LEGACY
Napokon prvi ozbiljni uzgoj
74 odgovora9,877 pregleda
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
apr 2020.
apr 2020.#1
high drustvo,
eto nakon nekog vremena sto sam bio sprijecen, konacno imam sve za uzgoj. imam nekoliko konkretnih pitanja pa bih molio za pomoc.
332911
imam full spectrum grow led od 50w, 10 komada. box je dimenzija 850x550x1700 mm. imam sjeme white widow i amnezia haze automatic.
koliko lampi u taj box, kako ih rasporediti i koliko biljki da bude uzgoj optimalan?
konkretno bih molio, citao sam puno i nisam siguran sto i kako pa ako se nekome da odgovoriti. sve ostalo je manje vise jasno, ako ne procitati cu ili upitati.
Сјај
ZMAJ19.728 REP
СјајZMAJ
apr 2020.
apr 2020.#8
Tema je u unutrašnjem uzgajanju mada naslov asocira na dnevnik tako da je na pravom mestu. A da li je potrebna za takvo pitanje odlučiće nadležni. Takvi cobovi trepere, tako sam pročitao na forumu i stoga ih treba naizmenično vezivati, evo slike kako. 333048
Zaista nemam iskustva sa tim cobovim, možda 200 do 300w, za dve lepe biljke u tom prostoru. Pošto videh da si se prijavio kod @bigeskalibur onda njega slušaš i biće finog dima na kraju. Ako te iznevere ti cobovi, uvek možeš preći na diy E27 panele koji stvarno rade dobro.
Edit:
@bubinho
Ovako vezivanje ide obavezno sa parnim brojem čipova, 2,4,6...
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#10
update,
radi se polako ali sigurno, box ce biti u pogonu veceras, nadam se, ako ne onda sutra.
evo par slikica, da vidite kako sam to zamislio. zanimaju me i komentari.
334995
334996
to je light alu frame, cijevi od 6 mm, stock hladnjaci od procesora, kojih imam punu kutiju, ventilatori od istih. napajanje iskljucivo ventilatora neko no name napajanje od 400w. 6x50w grow led svijetlo
1. Light source: LED COB Grow Chip 240v
2. Color: Full Spectrum/Warm White
3. Color temperature: 380-780nm
svaki cob ima svoj hladnjak i ventilator, termalnu pastu i kada ga upalim cu vidjeti kako to radi, mislim da nece biti problema sa hladjenjem lampi.
kada ga upalim, ne mogu gleadi. :D
Сјај
ZMAJ19.728 REP
СјајZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#11
Mogao si napisati rastojanje izmedju cobova mada mi deluje da sredina nije popunjena. Nzm, videće ovo i naš mentor, od sad samo njega slušaš a ekipa će dodati šta misli da treba ispraviti. Ponavljam, svako će ti nešto reći ali zadnju reč ima mentor i šta ti on kaže tako postupaš. Ventovi izvlače ili guraju vazduh na hladnjake?
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#13
razmak je 25 cm, plastika koja se topi sa pistoljem na struju. ako bude falilo svjetla imam jos 4 coba viska, konstrukcija je vrlo lagana, svjetli za popizdit, cijeli box me je kostao manje od 600 kn ili oko 60€, sa sjemenkama, hesijem, lampama i zemljom. svjetlo ne titra, spojio sam kako mi je sjaj rekao. :mario::
ventovi guraju toplinu na hladnjake, kao na procesoru, plus sto imam ventilator koji izvlaci temp iz boxa.
white widow auto ide u box danas. :D
i otvaram dnevnik.
335060
Сјај
ZMAJ19.728 REP
СјајZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#14
Ovo mi nije baš najjasnije. Koliko se sećam slika, tamo je bio sledeći princip. Cob greje hladnjak a vent izvlači toplotu i gura je van. Zato sam te i pitao kako si postavio, verovatno da vent duva hladan vazduh na hladnjak. Svejedno, trebalo bi funkcionisati u oba slučaja.
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#16
isao sam na vrlo jednostavnu, laganu i najjeftiniju varijantu boxa. cijeli projekt boxa, ukljucujuci i sjeme i zemlju i gnoj, svjetla. od početka do kraja, me je kostao niti 100€. istina imao sam dosta skupih stvari doma i nisam kupovao hladnjake ni ventilatore, ali da to ides kupovati od nule mislim da ne bi kostao vise od 1000kn ili 150€.
morati cu jos investirati u dobar, isto diy, filter od aktivnog ugljena i mirnna bosna.
miuslim da je dobra priprema vise od pola odradjenog posla, zelim napraviti sto idealnije uvjete za razuman novac.
ako nekoga zanima, mogu napraviti detaljan tutorial mojeg diy projekta, sa slikama i sve, step by step.?
za sad je ovo prototip, sastavljen od najjeftinijih komponenti, i na nacin koji je dovoljno dobar ze jedan grow, mislim usavrsavati i poboljsavati sistem tako da bude ucinkovit out of the box i sto jednstavniji.
GrowHax
POZNAVALAC640 REP4%
→ Ambasador
GrowHaxPOZNAVALAC
maj 2020.
maj 2020.#18
Moj savet ti je da nadjes drugi nacin da pricvrstis hladnjak za konstrukciju panela.
Taj topljivi lepak se topi na niskim temperaturama.
A cobovi rade na relativno visokim temperaturama.
Okaci panel i ukljuci ga da radi jedno sat vremena.
Moja prognoza je da ce ti poispadati hladnjaci sa rama.
Vutra Dzanki
LEGENDA9.066 REP41%
→ Zmaj
Vutra DzankiLEGENDA
maj 2020.
maj 2020.#20
Poslusaj kolegu, ja sam isto moj panel lepio sa topljivim lepkom ako mislis na onaj iz pistolja nisu izdrzali 1h, samo sto sam ja predpostavio to pa ih dodatno osigurao vezicama, vezice su izdrazle oko 2 meseca rada pa su neke pukle tj pregorele a neke nisu, takodje sam probao super lepak i on se pokazao mnogo bolje od tog topljivog ali je i on popustio posle dan-dva ne secam se, uglavnom obavezno kad budes panel upalio prvih 12h ga upali "na suvo" tj upali ga negde pored sebe u sobi i budi sve vreme sa njim i prati situaciju, za svaki slucaj, ja sam mnogo vise :D
Inace svu srecu ti zelim, priprema je odlicna, obozavam ovakve diy projekte.
FatOne
ZMAJ28.401 REP
FatOneZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#21
Ti COB-ovi bi u pprincipu trebali radit posao ali na zalost ne rade. Testirao sa 6 komada u boxu 50x50 i letilo van vec drugi dan. Nije bilo dovoljno svjetla za bebe, Krenule se iduzivat ko lude. Mozda da idu blize biljci jer nemaju lece. ja sam ga stavio na 40cm, i nije mi se dalo zaj s time, pa sam jednostavno izvadio i stavio ostatak od starog e27 panela.
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#22
335242
ja slozio 300 w, na hladnjacima od procesora, ne grije se preko 40 stupnjeva.
za svjetla ne znam, ali mislm da su bolja solucija od e27, testiram vec sat vremena pod punim gasom. zadovoljan sam sa tehnickom izvedbom.
sutra ulazi ww automatic na rezim 20/4 i pun gas, naravno uz naputkementora, kojeg sam zapostavio. morati cu mu napisati update.
Mr_Sandalero
ISTRAŽIVAČ117 REP45%
→ Entuzijasta
Mr_SandaleroISTRAŽIVAČ
maj 2020.
maj 2020.#23
Opa.najs. svaka cast zavjestinu slaganja. Taman bi meni dosle dobro tako 4 komada da popuni hahahah
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#26
ne znam, probati cu, imaju dobar spektar i dobru frekvenciju. :rasta:
dugo sam razmatrao e27 i ove su bile neodoljive i po cijeni i po karakteristikama, morao sam probati i mislim da imaju potencijala.
ova tema polako, dobiva naglasak na jednostavan i, low budget, uzgoj, svatko, jasno tko ima love, moze skucat u opremu vise tisuca kuna i, kao krajnji rezultat je kolicina koju , ja vjerujem, mogu dobiti iz ovog ozgoja. za koji oprema kosta visetruko manje, traje neko vrijeme,jer nije bas najjeftiniji srot, zahtjeva elementarno poznavanje struje, stolarskih i slicnih radova, za manje od 100€. :vutra:
za ovo sto ja radim potrebno je elementarno poznavanje koristenja osnovnog alata, power tools, jako dobro dodju, busilica na bateriju, mala brusilica. lemilica je must i sav pribor za struju, termo buziri, izolir trake, zice odgovarajuceg presjeka, napajanje za 12 v dc, napajanje 220v ac. radim sa strujom i to nije opasno dok nije ukljuceno.
sve sto radim, radim sam, poucen sa stvarima koje sam naucio na ovom forumu i na jos nekoliko mjesta i htio bih svima pojednostavniti posao i pokazati da za imati jednu biljku uopce ne treba biti botanicar. :rasta:
power seed mogu li te zamoliti ili nekog mjerodavnog da u naslov teme stavi u produzetk u zagradi
napokon prvi ozbiljni uzgoj
FatOne
ZMAJ28.401 REP
FatOneZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#27
Pogledaj moj dnevnik i vidi s kojom opremom ja radim, Jos jeftinije a evo 4 grow guram, Svjetlo puno kvalitetnije a izace svega 30-40€, Jedina stvar kod mene u boxu da nije DIY je turbina i termometri. Ako zelis ustedit bolje je ic sa provjerenom opremom nego kupovat dva puta zar ne? Ukoliko ti ovaj panel nece skljakat kako treba ja sam na raspolaganju da ti napravimo panel vrhunske kvalitete ispod 50€.
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#29
evo box u probnom pogon.
evo i par slikica
335403
335404335405335406
temperatura kod pota je 22 stupnja, temperatura hladnjaka je 45 stupnjeva. ventilacija je aktivna, vent iz wc-a.
ovako na prvu sve ok radi, usis je pasivan, kroz filter 200x400 mm.
za sad je buka problem, nije meni nego uopce, ja zatvorim sobu i ne cujem nista.
stavio sam white widow koja vec 15 dana raste vani. sad je vec vrijeme da otvorim dnevnik, moram se prvo savjetovati sa mentorom.
Mr_Sandalero
ISTRAŽIVAČ117 REP45%
→ Entuzijasta
0Marac0
ZMAJ74.634 REP
0Marac0ZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#32
Imaj na umu, da te pločice nemaju leče i kao takve moraju biti dosta blizu biljaka, ali onda ih nažalost, pali!
Ima dečki koji su izgurali grow sa njima, ali ja sam odustao
Jel imaš kakav lux metar ili par metar. Tako češ odmah znati, jel svjetlo valja! Imaš sve, šta jedan muškarac must have, inače hoda čudno:)
Evo, od kolege dnevnik sa COB pločicama
https://www.vutra.org/threads/purple-kush-auto.18166/
I
https://www.vutra.org/threads/sweet-skunk-auto-sweet-seeds.18006/
Nadam se da se kolega neče ljutit za linkove:respect:
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#33
kaze senzor na mobitelu da ima 5000 luxa biljka je 50 cm od svjetla.
kako to mislis cudno?
meni se cini da je sve optimalno, za sad, vlaga je 35 posto a imam i ovlazivac.
imam i stari svjetlo mjer, fotografski, ne znam ni kako se mjeri s tim, morati cu se malo pozabaaviti s time. ako fali svjetla imam jos cetiri coba pa cu i to spojiti. :D
hladnjaci se ne griju preko 40 stupnjeva, radi skoro 48 sati i nista ne odpada, niti se odljepljuje. :D mucho gusto.
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#38
ma nesto krivo mjerim. kako mjeris?
'Experts recommend that marijuana plants receive 5,000 – 7,000 of lux during the seedling stage; between 15,000 – 50,000 lux during the vegetative stage; and 45,000 – 65,000 during the flowering stage. '
ili krivo mjerim ili cu morati pojacati svjetlo.
Trulyo
ZMAJ23.725 REP
TrulyoZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#39
Pa nema tu neke mudrolije, ovisi koliko je daleko mobitel od izvora svijetla - toliko luxa imaš. Ja sam svoj stavio u sredinu boxa i gledao kako se mijenjaju luxi kako podižem/spuštam led. Ali ja imam većinu od 4000K žarulja...
EDIT: ali ne raste od luxa...Da je tako, onda bi sa 500w običnim sijalicama radio grow. Raste od lumena, tj raste od PPF brojke, tj fotona...Svaka sijalica daje druge brojke fotona, zato nije isto. :D
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#40
izgleda da je tako kako si napisao, premalo svjetla daju, 6000 luxa, i onda sam popizdio i obisao cijeli grad, uzeo 30 led zarulja, sad ide novi e27 panel po tvojim preporukama za novi ormar.
tako da cu sad imati dva ormara, jedan za seedlings, za koje mi je ova rasvjeta odlicna i jedan za cvjetanje, ako ne bude imao 70 000 luxa ranit cu se u nogu. :D
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#41
hoces reci da bi ovo bilo dosta do kraja?
ipak su deklarirane kao grow svjetla.
1. Light source: LED COB Grow Chip
2. Color: Full Spectrum/Warm White
3. Color temperature: 380-780nm
4. Power:20w/30w/50w
5. Input Voltage: 220-240V;110V
6. Size:60mm*40mm
7. Housing Material: Aluminum
8. Source Life: >10,000 hours
9. Lighting angle: 120
10. Warranty: 1 Year
What is Full Spectrum LED Chip:
It is the newest trend for indoor plants.
Advanced LED grow lights use less electricity, and create less heat, not only provides intense, effective lighting for indoor gardening system but also make the garden cool.
This is a revolutionary step for LED grow lights which have previously been unable to act as the sole light source for the indoor garden. Suitable for all stages of plant growth.
Product Features:
*Energy Electricity Saving with Higher-level Efficiency.
* Full spectrum that is necessary & critical for plants growing & flowering (from seeding to harvest)
*Perfect for small Grow Box,Grow Tent, DIY Hydroponics,Bonsai,Garden... etc
* Comfortable, Humanistic & High-performing
ali, veliko ali su iz kine i kostale su ko kikiriki
FatOne
ZMAJ28.401 REP
FatOneZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#42
Zao mi je sto to cujem, da ti budem iskren bas danas sam izvadio svoje cobove i krenuo da cu napraviti panel od njih, ali nista onda vadim stari e27 sa 130w.
Evo ti slika jer vidim da si spretan pa ti nece biti nikakav problem ovo napraviti a ustedit ces na grlima i na visini u boxu naravno. Radim fast grow box pa nemam vremena pisat i opisivat sada ali pitaj sto nije jasno. odgovorim dok uhvatim vremena.
EDIT:
Zasto bi ljudi onda toliko racunali i ulagali u svetlo i luxmetar ako se sve to rijesi s mobom. Svaki mob ima svoj senzor rasvjete, ti senzori se ne mogu uspoređivat sa pravim lux metrom isto tako i rezultati koje pokazuje. Recimo meni na mojem mobu (LG g6) cim stavim u box zakuca na 100k, sto to znaci da imam previse svijetla?
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#43
da, tako sam i radio, nabavio danas sve, hladnjake, sijalice, ventova imam ko u prici od kompa, napajanja isto.
nego kupio sam nekoliko sijalica koje imaju tri razlicita rezima rada, rade na 2700k, 4000k, 6500k, zavisi koliko puta upalis salter i onda svjetli jedna od ta tri rezima. jesi li to vidio? jel mogu raditi sva tri rezima odjednom?
sto se struje tice tu sam doma, ali hvala ti na podrsci i trudu. ako zapnem javim se.
da se pohvalim, nasao sam blow torch na plin za upaljace. za 5€.
335979
malen ko upaljac a grije ko lud.
Trulyo
ZMAJ23.725 REP
TrulyoZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#46
decki-ne znam.Ono sto kuzim je da biljke ne rastu od luxa ili watta.Rastu od kolicine fotona koju pojedina zarulja daje.Da rastu od luxa, gojili bi ih na par obicnih sijalica.Sad je LED in - i o njemu se samo prica.Koliko fotona daje full spektar,nemam pojma.A realno daje malo luxa. :D
GrowHax
POZNAVALAC640 REP4%
→ Ambasador
GrowHaxPOZNAVALAC
maj 2020.
maj 2020.#50
Te sijalice imaju par led dioda koje su na 3k, par na 4k i 6.5k kelvina. Tako da svetle samo odredjene diode, pa se menja i temperatura svetla.
Ne svetle sve u istom trenutku.
I ne mozes ti to napraviti da svetli u sve u istom trenutku.
Jedino sto mozes je da skines diode sa te sijalice i iskoristis ih na sijalici kojoj su crkle diodice, odnosno za rezervu. Ali predpostavljam da to ne mozes uraditi. Tako da su ti te sijalice beskorisne za grow.
Ne znam kako si zakljucio da su ti cobovi losi?
Zasto ne bi pokusao da uradis grow sa njima?
A paralelno radi grow sa led e27 pa uporedi.
Ja evo od prvog growa do dana danasnjeg (oko godinu dana) koristim cobove i par e27 sijalica. Prezadovoljan sam.
Sa cobova cu verovatno preci na ove led sijalice od po 3w.
336008
FatOne
ZMAJ28.401 REP
FatOneZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#53
80x50, ne trebas vise od 200w. To ce ti bit neka optimala.
U vege biljci je potrebno vise plavog spectra, jer se pod plavim spectrom bolje razvija lisce. Dakle kombiniraj sve to sto imas da dobijes nekih 200w. Ove sarene bi ja posao tamo gdje si uzeo i probao zamjeniti za neke od 10-12w jer su ove samo 6w. I to moze dosta blizu biljke. Od 11w, ja sam osobno drzao na 35cm od vrhova bez ikakvih problema.
Stvar je u tome sto razlicite snage trebaju i razlicitu udaljenost. Dakle ove od 6w ti ispadaju.
Ali i da iskoristis sve osim tih imas odprilike 200w panel od pocetka do kraja growa. Nikakvu gresku neces napravit, samo sve to ljepo rasporedi po panelu.
Ako ces ici mjenjat uzmi 3 komada 6500k, ostalih 5 zamjeni za 2700/3000k gleaj da ti sve budu podjednake jacine znaci od 9-12w. Također zarulje od 4000k su ti univerzalne i da svih 8 ovih sarenih zamjenis za 4000k bio bi ti mozda i najbolji potez.
FatOne
ZMAJ28.401 REP
FatOneZMAJ
maj 2020.
maj 2020.#68
Koja je velicina boxa?
U svakom sucaju mozes ih staviti, i nebi ti bilo lose da napravis neke swicheve da mozes smanjivat/pojacivat snagu panela.
Jer biljke prvih 2tjedna ne trebaju vise od nekih 40W i onda pocinjes lagano pojacavat. ti tu imas nekih okvirno 150W neznam koliki je box ali cjeli grow se moze i s manje izgurat. Dodaj ih dodaj prekidac i ugasi sve osim ovih na sredini sto imas prvih 2 tjedna jer nema potrebe. Biljke su pre malene da bi uzele toliko lumena i doslovno placas zrak u racunu struje :D Tek u cvatu biljka treba vise svjetla cjelu vege mozes odradit sa nekih 100w.
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#71
biljke su mi pod e27 svjetlom, borim se vec danima sa gnatovima, ne znam koliko uspjesno, ja ih uvijek isto vidim.
paralelno, to znaci, dok gledam i slusam ono sto volim, uz pljugu, danima, kontempliram, testiram ove cobove i radim prvu i vjerovatno zadnju znacajnu modifikaciju. posto imamo sve ove blagodati tehnologije, zasto ne to podijeliti sa vama.
moram naglasiti, ovo je iskljucivo proizvod za osobnu upotrebu, modificiran sa dijelovima koji se mogu naci u skoro svakom malo boljem ducanu. sve sto radim je iskljucivo moj rizik, moje znanje. ne kazem nista osim da
ne zelim biti odgovoran za bilo sto. sve sto radite, radite na svoju odgovornost.
zelim vam pokazati kako za sto manje novaca mozete imati box u kojem mozete uzgajati i jagode, sto se mene tice. :D
malo o e27 boxu,
600x500x1500 mm
~180w
10x2700k
2x3000k
3x6500k
plus 6x4000k koje jos nisu u panelu.
panel sad daje 36000 luxa
338938
ovako bilka izgleda pod tim panelom. ne znam zasto, ali kao da joj ne pase svijetlo, mislim da ce , kad je vratim pod stari, verzija 2.0 panel, podivljati.
338939
e27 panel sam napravio jer mi je kolega FatOne rekao da ti cobovi nazalost ne rade, a meni biljka vec 15 dana vani i cob box gotov.
19 zarulja x 20kn svaka = 380kn =50€
ventilator za wc, imao sam dva, free, inace 200-300kn = 25-45€ u ducanu
pasivan usis zraka 200x400 mm.
alu frame, otpaci od vodilica za klizna vrata. free
hladjenje pasivno, necujan, strujanje od 240 m3 zraka u sat vremena ga hladi na temp od 40
busilica, brusilica, nekoliko metara zice, lemilica, znanje o spajanju struje, 250v
250v je jaka struja i ako ne znas sto spajas i kako, nemoj.
nekako mi biljka u ovom boxu koji ima grow light izgleda i ponasa se bolje, to je bilo vidno dok je nisam prebacio u e27 box. kao da je stala. uglavnom vidjeti cemo, danas ju vracam u grow box.
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
maj 2020.
maj 2020.#72
338941338942338943338944
ovo je growbox v.1.0
6xfull spectrum grow cob, neki kineski, kosta skoro nista.
850x550x1700 mm
pasivni usus zraka 200x400 mm.
ispusnu turbinu od 240 m3 na sat
cobove hlade cooleri od procesora sa ventovima i napajanje od pc. temperatura coolera ne prelazi 45
338945338946
ovako je izgledala biljka dok nije dobila klamidiju.
bubinho
AMBASADOR2.322 REP23%
→ Legenda
bubinhoAMBASADOR
jun 2020.
jun 2020.#75
dakle, nastavak,
amnezia je presadjena i premjestena u e27 box, ovaj tu
sad radim filter za usis zraka i prigusivac zvuka, po svoj prilici i protoka zraka, ali mislim da ce protok zraka poslije biti dovoljan jer sad je iznimno velik. posto se lampa pasivno hladi probati cu napraviti full stealth box. sada radi buku oko 65 dB. normalna buka u dnevnom, kad nista ne svira, je 25-30 dB.
apr 2020.
1 / 75
apr 2020.
jun 2020.