VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojCoco uzgoj
LEGACY

Coco uzgoj

100 odgovora12,750 pregleda
Visok rastISTRAŽIVAČ

feb 2009.

naisao sam na sadjenje u coco varjanti umjesto obicne zemlje, e sad me zanima dali itko ima iskustva s tim nacinom growa,koje su prednosti ili mane i gdje se moze kupiti u nasoj lijepoj domovinici tj. regiji?
420_DUDEENTUZIJASTA

nov 2015.

vidim stara tema ali je ime na mjestu pa da ne otvaram novu temu tu bi volio kad bi svi malo vise djelili informacija i coco uzgoju... Do sad sam radio samo za zemljom i zbog tekue problematike i zelje za napredovanjem i istazivanjem novih i mozda plodonsnijih tehnika sam se odlucio informirati u coco uzgoju.. Ajmo vidjet prednoti i nedostatke takvog uzgoja odnosno medija?! : prednosti: -biljka (korijen) dobiva puno vise zraka, -nemogue je prezaliti medij,jer propusta svu kolicinu koja joj je nepotrebna, -viae "opraata" od zemlje -vei urod -bolji korijeni -lagan je za pripremu od same zemlje, zemlju neki put treba dodatno urahlit -navodno nisu potrebne velike tegle kad se u njima uzgaja (to ako moze neko od iskusnijih pojasnit) nedostaci: -Ph metar i EC metar su bog i batina - skoro pa svakodnevno zaljevanje, (bas zbog takve rahlosti samog medija i propusnosti) - kontroliranje run offa -cesci flushing?! -veinom su mineralna gnojiva (osobno misljenje da je to nedostatak) Kakva su vasa iskustva s kokosom?! Smatrate li ta je do laksi ili tezi nacin uzgoja?! koji su vasi zakljuci o prednostima i nedostatcima?! :vutra:
420_DUDEENTUZIJASTA

nov 2015.

meni za sada poznati i nama dostupni su plagronov coco i od biobizza coco.. dali je netko radio s nekim drugima?! kocke npr ili slicno?!
PoluAmaterAMBASADOR

jan 2016.

Iz mog iskustva rockwool kocke su 10 u glavu za coco startere, jednostavno klice brze rastu, brze isklijaju i manje ih je potrebno zalivati. Desilo mi se cak par puta da se kokosove kocke raspadnu pri rukovanju. Sto se tice medijuma za rast posle rockwool-a, korisitm coco coir i uzimam ga u vidu kompresovane "cigle". Procitao sam u pravilniku da nije dozvoljeno reklamiranje kompanija, pa ovom prilikom necu imenovati gde ga tacno kupujem. Za pocetak ovakav kokos nije ispran, sto znaci da ima viska soli u njemu, posto raste i sakuplja se kraj primorja, i visok ph (bar za nase potrebe). Sto znaci da ako ga isperem (testa radi) destilovanom vodom (zbog neturalnog ph) novonastali rastvor ce imati dosta rastvorenih soli u njemu (EC oko 6) i ph oko 6,8. Sve ovo resavam potapanjem i na kraju ispiranjem destilovanom vodom sa podesenim ph na 5,5 sto rezultuje kokosom bez bespotrebnih soli i ph-om od oko 5,9. Nakon toga baferujem kokos sa 2l destilovane vode obogacene sa 4ml calmag-a, i 2ml powerzyme enzima zbog nedostatka istih u medijumu i da se otarasim viska kalijuma i natrijuma prisutnih u kokosu. Ovo je veoma bitno, jer preventivno resavas neke probleme na koje je lako naleteti kasnije. Kao slag na tortu na kraju mesam sve ovo sa 30% perlita, zbog veceg pristupa korena kiseoniku, lakseg i efektivnijeg flush-a i protoka. Saksije u kojima gajim su od 12 litara, znaci oko 8l kokosa i 4l perlita, a s' obzirom da koren na kraju uvek popuni saksije, ne znam bas da li bi se usudio da ih stavim u manje. Rockwool kocke ubacujem u pripremnjeni kokos cim klica izadje na svetlost "dana" :) To je to sto se tice pripreme kokosa, pa ne bih bas rekao da je priprema "lagana", ceo ovaj proces bih stavio pod nedostatke u tvoju listu jer traje par sati i dosta se umoris, pogotovo ako radis sa vise biljaka, ali isplati se na kraju. Sa te liste bih podvukao i zalivanje, posto se stvarno susi jako velikom brzinom, obavezno je jednom dnevno zaliti do run off-a, bar u fazi rasta. Pozitivna stvar pored kvaliteta i kolicine uroda i brzine rasta je mogucnost brze ispravke over feed-a jednim brzim ispiranjem. Posle 3 nedelje rasta ohrabrio sam se sto se tice djubriva i dao im punu dozu od 4ml coco grow-a od advanced nutrients-a dva dana za redom (djubrivo-djubrivo-voda mi je rezim ishrane za kokos). Odmah nakon ovoga se pojavio problem sa viskom azota koji je resen za isti vremenski period brzim flush-om. Vecina stvari koje si naveo u prednostima i manama su tacne, ono sto nisam smatrao ispravnim sam obrazlozio u tekstu. Sve u svemu vidim da sam se raspisao, sve preporuke sto se tice kokosa i naravno ako nesto nisam dobro objasnio ili imas neke zamerke voleo bih da cujem sta imas da kazes/pitas.

jan 2016.

Sve u svemu idealna podloga za hidro uzgoj bilja. U glavnom se za to i koristi zbog svih gore navedenih osobina. U suprotnom, veliko maltretiranje i gubljenje vremena. Ko nema uslova za hidroponi uzgoj, zemlja je majka :cool23:
PoluAmaterAMBASADOR

jan 2016.

Koliko sam upucen kokos je jedan vid hidroponskog uzgoja? Bar sto se tice djubriva moze da se tretira isto kao hidroponika, a i pristup kiseoniku je slican kao u hidroponskim uslovima. Nisam bas razumeo zbog cega mislis da je kokos vece maltretiranje od zemlje ako mozes da mi pojasnis, ali slazem se da ako sve podje kako treba sa zemljom, dobija se cvet bolje arome i ukusa.
PedalaAMBASADOR

jan 2016.

Ja ve drugi grow odraujem sa coco/perlite 60/40,plagron power root, coco a+b, green sensation, hesi boost.obavezno vodu ozra im sa zra nom pumpicom a ph varira od 6 do 6.5 ovisi od faze biljke. Urod mi je 40% vei za razliku od zemlje, radi se o potovima 25L
dragan1985POZNAVALAC

jan 2016.

Daj ka~i kakav ti je re~im zaljevanja?
PoluAmaterAMBASADOR

jan 2016.

Nisam siguran koga si pitao, ali evo skraticu u svakom sluacju. --Prve dve nedelje(seediling)-- Samo 2ml stimulanta za rast korena i isto tako vitamina, da se podloga napravi pogodnom za razmnozavanje korisnih gljivica i bakterija i da mi erka sto pre izgradi dobar korenov sistem da bi mogla da podnese grow hranu. --Faza rasta-- 3ml Coco grow a+b uz vitamine i na svako 3.-4. zalivanje 2ml enzima. --Faza cvetanja-- 3ml Coco bloom a+b uz 2ml pospescivac cvetanja(bloom booster) kroz ceo ciklus, i poslednje 2 nedelje 2ml oplemenjivaca sa viskokom koncentraciom kalijuma i fosfora (ne racunajuci naravno nedelje flush-a) + vitamini ceo ciklus ne ukljucujuci prve dve nedelje. pH je uvek podesen na 5.9. a naravno i da napomenem da svaki treci put zalivam cistom vodom uz podesen pH na idealan, u koju natapam i rockwool u kojim ih startujem. Dodatni kalcijum ili magnezijum nisam pomenuo iako se cesto desi da ga dodam rezimu ishrane da bih popravio nedostatke na koje mi biljka pokazuje. Vidjao sam da ljudi pisu uz ovakva obrazlozenja i marke proizvoda, sto ne zelim jer postoji preveliki izbog slicnih proizvoda i ne zelim da stajem ni na jednu stranu iako imam misljenje. Takodje ako nekog zanima detaljnije zasto bas ovakav rezim posto dosta stvari nisam poptuno obrazlozio, rad sam da to uradim. ;)
PoluAmaterAMBASADOR

jan 2016.

...
KanabalkanENTUZIJASTA

jan 2016.

Na kojoj meri drzia EC ? I koliki ti je EC vode u pocetku?
PedalaAMBASADOR

jan 2016.

Tek sam ovaj grow uzeo ec metar i dr~at u se ove tablice.Svaka 4 dana po 4 litre
PoluAmaterAMBASADOR

jan 2016.

Prvo da napomenem da je svaka sorta razlicita u pogledu elektricne provodljivost i pogodne kiselosti medijuma, ali naravno razlike ne variraju puno. Takodje vrste djubriva koje dajes i voda kojom zalivas te mogu ograniciti na odredjene vrednosti. Voda u mom mestu ima ppm oko 330. Prvu nedelju do dve zato uvek zalivam RO vodom, koja mi je dostupna u najblizoj prodavnici. Dobro je i napomenuti, da ukoliko trazis informacije o optimalnim vrednostima ppm-a na webu, moguce je naleteti na nenamerno pogresne informacije. Svaki metar koji meri procenat rastvorenih soli u rastvoru, cini ovo konvercijom iz EC(elektricne provodljivosti rastvora) parametrom koji zavisi od proizvodjaca. On moze biti od 0.50 do 0.72. Najbolje bi bilo koristiti EC metar zbog univerzalnosti standarda. Ali evo na kraju ovako nekako ja to radim po nedeljama: Klica: 1- 100 2- 250 Faza rasta: 1- 300 2- 500 3- 800 Faza cvetanja: 1- 900 2- 1000 3- 1100 4- 1300 5- 1600 6- 1300 7- 1000 8-9- flush, znaci sto manje soli, opet RO voda.
BulletinAMBASADOR

jan 2016.

Evo i ja sam u pripremi za prvi coco grow, nakon dosta odraenih u zemlji, vrijeme je za neato novo ( im koatice proklijaju kree dnevnik). Bilo je dosta razli itih informacija o coco coiru po netu, ali ih je i dosta zastarjelih. Ja sam kupio Plagron Coco Brix, iji je pH ve od samog starta dobar i spreman za grow, pH mu je 5.7 ato je idealno za hidro. Zajebancija ga je u startu mo iti i rastvarati - ja sam ga stavljao u vree za smee i zalijevao vruom vodom u kadi, kasnije samo izbuaio vreu da viaak vode iscuri - i ravno u air potove. Zbog pH se nisam previae brinuo - Advanced Nutrients je izbacio cijelu liniju svojih proizvoda specijalno za kokos, poato su pH perfect trebali bi naatimati pH. Jedina mi je briga koju joa nisam provalio do kraja kaj napraviti dok su biljoze u seedling fazi, poato sam napravio seedling mjeaavinu za probu (1/4 snage) koja je pokazala pH 7, dok je moja voda pH 8.2. Mislim da bi ih mu io i usporavao u startu kada bi voda bila na 7 u hidro uzgoju, kosi se sa svim pravilima. Mo~da 5l Jane ili sl. za sami po etak (poato je i to RO voda) pa kroz tjedan-dva prebacivanje na obi nu vodu, im se poja a doza. Ako je netko imao iskustva sa AN Coco pH Perfect, napiaite kako ste funkcionirali :D P.S. Pitanje oko pH se odnosi na to da se sa AN Coco gnojivima ne smije koristiti pH + i - radi kemije u njihovim proizvodima, sjebe se onaj pH perfect pa po me varirat gore-dolje svakih par minuta, isprobano u zemlji.
PoluAmaterAMBASADOR

jan 2016.

Ja koristim bas AN Coco Grow i Bloom i uvek dodajem pH - jer mi nikad vodu od 7.8 nije spustio na vise od 6.3, cak i u punoj dozi. Slobodno stavi nikad mi se nije desilo da pH nekontrolisano skace, sem u RO vodi ali to je naravno druga prica zasto skace. Pazi ako si rastvarao kocku u vodi iz cesme, jer kako kazes ima pH 8.2 sto znaci da si dosta poremetio pH Coco Brix-a. Predlazem da ga isperes i baferujes, kako sam opisao gore u poruci, sa vodom koja ima podesen pH na zeljeni i proveris na kraju pH runoff-a. Dobra je ideja da pocnes za RO vodom, pogotovo ako zelis da dajes hranu odmah od starta. Tu pazi ako stavljas pH down, ali mislim da ti tu nece ni trebati.
JuritmixISTRAŽIVAČ

apr 2017.

Pozdrav! Zanima me ima li tko iskustva sa coco zemljom od HomeOgarden-a, to nije organska zemlja iz njihove ponude koje je coco zemlja? Naime, razmialjam o tome da probam kupit tu organsku/coco zemlju od 70 litara, pomjeaat u istu perlit, Organski Vrt (gnojivo u obliku onih malih briketa, u omjeru koji ve proizvoa preporua), Organska Simbioza (mikorize), Organske Ru~e (gnojivo za cvjetajue biljke takoer u briketama) te ako ne svako onda svako drugo zalijevanje dodavat u vodu Organsko Dognojavanje, sve iz njihovog asortimana. Potovi su oni prozra ni bags, kao jutene vree; mjesto je outdoor (plastenik); seed je RQS autoflw. `ta mislite o ovom mixu/setup-u??? Hvala! :-)

jan 2018.

Pozz za forumase:vutra:. Zamolio bi modere ako je moguce da se ova tema preimenuje u Uzgoj u coco, pa da se malo sire razvije rasprava i o ovome nacinu uzgajanja (mislim na cisti coco, rucno zalevanje). E sad posto sam ljubitelj pokusaja i pogresaka jer se tako najbolje naucim a i praksa cini cuda , odmah na pocetku cu pokazati kako i zasto dolazi do cal mag nedostatka. Prvenstveno pH u coco je najbolje drzati izmedju 5.8 i 6.2( naravno da to moze ici malo dole i malo gore, ali) da bi biljka najbolje iskoristila sve makro i mikro nutrijente .kao sto vidimo na levom prikazu cal je vise dostupan na nizem pH a mag na visem. Neki kvalitetniji pH merac je u ovoj vrsti uzgoja jako bitan. Nadalje, nedostatak cal mag se takodje dogodi ako imate "mekanu" vodu iz pipe (sto je kod mene slucaj) ili koristite RO vodu. Moja voda iz pipe je oko 50 60ppm( EC metar pored pH metra je jako bitan, moj je na skali 700). Sa mekanom vodom je najbolje dodati cal mag dodatak i nastimati EC na potrebnu razinu u odnosu na starost i velicinu biljke. Voda koja ima EC 0.2-0.4 , dovoljno je dodati samo coco gnojivo jer ce cal mag biti dovoljan iz vode a takodjer jednim delom i iz gnojiva koje koristite. Nadalje, sto je i vrlo cesto kod pocetaka u coco( zbog toga sto ga tretiramo kao uzgoj u zemlji) je da nesmemo ostaviti nikada coco da se do kraja osusi jer tada dolazi do nakupljanja soli i do lock-outa kako cal mag tako i drugih makro i mikro elemenata. Znaci na pocetku dok koren nije razvijen koristiti mokro/suvo( jbg neznam bolje objasniti, ali opet ponavljam nikako do kraja da se coco osusi) rezim zalevanja, i tada je najbolje imati oko 10% runoffa jer cemo time isprati sve soli koje su se nakupile. Kada je biljka veca i kada se korenski sustav razvio onda moze i bez runoffa ali to jednom drugom prilikom.evo kako to izgleda kod mene, kao sto sam rekao moja voda je mekana sa manje od 0.1EC a stavio sam 1/4nutrijenata i odmah se pokazao nedostatak, cim sam dodao punu dozu coco a i b i punu dozu cal mag prestalo se siriti i novi listovi rastu zdravi i zeleni. Nastavice se......... Zamolio bih sve forumase sa coco iskustvom da se ukljuce u konstruktivnu raspravu, da nadodaju ili isprave ( posto sam nov u ovoj vrsti uzgoja) sta sam napisao. Hvala

jan 2018.

Pozzzz :vutra:. Tutan nastavlja u eksperimentalnom tonu. Zalivanje je islo sa 1.4 1.6 EC a pH sam dr~ao izmedju 6.7 do 7.2. Zbog visokog pH biljka nije pravilno uzimala hranu, soli su se nakupile i EC je sko io do 2.8 2.9. Rast je bio usporen , na listovima su se pojavile smee mrlje( hrdja), novi izrast je zakrzljao i ima zuto/zelenu boju, a peteljke su dobile crveno/ljubicastu boju(slabo razlikujem boje:):)). Jedan ili dva lista su dobili kao srebrni odsjaj(probao sam slikati ali jednostavno se ne vidi na slici). Tutan je flusan sa 25lit vode pH 5.2 i na kraju 4lit pH 5.8 i EC 1.4. I uspeano se oporavlja :bocni:::thumb: Coco brzo pokazuje na probleme i pogreake ali i neverovatno brzo reaguje na ispravke .
pajpkajPOZNAVALAC

feb 2018.

Znaci radis 3 flesha ko u green seedscuo sam da je dobro imam pitanje coco dali je istina da se nesmije prezalit pogotovo kao mali
StipeZMAJ

feb 2018.

Kokos drzi vodu nesto bolje od zemlje pa moze bit komplikacija ako su ti niske temp i npr losa ventilacija. Visak vode ne bi smio smetat ako su ti nutrijenti i ph ok. Posto kokos spada u hdroponiku ne moze smetat voda. tzv kokoponika :D
hazeriZMAJ

feb 2018.

Kokos najbolji potencijal daje kada je u stalnom dodiru sa vodom jer sam uzima kad mu je potrebno.Ljudi koji sade bez autonavodnjavanja znaju dosta cesto prezaliti kokos i tada se biljka gusi,ne ide kako treba.Kokos je kompleksna,a opet jednostavna tema.Ono sto sam naucio iz 7,8 grow-ova u kokosu je; 1.ph-ec metar obavezan bez obzira na tip gnojiva jer jedini on moze pokazati glavni problem koji niti jedan flush ne moze spasiti.Govorim o "pokvarenom"kokosu na kojem nije na vrijeme shvaceno da je sheban. 2.mag-cal folijarno obavezno u vegetaciji...sa time sprijecavate stresove prilikom prebacaja svijetla 3.flush prije krecanja pravog cvijeta.Znaci cim se formiraju cvijetovi i krecete sa PK gnojivima,bloomom...flush..i to je jedini flush.. 4.nije pravilo vec sugestija...autopotnavodnjavanje...to je za kokos mama;)...jos jedan dodatak-obavezno drzati temperaturu preko 20..pogotovo ako picite led.Jer led,kokos i autopot su jedno,a ista kombinacija sa hps-om sasvim druga prica.
HercegovinaAMBASADOR

feb 2018.

Kokos je udo :) Prije 2-3 godine u miksu kokosa , perlita i zeolita sam uzgojio monstruoznog Tutankamona uz Hesijevo gnojivo za zemlju Na ~alost prodavnica u Sarajevu je zatvorila pa sam kokos morao naru ivati iz Splita ali nema veze Trenutno imam 4 komada u miksu od perlita i koksa i rastu ko lude iako ih ne zaljevam redovno Najvea mana je skupo gnojivo pa sam odlu io da vidim kako e Plantella ponaaati :) Slu ajno mi je nikla jedna bilj ica pa sam je prebacio u mali boksi i zalio sa plantellom list i sa plantella vita Posaena 8.2 , saksija 6 litara Poato je nisam baa nje~no ia upao trebalo joj je 4 dana da se oporavi i prilagodi na novu okolinu a onda je ~ivnula Slike od 8.2 , 21.2 i danas Vidi se da se uveala u zadnja 2 dana i da plantella mo~e poslu~iti za hidro :) Zaboravih napisati da se biljka nalazi u obi nom boksu sklepanom od stiropora i pod kriminalnom rasvjetom 1 ledica od 16w full spectrum , 2 atedne od 18 i 23w i 2 atedne od 32w ali one su 2 700 k pa u ih morati mjenjati Pod boljim svjetlom bi bila joa vea :)
pajpkajPOZNAVALAC

feb 2018.

Zasto kad gledam klipove iz green hausa arijan i Franko rip svaku ned fles jedno4 kom
predragvukISTRAŽIVAČ

mar 2018.

u hidroponici se ispira koren biljaka na prelazu iz vege u cvetanje i u cvetanju na svake tri nedelje nebitno dali je supstrat koko ili glinene kuglice ili lava obavezno ispiranje sa vodom 5,8 - 6,0 PH i EC ne vise od 4 da bi isprala natalozene soli i minerale.
hazeriZMAJ

mar 2018.

Ja savijetujem ispiranje kokosa prilikom prelaska na gnojiva za cvijetanje...:thumb:

maj 2018.

Sredadanashouse&garden coco EC 1.1 pH 5.8.
hazeriZMAJ

maj 2018.

Evo ga...a taman netko pitao kako radi njihovo gnojivo,cocos..pa izgleda fino:thumb::thumb:

maj 2018.

Zalevanje ujutro i navece sa 2lit h&g coco a 3.8ml i coco b 3.8ml, EC 1.8 pH 5.9 4x 55w fluo oko 20.000lum
leemonLEGENDA

maj 2018.

zar se onda ne podupla gnojivo kad tako zaljevas,to mi nikako nije jasno. znam da se kokos mora cesce zaljevati al ne kuzim kako sa gnojivom..

maj 2018.

Ne podupla se gnojivo ali ako i kada krenes sa 3x ili vise zalevanja dnevno onda valja spustiti malo EC.
leemonLEGENDA

maj 2018.

jel mozes to dodatno pojasniti,kako ne dodje do pregnojavanja?

maj 2018.

Kokos je inertan , prazan i ti ga gnojis u zavisnosti koliko biljki treba, ako zalevas sa EC 1.5 onda ce svako zalevanje EC u kokosu biti 1.5 ti samo odrzavas tu razinu. E sada ako zalevas sa vecim EC nego sto je biljki potrebno onda dolazi do nakupina soli i EC skace gore. Kada dodjes na 3 ili vise zalevanja dnevno onda treba malo spustiti EC jer konstantno ima hrane u kokosu.

maj 2018.

Influence u kojem omjeru bi mi preporu io mijeaanje kokosa i zemlje, 70-30? ili 50-50?

maj 2018.

Florist nemam iskustva sa mesanjem kokosa i zemlje, u samo jedan od prijasnjih grovova sa zemljom sam dodavao kokos ali nemogu se setiti postotka. Ako ides sa 50:50 mislim da onda vec zalazis pomalo u hidro. Ja radim sa 100% kokos jer je on ionako prozracan pa nestavljam perlit ili...
banovan240LEGENDA

dec 2018.

Sve je bilo super dok sma im davao jednake doze Plagron hydro a i b.. Ec 2.9..ph 5.8. Onda sam prethodnih par zalivanja pojacalo ec na 3.0 plus smanjio hydro b i povecao hzdro a Plagron. Dok je bio strech.. I malo sam ih ukanalio. Sad bih ih flasao samo sa ph vodom 5. 8..pa ostavio 24h da se susnu.. pa onda hranio sa recimo ec 2.7-2.8 i jednake doze bih dao a i b.. Uz to dajem hesi boost, enzime, rootblastic atami Misljenje? Dopuna.. Rootblastic ih mozda zeznuo takodje, njega dajem poslednjih par zalivanja.. Ima dosta azota.. Na 12 12 su 20 dana grubo

dec 2018.

jbg bastovan ne pazis na asu... od kud ti da im dajes toliki EC....kada sam ja u pm rekao da ides sa tolikim ili da ja idem sa tolikim EC... smanji EC na 2.0. i prati situaciju.. flush u coco ce spaliti biljke isto kao i previsoka doza EC...dalje u pm sam ti napisao da neradim flush... i da nema logike iza toga... napunis coco sa nutrijentima onda ih flusas pa onda opet punis?!?!?!?!??? root nemoras vise koristiti... enzimi ti netrebaju jer nemaju ucinka... a za hesi idi sa pola doze pa povecavaj.... Onda sam prethodnih par zalivanja pojacalo ec na 3.0 plus smanjio hydro b i povecao hzdro a Plagron. takodje ovo, sta ti pada na pamet, nemas dovoljno iskustva da bi se igrao sa kolicinom coco a&b...i trebao si smanjiti coco a , a povecati coco b kad se vec igras...
banovan240LEGENDA

dec 2018.

jao boze,2.9 u smislu cesmusa :D znaci - 0.5 cesma ec :D sto mu dodje nekih 2.5-2.4 i prijalo im u fulu. root sam stavio zbog defolacija i lolipopa,da se iskuliraju malo.. aj je jako dosta rootblastic atamijev,treba se navici na to..ima dosta i azota..verujem da mi je on izazvao dosta problema a i dugo se nismo culi od pocetnih problema posle onog cuvenog presadjivanja i razumevanja kokosa..sve je dobro bilo,sad je malo gusto da se istera to kako treba i sve 5 ce biti :P pa reko dok je strech bio da povecam malo..al sad gledam da,da nisam morao..mogao sam samo da nastavim kao po starom..dobrim poznatim putem :D znaci sta je tvoje misljenje..samo da ih poteram dobro sa nesto nizim ec,npr 2.7ec par zalivanja pa da se vratim na 2.9ec i da drzim iste nivoe a i b plagrona? da ne eksperimentisem? za ove sto nisu ukljuceni od starta,meni je ec cesme 0.5..pa kad kazem 2.9 misli se na 2.9-0.5ec=2.4ec biljoze su velike tako da jedu to sve bez problema..

dec 2018.

jbg druze ja zaboravio da uracunavas EC. idi sa 2.0 EC(bez ec vode) pa vidi za dva dana kako stoje.... isti omer a&b uvek...

dec 2018.

Da li je neko mesao kokos sa zemljom ?
h0ndaZMAJ

dec 2018.

ti mora da se salis:D

dec 2018.

Ne brt sa m Ne brt

dec 2018.

Drugari hteo bih da bacim semena u kokos tj 2 nedelje u male case pa posle da ih presadim u velike....za te dve nedelje jel treba da se dodaje djubrivo ili ne...kokos je bio bizz...
banovan240LEGENDA

dec 2018.

Ne znam sta pise u opisu kokosa. Pogledaj na netu. Mozes da istestiras runn off kokosa u jednoj casi ako nisi siguran.. Pa ako je visok mnogo.. Da ne hranis odmah..ispred ga malo.. Ne znam da je punjen necim. Ja koristim ovaj obican sirotinjski za klonove natopim ga na ec 0.8

dec 2018.

za kupiti imas coco koji je "napunjen" nutrijentima i one koji nisu... ako je napunjen nemoras hraniti dva tri dana, ako nije odmah moras poceti sa hranjenjem...bastovan testiranje run offa neide tako sto ti naspes vodu sa odredjenim EC pa meris, tj ide ali nece ti pokazati tacan EC, sta ako je EC kokosa 0.3 a ti naspes EC 0.8 ... sta mislis koliko ce pokazati.... tu je prevelika razlika u EC za tek izniklu biljku....
banovan240LEGENDA

dec 2018.

pa dobro, nek polije destilovanom vodom npr..tu ce se lepo videti ec supstrata onda?

dec 2018.

hihihi. jbg destilovana voda EC 0 + 0.8 EC cocos = koliko bastovan?! tu ti pokaze manji EC na run off i onda spalis tek izniklu biljku...okvirno gledanje EC i pH moze posluziti kada je biljka veca a nesto joj nestima, ma da i to nije pouzdano... imao sam biljku koja je pucala od zdravlja a pH run off bio oko 7.0 7.2...

dec 2018.

Koliko sam razumeo glavo je da se ne preteruje sa ec i sve ce ok da bude..)
banovan240LEGENDA

dec 2018.

Glavno ti je koji kokos si uzeo.. To kad ispitas onda lagano.. Da ne duzimo pricu bzvz :d ako nema nista hrani nizom ec, ako ima preskoci nesto sitno.. Ako je pufan necim, onda je bolje da cutim jer tu nemam iskustva.. Ja sam poceo sa inertnim kokosom skroz. Mada mora uvek hrana. Mogu ti reci da je meni super sa ovim sirotinjskim kokosom sto nema nista u sebi. Od klona tacno 0.8-0.9 ec i bez problema biljke napreduju. Nekako mi se cini bolja varijanta kad nije punjem kokos hranom,da mozes ti sam od pocetak da sefujes. A reci nam koliki ti je ec vode? Meni je 0.5..al u mom slucaju izgleda da ima 0.5 sranja.. To jest hranim klona npr sa ec 1.3. Jer u cesmovaci izgleda ima svega, samo ne onoga sto treba biljozi xD Ovaj klon dole ratluce je sad na ec 1-1.1 ja mislim. Od pocetka su na 12 12..da imas neki orjentir. I u pocetku manje zalivanja, skoro ko zemlja.. Posle sipaj kolko oces, ako te ne mrzi xd

dec 2018.

dec 2018.

Koristim Atamia bio-grow mix 50%kokos,50%zemlja. Iza sebe imam 3 growa sa tim supstratom i prezadovoljan sam. Zahtijeva ea a zaljevanja, a gledajui filmie na you tubu, 100%kokos se zaljeva svaki dan, ponekad i 2 puta dnevno! Odlicna stvar za pocetnike! Ne mo~ete utopit korjen, kao kod zemlje. Flush je puno jednostavniji. Jedino, mora se pripazit na ph. Meni je voda iz pipe 0.350ec,a ph 7.1 Ph metar kalibriram po vodi iz pipe, jer po ljeti, zimi uvijek je 7.1. U vegetaciji spustim ph sa limuskom kiselinom(prstohvat na 2L vode i ph je 6.4-6.6) u cvatu koristim Hesi ph down bloom, koji u sebi ima fosfornu kiselinu. Koristim staklenu kapaljku i napamet kapnem. Osim, kad trebam 5L vode, onda 0.5 ml. Uglavnom, ovaj supstrat je odli an za po etnike, jer tu i tamo koju greaku oprosti. Sumnjam, da u ubrzo mijenjati supstrat, jedino poja at kokos. Prije toga sam koristio Klasman zemlju i viae mi odgovara, kokos!
JuritmixISTRAŽIVAČ

nov 2019.

Pozdrav! Imam nekoliko pitanja u vezi kokosa, naime imam iskustva sa zemljom ali sad mi je prvi grow u kokosu ... Da opiaem ukratko, MH/HPS 400, ventilacija 24h ON, temp. 23-25 C, kad je lampa ON, kad je OFF temp. je manja jer box nije u grijanoj prostoriji :-(, vlaga 30-35%, 3 kom. automatika, svijetlo na 18/6, kokos Gold Label pomjeaan sa perlitom u omjeru 50-50, gnojivo Hesi za kokos ... Koristim air potove od 25 litara, one sa rupama, pa me zanima trebam li baa svaki dan zalijevat s obzirom da su potovi dosta veliki ili mogu svaki drugi dan? Do sada sam zalijevao jednom dnevno naravno do run off-a. Potovi su od zalijevanja do zalijevanja teaki i kokos je uvijek vla~an, tamno sme. Hvala unaprijed na dobronamjernim savjetima!

nov 2019.

Juritmix bum probal ja... prvo 25 litara je preeeeeevise puno... drugo nema potrebe za perlitom u kokosu.... kokos najbolje rezultate daje u malim litrazama a cestim zalevanjima... e sada naravno da ti mozes staviti i 10 15 20 ili kao ti 25 litara ali onda jednostavno neces iskoristiti potencijal kokosa i najbolje je da ostanes na uzgoju u zemlji... huh mozda zvuci paradoksalno ali koren u kokosu ne mozes a mozes udaviti...stvar je u tome da u manjim litrazama mozes razviti veeeeliki koren kojem nece smetati konstantna vlaga (naravno ipak govorimo o kokoponici).... e sada dolazimo do tvog slucaja gde se koren moze udaviti tako sto je nerazvijen u velikoj litrazi kokos je dugo mokar i onda ti ne dodajes cesto sveze nutrijente i svez kisik koji dolazi sa vodom a koji je preko potreban korenu... daj sliku da vidimo te automate u 25 litara...
sone1ZMAJ

avg 2020.

Mnogi pitaju za mix zemlje sa kokosom, ja ga podrzavam i sledeci aut ce se i probati u organic varijanti. Trebalo bi da se dobije u vremenu, da se smanji vegetacija, jer koren moze da bukne u 2 nedelje u kokosu, a trebalo bi da pokaze rezultate i u cvetanju, jer ce povecati kolicinu dostupnog kiseonika korenu. Fora je da se krene sa buferovanim kokosom u seedling fazi i da se radi vegetacija u pola litre potu i recimo do max 20% zemlje + malo perlita, kako bi koren mogao lakse da se prilagodi prebacivanju u veci pot. Kasnije finalni mix bi trebao da bude obrnut max 20% kokosa + malo perlita, ostalo zemlja. Zalivanje bi bilo malo cesce, jer bi na neki nacin proredili zemlju, sa samim cim je i omogucen brzi i dalji razvoj korena kasnije. U cvetanju cesce zalivate, cesce ce te osveziti koren kiseonikom ;) A fora za start prve 2 nedelje je da se u kokosu ne hrani sa NPK, nego teramo koren da ga trazi, ide se sa samo nekim osnovnim rootom sa sto nizim mogucim ECom i CalMag obavezno u zavisnosti kolko brzo rastemo tako i doziramo, kada listovi malo stasaju i pocnu da jedu svetlost, tada bi bilo vreme za prebacivanje i da se krene sa djubrenjem, posle cega mozete da idete cak i organic. Od opreme morate imati PH pen + bufer, (nije bas prijatno iskustvo kada imate neispravan ph pen i problem za koji ni ne znate), pored osnovnog djubriva CalMag obavezan. Ima kod mentora @Influence lepo objasnjen start bez greske :)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se