VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojSuaenje i "curing" metoda
LEGACY

Suaenje i "curing" metoda

1566 odgovora262,515 pregleda
StonerLEGENDA

apr 2007.

SU`ENJE I "CURING" METODA Suaenje i "zaljecivanje" marihuane je proces je od tri koraka a ujedno i zadnji da bi mogli puaiti bez da oatecujemo previae naaa pluca i da bi dobili bolji ukus naaih uzgojenih budova. Suaenje Marihuane Suaenje marihuana plodova otprilike traje 2-6 tjedana a curanje mo~e trajati od 2 tjedna do viae mjeseci. Vrijeme suaenja ovisi i o tome gdje ~ivite. Prostori poput pustinja ce ih vjerovatno osuaiti prije dok prostori tropske klime malo du~e. PRVI KORAK Prvi korak nakon branja vaaih budova je procces suaenja. To se mo~e napraviti tako da objesite odsjecene grane naglavacke tako da listovi parnu i pokriju budove.Tokom ovog prvog koraka suaenja morate staviti grane na suho i mracno mjesto koje naravno nije vla~no sa dovoljno ventilacije. Dobro bi bilo svaki dan provjeriti budove radi pljesni i gljivica i sanirati problem ako se pojavi.Nakon ato se listovi skroz objese i postanu suhi trebalo bi ukloniti najvece listove. Joa bolji nacin da se skinu veliki listovi je da se skinu odmah kad ju stavimo na suaenje jer ce kasnije biti te~e no to je po izboru. Fora sa ovom metodom je da se suai polako ne prebrzo jer ako budove posuaite prebrzo kvaliteta ce biti znatno slabija a i sami okus. Suaenje budova pre sporo u ovom prvom koraku nije dobra zamisao jer je velika vjerojatnost da ce se pojaviti pljesanj i gljivice. Jako je bitno da je u prostoru u kojem suaimo ventilator zbog cirkulacije zraka u samoj prostoriji(time rastjerujemo vlagu). Nakon ato ste uklonili vece listove trebali bi ponovo objesiti grancice i suaiti ponovo zato jer su budovi joa uvijek mokri odnosno vla~ni. Malo liace uz same budove ostavite tako da padnu i pokriju budove.Ponovo ih stavite na taman prostor sa odgovarajucom ventilacijom dok malo liace i povraina budova na dodir nebude onako malo "krispi". Tek tada je vrijeme da se budovi skinu sa grana, taj proces zovemo "manikiranje" budova. Kada to napravimo budovi ce biti malo vla~ni ukljucujuci i njihovu unutraanjost. Neki se mogu popuaiti vec sada ali ako sacekate joa dva procesa mo~ete dobiti joa ukusniju i bolju maricu. PAKIRANJE BUDOVA Nakon ato se napravili prethodno budovi ju joa malo vla~ni stavite ih u papirnatu vrecicu. Dobar izbor bi bila papirnata vrecica za kruh iili voce, takve vrecice u bilo kojem supermarketu nadete. One su dobre jer nisu bojane ili sadr~avaju bjelila jer to sigurno nebih ~eljeli u svojim budovima. Stavite budove u vrecicu i nemojte je previae napuniti opet da bude mjesta i prozracno u vrecici radi prevencije pljsni i gljivica. Vrecicu nije potrebno zatvarati.Svaki dan cekirajte budove i malo ih protresite da se gore dodju oni ato su bili skroz dole.nakon ato smo taj postupak napravili onda ih vec mo~emo malo stisnuti u kompaktniju masu. Sada bi trebali biti skroz pualjivi premda je joa malo vlage u samoj sredini bud-a. Napomen klime u kojima ~ivite su razlicite tako da postoje odstupanja , dan + - . ZALJE IVANJE BUD-OVA Posljednji korak je da se napravi dobar i potpun okus i najbolji dim iz budova. Ovo se mo~e izvesti sa staklenkom ili neato sli no. Stavite osuaene budove u staklenku ali ih nemojte stisnut nego ih ostavite slobodnije i zatvorite.Bitno je da se napomene da je budove u tom ranom stadiju skladiatenja u zatvorenoj staklenci potrebno provjeravati na dnevnoj bazi radi pljesni i gljivica te im pustiti malo svje~eg zraka(Izvadite ih ili promjeaajte ih malo i pospremite nazad). Taj postupak bi se trebao ponavljati otprilike oko 10-tak dana tada to otvaranje mo~ete po eti raditi malo rjee. Ako u ovom postupku slu ajno nabasate na pljesanj ili gljivice uklonite te budove i bacite ih a ostatak zdravih budova stavite ponovo u smeu vre icu za kruh ili vo e i ostavite na joa par dana i onda mo~ete ponoviti postupak sa staklenkom. Ovaj postupak se mo~e ponavljati do dva mjeseca i samo da se napomene ato du~e ekate u~itak e biti ve i !!! EDIT : -pokuaajte raditi "curing" metodu sa staklenkama jer pvc ili openito plastika i papir ne upija THC. -probajte nabaviti ako je ikako mogue staklenke sa poklopcima koji imaju gumu na sebi tako da se ta staklenka stvarno hermeti ki zatvori Water curing metoda koju nam je predstavio Kolega Schlomo evo ova metoda je gotova vidjet u ako e biti potreba zajoa kojom . PS: DAJTE LJUDI AKO IMATE KAKVE SLIKE VEZANE UZ OVU TEMU JAVITE NA PP DA IH UBACIM. pozz svim aktivnim korisniicima vutre a oni to dobro znaju tko su :cool44:
InqAMBASADOR

apr 2007.

extra tekstic... i ovo ce ici na novi na novi sajt najverovatnije kada zavrsis. Tvoji tekstovi mogu da sluze za primer. Bravo za doprinos.
gensAMBASADOR

apr 2007.

Dobar posao! :respect:
EXARPPOZNAVALAC

apr 2007.

Prva liga opisano!!! Sad nestrpljivo ekan nastavak o "zalje ivanju"; to mi je definitivno jedan veliki ? Svaka ast :icon_wink:
StonerLEGENDA

apr 2007.

thnx ljudi tako neato me tjera dalje :icon_lol: treba gurati ovaj forum u drugu razinu .

apr 2007.

Ovakvo nesto mene gura da nastavim sa radom novog sajta. Stalno cekam da mi se otvori neki slobodan dan ali kako je posao krenuo sumnjam da ce biti slobodnih dana. Odlucio sam malo pomalo svaki drugi dan, nema druge.:pat:
Rasta_ManISTRAŽIVAČ

apr 2007.

Jeli postoji mogucnost da se gljivice uklone i da se sacuva hed, jer steta ga je baciti srce bi mi se slomilo :D
StonerLEGENDA

apr 2007.

moj savjet bi ti bio da ~rtvujea hed jer puaenje tog bud-a moglo bi biti vrlo opasno po zdravlje , ka~em moglo uglavnom napada respiratorni sustav u ljudskom tjelu. No ako baa hoea eksperimentirat mo~ea prebat uklonit samo zara~eni dio a ostatak bud-a pomno promatrat.
Rasta_ManISTRAŽIVAČ

apr 2007.

Pa da ma to sam i mislio da uklonim, a nepostoji nikakvo sredstvo sto bi to sprijecilo i zanima me jos posto planiram da u ormaru susim odma do box ormara, dali se te gljivice i taj drugi hepek javlja pod nekim odredjenim okolnostima, odnosno milsim sta ih uzrokuje ili se javljaju i na naj cistijim mjestima ?
StonerLEGENDA

apr 2007.

Uzrok mogu biti bisoka vla~nost i i ne provjetreni prostor pa ak i samooo doticanje biljki meusobno mo~e pospjeaiti pljesanj i gljivice.`to se ti e tretiranja mislim da postoji neato za prevenciju zove se "NEEM OIL" pogledaj ato ti piae na wikipedia.com o tome
Splitsko diteENTUZIJASTA

apr 2007.

Kad smo kod suaenja uo sam da i par minuta u penici na 200 C isto nije loae,ali tek nakon 3-4 dana ato odstoje.. jel to istina?

apr 2007.

ja to li no nebih radio, najbolje je prirodno lagano ostale brze varijante nisu ok
StonerLEGENDA

apr 2007.

slo~io bih se sa kolegom brzi na ini suaenja poput penice ili mikrovalne ili recimo fena za kosu i takvih sli nih sigurno nije dobra jer : gubi na potenciji te je okus harsh uglavno neka to bude nu~da nu~de :) Ina e ato se du~e suai i "cura" to je kvaliteta bolja.
Rasta_ManISTRAŽIVAČ

apr 2007.

Meni se nezuri nigdje heh, imam fala bogu zalihe jos od spetembra :D
zleeqovskiISTRAŽIVAČ

apr 2007.

Jako bitan tekst. Ovo svakako treba na sajt i to dobro naglasiti. Svi mjeseci truda propadaju ako se susenje i curing ne naprave kako spada. Sporije susenje = kvalitetnija trava. Nema druge. Sve metode sa brzim susenjem se koriste samo za testiranje jacine. Okus se ne moze tako vidjeti. Neka se grane sa cvjetovima suse 7-14 dana, polako u mracnom i suhom prostoru. Moze i ventilator ali neka bude na najslabijem i neka ne puse direktno u cvjetove. Cvjetovi su suhi kada se grancica slomi (kada je ona suha). Zatim se odvajaju na manje vrhove koji se stavljaju u staklenke na curing (zalijecivanje?). Tamo provode ostatak zivota :) Kada vrhove stavljate u staklenke, onda ih grupirajte po velicini. Nemojte raditi mix velikih i malih jer se razlicitom brzinom suse. U pocetku cesce otvarajte staklenke da provjetrite. Svako malo protresite staklenku. U prvih mj dana cesce provjeravajte vrhove da nemaju plijesanj po sebi. Zarazene vrhove odmah uklonite da ne zaraze ostale. U cemu je fora sa staklenkama? Sporo susenje. Sto se sporije susi, to je okus i miris kvalitetniji. Lagano se rastvara klorofil (u secer, mislim) pa okus nije kao da pusite dra nego je finiji i ne grebe grlo. Pravi okus i miris vrhova mozete znati tek nakon bar 5 tjedana zalijecivanja u staklenkama! Pakiranje vrhova u PVC vrecice je looosa ideja. Ako imate mogucnosti da ih drzite u staklenkama, neka tamo i budu. Ako ne zelite miris pokosenog sijena, onda trim napravite odmah nakon branja - prije susenja. Ako se vrhovi presuse, onda dodajte komad jabuke u staklenku da im se vrati vlaznost. Vrh ne smije biti niti prevlazan niti presuh.
SchlomoENTUZIJASTA

apr 2007.

Alo alo. Drago mi je da postoji ovaj thread o pravilnom suaenju marihuane, jer mislim da bi svatko tko uzgaja morao isprobat, da bi vidio pravi potencijal svoga uzgoja. Imam samo par dobronamjernih misli, naravno sa svrhom da bude jasnije onima koji nisu upoznati s ovom procedurom suaenja i curinga. Priznajem da je i mene mucilo, a vidim da i druge muci, jednostavno tesko je opisat i prevest sta je curing. pa evo definicije sa neta CURING: the process of becoming hard or solid by cooling or drying or crystallization iliti na balkanski, ja bi rekao STVRDNJAVAJNE, iako je to povraan prijevod ali donekle to an, jer kako ka~e zleeqovski, U cem je fora sa staklenkama? Mislim da vec pise na par mjesta na forumu ali budem ponovio da se nalazi u ovoj temi. I nakon 2 tjedna suaenja, biljka, tj. cvjetovi(budovi) djeluju suhi,ali zapravo nisu, jos se dosta vlage nalazi u samoj sredini. Zato ~elimo napraviti curing, da bi se ta vlaga ravnomjerno rasporedila po cijelim budovim,(iz centra prema van) a posto se to najbolje postize u staklenoj posudi sa hermetickim zatvaranjem, njih koristimo. Dobra strana je sto kad trpamo budove unutra, ostavljamo tim manje prostora za zrak, jer u tom procesu stvrdnjavanja, zrak nam je neprijatelj i zelimo ga sto manje u staklenci. I nakon tih par tjedana, mjeseci, budovi ce vlagu ravnomjerno rasporediti, tj. biti ce ravnomjerno stvrdnut :) p.s. Stoneru, vidim da si fotku neku trazio za curing, evo jedne, posebno slikana za tvoj thread od suaenju i curingu :) dodao sam malo i umjetnickog duha u fotku :icon_lol:
richsmokeAMBASADOR

maj 2007.

1. Biljke se sushe na suhom i mracnom mjestu - o kakvom mraku se radi? Mora li to biti 100% mrak? 2. Odstranjivanje listova - okrenuo sam biljku naopako i odstranio samo preostale listove (vecina ih je otpala u zadnja 3 tjedna zivota biljke) uz stabiljku, a ostavio sam one manje na bocnim granama. Jel to OK?
SLO-EraLEGENDA

maj 2007.

ma nemora skroz mrtav mrak kao u cvetanju ali je ok staviti u taman prostor... ja porezem velike listove i okačim granice naopačko. 1.sušenje suvo taman prostor zračan ako možeš u hladniji prostoriji od 25˙C 2.medenje u teglama jesi li spirao???
richsmokeAMBASADOR

jun 2007.

Spirao? Vjerojatno nisam. Kako se to radi? Zasad sam samo odsjekao biljku, objesio je naopako, odstranio sve listove (osim onih uz cvjetove), i stavio u polumrak (tj. 12 sati mraka, 12 sati polumraka)
gensAMBASADOR

jun 2007.

Pitanje vezano uz curing... da li staklenku staviti na sunce? Gledao sam u nekom filmu kako lik objaanjava tu metodu, ali nisam ziher da li je stavljao staklenke na sunce. Uglavnom, vlaga se kondenzira na stjenkama staklenke i tako izlazi iz vrhova... svaki put kad se pojavi vlaga na staklenki potrebno ju je obrisati, osuaiti i vratiti vrhove natrag... kada se prestane kondenzirati spremno je za puaenje... e sad da ponovim pitanje... sunce ili ne?
SLO-EraLEGENDA

jun 2007.

ja teglu-staklenku ne stavljam na sunce vec u ormar i luftanje vidio si kako izgleda bud u galeriji koji je star 6meseci
gensAMBASADOR

jun 2007.

da vidio sam... zna i ne na sunce... ok, thnx na odgovoru! ali 6. mjeseci!? da li si ju izgubio, zaboravio... !? kod mene to ne bi izdr~alo 6 dana :icon_lol: ili je bio jaaaako dobar urod ;)
SLO-EraLEGENDA

jun 2007.

volim ja da zapalim ba sono sto mi pase(po ukusu i ose aju)- zato vam stalno vi em-ispirajte biljku!!!!!!!!!!! Ova Hindu radi dosta na stone pa je i najvise ostalo- i ako se tanje zaloge inacer ima i u hladnjaku uvek ponesto rezerve-razli ite
richsmokeAMBASADOR

jun 2007.

Kako se ispire biljka?

jun 2007.

da.. i mene zanima isto.
InqAMBASADOR

jun 2007.

xaxa koristi search :))) Zadnjih 2-3 nedelja nemoj hraniti nego zalivaj vodom. Ako hranis biljku do kraja zivota dobices budove sa gorkim ukusom koji smrde. Tim ispiranjem dobijes bolji ukus.
richsmokeAMBASADOR

jun 2007.

AAAAAAAAA!!!! A jeste likovi, mi tu o sushenju i pripremi budova za pusenje, a vi o ispiranju!!! Zbunili ste me totalno :) Napravio sam ja sve kako ste rekli. Nisam zalijevao zadnjih par tjedana biljke. Bit ce dobrog dima ;) Al to je sad gotova prica... uskoro zadnje 3 idu pod noz.
Kurblaj KanAMBASADOR

avg 2007.

Zanima me jer bi se mogli osuaiti vrhovi da ih odma stavimu u papirnatu vreicu nakon branja i jel bi popljesnjivili ili tako neato i jer ima neka takva metoda skrivena kojom se mo~e osuai osim mikrovalne jer kontam si da bi to mnogima poslu~ilo koji ne ~ive samostalno
StonerLEGENDA

avg 2007.

naravno da postoji i brza metoda suaenja , poato ovdje ima mnogo nestrpljivaca postoji jedna metoda relativno brzog suaenja a to je uz pomo suhoh leda . Postupak je sljedei bud ili dva stave se u malu kartonsku kutijicu zajedno sa suhim ledom , probuai se par rupica na kutijici(da suhi led mo~e ispariti) i sve to se stavi u frizer i to je to i tako jedan dan ili dva. Princip je jednostavan Suhi led je zaleeni CO2 koji je na temperaturi od -79 zato pazite da vas ne ope e jer ja nisam znao pa sad znam :) koji na sebe ve~e vlagu odnosno H20 . Koata oko 10 kn kila i koristi se za svakakve svrhe kao naprimjer skladiatenje hrane. Ina e vrlo korisna stvar ako idete na neko kampiranje uzmete 3 kile suhog leda i on se nee otopiti valjda 5 dana xexeexee pozz svim aktivnim korisnicima Vutre :costumed-smiley-027 Edit : mo~ea i u papirnatoj vre ici no pazi da je ona od kruha ili voa bez bojila i izbjeljiva a , makar PONAVLJAM `TO SPORIJE SU`ENJE TO KVALITETNIJI DIM I LAK`I ZA PU`IT fora i je u tome da se oni najve i listovi ostave dok je u naopakom polo~aju da padnu preko budova da se budovi ato sporije suae.
Kurblaj KanAMBASADOR

avg 2007.

Ma nije toliko bitno da bude brzo nego recimo ako se nema neko mjesto di bi to moglo visiti pa se osuait nego treba se negdje skriveno suait pa jer bi valjalo recimo stavit u papirnatu vreicu tu bez bojila odma svje~e i jel bi onda se to moglo osuait.
Kurblaj KanAMBASADOR

avg 2007.

Jel zna iko jel bi se upljesnjivili budovi da se presko i ona prva faza suaenja i da se odma svje~i stave u papirnate vreice?
PampersPOZNAVALAC

avg 2007.

Ja mislim da nebi, samo sto papir upija pa bas nije preporucljivo mastan hed valjat tamo. Sto ne napravis jednostavno s kutijom cipela i kompjuterskim ventilatorom na poklopcu? Mislim da brain ili stoner koriste tu tehniq

avg 2007.

Ja ih suaim mislim 4 dana i za sad nema problema,polako se suae i super miriau.Ja sam stavio vrhove umotane u papirnatu maramicu(tj. papir od one role ato se koristi u kuhinji)pa u kutiju od jafa keksa.Kad zavrai suaenje do kraja javim kakvo je. Probo sam i u mikrovalnoj i nije loae,ocekivo sam grozan dim,nisam previae osuaio i nije nimalo drapalo.

avg 2007.

:icon_lol: Meni je dobro posluzilo, lagano se suse, a ventilator samo izbacuje vlagu iz kutije, dim je ispao olican... Stoner: sorry sto ti seremo po temi, obrisi kasnije
Kurblaj KanAMBASADOR

avg 2007.

E Dirty ajd javi kak napreduje tvoje suaenje
DoktorPOZNAVALAC

sep 2007.

Sta mislite o ovome? Moja zamisao! Dimenzije su proizvoljne i po potrebi!
Yami_RazielAMBASADOR

sep 2007.

e ovako...jako duga prica...uglavnom sjebala se biljka i zavrsio sam s par headova(oko 5g) ali preprepre dobro mirisi....sad me zanima.... to je od jucer,sad ih drzim u hermetickoj vrecici bez zraka uopce....pa sam danas mislio stavit na susenje.... dali mogu susit na normalnoj sobnoj temperaturi? dali se za vrijeme susenja siri intenzivniji miris po sobi? ovo u vezi staklenke....dakle kad mi se headovi osuse na normalan nacin,izvana,da ih skinem i stavim u staklenku i cekam sto duze? ajd molim vas odgovorite sto prije.....
DoktorPOZNAVALAC

sep 2007.

Procitaj prvi post na ovoj temi tj celu trmu od pocetka ima tu dosta recenog!

sep 2007.

Yami_Raziel nemoj dr~at u hermatickoj vrecici dok nije osuaeno. Imaa 5 grama,potrudi se i popuai prije nego ato se osuai.

sep 2007.

Plijesan happy

maj 2008.

ovo nije bas jasno:-pokuaajte raditi "curing" metodu sa staklenkama jer pvc ili openito plastika i papir ne upija THC
DoktorPOZNAVALAC

maj 2008.

Ma svasta ljudi pisu!!! Uglavnom nemoj izlagati svetlu jer koliko ja znam svetlo razlaze THC a ne tegle plastike i papiri mada ni u svetlo nisam 100% siguran!!! Kod ove metode se gubi puno na tezini ali onda ti treba manja doza u chibuk jer je tako koncetracija THC-a po gramu veca!!!! I nije istina da se ne oseti miris kao kod redovno susene wuwe! Slabije ali se oseti tako da nema potrebe za cimanjem jedino ako ne zalite da pusite ono sto ostaje od cuda koja su dospela kroz prehranu u biljku!!!! Zakljucak ne gubi se kolicina THC ne gubi se miris, gubi se ukus i tezina!!!! 4g sirova drancica je posle kuringa imala 0.73g!!!

maj 2008.

to Doktore,a mojih 7 sinjorina cu izvagat poslin curinga,ali cu morat dodat bar 50g,koliko je sin vec spalija s ekipom,ja proba samo smolu sa prstiju od 3 dame koje odmaraju u teglama,sutra ce ostale 4 u lonac,a ono je napisa mestar Stoner,a bice on uvik odvaljen,triba ga postivat.PS ono malo smole vodi u katalepsiju.

jun 2008.

samo mali ispravak; "curing" dolazi od naziva za stvrdnjavanje i sazrijevanje u gradjevinarstvu (npr. betona) pa je prema tome sluzbeni prijevod toga "stvrdnjavanje". pozz
pecko88ENTUZIJASTA

jun 2008.

Sa Engleseki prevod u bukvalnom smislu izgleda ovako: Cure = Sushi
EXARPPOZNAVALAC

jun 2008.

O majko mojaaaaaa, "to cure" zna i lije iti, izlije iti, lijek, ozdravljenje... Pogledaj malo bolje u rije nik. Ako je stvarno u graevinarsdtvu to izraz za stvrdnjavanje, kod Vutre bome neide to objaanjenje. Curanje trave je proces u kome se nepotrbne stvari tipa klorofil, masti, voskovi itd. razgrauju, i to onda ima uticaja na potenciju, okus i miris vutre. Ukratko: kvalitetu Uz to se ono malo vlage, koje je zaostalo nakon suaenja u unutraanjim slojevima budova, rasporedi fino preko cilog volumena, a viaak izadje. 7 dana suaenja i misec curanja. Neki moj recept, a sad kako ko voli.
S ime se prska biljka?Htio bih kupiti neka prskala da ju ojacam posto je sadim u krivo doba.

sep 2008.

Pa s ni im se ne aprica...jedino da probaa sa nitroglicerinom...:ludaci_lol::ludaci_lol:

sep 2008.

i ja sam slozio ovo sa kutijom cipela,al sam stvio veci kuler za ispuh i na njega filter tak da nema nikakvog mirisa van kutije ,i manji kuler za usis svjezeg zreka iz vana

sep 2008.

ar ju stjupid or samting ?:iamwithstupid: mo~da je neko treba da ga izvadi i prska jer je na loae sjeme naiaa trova u retardirani
sknkISTRAŽIVAČ

sep 2010.

imam jedno pitanje u vezi susenja...cuo sam da dok se susi da se moze spricati sa coca colom da se to sve sljepi, da hedovi budu onako masni.... sad mene zanima dal je to ko probo i dal je to istina???
BeyondLEGENDA

sep 2010.

teaki bullshit naravno. kakve sve gluposti im nee past na pamet, to nije normalno. Iskreno ja bi te prijavio muriji da mi ponudia travu prskanu coca colom.
TarkiPOZNAVALAC

sep 2010.

Nope... fanta mora biti.

sep 2010.

Jel bi bilo pametno da suaim u potkrovlju? Inae to je takvo potkrovlje da kad se gleda vodoravno,sa svake strane nije do kraja zazidano do krova ve postoji pola metra -metar da se vidi van. Gledano okomito opet postoji luft ali svega 20 cm i dolje niz njega s e spuata krov. Tako da ima dosta propuha. Mui me to dali je tamo vla~no ili ne i dali ima veze ata je u kutevima i okolo sve puno pau ine,tj. dali ce od paucine i praaina nastati pljesan??? Joa jedna informacija tamo mi deda suai aunke i kobasice i ostale plodove pokojne krma e.. Molio bih da mi probate sto prije odgovoriti
slobodanAMBASADOR

sep 2010.

hto bi da napravim box za susenje pa me interesuje koja bi bila idealna temperatura za susenje? i dali je bolje da ventilatori duvaju direktno ili indirektno na biljku? sutra cu da postavim i skice ideja sto sam smislio...
MoxENTUZIJASTA

sep 2010.

po meni je optimalno 15ak C (po mojoj logici, manja temperatura, sporije suaenje, dakle bolji dim)... nek ti vent ne puae direktno po njima, napravi odbijanac od zidova boxa ... naravno probaj ih tak pozicionirat da se ne dodiruju i nemaa frke...nadam se da je pomoglo
slobodanAMBASADOR

sep 2010.

jesi moxx,i hvala ti. mada sam u medjuvremenu saznao da temperatura nesme da predje 25'c,i da vazduh treba da struji izmedju al nikako ventilator direktno u biljku...
sknkISTRAŽIVAČ

sep 2010.

imamjedno pitanje uvezi susenja.... poslusao sam vas savjet i stavio sam hedove u kutiju sa rupicama...to je u prostoriji di je otvoren prozor cjeli dan ali je problem sta je to skriveno u kaucu ali svaki dan bi skidao to van i razlozio na papir na sat dva da malo dobije zraka...u toj prostoriji je toplo naci temp je od 15-20. dal je to ok za susenje? kasnije ce u tegle kao je potrebno....
MoxENTUZIJASTA

sep 2010.

hm... ja osobno da to bacam u kutiju, onda bih nekak slo~io reaetku koja bi dozvolila cirkulaciju zraka izmeu hedova.... dakle, da nisu jedan na drugom... mo~da da si slo~ia ventilator na tu kutiju i izvadia iz kau a, da ti vlaga mo~e izlazit kak bog zapovijeda.. temp je ok, treba ti strujanje zraka>da se ne pojavi plijesanj ili gljivice, mala vlaga..... mo~da da na kutiju bacia vent i kutiju pod krevet? ili ak se dr~ia svoje metode, pregledavaj detaljno da se nije po ela stvarat plijesanj, ak je, spaaavaj ostalo i radi ovak kak sam ti rekao....funkcionira :icon_wink:
AndrijaJAMBASADOR

sep 2010.

Par pitanja muvaju mi se po glavi vec par dana pa odlucih da pitam : 1. dimenzije kartonske kutije za susenje, moze li biti prevelika odnosno ima li neka mjera ovisno o urodu ? 2. odnos CFM izlaznog ventilatora, volumena kutije i rupe za ulaz zraka ? 3. smjestaj ispusnog ventilatora i rupe za ulaz zraka na principu pc growboxa, dole ulaz, gore ispuh odnosno gdje se vlaga najvise zadrzava u prostoru (po kutovima, dole, gore, posvuda jednako), smjestaj hedica u sredini boxa ? 4. Silica gel, ono sto dolazi sa el. komponentama, ima li svrhe staviti to u box ? 5. ili onu posudicu sa materijalom za izvlacenje vlage u prostorijama + ventilator u boxu ? istina je da cjepidlacim ali ako ima koja dobra dusa da odgovori bar nesto od ovih pitanja ili nesto nadoda bio bih veoma zahvalan :)
RemusPOZNAVALAC

okt 2010.

Na donjoj slici susenje sa ventom,isusivanje papirnom(masni)kesom,osvezavanje i stvrdnavanje najlon kesom..tek sledi curing u teglu a hed moze i posle 2god da izgleda dobro strujanje vazduha je dovoljno tek toliko da postoji u prostoru gde okaceni cvetovi nisu gusto zbijeni. Vent i ne mora (pozeljan),dovoljni su i naspramni ovori za promaju. Bitno je povremeno provetravanje hedova ma gde god i u cemu se nalazili.
slobodanAMBASADOR

okt 2010.

igrom slucaja sam danas dosao do idealni uvjeta za susenje,pa da podelim... a oni glase: 1. temperatura 18'c 2. vlaznost vazduha 40% 3. suse se u mraku 4. grane ne smeju da se dodiruju 5. potrebno je strujanje vazduha al nikako direktno ka biljkama

okt 2010.

Evo opet mene. Slobodane uvjeti za 10!Napravia box na tom mjestu sa idealnim uvjetima.Na boxu dole negdje pri dnu boxa napravia par otvora da zrak ulazi u box.A na vrhu boxa stavia jedan wc vent da izvla i zrak iz boksa i eto ti strujanje zraka bez da vent puae po njima. Nadam se da sam pomogo! poz :spliff:
slobodanAMBASADOR

okt 2010.

hvala mr.dr.smok neka,neka samo ti komentarisi!!! volim ja kad ti das svoj blagoslov na ono sto smislim... :))),znaci dovoljan je pasivan ulaz? za sve do sada se prvo informisem pa onda malo komentarisem i tek onda krecem sa radovima...
pav1337oENTUZIJASTA

okt 2010.

Htio bih se nadovezati. Postoji viae definicija za curing, odnosno to cure. Ovo ato je schlomo naveo ima veze s betonom. Concrete curing (svrdnjavanje betona). Evo jedne koja, po mom mialjenju, ima viae veze s travom. To prepare for preservation or permanent keeping; as by drying, salting.; to cure beef or fish; Pripremiti za uvanje (konzervirati) tj. za dugo dr~anje. Npr, meso se kjura (priprema za du~e dr~anje) uz pomo soli. Nadam se da ovo dodatno pojaanjava pojam.
Odin_of_AsgardPOZNAVALAC

okt 2010.

Da, tako je, samo ti treba box u prostoriji gdje su ostali boxevi...i da, i u grow boxevima mo~e biti pasivni dovod ako imaa dovoljno jak vent na odvodu, podtlak koji se stvori unutra vue friaki zrak (a i biljke vole podtlak), a za najbolju cirkulaciju, odvod i dovod moraju biti smjeateni na suprotnim stranama boxa.. na terarijima se ak ni ne stavljaju ventovi i opet se stvara cirkulacija, naprimjer..

maj 2011.

zna i netreba ulazni vent nego samo izlazni i 1 unutra po mogunosti?da li je bolje da bude ulaz bez venta?
ugl cvjetovi su stavljeni na susenje 2 dana znaci od jutra do navecer , pa bi ih uzeo do jutra ranog pa sve do navecer ponovo. i nisu dovoljno suhi , kad se zapale imaju miris friake trave , nema arome okusa ni nicega i trava dr~i 45min , objasnite mi sta cu uciniti .hvala , jel postoji brzi nacin susenja , a da dobijem normalnu aromu , miris okus . dali ce ta trava vise udarati ako je bolje osusim , jel se trebam prepasti ako sada kad je polu suha ne udara dovoljno?? .hvala

sep 2011.

Pretpostavljajui da ih suaia na 'zraku'...2 dana je jako malo da ti se osuae vrhovi. A samim time i miris i aroma nije to ato bi bilo npr. nakon 6 mjeseci curinga. `to se ti e 'udaranja'...ovisi koliko si utreniran i da li je biljka dozrela u vrijeme kad si ju skinio,dobio,itd,itd...
hazeboyENTUZIJASTA

sep 2011.

Evo ja se drzim ovoga i sve je savrseno.nisam preveo jer radim sve prek mobitela.to je inace postupak susenja sa GHS portala.ako nesmije to tak bit na engleskom izbrisite. Ako ih i uspijes osusit brzo(mikrovalna,fen,lampa,sunce,radiator itd)onaj okus klorofila ce ti uvjek ostat zarobljen.zato treba dugo i postepeno susit da se sav klorofil izvuce. i da nakon brzog susenja ides radit curing nece ti pomoc jer ce taj okus ostati. Drying marijuana means reducing the water content of the buds to 10-15%, depending on the desired crispiness of the final product. This can be achieved in many different ways, but the best method is to use a climate-controlled room. The room must be lit using special green fluorescent tubes (laboratory light, of the special green spectrum that does not affect plant material). The temperature and the humidity must be constantly controlled and adjusted, and the air exchange exactly calibrated to the desired volume. In an ideal situation, you want to let most of the moisture evaporate from the bud in the first 3 days, and then the process should slow down. In the first three days, a temperature of 20 degrees Celsius and a relative humidity of 55% will ensure that the buds get to roughly 30-40% water content. From this moment on, the temperature should drop a few degrees down to 18 Celsius and the relative humidity should rise to 60% to slow down the drying process. This allows the chlorophyll and other substances to leave the buds through evaporation with the water. If the drying is too fast the chlorophyll will stay, and the smoke will have a bitterer taste, and a green aftertaste. The volume of air exchanged in the room is also critical. Do not exceed 10% of the total volume every hour, or it will be too fast. Use a timer and an open/closed duct-fan to regulate air intake and extraction. In total, the drying process should take around 10 to 14 days for a perfect taste.Taste is not the only variable affected by the drying process. The longer the drying, the more THC will degrade into CBN and other cannabinoids. Therefore even in the same strain, the effect will slightly change from higher to more stoned, from uplifting to more physical. The difference between drying 10 days and 14 days is not very evident to the novice, but it is a world of difference to the connoisseur. After drying, commercial growers package the crop. They usually like to dry the buds to 15% water content; this results in a heavier product (more water equals more money). Connoisseurs, on the other hand, like their bud between 12 and 10% water content because the flavour improves and the weed burns better. If the buds are to be smoked pure, lower water content is preferable (down to 8% for good burning). On the contrary, when weed has to be vaporized, it is best to leave a higher water content (12 to 15%) to prevent easy combustion of smaller particles at vaporization temperature. So, after the drying is finished, the connoisseurs will still dedicate a month or two to curing. Curing weed corresponds to ageing a good wine. If the weed quality is average, it is not worth the effort and waiting necessary for curing it. On the contrary, if the buds are high grade it is well worth waiting a little longer to get the best out of it. Curing cannabis means packaging it in a wooden box or cardboard box, pressing it slightly so that some of the trichomes break and some of the resin oils and terpenes spread over the surface of the buds. Some growers like to cure their bud in air-tight glass jars, but this requires the jar to be opened for a few hours every few days (depending on the environmental factors of the drying room). After packaging it in the chosen way, leave it in a cellar-like environment (18 degrees Celsius, 50% relative humidity and total darkness) for a period of 1 to 2 months. Keep checking regularly to prevent fungus and mould formation from damaging the product. If you smell mould or ammonia, immediately open the containers and allow the bud to dry in a warmer environment for a few hours before continuing the curing process. Curing is very difficult, and should be tried with small batches first. Once the technique has been mastered, bigger batches can be attempted. Curing cannabis will increase the intensity of the flavour and will slowly but steadily lower THC in favour of other cannabinoids. The high of cured weed is always deeper and more introspective, almost becoming a meditation and inner-vision tool in some cases. The flavour gets much more complex and refined, gaining in depth as well as in variation of bouquet. Cured buds always look slightly brownish and have a typical smell, one that real smokers love from the bottom of their soul. Like a very good old wine, there is something unique about a well cured crop. Franco Green House Seed Company

apr 2012.

da li moze da se susi u box-u gde su rasle ali narovno bez svetla?
matiaAMBASADOR

apr 2012.

Naravno da mo~e :)

maj 2012.

Iz samog iskustva znam,da sto duze cekas ljepsi je okus aroma a cak i vise se navaris.Ovo je moja vrsta curinga,kad biljke se posuse viseci kao sto je gore navedeno ja ih stavim u obicnu plasticnu posudu koja bude zatvorena.Kad idem pusit uzmem hedic za sebe i ostatak promjesam i tako stalno.I kad dodem pred kraj vrhovi koji su ostali budu toliko suhi da se rune pod prstima,miris je bolji nego na pocetku,kao i aroma.Nadam se da sam nekom pomogao,znam da je lose zbog plasticne posude ali ne mora sve bit savrseno...
SulundarAMBASADOR

maj 2012.

fora je da se cvetovi i posle duzeg vremena ne mrve pod prstima,da zadrze miris i svezinu... da makaze igraju glavnu ulogu do zadnjeg cvetica. A za to je zasluzno pravovremeno odlaganje ganje na curing i odgovarajuce spremiste-ono koje ne propusta vazduh. Staklo se pokazalo kao najbolje resenje za skladistenje bilo cega..za tecnosti;slatke,slane zanimacije,dzemove,salate...pa i za vutricu naravno:)). Zanimljivo je da se ganja dodatno kristalise u staklu.
PromatračAMBASADOR

maj 2012.

Ja ju u staklo i u frizider! Em je na suhom i hladnom em je na mracnom. Probajte :) Imam pitanje; vidim da je netko napisao da se moze susit u boxu di je i rasla,naravno u mraku,e sad jel se mora odrezat odma iznad zemlje ili kako sam davno cuo da je najbolje iscupat ju sa korijenom,oprat malo korijen pod tusem,znaci samo zile i okrenes ju naopacke i tako susis????? Isto tako prije berbe 3-4 dana kazu da ju je dobro tankim nozem ili odvijacem(sarafciger)ispikat oko stabljike u korijen,da bi se biljka osijecala napadnuto nekim nametnikom i pocela bi jos tih par dana abnormalno pumpat budove Sry na offu nece se ponovit

avg 2012.

Pozdrav,mo~e li mi netko pojasnit dali je bolje napraviti triming prije ili poslje suaenja i u emu je razlika? Hvala!!!
He-ManLEGENDA

avg 2012.

Prije suaenja, zato jer je lakae dok su listovi joa ravni i strae prema vani.

sep 2012.

treba mi par savjeta. uzgojili smo biljku nekih 40 cm, bila je praavo "bogata" tako da kazem. izvadili smo biljku iz zemlje i stavili je da se susi u ormaru (znaci svezali je za ofinger da visi, kako negdje procitah da je najbolji nacin). medjutim problem je nastao kad se jedan od nas, inace genijalac po prirodi onako isparanojisan odlucio da je treba sto prije obrati (znaci to je uradio nakon 5 dana susenja) i stavio je u kesu. e sad proslo je od toga neka 3 dana, i mislim da se to jos da spasiti. sta nam je dalje raditi da ne upropastimo (je fkt je davanje predobro bilo - 2 sake samo badova sa malim liskama je bilo)?? I kako da primjetim gljivice i bu, jbg fkt sam pocetnik sto se tice ovih stvari, a steta da zbog neiskusnosti ovakvo davanje prirode propadne.

sep 2012.

Nema frke,ako se prosuaila....a ako nije,povjeaaj te hedove na nakakav silik/konac pa neka se joa prosuae malo.Onda u akanicl...teglu vjerujem da nee do ekati da vide:icon_lol: Samo neka bude mjesto za suaenje provjetreno,ne pretoplo ali ne i hladno...i nema frke.
weedoyeLEGENDA

okt 2012.

Sto se tice susenja, planiram da ih susim u mom pc boksu e sad izduvni ventilator ce raditi a uduvni da ostavim pasivan ili da ukljucim posto ako ga ukljucim moze duvati po vrhovima a to nije dobro, ako radi mogu stiroporom usmeriti da ne duva u vrhove, sta mi preporucujete?
dinosaurAMBASADOR

okt 2012.

Ostavi samo ispuh da radi a neka ima prirodnu pitanju zraka
geopardISTRAŽIVAČ

jun 2013.

vozdra--- bilo jednom na brdovitom balkanu.... ljudi stavio da se susi na tavanu i nakon 2 i pol dana je ful suho ima propuha al ima i vrucine jel to pre brzo osuseno? uglavnom hedovi su u komadu nisu se raspali i sad ih mislim u teglu samo me zanima dali je to pre brzo posto je faking vruce ili moze i tako... pozzz i tnhx...

jun 2013.

Meni se na tavanu uvjek suai 9 - 10 dana i nakon toga u tegle. Neznam kak ti se tak brzo posuaila, nije vrag da imaa stakleni krov? Da ti nije mo~da sunce dopiralo u tavan kad su se tak brzo posuaile?
Bijela RupaAMBASADOR

jun 2013.

Ako suaia brzo, na velikim vruinama i sl., mo~ea lako pomisliti da je stvar gotova ali u sregini heda ostaje vode. Mo~ea u tegle ali nekoliko dana pripazi da li e se zamagliti tegla iznutra. Ako uo ia ovo izvadi fufu van i obriai teglu. Dugo izlo~ena vlazi vuja pobua. Provjetravaj recimo desetak dana nekoliko puta dnevno kako bi potencijalna vlaga izaala. Prevuci vent preko otvorene tegle recimo, 2 do 4 puta dnevno i promjeni polo~aj hedova unutra da se ravnomjerno prosuae i RUKAAAAJ!
geopardISTRAŽIVAČ

jun 2013.

human , joke,.-- tamno je a krov je crep al kazem ima tam sigurno 40c kad upekne i doslovno 2 i po dana i suvara znam kak to inace ide a ovo sam stavio malo da vidim kak ce se susit na tavanu i dobro da sam iso vidjet .... ima propuha i mracno je i ne vijerujem kak se osusio brzo nadam se da nije problem .,- paa su me zanimala misljenja vasa.,-

jun 2013.

Sve sto covek u zivotu radi brzo to bas i ne ispadne dobro,a kad radi postepeno i polako uvek bude bolje...:-)tako je i u ovom slucaju,sto duze budes susio to ce ti i dim biti jaci i bolji..:-)Ali ipak ti radi kako tebi pase..:-)

jun 2013.

Maco u njegovom slu aju to nije tako. `to je du~e bude suaio na tom tavanu gdje je temperatura 40 prije e presuaiti ~i~u. geopard ak velia da je full suha ne suai je viae nego degustiraj da vidia kakav je rad, a onda u tegle.
crunkisiLEGENDA

jun 2013.

istina, potpisujem ovo sto No Joke govori... Steta truda ak ces ju sjebat na curingu ali jebiga sada. Sad ce ti grebati grlo, ak ne grebe ne vuces dovoljno :D
geopardISTRAŽIVAČ

jun 2013.

ma ekipa nije problem to je samo dio da vidim kako ce izgledat al izgleda da nije dobro tak naglo sve u svemu hvala idemo dalje experimentisat pozdrav bistro sretno i zelennnooo cujemo se tu i tam pozzz

jun 2013.

Tebi je bas hebeno visoka temperatura,probaj zapalit pa ako pase tebi nemoras vise ni susit,stavi u tegle ,dimi i uzivaj..:-)
weedoyeLEGENDA

jun 2013.

velika temp je uzrok zbog kojeg se brzo posusilo, meni se nekad u kutiji susi 4-5 dana, nekad 7 zavisi koja je temp sobe, ako se grancica lomi tj puca kad savijes to je suvo, stavi u tegle i provetravaj hedove svaki dan da dobiju vazduha.
geopardISTRAŽIVAČ

jun 2013.

sestre i braco,.- ono s tavana ipak radi ko cager , moze se odmah konzumirat ali naravno u tegle,.- mogu samo rec da se hed samo malo smanjio nego kad je bilo vlazno , suh i iznutra totalno , pod mikroskopom gledano nista nije osteceno doduse svijetli ko betlehem :dada i masno,.- eto cisto da podijelim to sa vama ipak od glave visak ne boli .-- sretno :wave:
ratmanISTRAŽIVAČ

jul 2013.

Jos koji dan i biljoze idu na susenje...biljke ce se susit na suhom i mracnom protoru, ALI tu se nalaze i kanisteri u kojima je nekada bilo goriva...jel je to stetno za biljku? zanima me jos to sa ventilatorom...mislio sam ga jednom dnevno ukljucit pa me zanima koliko dugo moora da je upaljen
CreativeLEGENDA

jul 2013.

pa nije bas najpametnije da ih stavis u prostor koji smrdi na benzin jer ce poprimiti miris .
BoRaiChoAMBASADOR

jul 2013.

Imaces Diesel vutru :D C ti dobro rece, nemoj u tu prostoriju, ako nista skontaj neku kutiju, stavi vent da izvlaci vazduh iz kutije i pazi na vlagu
ratmanISTRAŽIVAČ

jul 2013.

Hvala na odgovoru...pokusat cu se malo igrat oko kutije
crunkisiLEGENDA

jul 2013.

cilj je niska temperatura, mali svjezi povjetarac ne diretkno da puse vec da mijesa zrak i taman prostor.... tako da se budovi sto sporije suse :)

sep 2013.

Ljudi imam jedno pitanje, imam nezgodu sa susenjem jer nemogu susiti u ormaru, nemam tako nesto ali bih mogao u kupaonu. Sad me zanima, ako stavim grijalicu sto puse topli zrak sa termostatom npr na 18 C, i uz nju ubacim 1 veliki fan u kupaonu posto je veci prostor, koliko bi to bilo pametno? Kupaona je inace mala, samo tus kabina, wc i umivaonik zbijeno jedno do drugog.
hotnspicyAMBASADOR

sep 2013.

mislim da nebi bilo bas pametno zbog vlaznosti zraka

sep 2013.

Ok, ali ako mi mozes reci sto tocno nebi bilo u redu, sto bi opcenito u kupaoni bilo?
TarzanZMAJ

sep 2013.

pa moras se nekad i otusirat a znas kakva vlaga bude poslije tusiranja, probaj si nesto smislit, kutiju neku sklepaj i mrezu neku u nju i to ti je to, ako nista drugo potrudi se da u kupaoni bude suho i nemoj pretjerat s temperaturom ne ispadne dobro.. sretno

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.