa...on ima bruka te spravice...meni su pomogle...odakle si?

feb 2011.

nemojte se igrati takvim stvarima ovde tipa razmene brojeva, itd, to radite preko private msg
spushenjeISTRAŽIVAČ

feb 2011.

...sa ph-om ces uvek da imas problem ako si vec u hidroponika fazonu i uglavnom moras da ga spushtash jer je je ph cesmuse malo veci od sedam...druga stvar je verovatno nepreciznost ph-metra jer se uglavnom prodaju rubbish proizvodi barem oni koji su nama dostupni...meni je ortak nabavio opasnu spravicu koja ima gresku u rangu 0.01 sto znaci da je prilicno precizna...tako da polako sa ph-om ume da bude trikovit tj da pokaze pogresne vrednosti a da ti shodno tome spustis ili podignes ph-a a da pri tom ni ne znas koliki je zapravo...mislio sam da je ovde tema vlaga tako da nisam ni procitao postove...sry...ako si iz beograda mogu da ti dam broj radnje koja uglavnom moze da resi tvoje probleme sa ph-om...jer im je to osnovna delatnost...ako te nesto zanima pisi na pm...poz

feb 2011.

Dodaj tu joa koju sjemenku, ato ea sa jednom biljozom, premalo ti je to. Onaj ph mjera zemlje ti ionako ne mjeri precizno a probaj skupiti kianice, osim ako si u kakvom stanu, smrdljivom gradu punom industrije pa imate kisele kiae. Ako ti iz nicka to KG ozna ava Kragujevac neznam kakva je situacija tamo, koliko ima polucije od oru~ija i fiata te ima li joa kakav zagaiva . Na dno posude stavi malo viae stiropora, pomoe ti za drena~u, da viaak izae lakae, mo~ea i malo pijeska dodati samo ga prokuhaj da ubijea sve u njemu. I za kraj, polakae sa vodom, kad se zemlja osiai na vrhu neka korjen sam tra~i vlagu prema dnu posude i kad se liae lagano objesi zna i da je i na dnu vlaga pri kraju. Tako e se korjen bolje razgranati po cijeloj posudi a nee se desiti da je pri vrhu nikakav zbog suae a dolje trune u vodi. Iz krajnosti u krajnost u svega 10-15 cm sloja zemlje. Ja periodi ki dodajem viae i manje vode, svaki 3-4 put dam u posudu od 10lt nekih 1.5lt vode (tada fino curi dolje) a ostalo vrijeme oko pola lt svakih 2-3 dana da se vlaga odr~i ali da nema viaka.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se