VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojSvetlo
LEGACY

Svetlo

258 odgovora53,088 pregleda
GreenManAMBASADOR

jun 2005.

HID (High Intensity Discharge) HID osvetljenjeje najefikasniji nacin za pretvaranje elektricne energije u svetlost.Postoje dve vrste HID svetla koje se koriste : Metal Halide - MH MH sijalice proizvode izobilje svetla u plavom spektru.Ovaj spektar potpomaze rast biljke i odlican je za vegetativnu fazu.Prosecan vek trajanja MH sijalica je 10,000 sati. Sijalica ce raditi i posle ovog vremena ali sa postepenim opadanjem snage i kvaliteta svetla,tako da ne treba cekati da pregori nego je treba menjati na vreme.Ako poredite lumen tj. svetlost po jedinici utrosene energije,MH sijalica proizvodi 125 lumen/watt,fluorescentno svetlo (tj. neonke) 39 lumen/watt a obicna sijalica samo 18 lumen/watt. High Pressure Sodium - HPS HPS sijalice emituju naradzasto-crveni spektar svetlosti.Ovaj spektar svetlosti utice na hormone u biljci da pojaca cvetanje.HPS sijalice su takodje dosta ekonomicne.Njihov prosecni vek trajanja je duplo duzi nego kod MH sijalica,ali treba da znate da ce posle otprilike 18,000 sati upotrebe polako poceti da trose vise energije nego sto je deklarisano a istovremeno ce proizvoditi manje svetla.HPS sijalice su vrlo efikasne i proizvode do 140 lumen/watt.Njihov jedini nedostatak je manjak plavog spektra tako da je moguce da ce biljke rasti mozda prebrzo tj. previsoko,ali kao sto je SLO-Era vec pominjao postoje posebne HPS sijalice koje se upotrebljavaju bas za uzgoj drage nam biljke i koje emituju i odredjenu kolicinu plavog spektra(Philips HPS Son T Plus i slicne). HPS sijalica Komplet HPS sijalica sa balastom Posto i HPS i MH sijalice stvaraju visoku temperaturu morate biti pazljivi da ih ne postavite previse blizu biljki da ne bi stradale. Fluorescentno svetlo (neonke) Ovo svetlo je odlicno za sam pocetak uzgoja tj razvoja biljke.Fluo svetlo je slabog intenziteta i mora da bude postavljeno na nekih 10-ak cm od biljke da bi imalo efekta.Zbog izuzetno slabe svetlosti koju daje fluorescentno svetlo nije dobro za rast,a jos manje za cvetanje. Obicna sijalica (zarulja) Sa obicnim sijalicama je slicno kao i sa neonkama,tako da se,bez obzira sto su svima dostupne i jeftine,ne mogu koristiti za ozbiljne poduhvate kad je uzgoj vutre u pitanju. SLO-Era kaze ovako :) : Svetlost Pocecu sa spektrom boja koji je za lepu biljku vazan. Za vegetativnu fazu biljki je potreban plavi spektar,dok je za fazu cvetanja i dobar urod neophodan crveni spektar. Ali isto toliko bitna je i jakost svetla koja je kod fluoruscentnih lampi izuzetno slaba.Pod ta svetla spadaju FLUORA koja se koristi u akvarijima i kosta oko 2-3 eura ali 60w ima nesto vise od 1000 luxa, isti slican spektar ima i neonska svetlost COOL WHITE koja je paradoksno najeftinija manje od 1 eura ali je isto daleko slabija. FLUORA ili COOL WHITE nam mogu dobro posluziti za klonove.A COOL WHITE i za mamu, to je kad biljka odcveta i zadovoljni smo s njom pa je ostavimo za klonove,ako pazimo na nju i neprocveta vise mozemo je imati za klonove i do 5 godina. Za sve ostalo su ova vrsta svetla preslaba, biljka pocne normalno rasti ali kad dostigne 10-ak cm nema vise dovoljno svetlosti za normalan rast,a o cvetanju i urodu da i ne govorim. Dobra strane ovih lampi je jedino sto se ne griju pa vezano za to nemamo toliko problema sa regulacijom temperature i CO2. U uzgoju se koriste najvise HPS sijalice(NATRIJEVE)koje mozete jedine koristiti od pocetka do kraja a da imate lep urod. HPS sijalice imaju maltene samo crveni spektar koji je idealan za urod-cvetanje.Ali zato postoje i posebne HPS koje su namenjene za uzgoj biljaka.Te imaju i nesto plave svetlosti ali u uzporedbi sa neonkama su daleko snaznije. Na primer 400w HPS Gro-lux(proizvodi SYlvania) mislim da imaju preko 52000 luxa pa sad usporedite koliko treba neonki za to. Postoje i MH(metal halid) zarulje koje imaju plav spektar pa se koriste za vegetativnu fazu ali nisu toliko dobre za cvetanje jer cvetu stvarno treba crveni spektar. Sa HPS cete imati tjedan dana kasnije obiranje ali je urod zato daleko veci i lepsi.A pored toga su MH puno skuplje i manje traju. Ja osobno koristim Philips SON T PLUS ali sam probao sve i SYlvania HPS(obicna),gro-lux.HPS hortilux(daleko najslabija USA) . Proizvodjaci kayu da ce vam posebna HPS dati i do 25% vise nego obicna HPS sto vazi malo kasnije kad sve stima i ostali uslovi budu na max a i tada neznam dali ce biti bas tolika razlika. Veliki problem kod ovih vrsta zarulja je da se abnormalno griju pa moramo paziti na odvod tog toplog zraka i dovod svezeg a i da nisu preblizu a o tom cemo opsirnije drugi put. E sad malo o tom koliko mozemo da gajimo sa cim.Neki normativi su da moe 125w 0,5m2, 250w-1m2,400w-1,5m2.E sad zavisi od vrste uzgoja i biljki... koliko ce tu stati.To su norme za ultra uzgoj sve sto je pored radja ce ali daleko manje. Neznam kako je sa prodajom takvih zarulja u Srbiji ali ce to biti na pocetku najveca investicija za onog ko se odluci da gaji kuci.Daleko najnize cene imaju Nemacka,Holandija i Belgija. Kako sam gledo cene USA je daleko skuplja a i u Evropi deru dosta njih.Realna cena za 400w HPS -philips (kazu daleko najbolja trenutno) je za ceo komplet -zarulja,balast,starter,reflektor,nosioci reflektora, znaci sve samo u steker je oko 80 eura,paradoks ali je 250w skuplji jer se manje kupuje.Sve ostalo je deranje.

dec 2005.

Htio bi napomenuti da dajem prednost neonskom(cool white)svijetlu kada su u pitanju sadnice ili friško "okorijenjeni" pelceri.Osobno sam se osvijedoèio koliko brže vutra u gore pomenutim fazama raste kada su izvor svijetla neonke.Izgleda da biljkama u gore navedenim fazama više odgovara svijetlo slabijeg intenziteta.Isprobajte sami,meni to štima,mislim da bi trebalo i vama... Vozdra! OVERGROWER
ClarenceENTUZIJASTA

dec 2005.

kontam, jel se te neonke koriste tijekom cijelog rasta biljke ili sam na pocetku?
GreenManAMBASADOR

dec 2005.

koji si ti slepac kad nemozes da nadjes obicne sijaice,pogledaj malo u nekoj philips-ovoj radnji!!! 1.Nije on nego ona! 2.Sijalice nisu obicne i nema ih na svakom koraku 3.To sto neko nesto ne zna ne daje ti za pravo da ga vredjas,nije lepo da kazes tek tako nekom da je slepac.Zamisli da tebi neko kaze a koji si ti slepac kad si se tek sad registrovao na ovaj forum. 4.Odgovori na pitanje ako znas odgovor ako ne znas nema smisla da bezveze zauzimas prostor Ovo upozorenje nemoj shvatati licno ali osnovna kultura se mora postovati.To vazi za sve nas!
GreenManAMBASADOR

jan 2006.

Sto vise svetla to bolje,sto se mene tice.Ali dovoljna ti je i ova slabija lampa.A moze da stane koliko uspes da uguras unutra. :lol:

jan 2006.

mislio dam za pochetak da ubacim 2-3 komada. u principu, stavicu unutra sve shto mi proklija. :idea: poshto je orman dosta visok da li je uopshte potrebno da im sechem vrhove? mislio sam da ih pustim da se ono, bash razviju ali sam se onda setio da je ipak mozda bolje da ima 2-3 "primarna vrha" svaka biljka nego jedan. jel to ok? sada je josh uvek rano da se pricha o tome ali ipak, bolje da se na vreme informishem.
GreenManAMBASADOR

jan 2006.

Mozes to i sam,ali ako nisi siguran u sebe otidji lepo kod nekog ko zna i nemas problem.
GreenManAMBASADOR

feb 2006.

1.He who dares,wins! 2.Ne bi ga stavili ovde da ne rade kako treba,po preporuci su nasi sponzori. 3. poruka od 19.01. poruka od 24.01. evo to sam dobio od jednog clana na PM,sto znaci samo malo strpljenja i sve ce biti ok.
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Interesuje me zna li iko koji spektar boja ima reflektor ?.... mislim znam za neonke to ok, ali me sad nesto zainteresovalo ovo, al pokusacu da sto prije nabavim HPS, ipak vidi se ogromna razlika... mislim izmedju uzgoja biljki sa HPS-ovim zaruljama i ostale metode (btw: i ako je ovaj reflektor 500W (pola kW 1h) stvarno je jak, ispred njega 1m ne smije biti nista, i onda na toj udaljenosti ne grije, ali opet pokusavam da na vrhovima biljaka imam temp ood 28 - 30 C, pa sam priblizio koji cm...:) Interesuje me zna li ko koji spektar boja proizvode reflektori???? Natrijumska zarulja od 500W... ako treba i slika ce ici... hvala unaprijed
GreenManAMBASADOR

jun 2006.

Po tome koliko greje i posto kazes da je natrijeva vrlo lici na HPS?!?
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Pa evo ja cu uslikati i postati sliku .... mislim interesuje me koje spektre boja proizvodi... a evo ide slika dole... mislim vidi se grejno tijelo, eh sad ne znam jel isto kao kod HPS, a jeste natrijeva zarulja Ako se ne vidi grejno tijelo, recite da uslikam ga bolje, tj. blize fino da se sve vidi... Hvala na odgovorima :respekt:
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Razlog sto sam uzeo reflektor kao osvjetljenje je to sto sam neki dan gledao na kabl. tv (Reality TV, emisija ono fol kamermani idu sa drotovima itd itd... ma ono Bounty Hunters, ko je gledao zna o cemu pricam....) iii komsija pozvao muriju zbog glasne muzike, i "prasinari" bezze patrola dosli kod lika (niger) i ovaj drot osjetio miris vutre, ali ne "zapaljene" nego bas svijeze, i tamo vamo, lik se vadio da su ispusili jedan joint te da je to zbog toga. I drot udje (ovaj ga pusti regulara... znaci nista nasilno, lik kontao da ce se izvuci i ljubazan sa njima :)) i drot u podrum dole (a svi znamo kakve su njima kuce...od spere malte ne....:) ) i dole nadje (kamera sve snima ba....) veliku povrsinu zasadjenih biljaka, po fine velicine...:) i vidio sam da je lik stavio u cosak bas reflektor (i to govori drot...kao razumije se i lafo objasnjava zasto i kako se uzgaja u kucama cannabis sve vise vise...ono ko komentar...:)) ali lik je sa ogradio to sve fino nekim najlonom koji je s vana crn...a iznutra bijel skroz... i to se jedvaa vidjeli reflektori....(i jah' on je na toj povrsini imao po jedan u cosku (4 kom.) .... zbog toga mi je pala odmah ideja sa reflektorom a jos kad sam ovom liku u radnji objasnio da mi neonka nije dovoljno jaka, (on ono smijeh nabaci....:)) i rece drugom da donese manji sa natrijevom i jos nesto isto tako i pitao mene koliko BAS jako mi treba, rece da ovo grejno tjelo ima od 300 do 500W, i kaze da uz reflektor dodje ova od 500W (ima na slici...) ne mogu da vjerujem koliko je to maaalo, mislim ne mogu da vjerujem da to moze 500W "izbaciti" heh ehehehehehe Eto...mada opet bih ja volio na ovo sve i HPS dodati :) :) :) nemam nista protiv, samo da nadjem ja to... a ovaj ima to sigurno, samo da ja njemu sliku dam, (inace radnja EXTRA, dobro opremljena i velika (2 sprata, (eto ko je iz Sarajeva, radnja je odmah pored OHR-a)).
doomerLEGENDA

jun 2006.

HPS sijalice ti idu iskljucivo po 250, 400, 600, 1000w nema od 500.... Govorim o grlu E40, grlo E27 ima i manje tipa 75W HPS...
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

He hehhe, pogresno si me shvatio haveru, nisam o tome govorio... nego o spektru bojaaa, to me interesuje... (pa naravno da znam da HPS sijalice se ne montiraju u reflektor :)), interesuje me ako zna neko spektar bojaa... to me intersuje... jer ko sto GreenMan (kaze da su po "ponasanju" :) slicne) pa me spktar boja interesuje... jer sto se tice same svjetlosti reflektor je super, ma prezadovoljan sam sa njim, samo sto ne znam spektar boja koje ima u sebi... (znas za kasnije cvjetanje i to hehehe :) a zarulja u njemu je natrijeva+jos nesto (jebi ga nisam cuo prodavca kad je govorio...) :respekt:
doomerLEGENDA

jun 2006.

Ako ti je taj covijek stvarno prijatelj u toj prodavaonici zarulja onda mu vrati taj reflektor i naruci HPS komplet od 400w, manje ce ti struje trosit a dat ce ti puuno bolje rezultate...
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Ama ne bih se ofiro ba, reflektor je oko 30km (sve komplet izaslo) nisu problem pare... al samo mu izgleda sliku donijeti, jer prvi put kad sam mu rekao za HPS, i nije znao (a ni ja da je ustvari skracenica...elem jebi ga sad...gotovo je :)) a reflektor koristim zajedno sa neonkom samo kad nisu na suncu.... A sto se tice HPS kod ovog lika, pare nisu problem, a i dao bi mi ih on i na "èeku" :) hehehe znam ga od malih nogu (lik iz "mahale" :)) znaci od prilike komplet set je oko 200km (100€), Ok, nije problem...i kombinovacu sve...i neonku i reflektor i sunce i HPS (ako ih nabavim....) :) A zna li ko koje spektre boja ima natrijeva zarulja (bez obzira bila ona u reflektoru ili negdje drugo) interesuje me spektar boje ove zarulje, a slicno grejno tjelo se nalazi u i HPS zaruljama... (vidio sam na netu...) eh sadd ono kazem slicno, na slican fazon...to hocu reci...(ono okolo kao zica omotana okolo isto feder (ovo govorim o grejnom tijelu, unutar HPS zarulja)... Hvala na odgovoru izdvojenom vremenu.... :respekt:
doomerLEGENDA

jun 2006.

Hps ima narandjasto crveni spektar, ako uzmes hps AGRO onda ima i dodatak plavog spektra za vegetativni rast ali to je vec sve objasnjeno na forumu i na site-u, koji spektar ima tvoj reflektor ?? ..neznam
Bezze_SaAMBASADOR

jun 2006.

Da, da, znam sto se tice HPS-a... :) koje i sta.... ali et' ono pitah da neko opet ne zna slucajno... jer hps zarulja unutra ima 99% isto grejno tijelo kao kod mene reflektor (ako slucajno pogledam u njega, ciza mi ono u ocima nekoliko minuta....) a isto tako natrijeva je... pa zato sam konto da nemaju sta zajednicko sto se tice spektra... ali naravno jos uvijek mi je prioritet HPS 400W komplet... a dok njega ne nabavim, moracu se sa ovim zadovoljiti :( hebi ga .... a imacu ga u ovim par dana sigurno.... pa makar okrenuo BIH naopako... sve prodavnice... i na kraju ako u BIH ni u jednoj radnji ne bude, onda cu naruciti komplet iz SLO (neko je narucivao je doslo mu je, samo sto se sjebo covjek jer je sve u dijelovima doslo (naravno :)) Hvala na odgovoru haveru :respekt:
doomerLEGENDA

jun 2006.

Sve sredjeno, nevermind... Biljke su fucking happy :D Btw, temp kod lampe mi je 55 celzijusa a kod vrha biljaka 33 celzijusa, jel to uredu ?? danas nisam stigo kupit ventilator sutra cu.. ali danas zato imaju klimu :) Nisam jos ni reflektor napravio.. Za danas koristim tepsiju od stare.. full se ugrijala.. oko 55-60 celzijusa.. pozdrav :D , nadam se da mi nece crknut do sutra :roll:
sallyISTRAŽIVAČ

jun 2006.

ja sam se zajebavala s tim danima i danima, i uz konzultacije i instrukcije na forumu, sad sve lijepo radi, cak je i biljcica pred branjem. uh, htjela sam ti linkat thread, al se sjetila da je izbrisano. aj kad dodem doma poslat cu ti shemu, ako ti netko ne nacrta prije.
Bezze_SaAMBASADOR

jul 2006.

Zna li ko halogena lampa (500W) na reflektoru, hoce li smetati biljkama???? (Prije je isto bila 500W, al ne halogenka (samo zarulja), i ona pregorila, i ja kupio troduplo skuplju (danas subota, rekoh ako uhvatim koju radnju, jer sutra sam taraba, i tako da moje biljke i ovo malo svjetla nece imati, i stignem ja i kupim... :) na srecu mene a i biljaka naravno :) Eh, sad me interesuje, halogena zarulja, mislim da ne bi smjelo smetati biljkama nista, a inace grije se kao i predhodna, tako da na 50cm udaljenosti imam 30 stepeni C... zna li ko????
doomerLEGENDA

jul 2006.

Beeze frend je sad kupio halogeni reflektor 500w, ja sam mu reko da mu to nije dobro al on je zapeo... 15 eura... daj reci jesu ti pod njim bar rasle biljke u vegetaciji i kolko brzo..
Bezze_SaAMBASADOR

jul 2006.

Evo poslacu ti slike, samo dok su bile pod neonkama i kad sam nabavio reflektor.... btw: biljke su extra se razvijale, na reflektoru stoji 1m ispred nista ne smije biti, ali kod mene je bio na 50cm od biljaka (+neonka na 3cm daylight al' ona nikakvog znacaja nije imala) reflektor sa onim (ima gore slike kao i halogene zarulje imaju iskljucivo plavi spektar boja (raspitao sam se), tako da je u veg. fazi. extra...
Bezze_SaAMBASADOR

jul 2006.

Ja sam imao problem na pocetku samom sa svijetlom, pa su mi se biljke izduzile bile, a koristio sam sunce+neonku Onda sam nabavio reflektor: (ovo je period od najvise 5 dana...) U ponedeljak (ovaj sad, eto nema ni sedmica) sam nabacio HPS 400W .... i evo sad kontam tri staviti na cvjetanje.... P.S. Neke od tih biljaka su na vikendici i upravo jutros stara zove i kaze kako napreduju, kaze: "Nisu kao te tu tvoje ali vidi se da rastu i gore se na vrhu sire") :) Gore sam prebacio 5 stabljika (2 su uginule, skoro pa se suse, dok et' te tri ko imaju sanse) a evo mi vikendice, mozes go hodati, vristati...nigdje nikoga :) Sad su moji u vikendici, nove slike cu poslati u ponedeljak, a kontam staviti sad sve tri ove ovdje na cvjetanje, ipak razgranale su se pravo, ne samo iz stabljike, nego iz listova nove grane... mislim da je vrijeme, a takva je sva od dna do vrha :)...sve su takve osim jedne, koja se previse izduzila na pocetku (radi svjetla, a i jedina ima drugaciju zemlju, pa moze biti i zbog toga...)
doomerLEGENDA

jul 2006.

Beze ova livada mi se cini savrsena za uzgojit po 2-3 biljke na skrivecki u zbunjevima :D i tak jedno 4 zbunja :P
Bezze_SaAMBASADOR

jul 2006.

Hehehe, koliko je bilo zbunjeva prosle godineee ehhehe...tu je sunce od jutra do navece (citav dan), ali iza vikendice, tu je BAS kota prava... i tu trenutno rastu tri biljke (kasno ih presadio...) to je to kad cekas dobro sjeme....ali ima jos do sept. :) Tako da sad kad skontam (iako sam ih ja u glavi otpisao onoo, ko od njih nista, posto rjedje idem licno tamo... ipak se uzdam u ove pored mene sad sto rastuuu hehehehhe.... samo svjetlo jebe :( ali sad sam prebacio ih na 12/12 lakse je sad :) P.S. Ako pazljivije pogledas balkon na vikendici, vidjeces saksije koje su sad tamo (rastu outdoor), taj dan sam ih i presadio...
BloodspillerPOZNAVALAC

jul 2006.

Vidim izgubili ste veoma korisnu slikicu... Ili ste ju maknuli? Ma evo za svaki sluèaj:
VanzemaljacAMBASADOR

jul 2006.

http://www.envirolites.co.uk/ Koristim tri ovakve od 125w.Jednu za vegetaciju i dvije za cvjetanje.Vrlo dobro rjeaenje za gerila-grow,kad nemamo prave uvjete za HPS.Zadovoljan sam s njima jer nemam uvjete za HPS.Mo~da bih mogao 250w HPS,ali nemari i ove dobro rade. 8)
Bezze_SaAMBASADOR

jul 2006.

Pa evo vidim da se bas i koriste za staklenike, ali ima li crvenog spektra ikako??? i koliko ono rece da ih imas?...
VanzemaljacAMBASADOR

jul 2006.

Postoji model 2700K-cvjetanje i 6400K-vegetacija. Ja imam 1-6400K s kojom startujem biljke.Kad ih stavim na cvjetanje zamjenim za 2700K,kad poème cvjetanje dodam još jednu 2700K. Znaèi imam tri lampe. Kad jedne biljke stavim u box na cvjetanje startujem nove u kuhinjskom elementu(ispod sudopera)s lampom 6400K. Tako u krug,kad su jedne gotove-nove na cvjetanje. Ne pustim ih da budu previsoke max 60-70cm. Tako da se gotovo uvjek ima,a ne troši se puno struje.
VanzemaljacAMBASADOR

jul 2006.

Envirolites are effective, energy-saving, reliable, low heat generating horticultural grow lamps, giving excellent results and lower operating costs for all indoor growers. Plants need light in the correct spectrum, which is proven to be between 400 & 700 Nana Wave, and Envirolites produce high output light in exactly this spectrum. There is no wasted light, unlike HID and HPS lamps were much of the light cannot even be seen or used by the plant. Istina 8)
gensAMBASADOR

jul 2006.

Danas sam se bacio u potragu za žaruljama. Prvo sam nazvao Lipapromet gdje su me fino odkantali i rekli da ne prodaju na malo... sjeo u auto i otišao do njih. Nakon par pitanja, iz,eðu kojih je i bilo "što æu sa njom?", gdje sam mrtvo hladno rekao "za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru" WTF, su mi htjeli prodati jednu... ali najslabija koju su imali je 400W. meni treba 250:( Gledam malo ovdje kak svi cvile da ih nema nigdje za kupiti. Sav sam bio u bedu jer sam mislio da ih nigdje neæu naæi, ali... Ne znam ljudi kamo vi gledate!? Ja sam u kratko vrijeme prèkanja po internetu našao nekoliko izvora. OSRAM SYLVANIA GE lightning Dakle, svi imaju ili mogu nabaviti :) dam se okladit da ima još samo da malo bolje potražim. Sad slijedi pitanje... što iskusni znalci misle o ovoj žarulji? Sylvania SHP-T standard 250W (E40, 28000lm)
Bezze_SaAMBASADOR

jul 2006.

Istu takvu koristim samo 400W grlo E40 (identièna, èak i kutija je zelena...:)
SLO-EraLEGENDA

jul 2006.

nije to opate loaa zarulja imam ja od 150w i 400w i iskazale su se ok.Svakako ih ja vise gotovim od Envirolites(dao sam ih kevi za ruze )
doomerLEGENDA

jul 2006.

Ljudi dali netko zna kakve su to zarulje Son-t pro najjeftinje su i ja ih koristim trenutno, 120kn 400w Son-t pro...
unknowerAMBASADOR

avg 2006.

linkovacu ovaj sajt jer elien ne prodaje ove sijalice,a mozda nekome bude na korist.. www.growtank.nl Plavi-Ljubicasti-Crveni Sijalice od 80 eura
SLO-EraLEGENDA

avg 2006.

najeftinije ce te doci ako kupis ceo komplet-definitivno istina je,da su na ovim prostorima cene puno previsoke.. problem narucivanja preko neta je balast-prigusnica ona je pretezka 5kg.. U Slo jed ipak jeftinijhe dosta od SCG i Cro a moze se kupiti naruciti komplet: plug in .. U koliko imate prijatelja, koga ko vam može to poslati po busu..doci ce vas puno jeftinije.Sofera se casti, a to je posve legalan proizvod. dosta je napisano na forumu..., ta agro je zarulja koja pored veèinskog crveneg spektra, proizvodi i nesto plavog spektra koji odgovara vegetativnom periodu. Obicna natrijeva zarulja uistinu oddaje vecinski crveni spektar

avg 2006.

Zvao sam VIZ KOMERC Philips SON T plus - 1608 din Prigusnica - 2474 starter - 608 din grlo e40 - nemaju kondezator - nemaju (jel mi treba uopste ?) ukupno oko 50e bez grla, kondezatora i kablova mada mislim da su cene bez poreza. Inace mora da se plati preko racuna, jer je veleprodaja .. ali to nije problem.
SLO-EraLEGENDA

avg 2006.

mozda kome i pomogne
Bezze_SaAMBASADOR

avg 2006.

Super je ovo, samo sad si me zbunio maloo.... :) Jel ovo sa ventilatorom koji puse u vrh biljke???? Mislim gledam za svoju lampu (400W), optimalna 6 incha, to je negdje oko 15-20 cm (ili se varam....????) Ako stavim tako ima da je sprzim za sekundu.... (Doduse nemam ventilator, ali koristim propuh u kuci (znaaam da nije isto, ali et' dok ne izleti mi negdje.) Gledacu njega isto sutra da uzmem,zajedno sa onim ph listicima, najmanji, neki stolni.... Trenutno je udaljena lampa od vrha 45cm...
ClarenceENTUZIJASTA

avg 2006.

cepam jointe ko cigarete alaj sam se razvalio jebem li ti dete a skonto sam da je u zelenom stupcu inches from bulb.
Bezze_SaAMBASADOR

avg 2006.

Ok, Era, prema ovoj slici, ja mogu jel primaæi biljku 6"???? Mislim ako gubim na svaki inch 10.00 luxa onda kako reèe GreenMan od 45-60cm? To nije sigurno 6" :) hehhehehe 6"=13cm mislim.... Sad me ovo "zbunu" malo :) jel ovo za coolTube ili...? Jah' ovo ja gledam za svoju od 400W
gensAMBASADOR

avg 2006.

1"=2,54cm
Bezze_SaAMBASADOR

avg 2006.

heheh pa eto jos gore....oko 9cm, eto nek bude 10cm, pa kad bih tako je stavio ne bi nista od nje ostalo....
gensAMBASADOR

avg 2006.

6"=15,24cm... ako stavia ~arulju u cooltube mo~ea ju pribli~iti i na centimetar ;)
SLO-EraLEGENDA

avg 2006.

400w je normalno oko 45-60cm,dok je biljka manja radije odmaknite malo viae...
Bezze_SaAMBASADOR

avg 2006.

Meni je oko 40cm, eee ali od neki dan nabacio i vent. i gore u vrh hladi... (na vrhu sad "hladnije" nego inace :) LOL ali neka je na 40cm ipak :) LOL

sep 2006.

:( SALLY ili bilo tko ,treba mi SHEMA za SON-T 400W prigušnica BSN-400 propaljivaè Z 400 grlo E 40

sep 2006.

:? imam neku shemu na starteru,ali neèitko,sitno. pospojim,uštekam u štorm,a ono samo zuji starter!?
GrowimirPOZNAVALAC

sep 2006.

Ako zuji dobro je...radi
Bezze_SaAMBASADOR

sep 2006.

Ne valja ako samo zuji a nema svijetla!!!! Onda nije nesto u redu.... a inace sve dok zuji starter radi :) Samo da dodam, moja odmah kresne, samo što joj treba jedno 30-tak sek. da se skrooooz zagrije tj. "upali"... ali odmah pocne da svijetli..... inace GESTAS je prigušnica...(extra dobra, Njemaèka marka, gledao sam joj ser. no. našao istu kao svoju. Sve na njoj, starter (pripaljivaè) veoma jednostavno za prikljuèiti (žice) itd....
gensAMBASADOR

sep 2006.

Sigurno nisi dobro spojio, trebala bi biti shema i na priguanici i na starteru.
GrowimirPOZNAVALAC

sep 2006.

Evo nasao sam shemu..
GrowimirPOZNAVALAC

sep 2006.

Kad sam kupio Hps poslali su mi lampu prigusnicu i starter nespojenu bez reflektora jos su ovi majmuni u posti razbili prigusnicu i otvorili paket nisam mogao ni reklamirati stetu jer sam gledao pobjeci glavom bez obzira prije nego skuze sto je to.5 dana sam to spajao i na kraju platio elektricara da spoji a reflektor sam sam sklepao i umjesto 1.5x1.5 imao sam jedva 1x80cm :( Morao sam kupiti sve nanovo i srecom Era mi je preporucio .. link/baner izmena informacija!!! sa njim smo u dogovoru za reklamu na stranici i malo bolji popust za èlanove VUTRA.ORG-kad bude to sprovedeno u delo -rado èemo ga objaviti ! inaèer je èovek korektan-to što kaže to drži!!! IZMENIJO POST Era:) Tip vam sve lijepo spoji spakuje posalje kako hocete cak ce potrudi da vam posalje iz vase drzave tako da nemate problema s carinom jedimo sto treba platiti unaprijed ali vjerujte mu nece vas preveslati najbolje vam je naruciti od njega i necete imati ovakvih problema a i cjene su ok.
SLO-EraLEGENDA

sep 2006.

en vam sunce kiselo :wink: Kupi dve žice-otporne na toplotu,utikaè sa gumenom zaštitom od vlage,"èokoladice za spajanje".... kabal jedan- na jednu stranu spoji utikaè za struju i oznaèi na kojoj strani je plava žica na kojoj braon-spoji lepo i ozemljenje.Sa druge strane kabla, braon žica ide u levi od balasta!Ostane ti plava žica i ozemljenje Kabal dva: -braon žica ide u desni uzlaz od balasta! plavu zicu -spoji sa èokoladicom plavu žicu sa plavom žicom (kabla jedan),ozemljenje žice jedan i dva spoji zajedno i ozemlji negde. Ostane ti druga strana kabla dva, koja ide u starter: braon žica ide tamo gde je slovo B(desni ulaz od startera) Plavu žicu uvij sa žicom od grla i spoji u levi ulaz startera. Ostala ti je žica od grla koju,spoji u srednju od startera gde piše: Lp znaèi samo još spoji ozemljenje na okov... Oznaèijo si gde je braon žica na utikaèu veè prije,sad uzmi ispitivaè struje i pogledaj u utikaèu gde ti zagori sijalica-tamo stavi oznaèenu braon ja sam mu objasnijo nek neko uslika èoveku...
Bezze_SaAMBASADOR

sep 2006.

Evo možda ti ovo pomogne :) Ovo je moj starter (on je na prigušnici fabrièki postavljen i povezan, ja sam samo na kraju dodao tri žice za struju i dvije za grlo.. Mislim da je dosta slika od mene, et' ako nekome su od koristi, onda mi nije žao što sam se "jebavao" oko slikanja, prebacivanja, itd itd :) LOL
Bezze_SaAMBASADOR

sep 2006.

Mislia zbog du~ine ~ice od prigushnice do grla??? To je neka posebna ata ja znam vatrootporna ~ica, ne mo~e se zapaliti ili sl.
GrowimirPOZNAVALAC

sep 2006.

Kad je Starter daleko od grla zarulja radi dosta slabije nego sto bi trebala mada ja nisam primjetio razliku kad sam sam klepao stavio sam starter do grla a sad imam 2 metra dalje sto je tako kupljeno al ja nisam primjetio razliku...
BaphometENTUZIJASTA

sep 2006.

@ oklahoma: evo ovo sam izvukao negdije iz kompa samo za tebe,to sam jedan put dao na forum za sally koja je isto tako imala problem oko toga. evo ti: http://www3.shrani.si/files/vezavaza963693.png nadam se da sam ti pomogao. lp :wink:
SLO-EraLEGENDA

sep 2006.

Ja sam to od elektrièara pokupijo.Kod veèine kuènih aparata nije bitno dali utaknete fazu na fazu...ovde je kao bitno jer èe otièi prije sve skupa..,nikad ne palite ponovo sistem ako se sijalica nije ohladila,ne dirajte sijalice golim rukoma,obrišite ih suhom cistom krpicom..,nemojte je ni previše tresti... :wink: Dajte koju sitnu paru više i kupite utikaèe sa gumom termo odpornom-zbog vlage,sve dobro izolirajte,pošto se balast mnogo grije!!! najbolje ga prièvrstite na neki aluminji.Na èoskovima izbušite -rupice-kroz njih šraf,matica.. koja vam služe kao nogari/ tako ste se osigurali.Koristite debele trožilne kablove,sve ozemljite!!!!! ja se pridržavam saveta i oprema mi,da èuknem radi godinama-osim sijalice( te takodje drže dugoooooo)
Bezze_SaAMBASADOR

sep 2006.

Evo, na mojoj ima fino oznaèeno N - Neutral (ovdje ne bi smjelo biti struje) G - Ground (uzemljenje) L - struja Ovo je samo ona što reèe Era, trožilna žica za struju. Samo mi nije jasno udaljenost od startera do grla kakvo to ima veze. Meni je sve na prigushnici (imate slike) i samo dvije žice L1 i N1 (oznaèene na prigušnici) idu do grla. Moram vidjeti sa ovim haverom, on je "mag" fakat za struju i te zezancije... Ovo mi moglo iæi u "Svašta" grupu... Ima jedan lik, koji je opsjednut za uzgojem, ali nema novca za rasvjetu. Primjetili smo zajedno dok smo hodali, da iste takve (bukvalno ista zarulja) se nalazi na stubovima za rasvjetu, èak i onaj reflektor (u radnji preko 200€) i njemu padne na pamet, da jednu noæ se popne i da neèim (èime pojma neam, a da nije ofirno :)) odreže gornji dio (jesam se ismijo kooo lud majke mi, ali on mrtav ozbiljan, a poznavajuæi njega, sigurno æe uraditi to, eh sad pitanje je hoce li uspjeti !!!! :) LOL
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

sep 2006.

Pokušao sam spojit hps,starter i prigušnicu, ali trudio se koliko htio, jedino sam uspio spalit osiguraè u stanu. Ako mi neko može reæi kako da spojim. Ovo su sheme na starteru: http://img76.imageshack.us/img76/3034/picture12du3.th.jpg prigušnica: http://img76.imageshack.us/my.php?image=picture11lr5.jpg Znam da je šugavo, nemam digitalku nego web kameru.
SLO-EraLEGENDA

sep 2006.

Ako ti je slièna prigušnica,onda imaš opisan postupak u ovom topicu-sutra èeš dobiti starter pofotkan jer je u boxu-cveta.. 1 2 tvoja lièi na ? :wink:

sep 2006.

zz vecc sam izgubljen sada sam uneo 2 muzjaka na gajbu bedak mi je da ih cimba pa reko dok ne dodje box ajde neshto da im pustim i dao sam im 150w mercury vapor,to je valjda zhivina sijalica? Nemam pojma koji spektar ima,dal neko zna? osim toga obi4no grlo e27 imam philips 100w obi4na ali koja je pola sijalice kao ogledalo udobno je jer baca svetlo na dole efekt ove 100w philips sam video jer jedna bilj4ica se okrenula ka njoj i krenula inacce na prozoru su samo vegetirale... imam i special purpose far light 150w. Mogu da kupim 250w hps od tungsram sa kutijomn kao za ulichni fenjer za 40-50 evricca...i onda mi valda treba samo kabl timer imam sedmiccni i produzni sa nekolko uticcnica a box sam mislio da nadrkam od stiropora uvijenog u alufoliu onu kuhinjsku ajde dajte neke mudre savete :)
SLO-EraLEGENDA

sep 2006.

ozemljenje ide(prièvrstiš) na lim-kojeg èeš ti podstaviti/montirati pod balast...
Pozdrav svima :wink: Nov sam u svemu ovom pa imam par pitanja.Nabavio sam Sylvania GroLux 400W,i grlo za nju.Vidim da treba ta prigušnica s straterom samo di to kupiti u hr?Netko je spominjao GESTAS(koji toèno model?) E da,a što je s timerom i koji kupiti?
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

okt 2006.

E, neka mi netko pomomogne, danas sam uspio da mi žarulja zasvijetli na 2 s, a onda je osiguraè opet otišao.
InqAMBASADOR

okt 2006.

Moram da naglasim da ne znam nista o elektronici... Isao sam u ekonomsku :) Da li je za HPS sijalicu od 400W potrebna trofazna struja koju ja nemam u kuci ?

okt 2006.

auu svega sam tu procitao. nisam neki ekspert za grow ali sam zato sjajan elektronicar ;) pa da se ne ubijete strujom, evo par napomena na stvari koje sam procitao. btw; budem slozio ja "razvodnu" za HPS pa cu napraviti neki tutorial sa slikama. jer je to najbolje. metalna kutija u kojoj je sve spojeno rednim stezaljkama (unutar zastitne male razvodne kutije otporne na vlagu) a iz kutije idu samo zica na grlo i "u struju". faza, mora biti "struje" (tj. napona) ;) nije bitno. izmjenicna struja je sin(x) tako da prolazi kroz "+", "0" i "-". isto nebitno. starter sluzi samo tome da zagrije zarulju koja "probije" i "zapali se". a prigusnica se brine oko napona i stvara "otpor" jer zarulja kada radi, ima jako mali otpor (pa da ne napravis kratki spoj). ako je zasvijetlila, onda si valjda dobro spojio. ako ti stalno iskace osigurac onda ili ti negdje "curi" ili imas lose instalacije. probaj "uzemljiti" lampu sa zuto-zelenom zicom (samo je spojis na recimo reflektor). kakav osigurac imas (procitaj mi tip)? i provjeri zice. nemoj spajati zice "izolir trakom" ili ih lemiti. kupi rednu stezaljku i tako napravi spoj ;) ipak se radi o vecoj struji pa bi moglo doci do vatrice ;) to je malo teze :) ili ces dobro spojiti pa ce zarulja raditi ili ces krivo spojiti pa nece ili ces potpuno krivo spojiti pa napraviti kratki spoj i iskociti ce ti osigurac (ili fidovka). toliko za sada, nemojte se sprziti strujom ;)
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Hvala ti, Care. Osiguraè je onaj keramièki od, 10 ili 6 A, nisam siguran, pogledat æu kad dodjem doma.
Bezze_SaAMBASADOR

okt 2006.

Evo govorih ja za starter još ranije. Prije nego sam poèeo sa ovim kuæi i svve to, malte ne nisam znao šta je HPS... u prodavnici (dobro opremljenoj) ne znaju, eh kad sam im rekao komplet naziv skontali me :) mislim i od tad sam bas se bacio na istraživanje o žaruljama, prigušnicama itd itd ... Ja sam negdje ostavio shemu svoju, mada opet ima pravo puno shema, jer raslikuje se od proizvodjaèa... najbolje je da sve dijelove za prigušnicu uzmete od istog (najbolja varijanta), a ne starter od jednog, ostalo od drugog.... Mislim i oni sami onda nisu odgovorni za eventualnu garanciju. Ja na svojoj imam 2 godine garancije (kupljena sad u junu, druga isto tako mjesec kasnije) marka GESTAS (njemaèka nekaa) meni extra dobro poslužila i pravo je jednostavna. Kad sam je kupio sve je veæ (fabrièki ili kako veæ) sve bilo montirano na ploèi lima, koji ima sa strane rupe tako da ga i na zid mogu okaèiti. Sve je bilo na njoj, toj limenoj ploèi i medjusobno spojeno, ja sam samo kabal za struju i kabal do grla spojio, što nije bilo komplikovano..
InqAMBASADOR

okt 2006.

@ Baphomet Hvala !!!

okt 2006.

hm..osigurac je standardan i nebi trebalo biti problema. ako je sve dobro spojeno i provjereno da nigdje ne dolazi do kratkog spoja, sumnjam na ispravnost prigusnice. kao sto sam gore naveo, jedna od uloge prigusnice je da glumi "otpor" jer kada lampa radi, (lampa) ima vrlo mali otpor. kada prigusnica nebi bila potpuno ispravna, onda bi lampa proradila ali bi tada jako pao otpor i potekla bi struja kratkog spoja na sto bi osigurac iskocio. provjeri ponovno sve spojeve po shemi. ako je sve ok, probaj zamijeniti prigusnicu.
SLO-EraLEGENDA

okt 2006.

ja nisam elktrièar... ali si ti prvi sto tvrdis-da je kod ovih sistema svejedno kud okrenes utikaè-radi u svakom sluèaju ali evo i generalni zastupnik za Sylvaniu u SLO je potvrdijo: žica od grla do startera sto kraèa fazu u fazu-duže èe raditi sve skupa .... ja sam se pridržavao tih uputa i sve radi bresprekorno vec nekoliko godina :oops: nemam pojma proverit èu još kod majstora-banderasa(javna rasveta)
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

okt 2006.

SPOJIO!!! RADI!!! Popizdio sam i otišao u prvi elektomaterijal na koji sam naletio sa prigušnicom i starterom. Tamo je sluèajno bio lik koji radi u rasvijeti, on je to pogledao i odmah rekao u èemu je stvar: ne koristiti shemu na prigušnici, nego ovako - skroz lijevo se spaja faza, a skroz desno se spaja starter, ne znam što je sredina, vjerojatno uzemljenje. Hvala vam svima na pomoæi. BTW, jeli zujanje startera normalna pojava? I kako da izoliram taj zvuk?
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Kad bude lampa na radnom mjestu neces cuti zujanje jer ces cuti ventilatore.. :D
BaphometENTUZIJASTA

okt 2006.

tako je 100%
BeyondLEGENDA

okt 2006.

Šta se tièe startera, udaljenost od grla ne igra veliku ulogu ali je dobro da je što bliže grlu. Žica ima neki mali otpor, pa ako izmeðu grla i startera ima više metara žice on može izgubiti na snazi, tj. njegov impuls paljenja koji putuje od njega do žarulje bit æe sve slabiji što mu je put duži.

okt 2006.

sto znaci da zica bude sto kraca? ;) ako je starter udaljen recimo 1-2m nece nista strasno biti. ja nisam vidio neku preveliku razliku u duzini paljenja (jer starter ionako samo grije plin u zarulji). naravno da ima veze duljina zice, najbolje bi bilo da spajamo supravodicima (otpor=0 ohm) ;) fazu na fazu: to nisam bas shvatio sto je htio reci zastupnik. drugacije niti ne mozes spojiti :) tj mozes ali nece sigurno raditi. uglavnom koristimo dvije faze i nulu. nula bi trebala biti uzemljena (doslovno, nula u kuci bi trebala biti ukopana 0.5m pod zemljom). te faze mi mozemo oznaciti kako zelimo i mozemo ih slobodno zamijeniti. to jednostavno provjeri tako da iskopcas neki uredjaj iz uticnice, okrenes utikac naopako i opet ukopcas. sve ce raditi bez ikakvih fizikalnih promjena. najbolje bi bilo da je sve super blizu, cisto zbog teorije. no sloboda koju dobivamo da sve stavimo u jednu razvodnu kutiju ne utjece previse na performanse ;) ipak smo mi prakticari tu, a ne teoreticari :mrgreen:

okt 2006.

mislim da se ovdje radi o nesporazumu :) postoji samo jedan ispravan spoj! a to je da je zarulja spojena na prigusnicu. starter je spojen paralelno na zarulju i napon ali iza prigusnice. shema je zapravo jako jednostavna. to se moze zapravo reci "struja ide kroz prigusnicu na zarulju" ;) znaci, ako ste ispravno spojili, onda je to-to! :) ne postoji "potpuno ispravan spoj" i "malo manje ispravan spoj" ;) nije to zena u PMS-u :lol: zato sam ja sve stavio u jednu razvodnu kutiju koja je zvucno izolirana ;)
BeyondLEGENDA

okt 2006.

Gledaj, struja teæe u skladu s nabojem, tj. izmjenièna struja zapravo i ne teæe nego pulsira, po tvojem nul vod ni netrebamo. Istina kada nije spojeno trošilo, pod naponom je samo faza, a nulu možete dirati koliko hoæete i ništa vam nebude. Ali da vam slikovito objasnim; kada je trošilo spojeno na izmjeniènu struju, iz faze poteæe struja (u pozitivnoj poluperiodi, znaèi +220v) u trošilo i iz trošila u nul vod, pa u zemlju, sada slijedi negativna poluperioda (-220v), i elektroni "izlaze" iz zemlje, idu kroz trošilo natrag u fazu, i tako 50 puta u sekundi. Stoga možemo zakljuæiti da NEMA VEZE i nemože imati veze da li je prigušnica spojena na fazu ili na nulu, jer u njoj pulsiraju elektroni amo-tamo, u jednom smjeru pa u drugom. Nadam se da ste shvatili sada. ________________ _ _ Kada ispitujete fazu sa probirkom, vaše tijelo se predstavlja kao "zemlja", i vi ste zapravo u kratkom spoju, ali to ne utjeèe na sistem jer je u probirki vrlo jak otpornik. (zero_l0gic da bi se dobila istosmjerna struja iz izmjeniène za to služe diode a ne kondezatori, oni imaju drugu ulogu u tome, ali sada to nije bitno). ________________ _ _ Bitno je da korisnike ovog foruma koji èitaju ovaj tekst ne dovodimo u konflikt i ne širimo dezinfrmacije, stoga ako mi ne vjerujete imamo problem, ali svakako moderatori moraju utvrditi istinu i obrisati dezinformacije. peace

nov 2006.

e sad ce mi placa sjest pa da pitam neke stvari oko dovrsetka growboxa box je sljedeci : 180 visina 92 sirina 57 dubina koristit cu hps 400w gro-lux ili son-t agro vidjet cu koju cu moci nabaviti ali zelim pitati nesto u vezi gro lux fluo cijevi... planiram ih staviti na bocne stranice te na zadnju stranu prvo sam mislio po 2 na bocne strane i 3 na zadnju stranu , sad mi se to cini malo previse mozda ? da mozda stavim po 1 na bocne strane i 2 na zadnju? i dal da kupim one najduze fluo cijevi (150cm) pa da ih stavim uspravno na stranice od boxa ili da kupim neke manjih dimenzija pa da ih stavim vodoravno? nadam se da je pitanje razumljivo :D

🔒 Ova tema je zaključana