VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojSaveti za regulisanje temperature u box-u
LEGACY

Saveti za regulisanje temperature u box-u

136 odgovora17,768 pregleda
Smoke_WeedPOZNAVALAC

feb 2013.

Termometar i hidrometar Dve bitne stvari za dobar grow. Idealna temperatura je 24c kada je upaljeno svetlo, a 18c kada je ugaseno, i vlaznost vazduha 40-60%. Malo kvalitetniji digitalni termo/hidro metri cuvaju najvise i najnize temperature u box-u, tako da mozete ispraviti ako nesto ne stima. Hladjenje box-a Ventilacija Najvaznija stvar za hladjenje box-a je dobar izduvni ventilator. Protok vazduha(l/min) ventilatora zavisi od velicine box-a. Instalirajte vise ventilatora ako je potrebno. Ako koristite cevi za ventilaciju pravite sto manje krivina, usporavaju protok vazduha. Preporucuje se protok vazduha uduv/izduv=1/4 Svetlo Palite svetlo nocu. Nocu su manje temperature i bolje mozete da ohladite box. (Struja je jeftinija nocu). Izbacite balast iz box-a Balast za HID lampe(HPS,MH) se dosta zagreva i bilo bi dobro da je van box-a. Moze podici temperatu za nekoliko stepeni u box-u. Ako mora biti u box-u, podignite ga gore, blizu izduva box-a. Cirkulacija vazduha Toplota se brzo nagomila na mestima gde svez vazduh ne stize. Par oscilatorskih ventilatora stvorili bi dovoljno povetarca za cirkulaciju svezeg vazduha. Biljkama bolja dostupnost CO2 i jace grane. Dobra izolacija Box sa dobrom izolacijom je mnogo bolje ohladiti nego onaj bez izolacije. Ovim dobijate bolju kontrolu okoline za vase biljke. Klima uredjaj Najbolje rashladjuje prostor, vazno je izabrati pravu klimu za vas prostor. Postoji zidna, i portabilna klima. Hladjenje rezervoara sa vodom Hydro grow-eri brzo nauce da temperatura preko 27c u box-u dovodi do zagrevanja rezervoara sa vodom. Voda je dodatno zagrejana toplotom vodene pumpe, sto smnjuje unos nutrijenata i vodi do truljenja korena i problema sa kiseonikom. Zamrznuta flasa vode Lako, kratkotrajno resenje da ohladite rezervoar(hydro) ili box. Obogacivanje sa CO2 Boce punjene hladnim gasom koji hladi box. Biljke koje su obogacane sa CO2 mogu da daju dobar hed i na temperaturi od 30c. Ovlazivac vazduha Mozete da regulisete temperaturu i vlagu. Ima rezervoar sa vodom koju pretvara u hladnu maglu i rasprasuje po box-u. Svetlo Koristite CFL i LED svetla, ako imate mali box ili losu ventilaciju. Grejanje box-a Izolacija Dobrom izolacijom, pomocu stiropora ili staklene vune, sprecava se da toplota izlazi iz box-a. Ventilacija Smanjiti protok vazduha ventilatora kada je iskljuceno svetlo. Mozete staviti ventilatore za uduv i izduv na tajmer kada je mrak u box-u, da se pale povremeno da bi izmesali vazduh. Svetlo Iskoristite toplotu svetla. Palite svetlo nocu, kada su manje temperature. Kalolifer Najbolji, nacin da zagrejete box. Kalolifer duva topao vazduh i moze brzo zagrejati box brzo. Uljani radijator Dobar nacin da odrzavate temperaturu box-a. Sijalica Obicnu sijalicu od 100w prefarbati crnom bojom, greje ali ne emituje svetlost. Mozete staviti sijalicu u limenku i izolirati, da ne curi svetlost. Takodje se mogu koristiti sijalice za terarijume. Koriste se u manjem box-u. Evo i od mene neke koristi. Nesto sam preveo sa net-a, a nesto prepisao od iskustva ljudi sa foruma(nadam se da mi nece zameriti :)) Mozete dopunjavati ;)
TropicoLEGENDA

feb 2013.

Neka tebe neka ;) Nego...tko ne moze klimu, mo~e zato uljni radijator ili pak neka "puhalica" + termostat (digitalni, analogni), iako je uljni po meni ftw jer kad se zagrije jos uvijek zadrzava toplinu Izolacija ftw kamena vuna i morma naglasiti da prigusnice i nisu toliki problem u komadu sobe....frend mi ima 600 w komplet i nakon pola sata rada kompleta prigusnica je topla ali ne vruca ne prevruca....samo ugodno topla :) Zasto bojati sijalicu u crno kad imaju zelene sijalice koje su neutralne za nase biljke pa se moze spojiti ugodno sa korisnim i workati po boxu dok one spavaju :) Kalolifer niej bas bajno rjesenja jer potezu dosta struje, djeluje permanentno a ne dugotrajno i skloni su rikavanju u svih 16 (barem ovi od 100-200kn) Ne znam odakle si izvuka da je idealno 24 dan a 18 noc...idealno bi bilo 27-28 dan a noc 21-22??? LP

feb 2013.

ovo sa ovlazhivachem zraka bi trebalo malo pojasniti.. postoji vishe tipova ovlazhivacha...a najcesce su to oni koji vodu pretvaraju u paru..pomochu grijacha-dakle..nije bash hladna maglica u igri. takvi ovlazhivaci koshtaju cca 300kn a ovi o kojima ti govorish su neshto skuplji ( 5-10puta skuplji )
petarpan135ENTUZIJASTA

feb 2013.

samo da vam kazem da u nekim starim kvarcnim grejalicama postoji ovlazivac vazduha,bar sam ga ja izvadio i koristim ga,povezan mi je na timer pali se na svakih 15min kada je svetlo upaljeno.
Smoke_WeedPOZNAVALAC

feb 2013.

ovo je smisljeno kao vodic za pocetnike, koji imaju problem sa hladjenjem ili grejanjem, pa im svaki detelj moze pomoci, naravno ko je iskusnije njemu i ne treba pricati sta da radi. Ovo za temperaturu sam preveo iz clanka sa neta, video sam u dnevniciima da biljka moze normalno rasti u opsegu 15c-30c, naravno da ne bude razlike vece od 10c dan/noc.
Kraljevic MarkoISTRAŽIVAČ

maj 2015.

Pozdrav svima,imam problem sa visokom temperturom..jel klima uredjaj moze negativno d utice na biljke?taj vazduh sto izbacuje, da li je stetan?
StipeZMAJ

maj 2015.

Nista nije stetno, visoka temperatura je stetna :) Pali klimu :)
Kraljevic MarkoISTRAŽIVAČ

maj 2015.

Hvala ;)
Deki81ISTRAŽIVAČ

jul 2015.

Gde treba postaviti mera temperature? Ja sam ga stavio ispod lampe u visini vrha biljke. Pokazuje 34c. Jel previsoka temperatura ili ne sme termometar ispod sijalice? Ako mo~e brz odgovor:confused: Hvala
smileeeeAMBASADOR

jul 2015.

Meni je termometar na zemlji. Bitnije ti je da pratis temperaturu oko dela gde je koren, on je najosetljiviji. Kao prva pomoc umesto flasa sa zaledjenom vodom ovo je mnogo bolje resenje: 30141 Gel za prenosne frizidere za piknik. Duze ostaje zaledjen i manji je od flase. Nekoliko komada i menja se po potrebi.

jul 2015.

ovlazivac zraka ultrasonic zvuk pretvara vodu u sitnu maglu temperatura vode se nemjenja.cijena 20 dolara ja imam 3 termometra (cijena sva tri je bila 1 euro smjesno) jedan za dno boxa kod korijena jedan za sredinnu i vrh drasticne razlike u temperaturama su uvjek

mar 2016.

Koje su te zelene sijalice?

mar 2016.

pozz ekipa, evo sklepao prvi box, od frižidera 50x50x120, cfl 200w-2700k, ventilacija: primaklima coco eco karbonski filter 160-240m³/h (100x180mm)-redukcija 100 na 125- aksijalni vent 200m3/h- aluflex sono 125,malo sam isavijao cjev što izlazi van, reko da se izgubi buka, al bit će tu gubim na ispuhu (sutra cu je probati direkt prema van) upuh pasivni počeo od manjeg pa ga širio i završio na 35x13cm, testiram ga i malo me zabrinjava temp, 30cm ispod reflektora nabija 28-29, upalim ventić da mi mješa unutra još gore, preko 30, lud sam, jel može ta temp proć il da poradim na tome?
StipeZMAJ

mar 2016.

Ne moze proc jer kad ti biljka napuni box (smanji se volumen) ce ti skocit jos vise. Nemoj da ti unutarnji puse po lampi. Meni se to pokazalo lose jer samo siri toplinu svuda kao fen. Skrati i izravnaj crijevo jer sam i ja istu glupost napravio ;) Ne znam sto drugo savjetovat osim jos neki vent za ispuh. Ispod lampe je 30°C ok ali temp zraka u hladu nije ok, tj nece bit.

mar 2016.

evo sam je malo izravnao tj. sad cjev nije u slovo s nego u l i pala je na 26, ma sutra cu ja tu rupu poniatiti, staviti jednu u sredinu, filter e biti u centru i skloniti cjev, bit ce vjerovatno malo bu nije al bit ce bolji protok i nadam se bar joa 2-3 stupnja dolje

mar 2016.

nadam se da sam na pravom mestu postavio pitanje,evo razmisljam kako da podignem tem.preko noci dok biljcice spavaju a da to nisu koji kakvi kaloriferi i cuda,a da pritom nebude velika potrosnja struje.Ja sam do sada grejao box na obicnu zarulju od 75w ubacenu u metalnu konzervu od nes kafe i sve to prikaceno na tajmer i za boks 50x50 je idelno temp. mi se vrtela zimos tu oko 18-20 stepeni,ali...Posto spremam box od 100x100 i dok sam vrsio eksperiment nisam uspeo da ga zagrejem vise od 16 stepeni,a kao sto je svima nama poznato razlika u temp.nebi trebala da bude vise od 10 stepeni.E sad,dali bih ova keramicka grejalica na 12v mogla da zagreje box odnosno plan mi je da zagrejavam samo potove odnosno koren gde bih drzao tem oko 21-20 stepeni,znaci grejalica bi bila u visini pota prikljucena na adapter od 12v i manje vise palila se i gasila svakih pola sata,dali ima neko iskustva sa ovim grejalicama,inace koristim je zimi da mi odmrzava stakla na vozilu ukljucim je u upaljac i ona bukvalno za 5min odmrzne mi stakla.Evo i koja slika...73285 73286

mar 2016.

e da zaboravih reci,u vozili mi odmrzne soferku tako sto je drzim na 3-4cm od stakla inace da ugreje vozilo nema sanse ona solidno duva kada greje eto trazim na netu onaj adapter sto ide na 220v kao nesto slicno punjac od telefona pa cu probati da ubacim u ormar cisto radi probe da vidim dal moze to da ugreje stim da je ormar mani negde cinimi se 90x55,evo nadjoh sliku adaptera.73423
sbcjeceoLEGENDA

mar 2016.

Kad budes ubacio vecu lampu jer je i boks veci i temperatura ce biti veca, a i dolazi leto i toplije vreme, mozda neces morati da dogrevas uopste?
mtranAMBASADOR

mar 2016.

Ako je ono sto mislim to je 300W na 12v cuga 25A,sitnica.

mar 2016.

nisi me skonto,ta grejalica bi grejala dok biozice spavaju znaci dok je svetlo ugaseno...

mar 2016.

sta hoces da kazes,evo nadjoh kutiju pise 150w,a sada sam malo guglao u pravu si ima i od 300w takodje na 12v,pa sad mi reci trosi li to koliko struje ili sta jbg ostavio si me u neobrano grozdje.25A bi trebalo da je dosta jbg meni su glavni osiguraci u kuci od 25A a ovi ostali od 20A,totalno sam zbujen sada...
mtranAMBASADOR

mar 2016.

Da ne mesamo babe i devojke. Jer imas grejac na 12V ili 220,ako je 150W/12V=12.5A ili trafo od min 150VA(W).Poenta je da se neisplati grjanje na 12V a i stace ti u kuci.

mar 2016.

da,150w/12v,mislio sam samo da dogrejavam box dok je svetlo ugaseno,postavim na tajmer i namestim da se na svakih 1h pali da radi po 15-20min ili tako nesto,sve zavisi kako se bude pokazala dali ce moci da zagreje box od 100x100,stim da opet naglasavam da je meni cilj da zagrejavam donji deo boxa samo gde je koren.
mtranAMBASADOR

mar 2016.

Za 12v grejac treba ti trafo i ispravljac sa 220/12V.U principu ti treba i termostat ali zbog male snage i jos preko tajmera mozda moze da prodje,ali MORAS kontrolisati temp u pocetku na svakih 30 min,moz da bude i velika ai mala.

mar 2016.

jeste upravu si svaka ti je ka u njegusa,da imam trafo odnosno to je ispravljac probacu pa cu videti ja sam jos u pripremi za taj veci box inace growam vec par godina u box 50x50 na 250w njega mozes da ugrejes kako hoces,dunes u njega i on vec dize temperaturu:).To planiram za sledecu sezonu indora tamo krajem septembra ali volim da se navreme pripremim jer znam kako je kad se stvari resavaju u hodu pa juri ovo pa juri ono,nikad mira jbg,tako da sad na vreme pocnem jer ipak imam masu ulaganja jer planiram digitalni balast od 400w i neke malo kvalitetnije sijalice samo to ce me izaci 200e,a gde je sve ostalo znas i sam.:respect:
mtranAMBASADOR

mar 2016.

Tako jedino i moze za mnoge stvari a u nasem hobiju pogotovu,a i onako nesto predvidimo:) I zamolio bi te zbog mojih 50% MNE krvi da nj bude velikim.:thumb:
Lena93AMBASADOR

jan 2017.

Koliko je bitno gdje koji ventilator stoji jer imam LED rasvjetu koja neutice na temperaturu?Bez obzira na to dali bi trebala stavit ispusni vent u gornji dio boxa ili je svejedno ?

jan 2017.

Trebas i jedan i drugi bez obzira na led.
Lena93AMBASADOR

jan 2017.

To znam ali da li je bitno gdje se koji nalazi u boxu ili ih stavim po zelji?

jan 2017.

Izmjena zraka u boxu uvijek ide da dole ulazi a gore izlazi a sto se tice ovih ventova za mjesanje zraka normalno da ces ih postaviti da pusu po biljkama
zečetinadebelaISTRAŽIVAČ

feb 2018.

Pozdrav,imam problem s temperaturom u boksu,znaci bila mi od 18 do 24 zadnjih 10 ak dana...Jucer sam stavio grijalicu od 2 kw i ona cak dobro grije ali problem je u ventilatoru koji isisaje zrak vani i on mi doslovno ohladi cijeli sator˙(3*3),7 hps lampa,pa me zanima bili bilo pametno na tajmeru stavit da mi pola sata radi a pola ne radi ventilator koji isisaje ?I jos da napomenem da lampe rade non stop a biljke su stare oko 40 ak dana...Svaki savjet je dobro dosao,hvala...

feb 2018.

kojih crnih 7 hps lampi ??!!

feb 2018.

3x3 :rofl:
h0ndaZMAJ

feb 2018.

Zecetina daj stavi koju sliku, to mora da se opako uzgaja:)

mar 2018.

Zdravo ljudi! Da li neko moze tacno da mi opise sta se desava kad su svetla iskljucena kad je mrak ...od ventilacije do ventilatora i svega ostalog ,Hvala unapred!

mar 2018.

sve radi

mar 2018.

Hvala Puno !Pozdrav
CalMagENTUZIJASTA

jul 2018.

Pozdrav gruverima...Napravio sam box od 1. m.kvadratnog...Rasveta DIY LED Cob 50W , 8 komada...Tokom probnog rada, temperatura je otiala na ak 32 stepena, iako je u prostoriji bila 23 stepena...O ekivao sam poja ano grejanje LED-ova, zato ato su na njima integrisani adapteri pa rade direktno na 230V....Iako sam sve spremio, sada vidim da ne mogu da krenem sa sadnjom...`ta e biti za mesec dana kada u sobi bude 28-29 stepeni? Pitanja: da li da pravim veu turbinu na izduvu? Ili da napravim opet DIY klimu, od zamrziva a kompresor, a od bakarne cevi npr 10mm, saviti zmiju, dovoljne du~ine, kao ispariva , i postaviti je, gde? U box, u gornjem oaku, ili spolja, ispred ulaznih otvora za vazduh? Hvala unapred..
hazeriZMAJ

jul 2018.

A cuj...morao bi da mozes rijesiti sa pravom turbinom i ventilacijom unutar boxa temperatura.Led se moze kontrolirati..Al treba jaki pasivan upuh(koji imas) i turbina 280-360m3.. Za klimu neznam..
h0ndaZMAJ

jul 2018.

Ako ti sobna bude 28-9 nece nju turbina nista moci vise spustiti vec ce samo ju led jos podici, najsigurnije rjesenje ti je klima u sobi di je box ili staviti u bolje izoliran prostor gdje sobna temperatura ne raste toliko.
hazeriZMAJ

jul 2018.

28-29 je meni u sobi pa sam growo bez problema..samo nek okaci dovoljnu ventilaciju.. Led je to..ne hps..:thumb:
zduhačENTUZIJASTA

sep 2018.

Drugari, hajde malo brainstorming, kako mini bar sa slike upotrebiti za hladjenje boksa? Sta je meni prvo palo na pamet, da ga probusim sa obe strane i jednu da spojim na mesto gde boks uvla i vazduh. Mane: mislim da bi u tom slucuju frizider radio bez prestanka, a vrlo verovatno da nebi ni mogao da ohladi boks. Jedno od resenja bi bilo da u frizider stavim nekoliko flasa sa vodom koje bi koliko toliko odrzavale temperaturu u frizideru ali i to je pitinja koliko bi bilo efikasno.... Pozdrav svima!
StipeZMAJ

sep 2018.

auuuu :D nista od toga. frizider "ne hladi" nego uzima toplinu iz svog prostora i prenosi ju van frizidera na onaj radijator iza /resetku. to ko da i unutarnju i vanjsku jedinicu klime stavis u istu prostoriju
zduhačENTUZIJASTA

sep 2018.

Da....upravu si, samo bih dodatno zagrejao prostoriju, a nema nikakvu ventilaciju. Bolje da ga rastavim i isparivac stavim u boks, a na njega ventilator. Povezem sve na temperaturni kontroler tako da dok radi kompresor radi i ventilator iza isparivaca. Lakse bih kontrolosao temperaturu.... :-) Od nedelje cu se pozabaviti sa tim...

sep 2018.

Pozdrav, Imam jednu biljku koju uzgajam u ormaru.. tj. Sve sam lijepo namestio.. imam LED rasvjetu i ventilaciju i super lijepo napreduje ali sa hladnim danima dolaze problemi sa temperaturom.. do sada sam imao stalnu temperaturu oko 26C medjutim kako idu hladni dana temperatura mi pada na nekih 22C a nou oko 20C.. e sad vidio sam ideju za grejanje boksa sa onim malim svijecama i limenkom.. probao sam i zaista funkcioniae.. ponovo sam vratio temperaturu ali se bojim kako te male svece uti u na biljku? Mislim da ne oslobaaju neke loae hemikalije u vazduh???

sep 2018.

Ostavljanje svjeca bez nadzora je za mene lagana briga,neka mala grijalica je ipak bolje rjesenje :) Bolje je pitanje koliko je stetno za biljku izgaranje svijece? Edit Jel moze slika tih svijeca u boxu? Edit2 Cestitke na prvom postu od 2010 ;)

sep 2018.

Moje rjesenje grijanja za moj mcrogrow.. Sklopio nekakvu kutijicu od metalnih polica na sklapanje + stirodur 2cm232741 Unutra je keramicka saksija u kojoj se nalazi keramicka sijalica za terarijum( imam 40w i 60w)232742 To stoji uz ulaz zraka u box232743232744 Da bi se zadrzala toplota tu su stiropor ploce 5cm232745 Sklepano kako tako, al sigurnije od svijecica, a bogami i od obicnih sijalica/zarulja koje su mi znale cesto crkavat..:whato::

sep 2018.

Ina e ovo mi je prvi grow.. nadam se da e biti ok. Samo me brine kako da odradim grejanje u hladnim danima koji dolaze.. :) Evo par slika patenta za grejanje.. kao ato rekoh funkcioniae super samo je pitanje atetnost sagorevanja svijeca.232792232794

sep 2018.

Ubaci neku grijalicu manju kao sto kolega rece, ili izvedi nesto sa keramickom saksijom, mozes je i u box stavit.. Ako uzgajas fotoperiodnu biljku, svjetlo iz te tvoje ce ometati biljku u periodu mraka.. Ostavi svjecice za romantiku:) Ili ako bas insistiras, ti onda probaj tako..
hazeriZMAJ

sep 2018.

Bem ti..vid svjecice:D:fuck:

sep 2018.

Svjecice su ludilo.. :) niata moram tra~iti neko drugo reaenje..
-BäR-ZMAJ

sep 2018.

Mo~da ovako neato spojiti na adapter...da li je dovoljno,neznam :) https://www.njuskalo.hr/ostala-autooprema/grijac-kabine-ventilatorom-grijac-zraka-ventilatorom-dc12v-120-w-oglas-23994241

sep 2018.

Ma ovo ato ti je Herb napisao je provjereno.. ata veca keramika ,viae topline oslobaa

sep 2018.

Mada i svjecice znaju prilicno da zagriju... atmosferu..:ljubav: :D ah spam.. moro sam majke mi...:D

sep 2018.

Osobaaju co2:D, ali isijava onako limenka veliku toplinu,probao sam to ali ne u boxu..mislim,ono ato si mu ti rekao stvarno je efikasno i jednostavno, ako to napravi sumnjam da e imat problem s niskom temperaturom, ako se i dogodi stavi joa jednu...ili klimu jbg:zvizd:

sep 2018.

Ako ispuataju CO2 onda su moje svjecice ipak korisne.. Daju i toplotu i CO2... Zna i 2 u 1...

sep 2018.

Malo ste pobrkalo loncice,CO2 i CO nije isto a svijeca sigurno ne pravi CO2 :) Znaci opet,pitanje je koliko svijeca moze biti stetna za biljku a ne dali je stetna! Ne znam,nisam siguran ali mislim da kroz te male rupice nebi trebalo biti problema sa biljkom. Jer kad pogledas u out-u sta onda kad bude puni mjesec? :D Al opet kazem nisam siguran Meni je tu i dalje najveci problem ostavljanje svijeca bez nadzora,pa kuca se zapali i od manjih gluposti!

sep 2018.

Dijelim tvoje razmisljanje dragi kolega, jer i meni na terasi onomad je biljku obasjavao i pun mjesec i svijetlo iz sobe i jos neke glupave lampice po terasi:D i isto je cvjetala bez problema ikakvih, al za indoor nisam posebno strucan, pa reko ajd da mu spomenem za svaki slucaj:) Takodje nisam pristalica ostavljanja otvorenog plamena bez nadzora, pa makar to bio i mali plamen svijece:) Svjecice za romantiku, grijalica za gijanje:thumb:
HercegovinaAMBASADOR

jan 2019.

`ta mislite o onim podnim grija ima od bakarnih ~ica uljepljenih u najlon koje se stavljaju ispod tepiha ? Problem je u tome ato se prave samo u odreenim dimenzijama ali za moj box 240x120x200 bi se grija od 2x1 metar odli no uklopio a troai samo 400w Ljudi ga odavno koriste za klijaliata i rasade jer su jeftini i ne troae puno i mislim da bi uz termostat bio idealno rjeaenje za grijanje saksija Namjestiti termostat na 25 i ostaviti par dana da se saksije dobro ugriju a kasnije po potrebi prebaciti na tajmer radi uatede struje
DvolicniLEGENDA

jan 2019.

@Hercegovina jesi probao?
HercegovinaAMBASADOR

jan 2019.

Joa nisam Stisli troakovi pa e morati pri ekati sljedei mjesec ali ne vidim razlog zaato ne bi funkcionisalo :)
DvolicniLEGENDA

jan 2019.

sve funkcionira, samo pitanje kako
ĆifatstafarajISTRAŽIVAČ

19. nov 2025.

Ekipa ,jel mo~e ova grejalica za box?546129

19. nov 2025.

mislim da je bolje od Mars hydro ili spider farmera onaj heat mat
BluesyKushPOZNAVALAC

4. jan 2026.

Pozdrav dobri ljudi. Trebao bi mi savet iskusnijih u vezi odr~avanja temperature u boxu obzirom da prvi put kreem u avanturu. Trenutno vraim testove uslova u boxu ekajui da stignu semenke. Box je 80x80x160, Ventilacija: Izduv je obi an vent TT 100mm sa filterom od 100mm i kapaciteta 160m3/h (koji su trenutno oka eni u box tako da samo vent viri kroz gornji desni otvor), nisu imali alu-flex creva u ponici kad sam kupovao. Unutraanja ventilacija su 2x klip on ventilatora( jedan je od 25cm oscilirajui sa 2 brzine a drugi je msm 15 ili 18cm neoscilirajui sa takoe 2 brzine) stavljena u donjem delu boxa, ispod led, oscilirajui malo iznad saksija a drugi malo ispod saksija ali da ne duva direktno u njih. Osvetljenje: LED panel-kinez ECO od 360W sa 4 stepena(140W-trenutno,210W,280w i 360w) Temperatura dok radi panel na 70cm udaljenosti od dve saksije od 25l na 140W: 1. centralno ispod LEDa u nivou zemlje o itava od 30 do 33C (izmeu dve saksije) 2. Sonda koja visi iznad centra desne saksije o itava 26 do 27,28C (u visini vrha hipoteti ki izrasle biljke na samom po etku vegetacije) U prevodu ako bih i spustio panel na neku manju udaljenost 30,40cm samo u dobijati veu temperaturu. Razmialjao sam da visoku temperaturu reaim kupovinom turbine TT PRO 125mm sa regulacijom brzine i toplote, alu-flex creva i reducirom sa 125 na 100 zbog filtera i da to sve lepo ide napolje pored boxa. Ostaje mi tt 100 vent da stavim u neki od donjih otvora kao upuh. Zbog visoke temperature imam problem i sa niskom vlagom od oko 20%. Al to je za drugu temu. Da li je ovo moje razmialjanje okej ili ima jednostavnije reaenje? Hvala puno svima,unapred.
BizzzoZMAJ

4. jan 2026.

Previse razmisljas a premalo biljaka u boxu ima :D Ne sekiraj se, tehnici i matematicki pokrivas sve uvjete. Na rubu si jer 160m3/h na sat pa minus 30 % za filter i to, nije idealno. Treba ti 60 izmjena zraka jel. I onda ako uzmes nesto na knap, to mora raditi na 100 % brzine i onda i to takodjer dize temp itako dalje. Vlaga je kod 90 % ljudi niska na pocetku jer nema listne mase u boxu, a prevelika kasnije kad se box popuni. Lampa ne ide blize od 35 cm, osoobno nikad ne stavljam na manje od 40. Bitno je da u boxu imas oluju odnosno orkan i da se listje i grane pomalo ljuljau, i to je to. Cekaj da stigne sjeme i nemas sta dalje :)
BluesyKushPOZNAVALAC

4. jan 2026.

Hvala puno! Razumem. Sad mi je lakae. :) Imam malo taj OKP da kad neato radim mora biti sve po jusu! A verovatno i profesionalna deformacija. :D Sad samo grickati nokte i ekati. :joint2:
BizzzoZMAJ

4. jan 2026.

I ja isto. Zato mi bilo i lagano ti objasniti u par re enica :rasta: Sad jedva ekam da vidimo taj Grow, nadam se da nas neces uskratiti :rasta: :popcorn::
BluesyKushPOZNAVALAC

4. jan 2026.

Prili no se trudim da pro itam ato viae mogu po forumu pa da ne zamaram lanove, jer i sam ne volim da se ponavljam 100puta. Ali nekad imam potrebu da proverim da li idem u dobrom smeru. I zaista hvala na strpljenju. :whato:: Neu vas uskratiti sigurno za to zadovoljstvo jer ste super zajednica i imate moje poverenje, najmanje ato mogu uzvratiti je da prika~em usvojeno znanje. :rasta: Oh ta Lavnesia i Somango Pineapple, jedva ekam da vidim kako e se dru~iti. :mario::

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.