VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojGdje nabaviti svjetlo????
LEGACY

Gdje nabaviti svjetlo????

16 odgovora2,646 pregleda
taurusamstaffISTRAŽIVAČ

okt 2012.

Imam praznu sobu cca 3x3m. Problem je sada po zimi ato se ta soba ina e ne grije,pa u morati kupiti grijalicu sa termostatom koja e se paliti(grijati) kada lampa ne bude gorila. U tu sobu bi stavio jednu hps od 1000w i uzgajao cca 6-10 stabljika. E sada.Poato e u ljetu predpostavljam biti pretoplo ispod lampe ,kupio bi odmah tzv. 'Air Cool Reflector' za lampu. Prekopao sam cijeli net,i ne mogu nai! Gdje mogu nabaviti AIR COOL REFLECTOR za SIJALICU OD 1000w?? ..pomagajte p.s. Svuda ima za lampu od najviae 600w. A ja bi takav reflektor(ne Cool Tube!) i Philipsovu Agro sijalicu od 1000w.I to po mogunosti da se balast(priguanica i propaljiva ) nalaze zajedno u reflektoru unutra! ?????:bale

okt 2012.

tema je naslovljena sa Gdje nabaviti svjetlo???? a pitanje je Gdje mogu nabaviti AIR COOL REFLECTOR... bem li ga ja, stvarno si ubo temu... A ja bi maserati, no ipak sam zadovoljan svojim vagenom... koliko si odradio grow-ova do sada
taurusamstaffISTRAŽIVAČ

okt 2012.

A ato bi mi ti preporu io za sobu (bez boxa)?Koliko svijetla?Grijanje,ventilacija?? ..Ili da stavim 2x600w mo~da bolje nego jednu od 1000?? `to ljudi mislite? Lampe bi mi bile skroz gore na plafonu pri vraene,i posude samo dole na parket,..i deri. Hoe li im preko ljeta biti pretoplo? Moram odmah na sve misliti!
Dark SideISTRAŽIVAČ

okt 2012.

600 W pokriva cca 1,5 m2 pa ra unaj koliko ti treba emu toliki prostor, 6-10 biljaka mo~ea i na 2 m2 odradit i to hebeno ako baa ho ea napraviti posao napravi 2 odvojena prostora vege room negdi 2 m2 i za cvat room neato vei, dobro se ushemi i svakih mjesec dana ea imati svje~e hedove u nekom perpetum growu. naravno prvo sve dobro prou i i nau i, u takav poduhvat se ne ide preko noi.

okt 2012.

9 kvadrata je preterano, pa 6 biljaka (cak i 8) moze da se odradi u 1.2x1.2m i sa 400~600w (mh/hps), u tolikom slobodnom prostoru ako hoces da ides na samo deri trebalo bi u svaki ugao sobe da zabijes po jednu od bar 400w, pozeljno 600, a da ce da greje, hoce... a leto inace sluzi za outdoor ;) za tolioko vati u sobi leti trebala bi obavezno klima, mozda i dve obzirom kakva su nam leta u poslednje vreme :)
taurusamstaffISTRAŽIVAČ

okt 2012.

Svi govorite kako mi je taj prostor (cijela soba) previae. PA zaato bi pravio box,ako mi ta soba stoji neiskoriatena -prazna. Ne ~elim ja cijelu tu sobu pretvoriti u 'box', -ono tipa profesionalno - nakrkat puno svijetla i ato viae biljaka radi ato veeg profita. Ne! }elim pojednostaviti stvar -da ne pravim nekakav box,jednostavno bi u sobi prika io gore lampu,i ispod nje na podu -biljka/e. Dakle plan mi je slijedei: U kutu sobe(npr.) postaviti 8 posuda (za osam biljki). Iznad njih 2 hps lampe,svaka po 600w. U drugom kutu sobe -grijalica sa termostatom, kako nebi previae padala temperatura zraka - najviae kad su lampe ugaaene (no). Zanima me slijedee.. Dali e biti dosta 2x600w svijetla, ili je mo~da bolje staviti jednu od 1000w, ili ak dvije od 1000w (pare nisu problem) s obzirom da je soba ipak puno vei prostor od nekog boxa,i raspraiva se ta svjetlost?? I gdje ima za kupiti Air Cool Reflector za hps sijalicu od 1000w (za manju volta~u sam naaao)?? To e mi trebati za po ljeti. Pliz ljudi, piaite mi malo o iskustvima sa uzgojem u sobi (zna i BEZ BOXA!), na ato najviae trebam paziti,po zimi hladnoa,ljeti vruina,o ventilaciji,itd. Zna i nebi ja nakrkao cijelu sobu biljkama,nego samo par komada u jednoj polovici te sobe! Kuia?:vb_wave::vb_wave:
thc bossAMBASADOR

okt 2012.

Za sobu 3x3 bi ti trebalo 5 komada 600w hps ili 3 x 1000w hps.. Ne znam ata e nekom 1o biljaka osim ako nije za vee koli ine ulja.. Ne znam dal se ovdje podr~avaju dileri.. ps. nemoj slu ajno preko neta naru ivat te reflektore, jer ovi na poati nsu glupi..a di ih ima nabavit nemam pojma..
loopAMBASADOR

okt 2012.

ne razumes ti ocigledno poentu... evo kako ja to kapiram- 1. manja soba-veca luminaza od zidova,mogucnost koriscenja slabije lampe,koja ce stajati blize vrhovima,bolja kontrola vlage,temperature,strujanja vazduha,obogacivanja co2...itd. 2. velika soba(a malo biljaka)-veliki problemi-jaca lampa,mora da stoji visoko(donji hedovi ne dobijaju dovoljno svetla),mnogo greje,susi vazduh,teze kontrolisati uslove(negde ce ti temperatura biti znatno veca u zavisnosti kako stoji lampa),o ventilaciji da ne pricam-cela ce soba smrdeti.manji prostor se lakse izvetri,lakse se odrzava.... po meni,2-3 od 400w,da dobijes unakrsnu lumenazu,i to ti zavrsava posao.ali za tako malo biljaka,bolje da izimprovizujes box.moje misljenje... a da je bolje gajiti bez boxa,ljudi bi tako gajili...sam sebi trcis u usta,al' ok...

okt 2012.

ako pare nisu problem zasto je onda problem da naparvis box 1.5x1.5m i furas sa lampom od 600w iznad 8 biljaka u posudama npr. 32cmx32cm. u takvom boksu mozes lakse kontrolisati uslove, neces imati muke sa nalazenjem "Air Cool Reflector za hps sijalicu od 1000w (za manju volta~u sam naaao)" a kao sto pises za manje si nasao, mada i ovde brkas vate i volte, trazis za 1000 wati a nasao si za manje voltaze? ako se prvi put sreces sa indoorom mislim da si sa celom sobom uzeo prevelik zalogaj, no sretno ako ipak krenes tako kako si naumio, cak i u jednom uglu sobe ako postavis lampe svetlost ce ti se rasipati po toj velikoj kvadraturi i gubices dragocene lumene, moraces znaci to da nekako ogradis/pregradis... sve se svodi na to da ti treba box, pa ti u sobi jos ostane prostora da igras ping-pong ;)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se