VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojMućkanje hidroponskih gnojiva u vlastitoj režiji
LEGACY

Mućkanje hidroponskih gnojiva u vlastitoj režiji

38 odgovora4,843 pregleda
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Ja ve neko vrijeme miksam vlastite mjeaavine za kokos. Ima li nas joa na forumu? Zanima me kako nabavljate soli, koje formulacije koristite itd.
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Hmm, izgleda da sam jedini... Dobro, jel nekog zanima proces izrade hidroponskog gnojiva u diy re~iji?
pecurkoPOZNAVALAC

maj 2012.

Ja, ovaj deda, ja... pisi samo...:facesjump:
BladeZMAJ

maj 2012.

Temu si otvorio,pa valja neato i napisati onda.
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Ok,Ok... Mislio sam da e ovo biti topic tipa 'gdje nabavljate materijal i koliko vas deru za njega?' tipa, ali vidim da ide tutorial. Dakle po nimo sa listom opreme - potrebne su 2 precizne vage, jedna miligramska i jedna na 2 decimale (mo~e i samo miligramska vaga), mjerna posuda, aprice i kapaljke (ako se koriste otopine, kiseline itd..). Slijedee potrebno je hidroponski kalkulator:HydroBuddy v1.40 : The First Free Open Source Hydroponic Nutrient Calculator Program Available Online:o) | Science in Hydroponics ili ako ste baa mazohisti mo~ete ra unati i pjeaice - u tom slu aju, ~elim vam sreu. Dakle u hydrobuddy unesete ~eljene parametre (ppm po odreenom elementu), zatim odaberete sa liste substanci (substance selection) soli ili gnojiva koja mislite koristiti, zatim odaberete da li radite koncentrat (A i B otopina) iili direktno dodavanje u tank (direct addition). Nakon ato stisnete 'carry out calculation' u tabeli results se pojave potrebne koli ine za vaau smjesu. Nakon toga preostaje samo da smjeaate A i B koncentrat ili otopinu. U hydrobuddyju postoji lista kemikalija koje se koriste u hidroponici, a mo~ete i dodati vlastita gnojiva kojima ~elite ispolirati formulu. Kada koristite ve gotovo gnojivo, npr Peters hydro sol, Yara kristalon i sl, ne radite koncentrat, uvijek e doi do stvaranja taloga, idite na direct addition. Navest u sad naj eae koriatene soli za hidropon: KNO3 - kalij nitrat ili obi na salitra - nekad se do njega moglo doi u ljekarnama, sad samo u nekim poljoapotekama, sastojak crnog baruta pa svi seru..., NH4NO3 - amonij nitrat -ne kupujte ovo ako ne ~elite da vas sklepaju za terorizam :) K2SO4 - kalij sulfat - dobar izvor kalija, jeftin je i nije kontrolirana supstanca, djelomi na zamjena za KNO3 KH2PO4 -kalij fosfat -dihidrat ili monokalijev fosfat (mkp) - glavni izvor fosfora MgSO4*7H20 - magnezij sulfat iliti epsom sol, ili gorka sol - prodaje se u apotekama na sitno ili u vrtnim centrima za cca 45 kn/5kg Ca(NO3)2 -kalcij nitrat, u nedostatku ovoga slu~i Petrokemijina Fertina Ca, koja je u biti koncentrirana otopina Ca(No3)2 Ovo uglavnom pokriva sve makronutrijente, nije loae imati i magnezijev nitrat, ali nije nu~no. Mikronutrijente je najbolje kupiti neku od v pripremljenih smjesa (tipa za akvarije, lon anice, itd) jer nije baa lako doi do njih (mangan sulfat i natrij molibdat je u~asno teako nabaviti).
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Malo sam se danas zabavljao matematikom. Litra A i lita B koncentrata me ispadnu prema cijeni svih sastojaka oko 29 kn.
Nixa86LEGENDA

maj 2012.

odlicno i kakav miris dobijes od svega toga?:) vrlo sam radoznao ,svaka cast na trudu !
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Gnojivo ne miriai po ni emu, a biljke miriae po vutri, nije mi baa jasno pitanje.

maj 2012.

Valjda je mislio na miris vrhova jer vrhovi znaju pokupiti i miris i okus od gnojiva i to umjetnih.
pecurkoPOZNAVALAC

maj 2012.

Od ovih soli imam: KNO3, KH2PO4, KCl, MgSO4, NH4NO3 kao makro el, i imam CSM+B kao mikro el. Ovo koristim u svom drugom hobiju...a interesuje me, obzirom da sa ovim solima mogu precizno da doziram odreene elemente, kao i da spre im reakcije i stvaranje nerastvornih soli, koje esto nastaju izmedju Fe-a i PO4-jona, da li iko u normalnom indoor growu koristi soli, a ne gotove preparate? Takodje imam pitanje vezano za Fe. Obzirom da biljke mogu da koriste samo Fe 2+, da li dodajete neke druge helate gvo~a, ili ove cvearske gde je Fe trovalentno, ato biljci oduzima vreme i snagu da ga iskoristi?
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Ja koristim soli na gore opisani na in. `to se ~eljeza ja koristim Fe savastrene koji je kelat ~eljeza, ne znam da li je dta edta ili ata ve...
pecurkoPOZNAVALAC

maj 2012.

Hvala na odgovoru, ja planiram da za Fe koristim dvovalentni glukonat...jer se ovaj helat raspada tek na visokim pH vrednostima- preko 9, sto nije slu aj kod edta koji je stabilan jedva do 5.
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

maj 2012.

Omjer ~eljezo : mangan bi trebao biti oko 2:1. Bar mi je tako preporu eno, i joa K:Ca:Mg = 3:2:1 otprilike
war.lordISTRAŽIVAČ

maj 2015.

Ima tko da je radio DWC sa kristalonom od yare, kojeg se mo~e nabavit bilo gdje u HR?
StipeZMAJ

maj 2015.

DWC je opcenito rjedak princip uzgajanja tu na forumu a jos da je bas yara gnojivo koristeno.....mislim da nije nitko :)
war.lordISTRAŽIVAČ

maj 2015.

A ateta, nije loaa metoda uzgoja. Ja u isprobati pa ako ata pre~ivi javim :D

maj 2015.

probaj pa javi, iskustvo viae svima
StipeZMAJ

maj 2015.

Ne kazem ja da nitko ne rad dwc nego da nitko ne radi dwc+yara https://www.vutra.org/threads/z8-regular-dwc-hydro-288w-cfl-prvi-grow.13466/ https://www.vutra.org/threads/special-queen-dwc-250w-hps.13562/ https://www.vutra.org/threads/grow-1-led-dwc-random-sjeme.13636/ baci oko
war.lordISTRAŽIVAČ

maj 2015.

Ovo su jako zgodni dnevnici i svaka ast de kima. A kaj se tie YARA gnojiva navodno nisu loaa, ak su jedna od boljih. A gledajte, probat u pa ono, kud puklo da puklo. BTW, nisam baa stru njak, a TDS metar mi dolazi za dva tjedna tak da sad dodajem kak je proivoac napisao da se stavlja (tj, pola od toga kaj je on napisao), a pH vode odr~avam sa fantasti nom metodom limunskoe kiseline, a recept sam naaao na ovom forumu...hehe...
zlotvorAMBASADOR

jun 2015.

@war.lord Digao thread star tri godine? Pitam se je li OP joa uvijek ovdje, jer i mene zanima mijeaanje nutrijenata od sirovina. Jedini problem je ato se veina takvih sirovina pakira u indistrijskim koli inama, tipa 200kg, a neke ni ne mo~ea kupiti bez dozvole.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se