VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojAuto Parmesan indoor
LEGACY

Auto Parmesan indoor

80 odgovora5,872 pregleda

sep 2017.

Pozdrav vutrasi! Lurker sam vec neko vrijeme, a sad mi treba neki savjet. Par rjeci o meni. Imam nekih 10-tak sadnji iza sebe, i volim experimentisati. Gajim samo za sebe, tako u malom stilu, i vise mi je vazno neke nove stvari isprobati nego veliku zetvu ubrati. Kao korisnik uzivam vutru u malim dozama po cjeli dan, ili imam periode kao trenutno gdje se detoxiram, i tu sam ono posebno zdrav i cist (nepusac). Procjenjujem sebe kao pocetnika sto se tice sadnje. Posto je prodavac imao samo jednu vrstu sjemena Auto Parmesan od Victory Seeds nisam imao izbora. Auto sorte nisam do sada sadio tako da bi za koji savjet od vas bio jako zahvalan. Sto se tice setup-a ovaj put sam se odlucio za 4xLED reflektor (od bagera) koji imaju 4x48W i navodno po reflektoru nekih 3800 lumena i spektrum je pretezno plav (iako kad ruku priblizim vidi se da je lila, tako da ima nekih crvenih talasnih duzina, ali ne puno). Za pocetak sam ih smjestio u mali sator 60x60x120 i do sada sam zadovoljan, ali posto nikad nisam radio sa Auto Parmesanom tesko mi je procjeniti jeli dobro ili nije. Danas je 14 dana od kako sam sjeme stavio da klija. Vec sljedeci dan je proklijalo (Day1) a nakon sljedeca 2 dana i niklo (Day3). Inace koristim Hesi gnojivo 50% od onoga sto je preporuceno. Zaljevam obilno kad se zemlja skroz osusi - drenaza je dobra. Imam turbinu za dovod i takodje za odvod vazduha (sa ugljicnim filterom). Stavio sam jos koju sliku da bi vi to mogli bolje predpostaviti. Dan1 Reflektor Dan3 Dan7 Dan14 Dan14 pojedinacno Sta me interesuje: 1. Prodavac mi je rekao da one automatski prelaze u cvjetanje nakon 2 sedmice vegetacije. Moje pitanje bi bilo da li to mogu da produzim za neke 2 sedmice ako ostavim svjetlo na 18/6? Razlog je sto iduceg vikenda putujem 2 sedmice i ne bi ih htio slati u cvjetanje (mjenjati setup svjetla, sator, itd.) i onda odputovati. Djevojka ostaje ovdje i ona zna gnojivo pomjesati i zaliti ali ako bi se nesto desilo ne bi znala intervenisati. 2. Ako se moze vegi produziti, da li da topiram biljke? Sa normalnim biljkama sam par puta topirao i imao sam dobre rezultate. Sa Auto ne znam. Takodje iako se vegi ne moze produziti, dali da topiram? 3. Osim ovih LED reflektora imam jos jednu 600 NDL inkl. CoolTube, ali je ovaj 60x60 sator mal za nju. Do sada sam jednostavno stavio biljke u prostoriju (imam mjesta u podrumu) i lampu iznad njih. To nikad nije bilo optimalno za klimu iako o rezultatima se ne mogu pozaliti. Ipak razmisljam sutra mozda jedan veci sator da kupim, i tu bi bilo moje pitanje da li bi 120x120x200 sator bio OK za 600W NDL? Planiram uvjek 4 biljke saditi - ne uvjek Auto (svaki put neku novu vrstu uzmem kao experiment). Eto, to je to. Nadam se da nisam neka pravila foruma prekrsio, i da mi ko moze dati neki savjet. Pozdrav svim vutrasima! PS: Koja su pravila za datoteke (rezolucija ili velicina u bytes)? To nisam mogao naci, a ne bi bilo lose da znam da bi sljedece slike bile malo bolje. Hvala!

sep 2017.

soopertoping je rijeaenje ako ~elia produ~it vegu na automatima, a mislim i jedini na in...odi u temu od ilija o sooper topiranju, ak mislim da imaa joa mo~da 2-3 dana kad je najbolje da ih soopertopiraa... tema nije teaka i metoda je jednostavna, ako danas sjednea i proatudiraa, shvatit ea sve gdje i kako odrezati... u galeriji vanjskog uzgajanja sa koment. u posljednjih 5-6 stranica imaa moje bebe, automate, nai ranije postove i slike gdje se moje kao male baa vide nakon reza kako izgledaju, no moram naglasiti da su mene vegetaciju produ~ili i automati koje sam obi no topirao, pa sad ti kako ~elia... ili ti je ovdje meu ja im sopertoperima, a ima ih i joa iako sad baa ni nepada na pamet niko, weedetix takoer uksung za te stvari.... sretno :puuuh::
StipeZMAJ

sep 2017.

1. drzi na 20/4 ili 24/0, supertopiraj ako zelis....a ostalo je na biljci. tesko da mozes previse manipulirati cvjetanjem kod autosa 2. to je vise osobna stvar. al ako vec radis hst, radije odi na supertopiranje 3. 120x120 i je za 600w hps, cooltube ti ne treba, stavi dobar otvoreni reflektor ili hood ako vec moras ventilirati. 4. 120 120 je idealan za 4 foto biljke 5. 1.5-2mb max velicina datoteke. tako nesto. Sretan grow :) edit: je, malo pre kasno za bilo kakve hst treninge.
hazeriZMAJ

sep 2017.

Mislim da si zakasnio za supertopiranje jer trebas topirati kada treci kat krene u razvoj.Naime,topirar treci kat i jedan dio drugog kata,to produzi vegetaciju za 15-ak dana ali i ne mora,nije pravilo.. Moj savijet bi bio lst glavne grane kada dodu do petog,sestog kata,pustiti bocne da se uravnaju sa glavnom....e da..tada si vec kuci sa godisnjeg:D Ajd pomalo i sretno:thumb:Dobri su automati,brzi rast,debeli topovi...imaju cari;)

sep 2017.

@huana.meri Hvala, citam o tom supertopiranju. Dobro da sam pravovremeno upitao. @Stipe Hvala, do prije 3 dana sam ih imao na od prilike 20/4 ( ovisno kad se probudim :D ). Sad sam ih vratio na 22/2. Je li OK ako ih supertopiram i odmah prebacim u veci sator pod 600hps? Ili da cekam jos jednu sedmicu pod ovim svjetlom poslje topiranja? Za cooltube i otvoreni reflektor sam predpostavljao, hvala. @hazeri Hvala, evo slike od najmanje i od najvece. Male da topiram, velike ostaviti? (Naprjed je najmanja a pozadi najveca). U automate sam se vec zaljubio. Jos dva pitanja. 1. Saksije su nekih 20x20x30. Dali da presadjujem prije cvjetanja u vece ili najbolje da ostavim? 2. Da li ima smisla da 2 vece supertopiram a dvije manje ostavim da normalno rastu? Ili obratno.
hazeriZMAJ

sep 2017.

Obrnuti,manje supertopiraj..ne vidim dobro ali mislim da je taman treci kat izasao Presadi ako imas mjesta,a imas;)

sep 2017.

Evo najveca i najmanja BTW. Limit je 1MB
hazeriZMAJ

sep 2017.

ufff... Evo drug..prouci pa donesi odluku... https://www.vutra.org/threads/treniranje-automatic-kanabisa-super-topiranje-by-cili.10974/

sep 2017.

hahaha hvala hazeri, maloprije sam to procitao. Ove dvije manje tek pocinju treci kat, a drugi je tako mal da ga ne bi mogao ni uhvatiti. Tako da sam odlucio dvije velike ostaviti, i tvoj savjet iz prijasnjeg posta sljediti, a dvije male cu sutra topirati. Kazem, sve mi je do experimentisanja, i nije presa ako ne uspije. Takodje cu kad uzmem veci sator sljedece sedmice presaditi u vece saksije. Objavim update ovdje. Hvala puno!

sep 2017.

cijela akcija ovdje dok me nema....po meni, mo~ea sve, i s.t. i topanje i lst.... a i imaa kilometara u nogama, pa nemoj pani arit, ata god da napravia bie cvea, :razvaljen::

sep 2017.

Ja reko oek riban sir Parmesan uzgaja, kad ono vutra :upiii:. Lijep setup :thumb:. Ak nisi joa stavi slobodno 600w ~arulju, simpa su ti reflektori, samo ato je to nedostatno lumena kad raspodijelia na etiri biljke, pogotovo kad su u pitanju auto sorte. Automatici vole hrpu lumena i bolje im dati ato viae odmah u startu da se lijepo zvegaju, pa e biti i bolji urod. `to se ti e presaivanja, neznam kolika ti je litra~a tih saksija koje koristia, ak su 12l. ni nemaa potrebe presaivati, dostatno je to za autose. Vjerujem da nee procvijetati za dvije sedmice od klijanja kao ato su ti rekli, pogotovo ne u indoor uvjetima, ra unaj negdje 3-3,5 sedmice, tako ako imaa u planu presaivanje gledaj da ga odradia im prije jel auto sorte baa nevole presaivanje u cvatu i zna im biti dosta stresno. Sretno i navijam da budu lijepe Parmesanke ;)

sep 2017.

Proucavao sam sinoc dugo Cillovu metodu supertopiranja, i nakraju i da sam skontao ne bi mogao sprovesti jer je sve tako malo. Osim toga ta asimetrija od 3 grane bi me morila citav grow, jer uzivam u ljepoti prirodnog oblika biljke. I posto mi djavo nije dao mira topirao sam jednostavno 3. kat i ostavio citav 1. i 2. Tek je poceo nicati (oko par milimetara), i nadam se da sam ga dobro uhvatio. Znaci dvije velike nisu dirane a dvije male normalno topirane, pa cemo vidjeti hoce li u sirinu ili u p. materinu. Takodje sam biljke priblizio lampi jer je zahladnilo. Prednost vise malih LED je temperatura, koja je na direktnoj povrsini lampe oko 35°C (dobar pasivni aluminijski hladnjak). Par cm od lampe mjerim na listovima nekih 20-tak °C. Vidjecemo. Sto me je uvjek smetalo kod HPS u ovoj fazi je strasno nizak dio plavih talasnih duzina i velika potrosnja, a neman MH, dako da cemo vidjeti sta ce ovdje ispasti. U svakom slucaju zadovoljan sam razvojem do sada. @huana.meri Ma ima cvjeca uvjek vise nego sto treba, tako da je prioritet na experimentisanju :D @No Joke Hvala! Lumeni su po reflektoru, znaci ima nekih 15.000 od 192W. Ne zvuci bas nesto ako mozes 90.000 od 600W ali kao sto sam gore objasnio mislim da je spektrum bolji za ovu fazu od HPS. Sljedeci put mozda pokusam MH. Litrazu si pogodio 20x20x30 = 12l, ipak ako sredim veci sator prije cvjetanja presadicu u ca. 40x40x40. I odgovaralo bi mi da vegi traje 3-3,5 sedmice, vidjet cemo. Topiranje - markirano je odkinuto Lampe priblizio Temperatura na listovima Pozdrav!
CorleonevLEGENDA

sep 2017.

haha inace se ne preporuca topiranje automatika, ali eto sad cemo na tvom growu vidit teoriju u praksi :) ja bi ti savjetovao da radis lst na biljkama jer urod je vei s tim treningom,ono sto je hazeri rekao.. i kupi si analogni tajmer koji automatski pali i gasi svjetla ( stavi ili 20/4 , 18/6, 17/7) ali kako ga stavis neka bude a ne da je svaki dan drugo..sretno do kraja ;)

sep 2017.

@Corleonev Naravno imam tajmer na 22/2 trenutno. Prvu sedmicu dok ne proklijaju palim kad se probudim. Da, vidjecemo teoriju u praksi iako ovo nije bas optimalno svjetlo - puno relevantnije rezultate bi dobili sa nekim standardnim svjetlom, ali ipak ko zna, vidjecemo. Ovi reflektori su me privukli zbog dobrog hladnog spektruma i nabavne cjene od <50EUR za 6 komada. Dobro su pasivno hladjeni tako da sam sada skroz primakao biljke i ipak su ispod 25°C. Javim ako bude nesto novo. Biljke priblizene
hazeriZMAJ

sep 2017.

Ma odlicno je to i ti to lijepo vodis:respect: Malo usporedbe... automat,lst glavnog voda automat,supertoping

sep 2017.

Hvala hazeri. Cim sta izraste za treniranja pocinjem sa lst. 5 sati nakon zadnje slike 2 velike digle listove i dirnule lampu :thumb: Nisu nimalo izgorile, ipak sam malo odmakao.

sep 2017.

Nadam se da su one manje stresa imale tokom presadjivanja nego ja. Sator 120x120x200, 600W HPS 20/4, Adjustwings enforcer, ventilator (drugi dosao pokvaren), airpots, BioBizz Light Mix... Vidjet cemo
hazeriZMAJ

sep 2017.

E...sad je to to;)Neka igre pocmu:thumb:

sep 2017.

Vozdra vutrasi - time podrazumjevam i cure naravno - da se nebi ko uvrjedio ;) Evo mali update, tri svjetla nakon zadnjih slika, znaci prije svjetla dana broj 18. Po meni se sve razvija kako treba. Ima i koja anomalija na onim koje nisam sjekao, ali ne vjerujem da je sto im je lose nego naprotiv - rastu i gdje ne treba. Slobodno recite ako previse spamam slikama. Dan prije 18. svjetla Ne topirana 1 Anomalija: na donjim katovima pocinju rasti neki listovi koji cini mi se ne trebaju biti tu. Izlgedaju malte ne kao zelene kuglice, skovrdzani. Te ostatke cupam, jer mi nemaju bas smisla. Jeli imao neko nesto slicno? Ne topirana 2 Anomalija: Prvi kat nisu 2 x 1 grana, nego su izbile dvije lijepe simetricne sa obe strane. Znaci prvi kat ima 4 stana :D Svidja mi se. Jeli imao neko nesto slicno? Topirana 1 Topirana 2 Nadam se da je sve kako treba. Ne izgleda mi kao da ima dovoljno materijala za LST? Sta mislite, dali da dvije velike pocinjem vezati, jer veceras putujem, i sljedecih 10 dana od toga nista nece biti? Drugo pitanje je oko rezima. Sada vozim 20/4. Sta ako pocnu cvjetati? Prebaciti na 12/12? Naravno, gnojivo prebaciti na cvjetanje, ali svjetlo mi bas nije jasno. Inace, hvala na dosadasnjoj podrsci! Pozdrav! PS: PROBAM IMA SAT VREMENA NA RAZLICITE NACINE DODATI SLIKU ALI IDE UVJEK U GRESKU. BEZ OBZIRA KOJI VPN (BEZ NJEGA NECU), I BEZ OBZIRA KOJA VELICINA. STETA, INACE PERFEKTAN FORUM. PPS: Nakon sto sam objavio odgovor i onda ga uredio, uspjeo sam i slike staviti...
hazeriZMAJ

sep 2017.

Ne. Ufff..nije bas pravo vrijeme Ne,ostavi 20/4 Ostavi se corava posla i pusti ih da zive;):thumb:

okt 2017.

Zdravo vutrasi! Danas mali update. Dan 46 od sjemena, i 23 vegi + 23 cvjetanje. Prednje dvije su topirane bile, a ipak su uspjele obadvije manjevise jedan main bud razviti. Ona zadnja desno je jako u visinu otisla, tako da sam je savio kao neku vrsto kasnog lst-a (bio na putu), pa je pukla, ali to izgleda joj nije neki problem. Zadnja ljevo je jedina koju nisam uopste dirao - interesantno je da ona jedina se ljepi i mirise, preljepo, vocno (ostale imaju lijepo cvjece ali niti mirisu niti su "masne"). Ako bi sad morao predpostaviti rekao bi da ce nedirnuta biti najpotentnija (kvalitet, ne kvantitet). Sta mi nije jasno... Ako proizvodjac kaze 68 dana do zetve, jeli se misli citav period od sjemena ili samo cvjetanje? Osim toga mi je malo cudno da u opisu kazu da je pretezno indica, ali meni listovi (kojih je stvarno malo) su jako tanki i izgledaju vise kao sativa. Vase misljenje? Sve u svemu sad trebaju samo da se udebljaju.

okt 2017.

Lijepe biljke, sretno do kraja :joint:
StipeZMAJ

okt 2017.

Zbog toga se ni ne savjetuje topirati autose jer nema bas nekih pozitivnih rezultata. Ovakav stil rasta i grananja bi rekao da je tipican za indiku i nema bas pre veliki veze sa debljinom listova. dobro sve izgleda i ne zamaraj se sa brojkama proizvodjaca. bit ce gotovo kad je gotovo :)
hazeriZMAJ

okt 2017.

Sad shvacas sto sam htio reci;):thumb:

okt 2017.

Shvatio sam, autos se ne topiraju :) Hazeri, ona treca je po tvom savjetu uradjena. Stipe, u pravu si, grananje izgleda kao indica, a sativa listovi su tanji u svakom slucaju. https://www.google.com/search?q=sativa+vs+indica+leaf Prije nego sto se porgresno shvati, sve 4 su odprilike jednake i jako dobre sa njihovu starost. Najvece headove(4 komada) ima ova sto je bila najmanja, i sto je topirana. Jedina sto mirise je ona sto nije uopste dirana (bez LST i bez topiranja). Sad bez obzira na ovo, moje misljenje je da je tesko napraviti uporedbu kada dvije osobe, uzgoje dva razlicita straina, pod razlicitim uvjetima, na osvnovu razlicitog stupnja znaja... I na osnovu tih svih razlika se onda prave uporede. Jos jednom, nije me briga koliko cu grama imati na kraju, ovo je samo experiment u koji sam voljan uloziti vrijeme, novac, itd. bez obzira na korist. Jedna osoba, isti uvjeti, isti strain itd. Hvala na savjetima i peace ;)
StipeZMAJ

okt 2017.

Tesko je na taj nacin gledat izgled listova kad imas hibrid sastavljan od 4 sorte(indike i sative). Kod hibrida je tesko po izgledu tocno znati o cemu se radi. Sorta moze biti sativa dominant a izgledat ko indika i obratno :)

okt 2017.

To nisam znao. Ponovo nesto naucio ;)
1310ZMAJ

okt 2017.

bager led reflektor, super izgleda. testiraj jedan grow pod njima.

okt 2017.

Dobra ideja i to je bio plan za ovaj trenutni grow. Cilj je naci neki optimalni odnos izmedju zetve i upotrebljene energije. Posto sve imam tu, neupotrebljeno, pocet cu sutra.
1310ZMAJ

okt 2017.

pa da, jedne zriju dok druge rastu:) malo ipak ve i razmak od billjke, temp nije jedina koja kuri;) ato joa piae u vezi svijetla? gledao sam sli ne panele za fotografe, jebenini,atelanje kelvina~e na gumbi ali preslabi, ka~e adri.

okt 2017.

Ako pogledas slike dok su bile male, imam osjecaj da im je bas dobro bilo, jer puno kratkih, plavih talasa. kad porastu nakon nekih 3 tjedna i pred cvjetanje ubacio bi jos 1-2 COB (50-100W) sa duzim talasnim duzinama, da malo pocrveni. Mali sator, 300W, 24/24, LST, pa vidjeti sta bi ispalo. Ako je rezultat vise od duplo losiji nego pod 600 HPS, onda experiment nije uspio. O reflektorima ne pise puno: www.google.de/search?q=48W+LED+reflektor Mislim da je prioritet da se livada vidi kad se upale :D spektrum itd. nije bas vazno za njihovu svrhu.

okt 2017.

Zdravo vutrasi! Kratak update - dan 53 (23/31). Bagerke ponovo u pogonu. Od 4 iznikle 3 tako da sa dvije i bagerkama u malom satoru experimentisem (24/0), a trecu sam stavio pod 600W HPS u veliki, pa da mogu uporediti. 100W COB je takodjer sklepan, nisam vjerovao da cu ga moci ohladiti, ali sa 3 pasivna i 2 ventilatora je stabilan. Nenormalno je jak i ako bi me neko upitao da uporedim sa 600W HPS rekao bi da je ovaj jaci. Kineski je naravno i kostao je par eura - vidjecemo koliko ce izdrzat. Kad male malo porastu stavicu ga uz bagerke. Sto se starih biljki tice dvije se lagano priblizavaju kraju iako im je tek 7 sedmica!? Budovi se debljaju i sve u svemu sam zadovoljan za ovo kratko vrijeme. Sta je interesantno da mi ona topirana u najboljem stanju izgleda, nijedne zute dlacice ima, a razlog je sigurno sto je direktno kod uvoda friskog zraka. Svjez hladan zrak ima strasno dejstvo kako mi se cini. Inace mi je prvi grow u ovom satoru velikom, tako da je klima daleko od optimale - prevruce i suho je. Moracu to malo poboljsati sljedeci put. COB Nove (dan 3) Netaknuta Slomljena (propali pokusaj LSTa na glavnoj) Topirana 1 Topirana 2 Topirana 2 (5 glavnih grana, za mene geometrija snova - samo sam je trebao lolipopat malo) Zajednicka Toliko za ovaj put. Pozdrav!

okt 2017.

Pozdrav. Zamolio bi za misljenje iskusnijih. Ovo je negdje 10. dan od sjemena. Jedna je pod bagerskim LEDom und druga pod 600HPS. Koja po vama izgleda bolje? Potpuno se razlikuju, ali meni ove pod bagerskim izgledaju dalje rezvijenije. Imam nekih 8 novih beba, pa se dvoumim da li da ih prve dvije sedmice po bagerske stavim? Takodjer mi je temperatura pod LED oko 22 a pod HPS oko 30 :( LED HPS

okt 2017.

Ok, za sada sam se odlucio da ostavim 4 pod HPS a 4 sam prebacio u mali sator. Mislim da je mali sator + LED idealan za vegetaciju.
hazeriZMAJ

okt 2017.

@PatrickVerrazzano Bolje pitanje bi bilo koja je koja sorta? Ali za 10 dan obje su odlicne:thumb:

okt 2017.

@hazeri Sorta je ista. Sve je Parmesan. Zato me i cudi da su ono bas razlicite
hazeriZMAJ

okt 2017.

Zanimljivo...ali odlican napredak biljki..bez obzira na rasvjetu:thumb:

okt 2017.

Hvala! Onda mi je strategija ok, pola vamo, pola tamo. Zanima me kako ce se dalje razvijati. I da li je ovo slucajnost da su razlicite ili ce ove 4-4 isto takve biti. Updejtiram.

okt 2017.

Pozdrav! Dan 62 od sjemena, 39 cvjetanja. Ove odrasle me isto cude malo. Lisce je opalo skoro skroz a cvjece po mom misljenju jos nije gotovo. Cini mi se da se i dalje debljaju. Tesko mi je procjeniti koliko im jos treba, da bi poceo samo cistom vodom zaljevati. Sta mislite kako da ih hranim do kraja, jer tesko ce biti sa fotosintezom bez lisca?

nov 2017.

Na dan 74 poslje sjemena skinu sam sve cetiri. Bile su sve u razlicitom stupnju, znaci neke sam mogao prije skinuti a neke su mogle jos ostati. Nema veze, za prvi put sa autoflowers potpuno ok. Nakon jedne sedmice susenja od prekjuce su na cure. Tezina nakon susenja 130gr. Harvest je bio: Glavni vrh LST: 39gr - ova biljka je bilo od pocetka najveca Nedirnuta: 31gr - ova je bila od pocetka druga po velicini Topirana 1: 31gr - ova je bila od pocetka treca po velicini i mogla je sigurno ostati jos desetak dana Topirana 2: 29gr - ova je bila od pocetka uvjek najmanja - i ova je sigurno mogla jos desetak dana Iako je bilo manje cvjetova ovi topirani headovi su tvrdji. Jos moram reci da mi LST nije uspio kako je trebao jer nisam pravovremeno poceo zbog osdustva. Ali sve u svemu 2 1/2 mjeseca od sjemena do 130gr za prvi put sa automatima za mene nije lose. Druga i treca generacija vec sazrivaju, pa cemo vidjeti hoce li se poboljsati iznos. Pitanje: morao sam malo jace zbiti da stane svaka u jednu litarsku teglu. Ne znam jeli bolje za cure ako nije tako stisnuto i dali da raspodjelim na 8 tegla? Do sada prvu sedmicu otvaram i vadim vutru 15 minuta na vazduh, i vracam. Onda sljedece 3 sedmice samo otvaram jednom dnevno. Nadam se da je to ok?
hazeriZMAJ

nov 2017.

Uvijek gledaj da ostane cetvrtinu prostora bez da je guras u teglu vec normalno stavis...vec malo poslje mozes to malo vise negurati:)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se