VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojPrvo uzgajanje
LEGACY

Prvo uzgajanje

374 odgovora29,918 pregleda
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Bok ekipa,novi sam ovdje na forumu a i u svijetu uzgajanja,zna i ovo mi je prvi put da sadim,stavio sam u vatu 5 sjemenki,nakvasio gornju i donju vatu i stavio u kutijicu od bombona(oprao ju naravno prije ubacivanja unutra,sada me sljedee zanima,planiram to u ormaru(2 ormara) zasaditi,svijetlo sam mislio UV Neonku za ra unalo(bavim se s ra unalima i tim sranjima pa imam dosta toga),sutra u oblo~iti taj dio ormara iznutra potpuno alu folijom,ubaciti ventilator da gura friaki zrak unutra i napraviti rupicu da izlazi CO2,dalje,staviti u 2 neonke na vrh i 2 s svake strane,pa me sada zanima dali je dobro s UV neonkama? Gnojit u s nekim njema kim gnojivom(frendica e mi dofurati ga sutra par kg) zaljevati vodom koja je sobne temperature naravno,zanima me dali je dobro ovako kako sam ja sebi smislio u glavi da bi biljka uspjeano postala tatina erkica/sin(sarkazam),kad dobijem korjen fino u ju zasaditi u aau od pudinga(napraviti kako je pokazano na vaaim stranicama) kasnije presaditi u kali s cvijeem,zanima me koliko joa kg zemlje i koje bih trebao uzeti? Ako budem imao joa pitanja ja u ih postaviti,a do tada HVALA SVIMA!

nov 2012.

nije dobro ni UV a ni alu-folija ako je ona strana sto je kao ogledalo, imas na forumu koja se rasveta koristi, prouci to malo evo, da se ne mucis: https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/1152-neonske-i-fluoroscentne-sijalice-tehnicke-karakteristike.html https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/1150-high-pressure-sodium-hps-sijalice-tehnicke-karakteristike.html https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/1151-metal-halide-mh-sijalice-tehnicke-karakteristike.html https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/1245-led-light-emitiong-diode-led-vs-hid.html mislim da ti je dosta ovo po pitanju rasvete, ali ne UV nikako, mozda 15ak min. dnevno u fazi cvetanja, al batali to, pogledaj teme
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Ovdje je puno informacija pa se gubim(tj dana ve to prou avam i izgubio sam se) Nisam baa neki stru njak s sijalicama neke HW WH ata ja ve znam(izgubio se),pa me zanima ato je najbolje,neato ukratko neko neka mi napiae,jer se ovako ozbiljno gubim. HVALA!

nov 2012.

ako planiras uzgajati posveti se ozbiljno tome, procitaj teme sa onih linkova pa se neces gubiti, najbolje su mh/hps lampe, al imas izbor pa biraj

nov 2012.

a ako si ih vec stavio na klijanje...i nemash bash puno vremena..jer..to proklija za 24-48h.i mora u zemlju..iz zemlje izadje opet za cca 24-48h.... mozhda da -za prvu ruku tj.. dok ne prochitash malo i informirash se o HPS sijalicama-nabavish par shtednih sijalica...samo za prvih tjedan-dva vegetacije.. to ti je najjednostavnije i mozhesh tako dobiti vrijeme-potrebno da ipak malo bolje prouchish uzgoj i opremu koja je potrebna.bar osnove. za vegetaciju ti trebaju shtedne plavog spektra tj na njima treba pisati neshto u stilu " cooldaylight/cool white "...npr.uzmesh 4 takve-shto jache ( preko 20W )..i josh jednu-dvije crvenog spektra (warm white light)...lako ih je raspoznati...kada ih ukljuchish ove plavog spektra svijetle bijelom svjetloshchu a ove crvenog spektra imaju narandjastu tj. vishe zhutu svjetlost. +stavi npr 2 pc ventilatora da hlade i mjeshaju zrak u tom boxu + da pushe malo i po biljkama. tako mozhesh dobiti 10-tak dana vremena za chitanje foruma tj. uchenje/informiranje o opremi i uzgoju.. pa...kada se malo informirashslobodno pitaj-ako imash kakvih nedoumica ili ukoliko ti je neshto nejasno... ali..ne mozhesh ochekivati da che ti netko objasnjavati opremu i uzgoj...korak po korak...od sjemena do berbe... sretno.
DolfENTUZIJASTA

nov 2012.

Pazi samo da ne zapalis nesto :)
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Prvih 2-3 dana e mi ona stajati na stolu kod mog PCa,e sad me zanima hoe li njoj smetati ako se svaki dan zapali koja frulica u toj prostoriji? Ina e se to sve sada nalazi u sobi u kojoj spavam. @Dolf Naravno da e se neato zapaliti ako sve bude ok proalo.

nov 2012.

kakve veze ima paljenje frule sa biljkom na stolu? pali ti frule, samo gledaj da ona bude sto krace tako na stolu, spremi joj adekvatan dom
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Meni nije prvi put, treci, prva dva sam sabotiran :) sada zivim sam pa mogu :) Za sada imam 1, 30cm visoka, raste ko luda, drzim iznad nje obicnu sijalicu od 75W, uglavnom 10-20cm iznad nje, sada sam povecao razdaljinu, zemlja je kupovna, gdje cvijece prodaju, pratim vlaznost zemlje tako da je zemlju uglavnom vlazna. Mene zanima koja je vrsta posto sam gledao po internetu sve uglavnom su male i odma se granaju ko zbunj a ova moja se izduzila, sad je na sami vrh 2 po redu za 7 listova, pocela 1 red po 1list, 2 sa 3, 3 sa 3, 4 sa 5, 6 sa 7 i 7 tek izlazi. Koja je vrsta i sta da ocekujem od nje, koliko ce rasti u visinu. Posadio sam jos 1 u mnogo vecu saksiju, ocekujem da proklija.
loopAMBASADOR

nov 2012.

dakle stvarno...... rekao bih da te nisu sabotirali,SAM SEBE sabotiras..... raste kao luda zato sto nema adekvatnog svetla,dovoljno lumena,i pravi spektar... kako to mislis 'obicnu sijalicu od 75w'???!!! burazere,ako ti to uspe,bices prvi koji je uspeo nesto da odgaji ispod obicne sijalice... ja znam taj stav 'korov je to raste svuda i u svakakvim uslovima' e pa ispravka korov je to NIKNE svuda i u svakakvim uslovima al' da raste tako... to vec teze... tesko je btw prepoznati vrstu kad je tako mala,u stvari nemoguce.. a sto se tice ocekivanja-ocekuj da ti prestane sa rastom i uvene,osim ako se ne pocimas ODMAH i ne obezbedis joj adekvatne uslove...svetlo,temperatura,vlaga,ph zemlje/vode.... i ne spammaj tudje postove,otvori dnevnik il' temu negde,pa da ti pomognemo !

nov 2012.

[bez sadržaja]
milutinAMBASADOR

nov 2012.

Propast e bez ja eg svjetla. Vjerojatno ea trebati i ventilator da puae u biljku da se malo stabilizira, jer ovako pari ko klackalica za muhe ...
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Tema je prvo uzgajanje, zato sam postovao ovdje, sa parama sa tanak tako od opreme samo jeftine stvari dolaze u obzir. Temperatura je od 20 do 25 u sobi, ne znam kolika je vlaznost, moguce da je takva jer sam uvijek sijalicu drzao iznad nje, sad cu pokusat da drzim pored nje tako da skroz baca na nju, 2 sijalice. Imam malu puvalicu sa kojom grijem sobu. Vidjecu kako ce biti sa ovom drugom kad izadje. U sobi imam one nove uvijene sijalice 15w 6400K to je slabo, kolike jacine bi odgovarala za na plafon + 2 obicne sijalice pored nje da svijetle da sa strane bacaju svijetlost. Interesuje me najjednostavnija varijanta odrzavanja, barem sa ovom drugom da pocnem kako valja a sa ovom cu vidjet sta ce biti. Na ovu prvu sam primjetio da je pocela da isbaca izmedju stabljike i grane lista, malo ispupcenje, kao sitna loptica. Da dodam imam malu stonu lampu sa 2 sijalice, da na nju stavim ove od 15 i 20w nove uvijene? jeli to bolja opcija od ovih obicnih. Jos jedna stvar, citao sam da su ove nove karcenogene, da izbacuju stetne supstanece, da li bi to uticalo da trava bude stetna?

nov 2012.

ti nikako da skontas da obicne sijalice ne rade posao, moze sa stednim koje spominjes ali bi ti trebale bar 4 od 25~26w, ajd malo procitaj forum, deo o opremi za unutrasnji uzgoj, konkretno, evo npr. ovo https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/1152-neonske-i-fluoroscentne-sijalice-tehnicke-karakteristike.html
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Pogledat cu da kupim sijalice. Ja imam staro kuciste od kompa 45X43x18 cist prostor, imam 2 ventilatora od procesora i par drugih ventilatora njima slicni. Imam plocu od iverice 60X136 koju bi mogao iskidat pa napravit neko kuciste ako je moguce. Imam punjac za akumulatore 12V 10A pa bi njega mogao iskoristit da napaja ventilatore, ako je moguce. To je sto imam kod sebe. Mogo bi ovu stonu lampu da rastavim i iskombinujem za rasvijetu. Razgledam forum, informacije al me interesuje necije licno iskustvo, da me posavjetuje kako najbolje napravit, umjesto da ja experimentisem, gubim vrijeme i biljke propadaju.

nov 2012.

pa il sklepaj neki mini box od iverice, ili ivericom oblozenom reflektujucom folijom pregradi neki ugao od sobe, ili stavi 4 cfl u kuciste kompjutera, svakako ce biti bolje nego ovako kako je sada, prelistaj dnevnike uzgoja, mozda dobijes jos neku ideju
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Evo ovako svih 5 sjemenki je uspjelo,nabavio sam 10 neonki,tj uzeo one koje koristim za akvarij,mislio sam po boxu stavljat 2 neonke(40tak cm su duga ke),i okrenuti naopa ke alufoliju i zaljepiti po cjelom boxu(svaki tako),zanima me dali je dobro to.

nov 2012.

nadam se da nisu uv neonke ;) nego, koja snaga je tih neonki, koja boja, ima li nekih oznaka, 10 komada bi trebalo da je ok, sem ukoliko nisu od 8w... nego kako to mislis po boksu stavljati po 2, sta, imaces 5 boxova??? neonke od 40cm su obicno 15w, 2x15=30w, i sta ces sa tim bro, jesi ti procitao one linkove sto ti ostavih, izgleda nisi, realno, tih 10 od 15w u jedan box pa mozda nesto odradis kako valja + ostaje ti pitanje kako ces da odradis cvetanje
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Nisu UV neonke nego bjele,to je za po etak,kad doe cvjetanje frendica e mi dofurati svoje lampe ato je koristila za cvjetanje,e to neznam moram pogledat,sad neizlazim van po njih(vrijeme superloae) stoje mi u autu u kutijama.
loopAMBASADOR

nov 2012.

bolje da ti frendica sto pre dobaci te lampe,ako su HPS(a verujem da jesu),njih u kombinaciji sa tim neonkama,i da vidis cuda+imas pokriven deo plavog spektra(koje mi crnjanici sa samo HPSom nemamo xD),brze ce da rastu i bice zahvalnije ,)
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Onda u joj re nek sutra ih ponese pa emo do kraja sastavit boxeve i to je to.

nov 2012.

bolje napravi jedan normalan nego 5 nikakvih
zdepoISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Power, svaka ti ast na strpljivom objaanjavanju stvari koje su milijun puta ve pro~vakane na forumu, i za koje je ve otvoreno isto toliko tema.... eli ni ~ivci, nema ata.. :)
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Ima ona za svih 5 te lampe(ima 40tak lampi NIJE NORMALNA!) Pa e mi donjet tih 5 pa u postavljat 2 neonke+ta lampa luda i to je to.

nov 2012.

hvala tebi na komentaru, samo pokusavam da pomognem, pa sad, neko poslusa a neko ne... a zivci su jos na mestu, pogotovo kad dunem ;) @Evilmage007 ako su to hps lampe vodi racuna koja je snaga i u kakav prostor to planiras staviti, nigde ne spominjes dimenzije boxa/ova, mada ako ima 40ak komada, sve nesto ocekujem cfl
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Imam polu gotovu konstrukciju od iverice visina 78cm sirina 40 duzina 50, kad bi na vrh probio rupe gdje bi stavio stedne sijalice, interesuje me koliko sijalica i koje jacine bi bilo dovoljno da stavim i da ne mjenjam. Od kad proklija do kraja. Skupe su one sijalice od 125W i jace, koliko ovih od 15-20W ako se uopste isplati. Jbg trenutno sam slab sa parama do daljnjeg pa gledam da iskombinujem ovo sto imam :P
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Evo ovako boxovi su svi jednake veli ine zna i,1m visina,50 airina,80 dubina,e sad neznam ima razli itih ja ina ja sam joj rekao za koju veli inu pa e donjeti.

nov 2012.

pa saberi watazu sijalica dok ne dodjes do 125~150w, pa onda toliko komada onda moras po boxu imati 250w svetla, pa sad i ti sabiraj ;)

nov 2012.

..hahaha, uz cili for. da li su ti daljna pitanja potrebna.....? :) relax.. ako si baa baa nabrijan, itaj neko vrime.. napravi to kako triba.. ..i javi se sa slijon.. :D i'm out.
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

To e donjet mi ta frendica 5 takvih lampica :P ajd sad ekipa odoh i ja zapalit jednu za opuatanje.

nov 2012.

ja sam mislio da su ti u kolima... no, bas te lampice ti trebaju, od 250w, pa za 5 boxova 5 komada + lepo uradjena ventilacija i sve na mestu, imaces nesto ispod 1.5Kw potrosnje na sat vremena, odnosno min. 18Kw dnevno (540Kw mesecno), al verujem da ce se isplatiti
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Po satu u kW sada trenutno imam oko 15kW minimalno! Samo PC mi vu e 1.2kW poja alo mi je 5.6kW to je samo u mojoj sobi glavne stavke,a ata je s svim ostalim.Tako da za striju se nebrinem niata.Eh da odmah da pitam kakvi uvjeti moraju biti za Withe Widow(neznam kak se piae) i gdje mogu nabavit sjemenke njegove? Puaio sam ga 2-3 puta i zato ato je velika boleatina se zanimam za to.
loopAMBASADOR

nov 2012.

ne mere tako,zavisi od kog 'breedera' narucis. za neke treba vise paznje/zalivanja/uslova a za neke,maltene, samo bacis seme,zalivas kad treba i to..(mandala seeds-na njihovom sajtu pise da se sto manje,po mogucnosti uopste,ne djubre-ali nemaju WW) naravo,vrlo uopstena stvar.sve zavisi od tebe i uslova koje kreiras za biljke moj ti je savet odvoji dan-dva,izgooglaj review za sve breedere za koje si zainteresovan,nacices nesto sto ti odgovara.. dosta njih radi WW,to je medju najprodavanijim sortama,ali genetika nije kod svih ista. sto opet nista ne znaci ako TI nesto s'ebes.. xD

nov 2012.

crveni karton je tu jer ti po drugi put serviram odgovore na pitanja, toplo savetujem da pocnes citati forum https://forums.vutra.org/uzgoj-faq/2104-naru-ivanje-sjemenki.html https://forums.vutra.org/uzgoj-faq/485-kako-da-narucim-seme.html https://forums.vutra.org/uzgoj-faq/832-alien-shop-i-banke-semena.html https://forums.vutra.org/uzgoj-faq/4712-detaljan-vodic-kako-naruciti-seme-iz-aliena-dummies-%5Bsa-slikama%5D.html https://forums.vutra.org/uzgoj-faq/381-cannabis-vrste.html https://forums.vutra.org/uzgoj-faq/8275-iskustva-sa-sortama.html ova tema je postala mis-mas i lako moze zavrsiti u graveyard-u
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

1483.IPB kuciste je skoro gotovo, ona 2 gornja otvora su za 2 stedne sijalice, svaka po 65W= 130W. Probao sam ventilator na punjac za akumulatore i radi ko lud, da li je dovoljan 1 ventilator koji ubacuje i da stavim jos jedan otvor kuda bi izlazio vazduh. Da oblozim folijom unutrasnjost? Ima li jos koji savijet i da li je ovo ok? Vrata idu na ovaj veliki otvor. Naso sam jeftine stedne sijalice, ove od 65W su kostale 9e, rece da ce mi dati za 8, uzeo sam 2 i naplatio mi 15e :)

nov 2012.

ako su kineske, jeftine, onda to nije pravih 65w, ali posluzice za vege (ako su 6400K), vent moras da obrnes, neka izvlaci vazduh (negde gore) a ostavi da imas pasivni ulaz (negde dole), naravno da treba dodatno obloziti folijom, mat stranu stavi, ili dobro naguzvaj ako ces sjajnu
CreativeLEGENDA

nov 2012.

jaci vent uvijek na ispuh...posto je mali prostor mozes imati i pasivni ulaz zraka...nije bitna jacina lampe nego koju svjetlost daje...djabe ti lampe od 65 w ako nemas dobar spektar svjetlosti...mozes obloziti folijom a ako je nemas mozda ti je jos jednostavije obojati unutrasnjost u mat bijelu boju.:read::vb_wave: Ps. tebe prestici je umjetnost ;)
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Ekipa evo ovako frendica je donjela svoje HPS 400W Lampe s crvenim jakim spektrom(nema s plavim) Pa me zanima koliko neonki da stavim od 40cm za plavi spektar da dobijam? Ili da kupim si joa 2 400W s plavim spektrom? Oko 220kn u smart shopu u Osijeku su. Box je 250L po komadu,5 komada takvih je.

nov 2012.

ko jos ovde velicinu boxa meri litrama, stavi normalne dimenzije, konkretno, daj bar povrsinu
DJFlyHighLEGENDA

nov 2012.

prejake su ti 400w za taj box osim ako nemas cooltube i jeb_nu ventilaciju... neznam kako planiras to sa 400w... pitaj je dali ima 250, najbolje bi ti bilo... i je imas prigusnice i sve ostalo potrebno posto imas 5 boxova odvojenih?
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Visina:100cm `irina:50cm Dubina:50cm @DJFlyHigh Imam 2 120mm venta za upuh i 4 120mm za ispuh,i nemam prigusnice.Nema niata slabije ona,ima te od 400W i od 600W
DJFlyHighLEGENDA

nov 2012.

dobar ti je ispuh... stavi onda 400w... ako bude bilo problema sa temp. pojacaj ventilaciju ili mjenjaj lampu... iako vjerujem da ce biti sve 5 ! sretno!! peace out !

nov 2012.

i jesi stigao pogledati na forumu koja lampa ide za 0.5 x 0.5 + da li znas sta ti sve treba da bi ta lampa radila
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Visina:100cm `irina:50cm Dubina:50cm @DJFlyHigh Imam 2 120mm venta za upuh i 4 120mm za ispuh,i nemam prigusnice.Nema niata slabije ona,ima te od 400W i od 600W
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Joa sam ubacio u svaki box senzor od potenciometra iz PCa pa mjerim na PCu temperature u boxovima,sada su trenutno 24.7C @PowerSeed koliko me pam enje slu~i 150 ili 250W je za 0.5x0.5
loopAMBASADOR

nov 2012.

150w,da...ali neces pogresiti sa 250w ! sto vise,to bolje-jedino vise i greje...jbg,zacarani krug.imas tih 5 glavnih elemenata u 'lancu' svetlo voda vazduh zemlja temperatura ako neki s'ebes,odma' povuce i druge-recimo,pretoplo u boxu=preniska vlaznost vazduha/brzo susenje zemlje i biljaka itd. preslabo svetlo=premali hedovi/lose rasipanje lumena itd. jasno ti je sretno,pratim!

nov 2012.

ne sluzi te cim se dvoumis ;) sve i da je 250w (a nije:) razmisli koja ti ventilacija treba kad u takav box stavis 400w + na metar visine koliko ces ti uopste imati prostora za biljku, oduzmi dole za posude i oduzmi gore za lampu, uzimaj slabije lampe, ili od dva boxa napravi jedan, nece ici 400w u to, pa sad ti je temp. skoro 25
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Za sada imam sve,neko njema ko gnojivo sam uzeo od te frendice ka~e da su joj 2 biljke od tog gnojiva bile oko 190cm u roku od 4mj i da su bile PREPUNE hedova.Bile su vani stajale 12/12. HVALA!

nov 2012.

pitaj je kako vani podesava 12/12... i gde bi ti sa biljkom od 190cm kad imas visinu 100 i to ne full
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Mislim rekao sam samo koliko je dobro gnojivo,a jedino to onda,sutra u vidit s legom da to spojimo 4 boxa u 2 boxa i 1 box e ovako ostati njega u vidjet da nabavim nekakvu 250w lampu
zdepoISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Koliko vidim joa nemaa ni priguanice ni startere, a bez toga HPS lampe ne rade. Ra unaj da ti je priguanica za 400w 300 i viae kn..... a ti ih trebaa pet komada ako ea 5 boxova. Poato si teaki po etnik, isto kao i ja, preporu am ti da odradia jedan grow u jednom boxu, suo ia se i rijeaia eventualne probleme koje ea imat sa tim jednim growom, odradia ga uspjeano, steknea potrebno iskustvo i onda vidia ata ea dalje..... Sretno sa growanjem, pratim, a ti pripremi foti i slikaj redovito.... lp
Evilmage007POZNAVALAC

nov 2012.

Hmm,pa nije loaa ideja,sad ovo kak je i u polako,slike ete naravno dobiti ;) nemam foti pa u s lumiom slikat.
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Zavrsio sam sa boxom, mora li ventilator radit non stop, jer duva ko lud, izasla mi je jos jedna pa cu vidjet kako ce ona reagovat u boxu, za sada je drzim sa starom. Hoce li ovoj manjoj smetat ova veca i jeli box ok za njih dvije. Sta mi predlazete?
BladeZMAJ

nov 2012.

Ventilator nemora raditi non stop...ustvari nemora dok je mrak...mo~da tu i tamo dvije tri minute...veca biljkica nebi trebala smetati manjoj...

nov 2012.

dobar si hulk, pohvaljujem, uleteo si u ovu temu sa rahiticnom biljkom ali napravio si posao i mala je vec na sigurnom a druga vec izbija, jedino autor ove teme nesto kilavi, a ima 5 boxova i gomilu hps-ova, no od growa ni traga ni glasa ;)
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Sad sam ubacio rizu, jes da je kafena al mislim da ce posluzit svrsi po pitanju vlage, mada je toplo u boxu. Interesuje me koliko vremenski da je drzim pod svijetlom, ima li odredjeno vrijeme ili koliko meni odgovara tj od kad se probudim pa dok ne legnem, tek kad poraste dovoljno velika onda smanjim svijetlost na 12 sati radi cvijetova. Od usta sam odvoijo da bi ono napravio :P
BladeZMAJ

nov 2012.

Baa sa mu htio napisat hoce li krenut ili ne...podsjeca me na `imu...100 boxeva napravio a krenuo nije.. Hulk 18/6 vegetacija 12/12 cvijetanje

nov 2012.

drzi jos izvesno vreme 16 do 18 sati svela, pa onda kreni sa 12/12, ovako ima lepe sanse da uspe, onako sigurno ne bi, bolje da nisi proveravao ;) sretno
zdepoISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Trebao bi ti tajmer koji bi ti palio i gasio svjetla (cca 35 kn analogni) ..... bez toga je jako teako..... Sve o re~imu svjetla ti piae na forumu (18h svjetlo, 6 mrak je za vegetativnu fazu (rast biljke) a kad hoea krenuti s cvjetanjem, smanjia na 12/12.... Sa svojevoljnim paljenjem svjetla kad hoea ili mo~ea vrlo vjerojatno ea dobit hermia, tako da si nabavi timer svakako....
loopAMBASADOR

nov 2012.

ili budi hrabar i isprobaj 12/1 rezim,sto ga power okacio negde,ja samo cekam da vidim sljaka li to(pametan se covek uci na tudjim greskama) pa da ga iskoristim za sledeci grow
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

sinoc mi je izbila ova nova, neka je 1 cm virila vani, evo je sad 5cm viri, nadam se da mi nece ici oper u visinu kao ona rahiticna. Mada sam je zasadio 1cm u zemlju.

nov 2012.

vrhovi biljaka neka ti budu na ne vise od 5cm udaljenosti od cfl, i sve bi trebalo biti ok, a usput, mozes odraditi i neki topping, lst... i bude to ok
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

vidis na zadnjoj slici sto sam postavio kako stoje, ne diram ih, cak je ova stara zivnula, bila je dan-dva nekako zastala jer sam je premjestao dok sam radio kuciste a i sa obicne sijalice koja je uglavnom bila tu na oko 10cm od nje prebacio na ove stedne, sad vidim da se pokrenula a sta ce biti od nje to cu tek da vidim, zao mi je bacit pa novu posadit. Sta mi savjetujete da radim sa starom iako je rahiticna :sick: iscupat cu je, dopunit zemlju i posadtit novu, tako da su jednake, pa sta bude, ako mi ne bude islo kako treba onda cu na ljeto vani zasadit pored kuce da nije upadljivo pa nek sama vodi racuna o sebi. Mogu li kako iskoristit ovu rahiticnu, ima li svrhe osusit je da se pusi??

nov 2012.

nema svrhe tako malu i maldu biljku pusiti, nista od toga, ili je povezi (lst) ili izvadi pa zabi novu i furaj sa dve ujednacene visine edit: mozes ti tu visoku i odseci iznad prvog petolista pa pustiti da se malo grana, i ne zaboravi da priblizis biljke lampama, na nekih 5cm, ono na slici je predaleko
loopAMBASADOR

nov 2012.

ima svrhe ako mislis da ti se zavrti u glavi od dima sta ces da osusis,majke ti ? listove? sto bi negde i imalo smisla da je zadnja nedelja cvetanja,a da su ti listovi prepuni kristala THC-a. a nisu. edit=pretece me power..
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Posadio sam novu, do kad da odrzavam udaljenost od 5cm, malo mi je zeznuto odrzavat tu razdaljinu kako bude rasla

nov 2012.

pa podigni biljke na nesto, podmetni nesto ispod njih, pa kako rastu spustaj, ne mora biti u milimetar ~5cm, ali nemoj da je 10ak cm... ja sam moje drzao na 2~3 cm ali su lampe bile od 30w... i naravno, to ti je udaljenos koju drzis kroz ceo grow, testiraj temperaturu u visini biljke, ako je 25~28C sve je super, mada mogu podneti i nesto vise ali nemoj rizikovati, nabodi tu temp. i koja god da je udaljenost tu i odrzavaj
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Stavio sam mjerac temp i uglavnom je non stop 25 dok rade sijalice a u toku noci mi radi duvalica u sobi i ujutro kad provjerim isto stoji 25. vidjet cu kako ce se odvijati, podmetnuo sam kutije. Uglavnom na ljeto sadim vani, pored kuce gdje nema puno direktnog sunca da se nebi sprzile, da ih pustim same da rastu pa koliko uspiju. Kupio sam digitalni tajmer, podesio sam ga da mi svakih 2 sata pali ventilator po 10min, jeli to ok, a u toku noci nista.
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Nakon 10 dana a druga jos nije izbila.

nov 2012.

koja zemlja je u pitanju, deluje kao neki humus/glistenjak
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

kupovna u cvjecaru, tu su 2 razlicite 2-3cm od vrha je neka koja se brzo sushi i nije tvrda, lako se mrvi, dok donja je tvrdja i drzi vlagu. Sastav ove pri vrhu je: pH 6.00 suve materije 48% vlaga 52% ukupne organske vrijednosti 35% humus 18% mineralne materije 17% odnos ugljen/azot 45 Sadrzaj hraniva: azot 0,52% fosfor 0,13% kalijum 0,11% kalcijum 3,40% magnezijum 1,40% gvozdje 0,20% zove se carobna zemlja, ova donja je bila u zutoj kesi i ne znam sastav, bacio sam kesu a od ove nove imam jos zemlje u kesu. Jel ok zemlja?

nov 2012.

a sta ja znam, nisam takvu koristio ali mislim da je ph nesto nizi i da ce ti trebati gnojiva, p i k su jako niski u odnosu na n, ajd za vegetaciju p i ne treba toliko ali k treba, a kasnije ce ti svakako faliti p, nadji neko gnojivo za vege pa kad napuni 20 dana prihranjuj po malo. stabljika je prilicno izduzena ali se biljka sada normalizovala, vidim da nije prevelik internodni razmak kao sto je bio kod one sto si eliminisao, sto je ok, videcemo stanje kada jos malo naraste
HULKISTRAŽIVAČ

nov 2012.

Primjetio sam da je u zadnja 2 dana stabljika ojacala, pozelenjela i da se srednji dio zadebljao i malo izduzio, bolje napreduje od prehodne i na se bas razvija, izbacuje listove, primjetio sam da polako pocinje izbacat gdje list izlazi is stabljike, al opet mi je cudna u odnosu na vase a opet bolja od prehodne, evo slike pa me interesuju vasi komentari, savjeti. Da li bi joj bilo dobro ili bi joj skodilo da je drzim non stop pod svijetlom?
nox1cousENTUZIJASTA

nov 2012.

Mislis 24/0 rezim rada? Pa nije bas dobro, biljka treba nocni period. Mada ima onih koji su sa 24/0 growali, al nesvidja mi se to.

nov 2012.

Ne treba biljci mrak, 33% brze rastu pod 24/0. To se pogotovo koristi ako nemas timer (kao ja nekad specijalac) i kad imas niske temperature u grow boxu/roomu. 18/6 koriste da ustede racun za struju, inace ne vidim neke druge koristi od toga.
HULKISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Posto ce jos nedje 10 cm moci u visinu rasti, moze li u ovom stanju da cvijeta ako je zenka?????
loopAMBASADOR

dec 2012.

Drug,u cvetanju moze i 70% da poraste u odnosu na to kakva je sad... ako imas frku sa prostorom,vreme za 12/12 ti je uveliko stiglo !! @Vjeverica...ne znam Vjev....meni licno se uvek cinilo da u tih prvih 15 dana najvise napreduju upravo u tih 6 sati 'mraka'..sad,nije verovatno pogresno ni 24/0 - pre bih rekao da je stvar izbora,i,kako si naveo,ako growas zimi (sto me i ceka za koju nedelju) a imas problema sa temperaturom.. ali,ja bi licno uvek gledao da imitiram prirodu sto vise. a retka su mesta na planeti koja su obasjana jakim suncem 24h, a,bo'me,tamo i retko sta raste... ,)
BladeZMAJ

dec 2012.

Biljci treba mrak ! Ne koristi se radi uatede struje nego se korijen razvija dok je biljka u mraku takoer biljka se odmara od svijetla razviju se i neki listici i masa drugih stvari.....~ivi ti pod svijetlom 24h na dan garantiram ti za mjesec dana idea u vrap e....izlaganje svijetlu,narocito umjetnom,24h na dan 7 dana u tjednu it..jedna je od najstarijih metoda mu enja ljudi....+...opce poznato je da u mjestima poput Aljaske ljudi koji su doselili tamo u onim njihovim periodima 24h na dan je dan doslovno polude naskroz.....

dec 2012.

ako ne mozes lst zbog prostora mozes uraditi toping, malo ce je usporiti u rastu i razvijace ti se bocne grane
HULKISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Mislis da joj sami vrh odsjecem? Ako je to, onda cu to uradit kad postigne odgovarajucu visinu pa nek se onda siri sa strane, samo da je zenka i da cvijeta, za ostalo cu lako a sl put manju saksiju, ova je velika pa mi bar oduzima 10cm.

dec 2012.

da, mislim da je trebas secnuti ovde nemas sta veliko cekati tad bi trebalo da ti se razvijaju i rastu ove grane trebao si to i ranije, pa i ako ne ispadne zenka bar ces imati neko iskustvo
HULKISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Hvala puno, u slucaju da je zenka koliko joj treba da pocne izbacat cvijetove? otkinuo sam malo iznad onog sto si oznacio da se i gore moze granat u sirinu, mislim da mi nece smetat, ima prostora.

dec 2012.

cvetovi se obicno jave 7~10 dana nakon prelaska na 12/12, al ako si je topirao ostavi u vege da se razgrana, nemoj jos na 12/12
HULKISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Ja je drzim non stop pod svijetlom, zbog toplote i raste brze. Od sinoc (kidanja) do jutros da se vidjet razlika, porasle su grancice :)

dec 2012.

nema potrebe non-stop, dovoljno je 18 sati svetla, ugasi svetlo da malo odane u periodu kada ti je najtoplije u prostoriji, a grancice ce tek da porastu ;)
HULKISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Vidio sam merkurijeve sijalice, oblika kao one obicne od 250W 5 eura, ja koristim kineske stedne od 2X60W. Jesu li te merkurijeve sijalice bolje, ne mislim sto se snage tice, nego kad bi bile iste snage ko stedne da li ima razlike tj bolji efekat na biljku? Ako su bolje da kupim 2 po 100W? ili malo jace?

dec 2012.

ne trebaju ti zivine sijalice, najbolje da potrazis hps, ili ostani na cfl

dec 2012.

pozz jedno pitanje,zanima me prebacivanje iz vegetacije na cvjetanje sta se svjetla tice,u vegetaciji 18/6,cvetanje 12/12,e sad npr u 18h palim svjetlo i ono radi do 12h onda mrak 6h i tako,sad prebacujem na cvetanje a tio bi palit u 8 ujutro palit 20h gasit,jer nemos spavat dok ovo drnda i svetla svega...,sad znaci biljka bi trebala na dan prebacivanja bit u mraku od 12h do 8h ujutro znaci nekih 16h jel ima to kakve veze jel stresno za nju nebi tia da sad hermica dobijem nakon 30 dana vege

dec 2012.

nema nikakve veze, samo presaltaj na satnicu koja ti odgovara i tako furaj dalje

dec 2012.

ok hvala
HULKISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Koliko jos da je drzim na vegi? Kad da pocnem sa cvijetanjem a da mi prostor u box ne bude problem?

dec 2012.

hulk, koliko kelvina su te lampe, jel imas spektar ze cvetanje... koliko vidim, nije ti ostalo bas puno prostora, eventualno da zatezes te nove grane na dole, poput lst-a
HULKISTRAŽIVAČ

dec 2012.

kakav spektar za cvijetanje? temperatura mi je oko 25c u box uz pomoc grijalice posto je udarila zima, bez grijalice same sijalice tu odrzavaju oko 20c. Znaci da predjem na 12/12, treba li jos sto da odradim da bi cvijetanje bilo uspijesno, ako je zenka.

dec 2012.

ne temperatura u boxu, mislim na temperaturu boje lampe, za cvetanje ti treba 2500~2700K al ako koristis kineske pitanje je da li te oznake uopste ima 2700K - 827 Warm White 3000K - 830 Warm White 3500K - 835 White 4000K - 840 Cool White 6000K - 860 Daylight 6500K - 865 Cool Daylight https://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/1152-neonske-i-fluoroscentne-sijalice-tehnicke-karakteristike.html#post21201
HULKISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Sad sam uporedio sa manjom 6400K i ova manja ima jacu bijelu boju, ova veca djeluje hladnije, ne blijesti toliko koliko ova manja, znas li oprilike koja bi mogla biti oznaka?

dec 2012.

jok drug, al belo je belo, kao neon i to je obicno 6400K, tebi za cvetanje treba zuckasta svetlost (crveni spektar) i ona sija bojom poput obicne sijalice
HULKISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Koje 2 da stavim, da nisu skupe i da ih lako mogu naci, da mi mogu koristit?

dec 2012.

bro, nadam se da smo se razumeli, za cvetanje ti trebaju lampe crvenog spektra, da na kutiji ili lampi pise 2500K ili 2700K, sto vise wati vise i lumena... pa sad, koliko para toliko i muzike
HULKISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Ja cu joj stavit obicne 2X200W pa kako joj bude, pa kad bude para bice joj bolje do tada nek se i ona malo zrtvuje za mene :P
HULKISTRAŽIVAČ

dec 2012.

jebo sam joj majku, skuvao sam je, sva je uvenula u 40 min. Bilo preko 40c u box, sad testiram temperaturu, koliko sijalice griju, pa da novu zasadim, jbg. Stavio sam 2X75W i opet grije ko ludo preko30c u box. Za ovu novu cu koristit stare stedne a dok poraste potrudit cu se da nabavim stedne a da budu 2700K i jake.

dec 2012.

frend, ne mozes da rokas jake lampe ako ti je slaba ili nikakva ventilacija, jbg. moras obrtatiti paznju na to, al teraj dalje, vec ces naci najoptimalniji odnos, samo za cvetanje definitivno nadji neke od 2500~2700K, ajd sretno

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se