VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojJednostavan vodič za low budget uzgoj sa CFL sijalicama
LEGACY

Jednostavan vodič za low budget uzgoj sa CFL sijalicama

411 odgovora59,015 pregleda

nov 2015.

Za po etak da razjasnimo: kanabis je samo biljka i sve dok ima zemlje,vode i svetla rase,nema potrebe da se uzgoju pristupa kao ne emu nemoguem i previae komplikovanom. U ovom amaterskom vodi u u da pri am samo o uzgoju pomou atednih tj. CFL sijalica ato jednostavnije mogue zbog ljudi koji kao ja trenutno nemaju uslova za hps grow-box...naravno hps je neuporedivo bolji od cfl za uzgoj i sa cfl neete dobiti iste rezultate kao neko ko koristi 400 ili 600w hps ali i to ato dobijete sa cfl e biti daleko bolje od onoga ato ste kupili na ulici. Cfl su dobre za male prostore jer emituju znatno manje toplote od hps-a i lepo rasporeene po boksu pru~aju odli nu pokrivenost svetlom. Preporu ujem da se stavi viae manjih cfl,na primer 26w do 42w jer imaju vei "lumen output" tj. vei lumen to watt odnos nego neki veliki cfl. Ovo nije 100% ta no i trebate pogledati na pakovanju pre kupovine: [*]13 W = 825 lumen => 63 lumen/watt [*]26 W = 1610 lumen => 61 lumen/watt [*]42 W = 2700 lumen => 64 lumen/watt [*]45 W = 2800 lumen => 62 lumen/watt [*]85 W = 4250 lumen => 50 lumen/watt [*]125 W = 7,000 lumen => 56 lumen/watt [*]200 W = 9500 lumen => 47 lumen/watt [*]300 W = 13,975 lumen => 46 lumen/watt Zaato koristiti CFL? -Jeftine su -Troae malo struje -Lako dostupne -Dolaze i razli itim oblicima,veli inama,watima -Zavru se u regularno E27 grlo -Ne trebaju im predspojni ureaji jer to ve imaju u sebi Mana im je ta ato nemaju istu mo penetracije svetla kao HID lampe pa se moraju dr~ati blizu vrhova biljke. Ja moje dr~im na 2-5cm,samo stavite ruku izmeu sijalice i biljke pa ako je vama vrue bie vrue i biljci ;) Takoe treba biti oprezan sa njima jer se nalaze na tako maloj razdaljini od biljke i konstantno ih dizati pogotovo u fazi vegetacije kada biljka jako brzo raste i u prvoj fazi cvetanja gde dolazi do stretch-anja da se vrh ne bi zalepio uz sijalicu i spr~io. Temperaturne boje: -DayLight (5000-6500k) Koriste se za vegetativnu fazu rasta. -CoolWhite,BrightWhite (3500-4100k) Ove sijalice nas ne interesuju jer im je temperaturna boja i nekom srednjem rangu,nisu dobre ni za fazu vegetacije ni cvetanja,ali se mogu po ~elji ubaciti kao dopunsko svetlo da bi se upotpunio svetlosni spektar. -WarmWhite,SoftWhite(2700-3000k) Koriste se za fazu cvetanja. Koliko sijalica i watt-a je potrebno? Nema ta nog odgovora na ovo pitanje,generalno pravilo je "ato viae to bolje",ja obi no radim sa otprilike oko 115w po biljci ato mu doe oko 8000l na 50x50x50 grow box ako koristim sijalice od 26w. Gde i kako postaviti sijalice? Svetlo se emituje iz svakog dela sijalice u svim pravcima pa se preporu uje upotreba reflektora da bi se svetlo fokusiralo na biljku. Najbolje je postaviti ih vodoravno jer se tako dobija najvea iskoriaenost svetla a po ~elji se mogu montirati i po stranama growbox-a kao dopunsko osvetljenje biljci sa strane ali ne i odozdo. Po meni je ovako ok ali slobodno pustite maati na volju ato se ti e pozicioniranja sijalica,male su i lako se svuda mogu montirati: Tema je otvorena za komentare i razmenu iskustava sa cfl :)

nov 2015.

Super post pa evo da se nadovezem... Ja isto koristim iskljucivo cfl jer za hps nemam uvjete. Imam dva boxa: 1. manji box je 30x/60y/50z (vege 136w [2x23, 3x30]/ cvjet 150w [5x30]) 2. veci box je 40x/80y/40z (vege 150w [5x30] / cvjet 180w [6x30]) 23w = 1570 lm 30w = 2000 lm Lampe ne dizem, nego spustam pitar koji stoji na starim cd-ovima. Udaljenost lampi od biljaka varira 4-15 cm. Zna narast u cvjetanju kad se izduzuje 2-3 cd-a, na to treba pripazit jer je meni jedan vrh izgorio na lampi, trebalo mu je 10 dana da se oporavi ;).

nov 2015.

Oka i koju sliku slobodno ;)

nov 2015.

evo par fotki :)
golub miraLEGENDA

nov 2015.

ak se ikad odlu im za in bie tu finog materijala super temica ili, pratim
t@maraZMAJ

nov 2015.

Moram rei da je cfl grow malo i podcijenjen. Razlog tome je da veina po etnika kree sa cfl i tu se u e uzgoju. Naravno i rezultati su opravdano slabiji. Ina e i moji po etci su bili takvi,pa govorim iz iskustva. Mo~e se jako dobar grow odraditi sa tom rasvjetom,ali je potrebna vea briga...i iskustvo naravno :) Pohvale za tut Chili ;)

nov 2015.

iz mog osobnog iskustva mogu rei da pod cfl rasvjetom biljke budu malo guae,tj. kraeg razmaka izmeu katova na biljci...takoer, viae lisne mase dobiju nego pod MH ili HPS lampom... Chilli,i od mene pohvale za tut. ;)
KlikLikPOZNAVALAC

nov 2015.

Da kratko jasno sa~eto.. :respect:

nov 2015.

ima ih i koje idu na E40 grlo :joint: mislim da su to ove od 85w na viae

nov 2015.

Ja imam 85w sa E27 grlom,verovatno ima nekih cfl sa e40 ali nisam ih vidjao kod nas.
rKj420ZMAJ

nov 2015.

Odlicno slozeno :thumb: Imao sam od 45w i od 65w sa e40 grlom.Malo se teze nadju, ali ima ih, prave ih kinezi uglavnom i idu na klasican reflektor.Ja ih koristim za majke i klonove.

nov 2015.

Ma danas bas svega ima :) http://www.amazon.co.uk/Philips-Tornado-Spiral-Energy-Saving/dp/B00CMS12JQ/ref=sr_1_2/276-5557370-0082504?s=lighting&ie=UTF8&qid=1448120568&sr=1-2
GrobnaJamaAMBASADOR

nov 2015.

@Himalaya Gold super je cijena, samo krivi spektar :( ja koristim 200w CFL 6400K e40 za vege i super i je sa njom :D Tolko dobra da sam razmisljao zamjeniti hps 250 sa CFL zaruljama i za cvjetanje.. hvala ti na ovom, dopunjavas mi kalkulacije :respect:
t@maraZMAJ

nov 2015.

Kako krivi spektar...natural white. Dobro i za vege i za cvjetanje :D
L0oDZMAJ

nov 2015.

Ja mslm da imam natural par komada od 65w ili 85... budem slikao ovh dana :D
draš_katalenićENTUZIJASTA

nov 2015.

Upravo odraen pc grow sa cfl 40 i 36 w 2700k + 32 w 6400k. Ukupno 108 w, 7200 lumena, tegla 1,8 litara - ukupni produkt = 13,7 grama suhog, strain je bio Speed bud autoflower. Cfl solidno odrauje posao, biljci treba 10 - 14 dana du~e da zavrai ~ivotni ciklus od navedenih specifikacija proizvoa a, al strpljen - spaaen yahaha
L0oDZMAJ

nov 2015.

Mi volimo slike na forumu,metni neku da vidimo taj pc cfl kako je odradio ;)

nov 2015.

Ja za tih 13,7 grama ne bih zemlju ar io, a kamo li struju troaio ili, ne daj boze, kupovao neku bolju prihranu. Uz svo uva~avanje i razmevanje guata i lepote samog growanja, nezavisno od kvantiteta. :)

nov 2015.

Zato ne? Ja sam imo dva micro growa i dobijo sam od 15 do 30grama i mogu ti reci da je bilo sladje nego veliki grow ;)

nov 2015.

Razumem i pozdravljam! :) Takoe zadr~avam pravo da znam ata je meni li no slae i da mogu imati mialjenje o tome. ;)

nov 2015.

Buraz, svatko radi prema uvjetim koje ima. I ja bi da mogu imati 1000 w hps i veliki ormar, joa bolje cijelu njivu i razna druga uda... Al budui da ne mogu, sretan sam i sa ovime ato imam. Zadovoljstvo glednja kako raste i briga o biljci - za mene je neprocjenjivo! Pa da bude od toga i 1 gr, moj je!! Uostalom, ova tema je za djeljenje iskustava cfl growa, ato sam i u inio, zato ne pljuj!!

nov 2015.

Ne pljuje te niko,ovo je forum,i slu~i za razmenu mialjenja :) Ja li no u~ivam u mini cfl growu i skroz mi je nebitna dobijena koli ina na kraju ni mizeran utroaak struje od ukupno jedva 100w za 3 meseca.

nov 2015.

ko te dira ko te pljuje? Ako hoea i mo~ea uzgajaj i na sveama...to je tvoja stvar. ;) Da si malo razmislio o onome ato sam napisao, shvatio bi da nije pljuvanje ve prosto i bezazleno iznoaenje mialjenja iz ugla jednog puaa a marihuane koji takoe uzgaja tu istu marihuanu i pritom uziva tom uzgajanju kao ato uziva i u pusenju. E sad, kao puaa uvek ~elim i radujem se da uzgojim ato viae kvalitene trave koja e zadovoljiti moje apetite, dok kao grower uzivam u samom procesu, igri, lepoti koja nastaje ped mojim o ima...bla bla...I nekad jednostavno govorim kao grower, a nekada kao neko ko zaista uziva u marihuani. Uzgajao sam u kuhinjskom elementu, kartonskoj kutiji, zamrziva u, na terasi, u aumi, na prozoru; dobijao 5 i 500 grama; stavljao stedljive, obi ne, neonske i svaata neato joa... Skidam kapu i pozdravljam sva iji trud i nemam ja baa nijedan razlog nikog da pljujem , de ko. Zato stavi u rizlu svoj grow i iskuliraj malo. ;) @ChiliHead, oprosti na spamu. I veliki :thumb: za vodi ! :)

nov 2015.

Ne pljujea a ka~ea da za tih mojih par grama ne bi k***** mrdnuo... Ako to nije podcjenjivanje, ato je?? Napiai ti neko svoje iskustvo sa cfl, rado u pro itati... Javlja greaku kad hou u itat foto, resizana je i opet nee... Sorry Chilli, al dignu mi ~ivce ovakvi "komentatori"

nov 2015.

@Barbarossa Opuateno, niata nije spam,samo diskutujemo :) @draa_kataleni Ne pljuje po tebi li no opusti se :) Jednostavno ovek u~iva u growanju i naravno o ekuje neki rezultat za ulo~eni trud,nema u tome niata loae. Ja se ne optereujem koli inom jer je dobijem u outdoor-u a sa cfl se zezam preko zime.

nov 2015.

Tako je, Ljuti! Eto ja baa volim da propratim tvoja "zezanja preko zime", cfl, treninge, revegetiranje i svaata neato lepo za oko i primamljivo za probati...kad god pogledam, ali prosto svi se razlikujemo u pristupu i na inu growanja i svi jedni od drugih mozemo da pokupimo koju foru i mudroliju, jer na ata bi li io ovaj svet, a kamo li ovaj forum da svi mislimo i radimo isto, fabri ki i egzaktno, bez trunke sopstvene li nosti i lucidnosti utkane u grow! :)
GrobnaJamaAMBASADOR

nov 2015.

Aha.... onda sam se za*ebo kaj se tice spektra... makar ja imam jednu lampu na 6400K pa mi je logicni korak bio sljedecu rasvjetu sastavit na 2700k Kaj mislite jel bi 10x42W CFL u potpunosti zamjenio 250w hps?

nov 2015.

Nisi se zajebao ako ostavia jednu lampu od 6400k,prija im razli iti spektar ali kod mene je problem ato bi taj 6500k bio dominantan spektar u odnosu na 2700k kada bih ostavio tu veliku cfl od 85w. Zato stavim sve na 2700 i ne razmialjam :) A ne mo~e cfl nikad da zameni hps ata god pri ali :) Dobiea ti sa 10x42w pristojne rezultate ali porediti cfl i hps je kao da poredia babu od 80god i klinku od 18 :D
SmellsZMAJ

nov 2015.

I ja se isto nebi zezao za 13 grama 2-3 mjeseca...ali meni je to lako rec kad imam mogucnosti za box 120x120x200 i 600w,da nemam i ja bi morao biti zadovoljan s 13 grama...ali da,tuzno je uz sva ulaganja,struju i trud na kraju dobit tako malo. Ali moze se i vise dobit bez problema,ja sam iz svog PC boxa s 4 stedne dobio 25 grama suhog,sto je vec nesto... Vodi je super...a ja si taman slazem jedan CFL box iz dosade,pa cemo vidjet sta se da izvuc :)

nov 2015.

ja imam boks 50x60x140 i svetlo 2 neonke jel oce da zavrse posao ili da ubacim jos 2? PS. neonke su 18 w? treba mi zlo i naopako da me nauci oko struje :D
Turf.POZNAVALAC

nov 2015.

Neke stvari si mi dobro razjasnio :bocni:::respect:

nov 2015.

@flop2387 Ubaci kolko god mo~ea joa i vidi da budu odgovarajueg spektra za cvetanje.
nostromoLEGENDA

nov 2015.

Ja bih samo da ohrabrim one koji nemaju (kao ato ni ja nisam imao) uslova za uzgoj osim CFL-a, a brinu se u vezi grama~e: Prvi grow 8x20W, 24/0: [*]Northern Lights Auto by Sensi - 68 grama (bez LST je izrasla na 90cm!) Drugi grow 16x20W, 24/0 [*]Northern Lights Auto by Sensi 50 grama [*]Skunk #1 Auto by Sensi - 33 grama Trei grow 16x20W, 24/0 [*]Northern Lights Auto by Sensi - 58 grama [*]Skunk #1 Auto by Sensi - 55 grama [*]AK47 Auto by RQS - 34 grama Dakle, bio sam potpuni po etnik sa 6 mjeseci sta~a itanja ovog foruma kada sam po eo sa prvim growom. Uz mnogo ~elje i slatkog truda se sve mo~e, a iako sam sada na prvom growu sa HPS, i dalje mislim da je CFL sjajna opcija za naa hobi i u~ivanje u njemu.
WizdomLEGENDA

nov 2015.

znaci gotovo ... :lol:
mumerENTUZIJASTA

nov 2015.

Neku~im, tamo di imas 16 cfl znaci 320w mozes stavit i hps od 250 ili ako je cijena problem od 150. Neznam cemu to al svejedno :respect:
nostromoLEGENDA

nov 2015.

@mumer Sada sam u pola growa ista tri strejna, ali na HPS 400W, vjerujem da e rezultati biti bolji nego sa CFL-om, ali... Poenta posta je da sam zapo eo sa jednom biljkicom uzgojenom pomou CFL-a i opreme iz lokalnog Mercatora/Konzuma koju sam kupio za jedno popodne. Mislim da je to OK put da vidia da li si za ovoj hobi ili ne. Da ne govorim ato sam kao po etnik imao 101 problem, i to bez frustracija oko hlaenja HPS-a. Da sam se joa i sa tim morao boriti, ko zna da li bih joa uvijek bio ovdje. CFL je pribli~io growanje "obi nom puku", joa kada u pri u ubacia i autoflower... Dakle, moje mialjenje je da je CFL ima nekih svojih velikih prednosti, naro ito za po etnika. Za ovu svoju tvrdnju imam i dokaze. Ustvari i nemam dokaza, ispuaili smo ih. :)

nov 2015.

Nije stvar samo u cijeni, nego i u dostupnosti...
manilaAMBASADOR

nov 2015.

Pozdrav ekipi, ovo je najvjerovatnije off topic ali ne znam di bi pisao o tome a znam da je ChiliHead tolerantna osoba :) . Dakle, imam hps od 70w sa starterom i prigusnicom, planiram raditi box 50x50x100. Posto je 70w pre malo za toliki box ja bi to upotpunio sa CFL ~aruljama. Sad, CFL mora biti blizu biljke, HPS jako grije, znaci cim dalje od iste, ako ga stavim pri vrhu boxa onda ce grijat CFL i svu njihovu infrastrukturu tj. grla, ~ice. Dali da po nem klijanje i prvih par dana sa CFL pa kasnije dodam HPS ili kako bi to bilo najpametnije. I dali je to uope mogue zajedno napraviti na tako malo prostora. Hvaala
GrobnaJamaAMBASADOR

nov 2015.

muaahah, bolje u bakicu nego u aakicu :D Ali bakice onda ostavljam drugovima jer mi je za sada jako dobro sa mlaom ribom :lol:

nov 2015.

@manila Mo~ea da odradia vege samo sa cfl ako ~elia a mo~ea i cfl + hps,ne bi trebalo da doe do pregrevanja,samo sredi ventilaciju i ako si u mogunosti ubaci neki pc vent da duva po hps-ici :)
manilaAMBASADOR

nov 2015.

Hvala Chili, morat cu nesto iskombinirati jer 70w hps je prili no malo, treba krenuti sa slaganjem pa cu uletiti sa kojom slikom i naravno pitanjem. Hvala na odgovoru!

nov 2015.

Koliko se seam hps od 70w ima oko 6000l i plus joa te dve cfl ako ubacia od oko 1500l ti doe 9000l na 50x50cm prostora ato je skroz ok plus hps ima mnogo veu penetraciju svetlosti od cfl. Jedan pc vent da hladi hps-icu i joa jedan da duva po biljci ili da meaa vazduh u boxu i nemaa problem sa temperaturom,bie to ok :) Samo pazi da ti cfl budu od 2700k (~ute) a mo~ea jednu da stavia da bude 6400k (bela) isto da imaa raznovrstan spektar :)
rubinISTRAŽIVAČ

nov 2015.

ma bravo za temu :thumb::banana_rasta: pa bi ja da pitam ako moze, znaci opcija su mi samo CFL, prevenstveno zbog nedostupnosti hps-a, te zbog nikakvog znanja o elektronici, a i vatrogasci su mi daleko hehe i ono sto se moze naci oko i blizu mene je ovo: http://elmarkholding.eu/download/products/386/spiral.pdf pa ako moze, pls, pls, neka preporuka ;)

nov 2015.

@rubin FULL SPIRAL, 20W, 1150lm, 2700K -crveni spektar -cvat FULL SPIRAL 36W, 2160lm ,6400K -plavi spektar- vege gledaj da ti je ato viae lumena grlo e27 (za plafonjeru) je najlakse naci i montirat ovdje imas vise o sijalicama/~aruljama ako ne kazes dimenzije box-a tesko ce ti ko pomoc ... ja ti se bas ne kuzim previse u indoor pa cekaj da ti neko iskusniji jos da odg :joint:
PalacZMAJ

nov 2015.

Evo da se i ja upisem u ovu temu, growam sa cfl-om iz razloga sto nemam mogucnosti za neki veci prostor, a u ovom mom koji je 43x23x43 mislim da bi hps bilo nemoguce ohladiti. Trenutno imam 151w ali vrata na boxu moraju da budu malo otvorena da bi temperatura bila ok. Prvi mi je grow pa je sve islo malo kilavo ali hedovi polako dobijaju na cvrstini, tako da sam ja zadovoljan cfl rasvetom i mislim da je idealna za male boxove.

dec 2015.

... Pa neko mo~da viae voli starije (MILF,GILF ) koke... Ja imam box 100x200x200 i jednu HPS 600W na 8 autosa (joa su male),i CFL-ku od 250W bloom.Trenutno je montiran samo HPS u boxu.Ne znam dali e to biti dovoljno svjetla za sve ili moram uzeti joa...`to mislite?

dec 2015.

Ne razumem se u hps ali bi trebalo da 600W bude ok za tu povrainu,eventualno bih tu cfl zamenio sa 6400k da imaa raznolikosti u spektru :)
cikinodetenceISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Drugari imam jedno pitanje koje me jako muci i uopste ne znam da li postoji jasna definicija ili je sve to moguce... Imam mesta za tri sijalice mogu da prikacim najvise jos jednu a nebih da skidam ovih tri od kojih su dve plave od 6400k jedna 55w druga 36w super rade i treca crvena 2700k 23w. Box je mali 45x45x150 i mogu da nadjem samo 24w crvenu. Znaci ja ispunjavam broj lumena prema prostoru i imacu 100wplavog i 50w crvenog spektra u cvetanju.Da li je moguce skroz zavrsiti biljku ako dominira plavi spektar ili ne???:djede:

dec 2015.

Mogue je zavraiti i tako, iako nije preporu ljivo jer bolje dozrije i razvije cvijet sa crvenim spektrom.
cikinodetenceISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Hvala na odgovoru ozbiljni;)tako sm nesto i ja shvatio. Koci me to sto ovde kod mene nema jacih crvenih lampi samo plavih od 6400k,a crvenih ne mogu naci jace od 24w a zao mi da vadim plave iz boxa.
Vu ing.POZNAVALAC

dec 2015.

@cikinodetence Mozes da izguras i na plavim cfl-kama lagano. Na tako mali box skoro da nece biti razlike dal' su crvene ili plave. Samo peglaj :-)

dec 2015.

kod mene dominira crveni spektar... to je bolje ili?
L0oDZMAJ

dec 2015.

Pa sad da nece biti razlike,bice ;) @cikinodetence ja svati da imas u boxu 91 wat plave i 23w crvene... ili si mozda ubacio 4-tu(a i da si ubacio 4 tu(24w)opet nemas 150w)... prema onome sto vidim kako raspolazes sa spektrom... najbolje bi bilo da ubacis 4 x 23w-crvene a da ostavis jednu od 55w-plave(znaci 5 keramickih fasunga ili ti grla)... i onda bi imao lepo osvetljenje za 1 curu ;) a i sve u svemu,imas mentora,drzi se njegovog saveta u bilo cemu(peace) @skunk1234 bolje je veci spektar crvene boje u cvetanju... meni je mala razlika primer (5600lm crvene) i (4500lm plave)-(za jednu biljku)sad mozes nesto korigirat u tvom slucaju i posmatrat biljku kako raste i prema tome se navoditi... peace out
cikinodetenceISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Tako sam i mislio na samom kraju 4 crvene od 24w i jednom plavom od 55w,ili napravim posebno za cvetanje jbmlga,uglavnom isteracu do kraja i bice dobro za pvi put.

dec 2015.

to ti je 150w,sasvim optimalno za jednu ljanubi,i spektar je ok,samo cepaj...
cikinodetenceISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Pa dobro sad ne mora da znaci jednu bas zasto ne i dve ili tri ako je prostor mali i ako ih ne kratim nego pustim da rastu u visinu i da dobijem po jedan kvalitetan veliki vrh po biljci mislim ono da bude tri u jedan:zvezda::. Kolko sam ja shvatio voltaza i lumeni su bitni za velicinu prostora a ne broj biljki mada je to sve povezano kapiram.

dec 2015.

buraz bolje je jednoj da pruzis sve potrebno nego da se kilavis i ti i one,a jedna dobra ce vise da ti uzvrati... koliko ja kontam w nisu bitni,lumeni su bitni... moja preporuka je jedna... guzvas se,a prvi put growas koliko kontam,ne teba ti guzva i komplikacije... pod 150w cfl ne mogu tri biljoze... lumeni su itekako bitni za broj biljoza... primer: tvoj primer,verujem da nemas vise od 15000 lumena,a pod to max 2 biljoze...

dec 2015.

150w je za jednu biljku optimala, i to hps-a. za dve vec treba 250w, za 4 treba bar 400w...
Vu ing.POZNAVALAC

dec 2015.

@cikinodetence posto vidim da te kopka ja bi ti prijateljski preporucio da u 45x45 ti lepo ko sto si naumio roknes 3 biljke, pa kad krenu da divljaju po tom ormanu i da izlaze napolje i kad ne mozes ko covek ni da ih polijes...e onda, po starom balkanskom obicaju, kazes: ''gle stvarno ne mogu 3 komada, u pravu su bili ovi na forumu''. Tako najbolje naucis. PS: ne zezam te nista, mozemo mi da ti pricamo 3 dana, dok sam ne vidis - nije to to. E da smo Nemci...mozda
cikinodetenceISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Primetio sam i sam naravno:ajnstajn: divljaju uradio sam LST da bi mogle da stanu uopste. Upravo mi ortak namesta ventilator, drugi orman stavljam u pogon sutra prekosutra sve je gotovo samo jos da uzmem tajmer i termometar:spliff: Izgleda da me krenula pocetnicka sreca pa su svih 5 zenke ali nisam siguran za jednu jesam 100% a muske nema ni jedne za sada pa po logici da muske prve procvetaju rekao bih da su i ostale zenke,ali su razlicite vrste tako da ..neka ih jos neki dan. Jako sam ih zagotivio moje lepotice svaki dan jurim sa p[osla da ih vidim:) Napravicu album za vikend ako sve bude ok pa ce te videti., Ina:respect:ce sajt i svi vi ste sjajni. Drugi ormar je 90x45 visina 180 i za sad imam reflektor od 6x23w crvene sve filips za pocetak ima mesta da se ubaci jos koja lampa kasnije,uzeo sam gnoivo bio vital npk3 9 3 Novosadsko sta mislite o njemu??? Plantene nema nigde
L0oDZMAJ

dec 2015.

Procitaj pravilnik frend... za svako pitanje ima odredjena tema,pridrzavajmo se toga ;) price: mnozina,ti i ortak... krsis pravila foruma... nije lepo... a za taj prostor ti treba 25000lm najmanje(cfl)... i o biljkama sta je sta pogledaj https://www.vutra.org/threads/prepoznavanje-muske-zenske-biljke-i-hermafrodita.11015/ A pravilnik ti je odmah na dnu,da ne kopiram i to... nista bed ne mislim... al eto koliko da znas ;) o gnojivima isto imas temu... :) peace
cikinodetenceISTRAŽIVAČ

dec 2015.

Peace

feb 2016.

bok ekipa dali mi mozete rec npr cfl 300w dual spectrum e 40 grlo da li je potrebna prigusnica ili mogu direkt na struju
StipeZMAJ

feb 2016.

Direkt (obicno dobijes kabl sa uticnicom i grlom u paketu)

feb 2016.

e hvala ti puno
Yo GrouJPOZNAVALAC

apr 2016.

Pozz drugari zanima me dali mogu da kombinujem cfl sijalice u boxu box mi je 80x80x120 2700k i 6400k imam na raspolaganju e sad koju kombinaciju ubaciti? Super lemon haze 2 nedelja cvetanja. Zaboravio napomenuti 4 sijalice od 6400k 4 sijalice od 2700k
BladerZMAJ

apr 2016.

Za cvijetanje bi ti bilo bolje da imaa viae tih od 2700 k, a i jako bitno je koliko lumena izbacuju. Ne znam koliko ti povraine zauzimaju biljke... nebi trebao ii ispod 4000-5000 lumena po kvadratnoj stopi (30*30cm). I bitno ti je kako ih rasporedia jer ako ti ispadne da po biljci imaa 2 ~arulje od 25 w 2700k u cvjetanju, a biljke su velike to je preslabo. Nisi naveo snagu ~arulja ali ako su ove od 20-30 w onda je to preslabo. Najbolje ti je stavit sliku boksa sa biljkama da dobijea to an odgovor...
fcinterENTUZIJASTA

apr 2016.

mh 250 ili 5 cfl pod cemu biljka bolje vegetira?
TarzanZMAJ

apr 2016.

mh 250w
fcinterENTUZIJASTA

apr 2016.

Vutra.org najbolji site koji google moze prozvakati....na sve dobijem brz odgovor...ekipa za 15...da ne spamam temu, po mom ne bas prevelikom iskustvu izbjegavat cfl...na kraju cijenom isto dode 5 cfl ili hps 250 polovni....a kvaliteta nebo zemlja pozz svima i nadam se da nisam uvrijedio cfl growere

maj 2016.

Mh cini mi se daje boju oko 4000 k, a cfl 6500 ili 6700 k, mislim da je po tome cfl bolji. Sad opet 5 clf kazes... ali od koliko wati... 13 ili 65 w, ali to nije ni bitno nego koliko ima lumena? Ni to nije bitno jer Mh ima puno bolju penetraciju svjetla... + ma kakvo vrijedjanje covjece - opusti se :) :razvaljen::
Pegla69ISTRAŽIVAČ

maj 2016.

Pozdrav,prvi put u kucistu od racunala sam napravio,i sve super krenula iz zemelje,i samo od jednom se pocela suait..Dali moze neko pomoc...Nisam znao dje da se obratim sorry..
sbcjeceoLEGENDA

maj 2016.

Odgovori u ovoj temi na pitanja sa prve strane te teme i eto pomoci :) https://www.vutra.org/threads/ako-imate-problem-ovdje-mo%C5%BEete-pitati-iskusnije-%C4%8Dlanove-za-pomo%C4%87.11083/

nov 2016.

Ukoliko radite itav grow sa cfl-om, za dobar finale nebi vam bilo loae ubacit koju od 825 - odli ne su za zadnja 2 tjedna prije harvesta, crvenije su od 827 pa samim tim po meni i bolje za kraj.

nov 2016.

Nemojte u temi o CFL-u raspravljat o LED-u. Hvala. :)
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

Pozdrav da li je dovoljno za sreednji grow box, za vege 4 cfl od 24W 6400K, i 3 od 23w 2700K za cvijetanje? Ili bi bilo bolje da stavim jednu cfl od 200w 6500k za cijeli proces do cvijetanja?

nov 2016.

Dimenzije boxa?
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

visina 80cm, sirina 30cm.

nov 2016.

200 w je ok, a mo~e i ovo sa 7 komada po 23 - 24 w.
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

Znaci uredu je ako bih kupio cfl od 200W 6500K i imao tokom cijelog grow-a?
JamrockPOZNAVALAC

nov 2016.

Treba ti i jedna 200w 2700k da bi zavrsio grow, tesko da ce da cveta na 6500k :rasta:
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

Malo mi je preskupa ta od 200w. Tako da cu korisiti sad 4 za vegu od 24w 6400K i tri za cvijetanje od 24W 2700K. A za koliko odprilike tjedana cu je morati staviti na 2700K za cvijetanje?

nov 2016.

nema tu nikakvog moranja, sam definises kada ces preci na cvetanje. mozes ti sa rezimom 12/12 i 2700K krenuti od starta, a mozes guliti mesec, mesec i po vege pa onda na cvetanje. zavisi dobrim delom od prostora u boxu
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

Ahaa moze se odmah 12/12 i tri lampe od 23 W 2700K. Onda bih tako i mogao napraviti box nije visok previse niti sirok. I jos bih mogao ostaviti jednu od 23W 6400K. Pa onda nek raste i cvijeta. Jel uredu da sijalice budu u visini od 10cm od vrha biljcice?
JamrockPOZNAVALAC

nov 2016.

Ako ne zelis da se izduze to je optimalno :rasta:

nov 2016.

pozdrav vutrasi, moj box takoder svijetli sa CFL (4x23 6700) poslije ide (4x24 2700) zaruljama. Trnutno vega 50 dan, auto Tutan, trenutno cca 40 cm visina ali ide dosta u sirinu. Mene sada zanima da li je dovoljno 40-45 cm i da prebacim za 10 dana na 12/12 sa 2700? box mi je 100s x100d x200v
DvolicniLEGENDA

nov 2016.

Ako je sorta auto onda ce procvjetat kad ona hoce, neovisno o tvom rezimu.
baobabLEGENDA

nov 2016.

Automatici se sami prebacuju na cvjetanje bez obzira na rezim svjetla, a ne kad ih ti prebacis na 12/12. I vec je vjerovatno u cvatu ako je 50. dan... I to ti je jako malo svjetla za taj prostor...

nov 2016.

100x100x200 sa 4x23w cfl? Wtf

nov 2016.

znaci 50 dana od klijanja i mislis da je vec krenula cvatnja? da dosta prostora, ali ne koristim sve, sam onoliko koliko joj je potrebno tj. kako biljka napreduje ja ga prosirim.

nov 2016.

reklo bi se pokusna sadnja, sa cfl, plantelom, 20L saksija, profi zemljom pa da vidim kako ce to ispasti.. za sad tiska jako dobro
hazeriZMAJ

nov 2016.

Sta ces riskirati radi pokusa.Stavi ti 600w ili koliko je potrebno sa tim cfl-kama,a pokus neki stavi sa strane.Inace ces dobiti...pa nista..:)
imperator90AMBASADOR

dec 2016.

di se mogu nabavit te stedne od 5000k? ili ako moze link....hvala
baobabLEGENDA

dec 2016.

kakav link :) ima ih na svakom cosku za kupit Edit: @imperator90 Upisi na gugl stedne zarulje 5000k, izbacit ce di mozes kupit..ako je meni, bude i tebi :thumb:
imperator90AMBASADOR

dec 2016.

trazim al samo nadem 2100k..nema veze. hvala ipak
JamrockPOZNAVALAC

dec 2016.

Imas ih bukvalno u svakioj prodavnici elektro opreme :rasta:

dec 2016.

@crofaker_1992 Meni se na boxu 50x50x100 300w cfl-a ini skoro ok. :D Na boxu ko ata je tvoj to bi lako na kraju moglo bit niata, ali nikad neznaa... Ima ona jedna narodna:"`to je seljak lui to je krumpir vei" :) Daj baci koju fotku slobodno, da vidimo kako to izgleda.
Kanabis_kidAMBASADOR

dec 2016.

Shvaam da se fotoperiodne mogu odmah baciti pod 2100K i 12/12, ali zanima me ato mislite kako bi autos napredovao kad vi ga od po etka stavili na 2100K i dr~ali na 20/4 ? Uz puno kvalitetne zemlje i dobru prihranu. Znam da su autosi namjenjeni outdooru ali jbg proljee je daleko :)
hazeriZMAJ

dec 2016.

Automati su namijenjeni outdooru jer mozes odraditi dvije berbe i manjim rastom.Tako da indoor isto mozes sa savrsenim rezulatatima..nije bed. To je lijepo za cuti i odlicna priprema:thumb: Mozes bez problema samo da je dovoljan broj zarulja,snage kako bi biljka dobila dovoljno svijetla..Automati vole puno svijetla;)

dec 2016.

Sve ti je hazeri rekao :) Samo nikad nisam iaao sa 2100 nego 2700k al ajd,sa 2100 nemam iskustva pa ne mogu da pri am :)

dec 2016.

@Kanabis_kid Gdje si nabavio te CFL ~arulje od 2100k - volio bi ih kupit i testirat?

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se