VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojPitajte sve sto vas interesuje
LEGACY

Pitajte sve sto vas interesuje

10162 odgovora453,377 pregleda
SLO-EraLEGENDA

sep 2006.

Pošto se otvara puno istih pitanja o samim osnovama nutrašnjeg gojenja konoplje: kako bi se malo približalo nutrašnje gojenje,pitajte ovde sve nejasno Sigurno èe se naèi, neko od èlanova koji èe rad podeliti iskustva... "podforum" trenutno vodjen by qens,growmir,doomer: za sve koji ste stekli neko ZNANJE(ne kaèite linkove ...) ili ISKUSTVO, podelite to i pomognite.
gensAMBASADOR

sep 2006.

oooo, poèašæen sam :D
GrowimirPOZNAVALAC

sep 2006.

Drage volje :D
Bezze_SaAMBASADOR

sep 2006.

LOL a jaaa :) hehehe, cim me nema neko vrijeme odmah me svi i zaborave :) ma aalim se ba.... :)
SLO-EraLEGENDA

sep 2006.

ti èeš dobiti drugo zaduženje-ako je to cool :)
gensAMBASADOR

sep 2006.

... da pobriaea sve one kilometarske postove koje si napisao tamo gdje nisi smio :lol: ...NHF bezze, samo aala :wink:
doomerLEGENDA

sep 2006.

Ma pomoci ce svi koji mogu :D -sigurno ! dobra ideja svakako 8)
Bezze_SaAMBASADOR

sep 2006.

:) Hehehhe valja, dajte metlu da ocistim, sto jes' jes' :), fakat svako jutro (to mi je kao ceremonija), kafica, vuva i na komp (obicno se zajebavam oko baza, linux-a itd itd) i kasnije kad hocu odmoriti mozak, naravno tu je vutra.org :) Era, sto se mene tice, ako mislis da ikako mogu pomoci (bilo kako) javni i sa zadovoljstvom bih bilo koji dio posla (pa i onaj najdosadniji) :). Inace ja neam nikakvih obaveza, mislim tipa: "posao, fax, itd itd jedina moja obaveza je otiæi po terapiju autom :) do 15:00 i to je to :)
Svizac_:)ENTUZIJASTA

sep 2006.

Evo da postavim jedno pitanje...možda æe vam se èiniti glupo ili je negdje veæ spomenuto ali nisam našao odgovor na to..dakle: Zašto se biljka tjekom svog životnog ciklusa presaðuje 1, 2 ili èak 3 puta? Prije je negdje spomenuto da spol biljke ovosi dosta o stresu koji je doživjela u poèetnoj fazi svog razvoja a svako presaðivanje je stres a i nekako mi se za samu biljku èini prirodnije da se ne presaðuje. Dal' se može sjemenka kad proklija odmah staviti u posudu npr. velièine 10-ak litara sa kvalitetnom zemljom i to je to?
5ARPOZNAVALAC

sep 2006.

mo~e ali nije dobro :)
GrowimirPOZNAVALAC

sep 2006.

Ako nemas problema s prostorom mozes odmah posaditi u 10 -20 litara i onda ce ti bit mnogo lakse uzgojiti.Lakse ce biti odrzavati ph,manje zaljevati,gnjojiti..Ako nema prostora ja ih prvo u 1 l pa 3-5 pa kako zasluze :)
Bezze_SaAMBASADOR

sep 2006.

Heheh dobro reèe Growimir :), što se tièe stresa, istina je da od toga zavisi spol, ali ništa od toga, koliko % muško toliko i žensko sjeme... Raja pretežno sade u manje saksije, da ih stane vise pod lampu /box itd. Eh, sada neke od njih normalno budu mužjaci koje odmah ukloni i njega nema šta dalje presaðivati (osim ako ne planira sexati, ali to je skrooz drugo), onda od tih opet neke budu da kažem "bolje" od drugih, i pošto nikad dovoljno prostora, gledamo da izaberemo od najboljih, najbolje i njih dalje da uzgajamo. Naravno da ti možeš odmah u veeeliku posudu staviti, zemlja extra i sve... lakše æe biti uzgojiti samu biljku, ph neæe skakati preko noæi, ne zalijevati stalno, ali sta poslije svega (zezancije, pažnje, itd itd) bude mužjak???? ili napadnu je bube.... e zato je najbolje, kako se pokažu :) idu "dalje" :) LOL ja sam upravo jednu neki dan prebacio u veeliku saksiju. Sad mi nije "gužva pod lampom" :) Nadam se da si skonto šta htjedoh reæi :)
SLO-EraLEGENDA

sep 2006.

ajde sad bez off topica!!!!!! Jedna njavažnijih stvari je zdrav koren!!!!Od njega nam zavisi biljka... Pošto se kod biljke najprije razraste koren po posudi,tek onda biljka poène rasti punom snagom.Zamisli koliko vremena treba,da biljka razraste koreninski sistem u 20l posudi. Ima tu i drugih prednosti Osobno startujem sa veèim % perlita+vermulita i zemlja za klone/rasad koja ima veliki % P-fosfora Koji je potreban za razvoj korena. prvo presadjivanje nakon 7-10dana Nakon ide obièna zemlja za rast i manji % perlita i vermulita jer treba biljki snage za rast-koju crpi iz zemlje.. treæe presadjivanje je pred cvetanjem u posude od 10 do 20l.Opet veèji % vermulita+perlita i zemlja za cvetanje- To sam na kratko opisao ali ima prednosti jer ne treba toliko hraniti.... pa moraèemo i topic o presadjivanju pisati
doomerLEGENDA

sep 2006.

omg
doomerLEGENDA

sep 2006.

offtopic 123 :D -Ja sam stavio 100% zemlju kupovnu crnicu s mikro elementima, nisam koristio perlit i vermulit ali znam da ih svi koriste u profi growingu..... Korjeni su se stvarno dobro razvili i bez mixane zemlje, mislim da je kvaliteta zemlje jedan jako vazan faktor ! Korjeni vole toplinu, dokazano je da ce se brze razvit korjen koji je na toplom nego korjen koji je na neutralnom/hladnom. Zanima me sto se Sranja tice jel pametno da prvi put stavimo 11/44/11 bas za rast korjena - stres kod presadjivanja, ostecenje korjena je ogroman stres za biljku i ta biljka ce dati puno manje.

sep 2006.

pa ja imam jedno pitanje! kada se moze poceti uzgajati biljka? dali je vazno godisnje doba ili sta?? ima li uopce vanjski uvjeti veze sa unutraanjim uzgajanjem? hvala
doomerLEGENDA

sep 2006.

U principu nema ! Da se mene pita uzgajo bi po zimi zbog temperatura, drugi kupe cool tube za lampe pa im vise pase ljeto, generalno gledajuci indoor mozes sadit kroz svih 12 mjeseci u godini bez razlike. Ja sam svoju prvu biljku uzgajo indoor ali pod suncevom svjetloscu, kroz prozor, za takavu vrstu uzgoja bitna su godisnja doba, i tocno trebas znati kada posadit i kada sve napravit u svoje vrjeme...

sep 2006.

NPR. Kad bi sada htio da posadim, sta mi treba jer vec manje sunca ima.Naravno sem neonki i toga, koje djubrivo i gdje je najbolje da drzim to sve????? Ako moze ko na ovo da mi odgovori,ili sta mi sve treba za zimsko sadjenje, tako je bolje???
GrowimirPOZNAVALAC

sep 2006.

Za pocetak treba ti svijetlo najbolje odmah kupi Hps i to po mogucnosti bas za biljke,ventilator,termometar,higrometar,trake za ph,sjeme i zemlja i mozes poceti.Kasnije ces nabavljati kako budes imao para..
SLO-EraLEGENDA

sep 2006.

Doomer@ u koliko kupuješ kupovnu zemlju nemoj ništa dohranjivati. Potraži zemlju za podaknjence/klonove/kako vec ona sadrži najveèi procenat P koji je potreban za razvoj korena. Dobre kupovne zemlje vec same poseduju dobru zraènost-ja im ipak dodam stiropor/perlit,vermulit Nakon presadjivanja takodje ni hraniti,ja nakon presadjivanja pustim-da se zemlja isuši-ne zalivam nbadam se, da si razumeo

sep 2006.

Omah da kupim ,OK .Hvala vam puno, ja znam da je vama pegla stalno ponavljati jedno te isto.Ja cu se stvarno truditi da sto vise stvari pronadjem i procitam a ipak ono sto ne nadjem, PITAT CU VAS. Uglavnom ,HVALA VAM!!! :)
doomerLEGENDA

sep 2006.

Tako je ! mislim da je ta odredjena super kvalitetna zemlja za clonove najbolja za startat, bitno je da nadjete kvalitetnog proizvodjaca kupovne zemlje. Dobro kaze era nije pozeljno djubrit u startu jer zemlja ima dosta hrane za mlade biljke !
gloss_zelenkyAMBASADOR

sep 2006.

Samo jedno kratko.. :wink: Imali veze ako je saksija/tegla èetvrtasta ili okrugla...negdje sam proèitao da je poželjnije u èet saditi.Malo je glupo pitanje priznajem,ali me baš zanima! :D
unknowerAMBASADOR

sep 2006.

pa stvarno ne vidim razliku...sem sto, mozda moze da se spakuju malo vise na m2 ako su cetvrtaste
SLO-EraLEGENDA

sep 2006.

pa pokazalo se važno/bolje, da je saksija što dublja!!!Možda je bolje uža i dublja + radjene su studije na tu temu i pokazalo se, da je prilièno veèi % ženki, bijo u posudama koje su bile dublje i uze...
dombaPOZNAVALAC

sep 2006.

e da pitam neato.. imam 400Kn sada viaka.. jel se mo~e napraviti nekakav box samo za jednu biljku za 400Kn?
doomerLEGENDA

sep 2006.

Moze !
SLO-EraLEGENDA

sep 2006.

ako je 400kuna oko 50eura-mo~e za mnogo manje :D
Bezze_SaAMBASADOR

sep 2006.

Domba haveru, da si bliže tj. zajedno u gradu... ja bih ti narpravio "beton" box... za plafon 20€ (mislim na materijal samo....)
GrowimirPOZNAVALAC

sep 2006.

Sklepaj kakav box od ormara jedina ti je investicija svijetlo javi se Doomeru ili Bezzi oni nesto prodaju...
BaphometENTUZIJASTA

sep 2006.

malo kreativnosti :wink:
gensAMBASADOR

sep 2006.

Pa samo svjetlo toliko košta, naravno ako kupuješ novo. Raèunaj da ti još treba materijal za izradu same kutije i bar 2 10-12cm ventilatora od kompa, nešto što æe ti pretvarati struju sa 220 na 12V...
SLO-EraLEGENDA

sep 2006.

pošto ovih dana nemam baš vremena za net...malo pomognite na poèetnim odgovorima...
BaphometENTUZIJASTA

sep 2006.

oèemo drug era :lol:
Bezze_SaAMBASADOR

sep 2006.

Bilo bi dobro ako neko ima vremena da napravi neki crtež recimo u AutoCAD-u (pošto ima onaj viewer) sa pravim dimenzijama, mislim nisam arhitekta ali dobro bi došao, èak i nekoliko verzija, nacrtati takodje polozaj ventilatora ul i izlaz, ono što više detalja..... bilo bi dobro i korisno
ClarenceENTUZIJASTA

sep 2006.

nakon koliko dana biljka u cvijetanju pokazuje spol...
doomerLEGENDA

sep 2006.

oko 6-7 dana, ako drzis dugo u vegetaciji onda ce ti pokazat spol jos u vegetaciji.. to se zove pred cvjetanje

sep 2006.

dosta sam citao tu o gnojivima i sve je jasno osim jedne stvari pa bi htio malu pomoc oko toga, od onih iz zagreba. gdje kupiti i koje? (+ cijena). hvala
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Gnjojiva mozes uzeti u poljoprivrednim apotekama ova obicna a ako ces prava najbolje ti je narucit kod Sponzora site-a "Aliena" ako ti je bed zbog carine mozes i blize potrazi bolje po forumu naci ces na vise mjesta ima i za Zagreb...
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

ima post izmena informacija pa tamo pitajte takve stvari
gloss_zelenkyAMBASADOR

okt 2006.

Molim vas ljudi pomoæ hitno!!! Netko se motao oko sjemenki koje sam stavio da klijaju i potrgao je jednoj vršak korijena!!Dugaèak je 1cm,a otrgnuti vrh je nekih 2mm! :cry: Jel mogu to posaditi..stres i to? :? :? :?
gensAMBASADOR

okt 2006.

Neæeš ništa izgubiti ako pokušaš.
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

stavi nutra pa ces videt-drugo ti ne mogu rec
unknowerAMBASADOR

okt 2006.

koliko se meni desavalo i kako se ponasalo seme u toj situaciji ne bi trebalo da nastavi rast...ali poslusaj Eru nemas sta da izgubis
gloss_zelenkyAMBASADOR

okt 2006.

Ok..Vidjet æemo za 5-6 dana što se dogodi.. 8) Malo sam skeptièan,ali uvijek postoji ALI! :D

okt 2006.

Evo jednog pitanja koje je vama najverovatnije glupo ali ja sam pocetnik tako da :arrow: Planiram da narucim Nirvana Masterkush i procitao sam da u paketu ima 10 semenki pa imam nekih nedoumica u vezi sadjenja :oops: Da li se stavlja samo jedna semenka u casu da proklija ili ne ? i ako se stavlja samo jedna da li se ostale semenke mogu cuvati :?: Jos jednom izvinite sto vas cimam ali nisam nasao nigde objasnjenje... Hvala i poz!
BeyondLEGENDA

okt 2006.

Ako želiš uzgojiti jednu biljku onda staviš na klijanje jednu sjemenku, ne?...logièno. Ali ako æeš uzgajati samo jednu biljku može se dogoditi da bude muška pa je tvoj trud bio uzaludan, jedino ako sjeme nije feminizirano. Ostale sjemenke èuvaj na suhom mjestu na sobnoj temperaturi.
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Uzmi tanjur stavi na njega pamuk smoci ga stavi na pamuk sjemenki koliko hoces i prekrij papirom tako ces vidjeti kad proklijaju i onda ih stavi u zemlju klicom prema dolje...ako ti je to komplicirano zabij ih u zemlju najbolje po 2 u tegli tako ce vjerovatno biti jedna zenka i jedan muski....
unknowerAMBASADOR

okt 2006.

prvo procitaj sve sa ovog linka "nema sanse da ti ne bude jasno" http://www.vutra.org/forum/viewtopic.php?t=1371 drugo narucujes 10 semenki (gde je pitanje koliko su stare) recimo da su stare 1-2 meseca...ako ovo seme budes cuvao za sledecu godinu mnogo je verovatno da veliki % njih nikada nece proklijati... trece pretpostavljam da narucujes regularno seme (koje nije feminizirano) sto znaci da mozes slobodno da racunas da ces samo 50% imati zenke...ako zasadis jedno seme i ono bude muzjak znaci da si izgubio 30 dana (ako je indoor gajenje) na NISTA
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Evo i mene nakon toliko :) ... jeheheheh Vidi haveru, ja da sam na tvom mjestu, stavio bih 4 najmanje... (meni se zadnji put desilo od 7 6 zenki bilo.... pravo sretan bio.... dok moze i obrnuto da se desi...

okt 2006.

u indoor uzgoju kolka je masa uroda po biljci (ako je neka kvalitetna sorta u pitanju)
unknowerAMBASADOR

okt 2006.

zavisi od toga da li uzgajivac zna sta radi...

okt 2006.

ajmo ovak ... koji je geneticki potencijal jedne dobre sorte biljke
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Haj malo haveru, preformuliši pitanje, da svi shvate :) Jednostavno reèeno, ako imaš dobro sjeme (koje naravno je BAŠ i uzgajano namjenski za dalje saðenje, a da ne spominjem genetski modifikovane.... Ovo æu kasnije pokušati u par crta objasniti...) Od sjemena zavisi dosta toga, ali ko što reèe "Neznalica", mnogo takoðe zavisi i od uzgajivaèa, kao što reèe :"Ako zna šta radi..." . Ovo je isto kao :"Šta je starije Kokoška ili jaje??" Ovo što rekoh, genetski modifikovane, to su sjemenke koje su isto namjenski napravljane, ali razlika u tome, što su od više sorti "izvukli" najbolje i to sve "zgovnali" u jednu .... eh, ima tu sad i hibrida (o kojima nisam mnogo informisan) mada znam da prvi nosi F1 oznaku, dok daljnim ukrštavanjem sa nekom ženkom, dobije F2 itd itd... ispravite me ako grijesim... :)) Što se tièe uroda (što si prvo pitao), zavisi od mnogo faktora koji æe utjecati na biljku dok bude rasla i kako æeš se TI brinuti o njima i to je to... Ja kad dobijem 150gr sa jedne biljke (spremne za pušenje...) ja sam zadovoljan, ihhhh :) LOL Inaèe do sad nisam imao priliku ni jednu biljku u indoor-u ostaviti od poèetka do kraja, jer uvijek pred kraj (kad su gotovi èièci uvijek skinem koju granu da šiljim dok ona još raste. Tako da ne mogu reæi sa sigurnošæu koliko sa jedne sam dobio, heheheh jer ni jedna nije doèekala strogi kraj bez "amputacija" :) LOL hehehehhehehe Što se naprièah....
doomerLEGENDA

okt 2006.

-ww- klikni na sponzor site-a Alien i onda odi na seedbanks, tamo ces vidjet detaljnije opise pojedinih sorti..
unknowerAMBASADOR

okt 2006.

Geneticki potencijal biljke sa osobnim karakteristikama imas pored svakog semena koje se predaje online.... Da li ce se te karakteristike ispoljiti kako je na online shopu napisano zavisi od UZGAJIVACA DA LI ZNA STA RADI Inace dobar geneticki sklop u jednoj biljci ne smatram i nije presudno koliko ce ona dati cvetova.. Ima biljaka koje daju 150 grama a ne moze ni da joj pridje sa kvalitetom neka koja daje 500 grama.. Dobro je sto nisi otvorio novu temu samo zbog ovog pitanja a odgovor probaj da nadjes na http://www.vutra.org/forum/viewtopic.php?t=6&start=0 ili na gornjem linku Alien Shopa
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

1.Klijanje: napisano ali evo,da bude i ovom topicu... :wink: Potrebne su vam semenke,destilirana voda,kutija neka(plastièna,aluminijasta..),pinceta,papirne krpe(one za kuhinju èe extra poslužiti: Kutija nek bude èista po moguènosti razkužena,položite papirnatu krpu, na nju semenke-poklopite opet papirnatom i nakvasite destiliranom vodom.Nakvasite,da bude vlažno-ne da pliva u vodi... Poklopite kutijui i stavite na tamno,toplo mesto!!! negde oko 25ÿC ja zimi uvijem u majicu i stavim u ormar.Svakih 12h sati otovrite i prezraèite posudu-možete odkriti papir ali ne prèkajter seme rukom... Kad se seme otvori i proklija pocetak korena(malo belo) onda uzmite najlakse- kao što je omenuo neznalica u svom topicu dobru kupovnu zemlju.Naèi èete zemlju za klonove-podtaknjence-rasad koja sadrži veèi % fosfora(važan za razvoj korenskog sistema)Tu zemlju pomesajte sa perlitom,vermulitom,drobljenim stiroporom u razmeru 50% do 60%zemllja i vermulit-perlit. POSUDICA NEKA BUDE STO DUBLJA A UZA-3dcl do 0,7l otprilike-ne prevelika... Najbolje/najpravilnije je raditi u zamraèenju!!!! previdno pincetom uzmite seme i položite tako,da ono belo što je izašlo iz semena ide dole!!!!! Nije potrebno duboko stavljati seme 1,5cm i lagano malo zatrpajte.Navlažite destiliranom vodom i pokrijte nekom crnom plastiènom vreèom-dobro zadihtajte(ja stavim gumicu okolo)...stavite opet na toplo mesto.Svake toliko 6h naprimer otkrijte tolko,da se prezraèi MORA BITI KONSTANTNO VLAŽNO!!!! Kad izadje vani-SVETLOST pustite 7-10dana,da se razvije korenski sistem i presadjivanje u veèe posude... :D

okt 2006.

:wink: Kakve veze ima ako seme nije zamraèeno?Ja sam probao sa jogurt èašama i alu foliom,od 10, 5 jih je uspelo,i to iskoèilo kao žuti feder.Sada sam jednostavno stavijo na vatu,prekrijo èašom(neka domaæa-za probu),pa da vidimo.
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Kad sjemenka proklija prvo izlazi korjen a korjen nesmije na sunce...ako je u sobi nece mu biti nista ali naprimjer na prozoru nece ti ih puno uspiti a i 10-5 je jako lose (za pravo sjeme)
gloss_zelenkyAMBASADOR

okt 2006.

Ona sjemenka sa pokidanim korijenom nije uspjela.. :cry: ..izašla je van prije 2 dana i od tada ništaaaa...pouka za ubuduæe! :wink:
unknowerAMBASADOR

okt 2006.

Pa rece ti ja...ali dobro bar si probao i naucio nesto.. :wink:
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Meni (do sada) sjemenke proklijaju max za 3-5 dana (i to klica po 2cm sigurno...) Evo mog naèina: Uzmem toilet (tariguz :)) savijem nekoliko puta, (od oka podijelim na pola) poprskam sa pumpicom (navlažim fino), raspodjelim sjemenke u jednu polovinu, i pokrijem drugom polovinom papira i opet malo poprskam. (tariguz navlažim samo) koristim istu vodu (dest. kojom zaljevam...) i to stavim u kesu, gledam da nema zraka unutra, zatvorim, i stavim na toplije mjesto. Naravno otvaram da vidim kako napreduju jednom dnevno. Nekad ih približim lampi da se zagriju (desetak sek. plafon... (radi toplote) i opet stavim na prozor. Bolje sjeme je znalo za 2 dana proklijati i to klica probije i po dva sloja tariguza.... a isto se znalo desiti kad pustim malo više, kad otvorim vidim veæ i cvijet se formiro a klica veæ duboko u tariguzu...:)
gloss_zelenkyAMBASADOR

okt 2006.

To sam i ja isprobao..iz onog filmiæa Stoned Free! :wink: Stavio neke 4 šugave sjemenke što mislih baciti,navlažim isto tariguz(hehe :D ) i zatvorim u najlonsku vreæicu koja se zadihta da nema zraka..i bogami uspjele sve èetiri! :lol: Pali,pali... :wink:
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Nece ti tako ni proklijati najlonom ces ih zagusiti...
gloss_zelenkyAMBASADOR

okt 2006.

Nisam mislio na to da treba istisnuti sav zrak... :wink: Glavno da vlaga ne izlazi!..otvorio sam i ja 1-2 dnevno vreæicu jer znam da bi ih podavio...dosta se toga zakljuèi bez da se ikoga pita.. :wink: :arrow: 8)
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Kad nebi otvorio jedan dan pojavila bi ti se plijesan i sve bi propalo...
BaphometENTUZIJASTA

okt 2006.

A zašto uvijek kod mene sve prokliju.Prvo jih stavim za 24 sata u destiliranu vodu onda ih stavim u mokar wc papirn i onda to stavim u najlon vreèicu i nikad to ne otvorim 48 sati i uvijek je sve uredu. lp
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Ima puno naèina, i svako koristi svoj.... ja sam znao ostaviti dva dana bez otvaranja, i ništa se nije pojavljivalo....naprotiv znao sam naæi èak veæ formirana prva dva cvijeta, a korijen se "zabio" u tariguz... Ako sluèajno je dobro vrijeme, meni je sunce na prozoru od 12 do 16 sati od prilike.... tu stavim obavezno, i tako im treba max 3 dana, da puste klice od po 2-2,5cm (naravno ima onih koje nisu ni krenule, ima i onih koje su tek krenule...)... uglavnom za 3-5 dana sve prokliju (i to sa veæom (debljom) klicom). Ako vrijeme nije nešto, tj. nema sunca, onda znam par puta dnevno približiti ih nekoliko sekundi sijalici (HPS) da se ugrije, odmah na vrhu kese se vide male kapi teènosti koja bi da ispari ali ne moze... :) i ostavim ispod dole.... uopšte nisu na mraènom mjestu..... Može se koristiti druga varijanta, a to je da u èašicu (najbolje je plastiènu jer se ona najbrže grije) staviti sa vodom sobne temp. u ubaciti sjemenke. Staviti ih na prozor ako ima sunca još bolje i èim se vide da su "napukle" znak je da æe klica izaæi, i neki groweri odmah ih tada posade. Samo razlika je što onda èeka 1-2 nedjelje dok ne izadju iz zemlje. Dok kod mene kad posijem, treba im dva - tri dana max i one su veæ nikle iz zemlje.... Prvo ih stavlja (možda griješim, ali nemam bolje...) stavim ih u veæu posudu sa zemljom naravno, i onda posaadim dosta njih (zavisi od posude) ali na svaka 3 cm po jednu..... nešto ovako:
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Ipak je kod nas 20 stupnjeva toplije pa to ubrzava ....vi smucate mi plivamo :D
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

LOL ima i ta mjesta :)

okt 2006.

jel netko narucivo preko weedfarmera? ima jako jeftinih sjemenki .. zasto tamo sjemenke kostaju samo 20€ ?
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Nirvana je jos jeftinija ...

okt 2006.

pa jesu to jednako kvalitetne sjemenke ako i sa drugih siteova?? jel to ta genetika?? ne kuzim zasto tu kosta 20€ a negdje drugdje od 35-pa do 70?
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Ako je firma iz Holandije onda je jeftinije nego naprimjer iz Amerike.Trebalo bi da je skuplje i bolje ali to nije bas tako ja sve uzimam od Nirvane i zadovoljan sam sa svim osim sa Big Budom koji je bio u vecini muski i od 10 sjemenki uspila je samo jedna (neke sam sam zajebao) i to ne za pusenje nego za sjeme :(
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Ja što se tièe sjemenki (kvalitetnih) dodjem do njih, preko tri (ova dva su baš iskusniji) i ovaj jedan grower (oni nisu na netu (ne znaju ni komp upaliti niti ih interesuje ova tehnologija)..... Od njih sam znao dobijati dobre i razne sjemenke.... i kvalitetne i to džaba. Inaèe oni ne prodaju sjemenke (hehehe nego finalni proizvod....ali su štela što se tièe uzgoja (pogotovo outdoor).... tako da od njih uzmem fine sjemenke. I oni koji mi kažu koja je koja, tako i ja isto drugim npr: ovdje na forumu isto kažem.... što opet kažem vjerujem 99% što se kaže.... jer su baš ozbiljni što se toga tièe.... ovaj treæi je manje iskusniji i mladji, dok ova dvojica imaju preko 35 god. sigurno ... Jednom sam samo naruèio od Alien-a White Shark mislim i stigle mi rega
BaphometENTUZIJASTA

okt 2006.

A zašto ne poènete sa klonima,tako nemate problema sa muškima;) Ja imam sada tri ljepe majke SS,MS i jedna moja sorta Jeremy_418. i lp
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Ja bih odmah i uvijek sa klonovima radio, ali nigdje ne mogu da naðem u apotekama (poljo...) onaj klinac za okrjenjivanje.... Ja èim naðem to, bacam se na klnove.... :) plus što uštediš par nedjelja :)
BaphometENTUZIJASTA

okt 2006.

Pitaj u neki cveæari ako imaju KOREX koji proizvodi Agrolit Slovenija,košta te oko 3E.Moraju da imaju. www.agrolit.si To koristim ja i meni je super,kad sam radijo prvi klon odmah sam uspijo. lp
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

tesko èe to naèibas korex.. po Srbiji-tražite hormonski prašak za klonove/rasad(kažu u Srbiji).Ako vas pita hoèete li za odrvenele ili polu-tražite za poluodrvenela stabla/granèice :wink:

okt 2006.

Jedno pitanje: Da li biljka u pocetnoj fazi, tek kad naraste malo iz zemlje treba bit 24h dnevno pod lampom? Tnx

okt 2006.

jel ima ko da mu je prilikom narudbe sjemenki pala posiljka?? vidio sam post od one cure sta su joj spore pale :(

okt 2006.

ne treba... mozes stavit na uobicajenih 16-18 sati svjetla... iako vecina ljudi stavlja na 24 sata odpocetka, po principu - sto vise svjetla, to brze raste.. sa flourescentnim lampama to radi odlicno, posebno u vrijeme klijanja.. a kako one proizvode malo topline, nije potrebno ni neka posebna ventilacija..
BaphometENTUZIJASTA

okt 2006.

18/6 vegetacija i cvatanje 12/12,24/0 klonovi na poèetku dok razvijaju koren lp
BeyondLEGENDA

okt 2006.

Još nisam èuo da su nekome pale sjemenke, i izgleda da se paketi prije otvaranja na carini snimaju rengenski, pa se onda utvrðuje dali æe se otvoriti ili ne. Pošto se spore od gljiva šalju u špricama u paketu, to se svakako otkriva i zapljenjuje, ali sjemenke vutre su male i pakiraju se u obiènim vreæicama, pa izgleda da im se neda otvarati takve pakete. Veæina seed banki šalje sjeme u kuverti pa kod toga nema nikakve brige.
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Ja sam ga trazio mjesecima i nasao sam ga najblize u u "Ujedinjenom Kraljevstvu" i umjesto desetak eura izasao me 50 :( ima ga kod naseg dobavljaca "Slovenca" ako nekom treba adresa naka pita na Pm ..a Ero tebi prepustam oces li mu staviti reklamu :) :wink:
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

growmir ja se kladim u sta oèeš, da se svak može potruditi naèi hormonski prašak-radi oni svi dobro. Ako želiš pomoèi ostalim,napišeš u temi izmena informacija gde si nasao proizvod :wink:
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Vjeruj mi nece jos ako zivi na otoku... :lol:

okt 2006.

imam jedno pitanje sto se tice sadenja, nikad dosad nisam sadio, jedino sam kupovao, a ovaj, jel potrebno pravit kuciu de su ventilatori neonke i to sve, ili je i moguce da biljku stavimo na prozor, posadimo sjeme i zalivamo, jel ima takva metoda, ili se bas mora raditi kako je na stranici napisano? stvarno sam pocetnik sto se tice ovoga :(
growzillaISTRAŽIVAČ

okt 2006.

kakav hormonski prasak? za poticanje pustanja korjena kod klonova? pa tog ima u svakoj poljoprivrednoj apoteci i dode oko 50 kn. ima ih 3 vrste; (ne znam strucni naziv pa cu napisati svojim rijecima) za onak mekanu stabiljku, za tvrdu stabiljku i za nesto izmedju mekane i tvrde stabiljku (mislim da taj nama treba).
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

ako ima za polutvrdo stablo-to uzmi
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Mozes biljku lijepo uzgojiti i na prozoru ako je suncan :sun: ali onda obavezno biraj indike jer traze manje svijetla nego stative.Dodude morat ces cekati proljece ali mozes provati i zimi ali ne garantiram uspjeh.Bitno je poceti i brzo ces se "navuci" i neces kupovati vutru nego ulagati u opremu.Dok nisam poceo sa uzgojem za svoje potrebe trosio sam "dusu" na vutru hranio pokvarene dilere upadao u "sranja" a sad uspijem nesto i ustediti doduse i ovo smatraju kriminalom ali u manjoj mjeri nego kad moras cekati nekog sumljivca i snjim se vucarati po mracnim ulicama..za pocetak dovoljno ti je 100 € za lampu i ventilator i onda polako...to mozes zaraditi u jedan dan ako hoces bez kriminala... :puc_puc:

okt 2006.

mozda je ipak lakse napravit ono, material imam, ventilatore takoder...samo jos lampu trebam... potrazit cu danas, nego ovdje nije bas neka topla temperatura, mislim kod mene, a temp bi trebala bit negdje oko 25C? kako mogu podic temperaturu, neonkama ili?
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Dragi moj "Gosparu" neonke u ovome sportu koriste samo na pocetku dok su biljke male uzmi HPS i one puno griju same po sebi i treba dobra ventilacija za Hladjenje mi sa juga imamo tu srecu da netrebamo puno grijati osim kad je bas zima a onda to bozes rijesiti sa obicnim karolifetom ili bilo cim najbolja je plinska pec jer stvata i CO 2 koji je biljkama neophodan.Mozes za pocetak sklepati nesto od neonki i stednih zarulja i to ce ti kasnije koristiti za klonove,majke itd ali za ozbiljan uzgoj HPS je neophodan...
gloss_zelenkyAMBASADOR

okt 2006.

Zanima me koliko se isplati kupovati cooltube sada za zimu...? Ako npr. složim neki "box" u ormaru,a sama temperatura se kog mene u sobi kreæe oko nekih 20 stupnjeva...ne volim da je baš pretoplo...sto znaèi da bi u samome ormaru sa cooltubom sigurno bilo nekih 18!(prehladno?) :? I još jedno vezano za filter...koliko æu dobro uspjeti objasniti...može li se postaviti okomito,na vrh samoga boxa da služi umjesto samog ispušnog ventilatora i kakav "zrak" izlazi,tipa vlažan,suh,topao,hladan? :shock: Koliki je protok zraka sa filterom/mane\prednosti. Eh,dimenzije - visina 140cm, širina 55cm,a dubina 70cm. Sustav æe biti 250W posebno za vegetaciju MH,a onda HPS... Malo jesu èudna pitanjca,ali eto ako nije davež... :D Nabavit neke pare i obrlatit starce...kamo sreæe! :wink:
BaphometENTUZIJASTA

okt 2006.

Brate ako imaš u sobi 20*C nemožeš imat u boxu manje jer ti kroz box kruži vazduh iz sobe koji ima 20*C,jedino ako imaš dotok vazduha od vani. Tako da èeš imat sa 250W CT cca 25-29*C. lp
gloss_zelenkyAMBASADOR

okt 2006.

Ne znam koliko veze ima,ali ormar mi nije klasièni,veæ je napravljen u kutu (ugraðen ajmo reæi),znaèi dva zida su u pitanju koji po zimi vuku hladnoæu...prema sjeveru su..znam kad ga otvorim da se stemperira razlika je sigurno 2*...nije ni bitno! Nego cooltube mene zanima...da biljke dobiju max svjetla bez posljedica... :D Veæ sam 2sata ovdje i èitam po unutr. uzgajanju...sad èitam jedan stariji post onoga LUDOG Smokemachinea....svaka mu èast...! :wink: Ma svaka èast svima vama!PEACE :djavo_tuki:
unknowerAMBASADOR

okt 2006.

GloSS_ZelenKy Nisam nikada gajio indoor ali ako je vec problem u 4-5*C mozes temperaturu dici sa najobicnijom sijalicom od 60W koja bi radila dok im je svetlo inace upaljeno...A kada je vreme spavanja zatvori im ventilacione otvore... Nadam se da moze ovako i da im obicno svetlo nece skoditi...
BaphometENTUZIJASTA

okt 2006.

ma neèe imat nikako ispod 17*C kad sijalica ugasne
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

pitanje u vezi cool tuba nekakav minmal za dobru brzu rast vegetativne je 17ÿC.To prije svega važi za sam poèetak.Biljki se kasnije može pomoèi preboleti hladne temperature -namprimer:lecitin,vitamini,aminokiseline,huminska kiselina to sve èe vase biljk e napraviti odpornij ena hladnoèu i ostale vanjske stersove... Što se tièe cvetanja, to opšte nije problem na tvojih 18-19-20ÿC ponoèi kad ti je sistem isklopljen-bit èe biljke sasvim zadovoljne. Kažu ,da odrade cvetanje i na vrlo niskim temperaturama ali važi nekako 6-7ÿC minimalno Osobno bih prvo tih 50eura dao za dobar PH metar-pošto se novcem kao student bas ne razbacuješ-verovatno :D
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

ekipi koja vodi ovaj "podforum"/:qens,growmir,doomer, se pridru~uju: Baphomet,Bezze Sa,
gloss_zelenkyAMBASADOR

okt 2006.

Baphomet,Bezze Sa!!! :djavo_tuki: Yeah!!! Valjda æu i ja jednog dana! :D Hvala na odg i savjetima... :)

🔒 Ova tema je zaključana