VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojDiY-mini klima za box u 5 kratkih koraka
LEGACY

DiY-mini klima za box u 5 kratkih koraka

64 odgovora7,709 pregleda
bulldogSplitAMBASADOR

jun 2015.

Potreban materijal : - limena kantica od kafe ( kod mene je 200g ) - mrezica - pc ventilator - adapter - 3-4 vide Potreban alat : - busilica - svrdlo 6-8 mm - silikon/glue gun/superljepilo - skalper KORAK PRVI pronaci kanticu kafe na 3-5 cm od dna probusiti 10tak rupica KORAK DRUGI mrezicu izrezati na dimenzije kutijice i postaviti vide malo iznad rupica KORAK TRECI -izrezati skalperom poklopac na velicinu ventilatora - zeljepiti ventilator silikonom/glue gun/super ljepilom,paziti da zrak izbacijeiz kutijice ne ubacuje - spojiti vent na adapter..crna na crnu,crvena na crvenu.. KORAK CETVRTI - ubaciti led-jos bolje suhi led KORAK PETI -sve pospajati i gledati kako temperatura pada - nakon 5min
Don SensiPOZNAVALAC

jun 2015.

Odli no :clap::
BizzzoZMAJ

jun 2015.

Da bi rije rekao. Po PS-u. :respect:
t@maraZMAJ

jun 2015.

Stvarno toliko jednostavno da ak i sama mogu to napraviti,a prakti no i korisno...ma super :clap::

jun 2015.

Potpuno se sla~em sa komentarima ekipe:clap:::clap::
bulldogSplitAMBASADOR

jun 2015.

vise sam vrimena izgubija postajuci slike nego na izradu :)
StipeZMAJ

jun 2015.

Pohvale za tutorial :) Ono kaj mene zanima je, kolko to stvarno moze ohladit box i kolko dugo traje jedno punjenje :)

jun 2015.

odli no :clap::
t@maraZMAJ

jun 2015.

Da,upravo i mene zanima ovo ata i Stipe pita. Ajde kada istestiraa pa nas obavijesti. Ili mo~da bi se to moglo izvesti i sa nekom termosicom umjesto aae pa da du~e traje :)
bulldogSplitAMBASADOR

jun 2015.

meni u boksu za najvrucjih dana drzi temp od 27C,topljenje leda sam malo usporija sa kuhinjskom soli al meni led nije problem imam frizider sa ledomatom 60 kockica na uru,tako da nisam nikako pratija tocno u min koliko mu treba da se otopi,ja samo ubacujem kad primjetim da se topi:) moze se umisto limenke od kave,iskoristit oni mini hladnjak-torbica(samo onda vent upuhuje zrak koji izlazi na drugu rupu recimo sa kolinom fi 110 ) onda led duze traje,a mogu se i zaleene boce koristit/ice-packovi.. kod mene je mali box 50*50*70 pa mali frizer lako odrzava temp,naravno vent je spojen na potenciometar pa tako odreujem jacinu hlaenja i brzinu topljenja leda..naravno svaki dan dobijen inspiraciju za nove detalje..jutros dok sam bija u iru sa pasima vidija sam jednu mladu mamu kako minja pelene bebi i naravno meni odma ideja padne napamet..ja ko ja besramnik odma do zene i zamolin je jednu pelenu,naravno da mi je dala sa velikim upitnikom povise glave :) dakle u pelenama postoji hidrogel u prasini zamisan sa pamukom koji vuce i drzi vlagu..rastavija sam pelenu,sakupija pamuk i stavija u zip vrecicu,napunija vodom i zaledija..daklem napravio sam home made ice pack kojemu treba malo manje od 2 sata da se otopi i sta je najbolje od svega nema otpadne vode :) naravno vec box zahtjeva veci frizer koji se moze napravit od prenosnog plasticnog hladnjaka(kojim hladimo pive na vrucim danima na plazi)
FroggyLEGENDA

jun 2015.

Dobro je ovo.. Samo mislim da onda i poveava vlagu a to mi nikako ne paae u cvjetanju..
bulldogSplitAMBASADOR

jun 2015.

prepostavljam da podize vlagu..ja sam stavija malo jaci vent za moj boks tako da mi vlaga stoji na nekih 30 % i muku sam mucija da je povecam u vegetaciji..sad sam usa u 3 tjedan cvjetanja pa mi to odgovara iako nije idealna ;)

jun 2015.

estitke na tutorialu. Da se nadove~em na temu, ovako je kod mene rijeaeno hlaenje. Pasivan upuh a u kutiju ubacin bocu leda, ovisno o temperaturi ili boca od 1,5L ili 5L leda. Cijev je provu ena da hladi zemlju i korjen i odr~ava je na oko 24 stupnja dok je u prostoru od 30-33 i sve pet. Joa jedna stvar, boca leda se orosi i kupi vlagu tako da je u box-u oko 40%. Jedna boca od 5L le dosta za otprilike 5-7 sati hlaenja. Sorry ako spaman, princip je isti sve su ostalo nijanse.
BizzzoZMAJ

jun 2015.

Momci. Iz posta u post ova tema dolazi do faze gdje stvarno mozda i ima smisla ovako nesto napraviti. Kada bi se to nesto sto gladi moralo mjenjati svakih 3 sata u perodima najvee vrucine se moze pomoci. A to je ono najbitnije. Ne przi vani stalno 38. Svaka cast!
mingAMBASADOR

jan 2016.

Obo~avam DIY tako da @bulldogSplit i @Pantagan svaka ast. Postavlja se pitanje isplativosti jer da bi se dobilo led u ljetnim mjesecima potrebno je dosta elektri ne energije. Mo~da bi radila posao i zaleena flaaa vode u box-u, da li je ko probao?
roki123LEGENDA

jun 2016.

flasa drzi jako kratko i bas ne spusta nesto

jun 2016.

Ni boca leda od 5 L ne mo~e bitno ohladit cijeli box, kako piae u mom prethodnom postu, namjeateno je da primarno hladi zemlju i korjen a ne kompletan box. Ambijentalna temperatura i mo~e bit malo viaa ako se korjen odr~ava na nekoj za njega normalnoj temperaturi. Ovako je meni bilo spojeno u boxu i zemlja je bila na oko 24-25 c. :respect:

feb 2017.

Svaka ast na ideji.... BRAVO!!!
StipaZMAJ

jun 2017.

Znaci trazim po stranim forumima vec dva dana kako da spustim temperaturu posto je vani pocelo prziti i sve su neke polovicne ideje i slike. Nista sto bi mi stvarno pomoglo bar malo. Onda se sjetim da sam clan vutra orga i da sam prvo trebao ovdje traziti i ne gubiti vrijeme. Svaka cast na postovima, kad zagusti balkanski inzinjerig je najbolji...:respect:
MojizborPOZNAVALAC

jun 2017.

hVHq7IKQdyM

sep 2017.

Pozdrav momci. Svaka cast na hladenju. ja imam pokretnu klimu zauzima malo prostora.... sto mislite jel bi ona mogla hladit box od 3 metara kvadratna? Da opisem malo tu klimu. Dakle ima zapremninu od 8 litara i moze ic i led nutra jacina joj je 60w
Chilliman420AMBASADOR

sep 2017.

Prijatelju bacas na komercijalu s ovim pitanjem, za osobne potrebe ti nisu potrebna 3 metra kvadratna...

sep 2017.

U prostoru su 4 biljcice i prostor nije iskoristen u potpunosti i nema nikakvu klimatizaciju, samo jedan ventilator i temperatura je preko 32 pa me zanima dali bi klima odradila posa
Chilliman420AMBASADOR

sep 2017.

Uredu ako je tako... mozes li dati vise informacija o prenosnoj klimi? Dali te zanima diy rjesenje?
Chilliman420AMBASADOR

sep 2017.

Na kutiji izbusiti 2 rupe, jednu za vent fi 150, a drugu za koljeno fi120, unutra ubacis "blok" leda koji si prethodno zamrznio u nekom lavoru ili slicnoj posudi, vent puse po ledu i hladni zrak tera kroz koljeno van, moze hladiti tvoj boks bez problema, isprobano...

sep 2017.

Mo~ete i kroz ep ubacivati led. rsHsCw_Zv8g Mo~ete isto sli nosti ovo i samo crijevo u box staviti, ako vam je prepun box. K3i3CnBP9XE

sep 2017.

To ti zavisi od zapremine, ne od kvadrature. Kolika je visina boxa? 3 kvadrata su taman kako treba, za licnu upotrebu. Za manje boxove i malo ljenije clanove ovo je zakon. Sve sto treba uraditi jeste, da se skine poklopac i montira u box. Ako hocete da hladi, morate ga prikljuciti na 12V DC :) Nema leda, nema povecanja vlage, nema bespotrebnog otvaranja boxa radi ubacivanja nove ture leda, a citav hladnjak se kupi za 15ak eura, polovan. Moze i nov za te pare, ali je los kvalitet, pa samim tim i hladjenje nije sjajno.
hazeriZMAJ

sep 2017.

Dapace druze...sto vise mjesta manje problema.Ja sam growao u cetri kvadrata satora.Milina..imao sam u satoru stolicu,sjedio i uzivo medu biljkama;):thumb: https://www.vutra.org/threads/automati-mephisto-genetics-by-hazeri-drugi-dio.15990
vojkaENTUZIJASTA

mar 2019.

nisam skapirao, sta je ovo na slici? i kako sljaka ako nema leda, vode a skine se i poklopac?

mar 2019.

Transportni frizider kojem se uredjaj za hladjenje nalazi na poklopcu i radi na akumulator ili adapter sa 220V na 12V. Poklopac se skine, jer nam ostali dio ne treba i ubaci u box da obara temperaturu ako sijalica pregrijava. Treba ga montirati na vrh boxa da ohladjeni vazduh pada prema dnu Dobar je za male boxeve, u vecim nije od koristi, jer nema veliki kapacitet hladjenja.
vojkaENTUZIJASTA

mar 2019.

aha, e pa mene zanima neko resenje, ako nije problem da to izlozim i ovde, posto sam vec zapoceo temu, 1,5x1,5x2 box, 600w, po letnjem vremenu, izolovan box ali u neizolovanom potkrovlju? ako neko ima iskustva, bi li tu zavrsio posao neki od onih rashladjivaca, posto je on jedino mali potrosac? za temerature od recimo 40ak, posto najavljuju paklenu prolecno letnju sezonu? mislim da sam sam sebi odgovorio, ali nada umire poslednja :D

mar 2019.

Nece ti ovaj posluziti za toliki box, sigurno. Jedino te mobilna klima spasava.

mar 2019.

Ma ni klima fiksna od 3kW ga ne spasava u neizoliranom potkrovlju.Pokretna mozda sa izolacijom od 20 cm najmanje.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se