VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojRačuni za struju!
LEGACY

Računi za struju!

146 odgovora21,858 pregleda
ExoticPOZNAVALAC

sep 2011.

Pozdrav ekipa Vutroljupci! :b_cyclops: Tra~im ovu da po forumima ali nigdje ne mogu nai odgovor na svoje pitanje! Naime radi se o ra unu za struju koji dobivate. Bacio sam se u vode Indoora i nabavio Phillips HPS 150W i MH 2x70W. PA hajde ako ima neki iskusniji grower ili netko tko se ve '' opekao na ra une '' sa strujom neka mi ka~e kako se to vrti u po etku uzgoja, koja je razlika! Jel po mome nekom skromnom mialjenju, mislim da re~im 16/8 pod 150w MH ~aruljama nee bit baa diskretan pogotovo kad se odvija u ku i. thx ekipa unaprijed :nana:
SekachAMBASADOR

sep 2011.

55kn vege i 30kn cvjetanje mjesecno...ukoliko iskoristavas nizu tarifu(svjetla po noci)... Mojih 400 vuce 140 i 80 mjesecno...sto je zanemarivo naspram onoga koliko bi dao nekom dileru...
ExoticPOZNAVALAC

sep 2011.

`a to i nije neka baa cifra... Jedino je problem kaj planiram krenuti za koji dan s uzgojom kad mi stignu sjemenke u gara~i koja je odvojena od kue po pitanje ra una za struju a ne glase na mene ra uni, tako da ne bi bilo previae pitanja i sumnjivog njuaenja po mojoj planta~i...
PIPboyISTRAŽIVAČ

sep 2011.

Pa il si dofuraj struju svoju, il se spoji ispred brojila ako ti je bed ta potroanja u gara~i.
Z&NZMAJ

sep 2011.

Do not do that!!! Ne growati u gara~ama koje su na zajedni koj potroanji !!! Tako mo~ea kao ovaj na tvom avataru oka it natpis "Uzgajam kanabis u gara~i! Uhiti me!"
ExoticPOZNAVALAC

sep 2011.

Ma nije gara~a zajednika u smislu da je dijelim s ntanarima zgrade, ve je moja, tj., od staraca jel... Ali poato nikoga nema unutra u ovome trenutku, brojilo je na 0. Sad moram jedino isfurat neku spiku tipa da neato radim unutra... Sva srea pa sam raskopo motor prije par tjedana, tako da bi mogo imati izgovor na tu temu!:RastaBong: I ova solucija mi se svia PIPboy... mogao bi me malo uputiti u to... Nekako mi to ne zvui legalno! ( koji paradox!! :eyebrows: )
He-ManLEGENDA

sep 2011.

O krai struje neemo, da ne moram dijeliti kilo banana.
ExoticPOZNAVALAC

sep 2011.

Ne, ni sluajno. Mi smo svi poateni graani! :hehe:
snoopy90AMBASADOR

sep 2011.

neodimijski magnet zaljepia na brojilo i miran si al mora biti sile min.270kg..pozzz
ExoticPOZNAVALAC

sep 2011.

ekaj malo!! gdje ga nalijepim na brojilo?? i kaj to uope je neodimijski magnet??
popajISTRAŽIVAČ

sep 2011.

Okani se corava posla ....
He-ManLEGENDA

sep 2011.

Postovi izbrisani, dobili ste obojica infractione i smatrajte to drugim upozorenjem, treeg nema. Idemo dalje.
hazeboyENTUZIJASTA

sep 2011.

Al ak si rastavio motor,rijetko koji aparat(busilica,flekserica,aparat za varenje,biax) ti piju tolko struje da je to nezamjetno.valjda znas da ovo sta sam sve nabrojao(osim aparata za varenje) ima cca 400w.s tim da mora svaki dan 20 sati radit.tak da to nije po meni rjesenje.jedino da neku prjenosnu klimu il grijalicu dofuras.najbolji paravan bi bio grow box sa ljutim papricicama,jagodama,feferonima.koji motor imas?i ja se malo bavim s tim.to mi je druga ljubav.
ExoticPOZNAVALAC

sep 2011.

Imam Kymca Venox 250. Malo je bio razbijen ove sezone tako da ga moram malo delat. Sve u svemu onda, sa npr. 6 CFL-a od 20w ra un bi mogao biti oko kakvih 20 kn??

sep 2011.

Ja mislim da ovo pisem vec 2. put. 0.9kn je 1kWh struje (iliti 1000W na 1 sat). Ako trosis na 1h 140W (2x70W MH), znaci da ces tek za 7 sati potrositi struje od 0,9kn, a za rezim 18/6, otprilike 2,5kn. Znaci 1 dan svjetla 2,5kn X 30 dana = 75kn. Dalje sam izracunaj.
pav1337oENTUZIJASTA

sep 2011.

Ako troaia po noi, kWh je 0,45 prosje no. `to se ti e troaenja struje gdje se ina e ne troai, evo jedna anegdota. Frend mi je dao klju eve da ponekad s curom odem u stan koji nitko ne koristi. Bili smo dva puta i njegova stara je pitala, tko to trosi struju. Bilo je nekih 45 lipa ra un. Pa ti vidi.
ExoticPOZNAVALAC

sep 2011.

znai ra uni i nisu visoki... Da radim sa CFL-ovima bio bi oko 30kn, ako i tolko. Ali mislim da u vas morati razo arati, jel brijem da u odustati od growanja. Previae ljudi je po elo njuaiti oko moje nabave materijala za grow box, tako da su i starcima nabacili neke bube u uai, i sada sam pod povealom...:ohno: Jednostavno ga nemam gdje instalirat nego doma... Ili je bolje da se strpim neko vrijeme dok se bura ne stiaa. Jel box je skoro gotov...
bud_manENTUZIJASTA

sep 2011.

potrosnja uredjaja u kilovatima x broj sati koji ce raditi x tarifa struje = cijena tipa : 400w hps ---> 0.4 x 12 x 0.71(ako je preko dana a preko noci je 0.37 kn) = 3,408 za 12 sati rada mnozite to s dana kolik treba radit i eto vam izracun potrosnje..za ventilatore i sve ostale potrosace vrjedi isto pravilo ;) pozz
BladeZMAJ

sep 2011.

potroanja struje je sporedna stvar za mene,ne razmialjam uope o tome!
SiDAMBASADOR

sep 2011.

dali potroanja struje po ni~oj tarifi ( po noi ) spada samo u dvotarifna brojila, ili je manja cijena takoer i kod jednotarifnog??
TropicoLEGENDA

sep 2011.

da, spada samo u dvotarifna brojila, kod jednotarifnog modela struja se gleda po obracunskoj jedinici dana (skuplje struje).
mali_1.3AMBASADOR

sep 2011.

znaci najvaznije je koristiti jeftiniju tarifu...nego u kojem je to vrimenu ja mislin da je od 19 ali neznan do kad ujutro...

sep 2011.

kod mene je od 20:30 (na kutiji sa osiguracima imam zelenu lampicu koja se upali), a do kada nemam pojma a i nije ti bitno, svakako moras odraditi tih 12, tako da obavezno proveri kada te ukljucuju na jeftinu i iskoristi maximum
TropicoLEGENDA

sep 2011.

0d 22:00 -07:00 jutro....tako je svugdje u hrvatskoj!
Z&NZMAJ

sep 2011.

Biseru :icon_lol: Kad se prebaci na zimsko ra unanje vremena, onda je 21:00 do 6:00h :lml_spam:
TropicoLEGENDA

sep 2011.

Stvarno? Koliko znam prosle godine je bilo do 22:00 do 7:00 ujutro....tako mi je bar susjed koji radi u elektri na salteru reka prosle godine...bie da se neato izmjenilo :S

sep 2011.

link za izracun struje u HR http://www.smbwireless.hr/potrosnjastruje.htm
Z&NZMAJ

sep 2011.

E,pojma nemam sad...pratio sam kad se indikator na uklopnom pali/gasi...mogue da je kod mene tako bilo do proale promjene...jbga. Mo~da ti je on rekao kako je "trenutno", a ovo kod izmjene ljetno/zimsko mu je valjda bilo logino da ea provjerit sam.

sep 2011.

evo i linka za obracun struje u SRB Kalkulator potroanje

jan 2012.

Pozdrav svima! Ja imam veliku ~elju uskoro se bacit u indoor uzgoj. Ve sam se sa frendom koji sam ~ivi dogovorio oko svega (ja nabavljam opremu, on mi daje prostor, urod dijelimo popola) i onda je on odustao od svega jer je uo od nekoga da ti policija mo~e pretra~it stan samo na osnovu toga ato ti je naglo povean ra un. To mi ima smisla, ali koliko god sam tra~io informacije vezane uz to, i na ovom forumu i na netu openito, nisam uspijevao pronai pravi odgovor. Ukratko, zanima me, ako imaa svoj vlastiti stan, dali ti policija mo~e doi na vrata zbog naglog poveanja struje? Ako mo~e, dali postoji ikakav na in kako svoj uzgoj prekriti, zakamuflirati, zaobii to pravilo, bilo ata??? Jer vidim da, bez obzira ato je potroanja struje problem, ljudi diljem balkana ovdje stavljaju svoje dnevnike uzgoja i nitko od njih nije zavraio na policiji (ili su zavraili tek nkon ato su posuaili i popuaili svoju biljku). U emu je tajna?!?! Kako to izvesti? Molim da mi netko da konkretan odgovor jer ludim! I ispri avam se ako je ve negdje bilo o ovome rije i. Ako je, ja zaista nisam uspio pronai tu temu, makar sam pro eaao cijeli forum i ova tema mi se inila najprikladnija za postaviti ovo pitanje. Unaprijed hvala!
Z&NZMAJ

jan 2012.

Dok pla aa nema aanse da ti netko doe njuakati po kui. `ta sad, ima ljudi koji troae masu struje na grijanje preko zime. Ima ih i koji troae isto tako masu na hlaenje preko ljeta! A ti bi uzgajao, predpostavljam sa nekih 400 do 600W i to bi trebalo bit problem!? Evo, da ne ostane samo na tome, nekoliko injenica. Prosjena termo pe je snage 3-4 KW, kalorifer 2KW, klima ureaji su oko 3.5KW ... Koliko bi ti kilovata troaio da ti murija doe zbog struje?
not smokeLEGENDA

jan 2012.

u prvom groeu mi skocila potrosnja za 50e zato sto majmun nisam drzao lampe preko noci kad je jeftina, i nikakav problem,a sad sam izracunao na 2x400 u cvetanju +uljani radijator od 1kw radi kad nerade lampe greje box 25e komplet potrosnja.nemoj da se zamajavas sa time napisao sam to negde nikog nezanima koliko ti trosis treba samo da platis, a i ako neplatis samo ce te iskljuciti samo peglaj na jeftinu i opusteno.:bong7bp:

jan 2012.

Samo da velim. U HR se obicno dogovori neka mjesecna rata za placanje struje... I to placas 6 mjeseci, a nakon toga ti dodje obracun struje i na tom obracunu imas razliku koju si potrosio/nisi potrosio i to platis i opet ide ugovorena rata za sljedecih 6 mjeseci... Npr. kod mene u sobi je hladno pa se dodatno grijem elektricnom grijalicom od 1600W (4x400W) i ujedno placam racune preko neta pa vidim koliko je struja... Eto do sad se nije povecala rata, a dnevno potrosim mozda 10-20kW vise nego inace....
BladeZMAJ

jan 2012.

Sla~em se sa zloestim i samo bi se nadovezao na borna-Nietzche ti ea zapoeti,odraditi i zavraiti grow i tek onda ea dobiti vei raun za struju,struja se otava tj obaunava 2x godianje

jan 2012.

Znam da je obra un struje jednom svakih nekoliko mjeseci, ali u HEP-u mogu u svakom trenutku o itati stanje tvoje potroanje. Zato me mu ilo, mislio sam da se na takve nagle poraste pazi upravo zbog potencijalnih uzgajiva a i da je policiji za dobiti nalog za pretragu dovoljno naglo poveanje struje na nekoj adresi. Tako mi je frend rekao da je uo pa je zato odustao od naaeg 'projekta', hehe. Ali ako vas nekoliko, uklju ujui moderatora, tvrdi da nije tako, onda valjda nije. Hvala na informacijama. Pokazat u mu vaae objave, mo~da se razuvjeri!

jan 2012.

ne mozes ti u gajbi da trosis bas toliko struje da bi to nekom bilo sumnjivo, a ako se racuni placaju nikom ne smeta da trosis i vise ;) edit: kad bi npr. dobio blizance trosio bi mesecno vise struje nego sto ce ti pojesti jadan hps400, ocekujes da ce neko doci da proveri da li imas bebu :)
Big LLEGENDA

jan 2012.

A jedino ato ti preostaje je da pogledaa broj uspjelih dnevnika na forumu pa da sam zaklju ia. Nema straha, ra un plaaj ti (ili frend) i samo vi, ne starci, babe, susedi, srodne duae, jehovini svjedoci. Ekipa ti je sve rekla... Jedna obi na strujna grijalica, vea maaina, usisava troai puno viae nego neki HPS od npr. 600W tako da se nemaa ato sekirat.
Z&NZMAJ

jan 2012.

Samo joa jedna napomena na ovo sve, pa da zaklju imo raspravu. Poato je o ito da vas je dvojica, to pomalo granii sa udru~ivanjem, bla bla bla...znate kako to ide. Izbjegavajte u budunosti spominjati da ste dvojica, ako neato piaete na forumu. Ne trebaju nam problemi sa organima vlasti... Da bi svima bilo lakae, pro itati pravilnik vutra organizacije i lanak cilj vutra organizacije Hvala.

jan 2012.

i jos da dodam, uvek je najbolje da to odradis sam. razmisli koliko ce taj grow biti diskretan, "odustao od svega jer je uo od nekoga da ti policija mo~e pretra~it stan ..." ako je cuo od nekoga ond taj neko zna sta se planira, a ako zna onda vise nije tajna, cisto razmisli, da ti policija ne bi upala zbog nekog drugog razloga a ne zbog racuna za struju

jan 2012.

Okej, hvala svima na savjetima i informacijama!
ludi skorpionISTRAŽIVAČ

jan 2012.

Stek nije stek ako za njega zna jos neko osim tebe.Nije sigurica.Poz
milutinAMBASADOR

mar 2012.

recimo da na jesen planiram opremiti dobar box, 2,8m2 dakle 2x600W svjetla. Po plavoj tarifi kWh iznosi 0,8803 kn, dakle 1.2 KW koji dnevno rade 18,12,12 sati (kroz 3 mj). Prvi mjesec izae 570 kn samo na lampe, drugi i trei po 380 kn svaki. Skok od 570kn prvi mjesec, za ventilatore nisam siguran koliko trose, ali recimo 250W, kroz cijeli dan, je jos 160 kn, sto je u prvom mjesecu skok racuna struje od 730KN. Recimo da u se prisiliti i nekako pristedjeti 100 kn struje taj mjesec - i dosli smo na iznos od 630 kn. Cinjenica je da je upadljiva promjena troska struje s 300 kn mjesecno na 930, ili 1000 KN. Sad, zanima me koliko je ljudi na ovom forumu koji su se upustili u ovoliki projekt, sto se tice potrosnje, a da su izvukli zivu glavu? Isto tako, ako postoje neke greske u mom izracunu, molio bih nekoga da mi uka~e na njih. Dalje, bijeli tarifni model, ili ti ga, dvotarifni model koata 0,9299 odnosno 0,4711 kn/kWh. Selidba potrosnje svjetla na vrijeme nize potrosnje bi drasticno smanjila troskove, sat vremena struje bi bio 0,57 kn umjesto 1,12 kn u skupom ili umjesto 1,06 kn u plavoj standardnoj tarifi. Moje pitanje je - postoji li nekakvo pravilo kod uzgoja (temeljeno na prirodnim pojavama jer po danu je naravno toplije nego po noi) kod kojeg postoji problem ako svjetlo radi po noi, a po danu je mrak. Dakle je li bitna temperatura zraka biljci u odnosu na stanje mrak/svjetlo? Uglavnom moj je cilj, kao i vjerojatno svaciji, drzati lampe upaljene za vrijeme nizeg obracuna (22:00 - 07:00), no postoje li problemi vezani za sami uzgoj i regulaciju temperature u tom slucaju?
Snjezana1971AMBASADOR

mar 2012.

Mialjenja sam da je to preveliki skok glede razlike u raunu sa 300kn na cca 1000kn mo~da se nee nitko niata pitati 1mj. ali ostala 2 i nebi baa bio siguran, mislim da su ti apetiti preveliki i da bi bilo bolje odraditi 2 manja growa(npr.zasadia 10kom pa nakon 1mj opet 10kom tako da se nadopunjuju) jedan za drugim npr. sa automatik sjemenom na re~imu 12/12 od poetka i s manje potroanje, to je moje mialjenje jbg. nemam baa nikakvog iskustva glede takvog obimnog zahvata(ja osobno nebi tako napravio) a ti kako ~elia i posluaaj naravno ostatak znalaca glede toga.I naravno sretno u ato god da se upustia.
SiDAMBASADOR

mar 2012.

ajde kada ve raspravljamo o tvojoj pukoj "~elji" za ulazak u uzgajanje ove ilegalne biljke, zaato nebi odradio neki grow, 2,3,4,5 ili ak 6 prije nego vidia i nau ia kako to sve funkcionira, dali ti shvaaa posao i komplikacije koje moraa dr~ati ispod 2x600w, ili jednog extra finog growa ispod 250w ili 400w... brojevi ne igraju ulogu u ovom sportu.. ja preporu am da se mania toga... ionako limit predstavljanja dnevnika na forumu je do 600w... stoga, daljnja diskusija neka bude ispod svega ato prolazi 600w i molim te bez mno~ine kada pri aa o kombinaciji growanja.. 2 ljudi ine organizaciju, 1 ovjek radi iz guata... PiS... p.s. pri am isto iz razloga jer e ti se desit da je netko sa foruma izvukao viae gr/m2 ispod 250w nego ti ispod 2x600...
not smokeLEGENDA

mar 2012.

samo me zanima ko ce te pitati koliko si potrosio jedino je sex stan bas da trosis 700kw jeftine,a ide leto zimi je druga prica.zato growajte zimi!
Big LLEGENDA

mar 2012.

Mislim da te nitko nista nebi pitao o potrosnji struje dok god uredno podmirujes racune i placas ih sam.... A i racunaj na ovo ata je SiD reko, nemoj se prekrcavat nekom masnom opremom pa se na kraju eaat jer si ispod 1,2kW izvuko 150 grama.... (koje btw mozes izvuc i pod 250W) :)

mar 2012.

jok, meni (i verovatno vecini drugih) lampe rade nocu, a "noc" im je po danu ;)
Z&NZMAJ

mar 2012.

@milutin Posluaaj SiD-a i odradi prvo koji grow. Predla~em ti da ulupaa ato manje para u te prve pothvate i nauia kako stvoriti uvjete za rast biljke. Tek tada uzmi sve pare koje ea uatedjeti samim time ato ea prvo vje~bati i kupi svu potrebnu opremu za pre bolestan setup i kad ga predstavia svi e past na guzicu od uda, a ja u ti prilepit ban, jer si komercijala :punch:
DeckoISTRAŽIVAČ

mar 2012.

Malo citam ovo sve i onak ne brine me cjena struje...al me brine da netko od ukucana ili ti glava kuce ne skuzi...posto vodi strogu evidenciju potrosnje i plaanja iste. Makar ja bi platio i duplo ak treba ali postavilo bi se pitanje "kaj radia ti u toj sobi?" ...Tako da ono pala mi je ideja solarne plo e na pamet. Posto imam vec jedan komplet i kolko vidim na njemu rade 4 cfl lampe...sad detalje neznam al ploca je za pod ruku stavit. Mozda je skupo al mislim da je isplativo, pogotovo za nekoga tko se brine oko potroanje struje.. Mozda je ovo vec neko spomenuo na forumu al necu sad trazit.. Eto ideje nekom ko misli krenut a problem mu je struja :)

apr 2012.

Ne znam da li je ovo ve netko postao, ali evo, u slu aju da nije: Izracun potrosnje struje Radi se o kalkulatoru potroanje struje. Izra un je prikazan u kunama, ali mo~e se primjeniti bilo koja valuta, ako znate cijene struje u vaaoj zemlji.

apr 2012.

ima, ali ne panicite ako ne stavljate kilovate u pogon ;)

apr 2012.

Ah sorry onda ak je bilo,:sick: gdje je Zlo, neka obriae. btw. osobno, meni je super da sam uspjela precizno izra unat da me HPSica doe 65 kn (8,5 eur) mjese no, a ne da me iznenadi obra un struje nakon aestomjese nog perioda...ok tu je joa i priguanica i ventovi ali ono..okvirno to je to.
mar1oPOZNAVALAC

apr 2012.

Mo~da malo glupo pitanje al zanima me kad da upalim svijetlo ako bi iaao na 16/8 re~im vegetacije(400w hps sjeme neka domaica)Prvi mi je grow i nebih ~elio potroait puno struje a na kraju aipak.

apr 2012.

pa raspitaj se kada (od koliko sati) ti krece jeftinija struja pa tada pali, a gasis naravno kada prodje 16~18h svetla (i tad vec nece biti jeftinija ;)
mar1oPOZNAVALAC

apr 2012.

Hvala trebalo bi bit od 22:00 do 8:00 jeftina.Palim ve eras u 22:00. :sun2: Izra unao sam cca 140kn (18 eura)mjese no za vegu nije straano.
PraterAMBASADOR

apr 2012.

Evo izracun potrosnje struje, uskoro cu ga dopuniti. https://forums.vutra.org/blogs/sssh/25354-izracun-potrosnje-struje.html
$DoLaR$POZNAVALAC

apr 2012.

kako komentirate poskupljenje struje :))
thrasher666ENTUZIJASTA

apr 2013.

Vegetacija na 18/6 600W = 10.8 KW Po danu 324kw Mesecno Cvetanje na 12/12 600W 7.2KW Po danu 216kw Mesecno Vegetacija na 18/6 400w = 7.2KW Po danu 216kw Mesecno Cvetanje na 12/12 400w = 4.8KW Po danu 144kw Mesecno Cene struje mozete izracunati za HR http://www.smbwireless.hr/potrosnjastruje.htm za SRB http://www.elektrosrbija.rs/kalkulator/

maj 2013.

dragi prijatelji,forum je odlican.vec 3 dana (tj noci) citam i mnogo toga sam saznao.izvinjavam se moderatorima na spamu,ali nigde nisam mogao naci za ova 3 dana odg na po meni najbitnije pitanje, a ova tema je usko povezana sa tim.elem,ortak mi je rekao da je veoma rizicno raditi uzgoj u kuci, jer navodno skapiraju da ti je racun za struju mnogo veci nego sto je pre bio i murija bane na gajbu da proveri i dovidjenja.posto vidim da ovde to ljudi masovno rade,zanima me koliko veci racun za struju se dobija za jedan PC grow? za bracu iz hrvatske,korisno bi bilo u evrima da mi napisete.peace&love! jos jednom molim moderatore za pomilovanje. :)
SkyHighatristPOZNAVALAC

maj 2013.

A gle, to izra unati je stvarno na nivou 3. razreda osnovne. Nek ti sijalica od 200w gori 12h kroz ceo mesec, dakle troai 0.2kw na sat, 2.4kw dnevno x 30 dana - 72kw. Sijalica od 400w gori 12h kroz ceo mesec, dakle troai 0.4kw na sat, 4.8kw dnevno x 30 dana - 144kw. Sijalica od 600w gori 12h kroz ceo mesec, dakle troai 0.6kw na sat, 7.2kw dnevno x 30 dana - 216kw. Ako gajia sa CFL sijalicama, saberi koliko imaa komada i izmno~i. Direktnu cenu nije preterano teako izra unati ako uzmea u obzir po kojoj tarifi gajia (da li sijalice gore danju ili nou). 1kw viae tarife koata od 5 do 7.5 dinara, a ni~e od 1.2 do 1.9 din. Ovo od-do zavisi koliko struje ina e troaia u kui, i da li prelazia iz zelene (do 350kw/mesec) u plavu (do 1600kw/mesec), odnosno crvenu tarifu(preko 1600kw/mesec). Moje domainstvo (nas etvoro) troai ispod 600kw mese no - zna i ako cepam HPS 600, poraae mi potroanja za treinu. Ako je ta treina realizovana u najskupljoj tarifi, ra un e biti vei za 1650 dinara (15 eur). Ovo je ra unica samo za svetlo, mada ventilatori troae zanemarlljvo malo. Treba eventualno uzeti u obzir i recimo klimu koja ti hladi prostoriju u kojoj gajia, to e ve zavisiti od slu aja do slu aja. Sve u svemu, ako ne pravia indoor planta~u sa 5x1000w, ne beri brigu da e liku iz Distribucije koji ita strujomere biti sumnjivo. Edit: plus sve ovo ve ljudi ra unali, samo valja potra~iti...

maj 2013.

pozdravi ortaka i kazi mu da lupeta zesce, ako placas redovno struju nema sanse da ti iko dodje na gajbu, pricalo se o tome vec na forumu samo je tesko na to nabasati za tri dana (il veceri) sigurno neces uzgajati pod 4Kw lampama, tako da po tom pitanju opusteno, placaj struju i growaj u miru... ovi postovi se prebacuju u temu koju ti je skaj dao, procitaj je celu na ovo sam mozes naci odgovor preko kalkulatora, ali tacan odgovor moz znati jedino ako znas kakve lampe planiras, tj koliko wati ces trositi na sat... ako radis sa 4 jace cfl ili hps 70~100, racun ne bi smeo biti preko 10e veci

maj 2013.

hvala puno ljudi, i jos jednom se izvinjavam za spam. prosto po forumu ima toliko stvari da je nemoguce odjednom naci sve sto te zanima. :) verovatno zbog toga sto ljudi kao ja zatrpavaju forum glupavim pitanjima.:) necu vise. peace and love!

maj 2013.

Jeli mogu ja spojiti HPS ili stedne sijalice na neke superultramegajebenojake baterije na punjenje umjesto na struju preko kabla :D ?
loopAMBASADOR

maj 2013.

In practical use, the lamp is powered by an AC voltage source in series with an inductive "ballast" in order to supply a nearly constant current to the lamp, rather than a constant voltage, thus assuring stable operation. The ballast is usually inductive rather than simply being resistive to minimize resistive losses. Because the lamp effectively extinguishes at each zero-current point in the AC cycle, the inductive ballast assists in the reignition by providing a voltage spike at the zero-current point. NE!! :) postoji razlog zaato HPS imaju balast/upalja http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium-vapor_lamp ako znadea Engleski,pro itaj ;)

maj 2013.

Pihhh... onda mi jedino preostaje outdoor... ://
BoRaiChoAMBASADOR

maj 2013.

Pa ako vec imas opremu pokusaj sam spojit, imas shema na forumu :) Ako ne ide, uvijek ima druga opcija

maj 2013.

Ma jednostavno da ti kazem, u kuci nemam mjesta za indoor tj. za box ://...
DzejENTUZIJASTA

maj 2013.

ja ne placam struju i boli me tuki :D
..juc..ISTRAŽIVAČ

jul 2013.

http://www.smbwireless.hr/potrosnjastruje.htm nadam se da ce ovo nekom pomoc

jul 2013.

ulaskom u EU, vako-nako, pojavljuju se novi distributeri el. energije na naaim prostorima...i reklamiraju se na na in da e cijena el. energije koju nude biti manja.... ju er se javila i hr.elektroprivreda i rekoae da e cijena za krajnjeg korisnika biti manja za cca 6-7%... eto prostora za indor potroanju :) jer ovakvo pojeftinjenje pokriva dio troakova indora za istu cijenu koja se plaala do sada :) uhhh,ranojutarnje razmialjanje o gand~i :)

jul 2013.

a to ce ti bit razlika od 15% najvise.... ali isto ima caka kod njih, tako da... ali mislim da oni nece kontrolirat potrosnju i dolazit gledat zasto ti se drasticno povecao racun jer je njima to u interesu, profit! to ih jedino zanima...
Tarzan TZENTUZIJASTA

avg 2015.

Najbolje rjesenje je da neko za tebe uzgoji I placa racune za struju a tebi donese sve na gotovo :lol:

sep 2015.

Evo ko je iz Srb da vam olaksam http://www.elektrosrbija.rs/kalkulator/ Verovatno ima ovaj kalk. i u Hr tako da nemojte da se mucite racunate,ukucate kw i sve sam izracuna,preracuna :)

sep 2015.

uzgoji na manje sati svjetla 5/0,5/5 nece cvjetat a potrosnja je duplo manja

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se