VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojPitanje za veličinu grow tenta i jačinu svetla
LEGACY

Pitanje za veličinu grow tenta i jačinu svetla

209 odgovora15,574 pregleda
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Pozdrav za sve u esnike foruma! Dugo sam poseivala forum, ali sam uglavnom samo ituckala nisam u estvovala. Ali, evo muka me je naterala i na to :) Naime, reaila sam da se bavim uzgojem biljaka i to samo za sopstvenu upotrebu. Koli inski mi nije potrebno neato puno, ali bih volela da je kvalitetno i da znam ata uzimam. Uz trenutnu nestaaicu to je jedan od glavnih razloga zbog kojeg sam se odlu ila da uzgajam. Mislim da do sada nisam ni probala neato kvalitetno. `to se ti e uslova uzgajanja, plan mi je da uzgajam u grow tentu. `to se ti e mesta u stanu plan je da to bude loa (uvu ena verzija terase), ~ivim na etvrom spratu od 5 u zgradi, i verujem da grow tent od spolja nee biti mnogo vidljiv, posebno ato ljudi tu uglavnom imaju neki orman i sl. A prekoputa i nema zgrade da me neko gleda. `to se mirisa ti e plan mi je da uzmem carbon filter i valjda e to biti dovoljno. Zavisno od toga koje temperature budu u tentu kada po ne hladnije vreme mo~da ga premestim i u neku sobu unutra, ali za sada e biti spolja. itala sam dosta o na inu uzgoja, metodama i sl. I ato se toga ti e "potkovana" sam, ali videemo koliko e se sve to preslikati u praksi. Meutim, sada sam doala na prvu stvar koju ne mogu da donesem najbolju odluku. Kako sam odustala od ideje da sama sklapam neki svoj grow tent/box odlu ila sam se da kupim grow komplet. Razumem da ako bih sama pravila mogla bih verovatno i jeftinije i bolje da proem, ali mislim da ne bi to ialo tako jednostavno. Od grow tent kompleta dva su mi uhvatila oko: 1. 60x50x160cm i sa njim dolazi oprema od 400w 2. 100x100x180cm i sa njim dolazi oprema od 600w Uz grow komplete dolaze sijalice (MH i HPS), nosa i, cool tube, priguanice, ventilator, mera i temperature i vlage, saksije, zemlja, ubriva i carbon filter. To, uz nekih jos par sitnica koje bih uzela, mislim da je dovoljno za po etak. Najviae mi ovaj drugi deluje zanimljivo. E sada, pitanje je da li bih u njega eventualno mogla da stavim sijalicu od 1000W i da li bi to imalo smisla. Koristila bih MH i HPS ato se osvetljenja ti e i zemlju ato se ti e podloge za gajenje. LED sijalice mi deluju jako zanimljivo, najviae zbog potroanje elektri ne energije, ali mislim da u ovom trenutku ne bih mogla da izdvojim novac za kvalitetniji LED. Za prvi grow, ideja mi je da po nem sa tipa 3-4 biljke. Ne bih sa previae, jer bi mi prvi put bio u enje, naravno da bih volela neki kvalitetan i dobar proizvod na kraju u enja `ta vi mislite o ovome, da li bih trebala druga ije da se postavim, neato drugo da uradim? Hvala unapred na odgovorima! :)

sep 2015.

za 3~4 biljke ti je taman taj 100x100, dovoljno je cak i 400w al super ce da legne 600w sa ct-om. mali je to prostor za 1000w, a i ne treba ti za 4 biljke, pod 600 moz da radis 6 komada

sep 2015.

100x100x180 ja htjedoh rei da mo~e i 400w, idealno bi sjeo led panel od 480w ali mo~e i hps 600w uz ct. Eto Power me preduhitrio ;)
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

@PowerSeed - Nisam ni mislila za 4 biljke 1000W, mislila sam za neki budui grow kada ve budem sigurnija i kada reaim da gajim viae komada. Ali, ako je tent isuviae mali za 1000W onda odustajem od te zamisli (barem za sada). A 6 komada mi je viae nego dovoljno. @No Joke - Da, LED panel bi bio idealan, ali koliko sam videla po internetu oni kvalitetniji su dosta skupi, a oni jeftiniji su neefikasni, tako da se ne bih time igrala barem u po etku. LED mi je vrlo privla an prvenstveno zbog potroanje elektri ne energije, a onda zbog toplote koju emituje jer sam malo paranoi na da e doi do po~ara sa obi nim sijalicama. Planiram da stavim IP kameru uperenu u tent kako bih mogla da kontroliaem situaciju kada nisam kod kue :crazyd: CT je Cool Tube, jel tako? Da, planiram to definitivno da uzmem. Loa mi je zatvorena (ima klizee prozore) a sada temperature napolju polako padaju tako da mislim da u uspeti da kontroliaem da temperature bude optimalna u tentu. Jedino me brine kada udari minus da li u moi da nastavim da gajim na loi ili u morati tada da sve premestim unutra. Malo se plaaim i buke koju e ventilatori praviti jer je odmah pored moje loa komaija, ali kapiram da nee biti neato isuviae bu no. Hvala na odgovorima.

sep 2015.

Da CT je cool tube. Ali nee ii dr~anje boxa na hladnom, mora ii unutra kad zahladi.

sep 2015.

ne razumem tu pricu ni za led ni za cfl. led od 480w trosi ~80w vise nego hps od 400w, a cfl od 250w trosi ~100w vise nego hps od 150w. gde se vidi ta ekonomicnost, watt na sat je watt na sat, bilo da ga trosi led, cfl ili hps. hps od 100w trosi malo vise nego cfl od 100w samo zbog predspojnih uredjaja, tako da npr. hps 100w sa predspojnim uredjajima potrosi kao cfl od 125w il tu negde, a i ucinkovitost je slicna, mada mislim da je kvalitet svetla na strani hps-a. cfl nazivaju i stedljive sijalice, al stedljive su u odnosu na sijalice sa zarnom niti koje nas ne zanimaju, ako jednoj biljci treba bar 100w svetal u indooru, onda je to 100w hps-a ili 100w cfl-a, kako god trosite oko 100w na sat :)
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

@No Joke OK, nadam se da u uspeti prvi grow da izguram tokom OK temperatura, ne bih volela da moram da selim biljke tokom grow-a. Ali videemo. @PowerSeed Za CFL ne znam. A ato se LED-a ti e kada je NoJoke napisao 480W ja sam predpostavila da je mislio na "izlaznu" snagu. Jer LED sijalice rade mnogo efikasnije u smislu konvertovanja elektri ne energije u svetlost. Za po etak u slu aju HPS-a sigurno je da deo energije ode u ogromnu toplotu koju proizvode, ato kod LEDa nije slu aj. Generalno zavisi od proizvoa a, ali odprilike LED je 60% efikasniji. Tako da ako hoea istu koli inu svetla koju dobijea od 600W HPSa trebao bi da uzmea led koji troai ~270W. Ovo je odprilike neku sliku koju sam ja dobila dok sam itala o osvetljenju, nemam prakti nog iskustva sa LED osvetljenjem. I kako nisam planirala da uzmem, zbog cene, nemoj mi verovati na re . Ali na kraju dana i da isto troae i istu koli inu lumena proizvedu opet LED mislim da je bolji zbog manjih temperatura i veka trajanja.
StipeZMAJ

sep 2015.

Ako ne mozes kontrolirat temp na lodji onda ces imat problema jer nema teorije da stignes zavrsit grow vani, tj na lodji. Racunaj da nebi smjelo past ispod 18°C cca kad su lampe ugasene(kada nista ne grije box) Manje vise se zna kolko wata led panel pokriva koliki prostor. Ja sam gledao za svoj box 120x120 od Marsa mi ide 900w panel koji trosi 400-450W efektivne. Po tome bi bio efikasniji od hps-a ali nekako mislim(mozda se varam) da nije taj panel dovoljno jak za 120 box i da je ipak realnije stavit 1200W panel koji trosi 520-600w, i na kraju dodjes na istu potrosnju kao HPS. E sad, vijek trajanja, grijanje, ovo ono...sve ima svojih prednosti i nedostataka. Imamo temu za takve diskusije o ledu pa nema smisla sad ponovo tu mlatimo praznu slamu. led vs hps vs cfl :) Uzmi ono sto ti se vise svidja :D

sep 2015.

Rijetko koji LED panel daje toliku snagu svijetla koju zapravo navode. Po testiranjima rijetko koji je dao ja inu svijetlosti koju bi trebao. Npr. mars hydro od 300w neki primjerci daju izlazne snage svijetlosti 140w. Imaa po netu testiranja koja su raena. Imaa i skupih led panela koje moa svrstati u "pro" kategoriju, oni opravdavaju to i cijenom, tipa Fero Led ili sli no i oni stvarno daju koliko i piae izlazne snage svijetlosti. To koliko troae, ja mislim da je stipe u pravu, poato sam gledao za neke panele od 400w da troae 220w.
StipeZMAJ

sep 2015.

Filozofija iza led tehnologije i elektronike je malo kompleksnija i zbog toga panel trosi manje nego sto je deklariran. Deklaracije je samo zbroj led chipova odn njihove snage. Nekoc mi je to i posao bio, elektronika, led, kamere, kontroleri itd i znam da led nikad ni ne smije radit na maksimumu, tj moze i preko maksimuma u short terms (ms)...no nebitno. Da bi led bio kvalitetan treba imat kvalitetan led chip koje ce izdrzat ono sto driver da, a da bi driver dao sto blize maksimumu a da ne spali led, mora biti dobar/skup driver. A da bi led izdrzao to sto da kvalitetan driver, mora biti kvalitetan led :D u jbte sta sam ja sad napiao. Long story short. Pravi led paneli su skupi pun K jer je sve na njemu skupo da bi moglo radit punom parom. A marsovi, ufovi, viparovi trose puno manje jer ni driver ni led nisu neke pre super kvalitete (iako je epistar cist ok) pa zato rade slabije da bi trajali barem nesto. odem ja u off. sori :upiii::smoke: edit: vidio sam neke pro panele u Cali i svaka ledica(a ima im hrpetina) se moze pomicat 360° i usmjeravat snop di najvise treba. necu ni gledat kolko to kosta

sep 2015.

jbg. nikad nisam usao u led tehnologiju i jos uvek ne planiram, al verujem vam na rec. no kako god, prostor 100x100x180 je ok za 4 biljke i 400w hps, il 600w al sa ct :) sad jos da sacekamo i vidimo sta ce da raste u tom boxu ;)
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Imam 4 feminizirane semenke i probau prvo sa njima, nadam se da e barem 3 da se germanizuju (? kako god bi ovo trebalo da se napiae a da ne deluje kao da e da postanu nemci). Ako uspe manje od 3 onda u verovatno da dodam i neke obi ne, mada se tu malo plaaim da e neka da bude mu~ijak, da u kasno to da provalim, da e se sve ~enke opraaiti :) Nadam se da u box uzeti sledee nedelje, kada uzmem i postavim oka iu slike :)
Dim92ENTUZIJASTA

sep 2015.

Imam slobodan kutak od 6 m2 visine 2,5m. Gajio bih nekoliko biljaka (5 do 6). Moram li ga pregradjivati ili mogu smestiti biljke u njemu ispod reflektora?

sep 2015.

Moraa pregraditi jel u protivnom rasipaa svijetlost i gubia lumene.
Dim92ENTUZIJASTA

sep 2015.

Bice nezgodno. Provetravanje, temperaturu i vlagu sam planirao da kontrolisem na celoj prostoriji...
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Meni to zvu i kao mission impossible, tj mislim da je nezgodnije da pokuaaa celu prostoriju da kontroliaea nego da napravia pregrade. Jer ak i da stavia biljke u jedan kutak, ispod svetiljke, razlikovae ti se temperatura/vlaga tu u odnosu na ostatak prostorije. A i naravno gubitak svetlosti, kao ato No Joke ka~e, bi bio preveliki. Napravi neke jeftine prenosne pregrade koje oblo~i folijom ili oboji u belo. Biljke stavi u oaak tako da ti trebaju samo 2 pregrade, a visina pregrade neka bude maksimalna visina svetla (kapiram da svetlo neea ka iti na 2.5m). Lakae ea kontrolisati sve. Gornji deo mo~e da ti bude otvoren, tako da e topao vazduh sam da izlazi iz "box-a", dole mo~ea da stavia ventilator koji e podsticati protok vazduha i pozitivno uticati na biljke. Ako prostorija ima prozor mislim da neka dodatna ventilacija tog prostora mo~da i nee biti potrebna. Ili stavia jedno 4 svetiljke od 1000W i stavia 20 biljaka :D
Dim92ENTUZIJASTA

sep 2015.

Nema prozora. Prostorija je ranije bila inkubator za izvodjenje pilica. Svidja mi se ideja sa mobilnom pregradom.
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Imam ja joa jedno pitanje. Ako bih u grow boxu imala Cool Tube i izduvni ventilator u slu aju potrebe za carbon filterom da li bi dovoljno bilo staviti ga na izduvni ventilator, ili bih morala i na Cool Tube?

sep 2015.

Ako ti Ct izbacuje zrak iz boxa onda da. Znaci u slucaju da hoces koristiti filter moras imati samo jedan izlaz sto znaci da ce ti trebati malo jaci vent za tu igru ;)
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

OK. Kapiram da bi i varijanta da imam 2 filtera pila vodu sa tim sto bi bila skuplja. A neato mi je palo na pamet, da li bi varijanta gde bih imala dva izlaza CT i jedan obi an pa onda spolja crevom da spojim ta dva izlaza u jedan sa ventilatorom i carbon filterom? Ili je to isuviae bud~enja i jedan jak ventilator na CT bi odradio posao?

sep 2015.

Nema smisla stavljati filter na svaki izlaz a nema ni spajanje cijevi i sl.Znaci jedan dobar turbinski vent od cc 50 eura radi sve i vuce iz CT-a i kroz filter.uz njega ti netreba vent na ulazu.Znaci jedna turbina +CT+ Filter i ulaz pasivan
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Mo~ea li mi objasniti zaato ulaz pasivan?
Smokey McPuffAMBASADOR

sep 2015.

Mislim da si malo preambiciozna za rookie growera, ali zelim ti puno srece u takvom projektu. Za pocetak bi ti preporucio manje zahtjevan i manje investicijski box, tipa osb ploce i cfl/hps kombinacija da pohvatas konce. Gledaj nesto za pocetak 250w hps i 50*50 ili 70*70 sirina *duzina
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Mo~ea li mi molim te pojasniti zbog ega je preambiciozan projekat za rookie growera? tj ata bi moglo naopako da krene sa ovom postavkom ato ne bi moglo sa ovim ato si ti naveo. Iskreno razmialjala sam o ne emu manjem za po etak, ali ako u posle jednog-dva growa morati da nabavljam vei tent i druge stvari , nisam sigurna koliko mi je onda to dobro.
Ukleti HolandezPOZNAVALAC

sep 2015.

Dobro ti je rekao Smokey. Ovisi koliko puaia. Ako samo ti mislia konzumirati kanabis i kad uzgojia pravu kvalitetu mislim da su ti tri jointa dosta na dan. Jer kvaliteta dr~i oko 2 sata pa spuatanje joa sat ili dva. Ovisi o vrsti. 1000W ti je stvarno previae, pogotovo za balkon, pa to e ti svjetliti kao betlehem. A gdje je potroanja struje? Ako mislia vei box ispuniti potpuno svaki centimetar sa lisnom masom u vegetaciji morat ea 4 biljke dr~ati 30 dana, a to povlai veliku potroanju struje. A u stanu ~ivia mo~da sama. `to mislia uzgojiti 1000g? Kad po nea growati to e ti biti vei guat od samog puaenja tako da bolje uzmi manje pa imaj viae growova u kojima ea u~ivati. Sa 400W mo~ea sasvim super urod imati, ak i 400g. To je ideal. Ako se dr~ia pravila biljke e ti biti masne, teake i velike. :) Usporedi sada, ako popuaia 3 jointa na dan, i ako od 1 grama napravia 5 jointa(u prosjeku). 400g x 5=2000 /3 jointa na dan=666 dana puaenja. Zna i, ako puaia 3 jointa na dan, u 400 grama svoje uzgojene vutre mo~ea u~ivati 666 dana. :)
Smokey McPuffAMBASADOR

sep 2015.

Mislim da ti je kolega holandez dobro sastavio, konstruktivno prijateljsku, citulju... 1000w je komercijalni grow, za osobne potrebe je dovoljno i 250w... Kao drugo, nikada nisi radila, i uzmi u obzir masu gresaka i komplikacija ( nadam se da grijesim ) koje ces napraviti... Radje se uci s jednom biljkom u malom boxu nego nakon 6 mj truda i gresaka da jos platis 400€ cca razliku struje itd... Moje osobno misljenje je to. Ja isto krecem prvi puta indoor nakon outdoor godisnjih praksi, i iskreno mislim da ne bi mogao ispeljat neki takav 600w+ grow. Lako je nakon pola godine i 2-3 growa pojacat malo struju i kvantitetu, ne odmah u vatru sve... Ali sreca prati hrabre... Tu smo da si pomazemo, i naravno da cemo to ciniti kako god da se odlucis.

sep 2015.

Evo opet se spominje komercijala bezpotrebno i te tvrdnje 600+ je komercijala su i vise nego neozbiljne. Ja naprimjer vise volim skuhati cobanac sa 600w pa sam miran 6mj.nego se natezati sa 250w 4x godisnje iz vise razloga a vi sto dijelite savjete razmislite zasto !! Ajmo se malo uozbiljiti 600w isto kao i 250 ako se nadju u krivim rukama mogu biti komercijala.Tako da je to diskutabilno i prestanite sa takvim komentarima ;)
StipeZMAJ

sep 2015.

turbina stvara podlak i samim time ce hladni zrak sam uc u box manje vise istom brzinom kojom ga topli napusta, ako je rupa dovoljni velika. tlak u boxu zeli biti jednak tlaku izvan boxa.
Ukleti HolandezPOZNAVALAC

sep 2015.

Gle, neki se prenapuaavaju, a neki popuae 1 joks nave er da se dobro opuste i zadovolje se. Neki sa 600W isgrowaju jako malo, a neki sa 250W ili 400W jako puno. Tako da prijateljica koja prvi puta growa e samo potroaiti struje sa 600W ili sa 1000W, a dobiti jako malo. A ti ako sa 600w isgrowaa samo za 6 mjeseci staa onda ili puaia jako puno, ili astia sve oko sebe ili jako malo isgrowaa. Nemoj se ljutiti, nemoj napadati, samo ~elimo dobro za po etnika. Svi smo bili po etnici, barem ja i to davno. Evo mogu navesti kolegu growera @d@ni koji je po eo sa 200cfl, pa je kasnije krenuo na 250W HPS dok je nau io kako growati i odli no mu ide. Kasnije bude otiaao na 400W pa na 600W ako bude ~elio. Ve tre i grow i sve je odradio savraeno! https://www.vutra.org/threads/dance-world-200w-cfl-250w-hps-super-topiranje-by-d-ni.14111/ Ja ne spominjem nikakvu komercijalu nego bi trebalo evolucijski krenuti sa growanjem, a ne odmah krenuti sa pohlepom i ii na masu headova, a ne znaju se osnove growa. Drugo je itati o growanju, a potpuno drugo je u praksi to napraviti. `ta sad da kolegica krene sa 1000W i na par tjedana spali biljke ili neki problem napravi. Biljke odapnu. Potroaila je struju, vodu, zemlju, sve resurse, ~ivce i opet mora ispo etka. I joa da napomenem ako je podstanar u stanu, veliki ra un za struju e biti jako sumnjiv stanodavcu. Obino kuanstvo eventualno 500W (svi zajedno) troai mjeseno na ureaje koji ne rade 18 ili 12 sati na dan. I joa neato, vidim da puno ekipe prodaje opremu za growanje koje nije niti odradila grow ili su na pola odustali. emu utui para ako je mo~da grow osuen na propast? @Space_Lulu ne ka~em da neea uspjeti u growanju, dapa e, ~elim ti sree. Ali kreni oprezno, na malo pa se razvijaj kroz praksu i kada vidia kako ti biljke rastu. Postepeno evoluiraj i postani tata mata za growanje. Sretno ti !
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Hvala svima na odgovorima. :) `to se ti e potrebne koli ine itd. li no mi nije potrebno mnogo, ali bih volela da imam priliku da gajim po 2-3-4 razli ite biljke (barem one koje se mogu gajiti zajedno u isto vreme) kako bih mogla da probam razli ite stvari. Ne planiram nikakav komercijalni grow, i jedan od glavnim razloga mog u lanjenja ovde je taj ato ne ~elim ni sa kim od prijatelja da podelim injenicu da gajim jer ne bih mogla da im poverim takvu informaciju. Tako da sumnjam i da u tek tako deliti naokolo. A ako se izgrowa previae kapiram da nije problem da se to stavi sa strane, curuje malo du~e, ili ve neato. `to se ti e ja ine svetla. Vidim da se kroz poruke provla i 1000W i ja ne planiram da uzmem to. Dugo sam se dvoumila izmeu 400W i 600W i ono ato je prvo prevagnulo je to ato uzimam komplet, i uz komplet od 600w dolazi aator od 100x100x180cm, dok uz 400W dolazi znatno manji 90x50x160cm. Onda sam razmialjala da odustanem od kupovine kompleta, ve da kupim sve komponente odvojeno. I baa pre neki dan komplet od 600W bude na akciji i sada koata (nisam sigurna da li smem da napiaem cenu i izvinjavam se ako ne smem) oko 300e (bez carbon filtera). I to je ono ato me sada dr~i za to, barem po cenama koje sam videla to je povoljnije. A nisam sigurna da bih uspela da dobijem tu cenu ako bih delove uzimala van kompleta i van te akcije. Jedino ato mi pada na pamet jeste da uzmem toliki aator, a da onda uzmem slabiji set sijalica (plus priguanice) ato bi me onda koatalo malo viae ali bih u rezervi imala ja e sijalice za kasnije. Onda me interesuje da li je 100x100cm (predpostavljam da visina ovde ne igra faktor jer sijalice mogu da se spuste) previae za 250 ili 400W? I koliko bi biljaka imalo smisla da smestim pod to? Vraila sam procenu potroanje struje, i izra unala da bi ako sve troai oko 700W i koristi se prose no 15h dnevno (viae za veg, manje za cvet), da bih mese no poveala ra un za oko 16e. Set od 400W bi troaio negde za treinu manje i tu bi potranja bila oko 12e. Uz koriaenje jeftinije tarife maksimalno i to.

sep 2015.

ja sam ti vec odgovorio na to ako ti cena odgovara uzimaj taj komplet i kreni sa 4 biljke, otvori dnevnik i izvucemo do kraja zajedno ;)

sep 2015.

Da tako i ja mislim...ako je vec box 1 x 1 uzmi 600w i 4 biljke unutra i sve 5 i to je to sa tim growas 10 godina a da neces pomisliti na neku drugu lampu. Uz to obavezno CT i nekakva dobra turbina i to je to.
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

OK. Odlu eno onda :) Uzeu samo i jednu CFL za sprouting period tipa nedelju-dve dana. Mo~da bi im to laganiji uvod bio u 600W da ih 600W ne aokira odmah na po etku. Definitivno sam se reaila za zemlju, kao substrat za gajenje. Da li imate neato da preporu ite ato se zemlje ti e? Kopala sam po zavraenim dnevnicima i slabo sam nalazila da se navodi ta no zemljiate. A na netu uglavnom navode vrste koje ne mogu nai kod nas. Imala sam na umu Potgrond H (NPK je 14-16-18, a PH 5,5-6,5) i da pomeaam u nekom odnosu sa perlitom, mo~da 70:30. I mislim da je to to, sledee nedelje uzimam ovo, postavljam i otvaram dnevnik :D:skot:::makaze:

sep 2015.

mozda slucajno nesto ima u ovoj temi https://www.vutra.org/threads/zemlja.9972/ priznaj da nisi ni probala preko pretrage ukucati zemlja. potrudi se malo ubuduce, sve sto te zanima mozes naci na forumu. zanimalo je nekog i pre tebe ;)
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Izvinjavam se, ne znam kako to nisam videla. Ukucala sam u pretragu zemlja i sve ato mi je izbacilo je ova tema: https://www.vutra.org/threads/zemlja.6158/ I kako je tu pisalo da se gleda po zavraenim dnevnicima ja otiala tamo da gledam. Priznajem da mi je bilo sumnjivo ato nema viae tema o tome, ali rekoh dobro mo~da svako navodi u dnevniku ata je stavljao. Hvala za link.

sep 2015.

sister, ovo su rezultati pretrage za rec zemlja (26 tema) https://www.vutra.org/search/1946134/?q=zemlja&o=relevance&c=1 mozda ti je bilo selektovano da pretrazi samo podforum u kom si, pogledaj tamo opcije kada pretrazujes, radi pretragu sa pocetne strane foruma a ne iz neke teme i trebalo bi da bude ok

sep 2015.

@Space_Lulu: u tehni ke detalje i specifikacije neu ulaziti,poato se slabo ku~im u to...samo u ti napisati da ti je za prvi puta mo~da,ali mo~da,malo preveliki zalogaj 4 biljke...govorim to iz razloga ato ti je to prvi grow i trebat e ti neko vrijeme(obi no taj prvi grow) dok malo ne pohvataa konce i sku~ia ata i kako...jedno je itati,a drugo je to primijeniti u praksi. mo~e ti se dogoditi da neato krene naopako i da pogubia konce..( ne obeshrabrujem te,samo ka~em) a onda e ti biti lakae za prvi puta ii s jednom biljkom dok ne vidia malo ata i kako...opet,od jedne biljke mo~ea dobiti dosta trave,poato si napisala da je za puaenje,a ne puaia puno...uz pravilan trening mo~ea za prvi puta i od jedne biljke dobiti koli inu,a opet e ti biti lakae to uhodavanje u sam proces growanja dok ne steknea iskustvo,a onda ti je samo nebo granica. ;)

sep 2015.

s druge strane ako stavi 4 razlicite biljke, veca je sansa da bar jednu izgura do kraja, a ako ide sa jednom i nesto zezne mora grow od pocetka ;) ja bih kako sam i savetovao, 4 komada i dnevnik od prvog dana sejanja, jednu moramo izvuci zajedno mada racunam da ce sve biti ok i sa sve 4 :) go lulu, go. zajedno cemo :watch:

sep 2015.

ma ja bih jednu za po etak,a uz svesrdnu pomo forumaaa,nema aanse da joj ta jedna ne uspije...al to je samo moje razmialjanje. ;)
He-ManLEGENDA

sep 2015.

Koliko vidim cura ima teorijsko znanje daleko vee nego neki od dugogodianjih growera tu na forumu. Ne sumnjam uope da se ne bi mogla snai s etiri biljke, biljka ko biljka, sve one zahtjevaju prili no sli an tretman. Tako da imala ona 1, 2, 3 ... nije toliko bitno, a ato Power ka~e s viae razli itih vrsta vea je vjerojatnost da e barem jedna od njih imati genetiku otpornu na po etni ke greake. Naravno ako do istih doe, a nema razloga da doe ako nastavi itati i pitati prava pitanja. @Space_Lulu Taj box-komplet od 600W ti je taman za 4 komada i da lijepo svaka ima za sebe dovoljno prostora da luduje ako joj doe. =) Zemlja Potgrond H je odli na, omjer perlita je isto ok. CFL za po etak je super jer biljka dok je vrlo mlada nema potrebe za velikom koli inom svjetla. A i uatedia struje tih desetak dana.
SuperflyAMBASADOR

sep 2015.

Sretno woman :thumb::)..moraa sad dokazat nama tu svim muakim growerima ato ~enske ruke mogu :):rasta:
3131011ISTRAŽIVAČ

sep 2015.

Da li je box iznutra bolje obloziti Al folijom ili bijelim masnim papirom (ili bijelo mlijecnim PVC-om) . Jos jedno pitanje za reflektujucu povrsinu iznad sijalice u DIY varijanti, svaki predlog je dobrodosao. Pozdrav, bp
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

@3131011 nemoj meni mnogo verovati ali mislim da je najbolje da ofarbas box u belo. Ako to nije opcija, od ovih navedenih birala bih mo~da beli PVC. Mislim da PVC dobro podnosi promene u temperaturi. Sto se tice AL folije, ona slabije reflektuje svetlost od bele povraine i takoe mo~e da ti kreira heat spots. A masni papir, li no bih se bojala da ne progori. Van toga imam ja joa jedno pitanje: Kako da znam da li je od~ak u zgradi funkcionalan? Naime, ~ivim u zgradi u kojoj postoji sistem za ventilaciju i pored njega postoji od~ak. Kako zgrada ima centralno grejanje sigurna sam da niko od~ak ne koristi, i taman se nalazi na mestu gde bih mogla idealno da smestim box. Ali ne znam kako da testiram da li radi. Palo mi je na pamet da stavim sveu tu, pa ako uvu e dim zna i da radi. Ali bih cenila bilo koju joa ideju.

sep 2015.

Duni u njega :)
Dim92ENTUZIJASTA

sep 2015.

Zapalia cigaretu i lagano pustia dim u neposrednoj blizini otvora. Ako uvla i dim dobar je. Apsolutno sam protiv komercijale, ali ja radim box orta ki sa joa tri prijatelja, svako od nas ima devojku... Hoce li se moja buduca pitanja smatrati komercijalom ako iskreno kazem da mi je hps 1000w?

sep 2015.

nece, al ipak treba procitati pravilnik, npr
SuperflyAMBASADOR

sep 2015.

Hey , ato se od~aka/dimnjaka tie, daj reci na kojem si katu/spratu...tojest da li iznad tebe ima joa staniova koje pokriva ta vertikala od~aka.Jer ako i jest u funkciji barem da nije za epljen moraa da si postavia pitanje da li mo~e deo mirisa pogotovu za vrijeme blooma da ne ide samo prema gore direkt u vazduh kako bi trebalo da bude nego se mo~e mo~da i proairiti po stanovima iznad tebe koji svi imaju rupu za isti od~ak/dimnjak od kojih ako ima 3 do 5 ili viaei ili samo jedan pa i taj previae, ponekada kada se u zgradu koja je imala pei na kruto gorivo uvodi centralno na razne se naine za epljuju rupe koje su ostale u stanovima, obi no ostave ona mala limena vrata ili vrstu limene kape na tu rupu pa se to naj eae prefarba, vidi u kakvom su stanju tvoja vrataaca ili ime je ve prekriven dovod dimnjaku/od~aku ako imaa komaija/susjeda pa ea mo procjeniti da li bi se mo~da (samo moja paranoja ali valja predostro~an biti dok ne legaliziraju mater im politi ko nov ano kratkovidnu) ...ovo sa od~akom mo~e da ti bude super ako je prohodan i ako su dobro zaati ene rupe u drugim stanovima na istoj vertikali ako ih ima...eto samo moje mialjenje good luck sustav za ventilaciju ne moj ni da pomislia da korisitia za growanje ako ne ~elia da svi iznad tebe osjete ali mislim/brijem :) da to znaa.... peace S.
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Iznad mene je joa jedan sprat i onda ide krov. `to se ti e funkcionisanja, zapalila sam cigaretu i rupa od od~aka usisava dim. Mi ina e kroz ra une plaamo od~a ara, na nivou zgrade, ali mislim da to nikad nije iaeno, ali se nadam i da nije zapuaeno. A valjda to ato usisava dim zna i da je otvoren sa spoljne strane (barem se nadam) `to se ti e airenja mirisa. U stanovima se na tom mestu, gde je rupa za o~ak, nalazi orman. E sada, neki ljudi su tu rupu zapuaili epom. Ali mo~da je neko i ostavio otvorenu rupu. Ali ako bih pustila kroz karbon filter pre nego kroz od~ak to bi trebalo da bude dovoljno?
SuperflyAMBASADOR

sep 2015.

Gle, ako si imallo dobra sa komaijom, komainicom pravia se blesava i pokucaa na vrata uvaljaa 10 -20 deka mlevene kafe i pitaa kako je to njoj za epljeno jer ti kao imaa skoro pa rupu ili neka sli na sitna la~ kao samo te zanim da li je kod nje kao kod tebe ta rup et voila rjeaen problem..:puuuh:: p.s. ovo vredi ako niste u svai naravno :)
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Ma nismo, ak sam joj i pomagala neato. ali ipak malo bi bilo sumnjivo da pitam za to, jer verujem da veina ljudi koja tu ima orman nema pojma da je ta rupa tu. Ali hvala na ideji

sep 2015.

Meni isto nevjerovatno da u stambenoj zgradi ljudi nemaju nape, di god sam bio svi u kuhinjama imaju nape koje su spojene na te dimnjake.
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Dobro si me podsetio. Zgrada ima kupatilski ventilacioni odvod, ima ventilaciju u kuhinji i ovaj od~ak. Meutim sada kada pogledam, od~ak i ta ventilacija u kuhinji dele zid. Ali vodoravna razlika u pozicioniranju je nekih25cm. I kada lupam po zidu deluje mi da ide prazno-puno-prazno. Ali valjda su odvojeni :/ I da u kuhinji ja imam napu. Ali nisam sigurna da ima komsinica iznad mene.

sep 2015.

hehe, sve ika No zna :D
He-ManLEGENDA

sep 2015.

Karbonski filter ubije sav miris, zna i nemaa brige oko toga.
mingAMBASADOR

sep 2015.

Privremeno montiraa tu jedan ventilator da izvla i kroz taj dimnjak i zapalia neku krpu ili neato gumeno. I nakon pola sata-sat pokucaa komaiji iznad i ispod i pitaa da li kod njig neato gori, tj. da li iata osjete :rasta:
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Zapaliu hrpu onih mirisljavih stapica. I iiu kod komainice da je pitam da li osea neki udan miris. :D Hvala svima na savetima.

sep 2015.

Budite oprezni sa tim rupama :) Ok je rjeaenje odvesti miris iz prostorije ali rupa mora biti tvoja i samo tvoja. Iz razloga ato e vent nabiti miris u cijevi ili sl a izai e tamo gdje mu je najlakae. Ako je bli~i izlaz kod komainice u kuhinji nego na izlazu vani ... lako mogue da komainici smrdi trava u kuhinji ili kupatilu ... a to je onda problem vlasniku grow-a. Stoga,oprezno s rupama ;)
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

@VenloNL sla~el se da bi to idealno bilo, ali na~alost nije izvodljivo. Taj od~ak slu~i samo kao od~ak i nije povezan sa kuhinjskom ventilacijom, barem ne koliko sam mogla da utvrdim. I joa planiram da pre nego ato pustim vazduh u od~ak propustim ga kroz carbon filter. I nadam se da e to biti dovoljno. Mislim da je rizik isti kao da mi crevo ide kroz prozor, jer bi onda isto ulazio komainici u stan ako bi otvorila prozor. a mo~da i drugim stanovima na gornjem spratu ako bi se to airilo. Tako da je mo~da ovo i manji rizik.
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Pitanje: Koliko je pametno dati adresu stanovanja da mi isporu e opremu za gajenje? Iskreno, otiala bih i uzela sve sama, ali mislim da bi mi bilo malo preteako da ponesem na etvrti sprat. Posebno jer zemlja dolazi u pakovanju od 70L.
StipeZMAJ

sep 2015.

Zasto nebi mogla dat adresu da ti posalju opremu i zemlju za uzgoj cvijeca i povrca za tvoju mamu? (nigdje ne pise za sta je, a i da pise...nije ilegalno)
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

@Stipe ah, otkud znam ata sve mo~e da bude. Mislim, sigurno grow box ne uzimaju baa ljudi da gaje paradajz. mada mo~da. E sada, imam joa jedno pitanje. Ovo je kona no stiglo, i kona no sam (vei deo) sastavila. Ono ato me interesuje je, da li CoolTube trebam da pove~em sa "spoljnim" svetom i sa ulazne strane. Evo prilo~ene slike kako sada ovo izgleda, posto sam mislila da generalno vazduh iz boxa izlazi preko CT #UPDATE Mislim da ja ovo nisam dobro povezala. Na kutiji od ventilatora piae da treba da se postavi tako da ne uzima topao vazduh od sijalice preko sebe ve da ga "duva". A ja sam ga stavila u rupu od grow boxa da vu e topao vazduh preko creva iz CT-a
komsijin maliPOZNAVALAC

sep 2015.

Najbolja i mislim da je jedino ispravna varijanta ti je da ventilator vuce svez vazdu iz prostorije, "spoljnjeg sveta", duva kroz CT kako bi ohladio lampu i dalje kroz crevo ponovo u "spoljni svet". Sve ostale kombinacije su nula bodova.
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

@komsijin mali da li to zna i da mi onda treba i joa jedan ventilator koji bi izvla io vazduh? nevezano od CT, i tog ventilatora?
StipeZMAJ

sep 2015.

Neki stavljaju posebno, neki samo jedan vent za sve :) Ako ti odgovara temperatura, stavi samo turbinu na ct i to je to. Nek tera sve van.
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Sada malo testiram temperature, sa ovim sistemom da ventilator izvla i vazduh. Odprilike kada je sijalica na 600W temp je 30C. `to je mo~da malo previae za prazan box. Onda u da premestim ventilator, i stavim da duva u CT, pa u da vidim temperature. Nego samo ne znam kako da zaka im vent, sada sam ga nekako prika ina na rupu od grow tenta, ali je dosta te~ak da bih ga tako ostavila mislim.
komsijin maliPOZNAVALAC

sep 2015.

Ako ces da koristis vent koji gura svez spoljni vazduh kroz CT onda nemas drugo resenje nego da koristis dodatni vent za izvlacenje toplog vazduha iz tenta.
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

@komsijin mali A ata da radim kada budem imala problem sa mirisom, i eventualno potrebu za carbon filterom?
SuperflyAMBASADOR

sep 2015.

A uzmea karbon filter ili dva ...moj frend ima viae od tebe i niata se nije osjea ak i kad je cvejtalo ovo ljeto sad mu je drugi po e cvjetati grow ve a imo je widow i amnesiu..kod sebe ...dodem kod njega uem u stan a esto sam jer smo si blizu i miriai po travi jer mi je otvorio sa frulom u rukama.. im smo ugasili frulu i otvrili prozor na 3 min nia se nije osje alo ili jako malo i to dok smo sjedili to no pored "aatora", ja nisam expert ali po ovom ato si napisala da nisi slu ajno naopako ventilator stavila? Mislim odista nisam expert nego se baziram na ato si napisala ali mislim da mora sve toplo a pogotovo vru zrak koji se formira oko lampe mora evakuirati da nisu previsoke temperature...a ato se nabavke tie isto si u pravu ne uzimaju se grow boxovi za povr e ne isplati se, to je jedna status quo situacija ali i za drugi topic Peace....& happy grow :)
komsijin maliPOZNAVALAC

sep 2015.

Taj vent koji si dobila u paketu je namenjen za hladjenje CT-a, a ne tenta (preslab je) tako da ti za izvlacenje toplog vazduha iz tenta treba dodatno jos i turbina koja se montira skroz gore. Tu turbinu povezes sa karbon filterom i to ti je to. Karbon filter mozes da stavis ispred turbine pa da i njega montiras gore, ili mozes karbon filte da izbacis izvan tenta kao sto ja radim i onda ga naravno montiras iza turbine.
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

Hvala vam na pomoi :rolleyes: Evo trenutnog setup-a kao slike, da ne bih pisala mislim da je ovako preglednije (uprkos mom skill-u u paintu :makaze:) Ventilator ima protok vazduha od 280 m3/h, ne razumem se posebno ali gledajui druge ne bih rekla da preterano slab. Mislim da sam negde itala da fan treba da ima mogunost da "isprazni" box za 5 minuta, a ja imam recimo 2 m3, i ovaj bi trebao da je dovoljan. I ovde je sada problem ato nemam nikakav ventilator koji izvla i vazduh iz box-a Moja pitanja su sledea: 1. ako bih uradila sledee neato ovako: Da li bi ovo bilo zadovoljavajue? 2. Da li bi mi trenutna postavka, sa slike 1, bila dovoljna za prve 2-3 nedelje dok ne organizujem ovo ostalo? Situacija sa jednim izlazom bi mi bila idealna, jer bih onda sve to mogla da preusmerim u od~ak. Ako bih imala 2 izlaza (1 za box i 1 za CT) onda bi eventualno jedan morao u sobu da izduvava.
komsijin maliPOZNAVALAC

sep 2015.

Nije ti dobra postavka. Onaj dole intake fan premesti gore da izvlaci vruc vazduh iz tenta, a mesto na kojem je trenutno montiran ostavi prazno i imaces pasivan ulaz vazduha koji je sasvim dovoljan za sve faze uzgoja. Vruc vazduh koji ti dolazi iz CT-a preusmeri na bocni otvor koji ti po ovoj tvojoj postavci nije u upotrebi, a njegova namena i jeste za odvodjenje vruceg vazduha sa CT-a.
dragan1985POZNAVALAC

sep 2015.

Stavi posebno vent za ct i posebno za tent! I na onom za tent namontiras karbon filter jer ti na onom za ct ne treba karbonac ak ti zrak uzima iz prostorije samo moras da pazis da imas ct dobro fiksovan na spojima gdje ide cjev , da ti nebi zrak uzimo iz tenta!!
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

@dragan1985 Da, to je i meni palo na pamet, tako bi mi trebao samo jedan carbom filter. Meutim, kako imam jedan izlaz u od~ak koji planiram da koristim kao odvod vazduha morau da smislim kako u onda ta dva izlaza da namontiram na jedan od~ak. Tra~ila sam neke "spojnice" ili kako se ve te cevi zovu, koje bi imale 2u1 ali nisam imala sree. U svakom slu aju to u da reaavam kada budem imala problem sa mirisem. Sada sam uradila ovako: (obeavam da viae neu crtati u paintu :oops:) Uglavnom, na CT nema ventilatora. Izgleda da je prirodno povla enje vazduha iz od~aka dovoljno da hladi CT. Kada sam testirala temperature gotovo su mi iste bile da li sam imala ventilator na tom sistemu ili ne. A sada sam ovaj vent stavila da izvla i vazduh iz boxa. Na~alost, taj vazduh ide direktno u sobu, ato mo~da i nije najsrenije reaenje, ali za prvi period e raditi. I sa ovim sistemom temperatura (praznog) boxa je oko 27C. I nisam sigurna da i mogu da postignem neato ni~u temperaturu ako je u sobi tipa 22-23C.
dragan1985POZNAVALAC

sep 2015.

Možes spojit obe cjevi skupa sa spojem Y imas ga u trgovinama al obavezno poslije venta sto ti izvlači iz tenta! Za ct nabavi vent vko 125 taman stane u cjev košta jedno 18-20 € vriča, i spojiš kak imas sad nacrtano!!
StipeZMAJ

sep 2015.

4 stranice tipkanja za pitanje koje se rijesi u 3 minute. Neda mi se ni citat ponovo sve, pa cu bit kratak. Sta ce ti CT bez ventilacije? To nije CT onda i nepotrebno je tamo. Ako vec mozes ohladit box bez ct-a nemoj ga ni stavljat. Stavi normalan reflektor i imat ces vise lumena nego sa ct-om. Ako vec zelis koristit CT onda stavi turbinu da izvlaci zrak iz boxa kroz ct i rijesila si 2 muhe jednim udarcem. Izmjenu zraka moras imat u boxu, sa ct-om ili bez njega.
BladerZMAJ

sep 2015.

Evo jedno brzo isto da potvrdim sumnje.... zna i imam hps 250 wata :smoke: , box 60*60*160 je taman za to? A da li bi puno svjetla gubio kad bi stavio 1*1*2 metra box ali samo jednu biljku s kojom nebi popunio sve nego isto jer imam box, a biljku bi napravio veli ine za box 60*60 cm. Ne znam da li sam jasan...:joint2:
Space_LuluLEGENDA

sep 2015.

@dragan1985 Hvala ti, nisam bila sigurna kako se ta spojnica zove. @Stipe CoolTube je povezan na od~ak, koji ima "prirodno" povla enje vazduha. Tako da iako nema aktivan ventilator, ima ovo pasivno povla enje koje je izgleda dovoljno. Sumjam da bi bez toga bile iste temperature, poato aluflex koji vodi do od~aka bude poprili no topao. @Blader moji, neiskusan, savet bi bio da u tom veem boxu, od kartona napravia samo zidove manjeg boxa. Iskoristia sve ato imas u starom, a zidovi manjeg da ti slu~e samo da spre e nepotrebno rasipanje svetlosti.
BladerZMAJ

sep 2015.

Vidia ak i nije loaa ideja. Malo knaufom ogradim bijelim... vidit u.
SuperflyAMBASADOR

sep 2015.

Da ne otvaram poseban topic, mene isto najviae zabrinjava toplina i mogunost samozapaljenja instalacije kad nisam u kui a odem u 7h15 do 17h me nema radnim dano, ~elim biti hebeno siguran da ne e bit hot spotova jer bi mi onda stvarno bila skuplja pita nego tepsija...:(....ima li netko iskustva da je u zadnji as sprej io opasno pregrijavanje ili sli no?... isto skupljam iskustva da mi prvi grow ne postane roatiljada..thx svima..:rasta: edit skoro napisah "samozapljene instalacije ":D
1310ZMAJ

sep 2015.

najsigurnije bi bilo pozvati strujica, posebni osigurac i kabl za klimu dovesti do box-a, silikonski vodici za povezivanje balasta i lampe, kvalitetni ventilatori s regulacijom brzine, termostat. to je za toplinu a treba i vlagu rijesit ( tamara ima zgodno rijesenje )
SuperflyAMBASADOR

sep 2015.

Hvala 1310...ovo sa strjiem je super ideja , imam jednog bratia koji duvka malo a ne pria niata i baa se bavi strujom..osigurai itd...joa samo retori ko pitanje LED daje "hladno svijetlo" jel tako mislim u temp. celzijusa...?....nemam 2 much mjesta i idealna mi se kombo tie imat 2 boxa u kojoj bi 4 vegala a u veoj 4 bloomale ak se tak izraziti mogu....po eo mi se oformljivati plan napokon u glavi pomalo....za mene samoga bi i 2 bilkjoze u bloomu i 2 u vegu dosta bile brijem jer malo donacija a drugo sve za mene osobno da nikad viae ne moram plaati i ekati a mo~da bude i legalizirano ako u R.Hrv dozvole da i lje enje od Horsa (sada sam 17+godina apstinencije) mogao bih re i da sam izlje en i to odista kanabisom....kad sam se lje il u zatvorenom u Vinogradskoj medicinske tehni are ni Sakomana nije smetalo da duvamo naprotiv, bolje to od apaurina i leponexa...ali o tom potom....isto tako mogu rei onda da me redovna konzumacija trave dr~i dalje od horsa i alkohola o da bijah i alkos ali davno...sve je "popoeglala2....ta divna biljka :banana_rasta::D:rasta:
1310ZMAJ

okt 2015.

@Superfly 2 box-a i berba svakih cca 2 mjeseca. vegam pod stolom inace,kemijam s kartonskim kutijama ili kao Pow. prekrijem bocno biljku i lampu zastitom za sajbe i oko stola deke,guse svijetlo a ima zraka,sad vegam u box-u i imam problema s vlagom, big problem lisce se frce, tri venta,rucnik, 5 carapa i posude s vodom, suho i dalje. rijesit cu i to. dilerska bratja ne pusta olako, ne kupujem vise od godinu al se jave, ostave broj, ha ha, evo im prosti prst, za koji dan uplacujem prvu donaciju ovom klubu,sad ima i za to. sto da ti kazem? guraj ovo,super je, sanatorij doma, lijeci sve ovisnosti al se zakacis za uzgoj. ako je za tvoje potrebe, smanji kolicinu, 1-2 u cvatu konstantno, kaj ce ti vise. jedini savjet. mentor. znaju sve. o led rasvjeti neznam nic. aha jos i ovo moj mentor veli: mali box, veliki problem, veliki box mali problem. ma kreni jablane kreni, ucis uz put, mladi smo dok se tako osjecamo!
xcxAMBASADOR

okt 2015.

Da posudim temu od @Space_Lulu, planiram uzeti 90x90x180 grow tent i galaxyhydro od 300w, da li je to dovoljno?

okt 2015.

za sta dovoljno. za uzgoj jeste al zavisi koliko komada planiras tako da si ostao nedorecen i pitanje je prakticno spam teme, podrazumeva se da je grow tent sa rasvetom dovoljan za uzgoj, kog bi ga inace pravili i prodavali, neces drzati cipele u njemu
xcxAMBASADOR

okt 2015.

Pošto ne pričamo o cipelama, zanima me da li je taj LED dovoljan za normalan, zdravi uzgoj 4-5 biljaka u šatoru navedenih dimenzija. Hvala unaprijed na odgovoru. Edit: specifikacije LED-a Why choose us? 1. High power 3w Branded Epileds to ensure the Par Value. Energy saving, environmental friendly and high brightness 2. Professional light proportion with best ratio of red ray and blue ray, providing better light environment for plants growth and improving the growth speed and output of plants. 3. Including IR(infrared) with the function of stimulating cell division and increasing the yield. ( not so brighter than other leds, but it's normal and not quality problem) 4. UL approved Fans, high quality IC, well designed fan blades, anti-noise, powerful cooling performance ensured, lifespan extended 5. 9 band: 430~440nm, 450~460nm, 610~615nm, 620~630nm, 650~660nm, white, IR(730nm) , UV 380~400nm, 470nm 6.Revolutionary Heat Aluminium PCB, Run 80% cooler than high intensity discharge (HID) lights long life time, 7.Zener, works as capacitor, protect the light keep working if there’s one LED out of work. Product info: Size:308*208*60mm View Angle of LEDs: 90°and 120°mixed Worldwide Voltage: AC85~265V Frequency: 50/60 HZ Certificates: CE, ROHS, FCC Spectrum of Light : Vegetated Stage - 430-475nm, 620-630nm, 660nm and White Spectrum of Light: Growth & Bloom - 430-475nm, 620-630nm, 660nm, 730nm and White Working Environment: -20℃~ 40℃
BinatonePOZNAVALAC

okt 2015.

Pc grow box. Sjeme domae. 2 venta 12cm, unutra/van. Vege zamisljen 3x 23w cfl, plavkasto, A cvjetanje 2x 32w cfl , crvenkasto. Zanima me hoe li to biti dovoljno rasvjete? Box je predviden za 1 , evwntualno 2 biljke.

okt 2015.

To je ok za pc box u cvijetanju izbacis jednu plavu i ubacis jos jednu crvenu.
tman19ENTUZIJASTA

okt 2015.

Oprostite ako postam na krivom mjestu,ali zanima me koliko biljaka stavit u box 60x60x160? Mislim koliko je najbolje 1 ili 2 ako je svijetlo 250w?

okt 2015.

jedna. ;)

okt 2015.

premestite negde pitanje naduvan sam od kreme za hemoroide, jel prodaje ko boks za 250 hps? i koja cena bi bila> placam tamo 11og sledeceg meseca. nadam se razumnoj ceni znaci boks me zanima smao. poz i svako dobro
xcxAMBASADOR

okt 2015.

Sada si me @Barbarossa uplaaio, ja sam mislio u svoj 90x90 box sa 600w led staviti 4-5 biljaka :confused:

okt 2015.

90 x 90 nije isto kao i 60 x 60 i 250w nije isto ato i 600w. Mada, za LED ti niata ne mogu savetovati jer ne znam. :)
sadx1POZNAVALAC

nov 2015.

Mene zanima koje svijetlo bi mi preporucili za pc grow box od 60 cm
StipeZMAJ

nov 2015.

60x60 150W hps. moze cak i 250W uz bolju ventilaciju
tman19ENTUZIJASTA

jul 2016.

Bump na ovaj thread. Ako imam box 60x60x160 cm i planiram staviti Speedy Chile od Royal Queen Seedsa na Hps 250 w s cooltubeom. Koliko da ih stavim u toliki box posto su fast flowering? Koja velicina saksije bi bila optimalna da se box popuni u visinu? Koji trening i koliko duga veg faza? Ako je moguce molim vas pogledajte specifikacije straina prije odgovora...Prosla biljoza WW je bila visoka svega 60 cm a mislim da s ovom opremom mogu imati viae uroda ako znam sta radim.
StipeZMAJ

jul 2016.

Jednu ili max 2 biljke. Vegetiraj dokle ti pase dok ne popuni jedan dio boxa, pa na cvjetanje. Daj svakoj barem 12-15L cca sa dobrom zemljom. Treninge i vege fazu ces odredit kako ti biljka raste. Ak ides sa jednom biljkom, ja bi vjerojatno napravio 2 topiranja pa vidio kako se ponasa.
suvoborENTUZIJASTA

avg 2016.

drugari imam pitanje. imam 3 automatika u indooru, preneti sa outdoora zbog objektivnih razloga. tek ovako. u cvetanju su 20ak dana, uradjen dobar LST, grow box je dimenzija 40x60x150cm. spakovale su se njih 3 nekako. e ovako. svetlo je 150w hps son t philips, nema CT, na 20-25cm je od vrhova, za ventilaciju sam iskoristio vent od sobne grejalice one male da izbacuje vazduh na vrhu, isto tako jedna ubacuje vazduh u dnu i duva po biljkama. temperatura vazduha u visini vrhova sa strane mereno 29c, direkt ispod lapmpe na vrhovima 45c ali kad stavim ruku nije prevruce. nocu temperatura ne pada ispod 20c. dajte ako sam negde pogresio dajte savet sta i kako.
StipeZMAJ

avg 2016.

Stavi neki vent da ti puse po vrhovima i ohladi malo tu fokalnu temp. Mozes i ispuh malo pojacat, iako 29 nije pre lose.
suvoborENTUZIJASTA

avg 2016.

kako da ohladim fokalnu temperaturu? prvi mi je indoor nisam neki strucnjak. a ovaj sto ubacuje vazduh duva bas po vrhovima biljaka, talasaju se milina jedna :))
StipeZMAJ

avg 2016.

Ajde probaj oba ventilatora stavit kao ispuh pa vidi da li ti je pomoglo. I jos jedan vent unutra da hladi krosnju ispod lampe. Pa fokalna temp. je temp ispod lampe u razini biljaka.

feb 2018.

Da li mogu stati 2 biljcice u tent od 40x40x130?

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se