VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojVodic za pocetnike
LEGACY

Vodic za pocetnike

770 odgovora109,148 pregleda
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

Desilo se ono sto se desilo i mnogi postovi su izgubljeni ali idemo dalje u nove pobede.Postojala je jedna moja tema u kojoj sam pokusao sto jednostavnije da opisem nachin za unutrasnji uzgoj svima nama drage biljke,ali su i ti postovi izgubljeni pa cu evo napisati opet nesto na tu temu ako nekog zanima! Unapred molim sve one koji imaju neka pitanja da prvo pretraze malo forum jer odgovor mozda vec postoji i da se za svako novo pitanje ne otvara nova tema posto ce forum tako postati veoma nepregledan! Hvala!
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

KLIJANJE Da naglasim samo to da je ovo jedan od mnogih nachina i ne tvrdim da je naj bolji ali ja ga koristim pa iz iskustva sa njim mogu da kazem da do sada nisam imao problema. Chasu od jogurta probusimo pri dnu i napunimo je humusom ,najbolje onim kupovnim posto je taj donekle ochiscen od nekih stetochina koje se mogu naci u humusu ili zemlji iz baste a te stetochine(crvici,paraziti,mikroorganizmi,fungus,...)su opasne po biljku pogotovo dok je mlada.Chasu punimo do oko 1 cm od vrha.Zalijemo humus dobro vodom i sachekamo da visak vode izcuri kroz rupu na dnu.Semenku stavimo na humus,bez guranja u zemlju.Uzmemo parche krpe ili salvete savijemo 3-4 puta i stavimo preko semenke i jos malo zalijemo vodom da i krpa bude mokra.Sa alufolijom prekrijemo chasu ,stavimo chasu na neki tanjiric i ostavimo sve to na toplo mesto. Neko pravilo o tome kad ce semenka da nikne ne postoji ,meni se desavalo da klica krene posle 2 dana a chekao sam nekad i 2 nedelje.Naj bolje je sachekati 5-6 dana pa skinuti alufoliju i pazljivo podici krpu ,ako vidimo da je iz semenke krenula mala bela klica u zemlju onda smo na dobrom putu a ako ne onda vratimo,opet pazljivo sve na mesto i sachekamo jos koji dan.Sa vremena na vreme u toku klijanja trebamo proveriti vlaznost humusa,on treba da je vlazan ali ne preterano sto ce donekle sprechiti i rupa na chasi ali ni onda ne treba preterivati. Kada klica jednom krene u zemlju vreme je da skinemo foliju i krpu pa chasu sa biljchicom stavimo pod svetlo.Za pochetak je naj bolje pod neonku posto je ona sasvim dovoljna biljci u ovoj fazi a jache svetlo moze i da steti biljci.Na maloj stabljici ce se prvo pojaviti mali okrugli listovi i to je znak da je faza klijanja uspesno zavrsena! :D
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

DJUBRENJE,PRESADJIVANJE,VEGETATIVNI RAST Udaljenost neonke od biljke treba da je 3-4cm.Kako biljka raste potrebno je srazmerno podizati neonku.Ukoliko je svetlo previse udaljeno biljka ce se,u nameri da se priblizi svetlu,izduziti i imacemo dugo i tanko stablo biljke sto nije dobro jer se ono lako lomi i ne moze da nosi tezinu listova pa ce se krivit. Kada se posle onih malih oblih listova pojavi prvi par "rapavih" listova mozemo pocheti sa gnojenjem.Postoje mineralna djubriva-gnojiva za listanje i cvetanje.U pochetku naravno koristimo ono za listanje.Naj vazniji sastav gnojiva je N;P;K pored ovoga vazni su i mikroelementi.Kod min. gnojiva za listanje dominiraju N i K npr. N 25% P 10% K 21%,dok je za cvetanje veci sadrzaj P npr. N 10% P 40% K10%. Inache N(azot),P(fosfor) i K(kalijum). Posle desetak dana pod neonkom biljka bi trebala da je malo ojachala i korenov sistem bi trebao da je dovoljno razvijen da bi bez problema presadili biljku.Potrebna nam je saksija od 2 do 5litara i kvalitetnija zemlja,moze kupovna koja se koristi za paradajs a mozemo i sami napraviti mix kao u filmu koji zahvaljujuci Avramu mozete naci ovde na forumu. Napunimo saksiju zemljom ,pazljivo izvadimo biljku iz chase tako da humus ostane na korenju i sve to premestimo u vecu saksiju pa zalijemo vodom.Za zalivanje ja od pochetka koristim blagi rastvor hidrogen peroksida H2O2 koji za razliku od vode ima ekstra atom kiseonika.Na 1litar vode dodajem 0,5ml h2o2 od 35% ukoliko imate hidrogem od 3% onda na 1l vode dodajte 5ml h2o2.Osim sto je zalivanje ovim rastvorom dobar nachin za sprechavanje pojave fungusa tj. gljivichnih bolesti, ovaj rastvor kada dospe u zemlju oslobadja kiseonik iz sebe i pomaze disanje korena biljke sto sprechava truljenje korena.Ovim rastvorom se donekle znachi sprechavaju problemi koji nastaju kod preobilnog zalivanja. E sad kada smo presadili biljku vreme je da je stavimo pod neko ozbiljnije svetlo.To moze biti zivina sijalica ali je ona idealna samo za vegetativni rast,ili HPS tj. natrijumska sijalica koja je dobra i za cvetanje.Detaljnije o ovom necu pisati posto vec ima na forumu.Kao sto necu spomenuti ni to da dok je biljka pod neonkom svetlo je uvek ukljucheno(24/7), u vegetativnoj fazi period svetlo/mrak je 18/6 a u fazi cvetanja 12/12 :D
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

REZANJE Ukoliko smo ogranicheni velichinom grow box-a a zeleli bi da imamo vecu kolichinu kvalitetnih i dobro razvijenih cvetova(hedova) za konzumiranje, u toku vegetacije mozemo rezanjem formirati biljku tako da umesto jedne stabljike sa jednim glavnim vrhom ,dobijemo vise grmast oblik biljke sa vise vrhova. Posto se u box obichno nagura vise biljaka nego sto bi trebalo(bar ja imam tu losu naviku) svetlosni zraci de dospevaju do nizih cvetova pa se ti cvetovi na kraju ne razviju koliko bi trebali. Rezanje mozemo pocheti jos dok je biljka mlada ,znachi kada istera drugi par "rapavih" listova jednostavno presechemo stabljiku izmedju prvog i drugog para tih listova i to je to(rech je o "rapavim" listovima ,one oble ne rachunam!).Sada ce biljka isterati po jednu novu granu kod oba lista koja su ostala ,znachi imamo vec dva vrha,sad sachekamo da i ta dva vrha isteraju po dva para listova i opet porezemo stabljiku izmadju ta dva para,sad cemo vec imati 4 vrha.Ovo mozemo raditi sve dok ne odluchimo da pokrenemo cvetanje biljke i na ovaj nachin svi cvetovi ce biti pri vrhu biljke izlozeni sijalici i u mogucnosti da se dobro razvijaju.Postoji mogucnost da se ne reze bas posle svakog para listova vec da se ostavi 2,3,4...para listova pa tek onda reze ,tako ce se dobiti jos gusca biljka ali onda opet moramo paziti da previse ne guramo biljke jedno na drugu jer da bi svi cvetovi bili razvijeni potrebno je da svi dobijaju priblizno istu kolichinu svetlosti. Rezanjem biljke donekle usporavamo rast posto joj treba malo vremena da se oporavi i potera nove grane ali dobijamo na kolichini i kvalitetu cvetova.Rezanje radimo samo u vegetativnoj fazi rasta biljke!
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

CVETANJE Vegetativni rast bi trebao da traje oko 30 dana ali u zavisnosti od prostora u kojem gajimo ,on moze da traje i malo krace ili duze.Rachunajmo da ce biljka na kraju cvetanja biti otprilike duplo veca nego na pochetku cvetanja pa je lako izrachunati koliko cemo je pustiti da raste u veg. fazi. Cvetanje je u principu jednostavno izazvati,potrebno je rezim svetlo/mrak prebaciti na 12/12 umesto dosadasnjih 18/6 i promeniti gnojenje biljke,znachi koristimo gnojivo za cvetanje. Posle 10-14 dana na biljkama cemo primetiti male bele niti sto znachi da imamo srece i da je biljka zenka,ukoliko se pochnu pojavljivati male zelene vrecice(kuglice,jajasca..)u pitanju je muzjak i njega vadimo i bacamo u smece posto on nije dobar za pusenje a i ako ga ostavimo previse dugo u box-u oprasice nam zenke pa cemo imati hedove pune semenki. Cvetanje traje oko 50-60 dana,sve zavisi od sorte koju gajimo,a znak da je biljka spremna za berbu je to sto su nam hedovi lepi i veliki a male niti koje su do sad bile vecinom bele postale su vecinom smedje boje. BERBA,SUSENJE Stabljiku presechemo pri dnu biljke ,iznad korena ,makazicama odstranimo prvo velike listove a posle i male.Tako ochiscenu biljku okachimo naopachke na neko suvo i mrachno mesto i tako ostavimo desetak dana.Nemojmo biti nestrpljivi,prirodno susenje je najbolje i kvalitet hedova je veci. Kada se biljka osusi makazicama odsechemo hedove i vreme je za sjaj u ochima!!! :D KLONIRANJE Ukoliko nemamo vise semenki u toku vegetativne faze mozemo odseci jednu ili vise granchica sa biljke ,ove granchice umochimo u hormon za rast korena ,koji moze biti u obliku technosti ili praska a nabavlja se u bolje snabdevenim poljoprivrednim apotekama ili prodavnicama ,te tu granchicu stavimo u isto onako pripremljenu chasu sa humusom na dubinu oko3-4cm i stavimo tako pod neonku.Vazno je da zemlja bude sto chistija jer su klonovi osetljivi na gljivichne bolesti.Takodje vlaznost humusa treba da je veca u pochetku kao i temperatura.Posle 2 nedelje klonovi bi trebalo da se pochnu razvijati sto je znak da se korenov sistem razvio i mozemo nastaviti sa uzgojem kao i kod biljaka dobijenih iz semenki. To bi bilo to,ako imate nekih pitanja pitajte ,nadam se da sam nekome pomogao....SRETNO!!!
doomerLEGENDA

jun 2006.

Grucho ljepo si to objasnio, ako mozes molim te postaj sliku neke biljke u vegetativnoj fazi i tocno obiljezi gdje bi ju trebalo rezat, sto se tice obrezivanja da dobimo vise glavnih headova, thx
sallyISTRAŽIVAČ

jun 2006.

negdje sam skupila informaciju da se majka moze drzat za klonove i nakon sto rodi. jel to istina? ja bi svoju klonirala kad odradi svoje, al ti kazes da se klonira u vegetativnoj, pa sam u nedoumci..
doomerLEGENDA

jun 2006.

Mislim da se nemoze klonirat nakon sto rodi, zato se koriste neonke ili MH zarulje da se majka i po par godina drzi u vegetativnoj fazi, sorry ako sam u krivu :)
sallyISTRAŽIVAČ

jun 2006.

ajme. par godina u vegetativnoj fazi? uff, ne bi meni vrag dao mira, da znam da je zensko a ne dat joj da rodi :D
BaphometENTUZIJASTA

jun 2006.

Tako je,biljku se može samo klonirat u vegetativnoj fazi,a što se tièe toga da majku možemo imat i do par godina je isto taèno,ali ju trebamo uvijek držati na vegetaciji,jer ako jednom odcvata èe biti gotovo zato što je jedno godišnja biljka.
sallyISTRAŽIVAČ

jun 2006.

e pa kvragu onda. opet slijedi muka kad otkrijem 90% muskih biljaka pri slijedecem growu... a, dobro... :banana_tuzhna:

jun 2006.

evo dvije slike gdje bi trebalo rezati biljke,nadam se da ce nekom pomoci,pozdrav.!!
doomerLEGENDA

jun 2006.

Hvala, al nije mi bas jasno jer su biljke spigane :oops: ne razumijem gdje treba grrrr

jun 2006.

na prvoj slici ne mozes fulati,odrezes grancicu u sredini,a na drugoj slici ti je ta ista samo rezana dva puta.... :lol:
TripcoPOZNAVALAC

jun 2006.

Biljka se može relativno uspešno vratiti u veg. fazu posle cvetanja ako joj je ostalo barem 50% listova ponovnim prebacivanjem na 18/6 režim. Ali, takve biljke su veæ dosta iscrpljene i ne daju dobre klonove - veæina ih vrlo slabo napreduje, a i oni koji su malo bolji, kasnije slabo stvara cvetove. Meðutim, sasvim je izvesno da su neki ljudi uspeli da obnove energetski potencijal biljke. Nažalost, nije mi poznato kako.
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

Vracanje biljke iz faze cvetanja u vegetativnu sam pokusao ali bez uspeha tako da nista pametno ne mogu da kazem po tom pitanju. Kao sto se vec spomenulo drzanje biljke,za koju znamo da je zenka,u vegetativnoj fazi radi skidanja klonova sa nje je oproban i siguran nachin za reprodukciju biljke. Ukoliko imamo vise biljaka koje su u veg. fazi a ne znamo da li su muske ili zenske, skinemo klon sa svake biljke i obelezimo sa koje smo skinuli tako kada majke stavimo na cvetanje i saznamo kojeg su pola znacemo isto i za klonove. Slike o rezanju postojale su na forumu u nekim starim postovima ali to se izgubilo a ja nemam nista kod sebe pa evo ove slike koju je Happy face poslao malo sam je doradio.Mozemo rezati tu gde sam povukao liniju tako da ostaju dva lista obelezena sa 1 i 2 ili sachekamo malo da zaokruzeni vrh poraste pa ostavimo dva para listova-dva sprata. Inache kad rezemo nemojmo rezati odmah iznad listova koje ostavljamo nego sto vislje iznad tako da ostane mali patrljak od stabljike jer tako sigurno necemo ostetiti male pupoljke izmedju listova i stabljike iz kojih treba da izrastu novi vrhovi!
brendPOZNAVALAC

jun 2006.

Zanima me kakve su to kuglice za drenazu,cemu sluze i moze li ih nesto drugo zameniti?Jesu li obavezne?
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

Te kuglice se koriste kako bi se zemlja koju koristimo za unutrasnji uzgoj,uchinila sto idealnijom.Za to nisu dovoljne samo kuglice vec je u pitanju kompletan mix vise sastojaka koji ce dati idealnu zemlju koja je neophodna za dobar uzgoj! Dobra zemlja treba da ima dobru propustljivost,kako vode tako i vazduha,treba da je rastresita znachi da nije u grumenima nego sto sitnija.Vecinu dobrog mix-a chini humus(oko 70%),crna zemlja-oranica(10%),organsko gnojivo (10%),pesak(5%) i perlit(5%).Perlit spada u tu grupu kuglica ,a umesto njega se moze koristiti i izmrvljeni stiropor. Uf ,da ovo gore (sastav) sam napisao odprilike,moze se smanjiti kolichina humusa a dodati malo vise perlita,organsko gnojivo ne bi trebalo povecavati posto koliko je korisno moze i da bude stetno ako se preteruje a ni previse peska ne valja posto je on tezak pa ako ga ima puno zemlja ce da se brzo stvrdne gubeci time propustljivost ali pesak je dobar za drenazu... :wink:
brendPOZNAVALAC

jun 2006.

Stiropor moze da zameni kuglice?Jel moze stiropor umesto kuglica da se pomesa sa zemljom?
TripcoPOZNAVALAC

jun 2006.

Stiropor se jako mnogo koristi u cveæarskoj industriji u te svrhe. Gotovo svo cveæe koje dolazi iz Holandije ima u zemlji manje-više stiropora. Po meni je pesak bolja stvar, jer osim drenažne uloge, on i oštri koren, tj. potstièe razvoj korenskog sitema.

jun 2006.

da cuh i ja za stiropor. ali opet, gde u prirodi mozete naci stiropor??? zato, pesak. :) izvinjavam se sto upadam u pricu, ali hteo bih da pitam nesto. imam 2 biljcice male u saksiji jednoj maloj. imaju mozda 2 nedelje. znam da malo kasno sam ih stavio, bar po onome sto citah ovde. stoje na prozoru, u stvari jurim svetlo svuda po dvoristu. mada, svuda okolo su zgrade, tako da ga nema previse. pa cini mi se da odose nesto mnogo u visinu. imaju po 2 listica, tj. jedan par. videcu da stavim slike kada dodjem kuci. sta sada? kada da ih presadim? pozdrav. uzivajtye...
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

Pa dobro ,jeste da je pesak dobar za drenazu ali je po meni bolja kombinacija i peska i stiropora ili perlita.Pesak je sitan pa vremenom kako se biljka zaliva on se slegne i zemlja postaje tvrda i ne propusta vazduh i vodu.Naravno da stiropora nema u prirodi ali uzgoj u saksijama se razlikuje od uzgoja u prirodi,mi samo pokusavamo (nekada koristeci i ne bas prirodne stvari)da biljci stvorimo sto bolje uslove za unutrasnji uzgoj. Sto se tiche pitanja Lion Kinga -Ako ih mislis gajiti napolju presadi ih STO PRE ! Sa dve nedelje starosti bi trebale da su spremne za presadjivanje. :wink:

jun 2006.

jel se pesak i stiropor pomesaju sa zemljom, ili stave na dno saksije? hm...nisam razmisljao o tome da ih stavim napolje.. :? da nije kasno? sta mi je potrebno posle ako bi ih presadio napolje?
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

Sta tachno podrazumevas pod "zemljom"?Mislis li na humus ili bas zemlju iz baste? No nema veze najbolje je da koristis humus,koji treba da sachinjava najveci deo mixa,tu dodas malo peska i stiropora i sve to dobro izmesas,znachi ne samo na dno saksije. Ono za napolje sam samo ,kao, pitao jer nisi naveo gde nameravas da ih gajis,jeste malo sad vec kasno za napolju ali bi se razvile one i tamo samo nece imati dugu vegetativnu fazu pa nece ni porasti bas velike,mada ce biti vece nego ako ih nameravas gajiti u box-u samo napolju je veca opasnost da ih neko nadje a ako imas u blizini industrijske konoplje onda ce se i oprasiti pa ce biti pune semenki...
brendPOZNAVALAC

jun 2006.

Ja sam sjebao biljke sa humusom.Mislim da humus nije dobar jer je suvise sitan,brzo se stvrdne i ne propusta vodu kako treba,treset je najbolja vrsta zemlje,odlicno propusta vodu.E da sam ovo malo ranije znao sad bi nesto i imao u growboxu :roll:
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

Pa neznam...ja sam neko vreme gajio biljke u razlichitim mix-ovima ,kako bih nasao koji naj vise odgovara mojim biljkama i mix koji sam opisao u nekoj od prethodnih poruka (humus,crna zemlja,organsko gnojivo,pesak i perlit) su se pokazali veoma dobrim.Koristim ovo vec nekih 4-5 godina i nikakvih problema nisam imao.Inache uporedo sa ovim koristim i neki mix koji pravim uz pomoc kalifornijskih glista -chini mi se da sam o tome vec pisao... Pozdrav svima!
brendPOZNAVALAC

jun 2006.

Mislim da je mixovana zemlja koju ti pripremas dobra,ali ja sam koristio samo cist humus koji nikako ne valja kad se ne pomesa sa drugom zemljom.
GreenManAMBASADOR

jun 2006.

Ja sadim napolju ali nisam primetio da cist humus ne valja.Ove godine sam uzeo neki uvozni,duplo je skuplji od najskupljeg domaceg ali je zaista odlican.Zasad nemam problema.
brendPOZNAVALAC

jun 2006.

Moguce je da kvalitet igra glavnu ulogu,jer ovaj humus koji sam ja koristio za indoor uzgoj je bas loseg kvaliteta.Za par dana se strvdne i izgleda kao glina i vrlo tesko propusta vodu,a kad se osusi tvrd je kao beton,a drugo zalivanje skoro da i nije moguce.
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

Naravno da kvalitet igra glavnu ulogu ! Inache probajte sa nekim ekserom ili stapicem da promrdate zemlju u saksiji,znachi gurnete ekser u zemlju i malo mrdate levo-desno i tako na vise mesta da povrsina zemlje malo omeksa,pazljivo da ne ostetite koren biljke!Ovo raditi kada je zemlja suva,ostaviti posle tako par sati i zaliti. Dobro je svremena na vreme omesati na ovaj nachin zemlju jer se povecava propustljivost zemlje i podstiche razvoj korena. Isto se radi i kod vanjskog uzgoja,biljka bolje raste ako se u toku rasta okopa makar jednom a jos bolje 2-3 puta... :wink:
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Ahhh, vidjeh sliku bolje..... vidio sam i naravno sad kad sam poopio kaficu, tj. dosao sebi... :) zapalio jedan, i procitah opet... Ljudi nemate pojma koliko mi je drago da ovakav neki forum postoji... Nadam se da ima sekcija za donacije za forum itd itd.... elem, imam neke biljcice, ovo je prvi put da sam se ono zainatio, tj. da pustim do kraja, pa kud puklo da puklo.... i okacio sam slike na http://koki.members.epn.ba (Ne gledaj izgled jer sam predhodnu i sve izbrisao i napravio linkove i to nabrzaka samo radi slika :) ) Tek sad nabavljam neonku, do sada je bila po obicnom sijalicom (ono kad nema sunca), a preko dana, na prozoru gdje je pod suncem skoro citav dan.... Sad kad zavrsim sa postom odo' vidjeti za neonku gdje da kupim i one zezancije da je prikljucim u struju... Cijenim fakat bilo koji savjet, postaracu se da napravim vise slika tj. vise da ih okacim na stranicu, da vidite iz svih uglova sto se kaze, mislim da joj je sad vrijeme da se "reze" (uhh tesko mi reci to... :) ) inace nisam prije nikad je rezo pa zbog toga, visine je nekih 30cm, sta dalje ???? da odsjecem gdje??? to me malo zbunjuje, a ne bih da unistim biljku.... Hvala na svakom savjetu...
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

Vidim da ovo rezanje tesko kontaju ljudi pa sam pocheo da pravim slike o tome ali to ce malo da potraje posto necu jednu po jednu da stavljam jer ce uleteti mnoga pitanja pa kad zavrsim stavicu ih sve. Ukoliko imate razvijenu biljku sa 2,3,4...parova listova slobodno joj odrezite top-vrh,ostavljajuci vise spratova listova,za pochetak bice i tako ok, a za onaj nachin kako ja radim strpite se malo pa cu staviti slike...
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

Ne znam zasto ispada da se reze kao drvo ali evo tvoje slike sa mestima gde bi mogao rezati... Zapamti -rezanje usporava rast biljke! -rezanje ces odraditi bez problema jedino ako je biljka zdrava i jos je u vegetativnoj fazi! Zbog ovog drugog preporuchujem ti da razmislis hoces li pokusati prvo da presadis biljke,svaku u posebnu saksiju,pa ako to prodje bez problema onda rezati ili ces rezati pa posle presadjivati-NEMOJ rezati i presadjivati u istom periodu.Ja bih prvo presadio pa sachekao malo da vidim kako ce to proci pa posle rezao ali ti radi kako hoces... Vec sam napisao ali evo opet:to sto imas vise biljki u jednoj saksiji ce ti stvoriti mnoge probleme-ako ostavis ovako, biljke se nece moci normalno razvijati a ako ih presadis-postoji velika opasnost da presadjivanje ubije biljke! Ne znam sta da ti kazem...
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Ima li ikakve sanse da su dvije biljke u jednoj saksiji? Mislim hoce li rasti rega?...mislim opstati????
doomerLEGENDA

jun 2006.

Odvoji ih obavezno ako mozes, a mozda je jedna musko a jedna zensko pa odsjeci muskog tako je kod mene bilo.... A ako ih ostavis, bit ce ti celave tj. tamo gdje ce jedna razvit listove druga nece moci.. i tako..
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Jedno bezze glupo garant pitanje.... Kad ne bih rezao, ono nista, pustio da malo priroda radi, a ja pomagao malo, koliko bi moglo biti na jednoj stabljici na kraju???
BaphometENTUZIJASTA

jun 2006.

to ti je jako relativno
gruchoENTUZIJASTA

jun 2006.

Dal' pod suncem ili neonkom gledaj da ti biljke budu 18 sati pod svetlom a 6 sati u mraku,tako naravno dok mislis da ti rastu a kad se razviju i hoces da cvetaju 12 svetlo 12 mrak.....
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Pozdrav raji sa foruma.... evo konacno sam "okacio" slike, pa bih molio da strucniji pogledaju... mislim imam malo prostora u sobi (vidi se sve) montirao neonku (samo jednu :( ) i u vece saksije sam presadio sve i super do sad... Presadjivanje je bilo u subotu, a jutros slikanje...tako da su svjeze slike... elem, ja a i sigurno vecina nas previse stavljaju u box (ja ga nemam, ali isto sam "zgurao" sto vise sam mogao pod neonku...Mada me sad zezaju saksije, da li mogu biti u manjim saksijama, mislim da mi vise stane, jer ovako 4 mogu maksimala fino, ostalo je vec pretrpavanje tj. ne dobijaju sigurno dovoljno svjetlosti.. pa et ako neko iskusniji moze pogledati slike na http://koki.members.epn.ba i ukazati na eventualne greske. Inace jos uvijek drzim malu saksijicu sa 5-6 biljcica, i ima im jedno desetak cm, i odatle sam presadio sve u subotu i evo jutros se vec vide razlike izmedju onih koje su trenutno u maloj i ove u velikoj saksiji...(s tim da napomenem da sve biljke koje se nalaze u saksijama sam presadio iz najmanje koja se vidi na slici...) Izvinjavam se na peglanju... ali bi mi stvarno dobro dosla koja pametna od iskusnijih... Unaprijed hvala...
GreenManAMBASADOR

jun 2006.

Ili im stavi pravo svetlo,ili ih iznesi negde napolje da imaju sunca.Ovako ih samo mucis.
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Ma znam :( ali gdje vani, ono da zivim u kuci, ihh lakse bi mi bilo, ali sta sad????....jedino jos sto mogu, a to je da nabavim jos jednu neonku i da je uguram negdje u cosak (jer sve su tu), ja svakako i ne mislim sve da ce mi uspjeti do kraja, ali makar dvije :cry: Najveca je 30cm a ako si vidio onu malu saksijicu sa vise njih, to kontam ili dati haveru, ili ostaviti ih u vegetativnom stanju... i iz te male saksijice sam presadio u ove velike saksije u subotu, i vidi se razlika u velicini :) Jah' nisam spomenuo, one su preko dana na suncu (hvala bogu pa imam dobro osvjetljenu sobu ono dugo, ali jebe me vrijeme.... Jedino mi prostor dozvoljava da nabacim jos jednu neonku...i ono ganjanje sunca+neonka... .... iiii zaboravih opet, jesu li velike mi ove dvije saksije, mislim, jel bolje u manju ih staviti??? Ovako mi zauzima prostor, a necu u nju iako je velika da sadim dvije stabljike.... hvala na odgovoru... Respekt.... :respekt:
GreenManAMBASADOR

jun 2006.

Saksija nikad nije prevelika.Ali ni sa jos jednom neonkom nista neces uraditi.Vidis kako su tanke i izduzene?Traze svetlost.Ako uspes da odradis da procvetaju i da to privedes kraju nemoj ocekivati nista spektakularno.Posebno ce kolicinski da bude totalni debakl.Sunce,tj. svetlo,koje dobiju u sobi nije istog kvaliteta kao kad bi ih stavio napolje.
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Evo haveru, sad sam sletio na brzinu do radnje... i nasao sam kao reflektor mala cijalica unutra od 500W, ali prodavac mi je rekao da grije pravo (jer kad me je pitao za sta mi treba, rekoh ribice... :) ) Da dodam i to???? Mislim da je halogenka...tj. 100%, smeta li sta? hvala unaprijed
GreenManAMBASADOR

jun 2006.

Nece da smeta,moze samo da pomogne.Sto vise svetla im das to bolje.
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Super, samo sto sad moji u stanu ovdje kontaju da ce se zapaliti stan... smijesno majke mi.... jes' da grije, to jes'... ne znam jel pametno ga montirati???? mislim da nece planuti stan????
SLO-EraLEGENDA

jun 2006.

ako nisi bas u prilici iz prve nabaviti rasvetu...probaj barem slupati neki box...ili nesto slicno samo neka bude bele boje,kako bi reflektiralo svetlost.....Trenutno imas samo jednu neonku a biljke su u okruzenju tamnijih boja i ne bas sa mnogo svetlosti.. tako ces im dosta pomoci..
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Znaci da ne postavljam ovaj reflektor jel? ako sam te dobro razumio...? ja evo rat vodim ovdje sa svojima zbog reflektora (a nisam ga puno platio)... 10€ zato sam odmah nakon tvog posta odmah sletio i kupio (ima grejno tijelo, tako pise na kutiji i od 300W, ali ja se zaletio i odmah 500W uzeo...) i sad ratujem. Kaze stara da mora biti 1m udaljen sa svih strana... (tako stoji u uputsvtu) te da grije opasno.... sad ne znam sta mi je ciniti majke mi.... ne bih da mi propadne ovo malo... :cry:
GreenManAMBASADOR

jun 2006.

Ako znaju sta gajis a ne prave ti problem,onda ne treba da bude problema ni oko reflektora.Namesti ga nekako da nema nista u blizini i to je to.Pazi da ti ne sprzi biljke.
BaphometENTUZIJASTA

jun 2006.

Razdalja meðu lampu i vrhom biljke nek bude taka da èeš kod vrha bilke imat cca 28*C,lp.
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Znaju sta gajim i nije problem, samo se boje da ne bi se zapalilo... a reflektor je udaljen od biljaka sigurno 1m i napravio postolje za njega visine skoro 1m, i stavio sa strane... eh sad me to brine... mislim sto je sa strane... hoce li biljke se kriviti sad???? sad ih "udara" 500W halogenka+neonka... Poslacu nove slike, da vidite... samo me brine sto je reflektor sa strane a iznad biljaka je neonka (max 10cm udaljena od neonke, dok reflektor je oko 1m udaljen od biljaka.... pokusacu slike baciti na stranicu opet... hvala na odgovorima
BaphometENTUZIJASTA

jun 2006.

Da,biljke èu ti se izvijat prema svijetlu,nekako napravi reflektor iznad biljki i onda izmeri temp. pri vrhu bilke,kad èe bit oko 28*C je idealno oddaljen (reflektor) od (najvišeg) vrha biljke. Napravi na njega (reflektor) lanac na svakoj strani i objesi ga na strop,tako èeš moæi regulirat visinu i bolje èe bit biljkama jer èe svijetlo bit iznad njih i one se neèu izvijat. Sretno i lp. :wink:
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Znao sam... sviju mi mrtvih.... a u p.m Problem je sto je sam u stanu i to me jebe.... procitao sam na forumu svasta... i naravno naucio neke cake, ali ofirno je to, jer neko moze doci a stan mi je 46 kvad. (manji jebi ga :cry: ) to me muci pravo, ali skontacu nekako... mislim bez lanaca) nego cu ga na zid montirati i laganice dizati ono...kako rastu biljke...sad trenuto sa njim "glumim" sunce, jer ako ste pogledali slike, vidi se gdje je reflektor.... i njega u jutro ostavim na jednom, i u po dana prebacim na drugu stranu.... (privremeno dok ne skontam sta cu)... Jah' jutros ustao i naravno ni u WC nisam otisao, nego odmah prema biljkama, i vidim da na (ovoj "najjacoj") prvi donji listovi se osusili, ali gore je extra ono, samo prva dva dole lista, jeda sa jedne strane skroz se "sprcio" savio...dok ovaj jos je ravan, mada zut i on ce se saviti i sprciti... hocu li ih sam otkinuti ili da pustim da otpadnu sami???? hvala
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Bila je u vegetativnom stanju ima mjesec sigurno, ono bila desetak cm u vise saksija.... i ja prije par dana (subota eto.. presadio u vece saksije i razdvojio ih) i one su sad oko 40cm... nisu vece... imas slike na http://koki.members.epn.ba samo sto sam morao pogasiti svijetla dok sam slikao jer nista se onda ne vidi na slici :) sve bijelo...:) a i pod neonkom ima nekih slika, ali sam morao na aparatu smanjiti svijetlo da se vide.... inace bijelo sve na slici...
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Evo gdje ih drzim preko dana mislim kad sunce oko 11:00 izadje do jedno 17:00 onda ih prebacujem pod neonku i reflektor... Sto se tice svijetla, morao sam aparat podesiti na mracnije, inace slabo se vidi od sunca slika ....
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Evo ovdje se vide skoro sve biljke.... ovo je slikano u nedelju mislim... prije dva dana, vidi se gore manje cvjetova.... A ovo su jutrosnje slike... mislim iznenadio sam se pravo kad sam vidio koliko gore cvjetova ima..... :)
SLO-EraLEGENDA

jul 2006.

pa najlakse ces regulisati ph sa -Kalcijevijem karbonatom i sa druge strane -aotom.Oboje sigurno ima u poljuprivrednim zadrugama i nije skupo
growzillaISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Kupite pove alo, lupu, ru ni dje ji mikroskop. Poveanje je dovoljno i 30X. Ja ih provjeravam na listovima koji vire iz vrhova. Po injem provjeravati otprilike 6 tjedana nakon ato se poka~u prvi cvjetovi (period cvjetanja se ne ra una od trenutka kad je re~im svjetla 12/12 nego od pojavljivanja prvih ~enskih cvjetova). Odre~em vrhove ovisno o high-u kojeg ~elim. Orijentacija po dlacicama je neprecizna jer oni mogu promijeniti boju usljed mnogo toga.
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

prièali smo o tome veè i to je jedini pravi naèin kakao ugotoviti kad taèno je biljk azrela skroz za branje a pomaže i prije. Dovoljno èe bit veè poveèalo x8 koje koriste fotografi... ali èe vas skoro toliko izaèi žepni mikroskop-može i oni deèiji- u velikim diskontima se mogu nekad naè..
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Jesu li to pistili ili sto drugo ?
unknowerAMBASADOR

okt 2006.

to je ono belo sto vidis na cvetu i liscu...belo do pred kraj cvetanja jbg ne znam kako drugacije da ti objasnim,samo sto je slika iznad uvecana nekoliko puta
BaphometENTUZIJASTA

okt 2006.

trichomi ili trihociste (kristali,sladkor....)
BeyondLEGENDA

okt 2006.

Ako sam dobro razumio - biljka cijelo vrijeme (dok je nezrela za berbu) ima crne "trichome" kao što je na prvoj slièici, a kada poèinje sazrijevati onda ima "maglovite, mlijeène" "trichome", a to je moj cilj jer piše da je high onda "up/heady/energetic/rushy" :D , pa ako se još èeka s berbom onda su "Amber Trichome"?
unknowerAMBASADOR

okt 2006.

Prvo su providne- "ciste" Onda mutne - "oblacne,pocinju da gube bistrinu" Zatim pocinju da tamne - "dobijaju bakarnu boju" 4-ta slika je izmedju "mutnog" i "tamnog"
unknowerAMBASADOR

okt 2006.

Slike gledaj redosledom 1.Prozirni 2.Mlecni 4.Mlecni-Bakarni 3.Bakarni to je pravi redosled slika...a slika 4. pokazuje kada je najbolje vreme za berbu
BeyondLEGENDA

okt 2006.

Imam osjeæaj da bi mogo zajebati kod berbe jer budem možda zamijenio prozirne i mlijeène, a izgleda da mi bakrene nisu cilj.
growzillaISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Nije tesko, ne brini. Kada ces ih provjeravati, jasno se vidi razlika. Ako imas manje bakrenih (recimo, ~20-30%) onda imas taj energy high. Ako imas otprilike jednako bakrenih i ne bakrenih (~50%), onda definitivno beri. Ne mozes zamijeniti prozirne i mlijecne jer su prozirni u pocetku. Nakon 6 tjedana su vecinom mlijecni. Cim se pojave bakreni, onda vjerojatno vise niti nemas prozirnih (jer su sazrijeli u mlijecne).
BeyondLEGENDA

okt 2006.

Na prvoj slièici su crni, a piše da su prozirni, vjerojatno se valjda crna podloga iza njih vidi pa izgledaju crni? :?
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

možeju se naèi ti mikroskopi dobri a jeftini sa lampicom i dodatnim stajalom... nije to neka velika investicija jedan moj drug ima igraèku -ruèni mikroskop x 30 ali radi sasvim ok.Nažalost su lupe/pove3èala takodje skupa x8 skoro sva skuplja od mikroskopa :shock:
unknowerAMBASADOR

okt 2006.

Vazi bar za one koji su u Srbiji, lupe od nekoliko puta uvecanja (ne znam tacno) su kod Bugara i Rumuna na tezgama oko 300 dinara /3,5 eura. Cudo je to kod vas toliko skupo :shock:

okt 2006.

ja sam pocetnik :D nisam jos ni dovrsio box ... fale mi jos lampe :D ventilacija je pri kraju sjemenke su v ~epu :) ormar je pofarban :D zemlja , lampe and we have a liftoff a evo posto sam pocetnik pa cu postavit jedno pocetnicko pitanje da se bezze ne ljuti :D razmisljo sam o ovako stavit sjeme na klijanje : dakle stavim u gazu, natopim vodom zamotam ih unutra stavim u vrecicu "zapecatim" e sad dal da stavim sijalicu vulgaris 45w iznad toga da dobija toplinu ta 3 dana??
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Hehhee ma ne ljutim se ja haveru... hehehe Bože saèuvaj, za klijanje je najbolje da su one recimo na suncu (uhvati ovo malo sad što ima...) ili (ja sam koristio) HPS-ku, s tim što sam stavio to sve na lim koji nije puno grijao, gore je bilo kad sunce udari :), ako imas jos moguænosti, iskoristi odmah to radi sunca. Evo kako ja to radim: Uzmem, tariguz (toilette papir), i presavijem nekoliko puta, poprskam samo da na vlažim papir) izmedju naravno su sjemenke, to sve stavim u kesu neku, i dobro zalijepim da ne izlazi niti ulazi zrak... i na sunce stavim, dok je ljeto naravno bilo je vani, a sad posto ono hladnije, stavim na prozor (samo ovaj put kroz zatvoren prozor :) dobije se jaèa toplota, a i što se tièe toplote, možeš s vremena na vrijeme, staviti na ruku i približiti sve komplet sijalici (ukoliko nema sunca neko vrijeme, da se zagrije malo, i staviti ispod na svijetlo... svaki dan otvori i pogledaj sjemenke, tako æe se zrak stalno mjenjati, i za 3 dana imaæeš sjemenke sa klicom od 2cm (kod mene uvijek tako, èak znalo je da se "otvori" skrooz (kad pustim 5 i više dana), onda pošto je tariguz mekan, prodje kroz njega klica i razvije se kompletno cvijet (to mi se desilo 192837918273 puta :))

okt 2006.

ma pocet cu tek za 20 dana kad sjedne placa :D i napravit cu su kao sto si rekao . ... thx ;)
BaphometENTUZIJASTA

okt 2006.

ja radim isto tako mokar tariguz sa semenkama unutra stavim u pvc vreèicu zatvorim i stavim na monitor. sve skupa isto traje 2-3 dana a onda ljepo klice stavim u zemlju 1cm duboko,ali stavi tako da èe klica gledat dole a seme na njoj gore. i gledaj da èe bit klica ljepo rahlo prekrivena sa zemljom da bi biljka mogla ljepo doè van. lp
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

cool je kad vidim,da pomažete drugim sa znanjem,iskustvm...probajte poèetnicima sto detaljnije objasnit,da bi bilo sto manje moguènost zajeba i :cry: :cry: to sto kaže baphomet u te debele papirnate kuhinjske-one sto upijaju dobro.Destilirana voda jer je PH neutralna,koristite pincete(po moguènosti sterilno) za prenos semena.Držite na barem 25ÿC kutiju gde klija i tamno mra biti,važno je da temperatura ne niha mnogo,svake toliko provetrite kutiju sa semenkama.Kad stavljate seme u zemlju 1cm-1,5cm duboko ne treba dublje,navlažite (nisam rekao namoèite!!),pokrijte nekim crnim polivinilom ,kesom i stavite na toplo opet,èesèe provetravajte i opet pokrijte,kad proviri onda pod svetlost...
kateISTRAŽIVAČ

dec 2006.

help! dogodilo mi se sranje...prije 4 dana sam presadila biljku u veci box....pocela je ljepo bacat male cvjetice...da bi danas se pocela susit i venut...ali samo oni listovi koji su bili iz pocetka tokom njenog rasta.... :cry: jel joj ima spasa,sta da radim??? :?
Bezze_SaAMBASADOR

dec 2006.

Eee vozdra ljudi, evo mene opet... :) LOL nisam imao vremena zadnje vrijeme, ali sam povremeno pratio forum (sorry što se nisam javljao, ali dosta sam PM slao raji koji gaje prvi put, i što detaljnjije objašnjavao) Nego Kate, što se toga tièe, nemoj se brinuti, normalno je da poènu žutiti donji listovi, koje æeš kasnije i sama poèupati... to je sasvim normalno (nisam upoznat sa biljkom, mislim rast itd itd...) kolika je???? Ako je veæa, nije problem, ako je mala (tek proklijala, onda ne valja nešto)
gruchoENTUZIJASTA

dec 2006.

Kao sto Bezze reche to je normalno.Donji listovi ,koji su naj stariji,krenu da zute i na kraju se suse i odpadnu. Ukoliko ipak mislis da je nesto drugo upitanju nabaci sliku pa da chika doktori pregledaju devojchicu... pozz
kateISTRAŽIVAČ

dec 2006.

hvala vam prijatelji.... :D evo slike pa da dr. pregledaju :wink: dakle...ovi veliki listovi su mi se poceli susit...dok ovi novi sto su iznikli su normalne boje i cini mi se kolko toliko su zdravi...o.k sto ovi donji zute i pomalo se suse...ali bas moraju svi tako ili???
kateISTRAŽIVAČ

dec 2006.

[bez sadržaja]
gruchoENTUZIJASTA

dec 2006.

Za te listove dole ne brini to je stvarno uobichajeno,tako je i kod mene uvek,e sad moze biti da dodatno deluje na to i sto ti je svetlo slabo,ako dobro vidim na slici stavljas je i na sunce sto je svakako mnogo bolje nego pod obichnu sijalicu ! Potrudi se da ti zalivanje bude normalno,znachi nemoj ni preterivati ali nemoj ni dozvoliti da se zemlja isusi i ako nisi do sad onda pochni da koristis neko gnojivo za cvetanje,mozes slobodno i ono za sobno cvece :wink: Sad nista novo nisam rekao ali eto ukratko dr.JA sam ovo preporuchio pa ako neki specijalista ima neku dijagnozu neka se javi :D pozz
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

"pa ja ne radim ja sam u pemziju....a radijo sam,ma ja nisam radijo ja sam ucio skoli, ja sam ti neki veliki Dr Mr" :P Kate pa ne vidim bas sa slike da se svi listovi suse ali ako se suse prva 2-3 para listova od dole onda je sve OK...Kao sto ti grucho rece malo potrazi u cvecarama preparat za cvetanje i nemoj da ih slusas sta je sa sta nego nadji nesto sto ima malo Azota a vise Fosfora i Kalijuma,devojcici daj to svake 2 nedelje pre "jela". :wink:
kateISTRAŽIVAČ

dec 2006.

evo slike moje pokojnice
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

Pa ne znam kate...deluje mi kao da se nesto stvano ozbiljno desilo jer si sasvim drugi izgled biljke postovala 07.12 a sada je 08.12 ... Listovi su joj previse sasuseni za jedan dan i deluje kao dehidracija ali mislim da problem lezi u tamnim pecatima na listovima sto nikako ne bi smelo da se desi pa makar i ona venula prirodno ili to bio problem vode... Svetlo koje si ti koristila verovatno znas da se ni ti ne bi snalazila po kuci da ti je ono osvetljenje,,,znaci izabrala si najgore ,daje svetlo(nikakvo) a greje kao nenormalno..te nase kucne sijalice toliko malo lumena imaju da je to uzas od kvaliteta... Kad bi opisala koliko je imala svetla (sijalica) na dan a koliko sunca,kada si je zalivala i koliko,koliko je posuda i koja zemlja unutra,sta si koristila od prehrane-koliko cesto i u kojoj razmeri mozda bi i dosli do resenja... Ovo mozemo probati ako si bas bas radoznala ....u svakom slucaju videla si zasto ovi momci ulazu toluko truda i novca da bi odgajili nekoliko biljaka za sebe ... :?
richsmokeAMBASADOR

dec 2006.

Draga Kate, ocito te zanima uzgoj cim si uzgojila tako veliku biljku. Moj savjet ti je da zaista ulozis tih 700tinjak kuna (cca 100 EUR, nesto manje, za one koji nisu iz HR) i kupis HPS lampu.
BaphometENTUZIJASTA

dec 2006.

ja se potpuno sla~em sa tobom:) lp
kateISTRAŽIVAČ

dec 2006.

a moj prijatelju ti stvarno pricas gluposti...moaram ti ovako rec frend moj koji zivi u italiji je odgojio masu biljaka ovim putem kao i ja ...sto sam vidila vlastitim ocima...prema tome MOZE SE!!!na obicnu zaraulju...jbga nije kao na HPS...al ide :roll:
kateISTRAŽIVAČ

dec 2006.

je ozbiljno je...mislim da sam skuzila u cemu je problem...cimer mi je zalio nakon mene,i mislim da je od previse vode laganini pocela se susit...ali evo danasnje slike 9.12 imao si pravo :wink: na dan je imala 12h svjetla tako isto cistog mraka...zaljevala sam je svako jutro po 1dl. vode u posudi je od 25cm od prehrane sam stavila zemlju koju ste mi preporucili prije tjedan dana...zaboravila sam kako se zove
EddieENTUZIJASTA

dec 2006.

Mislim na presadjivanje, verovatno si otresla previse zemlje sa korenja i pritom novi supstrat ima vise djubriva i drugacije osobine pa je potrebno vreme da se bilka prilagodi. Kao kod rasadjivanja paprika i paradajza bilke nekoliko dana izgledaju sparuseno a poneka i uvene. Tesko da visak vode moze da izazove tako naglo susenje.
kateISTRAŽIVAČ

dec 2006.

e da...ali prilikom presadjivanja sam ama bas cijelokupnu biljku uspila izvadit zajedno sa zemljom u kojoj je bila u novi box...tako da nije u tome problem...i nadodala novu (istu)zemlju i nadopunila veci box :?
GrowimirPOZNAVALAC

dec 2006.

Ako sam dobro skuzio problem je u visku vode kupi u apoteci 3 postotni H2o2 tj vodihov peroksid razrijedi 5 ml u l vode i zalij s tim ...
gruchoENTUZIJASTA

dec 2006.

E sad Kate ,stvarno mi je zao !!! Ukoliko mislis da je problem sa vodom pokusaj stvarno sa H2O2 pisao sam u ovom topic-u o njemu a i Growimir ga je spomenuo. A sto se tiche onih koji se zezaju na tudju stetu....Sta reci ,njihova dela govore za sebe... Dokaz da problem nije bio sa svetlom je taj da je biljka izgledala prilichno dobro,Kate reche da je presadjivanje proslo bez problema,koren ostao ne ostecen,znachi nije ni to uzrok.Previse vode zna da zezne ovako biljku ali u sluchaju kada je zemlja preterano vlazna duze vreme 3-4 dana. Oni listovi sto su ti zuteli ,ne verujem da imaju veze sa ovim posto,kao sto vec napisah, i kod mene se to desava i to je obichno starenje listova koje biljka odbaci jer joj nisu potrebni... Pa sad Kate ako ne uspe ovaj grow uspece sledeci ,ne daj se obeshrabriti i javi ako treba pomoc,kako za uzgoj tako i za degustaciju plodova :)
BaphometENTUZIJASTA

dec 2006.

i ja sam sadijo 6 godina vani i bilo je ok,a prvi in-door poraz totalni na 1m2 pod 400W hps sam dobijo jedva 30g vutre a sad pri drugom isti uslovi i bilo je 286g:) bièe bolje kate :wink: lp
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

kate Pokusaj biljcicu da zalivas svaki put u isto vreme ,do duse ja nemam bas takvih problema outdoor ali bi tako nesto trebalo biti pravilo...nikada mnogo vode i pokusaj da ne koristis direktno sa cesme jer ko zna koliko hlora ima u njoj i koliki joj je PH Sto se tice zemlje koju si menjala, to si trebala da uradis pre nego si je stavila na cvetanje (zbog stresa) a za prihranu sam mislio na odredjeno djubrivo (gnojivo) jer ona nije u svom prirodnom okruzenju i moras joj nadomestiti sve prirodne uslove od kojih su i minerali... Potrazi u cvecarama djubrivo u cvecarama za cvetanje...necu ti reci koje jer bi bilo bolje da potrazis na forumu i saznas mnogo vise od mojih par reci koje je to djubrivo... Opusteno kate,ima ovde raznih ... ima ih koji pojma nemaju a opet pisu...ti bar imas trud iza sebe i volju sto je naj bitnije sve ostalo ces nauciti za neko vreme... pozdrav
novi sam pa da pitam, da li biljka ima jak miris, jer bi je dr~o u sobi pa me zanima da li se jako osjeti njen miris
Voluharica MileISTRAŽIVAČ

dec 2006.

Neke sorte imaju vrlo intenzivan miris dok druge ne,najjace za vrijeme cvijetanja.Ako je samo jedna neces imati problema,nadji sortu koja nema jak miris.
growzillaISTRAŽIVAČ

dec 2006.

npr. Northern Light

feb 2007.

:respect: Interesuje me kako da podkresem moju maru a da joj ne uradim nista lose ,Greenman molim te da mi odgovoris.....Hvala
RadeAMBASADOR

feb 2007.

Imas da nadjes na forumu sve o rezanju biljki. Mara ce ti sigurno pretrpeti manji stres ali ce se izvuci. Za rezanje ti trebaju jedne ostre makaze i onda zavisno od mesta gde bi ti sekao ali naprimer posle drugog "sprata" listova jednostavno oseces ono sto je izbilo, i onda ce tu izrasti dva nova vrha.
InqAMBASADOR

feb 2007.

Evo sada si pogodio gde da pitas i dobices odgovor :) Kada budes sekao koristi sterilisano secivo. Mozes recimo da prokuvas neki skalpel.
|{ 1 T @ENTUZIJASTA

feb 2007.

....ili ga podgrijes upaljacom i obrises mokrom krpicom... ma morao sam napisati nes :P

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se