VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojPadanje sklopke/prekid rezima svijetla i moguce rijesenje
LEGACY

Padanje sklopke/prekid rezima svijetla i moguce rijesenje

74 odgovora5,392 pregleda
CervantesISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Pozdrav ekipa evo opet ja i moje ideje, pa da krenemo. Ovako imam staru i pre losu instalaciju kod koje nemogu iskljuciti opciju rusenja sklopke koja moze lagano stvoriti hermice. E moje rijesenje je to da ubacim jedan akumulator na koji spojim zarulju od fara (h4 ili nesto) koja bi radila u skladu s rezimom svijetla tako da u slucaju ako vrisne glavna rasvjeta MH/HPS da ostane bar taj far svijetliti u boksu dok se ne popali glavna. Sta mislite jel bi to moglo sacuvati biljke od stresa koji bi rezultirao hermicima (majku im sjebali me zadnji put) i ako da jel ima neko ideju kako taj akumulator srihtati da radi preko tajmera il nesht da se nemora rucno paliti i gasiti? Eto pa da cujem misljenja.... Peace
BladeZMAJ

dec 2012.

Niata od toga frende... Necea dobit hermije ako ti jednom il dvaput zvekne sklopka....a ako ti iskace non stop onda il sredi struju ili growaj outdoor `to se tie toga da radi preko tajmera vrlo je jednostavno...+ ili - vodi na far spojia preko tajmera...meutim imaa problem da digitalni tajmer npr treba struju za rad...e a za mehanicki neznam nisam ga nikad imao...ali princip je isti..jedan vodi preko tajmera i to je to Kako si zamislio da ce tajmer znati kad je tebi izbacila sklopka....? Ili si zamislio da uz HPS "far"rasvijeta svijetli non stop? Kako mislia punit akumulator? Ako ~elia neato da se pali u slucaju nestanka struje treba ti tkz "panik lampa" odnosno njezin mehanizam paljenja ili relej neki koju bi tebao spojit na cck 18 akumulatora.... pa na to adekvatnu rasvijetu... Inace ideja ti nije bog zna ata...dobrodoaao na forum
CervantesISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Ok hvala na odgovoru Sto se tice tajmera znam kako se spaja samo sto nastaje problem oko tajmer sto on zahtjeva 220v struje da bi radio a akumlator daje 12 v ako se nevaram. Far bi radio preko tajmera u skladu s hps znaci 18 ili 12 h ne non stop Akumulator bi spojio na punjac da se puni dok god ima struje a kad nestane zna se da sljaka preko akumulatora
not smokeLEGENDA

dec 2012.

meni je ja mislim 3 puta u toku noci izbacila sklopka u cvetanju i nista. ima u elektro radnjama ono sto ima u kaficima itd. sto stoji iznad svakih vrata, male neonkice to ima svoj akumulator i cim nestane struje, ono se u sekundi upali oko 20e je to sam razmisljao uzeti!!!!! nemoze tajmer na 12 nikako ne pokusavaj sto kaze blade.nemoguce da stalno izbacuje, stavljaj jace kabloveili je u spoju bez obzira sto je stara instalacija,odvuci kabel direktno od sata jbg.neznam sta reci!!!! raspitaj se neznam dali punjac sme biti yako dugo na akumulatoru!!!ako moze nije ni to lose
CervantesISTRAŽIVAČ

dec 2012.

E to bi bilo odlicno rijesenje ta neknkica od 20e (mislio sam da mora imati neki svoj posebni izvor napajanja/akumulator) ako ima u sebi akumulator to je onda to netreba dalje traziti. Nisam ni mislio spajati timer na 12v samo sam napisao da nemoze akumulator napajati timer koji zahtjeva 220v ali koliko znam postoje timeri i s tom solucijom od 12v (elektricarski za ormar)
SulundarAMBASADOR

dec 2012.

to je to,odlicno ce posluziti.
BladeZMAJ

dec 2012.

Panik rasvijeta odnosno panik lampa ima spiralicu koju u pravilu napaja batrija unutar lampe koja traje nekih pola sata ni toliko,po nestanku struje relej prebacijue napajanje na bateriju...slu~i samo za orijentiranje izlaza i EXIT puteva u sit.kao npr po~ar i sl... To je toliko slaba spirala da ne vjerujem da bi je biljka uopce registrirala kao svijetlost.. EDIT: ustvari nesmje,punjac nije predvien za to...takoer mo~e doi do spajanja celija u akmulatoru pa cak i do explozije
TarkiPOZNAVALAC

dec 2012.

A da rae daa 2 bulje strujiu da ti pofura novu ~icu s drugog osigura a?
BladeZMAJ

dec 2012.

.......potpisujem Tarkija
CervantesISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Ovako znam sam spojiti i mogu s osiguraca povuci ali moj problem je taj sto imam jedan osigurac
BladeZMAJ

dec 2012.

Imaa jedan osigurac u cjeloj kuci?...koliko je,25A?
not smokeLEGENDA

dec 2012.

kakva je to kuca sa jednim osiguracem
petarpan135ENTUZIJASTA

dec 2012.

rokni ti to na zice ispred strujomera,nece da izbaci sklopka,moze da gori kuca u krajnjem slucaju ili da robijas zbog kradje struje.;)A mozes da kupis i onaj ups ili kako se tacno zove ne znam,to ti je ono u sta se ukljucuje komp,tako da i kada nestane struje u njemu je ima za jos nekih 30 min rada,oko 30 e kosta.
BladeZMAJ

dec 2012.

Neznam baa da bi UPS napajao HPS mo~da par minutica....ali ideja atima...ovo za krau struje baa i ne
Sasha.ENTUZIJASTA

dec 2012.

stavi malo ja i osigura od 25 A i to je to ne e ti se niata zapalit prije e ti se neato po et topit,uti nica ili neato drugo slabije,a ako uredno navra aa uo it ea na vrijeme,na ovaj osigura od 25A,ak imaa taj,dodaj licnu dvije bakrene ~ice to e mu poja at ampera~u za 2 ili 3 ampera,ja a sklopka.....moje mialjene.....
BladeZMAJ

dec 2012.

Loae ti mialjenje..kao i ovom specijalcu gore ata bi uredno to spojio iz sata direkt....znaci prebrikaj osigurac i growaj po cjenu da zapalia kuu i nadaj se da ces to vidjet na vrijeme... Nemamo predobu kako i ata on ima...kvadratura dolaznog kabla i sl...kod ljudi koji imaju noviju inst struje uz automatske osigurace i fidofku u kuci kod sata se nalaze i VUP osiguraci koji su 25A...i nikako nesmje jaci osigurac...koliko sam ja shvatio njega od ~ive mre~e djeli samo jedan osigurac na kojem je sve...dakle jedan strujni krug za cjelu kuu....tako je bar on napisao... "Brikanje" osiguraca bakrenim licnama je prilicno glupo zbog toga osigurc viae nije osigurac mo~e komotno avao nabit kroz njega u tom slucju.... Ono ato njemu treba (ako je sit takva kakva mislimo da je)....glavni osigurc preko kojeg dolazi napajanje kuce 25A...s kojeg dalje s dijele strujni krugovi osiguracima 16A..za rasvijetu se upotrebljava PGP kabel 1,5 kvadrata za uticnice se upotrebljava kabel 2,5 kvadrata..itd itd...ovo je opasno i rae nemoj growati indoor ako nemaa adekvatnu struju u kui,eventulno neki PC grow sa 4-5 atednih Da se razumijemo ljudi struja ubija,pali kue i sl,vjerujte nije zahebancija se zahebavat s loaom instalacijom..ka~e vam covjek od struke
Sasha.ENTUZIJASTA

dec 2012.

pa pretpostavljam da ako ima jedan osigura da ima onaj starinski,pancer,rekoh ako ga malo poja a bit e sve u redu........hm moj bed.....al u principu njega hebe sklopka koja je ili preslaba ili ima previae ureaja spojeno.....njemu ne izgara osigura ....ja sam imao sli an problem, im bi se perilica i bojler uklju ili bam sklopka bi otiala u off...uzo onu moderniju sklopku zamjenio od tad niata sve pet.... Blade: onda nek si kraj boksa stavi 16A osigura ....a ovo s licnam koristim godinama,nemam pri ruci uvijek osigura koji trebam,pa tu nastupa BOG koji ka~e snai se.... a i u tim starijim osigura ima i je jedna licna odreene debljine za odreenu Ampera~u,al neznam jel bakrena ili od ne eg drugog...... e a da se on ne hebe nek pikne dva tri polovna akumulatora,punja ,pretvara sa 12v na 220v i eto mu i uatede i nee mu valjda zbog punja a iskakat sklopka.... punja na tajmer.....
BladeZMAJ

dec 2012.

1 licna ti vrijedi otprilike 1,5A...meutim to je najceace bakrena licna i mo~da oce mo~da nece puknuti kad zatreba...to slu~i kao nu~no zlo kad ti kihne rastalni osigurac u 9 navece prebrikaa ga do ujutro kad kupia novi..a osiguraci postoje s razlogom...kao ato sam rekao jednostavno neznamo njegovu sit.... Zamisli sit spoje se negdje nula i faza i osigurac prejak da pukne..i to se ljepo vari....dok ne bubne po~ar.... Ovo s akumulatorima sam vec ranije objaanjavao...znaci oni nisu predvieni bit na punjacu non stop..kao ato ni punjac nije predvien da bude napajanje..+ svega toga akumulatori su istosmjerna struja..celije u akumulatorima se mogu spojiti akumulatori mogu i explodirati...doslovno
petarpan135ENTUZIJASTA

dec 2012.

specijalcu ljudi kod mene u srbiji kradu struju,on moze ispred strujomera gde je vezao takodje da stavi sklopku i da ne misli,ako hoce da krade,to sam u sali rekao,a ne da to treba da uradi,i ne znam sta ti znaci da vredjas ljude ovde po forumu bezveze,ocigledno je da o struji pojma nemas.

dec 2012.

u ovakvium situacijam je potrebno navesti kome se obracas, ili citat ili @...
petarpan135ENTUZIJASTA

dec 2012.

obratio sam se Blade-u,izvinjavam se sto ga nisam citirao.
DJFlyHighLEGENDA

dec 2012.

obraca se blejdu... ali nije ni vazno zato jer nema nikakvog vrijedjanja tako da mi nije jasno sto se ljuti :) mozda jer ga je nazvao specijalcom :) pa svi smo mi specijalci :flamed:
BladeZMAJ

dec 2012.

Ako to ato sam te nazvao "specijalcem" tebe osobno vrijea,ja ti se ispricavam,nije mi to bila namjera,kod nas u Hrvatskoj kad nekom ka~ea "e jesi specijalac" nije niata uvijedljivo,upravo suprotno..uglavnom,moje isprike. A koliko ja imam ili nemam pojma o struji ne mislim s tobom raspravljat....:fuck-4:.....svaku srecu ~elim
petarpan135ENTUZIJASTA

dec 2012.

ni ja sa tobom ne zelim o tome,izvini ako ti vredjam struku.;)
EXARPPOZNAVALAC

dec 2012.

Potpisujen!!! Tj. potpiseje ovik'o struke :icon_wink: Stvarno...nezajebajite se ljudi sa strujon, osin ako BA` ZNATE ata radite.....jer inae e teta-struja :vb_whip: Ma mo~e se to bez po frke; zaobi na mjerilu, hehehe...:vb_devil: Radija san i ja to kad me elektra bila isklju ila prije par godina...a fali joa 10ak dana do kraja; a ja cenera neman... i da skratin...primostija san fazu (jer su me isklju ili na mjerilu) i sve je to za 5. Al onda je dobro imat osigura prije balasta od HPS/MH. Tako da ako se ata i dogodi...6 ampera je dosta da osigura kompletnu rasvjetu kod nestabilnog napajanja. A i na ovin novin mjerilima nije ni to viae lako izvest. Tehni ki je bolje rijeaena zaatita kontakata na njima. Na "starima" je to lakae PS "Specijalac" je stvarno , ono...skroz OK izraz..bez zajebancije...nije za ~ivcirat se :icon_wink: :hippy: PeAcE
petarpan135ENTUZIJASTA

dec 2012.

kod mene na kucama postoje stenderi,ne znam kako se to kod Vas zove,tu se kace one cetiri zice,sem kod onih koji imaju samo monofaznu struju pa nemaju 4,one dolaze sa glavnog voda,zatim ulaze pod krov,sve zavisi kako kod koga,tu instalacija nikom nije slaba jer se to radi po standardu,e tu moze da se krade struja,samo naravno treba i osigurac u slucaju kratkog spoja,to se isplati za 10kw i vise,ali se lako provaljuje,meni licno to nije potrebno jer koristim jadnih 400w HPS i 150w MH za vegetaciju,izvinjavam se Blade-u,jer kod mene "specijalac"znaci uvrada,sve ovo u predhodnim postovima nije bilo nista zlonamerno samo malo sale,valjda ne smeta nikom.Sto se tice izbacivanja sklopke kupi UPS i stavi neku CFL dok ne ukljucis sklopku.pozz

dec 2012.

dakle trebaa napraviti sljedee: kod osigura a imaa dolaznu i odlaznu ~icu, koja je koja mo~ea ustanoviti na na in da osigura isklju ia ( odvrnea ili spustia, ovisno da li je automatski ili rastalni), i onda vidia koja ti je joa pod naponom, ta ti je dolazna. Pod taj vijak ili ato je ve u pitanju spojia crnu ili smeu ~icu iz kabela ( uzmi si kabel ppy 3x2.5mm2, iako bi bilo dosta i 3x1.5mm2, zovu ga i pgp kabel), tako si rijeaio fazu. Nulu ( to ti je plava ~ica, ili kod starih instalacija eventualno siva) spojia sa ostalim nulama koje su ti sigurno negdje kod tog osigura a, one su obi no na nekoj sabirnici, tj kao neka letvica koja ima viae rupa i vijaka po sebi.Zna i plavu iz tog svog kabela spojia na to, a ~uto zelenu iz kabela spojia na sabirnicu uzemljenja, gdje su spojene ostale ~utozelene ( u nekim starim instalacijama crvene). Budui da je kod tebe rije o staroj instalaciji mogue je da nemaa tu drugu sabirnicu, nego ti je sustav zaatite nulovanjem, pa onda ako nemaa drugu sabirnicu slobodno i ~utozelenu iz kabela spoji tamo gdje si spojio i plavu. Onda na drugi kraj tog kabela ( kod boksa ili gdje ve ide), na crnu ili smeu stavi osigura od 16A (cca 20 ak kn). ubodi tu dolaznu ~icu sa donje strane, a sa gornje strane tog automatskog osigura a ubodi ~icu i time si rijeaio fazu. Plavu ( nulu ) i ~utozelenu ne trebaa prekidati. spajanje dalje ti ide kao i obi no, a time si zaobiaao onaj prvi osigura tj spojio se direktno na napajanje. ne znam koliko je ovo jasno nekom tko se tim ne bavi ali ukoliko imas nekih pitanja pitaj. pozdrav~
TarkiPOZNAVALAC

dec 2012.

Ajme kakve bitke oko svega... A tip ima 1 osigura u kui :ludaci_lol: Daj frend slo~i novu kutiju kako Bog zapovijeda i onda kreni... Jer a) dobit ea hermie, b) skurit ea ili sebe ili kuu.
not smokeLEGENDA

dec 2012.

stvarno dokle,nek zove elektricara i cao!!!!!!!! ako se ne razume u struju nemoze ga niko nauciti pisanjem sta da radi samo ce napraviti zlo.
petarpan135ENTUZIJASTA

dec 2012.

Sve si lepo objasnio,tako da sada svako moze da krade,ali ako nece da krade struju onda i ta solucija otpada.

dec 2012.

Ovdje nije rije o krai struje, jer spoj nije izveden prije brojila nego prije osigura a, takvu stvar ne bih reklamirao ili poticao na to, tako da bih te zamolio da ne pri aa o ne em ato ne poznajea, kao ato ni ja ne dijelim savjete za stvari za koje nisam kompetentan. Namjera mi je bila isklju ivo pomoi, jer mislim a je ovaj forum zato ( izmeu ostaloga ) i napravljen.
CervantesISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Ggoggy hvala ali opet mi je rizik da ne izgoei sve jer meni neznaci nista sto cu staviti osigurac (ni ne skodi) kod boksa jer neznam odakle on meni *****riju radi (boks, kuhinj, bojler...) tj spoji nulu i uzemljenje morat cu popratiti od brojila pa do zadnje uticnice nema mi druge. Inace gecinu toga sto ste napisali znam (elektromehanicar/elektrotehnicar) ja sam samo htio pitati jel bi zbidelj izdrzao pod farom od auta ako se *****rija neka desi. Fala vam ko braci xD
Sasha.ENTUZIJASTA

dec 2012.

ha sumnjam em zbog namjene fara em zbog joa jedno 15 razloga.....
pljuga2ENTUZIJASTA

dec 2012.

kad napises koja je debljina kabla sa sata na taj osigurac :kauch na kuci i kolka je amperaza osiguraca i koji su ti potrosaci ja cu ti pokusat pomoc ;) haj sevio
petarpan135ENTUZIJASTA

dec 2012.

ma covek zna oko strije,nije to problem nego hoce da gaji na faru od auta.;-)
pljuga2ENTUZIJASTA

dec 2012.

vidio sam samo za taj osigurac sto mu iskace u vezi toga pitam da pomognem ako treba a sto se tice fara od auta porseov je zakon pa ako ga dje vidi nek ga skine :P
petarpan135ENTUZIJASTA

dec 2012.

moze i od Fap-a.
CervantesISTRAŽIVAČ

dec 2012.

Haha vidio sam i ja da skidaju u nizuzemskoj farove od porshea ko ludi odatle i ideja

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se