VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojKlijanje!
LEGACY

Klijanje!

76 odgovora8,686 pregleda

okt 2011.

Evo vec 4 put pokusavam da proklijam sjeme al mi nikako ne ide za rukom. Stavim izveu dvije salvete, nakvasim, stavim u vrecicu, stavim na tamno i srednje toplo mjesto i opet nakon jedno 5 dana nema klijanja ( prije sam pokusav'o i duze ) mozel pomoc molim vas !
SekachAMBASADOR

okt 2011.

To je po meni nepotrebno kompliciranje... Ubacis sjemenke u zemlju na dubinu od pola cm, odrzavas toplinu i vlagu...ako je sjeme dobro, mora izaci... Jesi promotrio malo boju sjemenki?

okt 2011.

kakvo imas seme, brendirano ili sa ulice? da li si probao pod prstima, jel semenka puca, kakve je boje? temperatura? ne bi trebala biti ispod 26C + odrzavaj vlaznost (al da ne pliva u vodi). svetlost, kazes na tamno, koliko tamno, nemoj da je bas mrak, mada ne znam zasto tamno, meni proklija na prozorskoj dasci, dakle, dnevno svetlo
MonkENTUZIJASTA

okt 2011.

Evo ti moj predlog, ja sam uzo 5 sjemenki s ulice i stavio u maramicu na 24h koja je bila povezana s drugom maramicom koja je bila u casi vode tako da je stalno vlazna maramica a semenke nisu direktno u vodi..i nakon 24 sata u zemlju direkt bez da je proklijala ijedna..nakon 2 dana cudo..svih 5 vani bez ikakve muke :) mora da nikne brate :P
Z&NZMAJ

okt 2011.

...neki stave na 24h u vodu...i onda u zemlju...ne ekaju da proklija. Osobno sam isprobao i sa klijanjem u salveti i ovo sa vodom i direkt u zemlju. Najbolje odmah u zemlju (kod mene se tako pokazalo-ne tvrdim da e i tebi biti tako najbolje).
SiDAMBASADOR

okt 2011.

ja isto, direkt u zemlju.. ne kompliciraj, p.s. STISNI sjemenku jako prstima, ako pukne baci ju, ako pre~ivi dobra je.. i da, pazi na boju sjemenke, a o sjemenu ima dosta napisano na forumu i portalu, potkrijepljeno lijepim slikama...

okt 2011.

evo odgovora za tebe, a i za ostale sto su postali. Sjeme je iz heda. Pokusavao sam i odma sjeme da zasadim u zemlju, i kako je sad jos uvijek toplo ( ovdje u Tuzli oko 29 - 30 stepeni ) ja sam preko dana tu saksijicu sa sjemenkama drzao na vanjskom dijelu prozora na suncevoj svjetlosti a preko noci ispod CFL ( valjda je tako ) lampe. i nakon 7 dana opet nista, e sad sam te sjemenke ubacio u mokru maramicu i to. I da odgovorim nije potpuni mrak, drzim ih na kucistu od kompjutera koje je na povrsini malo toplo i tu je poprilican mrak. Jedna ili dvije sjemenke su mi pukle malo, kao razdvojile se, al uglavnom sve su veoma veoma pocrnile. Evo sad sam tu vrecicu sa sjemenkama stavio napolje dok ima sunca da pokusam stvorit efekat staklenika pa da vidimo hocul navece dobiti kakve rezultate. Ako ima jos kakvih prijedloga bio bih pre zhavalan. :D
derataurPOZNAVALAC

okt 2011.

mokra maramica i stavis u neku kutijicu ili ladicu,bitno da drzi temp i da se maramica ne osusi

okt 2011.

Ako nikako ne ide, baci u casu vode i u ormar. Mora izaci, osim ako je sjeme staro, staro.... A to ne mozes znati ako narucujes, niti iz pisa ako uzmes... Drugacije gledano, jednostavno nemas srece!
cooinaISTRAŽIVAČ

okt 2011.

ma direkt u zemlju,odrzavaj vlaznost...i nemoj da ih setas svaki dan ili vise puta dnevno,ostavi ih na jednom mestu....mada ja ako ih ne zabodem odmah u zemlju, uzmem tacnu od soljice za kafu stavim jedan listic t.papira,pokrijem seme sa drugim listicem t papira nakvasim maramice i sa drugom tacnicom poklopim i 90%mi proklija(ne diram,premestam, jedino proverim jednom dnevno dali su maramice mokre ako su samo vlazne dodam malko vode(a da,nikada ne koristim vodu dirktno iz cesme,nego dan pre no sto resim posaditi napunim plasticnu flasu)
myluckystarsPOZNAVALAC

apr 2015.

Nabavio sam neke brendirane sjemenke (ako mi uspije, otvaram dnevnik..), stavio u namo eni WC papir i u najlon vreicu, ali me strah da e se papir osuaiti i ato da onda radim? Gledao sam onaj video od JazzyJ Guide for growing, tamo je tako objaanjeno, ali mislim da sam trebao neku drugu metodu. :plac:

apr 2015.

mogao si staviti u zemlju i zaliti ;) a moze i tako, tesko ce se papir osusiti kad je u najlon kesi, a treba povremeno i otvoriti pa pogledati, namociti ako treba...
pripravnikISTRAŽIVAČ

apr 2015.

iman problem! naime 4 sjemenke sa ulice crne sa aarama svjetlim, prvo stavio 2 u maramicu i nista, nakon toga dvi ato su ostale bacim u zemlju ne duboko cca 0.5-1 cm i od 7-og ovog miseca su na prozoru ,lagano zalijen svaki drugi dan i nista se ne desava. zasto mi to radi ? probo san ih stisnut i nisu pukle stvarno neznam sta se desava

apr 2015.

Evo i ja da se ukljucim u ovu pricu,doneo sam 10 amnezia haze semena i stavio u maramicu sa klija,pre 7 dana sam ih stavio u klijanje a posle 2 dana vec su pocele da pustaju klice,nego imam neki drugi problem,temp u boxu mi je oko 23-24 stepena,a vlaga oko 80,dal ce preziveti dok nedodje malo lepse vreme i ugreje se box...?

apr 2015.

Nemaa problema.
ZelenaGroznicaPOZNAVALAC

apr 2015.

Stavi seme u maramicu i umoci cosak maramice u casu sa malo vode, a drugi cosak maramice stipaljkom ili necim zakaci za vrh case. Tako ce maramica uvek biti vlazna ali ne premokra i semenke ce stajati horizontalno tako da ako ti ostanu malo duze klica ce biti ravna. Tako sam se ja snasao.
myluckystarsPOZNAVALAC

jul 2015.

Da li se u ovim 'maramicama' mo~e klijati, piae 100% pamuk.

jul 2015.

Mo~e haha

jul 2015.

ja uzmem wc papir smokrim ga i iscjdim stavim u kesicu za zamrziva (nije prevelika) smokrim ruku i malo poprskam unutra zatvorim i cekam dan dva naravno na toplo mora
A kada biljka proklija i tek pocne da izlazi iz zemlje,recite mi koja joj je najbolja temperatura tada,i koliko se drzi u rasadnim saksijama,i kada se prebacuje u velike saksije?I kada se biljke stavljaju u box pod svetla?

sep 2015.

Ajd itaj malo, svi bi da im se servira, pa nije ovo restoran sa 5 zvijezdica.
kad nisi imao sta pametno da napises,bolje da nisi ni ovo pisao * * * iz pravilnika pwrsd

sep 2015.

a imas sve u prvom postu koji je na pocetku foruma velikim boldiranim slovima AMATERSKI INDOOR vodic ne znam sta pitate stalno nesto sto ima na pocetku. evo da ga moras trazit i gubit se misleci gdje je nego cim udes u indoor eto ga ogromnim slovima ima sve od a-~ kako uzgojit biljku

sep 2015.

kad ti nisi imao sta pametnije da pitas, bolje da nisi pitao ni ono, pogotovo sto ti odgovori stoje na forumu. devet dana si na forumu i vec poceo da pametujes i delis savete sta je za koga bolje. aj polako malo i citaj, edukuj se ako planiras neki grow zavrsiti. krenuti je lako, al ga treba i zavrsiti kako spada. a moze se ko nije lenj citati i uciti, tako da je za tebe bolje da citas a ne drugima da govoris sta je za njih bolje. i procitaj pravilnik foruma ako nisi, da se ne ganjamo posle

okt 2015.

Pozdrav svima, kao novi clan necu mnogo da pricam. Pre 2 dana sam izmedju dva papirna ubrusa stavio seme sa ulice (tamno, sa belim sarama). Vec danas je se semenka otvorila i pocela je da izlazi klica. Redovno sam vodio racuna o zalivanju, a dovod svetla je bio non stop (stedljiva sijalica). Dakle, samo malo paznje i bice sve kako treba. :gled:

okt 2015.

ne treba ti sijalica dok je sjemenka u fazi klijanja...dovoljno je da na tanjuri stavia menku koja je izmeu dva papira,pomo ia i poklopia sa drugim tanjuriem da ne gubi vlagu brzo.dr~ia na sobnoj temperaturi.

okt 2015.

Hvala na savetu, prvi put radim ovo i svaka pomoc je dobrodosla.

okt 2015.

ma nema na emu. ;) ako ti je ovo prvi grow i ako ti je baa sve novo,preporu io bih ti da se javia nekome od mentora koji e ti zasigurno pomoi svojim savjetima,a mo~ea i sve to nai na forumu,samo puno itati, itati, itati. :) https://www.vutra.org/forums/mentorski-kutak.60/

okt 2015.

Ja imam super tehniku za klijanje koja mi je svaki put uspjela.... Stavia sjemenku u wc papir, dobro zatvoria, dobro smo ia (ja smo im papir i ne ocijedim. ako se osuai smo im opet) i stavia na zagrijani radijator. Nakon par sati, a obi no ostavim preko noi, sjeme po ne klijati i stavim odmah u zemlju. Bitno je da sjemenkama bude toplo i vla~no. I to ti je to :D

okt 2015.

ta tehnika se spominje od kako postoji forum :)
W8 For ItPOZNAVALAC

nov 2015.

Kako da postupim,dakle stavio sam proklijane sjemenke u zemlju i malo bacio zemlje po njima i upalio im svijetlo tj tajmer podesio 18/6 ...jel to u redu il...
L0oDZMAJ

nov 2015.

Frend aj kreni od pocetka teme procitat... prosto je ;) pa onda pitaj ...
NoVaselinePOZNAVALAC

nov 2015.

Iznikla mi je jedna semenka prekjuce ali ima ljuspicu na glavi. Prilicno je zatvorena, mislim da bih ostetio biljku ako krenem da je skidam. Imate li savet sta da cinim?

nov 2015.

ostavi je jos dan dva ako ne spadne sam je skini
L0oDZMAJ

nov 2015.

Pincetu,skalpel,rukavice medicinske i kreni u zahvat operacije :D lagano je skini... samo nemoj da bude operacija uspela,pacijent umro :D

nov 2015.

Sacekaj dan dva....
cikinodetenceISTRAŽIVAČ

nov 2015.

meni se desilo danas tj malopre da kao da vidim klicu da izlazi iz zemlje onako vidi se bela zila savijena u zemlji je i sa jedne i sa druge strane kao da sam ymiji zabio i glavu i rep u zemlju:fuck:i to sve tri klica je bila velika isrivudana i stavijo sam je na dole. U pocetku nisam dirao par sati medjutim malopre sam jos malo prekrio zemljom i poprskao valjda ce biti oke:whato::
L0oDZMAJ

nov 2015.

Da si slikao,lakse bi bilo... a ovako mozemo samo pretpostavljat :)

nov 2015.

kako mislis da izadje ako ces je prekrivati. pusti da proklija, to sto si opisao znaci da je taman krenula zatvaram ovu temu od 2 strane, imamo sveobuhvatniju pa tamo o klijanju https://www.vutra.org/threads/klijanje-rast-u-casi-presadjivanje.747/

🔒 Ova tema je zaključana