LEGACY
Oprema za 120 evra?
66 odgovora4,173 pregleda
Cane_
POZNAVALAC1.176 REP64%
→ Ambasador
Cane_POZNAVALAC
jan 2008.
jan 2008.#1
Ljudi prvi put sam u ovome i sve mi je mnogo konfuzno... Imam 120evra koje bih ulozio u svoju prvu turu. Plan mi je ovakav:
Seme - 5 zenskih PPP - iz nirvana shopa
Termometar, merac vlaznosti, programator svetla, saksije...
Medjutim najveci mi je problem to sto ne znam koje svetlo da uzmem! Nisam bas pri parama i zato bih koristio HPS i za vegetativnu fazu i za fazu cvetanja. Da li to moze da prodje?
I koliko mi treba wati za 4-5 biljaka?
M_wEeDmAn_88
POZNAVALAC654 REP6%
→ Ambasador
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC
jan 2008.
jan 2008.#2
samo jos reci koliki ti je prostor ! ?
ako jos nisi nista kupio , vecina tih para ti ide na hps-ku ! ! cinjenica.....
i da...ona moze proci i za veg i za flowering .
ako si vec kratak s parama mozda bolje da se odlucis za koje drugo svijetlo, ipak sve ovisno o prostoru !
30 € sjemenke , ovo ostalo nabrojeno jos oko 30 € ...to si na 60 € ....i znaci jos ti ostane 60 za ventilaciju, zemlju , i svijetlo ! pa ti racunaj :))
Cane_
POZNAVALAC1.176 REP64%
→ Ambasador
Cane_POZNAVALAC
jan 2008.
jan 2008.#3
Ma prostor je odlican, to je wc koji se ne koristi. Stavio sam drvenu dasku preko wc solje i na nju ce da idu saksije, povrsina je metar sa pola metra, a po potrebi moze i da se poveca.
Imam elektricnu ventilaciju u njemu tako da je i taj problem resen. Bele plocice, tako da ce biti super osvetljeno, a nema ni prozora ni ono staklo iznad vrata tako da je unutra mrkli mrak kad je ugaseno svetlo.
Seme je 30 evra, programator za svetlo je 15 evra. znaci ostaje oko 80e.
ostalo nemam pojma...
Kakvu bi ti lampu uzeo za ove pare? I od koliko vati?
Stoner
LEGENDA5.558 REP6%
→ Zmaj
StonerLEGENDA
jan 2008.
jan 2008.#4
a ato je sa gnojivima i supstratom ? i moje mialjenje hps 400 w son t agro za 5 biljaka i ima i plavog spektra u sebi dovoljno i za veg . i to mo~ea nabaviti za otprilike 100 eur komplet i onda ti ostane 20 eur za saksije supstrat i gnojiva a ato je sa ventilacijom to ti je bar 300 kn ili 40 eur bez ventilacije nemoj ni pomialjati a bilo koji vent malo bolji ti je od 150 kn pa na dalje ventove za komp zaboravi to mo~e biti samo pomo ...
pozz i nadam se da sam pomogao
M_wEeDmAn_88
POZNAVALAC654 REP6%
→ Ambasador
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC
jan 2008.
jan 2008.#5
ukratko....ako ides na hps-ku a trebao bi ici .... prekratak si s parama ! !
mozda da jos malo nakupis, zaradis, sta vec...i onda idi u start growa....sad vec pocni pripremat sve, ulozi i kupi za sta imas pare a ono ostalo kad stignes !
nitko ti ne brani da napravis sve pomalo....valjda :))
moj savjet : ne idi uzgajat ako nemas kompletnu adekvatnu opremu !
M_wEeDmAn_88
POZNAVALAC654 REP6%
→ Ambasador
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC
jan 2008.
jan 2008.#7
da bi sjemenke proklijale dovoljna ti je vlaga i toplina ! to mozes postoc na bezbroj nacina...tu na forumu imas sve o tome i metodama .
onda ih posadis (iako ih mozes posadit i bez klijanja, ali ovako po meni ide brze ) i ukljucis hpsicu ! :))
Cane_
POZNAVALAC1.176 REP64%
→ Ambasador
Cane_POZNAVALAC
jan 2008.
jan 2008.#8
Nasao sam hps sijalice od 400w , to su one Philips SON-T Pro sa e40 velicinom navoja. Problem je sto u radnji nemaju lampe za tu sijalicu, ali nabavice ovih dana.
sijalica kosta oko 15 evra. Sta mi jos treba osim nje?
Ballast (?) da li je neophodan ili moze sijalica direktno u struju?
b r a i n c h i p
AMBASADOR3.453 REP56%
→ Legenda
b r a i n c h i pAMBASADOR
jan 2008.
jan 2008.#9
Da, neophodan je, kao i propaljiva
. Pro
itaj temu o HPS ~aruljama.
wtf
M_wEeDmAn_88
POZNAVALAC654 REP6%
→ Ambasador
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC
jan 2008.
jan 2008.#11
dobri su ti ako imas mali space i malo topline za rjesiti, ovisno sve za sta ti trebaju i koliko komada...da li samo za protok zaraka, da li za ubacivanj ili izbacivanje...ako samo malo bolje procitas o cemu se ovdje radilo, mislim da ces dobiti odgovor :))
b r a i n c h i p
AMBASADOR3.453 REP56%
→ Legenda
b r a i n c h i pAMBASADOR
jan 2008.
jan 2008.#16
Spoji ti, stavi u paket, ti odnesea doma, stavia u boks, i uatekaa. U
emu je problem, pa neea ga u boks dovest da ti spaja...
M_wEeDmAn_88
POZNAVALAC654 REP6%
→ Ambasador
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC
jan 2008.
jan 2008.#18
najlakse ti je da ufuras neki produzni do wc-a...ako ti je to problem iz bilo kojeg razloga...zvrcnes elektricara da ti u wc ufura jednu uticnicu , ali to samo , naglasavam : AKO JOS NISI NESTO RADIO U WC STA SE TICE UZGAJANJA !
ako ni to ne pase....a jebigha onda :))
ali mislim da ni tebi nije problem kupiti kabela (u bilo kojem elektronik shopu ili slicno ). ne jedan kraj ufuras utikac i ustekas u najblizu uticnicu a drugi kraj dovedes u wc kamo ces kanije to spojit na hpsku ! kabel vuces po kutovima ili kroz jednu kanalicu ili ako ti je lakse izbusit neku rupu u zidu . P.S. nemam tlocrt tvoje kuce ili stana ni niceg gdje se nalazi taj wc tako da ti ne mogu bolje pomoc :))
M_wEeDmAn_88
POZNAVALAC654 REP6%
→ Ambasador
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC
jan 2008.
jan 2008.#20
sad je pitanje kome bi to bilo sumljivo !
ne vjerujem da bi netko isao kenjat bez svijetla :))
ako ne zelis da se vidi to isto mozes postic na puno nacina ...malo busenja i slicno .
kao sto rekoh...ne znam kako je kod tebe pa ti ne mogu reci detaljnije, ali probaj malo
razmisliti pa jevi sta si smislio ! peace :)
kocka66
ISTRAŽIVAČ125 REP50%
→ Entuzijasta
kocka66ISTRAŽIVAČ
jan 2008.
jan 2008.#21
pretpostavljam da u WC-u imaa svjetlo gdje ide ~arulja, ako imaa, skinea grlo i dobijea ~ice - izvadi osigura
prije nego krenea to sve raditi : ) . . . na te ~ice (faza, 0 i uzemljenje) ide uti
nica, koju kupia ako nemaa niata doma i spojia sa ~icama. pazi koju gdje stavljaa (faza na fazu, nula na nula i tako sa u uzemljenjem), u tu uti
nicu uatekaa ~arulju koju ti je sredio elektri
ar (iako bi i taj dio moga sam) . . . pazi samo da ne optere
ujea puno taj izvor struje - max do 800W potroaa
i (dvije lampe HPS od 400W) i obavezno izoliraj ~ice kada zavraia sa spajanjem uti
nice, za kraju vrati osigura
:icon_biggrin:.
Nadam se da e ti ovo pomoi i sretno sa grow-om :wave:
M_wEeDmAn_88
POZNAVALAC654 REP6%
→ Ambasador
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC
jan 2008.
jan 2008.#22
joj sad kad procitah opet ...ti si mislio grlo od postavljene rasvjete u wc-u ! malo sam te krivo skonto....
btw...kad je vec tako, najbolje ti je ovo kockino rjesenje ! !
ako se sjetim sta boljeg javim :)
evo da malo editujem post zbog nove ideje .....:P
kockino rjesenje samo malo prosireno => skines grlo (prije toga osigurac obavezno, necu da te struja kresne ) i zice produzis uz zid , tamo negdje do pola visine bocnog zida, za to mozes koristit bijele kanalice (ne do poda jer nikad ne znas ako se sta prolije, ovo ono...nezgoda ima i previse ) . zice direktno na produzni kabel (onaj sa 3-4 uticnice...skines mu utikac i produzene zice od grla na njegove zice .....ne mozes fulat ako su boje u redu, plava je nula, crna je faza i zutozelena uzemljenje , eventualno smeda moze isto biti faza ). sada imas na zidu postavljenih vise uticnica ovisno koji produzni si stavio :) na jednu ti sigurno dode timer na kojeg dofuras hpsku (ovisno kakav je ali prostorno na kabelu ti moze zauzet i dvije , samo da znas racunat koliko ti ih treba ) . ostale mozes iskoristit npr. za ventilator i sve sta ti unutra treba na 220 v ! :)
mozes i ustekat onaj mali produzni kabelic sa grlom na vrhu na koji bis mogao staviti zelenu zarulju ako imas sta za raditi unutra tokom dark perioda jer zeleno svijetlo nema apsolutno nikakvog utjecaja na biljke ! upotrijebi malo i kreativnost....i opet..nikad ne znas za sta bi ti sve viska uticnica moglo dobro doci pa ovako si osiguran :))
pozdrav !
gargamel
POZNAVALAC887 REP32%
→ Ambasador
gargamelPOZNAVALAC
feb 2008.
feb 2008.#23
OPREZ, baci oko u razvodnu kutiju iz koje ide struja za svijetlo,
jer kad se stavljaju obicne zarulje sa keramickim grlom, NE spaja se
uzemljenje (na grlo ili zarulju), tako da ona zuto-zelena zna cesto
ostat NE spojena na uzemljenje u kutiji. govorim to jer sam radio
na bausteli i vidjao sam to cesto. uzemljenje se spaja ako imas luster
sa metalnim djelovima..
Doktor
POZNAVALAC891 REP32%
→ Ambasador
DoktorPOZNAVALAC
feb 2008.
feb 2008.#24
Ali ne zaboravi da ti prekidac koji ti je namesten da pali i gasi svetlo u tom WC-u bude uvek upaljen jer ako ga neko izgasi nema svetla tj struje na tom grlu na koji ces staviti uticnicu!!
Moj ti je savet da skines i prekidac i iza spojis zice direktno i onda vratis prekidac da zakloni to sve ako neko naleti i pritisne prekidac da nema posledica na biljke jer nece biti na taj nacin prekidac nece biti u funkciji! VUALA!!!
Pozdarv!
Cane_
POZNAVALAC1.176 REP64%
→ Ambasador
Cane_POZNAVALAC
feb 2008.
feb 2008.#27
Poslao sam pare u koverti i stigle su im u roku od nedelju dana, tako da me to ne brine.
Brine me to sto ne salju preporuceno nego salju obicnu varijantu "priority mail", i bojim se da zbog toga moze da se "zagube" semenke...
No videcemo...
Doktor
POZNAVALAC891 REP32%
→ Ambasador
DoktorPOZNAVALAC
feb 2008.
feb 2008.#29
Neskidaj!
Manje su sanse da ti se bilo sta navata na sijalicu jer je bitno da nebude prljava!
Nece se vatati kondezacija ne nju a i koliko toliko mozes blize vrhovima primaci jer se smanjuje direktno zagrevanje vrhova a samim tim se i razmak izmedju moze smanjiti!:thumb:
Cane_
POZNAVALAC1.176 REP64%
→ Ambasador
Cane_POZNAVALAC
feb 2008.
feb 2008.#30
hvala na odgovoru!
Evo jos jednog pitanja: Da li da kupujem mh za vegetaciju ili sa ovom son-t pro da odradim sve? Ovde u radnji imaju VITO mh sijalice sa DAYLIGHT tipom svetlosti i prodaju se za oko 12 evra. Isto je 400W i moze da radi sa ovim reflektorom.
M_wEeDmAn_88
POZNAVALAC654 REP6%
→ Ambasador
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC
feb 2008.
feb 2008.#31
ako imas para kupis mh za vegetaciju jer je naravno bolja za tu fazu :)
ako ne, onda mozes i s ovom drugom odraditi sve .
peace ..
M_wEeDmAn_88
POZNAVALAC654 REP6%
→ Ambasador
M_wEeDmAn_88POZNAVALAC
feb 2008.
feb 2008.#33
ako je to standardna MH zarulja, a firma je VITO ...onda ne vidim zasto nebi valjala .
ne vjerujem da ima manje lumena ...jedino je kvaliteta proizvodnje u pitanju .
ali to su samo pretpostavke i moje misljenje :)
jan 2008.
1 / 34
jan 2008.
feb 2008.