VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojPH zemlje i PH vode i PH problemi
LEGACY

PH zemlje i PH vode i PH problemi

214 odgovora30,792 pregleda
PsychonauticENTUZIJASTA

jul 2015.

Dosao sam na ideju da zapocnem ovu temu najvise iz interesovanja kako je kod drugih, a i moglo bi da sadrzi i korisne informacije za nekog ko trazi jednostavne i ceste pojmove ph vode ph zemlje i slicno. Meni se dogodila situacija da su biljke odlicno pocele prvih 15 dana u kojima sam koristio samo kupovnu vodu ali nakon uvodjenja vode sa cesme, ph metra i kisjeline za ph- poceli su problemi na jednoj i uskoro zahvatili i ostale dvije. Nakon presadjivanja u vece saksije(potove), doslo je do pozitivnog rasta i razvoja, nakon sto sam poceo da zalivam sve vise i vise sa ph podesenom vodom na 6.5 problemi su poceli da se sire sve vise i vise, a rast je bio veoma usporen. Nakon sumnje na kisjelost zemlje (ispod je slika koja jasno pokazuje zasto se toliko znakova deficijencije nutritijentima ispoljilo na biljkama) uradjen flush(ispiranje zemlje) sa dva puta zapreminom potova, pocetni runoff (voda koja istice na dnu saksije) je bila 5.9/6.0 (zalivano sa 7.6 vodom). To znaci da je ta zemlja barem za nekolike 0.1 jedinice manja, dakle zemlja je nekih 5.6 5.7, a cilj svakom groweru koji koristi zemlju je da mu zemlja ima 6.5. Znaci zemlja koju kupujemo za grow bi trebala imati ph od minimum 6.5 do 7, a zuta Florabella koju ja koristim ima 5.5-6 iako na pakovanju pise 5,5/6.5 to je netacno, mjerio sam runoff tek otvorenoj zemlji, bio je 5.9. sto znaci da je zemlja bar za 0.3 manja od toga. Znaci dosao sam do zakljucka nakon analize svega i svacega, i rjesenje nije moglo biti jednostavnije. Toliko jednostavno da su mi u ovom slucaju ph metar i kisjelina za spustanje ph napravili citavi problem. Citajuci razna uputstva i u literaturi i po forumima, generalna su uputstva obaveznog mjerenja ph vode kojom se zaliva i preporuka je da taj ph varira izmedju 6.2 i 6.6 mada je 6-7 ok. Ova slika pokazuje optimalni PH korijenove zone tj zemlje. 28247 Nazalost ne postoji uniformmno generalno uputstvo koje treba da kaze kako prije ikakvog podesavanja ph vode kojom se zaliva treba prvo provjeriti ph runoff vode koja istice na dnu kako bi odredili tacnu ph zemlje u kojoj se sadi. Mjeri se prva voda koja procuri i ono sto je cilj je da voda koja procuri ima oko 6.5-6.7, na slici se jasno vidi zasto. Ono sto je veoma zanimljivo je da mnogi ljudi tu na forumu koriste univerzalnu zemlju za cvijece koje su sve malo kisjele ili bar imaju tendenciju ka kisjelosti (usled aktivnosti korijena, temperature u zemlji, gnojiva kojima se vrsi prihrana, sastojaka u zemlji kao sto je mahovina i sl) a opet growovi im savrseno uspijevaju. Zasto ? Vjerovatno su se stvari poklopile. Vecina zaliva sa vodom sa cesme koja odstoji dan dva i nema nekih vecih problema, sve to ide odlicno. Upravo ta voda sa cesme ima ph 7.7-7.9 (bar kod mene, a necemo pogrijesti ako smatramo da to vazi za sve koji imaju tvrdu vodu) i kada sa takvom vodom zalijemo kisjelu zemlju, dodje do balansiranja ph u zemlji. Moj runoff je sada 6.5 6.6 nakon sto sam uradio dva flusha i nastavio zalivanje sa vodom sa cesme bez dodataka ph- i koriscenja ph metra. Sve su biljke zivnule, rastu u visinu, novi rast je zdrav i napredan. Svi problemi nedostataka nutritijenata su nestali. Hranljivi sastojci su svo vrijeme bili prisutni ali jednostavno nedostupni zbog preniskog ph zemlje. Znaci srz citave ove pisanije je u tome da bi svi trebali mjeriti ph zemlje/ vode koja iscuri na dnu i na osnovu toga ocijeniti sta im je ciniti sa podesavanjima ph vode kojom se zaliva ili uopste ne dirati nista. Svi bi trebali teziti da im ph zemlje bude oko 6.5. Razlog zasto sam zapoceo ovu temu je prosto jer sam se sam namucio oko toga i ako ce nekom biti od koristi onda sam sretan sto sam uopste ovo pisao. Kakva su vasa mjerenja i iskustva sa ph vode i ph zemlje ? Bilo bi zanimljivo cuti..

jul 2015.

kad se u pretragu ukuca samo ph ima 38 tema bez ove. ajd necu je dirati, potrudio si se pa mozda i zazivi

jul 2015.

Kupovne zemlje imaju nizu ph vrijednost, bas zbog gradske vode, koja ima malo visi ph..kada dodju u dodir te dvije stavke, ph bi trebao biti idealan.. ne kotistim vise ph metar,jer sam uvidio da nije uopce potreban...samo briga vise na pameti..a ako se biljka krene bunit na nesto, pravac pod tus sa njom i problem rjesen

jul 2015.

Ma da..vec sam htjeo napomenuti NW da se previse opterecuje sa tim ! Voda iz vodovoda ne mora cekati duze od pola sata..reguliras ph na 6,5-7,0 Sva filozofija vezana za Ph :) NW ti nereguliras ph vode zato da bi se izbalansirao ph zemlje ili sam nesta krivo shvatio ?!
BladerZMAJ

jul 2015.

Koristim za sni~avanje ph onaj vrag za akvarije. Ja i prijatelj smo ga korostili i oboje smo imali problema sa ~utilom. Da li je mogue da ta teku ina smanjivanjem ph ostavlje neke nusprodukte koje kasnije atete biljci na neki na in.Neke soli ili neato.
PsychonauticENTUZIJASTA

jul 2015.

Da. Ne diram nista, samo pratim ph vode koja iscuri i tako pratim ph zemlje. U mom slucaju pokazalo se kao pravilno jer je voda sa cesme izmedju 7.6 i 7.9 a zemlja zuta Florabella je blago kisjela i ima tendenciju da postaje kisjelija vremenom, pa je zalivanje sa vodom 7.6 bukvalno balansira i dize joj ph. Sto se mene tice to je prava stvar, briga manje. Ono sto bih ja volio znati je kakva su mjerenja svima koji mjere runoff vodu. To me zivo zanima, a niko nista o tome :popcorn::

jul 2015.

Oprostite sto prekidam trebam hitno odgovor vezano za box i rasvjetu znam da nije tema al eto sav sam vanredan jbg ovim putem pozdravljm mamu i tatu te cijelu druzinu foruma Problem . https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/datastore.bazzar.hr/ads/436048/f6460871c3a7561865eea4b80e5c25f0.jpg dali ovo moze u box??? Hvala

jul 2015.

Zab sam canyon led 660 lm 4000k

jul 2015.

Fokusirao si se na ph zemlje a sta je sa vodom ?? Ph vode pri zaljevanju mora biti izbalansiran !
komsijin maliPOZNAVALAC

jul 2015.

@Nobody Who ako je sve to tako kao sto si napisao, a nemamo razloga za sumnju, onda cu ti ja kao baba Vanga predvideti potencijalni problem u predstojecem periodu growa jer se kod tebe izgleda radi o ekstremno tvrdoj vodi. Svakim zalivanjem ti radis kalcifikaciju zemlje sto nije nikako dobro. Drugim recima pH zemlje ce nastaviti i dalje da raste i u jednom momentu ce preci preporucenu gornju granicu od 6.8, pa ce probiti i gornju dozvoljenu granicu od 7 pa ces onda biti u problemu. Mozes podesiti pH vode na idealnih 6.5-6.8, ali ce svejedno voda kojom zalivas i dalje biti tvrda, proces kalcifikacije ce se nastaviti i pH zemlje ce nastaviti da raste. Ne mora da bude ovakav scenario, ali je i moguc. Da sam na tvom mestu ozbiljno bih razmislio o novom izvoru snabdevanja vodom za zalivanje. Vise i bolje o ovome ce ti sigurno reci ljudi koji rade hidro uzgoj. Materija uopste nije tako jednostavna, a mene mrzi da idem do sitnih crevaca. Ne znam ni zasto sam uopste i napisao ovaj post, valjda zbog toga sto dokon pop i jarice krsti.
PsychonauticENTUZIJASTA

jul 2015.

@komsijin mali Zasto smatras da je kod mene ekstremno tvrda voda ? Ja sam svjestan da je voda tvrda, ali nikako ekstremno. " Tvrdoca vode je uzrokovana prisustvom rastvorenih soli kalcijuma i magnezijuma. Prolazna (privremena) tvrdoca potiče od kalcijuma i hidrogenkarbonata i uklanja se kuvanjem: Ca2+ + 2HCO3- → CaCO3 (s) + CO2 (g) + H2O Stalna tvrdoća se odnosi na sulfate i hloride kalcijuma i magnezijuma. Tvrdoća vode se određuje titracijom sa EDTA (etilendiamin-tetraacetatna kiselina) uz indikator (eriohrom crno T). Izražava se u mg CaCO3/dm3 ili u stepenima" Ovo objasnjenje je sa Wikipedije, i ocigledno je da bi neko odredio tvrdocu vode mora da izvrsi mjerenja i proracune, sve ostalo je puko nagadjanje. Ja sam zvao vodovod, tj njihovu laboratoriju, vodio sam dovoljno dug razgovor sa njima da mi ukratko predoce stanje moje vode- a ono je - nizak sadrzaj mikroelemenata, nizak sadrzaj hlora, blago do srednje tvrda voda u zavisnosti od vremenskih prilika, ako je napolju kisni period onda se moze ocekivati povecanje prisustva kalcijuma i magnezijuma, a samim tim i tvrdoce. Citavi naglasak ove teme je na mjerenju runoff vode. To je najbitnija stvar u cijeloj prici sa PH pa tek onda mjerenje vode koja ide unutra, OSIM ! ako kao citavi normalan svijet imate pristup zemlji za koju znate da joj je kisjelost 6,5-7.0 i vodite racuna uglavnom o PH vode koja ide unutra. Ako ste kao ja i imate pristup svega nekolika brenda univerzalne zemlje za cvijece, onda obavezno pocnite da mjerite runoff vodu od samog starta, jer su takve zemlje blago kisjele i imaju tendenciju da uslijed aktivnosti korijena, temperature, mineralnih gnojiva i soli, postaje jos kisjelija. Vec sam razgovarao sa nekolika growera koji koriste istu zemlju zuta Florabella ili slicnu, i svi su perfektno zadovoljni i sa zemljom i sa vodom iz cesme. Da postoji opasnost kalcifikacije zemlje postoji, ali svuda je moguce procitati kako se ph zemlje podize dodavanjem Hidrogenizovanog kalcijumovog kreca koji ima brz ucinak, ili kao sto to rade iskusni groweri kad koriste zemlju za cvijece, dodaju manju kolicinu dolomitskog kreca u zemlju prilikom pripreme za grow. Dolomitsko vapno je neutralno na 7.0 i nikada ne moze preci tih 7.0 pa je pogodno i za iskusne i za neiskusne growere. Isti taj kalcijum u ovom slucaju sto se talozi u zemlji prilikom zalivanja sa vodom sa cesme ima slicnu ulogu, dakle jednostavno je: Ako zalivate vodom sa cesme dovoljno kisjelu zemlju, vi onda radite pravu stvar i balansirate je, i samim tim nema velike opasnosti od talozenja kalcijuma. Naravno da stvari uvijek mogu iz jednog ekstrema da predju u drugi i @komsijin mali potpuno si u pravu kad smatras da je to potencijalna opasnost, ali u ovakvim uslovima i redovno mjerenje runoff vode mislim da je sve sigurno. U slucaju da vidim da se runoff mjerenja povecavaju iz aktuelnih 6.5.6.6, naravno da cu malo spustiti PH vode koja ide unutra i tako balansirati stvar. Ja sam prije svega neiskusan, ali ne i nedovoljno informisan i sto je najvaznije ne bez osjecaja. Koliko se meni cini tri stvari su neophodne za uspjesnog growera: iskustvo, informisanost i feeling za osjecaj. Znaci bez tog osjecaja dzaba sve, a da bi se razvio potrebno je vrijeme. Samo polako...:sun2:
banditZMAJ

jul 2015.

Dr~ se ove zadnje re enice i uzivaj.
PsychonauticENTUZIJASTA

jul 2015.

Moram se nadovezati na dosadasnju pricu i dodati da mnogi groweri deficinecije izazvane pogresnim PH zemlje, rjesavaju folijarnom prihranom. Mnogo se price pricalo i stavova branilo u vezi sa folijarnom prihranom. Neki su striktno protiv bilo kakve folijarne prihrane u fazi cvjetanja, neki kazu da moze i treba i u cvjetanju, a neki uopste ne smatraju da ima ucinka i preporucuju protiv mistinga (rasprsivanje vode ili hrane putem spreja). Ja sam malo izucio materiju i sva sreca to je globalna tema u biologiji i agronomiji pa je dostupno pregrst naucnih radova na tu temu koji su svi prilicno jasni. Opste je misiljenje da cannabis biljka vodu i hranu preko listova vrsi pomocu stomata, mikroskopskih otvora sa donje strane listova. Ovi otvori se otvaraju i zatvaraju tako sto zastitni sloj (guardian cells) u odredjenim uslovima siri i smanjuje svoje celije koje prekrivaje te mikroskopske pore, stomate. Medjutim stomate su jedan od nacina, biljke podjednaku kolicinu vode popiju i kroz svoje primarno zastitno tkivo epidermis. Epidermis sloj sirine jedne celije i bukvalno predstavlja kozu biljke, zastitni sloj od spoljasnjeg svijeta. Istrazivanja su pokazala da je kolicina vode koju biljka poije kroz epidermis podjednaka kao kroz stomate ko ne i veca ali je proces sporiji. Biljka takodje pije vodu i kroz trihome, ali je ta putanja od mnogo manjeg znacaja. Brzina prenosa nutrijenata folijarnim putem je zapanjujuca, istrazivanja u kojima su biljke hranili radiokaktivnim fosforom i kalijumom, a potom praceno kretanje cestica u biljkama ustanovljeno je da za sat vremena od upijanja vode, nutrijenti stizu u djelove biljke do 30cm udaljene od mjesta apsorbcije. Prilikom folijarne prihrane vazan je trenutak prskanja, pore su u vecem broju otvorene kad osjecaju svjetlost, a opet temperatura mora biti ispod 26c jer ispod toga je veliki broj pora zatvoren pa se shodno tome outdoor growerima savjetuje da to rade ujutru prije svitanja ili kasno popodne prije zalaska sunca, a indoor groweri mogu prskati kad god su zadovoljeni navedeni uslovi, temperatura, vlaznost svjetlost, Pore su u mnogo vecem broju otvorene kada je relativna vlaznost vazduha 60-80%. U zavisnosti od razvijenosti epidirmisa lista tj sloja voska u njemu, zavisi i vrijeme apsorpcije, u uslovima niske vlaznosti voda sa listova isparava prije nego uspije biti apsorbovana pa je potrebno obezbijediti dovoljnu vlaznost i smanjenje transpiracije. Velika se debata digla i oko folijarne prihrane u doba cvjetanja. Mnogi su zgrozeni sa pomisli na stvaranja budji u hedovima, kao i ukus hemije i ostatak na listovima i cvjetovima kasnije. U sustini ako neko vec ima problema sa visokom vlaznoscu u boxu onda treba automatski da zaboravi na misting i folijarnu prihranu u fazi cvjetanja. Oni koji nemaju problema sa valznoscu vec ne moraju da brinu o stvaranja budji na cvjetovima. Ostatak ukusa hemije i gnojiva na cvjetovima je potpuno realan razlog obustavka prskanja u fazi cvjetanja. Ali jedini i glavni konkretan razlog protiv mistinga u fazi cvjetanja koji sam ja uspio naci u svim tekstovima i radovima koje sam proucio je taj sto prskanje u poodmakloj fazi cvjetanja remeti resin (smolu) koju biljka pocinje da luci u toj fazi zivota a ona je veoma vazna komponenta za mnoge metabolicke funkcije biljke. Znaci generalna preporuka kod folijarnog hranjenja je da je u vegetaciji itekako dobrodoslo i visestruko korisno ako se radi pravilno i doze gnojiva nisu jake da ostete biljke, a u fazi cvjetanja najkasnije dvije nedelje od pocetka cvjetanja, kad treba obustaviti svo dalje prskanje biljke.
StipeZMAJ

jul 2015.

Interesantno je ovo sve. Ono kaj me je sad zbunilo je to da sam ja naucio da cannabis otvara svoje pore po mraku kad padne temperatura. Vec sam negdje tipkao o tlakovima u zilama, vodi i respiriranju biljke. E sad.... koja je istina? Morat cu nac taj tekst . Ili sam ja nesto pobrkao, ne znam vise nist trenutno. https://www.vutra.org/threads/vlaga-temperatura-vpd-hd.12485/ evo ga tu
PsychonauticENTUZIJASTA

jul 2015.

Pad temperature indirektno utice na pore da se otvore i definitivno su vecina zatvorene na preko 26c. evo izvod koji mi je prvi dosao na ruku inace sam to procitao u svim tekstovima i radovima na koje sam naisao, to mozete provjeriti i sami ako koga interesuje. Izvor: goo.gl/QPpMBe Znaci situacija je tricky. Svjetlost je okidac za otvaranje pora, a temperatura ogranicavajuci faktor. Zato je generalna preporuka da se folijarna prihrana vrsi ujutro u zoru prije svitanja jer su i male kolicine plavog spektra svijetla dovoljne da se pore otvore, preporuka je i pred zalazak ili kasno popodne za outdoor. Za indoor okruzenje preporuka je prije paljenja svijetla, ali sigurno ima ucinka i pod svijetlom dok god su temperature dovoljno niske 26c i ispod.
trubabubaLEGENDA

jul 2015.

dal se sa flowering HPS lampom dobiva taj mali spektar plavog? lp
sharpLEGENDA

jul 2015.

Izgleda tema ce otic u off. ali zar nije logicnije kroz isparavanja iz zemlje u kojoj je posadjena "vuce" kroz lisce vodu i u malim kolocinama prihranu(mozda i vecim), pogotovo u fazi cvijetanja? Po nekoj logici, ako se biljka moze "utopiti" i pregnojiti klasicnim zaljevanjem i hranjenjem,zasto se isto ne bi moglo uraditi i preko lista? Hebi ga, teorija je teorija praksa nesto sasvim drugo:vozdra:. Fuckas belosveteke "strucnjake" i njihova razmisljanja u vezi toga. jedna kriva predpostavka u startu i na kraju dobi totalno krivi postulat koji mi na kraju balade trebamo uzet kao Apsolutnu Istinu iz razloga sto je to izvalio neki DR.PROF.MR. Botanike. P.S. Previse za pisat ,premalo prstiju a i oci me ne sluze vise ko nekad,postao kratkovidan u zadnje vrijeme :cool23:

jul 2015.

Ja se drzim one stare sto manje komplikujes i fantaziras bit ce bolje...
PsychonauticENTUZIJASTA

jul 2015.

@sharp tema nece u off jer je folijarna prihrana jedan od prvih metoda kojima se lijece problemi sa ph u zemlji tako da je prica o tome u potpunosti unutar teme. Folijarno se biljka ne moze ugusiti, voda ispari sa lisca, dok u zemlji ako nema dobre drenaze i sastava zemlje voda nema kud i dolazi do gusenja, a pregnojavanje je nesto sasvim trece i sto se toga tice lako se moze pregnojiti putem lisca. Od tvog posta ne vidim nista korisno u cijeloj prici, samo malicioznost, mogao si bar nesto korisno reci iz svoje prakse ako si vec toliko iskusan i uspjesan, i nekako doprinijeti opstem saznanju i edukaciji. Srz tvoje izjave je da ne treba obracati paznju na "misljenja" bjelosvjetskih naucnika. Medicina i istrazivanja najkompleknijeg organizma na svijetu, ljudskog tijela su daleko stigla, a istrazivanja mnogo jednostavnijih organizama kao sto su biljke nisu nikakva misljenja, to je nauka, konkretna i prilicno jednostavna, samo ako neko ima volje i malo mozga da se edukuje. Najgora stvar u zivotu je tapkati u mjestu, zatvoriti se za bilo kakve nove informacije, nemati zelju za ucenjem istrazivanjem i kruto drzanje svojih stavova. Ocekujem neki doprinos ovoj temi, tipa koji je ph vode kojom zalivate, koliki je runoff vode nakon zalivanja, rijec dvije o iskustvu sa problemima o ph i slicno.. znaci konstruktivna diskusija.. korisna za sve. Ja se u potpunosti slazem sa tobom, ali bih jako volio kad bi rekao par rijeci o tvom nacinu rada sa balansiranjem ph i eventualnim problemima sa kojima si se susretao kod ph. Tip zemlje, koja voda, koliki ph unutra, koliki ph kad iscuri itd itd.. Valjalo bi malo konkretnih informacija.. siguran sam da bi mnogi cijenili, ja prvi..
sharpLEGENDA

jul 2015.

Mogao bi napisat barem 50 sitno tipkanih stranica i to na bazi vlastitog iskustva koje sam stekao u ovih 5 godina uzgajajuci vutru( i eksperimentirajuci s istom tokom growa)) u svom vrtu ali .. Procitaj citat. Osobno nikad nisam nit mijerio nit me zanimao Ph vode s kojom zlijevam biljke,jer sam radio iskljucivo out. Kad bi radio IN tipa biljka u zemlji isto ne bi se zahebavao sa pH,EC,RO i sl. jerbo mi je @Blade alias Jack Sparow, u jedinom svom In dnevniku uzgoja dokazao da je to komplikacija, naime njemu se zivo hebalo za te parametre,nije ih rihtao uopce o_O.A biljke mu ispale za prste polizat Kad bi isao radit neki Hydroponic ili Aeroponic, sto je za mene S.F. trenutno, onda bi se itekako potrudio oko pH i ostalih bitnih parametara vode. po meni je deplasirano :kafa: o tome ako se bavis klasicnim(u zemlji)uzgojem, in ili out, svejedno. You: samo ako neko ima volje i malo mozga da se edukuje :). Ja :Nema veze, ja te i dalje :ljubav:.

jul 2015.

@Psychonautic Ovo meni sad malo smrdi da sam te dirnio u zicu, al ok, ja sam firstt time grower sa poprilicnim brojem gresaka u prvom growu, takko da kako i sta ja radim nije bas relevantno, al eto citto sam pun qurac po forumima i vidim da ljudi imaju uuspjesne growowe i bez tooliko nauke u svom radu, al sam isto tako i procito da sto manje fantaziras to bolje,evo primjera rajcica uspije i babi u vrtu i todoricu u bilju gdje ima vrhunske staklenike sa strucnjacima... Ako me sad razumijes... Nekad su ljudi radjali u kucamam danas cjela nauka oko poroda... Ja spusto ph sa sircetom, lim sokom i sad nakraju hesi ph- bloom... eto toolko od mog znanja a kad zalocka placem ovdje i ljudi mi pomognu,nadam se da cu za 2-3 growa vec imat neko vece znanje...sad se upravo borim sa powdery mold na critical jacku... temp 38c vlaga 39% ugaseno svjetlo.. ;) Runfof ph ne mjerim ,zemlja je potground h i od te se nemicem... Toolko od mene pusa cao bok!
PsychonauticENTUZIJASTA

jul 2015.

@DiskoKobaja Nisi me dirnuo u zicu :) previse ljetah mudrosti imam da bi to moglo tako lako da mi se desi, nego imam problem u growu, a sebe smatram problem solverom (time se inace bavim u zivotu, otklanjam kvarove i rjesavam probleme, dijagnostika i sl) pa sam malo fanatican i preanalitican po tom pitanju, bez obizra sto je prvi grow - I need some fckn fruit here :D . Svjestan sam da to moze i lako odmoci, ali sta cu :bocni::. Potgrond H je zemlja sa skoro istim karakteristikama kao zuta Florabella koju ja koristim i vidim da je mnogi hvale tu na forumu i imaju uspjesne growove, ph joj je malo nizak i ima tendenciju da se spusta pa o tome treba voditi racuna izgleda all the time, recimo jedan nevjerovatan nacin na koji se to balansira je koriscenje vode sa cesme, koja je u zavisnosti od regiona (pre)bogata kalcijumom i magnezijumom koji dugorocno dizu ph zemlje - s druge strane postoji opasnost od talozenja kalcijuma i stvaranja kamenca u zemlji, sto moze dovesti do lockupa MG i K sto je potpuno drugi problem od niskog ph. @sharp Kad bi ljudi proucili koliko je proces ustajanja iz sjedeceg polozaja u stojeci, kompleksan, ne bi vjerovali.. cini se tako jednostavno.. sta.. sjednes ustanes.. sve ok, a u sustini tijelo uradi niz procesa ukljucujuci citavi nervni i kardiovaskularni sistem da bi kompenzovalo uticaj gravitacije na krv u organizmu. Isto tako ljudi kupe zemlju, posade, furaju vodu sa cesme i sve do yaya.. na neki nacin to je pravo malo cudo da to uspijeva ali ono uspijeva iz konkretnog razloga, koji je to razlog ? svakog boli uvo, bitno je da radi .. e pa ja sam nesto drugaciji tip.. meni je bitno da znam kad nesto radi zasto radi i kako radi :thumb:
sharpLEGENDA

jul 2015.

Glej stari, uspjevalo je i prije neg sto je postojao ljudski rod, vjerujem da ce uspjevat i ako isti nestane sa lica ove planete. mene su ucili da je svemir u perfektnom neredu.ako ides popravit tu perfekciju onda sigurno zajebes(da prostite) stvar. E sad ak tebe zanima zasto se dvije paralelne crte spajaju negdje u infinitu ili zasto u visoj matematici 1+1 je 3 a ne dva ,onda se lijepo upises na neki kurs glede i u svezi pitanja koja te zanimaju ,platis to ko u svetog petra kajgane,teoretski postanes Tata-Mata i.... opet sjebes(da prostite) grow .... ima tu par strucnjaka u vezi tvojih nedoumica ali cim ti ne obracaju paznju.... znaci da ti je tema za k....c sa stovanjem, Sharplaninac :thumb:
PsychonauticENTUZIJASTA

jul 2015.

Vazi tebra, bas si mi puno pomogao, i meni i svima koji eventualno citaju ovo pokusavajuci da rijese neki slican problem, tako da aj sad polako..

jul 2015.

pa da ne koristim limunsku kiselinu ph vode bi mi bio 9 znas sta bi raslo u takvoj vodi nista to sto ti ne korigiras je jer imas zemlju koja je ph 5 i vodu sa cesme kojoj je ph 7 kada se to dvoje pomjesa dobijes fino nesto izmedu 6 i 6.9 sto je idealno za uzgoj. mene zanima ko se igrao sa ph da li voda koja je stojala dugo nakon sto se korigira sa limunskom kiselinom da li joj sa vremenom moze rasti ph?

jul 2015.

Ne znam ata bih ti rekao. Ali ja kad uatimam ph sav viaak vode koji je ostao prospem. Ne ~elim da rizikujem poato je l. kiselina jeftina. Koristim samo vodu koja je ostajala 24 sata i kojoj je friako nasut rastvor l. kiseline. `ta bude kad voda joa ostoji takva ne znam jer nemam ph metar, a nije mi toliko ni bitno.;)
PsychonauticENTUZIJASTA

jul 2015.

@amneziaHaze Svaka voda koja ima dovoljno tvrdoce (Ca +Mg) je teza za podesavanje ph vrijednosti. To znaci da ce mekse vode sa koristenjem mnogo manje kolicinom ph- dozivjeti veci swing i oboriti ph vrijednost znatno vise nego tvrda voda. Probaj vodu sa cesme, izmjeri joj ph kad je natocis i izmjeri joj ph kad odstoji 24 ili 48h.. vidjeces da ce se povecati za par 0,1 jedinica. Takodje probaj da vodu sa cesme koja je 8.0 spustis na 6.5 sa bilo kakvom kisjelinom (sirce, limun. azotna, fosforna, sulfurna) i vidjeces da ce iduci dan vrijednost da se vrati na 8.. u roku od 24h se potpuno vrati na pocetnu alkalnu vrijednost - to sam licno potvrdio vise puta i imas detaljno objasnjen razlog u svim grow knjigama, samim tim @Lazarus Led je potpuno u pravu kad kaze da se visak treba baciti jer od njega nece biti koristi iduci dan

jul 2015.

da to samo pitam jer mi se cesto desi da ph vode oborim ispod 6 a to je sva voda koju sam ponjeo pa sam se nadao da se vremenom dize
PsychonauticENTUZIJASTA

jul 2015.

Ne bi ni meni bilo bitno da nisam naletio na gadne probleme pa sam morao da proucim mnogo vise nego sto sam mislio da cu morati, ovako barem znam o cemu se tu radi za ubuduce. Ukratko, veliki sam problem sebi napravio tako sto je boca Ph minusa koju sam kupio bila sastava sulfurna kisjelina - ako kupujete Ph minus (vecina ljudi koristi limunsku kisjelinu ili sirce) vodite racuna da sastav bude fosforna ili azotna (nitric acid). Sulfurna odradjuje posao ali je to sredstvo koje ljudi koriste da bi spustali ph zemljista, znaci sa njom se osim vode spusta i ph zemljista (srz citavog mog problema) - sulfur izbjegavati nasiroko. Problem sam pokusao rijesiti flushanjem u vise navrata i zalivanjem samo vodom sa cesme bez podesavanja ph (oko 8.0 je voda sa cesme) medjutim za to je potrebno vrijeme da ima ucinka na dizanje ph zemlje (najbolji nacin od samog starta growa koristiti 24h odstajalu vodu sa cesme i eventualno sa malo limunske kisjeline i necete imati problema sa univerzalnim zemljama za cvijece koje se koriste na ovim prostorima. Neki puste vodu da odstoji samo pola sata ili sat ali to ima ucinka na bakterijsku rizosferu i generalno je vazno ocuvati bakterije u zemlji ali mnogo ljudi potvrdjuje da imaju odlicne rezultate i kad voda odstoji veoma kratko. Za one koji eventualno imaju problema sa niskim ph zemlje (razni problemi i deficijenije na listovima, usporen rast) najlaksi nacin da vratite ph zemlje u zeljeni opseg 6-7 tacnije 6.2-6.8 je pomocu obicnog kreca. Najbolji je dolomitski krecnjak (eng. dolomite lime) nazalost veoma ga je tesko naci, u Hrvatskoj se zove dolomitsko vapno ili agrovapno, u Srbiji dolomitski krecnjak. To je ubjedljivo najbolji nacin, bez opasnosti za gresku, sastav je CaMg(CO3)2 znaci sa njim ne samo sto se stabilizuje ph na 6.5 nego se lijece i deficijencije Magnezijuma i Kalcijuma. Nazalost ja ga nisam nasao. Morao sam pribjeci manje preporucenoj metodi gasenom krecu ili hydrated lime na engleskom, opasnost kod gasenog kreca je sto nije foolproof i stavlja se veoma malo 1 kafena kasika na 4 litra vode, otopi se u toplijoj vodi, saceka se da se ohladi i lagano se zalije vodeci racuna da se ne prskaju listovi. Otkad sam primijenio malo gasenog kreca ph zemlje mi je idealan, zalijem sa 6.5 runoff je 6.5. Mnogo sam truda ulozio da visestrukim flushovanjem dignem ph zemlje ali za to je potrebno vrijeme kako bi se kamenac iz vode natalozio u zemlji. Gaseni krec je instant rjesenje samo treba biti oprezan i koristiti vrlo malo.
PsychonauticENTUZIJASTA

jul 2015.

Citao sam jako zanimljiv i veoma bitan thread na ovom dijelu foruma.. https://www.vutra.org/threads/zemlja.9972/page-15 i naisao sam na post koji je @komsijin mali objavio 23.01 ove godine ..i nisam se mogao oduprijeti zelji da prenesem pricu na ovu temu jer su usko vezane.. Ako se bolje procita prvi post u ovoj temi vidi se i razlog zasto sam je uopste zapoceo (naisao sam na gadne probleme, i potrebna mi je pomoc a kako to moze biti korisno i za druge zapoceta je tema) Moja trenutna zemlja je Florabella zuta i po svemu sto sam uspio naci definitivno je kisjela zemlja 5.6 5.7 (to sto pise na pakovanju 5.5-6.5 to macku o rep - testirana visestruko ukljucujuci test odmah nakon otvaranja pakovanja) da je dobro pognojena jeste i moze se klasifikovati kao hot soil i definitivno treba izbjegavati gnojenje bar 4 sedmice vegetacije a mozda i vise. Elektricna provodljivost joj je isto potpuno neodgovarajuca po svim standardima za uzgoj cannabisa. 100% sam siguran da je problem u zemlji, jer sve tri biljke daju iste simptome s tim da je automatik uspio da izgura do faze cvjetanja kad je poceo da pokazuje simptome deficijencija a dvije CBD vrste su izgleda osjetljivije i one su nakon 20 dana pocele sa simptomima. Najveci problem kod ovakvih vrsta zemlje je sto one konstantno obaraju ph, pa se susrecemo sa problemom prevelikog variranja ph, ja pokusavam da joj dizem ph zalivanjem vodom sa cesme sa visokim ph i nekako joj dignem ph i ona opet nakon nekoliko dana ide dolje i taj ciklus gore dolje nanosi dodatnu stetu.. Mislim da je veoma vazno istaci potrebu za adekvatnom zemljom, ova solucija za mix zemlje izgleda predstavlja najbolji put, ili mozda svo vrijeme zalivanje sa nepodesenim ph vode sa cesme direkt, ili mozda podesiti ph na nekih 7.0 ..u grow literaturi se uvijek nalazi na isti princip rjesavanja ovakvih problema, a to je prije sadjenja mix zemlje sa dolomitskim krecom, ali taj krec se ne moze naci na ovim prostorima. Ja ne mogu trenutno naci ni zemlju sa visokim ph da bih mixao sa florabellom.. U susutini ozbiljan i nezgodan problem moze biti izbor zemlje, posle je sve mnogo teze otkloniti, moj pokusaj sa gasenim krecom je dao rezultate ali to je veoma opasan proces, potrebne su jako male kolicine i kad se to uradi usled manifestujucih problema moze doci do komplikacija deicijencija itd itd.. Na kraju mi je pregorelo i odlucio sam da ide flush direkt pod tus, nema cekanja hlor da odstoji i nista nego direkt kupanje pod tus.. za sad mi se cini kao da su prodisale pa cemo da guramo dalje i da vidimo cemu to vodi (nekako sam se vec pomirio da ce mi prvi grow biti fail i usao sam u fazu eksperimenta - zelim da vidim kako biljke reaguju na direktno flushanje sa cesme - samo na kraju zalijem sa pola doze Adv Nutrients gnojiva koja sama izbalansiraju ph tako da je sigurno pozeljno nakon flusha zaliti sa podesenim ph) Ne mogu se oteti zelji da prenesem i jos jedan post iz threada o zemlji koji je usko povezan sa ph problemima.. veoma slican problem kao moj.. jos jedna potvrda o zemlji kao glavnom uzroku problema

jul 2015.

A zasto jednostavno ne uzimate bio bizz zemlju iz Hempatije??? ja sam se tipko s jednim groverom iz seed banka i kaze da sade u biobizz light soil .. Mada ja volim ove heavy kao potground H70, nemoras se smarat gnojenjem prvih 4 tjedna..mada ako se presadjuje ja bi cak reko i 5 tjedanja jer opet racunam kao prvi dan u zemlji to od presadjivanja(sto se tice 30 dana ne gnojenja tice (2tjedna u casi + 4tjedna u potu presadnjeno..=6 tjedana).. O autosima pricam.. imam jacka u poth70 i kad god mjerim runoff mi je oko 6.5 +/- 0.2
PsychonauticENTUZIJASTA

jul 2015.

U potpunosti se slazem sa tobom. Nema gnojenja masu vremena, pogotovo jer ce ici presadjivanje. Dodavanje gnojiva ranije u vec dobro pognojenu zemlju povecava EC zemlje a to je izvor raznih problema, Malo supervita i nekog root stimulatora je sve sto treba u prvih 4-5 nedelja ako ne i duze kada se koriste ove univerzalne zemlje za cvijece sa dosta gnojiva u sebi .. koje imaju obicno oko 1,5kg/m3 ili 1500mg/l ukupno NPK - postoje zemlje koje imaju i po 2,3kg/m3 kao sto je cini mi se Plantella balkonia 'to je definitivno hot soil i sa prihranom treba maksimalno sacekati. Mozda je ovo sa zemljom malo offtopic ali nije na odmet skrenuti paznju na vaznost EC u zemlji, posle PH to igra kljucnu ulogu.. vise detalja o EC zemlje veoma detaljno objasnjeno: http://www.canna-uk.com/electrical-conductivity Ko ima strpljenja i mogucnosti da procita nek to obavezno uradi
assassingtiISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Pozdrav drustvo, imam jedno pitanje, kupio sam ph metar zuti, i polako spremam grow, imam hesiev komplet gnojiva, pa sam radio mix (svega po malo, po tablici za vege), mjerio sam vodu iz pipe, kaze 7.3 pH, nakon sto sam dodao mix gnojiva, pH je bio 6.4, mislio sam da pH metar zeza, pa sam ponovio u vodu pa opet u mix, isto kaze cista voda 7.3, nakon sto dodam mix gojiva 6.4, to me je stalno zbunjivalo, jer sam citao da je gnojivo pH neutralno i da nebi trebalo mijenjati pH vode nakon dodavanja istog. Stoga molim nekoga ko ima slicnog iskustva ili zna nesto o tome da se izjasni? Hvala P.S. Radio sam i kalibraciju pH metra inace, poslje je isto pokazivao, tako da je bio vec kalibriran!

jul 2015.

ja koristim plantelu balkonelu i citavu vege sam bez gnojenja proso i nije niti jedan list pozutio do 5. tjedna. ja mislim da hesijeva gnojiva imaju ph minus u sebi pa spustaju ph
Rope73ZMAJ

jul 2015.

Nemam ph metar ali radim sve sto pise u temi ph metar bez ph metra i evo cvjetica danas (maloprije) 31892 3189331896 Zaljevam,ne "foliram",bilo je zutih listova ali nista sto zelena plantela nije pozelenila opet.Zemlja je stara godinu dana (neuspjesan grow,iscupana u prvim danima vege) a bila je kupovna za cvijece(ne sjecam se koja je bila ali najobicnija i jeftina :) ) i vjerovatno joj je ph pao do yaya bio. I od31897do31902i sad prelijepo pocinje da cvjeta(slike gore) Samo jednom flushirana i to od organic gnojiva(pravio ja od koprive i muzijaka kojeg sam posjekao) pa presao na zelenu plantelu 8,6,6 Kad "vas" covjek cita,sve te metre i parametre,FAKAT se zbuni pa pogled baci u svoju saksiju i smiri se :) Pozzz
PsychonauticENTUZIJASTA

avg 2015.

Sva moderna mineralna gnojiva imaju u sebi PH Perfect tehnologiju, tako da kad koristis Hesi ne treba ti dodavanje ph minusa.. ja bih ti preporucio cisto povremeno da izmjeris ph koji ide unutra i ph runoff vode, s obzirom da imas ph metar, ne skodi nista da znas kako stoje stvari. @Rope73 Ti si sretan covjek :) uzivaj .. ja sve sto mogu da pozelim je da i meni i svima koji rade grow bude tako lako i jednostavno kao tebi. Nisi nam rekao, sa kakvom vodom si zalivao i da li si je pustao da odstoji, kao ni do koje nedelje nisi davao hranu ?
Rope73ZMAJ

avg 2015.

Ja sam citao tebe pa :) https://www.vutra.org/threads/dnevnik.14155/ pozz ;)
assassingtiISTRAŽIVAČ

avg 2015.

Hvala Psicho, to je onda super , mada imam ja ph minus isto kad zatreba, kad samo vodom zaljevam, jel mozes vjerovat da mi ph vode iz pipe varira iz dana u dan od 7.3-8. Uvijek ja provjerim ph. hvala

avg 2015.

Meni direkt iz pipe 8.40ph
assassingtiISTRAŽIVAČ

avg 2015.

Moze li mi netko dati savjet, znaci zalijevao sam biljke sa namjestenom vodom pH 6.4, i po vasoj preporuci mjerio sta je izaslo iz posude, ta runoff voda je bila 5.9 pH vrijednosti, dali je to OK? I dali trebam povecavati pH vode dok mi runoff nebude 6.3-6.5 pH, Jer nisam skuzio onu tablicu sa pH vrijednostima, tamo pise od 6.3-6.8 pH za zemlju, pa me zanima jel toliko treba bit voda koja izlazi iz tegle ili voda kojom se zalijeva biljkica??

avg 2015.

5,9 je :thumb:....sve izmedju 5,8-7,0 je mrak.Kako za vodu tako i za zemlju ;)
PsychonauticENTUZIJASTA

avg 2015.

Apsolutno sve moguce tablice i uputstva preporucuju upravo taj opseg. S tim da je najbolje 5.8 u pocetnoj fazi zivota dok su jos male i kako vrijeme protice biljkama sve vise odgovara blagi porast do 6.5 na samom kraju cvjetanja, a sative koje cvjetaju 12-13 nedelja na samom kraju najvise vole ph 7.0.
PsychonauticENTUZIJASTA

avg 2015.

Napokon sam dobio TDS/EC metar i na moje opste zadovoljstvo izvrsio mjerenja vode sa cesme, runoff vode i potova, runoff nekoristene zemlje, kao i vrijednosti nakon dodatih gnojiva. Savjetujem sve koji rade grow u zemljama za cvijece, a cini mi se da na ovim prostorima ko radi u zemlji osim organik, svi koriste upravo takvu zemlju, da obavezno nabave jedan EC metar (moze da se naruci online za 10$). Ako uzmemo u obzir da su univerzalne zemlje za cvijece krcate nutrijentima, nije tesko zakljuciti da u tim uslovima veci problemi prijete od takozvanog pregnojavanja nego od pogresnog ph. Da ne biste pregnojili potreban vam je EC metar. Ako mislite da je cetvrtina doze sigurna, ok mozda i jeste, a kod nekih osjetljivih strainova mozda i nije. Morao sam na tezi nacin da naucim ali sam na kraju naucio i ovom prilikom cu prenijeti sta sam naucio. Koliko vas zna sta znaci kada na deklaraciji zemlje koju uzimate za grow procitate (zuta Florabella) "Kolicina gnojiva N: P :K 1,5 kg/m3 i elektricna provodljivost 45 mS/m +-25%" ? Ja nisam znao, pitao sam par puta i niko nije odgovarao, malo mi je to bilo sve konfuzno i tako je to sve bila enigma, citajuci razne stvari sam zakljucio da je 1,5 kg/m3 vrijednost na gornjem limitu ali bez pravih referenci i iskustva nije mi to puno znacilo, medjutim malo po malo su se sve kockice sklopile. Zato cu sad u sto kracem a efikasnijem pokusaju objasniti to sto bih jako cijenio da je meni neko objasnio ali nema veze, nikad nije kasno za ucenje :) bolje ikad nego nikad. Da bi sto lakse shvatili kolicinu gnojiva u zemlji najbolje je vrijednost sa deklaracije konvertovati u miligrame po litru jer se u mg/L uglavnom svuda izrazavaju vrijednosti, bice vam lakse tako. Jednostavnom konverzijom zakljucak je da je 1,5kg/m3 jednako 1500 mg/L. Ovo su neka generalna mjerila u preporukama breedera za sve one koji moraju da gaje u zemljama za cvijece i slicno (kazem moraju jer da je srece pravili bi svoju organsku zemlju/supersoil i uzivali u najboljem mogucem proizvodu): 200-450 mg/l N 200-500 mg/l P 300-550 mg/l K 80- 120 mg/l Mg Iz ovoga mozemo zakljuciti da jedna zemlja kao sto je zuta Florabella na gornjoj granici gnojiva koje sadrzi u sebi, a istu deklaraciju ima i Potgrond H i dosta popularnih zemlji tako da je odlicno za referencu. Nazalost postotak magnezijuma je u vecini dostupnih zemlji nizak i prije ili kasnije, a pogotovo za one koji rade LED doci ce do potrebe prihrane magnezijumom (Epsom/gorka so ili Cal-Mag suplement). Iz svega ovoga mozemo zakljuciti da je u zemlji toliko gnojiva da je potencijalno rizicno za klijanje (ne bi trebalo osim ako nije neki osjetljivi strain u pitanju) i da hrane nece faliti skoro citavu vegetativnu fazu jer obicno ce svako izmedju 20 i 30 dana starosti biljaka presaditi iz manje posude u veliku saksiju i samim tim opet produziti dostupnost nutrijenata iz nove zemlje. Jednu stvar sam zakljucio i odsad cu je se uvijek cvrsto drzati, ne dodavati gnojiva dok god biljka ne pokazuje da joj treba tako sto ce nekoliko donjih listova pozutjeti, sve prije toga je nepotreban rizik. To znaci minimum 4 nedelje bez gnojenja a s obzirom da svi presadjuju u vece saksije to znaci realno i jos 15-20 dana nakon presadjivanja sto izadje i dobrih 6 nedelja bez gnojenja, skoro citavu vegetativnu fazu. Opet vazno je naglasiti da smo do ovoga zakljucka dosli na osnovu utvrdjivanja kolicine gnojiva u zemlji. Ono sto je jos vaznije je elektricna provodljivost EC, i zemlje i hrane kojom zalivate. To je u sustini najbitnija stvar u cijeloj prici, posebno za one koji koriste vec pomenute zemlje.Amerikanci koriste jedinicu ppm (particles per milion) za utvrdjivanje prisustva rastvorenih materijala/soli u vodi ili zemlji. Mi cemo se fokusirati na evropsku jedinicu "mili Siemens po centimetru mS/cm", ovu jedinicu koriste svi za mjerenja elektricne provodljivosti i uz jednu dobru referencu bice vam veoma lako da je koristite. Jednostavnom konverzijom mozemo pretvoriti 45 mS/m sa deklaracije Florabelle u nekih 2,22 mS/cm a s obzirom da jos pise +- 25% to znaci da ta vrijednost moze varirati izmedju 2 i 3 mS/cm. Ovo znaci da je u pitanju hot soil i da je zemlja krcata nutrijentima. Nazalost vecina dostupnih kupovnih zemlji je u samom startu vec prejaka. Da bi sve ovo imalo smisla potrebno je napraviti referentne tacke. U zavisnosti od breedera do breedera preporucene vrijednosti vode sa gnojivima kojima zalivate biljke variraju od 0,8 mS/cm pa sve do 2 mS/cm. Kad imate zemlju sa 2.3 mS/cm onda vam je jasno da je ona vec toliko puna nutrijenata da je gnojenje i prihrana potpuno opasna stvar. Zasto ? Pa takozvano pregnojavanje nije nista drugo nego nagomilavanje soli u zemlji, biljka ne moze tek tako da apsorbuje svu hranu koja joj se da, vec te soli i materije ostaju u zemlji i povecavaju njen EC. Sta se dogodi kada se poveca EC zemlje ? Soli se nagomilavaju i privlace vodu (soli privlace vodu), sto ih je vise to je njihov uticaj veci i kad dodjemo u stanje poznato kao pregnojavanje, soli su toliko nagomilane da ne samo sto otezavaju biljci da apsorbuje prisutnu vodu vec je procesom osmoze bukvalno izvlace iz nje i manifestuju se problemi poznati kao nute burn ili pregnojavanje. Da bih u praksi objasnio stvar uzmimo mjerenja koja sam izvrsio: voda sa cesme 0,28 mS/cm ( to znaci da imam odlicnu vodu sa cesme, za cistu peticu, ukoliko su mjerenja vode sa cesme 0,5 i vise mS/cm takva voda jednostavno nije dobra za uzgoj) kada se u takvu vodu doda puna doza Plantelle list njena vrijednost skoci na 2,2 mS/cm, a uzmimo za referencu preporuku breedera Mandala seeds koji preporucuju dozu od 0,8 mS/cm kao maksimalnu sigurnu dozu onda vam je jasno da je preporucena Plantella list za barem cetiri puta veca od sigurne. Neki proizvodjaci gnojiva ce reci da treba hraniti sa 1mS/cm u pocetku i kako je biljka veca povecati na 1,5 mS/cm gnojiva, ali ako uzmemo u obzir vrijednost zemlje u kojoj sadimo odmah je jasno da su preporucene doze na vecini proizvodjaca gnojiva mnogo vece od potrebnih i nazalost veoma opasne po biljke. Proizvodnja gnojiva je veliki biznis i proizvodjacima sigurno nije u interesu da vam gnojiva traju godinama, oni su dobrim dijelom zasluzni za konfuziju povodom kolicine i tajminga prihrane. Biljke nisu svinje da ih treba toviti, treba pustiti prirodu da radi svoje, to je jedini pravi put, nema gnojenja dok god nema simptoma, zasto bi lijecili zdravu biljku ? Ja smatram da je maksimalna granica kojom treba hraniti 0.8 do 1 mS/cm. Sve preko toga je bespotreban rizik, dokazano je da biljke najvise vole kada dobijaju po malo hrane u kvalitetnoj vodi koja ce omoguciti najbolju raspodjelu nutrijenata unutar same biljke. Znaci nabavite EC metar, izmjerite vodu kojom zalivate i znate na cemu ste, na tu osnovnu vrijednost dodajete gnojiva u malim dozama dok ne dostignete 0.8 ili 1mS/cm. Takva hrana je sigurna i u tim kolicinama najpogodnija za biljke. Vazno je pratiti i EC runoff vode, jer na taj nacin se moze na vrijeme uvidjeti da je u zemlji jos uvijek puno nutrijenata. Ja sam izvrsio mjerenje nekoriscene Florabelle i dobio sam 2.4mS/cm, nakon toga sam zalio biljku staru 2 mjeseca koja je dozvijela tri flusha za svog zivota i mjerenje mi je pokazalo 0.8mS/cm sto znaci da je biljka iskoristila nutrijente jednim dijelom a drugim da sam ih isprao flushanjem. U takvoj situaciji su svi uslovi tu da se biljka hrani sa 1mS/cm i da nema rizika od lockupa ni pregnojavanja. Ja koristim Advanced Nutrients i po mjerenjima njihova preporucena doza je za tri puta veca od sigurne. Nabavite EC metar, ako nista ustedjecete sebi gnojiva, a vjerovatno i problema. Ljudi nisu svjesni da mnogi simptomi koji ukazuju na ph probleme ili nedostatke nutrijenata nisu nista drugo nego pregnojavanja. Ja sam gnojio sa pola preporucene doze, u sustini bio sam zabrinut da su mi biljke gladne, pa nisam mogao da odolim nego im u narednom zalivanju dam pola preporucene doze. U sustini sam svo vrijeme pregnojavao biljke, jos osjetljive CBD strainove.. nevjerovatno ali istinito, dokazano. Za kraj par fantasticnih linkova sa uputsvima: http://www.mandalaseeds.com/Guides/Fertilizing-Smart-Guide http://www.mandalaseeds.com/Guides/Soil-Guide http://www.canna-uk.com/electrical-conductivity I jedna tablica jako prakticna koju je neko postovao tu na forumu 33134

avg 2015.

impozantno napisano :clap:: na svu srecu nije obavezna literatura za uzgoj, jer da jeste ja ne bih uzgojio ni jednu biljku do sada. al vredi znati neke stvari ;)
PsychonauticENTUZIJASTA

avg 2015.

@PowerSeed uvijek cu se sjetiti tebe kao sinonima za jednostavan pristup uspjesnom uzgoju. Ja da sam imao srece sigurno me ne bi nista od ovoga zanimalo, imao bih metod za koji znam da je uspjesan i koji prolazi i drzao bih ga se stalno. Mene licno su problemi i muka natjerali da proucim vise nego sto sam zelio i mislio da cu morati, s obzirom da sam se i sam namucio nije mi bilo tesko to da prenesem tu na forumu za sve one kojima moze zatrebati i sve one kojima moze biti interesantno da procitaju. Mnogo vise mozete doznati iz linkova koje sam ostavio na dnu prethodnog posta, Sve je na engleskom, ali prethodni post je tu za sve da ukratko procitaju o cemu se radi, a mozete i mnogo toga zanimljivog i korisnog procitati i iz globalne grow literature: https://www.vutra.org/threads/get-top-3-grow-ebooks-ed-rosenthal-jorge-cervantes-ryan-riley.14281/ Ne mogu odoljeti a da ne kazem da sam potpuno iznenadjen promjenama u sebi i saznanjima koja sam dobio od biljki, vec za tako kratko vrijeme biljke su me naucile nekim tajnama zivota, ponajvise kako izgraditi strpljivost, ali jos vise o principu zivota, svrsi zivota. Biljka kao cannabis koja kratko zivi sa lakocom otkriva osnovnu tajnu zivota, davanje ploda. Biljka daje plod da usreci druge a za uzvrat trazi produzenje vrste, to je uzviseni proces u kojem su svi sretni i svi dobijaju, tako bi trebao da izgleda raj, to i mozda jeste raj nego mi nismo svjesni da u njemu zivimo. Gledajuci biljku kako isisava poslednje sokove zivota kako bi sve dala u plodove, znajuci da je produzetak vrste osnovna svrha njenog postojanja, drevni kod zapisan u genima svih zivih bica koji se logikom i razumom ne moze ni obuhvatiti ni shvatiti, odjednom uvidjam da je to princip koji vazi za sva smrtna bica u ovoj kreaciji koju nazivamo zivot. I mi ljudi smo kao biljke, stvoreni i posadjeni u zemlji, rastemo hraneci se i pijuci vodu bas kao i biljke i sva druga bica, od zemlje i vode se stvaraju nasa tijela i na kraju zivota se u zemlju vracaju u drugom obliku materije i energije. Kad pomislim na ljude mucenike, svete ljude koji su na zivot usli i izasli kroz mala vrata, odjednom zahvaljujuci biljkama shvatam svrhu njihovog mucenja i zrtvovanja iako sam o tome kontemplirao vise od decenije jedan trenutak spoznaje mi je otkrio tajnu, oni su poslednje atome snage i citave zivote dali kako bi njihovi plodovi bili sto bogatiji i socniji za tvorca kreacije, za Boga, za Stvaratelja, za Bozanstva u sta god je koji od njih vjerovao. Da, i mi ljudi smo kao biljke, zivimo, rastemo i dajemo plodove.. stani ! trebali bi da dajemo plodove, ali malo koji covjek to shvata, tu osnovnu zivotnu mudrost.. Najveci i najljepsi plodovi se daju kroz muku i zrtvu, kroz ljubav za druge.. hvala biljkama za ovu dragocjenu zivotnu lekciju, mnogo mozemo da naucimo od njih gledajuci ih kako nesebicno daju zivot za svoj plod, jer znaju da je to pravi put, osnovni nebeski zakon postojanja i vjecnog zivota i putovanja duse.
smileeeeAMBASADOR

avg 2015.

Tebra, svaka ti cast na kolicini informacija koje nam dajes! A i svidja mi se kako razmisljas! :respect:
assassingtiISTRAŽIVAČ

avg 2015.

Imam pitanje u vezi kalibracije pH metra. Imam zuti pH metar, i uz njega sam dobio dva praska pH 4.00 i pH 6.86, u uputstvu pise da se kalibrira na nacin da se stavi prasak 6.86. i odvijacem namjesti na pH 6.9 i da je kalibracija gotova, ali cemu drugi prasak onda od 4.00 pH ? Koliko sam vidio radi se sa obadva praska, prvo pH 6.86, pa onda pH 4.00 ? Hvala
StipeZMAJ

avg 2015.

4.0 je fine tuning. nakon 6.86 umocis u 4 i nastelas ako treba
assassingtiISTRAŽIVAČ

avg 2015.

Problem je sto nakon 6.86, i stelanja na 6.9, kada ubacim u pH 4.00, on pokazuje 4.3-4.4, to me muci: :(
StipeZMAJ

avg 2015.

A to ti je tak. Kineski ph metar i kineski praskovi. Nadji srednju vrijednost svega i to je to.
assassingtiISTRAŽIVAČ

avg 2015.

Upravu.si.Necu.se.zamarat.previse.
rambofirstISTRAŽIVAČ

avg 2015.

ekipa pozdrav:), posadio sam auto white widow 5 kom i big dewill 1 kom koji sam dobio gratis u box 1,15m x1,15m x 2,o m. tem u boxu 28c a vlaga 60%,, posadio sam ih direkt u zemlju nakon klijanja ,, teramagma sa 0,5 litara vermikulita ,, svjetlo stedna zarulja 125 wata 6500k,,, moj problem je sto nisam mjerio ph nego zalio sa odstojalom vodom iz pipe, danas 5 dana nakon izbijanja iz zemlje jako sporo napreduju kao da su stale sa rastom, danas sam nabavio listice za mjeriti ph i izmjerio oko 8 ph vodu kojom sam zalio prije 5 dana pa mislim da je zbog toga usporen rast i otvaranje listova!!dali smijem dok su svega visine 4 cm isprati zemlju sa odgovarajucom ph vodom ako je razlog voda,, evo i slike biljaka nakon 5 dana.
trubabubaLEGENDA

avg 2015.

@assasingti, malo je cudna ta velika razlika. meni je bila samo 0.1 ak se dobro prisjecam i to samo ponekad. probaj malo sondu isprat bolje pa probaj opet i koristi destiliranu vodu za prasak otopit. lp
assassingtiISTRAŽIVAČ

avg 2015.

Probat cu sa destiliranom, ja sam otopio prasak u obicnoj vodi. Hvala
rambofirstISTRAŽIVAČ

avg 2015.

bio bih zahvalan za bilo kakvi savjet ,prvi put radim growe,, zena mi je obolila od multipne skleroze a u tablete interferone i ostala sranja sto doktori prepisuju i kljukaju ne vjerujem jel se nitko nije barem malo zaljecio,, eto jos jednom hvala unaprijed...

avg 2015.

prvo, sa tom lampom ne mozes zavrsiti, moz da pocnes vege neko vreme, zavisi koliko planiras raditi vegetaciju, ali prostor koji imas je za hps 600w lampu i taman 6 komada koliko i imas. toplo savetujem hps ako zelis nesto pobrati a vidim da ti treba za lek, pa bi to nesto trebalo da ima i kvalitet i kvantitet. drugo, biljke se vec sad malo izduzuju, to mi govori da je lampa previsoko a nisi napisao udaljenost biljaka od lampe. ph ti tu trenutno nista ne radi jer su male i energiju jos mogu da crpe iz kotiledona, al ako si siguran da je ph8 gledaj to da korigujes za u buduce, ne treba sad nikakvo ispiranje po meni. sretno
rambofirstISTRAŽIVAČ

avg 2015.

hvala na savjetu i odvojenom vremenu!!! ,,imam hps 400w ali ju jos nisam mislio stavljati dok malo ne porastu ,,pred cvjetanje jedno 20 dana , ako treba mogu odmah staviti nije problem, samo da se krenu siriti listovi da ne ide u visinu vise.. lampa je oko 40 cm od biljaka, ali vidim i ja da je svjetlo slabo ,ako ga spustim ni~e onda ove sa strane slabo dobiju svjetlost ,,Dali da stavim odmah hps ili da kupim jos jednu takvu od 125w dok je u vegetaciji ?? lud sam ko aiba ovih dana htjeo bi da se krenu razvijati a vidim da stoje u mjestu.. trebam to ulje sto prije ,jer idem na teren pa da to odradim i ostavim zeni nek malo po malo pocme uzimati..
TarzanZMAJ

avg 2015.

ako mozes uzmi ph metar da mozes lakse mjeriti ph, i bilo bi dobro kad bi uzeo mh lampu od 400w za vegetaciju, i odma ju namontiras umjesto ove od 125- ma da je previse 40cm od biljki za tu cfl-ku, ako nista od toga onda stavljaj hps (moras imat i prigusnicu, prvi grow pa neznam jel znas) a i neki reflektor bi isto dobro dosao, poz
rambofirstISTRAŽIVAČ

avg 2015.

evo cekam svaki dan da dodje iz kine neki srednje kvalitete ph metar,, za sada imam neke papirice, imam prigusnicu za hps 400w, ako mogu sa njom onda ne moram kupovati drugu mh lampu,,,, nista sutra cu staviti hps pa cu vidjeti sta ce biti,, nadam se da ce se pokreniti da nece struniti ,,,;)
PsychonauticENTUZIJASTA

avg 2015.

@assassingti Prvo u sta trebas biti siguran je da si napravio dobru tecnost za kalibraciju. Mislim da svi ti jeftini ph metri dolaze sa istim kesicama koje kazu da su za 2,5 dL vode. Postoji nacin kako da vam te dvije kalibracione tecnosti traju jaaako dugo, potrebne su samo casice za urin koje se kupuju u bilo kojoj apoteci, one su sa zatvaracem koji je nepropusan i u njima jednom napravljene tecnosti mogu da stoje jako dugo. Zasto iskoristiti citavu kesicu kad mozes recimo u pola deci destilovane vode staviti petinu sadrzaja kesice i dobijes isti rastvor. Ja bih na tvom mjestu napravio nove tecnosti i to upravo od po pola deci u tim casicama, ako nisi siguran koliko ti je praska ostalo napravi neki svoj omjer ali najbitnije je da napravis dobar omjer, postoji sansa da si jedan od tvoja dva rastvora malo vise razblazio pa ti eventualno donja granica bjezi. Korisno je da pored ph metra stoji rolna toalet papira da bi se nakon mjerenja kupila voda sa plastike a i ja ga protresem jednom lagano da otresem preostale kapi. Takodje taj rastvor od ph 4.0 je u nedostatku tecnosti za skladistenje dostojna zamjena. Ph metar se nikako ne bi trebao cuvati u destilovanoj vodi ili dozvoliti da sonda duze vrijeme bude suva jer se tako trajanje metra znacajno smanjuje. Preporuka proizvodjaca mog ph metra (zuti sveprisutni kinez : ) je da se u chep od metra naspe malo 4.0 tecnosti tako da je sonda konstantno uronjena u nju. Oksidacija koja se desi na cepu i metru je normalna pojava i potrebno je samo obrisati tragove. @rambofirst Ono sto sigurno doprinosi problemu ( da li je izvor problema ?, moguce) je sto u ti je lampa predaleko. Da li ces staviti jos jedan cfl ili vec sad HPS to sam odluci ali nesto moras uraditi povodom svijetla. Da li imas neki mali ventilator za cirkulaciju vazduha ? Da, i u tako malom uzrastu je koristan vent samo je potrebno podesiti da bude blag i ne bije direkt u biljke. Sto se ph tice, mislim da u tako malom uzrastu nije problem u ph, to bi zadnje pomislio, a prvo svijetlo, ali pazi njima nije potrebno jako svijetlo dok su tako male, zato je 6500k cfl odlican izbor za pocetnu fazu. Ja sam drzao dvije cfl po 65w i 45w na nekih 7-10 cm od vrhova i obezbijedio dobro strujanje vazduha i ventilator koji je hladio samu lampu, i biljke su napredovale fantasticno. Kod cfl blizina nije tvoj neprijatelj vec toplota, ako mozes da im obezbijedis adekvatnu temperaturu onda cfl moze da ide veoma blizu biljkama. S obzirom da koristis 125w recimo da moze na 15-20 cm bez problema sigurno. A ako ces HPS onda samo utvrdi koliko daleko treba udaljiti lampu, a 400w HPS sigurno treba solidno udaljiti, koliko tacno, ne znam, nemam iskustva. Pozdrav :)
rambofirstISTRAŽIVAČ

avg 2015.

Psychonautic,, pozz,, evo da kazem da sam stavio hps lampu "kad je vec imam" i odmah sam primjetio poboljsanje sto se tice biljaka, stigao mi je i ph metar za 9 dolara i kalibrirao sam ga,, za sada pokazuje odlicno tocno, prije dva dana sam ih zalio sa vodom koju sam od prilike umjerio sa listicima za bazene,, mada sam sada sa ovim novim ph metrom tu istu vodu izmjerio da je 7,5,,hebi ga, nek se sad zemlja osusi pa cu napokon zaliti sa odgovarajucom ph vodom, evo kako izgleda nakon 5 dana sto je isklijala, ne znam jel to dobra velicina ili sporo raste ?? pa bih vas zamolio da date svoje misljenje da budem mirniji!!!
rambofirstISTRAŽIVAČ

avg 2015.

ne mogu ucitati sliku, pokusavam ali jos nist
rambofirstISTRAŽIVAČ

avg 2015.

evo

sep 2015.

@psychonautic # lijepo si ti sve to napisao tebra al sta meni vrijedi kad imam.onaj neki us ec metar na kojem dobijam vrijednosti 160 -230 pa mi uopce nije jasno koji k da a tim radim??!! Dijelim sa 600 il koji k ,neko mi je u ovoj grupi to preko qurca objasnjavo.. moj sadasnji grow je u planteli balkoniji bez mog dodavanja perlita i zemlja nije ni do.kopljena dellmanu.. Mi koji sadimo autose i jedan i jedini put ih presadjujemo nakon 10dana lajkamo cinjenicu da netrebamo vege gnojiva.. Imam u boxu cure stare 3 tjedna 4/5 vec u prefloweru,a 2x samo dosad zalio i jednom dodo rootcomplex.. Al hvala na disertaciji vrlo je korisna..@powerseed neznam zasto je cjeli moj tekst ko link.. :-(
trubabubaLEGENDA

sep 2015.

ako imas EC metar koji daje rezultate u microS (µS), rezultat u EC dobijes tako da pomaknes decimalu 3 mjesta u levo. npr ako ti pokazuje 600 µS, pomaknes decimalu i dobijes 0,6 mili S (mS) sto je jednako 0,6 EC. tematika je malo zakomplicirana jer koriste 3 vrste racunanja u ovisnosti o kontinentu: USA 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 500 ppm European 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 640 ppm Australian 1 ms/cm (EC 1.0 or CF 10) = 700 ppm lp
komsijin maliPOZNAVALAC

nov 2015.

Drug malo si se preracunao i izneo podatke koji su netacni. Potgrond H ima duplo manje nutrijenata u sebi u odnosu na onaj podatak koji si ti izneo. Cak je i na deklaraciji (za one zemlje koje to zakonom zahtevaju) istaknuto da se EC krece u opsegu od 0.7 do 1.2 sto je idealno za mlade biljke kada se uzgajaju u zemlji, a bezbedna zona sto se tice nutrijenata je 1.0 EC i on se uzima kao osnova. Obzirom da i zuta Florabella ima iste deklarisane podatke onda se i za nju moze reci da je i ona odlicna za start mladih biljki. Kako ce se EC kretati posle prvog zalivanje je drugo "parce" price ili ti drugi par cipela.

nov 2015.

Potgrond H 70 Substrate: Potgrond H 70 Recipe-No.: 047 pH-value (H2O): 6,0 Fertilization (g/l): 1,5 Structure: fine Florabella je isto dellmanova zemlja / proizvod....
truareZMAJ

mar 2016.

Ako nismo znali... Sama biljka je mo~da i najvei uzrok promjenama pH u hranjivoj otopini (neovisno o mediju u kojem se nalazi). Hranjiva otopina se sastoji od pozitivno i negativno nabijenih iona, pod nazivom kationa i aniona. Kako biljka preko korijena preuzima ove nabijene ione nutrijenata ona u zamjenu predaje kation vodika (H+) ili anion hidroksida (OH-) kako bi naboj izmeu otopine i biljnog tkiva ostao uravnote~en. Naprimjer, kada biljka preuzme pozitivno nabijeni kation, kao ato je ion Kalija (K+), biljka u zamjenu daje H+ ion. Kada preuzme negativno nabijeni anion, kao ato je ion Nitrata (NO3-), biljka u zamjenu daje OH- ion. Poato je pH mjera koncentracije iona vodika (0-7) i hidroksida (7-14), tako mo~ete vidjeti istu vezu biljke i pH tj. njenog utjecaja na isti, mo~emo rei da nam na neki na in govori ato trenutno klopa tj. koji joj nutrijent trenutno od najviae koristi u toj odreenoj fazi growa. Na primjer, za vrijeme cvatnje kanabis koristi relativno viae Kalija (K+) nego ato je tijekom vegetacije. Dakle, biljka da uravnote~i naboj predaje viae vodikovih (H+) iona, ato uzrokuje pad pH vrijednosti u mediju. Isto tako, tijekom vegetativnog rasta biljka koristi viae duaika (N), koji je naj eae u mineralnim gnojivima u obliku Nitrata (NO3-). Dakle, u ovom slu aju biljka predaje van puno hidroksidnih iona (OH-), koji imaju tendenciju poveavati pH.
truareZMAJ

apr 2016.

Jedna dopuna ato se ti e utjecaja duaika na pH medija. Gore navedeni post govori u unosu duaika u obliku nitrata (NO3-). U slu aju duaika na bazi NH4+ (amonijski duaik) zbog obrnutog naboja dolazi do suprotnog u inka tj. pH medija opada. Veinu organskih gnojiva mikrobi naj eae ras lane u amonijski duaik.
TriptankLEGENDA

apr 2016.

Sad sam malo zbunjen... Ako imamo mjera koji pokazuje ppm, i recimo voda iz apine je 500 ppm. 500 ppm je otprilike ec 1.0 micro simensa. Konverzija iz ppm u microsiemens se izvodi (ppm:1000)x2 Netko je gore napisao da je 500 ppm =0,5 microsiemensa ato je neto no i kriva informacija Evo tablica konverzije koja zavisi o proizvoa u mjera a . 74634 Tako da 500 ppm ne mo~e bit 0,5 microsiemensa nikako.
truareZMAJ

apr 2016.

Zanimljiva usporedba u konverziji izmeu ameri kog i europskog proizvoa a, za ec 1.0ms/cm ve 150 ppm-a razlike :)
ChanZMAJ

apr 2016.

Pozdrav kolege Neke stvari mi nisu bas najjasnije, ali evo da iznesem problem: Critical kush 5 kom u boxu 1.1x1.1/600hps Do 20 dana prebacivanja na 12/12 biljke su delovale savrseno Zalivano je sa vodom ph 6.5-6.8, runoff je bio uvek 6.5 Poslednjih 10ak dana desavaju se cudne promene na 2 biljke koje su najkrupnije. Konsultujem se sa mentorom @CilI , zalivam neregulisanom vodom ph 7.2-7.4, runoff 6.1-6.3. 2 zalivanja i podizem runoff na 6.4, sporo ali ide...problem se ne siri, pratim Zalivam danas ostale 3 biljke,( takodje sa neregulisanom vodom, pretpostavljajuci da je ph malo pao u cvetanju), koje izgledaju savrseno, list, cvet, ma sve super... Runoff: 5.3-5.6-5.9!!! Flusham sve, sa 35 l vode, poslednjih 6l full dozu plantelle cvet i podizem ph runoffa na 6.3-6.5! Nista mi nije jasno! Ajde da su razliciti strainovi u pitanju, ali sve je jedan isti strain, ista zemlja, iste doze djubrenja do sad, isti tretmani, ... Nisam panicar ali sam totalno zbunjen :zvezda:::zvezda:::zvezda:: Ziveli:thumb:
komli_bkISTRAŽIVAČ

apr 2016.

sad sam jos vise zbunjen,otkako sam nabavio "kineza" i procitao ovaj post na supstratu pise da je ph 5.5/6.0,a voda iz cesme je 7.0/7.1 Sada me samo zanima da li je ta voda dovoljno dobra ili moram spustati ph jos :S ?? Molim za pomoc...
StipeZMAJ

apr 2016.

Relativno nizak ph za pipuau. Ja bi probao zaljevati bez korekcije ph. Vidi kako ce ic, ako krene pokazivat probleme....kalibriraj ph metar pa spusti na 6.5 al mislim da nebi smjelo bit problema ako je zemlja ok. (ne samo ph)
komli_bkISTRAŽIVAČ

maj 2016.

samo cu jedno reci jos,vodovod crpi rijeku Unu koja je "relativno " cista :) i mene iznenadjuje ph iz pipe za razliku od ostalih kako pisu :)

maj 2016.

kod mene je (verovatno) ph ok, ja ne brljam nista ;) budes li cackao preko kineza samo moz zbrljati, pa polako
dragan1985POZNAVALAC

maj 2016.

Neznam zaato mi je nakon zaljevanja runoff u banani uvjek zalivene sa ph 6,5 listovi po eli ~utit ajt idem provjerit runoff kad ono 7.4! Dal zna ko zbog ega ovako visok ph? }u o kalibriran sa ph4 i ph7 !Sad sam radio mini flush da sam jedva doaao runoff ispod ph7 i to sa vodom reguliranom ph 5.5 !
ChanZMAJ

maj 2016.

Biljke u saksijama od 15l, ph runoffa 5.9-6.1, na 12/12 38 dana Da ne radim flush, jer nisam u situaciji, hoce li biti sok za njih ako ih zalijem za vodom 7.8-8.0,dobijenu sa sodom bikarbonom, i da probam da nastelujem na 6.8 ph i u tom momentu da predjem sa plantelle cvet na Hessi program? Ili imate neki drugi savet? Zivi bili
truareZMAJ

maj 2016.

Pitanje koliko sad te sode bikarbone (NaHCO3) ima u toj soluciji koju si zmikso u ppm-ima, nebi valjalo trpat previae natrija u zemlju. Ja bi izbjegavao sodu za atelanje pH. Iz cijele te formule ti zapravo koristia OH da bi digao pH, i kolko god spojevi ugljika su pogodni, ipak mi taj Na tu previae smeta. Ako nemaa druga iju mogunost ja bi nastavio lagano sa vodom iz pipe pH 7.3 i tako polako dizao, osim ako ne primjetia baa neki drasti an pad.
ChanZMAJ

maj 2016.

Vec 4 zalivanje sa ph 7.2, ali runoff je stalno u granicama 5.9-6.1, sem pretposlednji put kad sam radio flush i posle 40l je jedva doveo do 6.5, ali sad opet pada
truareZMAJ

maj 2016.

Ve spomenuti vapnenac ili kalcij karbonat, dolomit ( sadr~i i magnezij pa pa~ljivo), kalcit. Oni aditivi Ph Up su nekako viae za hidroponiku gdje se namjeata samo pH hranjive tekuine u rezervaru izjedna avanjem vodikovih iona, nemaju baa funkciju stabilizacije pH tla.
mtranAMBASADOR

maj 2016.

A jer moras,mnogo price bilo nemoj mesat razlicite.
ChanZMAJ

maj 2016.

Savetovao mentor, fali nutrijenata Hteo sam jos par saveta da sagledam situaciju i razlicita misljenja i iskustva
truareZMAJ

maj 2016.

Ako imaa cijelu paletu Hesija vidim da oni koji ga koriste i ne brigaju puno oko pH, a i svia mi se ato ima P/K booster i samo P-plus za kombiniranje jer sredinu cvijetanja biljci treba viae P a pred kraj viae K. Ina e ima tablica i tu se ravnaa. Mo~da dobia neku reakciju zbog plantelle cvet al vjerujem da bi se brzo stabiliziralo uz Hesi program. Probaj pa nam reci ;)
ChanZMAJ

maj 2016.

Rekao Cili bez ikakvog flusha, samo po tablici i bez stelovanja ph Hvala ljudovi, pratim pa izvestavam u dnevniku :thumb:

jun 2016.

Hteo bi se nadovezati isklju ivo na ph zemlje Ovako , na ~utoj florabeli piae da je od 5,5ph - 6,5 ph u nju sam stavio ph metar koji pokazuje 6,9 - 7 ph ... Da li ste proverili zemlju kuju uzimate instrumentom ? jedno piae na deklaraciji a drugo u realnosti ... A na istoj ambala~i piae da je zemlji rok trajanja neograni en , po logici ph mora ostati isti beskona no ... mialjenje ???
StipeZMAJ

jun 2016.

Ne mozes ph zemlje mjeriti ph metrom. Za mjerenje ph zemlje se koristi nesto drugo.

jun 2016.

Ph metar sa dve sonde iz hidroponike , s tim sam merio ...
StipeZMAJ

jun 2016.

Nema veze koliko sondi ima... samo kazem, ne mozes mjeriti ph zemlje sa ph metrom za tekucine. Osim ako imas neki ph metar iskljucivo za ph tla.
mar1oPOZNAVALAC

jun 2016.

PH zemlje se mo~e izmjeriti PourThru metodom.Livaa DESTILIRANU VODU (vrlo bitno) kroz zemlju i izmjeria ono ato iscurui PH metrom.

jun 2016.

@Stipe da sa tim dam merio mera ph zemlje (tla)
StipeZMAJ

jun 2016.

A onda ok. Samo se nadam da to nije ovaj 88125

jun 2016.

Da taj je ... upravo sam stavio florabelu u saksiju od 0,5 L i polio je destolovanom vodom i izmerio ph metrom za te nost ono ato je iscurelo ... rezultat 6,4 ph Neverovatno
h0ndaZMAJ

jun 2016.

Si provjerio ph destilirane vode prvo,el i ona zna nekad imat ph umjesto dae neutral, ako je sve u redu onda bi tih 6,4 trebalo biti ok mjerenje.

jun 2016.

Destolovana je 6,8 ph
StipeZMAJ

jun 2016.

Mislim da ima barem 100 postova o tom "mjeracu" koji ne mjeri nista kako treba a i pitanje dal se moze kalibrirat. ...na kraju krajeva florabelli ne treba nista mjerit. zemlja je super

jun 2016.

@Stipe ja nigde nisam naiaao na temu ovog PH mera a tla ... evo danas ne radim pa sam hteo da vidim koliko je ta an instrument ... i kada sam ga zabio u neotpakovanu florabelu on pokazuje 7 a na pakovanju piae od 5,5 - 6,5 i morao sam da istra~im :) sad znam ... da u pravu si ovo udo je analogno i nigde nema nikakav zavrtanj za atelovanje .... ma Florabela je extra ;) Hvala svima :thumb:
StipeZMAJ

jun 2016.

Jednostavno nemoj koristit tu igracku jer te moze odvest na krivi put ;) Cesto se javlja ekipa sa tom igrackom jer pise da mjeri sve a kosta 3€. ...uzivaj

jun 2023.

Poz zanima me moze li se koristiti malibu ph minus granulat. Kupljen na odjelu za bazene pa me brine da nije neka kemija.
BizzzoZMAJ

jun 2023.

@zeelena Prebacio sam u ovu temu iako je u unutraanjem. U vanjskom niti nemamo jer je zaklju ak da pH u vanjskom uzgoju ne igra neku ulogu, kad su biljke zasaene direkt u zemlju jel.
StipeZMAJ

jun 2023.

takodjer ph- za bazene (natrijev bisulfat) nije preporuceno koristit u uzgoju. nista to ne znaci. ne postoji ph- ni plus a da nije kemija. sve u zivotu je kemija. i C-vitamin je kemija, vitamini minerali u spinatu i jabuci su kemija....

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.