LEGACY
Par pitanja
18 odgovora1,924 pregleda
44 REP88%
→ Istraživač
jun 2007.
jun 2007.#1
Citam ovaj forum vec neko vreme, ali sve nisam hteo da postavim ovakav topik dok ne procitam sticky teme kojih doduse ima dosta :)
E sad i kad sam procitao dosta tema pun sam pitanja, nadam se da nisu glupa :) ili vec pomenuta na nekim temama. Dakle, da krenem od toga gde planiram da uzgajam (kliknite na sliku na thumbnailu se ne vidi lepo):
Ispod ove torbe "my book" ova crna povrsina u ormanu (duzina 75, visina 50, dubina oko 45 (cm)). Kao sto vidite nije potpuno zatvorena (a na forumu sam vidjao da ljudi gaje po sa svih strana zatvorenim povrsinama) i blizu je prozora. Veoma sa tanak sa parama i voleo bih da koristim neonke i za vegataciju i za cvetanje. E sad pitanje je koju. Izvinjavam se ako ovo ne pripada ovom delu foruma ali moram da pomenem - bio sam danas na buvljaku na Novom Beogradu i nasao sam (za pare koje ja imam) neonke od 8 vati (ovo bih najvise voleo, sad ne znam koliko da ih uzmem) i one koje su za mene dosta skupe, ali ajde - neonke sa dva stapa od 250 vati. Obe su sa starterom i sve radi odma - samo se ukljuci u struju i radi. Inace, od sponozora sam narucio Alien Nix semenke.
Unapred zahvalan na infosima/odgovorima :)
Schlomo
ENTUZIJASTA500 REP75%
→ Poznavalac
SchlomoENTUZIJASTA
jun 2007.
jun 2007.#2
Hakime pozdrav, lijepo ato si odlu
io uzgajat, ali par problema imas.
Bojim se da nebudea niata uzgojio u tom prostoru.
Ajde probleme da ti prvo nabrojim.
Cvjetanje sa neonkama?!?! ,nisam joa pro
itao da je netko uspio do berbe s njima, a ako je, pretpostavljam da je par mjeseci uzgajao za jedan joint :)
Takoer, za cvjetanje biljke moraju imati 12h POTPUNI, U SVAKOM SMISLU NEPREKINUTI MRAK, ato zna
i zatvoreni box sa svih strana,
ak nekakvim patentom rijeaiti da svjetlost ne dopire kroz ventilatore i takoer male prostore oko vrata gdje se box otvara.
Visina boxa je relativan problem, ali poato si po
etnik, tebi predstavlja ogroman.
Nebi ti viae probleme nabrajao, jer neznam za ata ea se sad odlu
iti.
Joa neato, neonke od 8W, u
ini si uslugu i nemoj se time zamarat, preslabo, jako preslabo.
Mislim da je doalo do neke greake kad ka~ea neonke sa dva atapa od 250W!
Ako ve ~elia neki mini box, ja bi ti preporucio atedne ~arulje kao bolju soluciju za manje para.
Laku no i sretno.
gens
AMBASADOR3.148 REP47%
→ Legenda
gensAMBASADOR
jun 2007.
jun 2007.#3
U potpunosti se sla~em sa Schlomom... joa bi se ostalo dalo nekako rijeaiti, ali visina boxa ti je stvano mala, tu ne mo~ea ni vegetaciju odraditi kako spada.
44 REP88%
→ Istraživač
jun 2007.
jun 2007.#4
hm ali sad sam bas gledao ideju PC Boxa (http://forums.vutra.org/oprema-za-unutrasnji-uzgoj/953-pc-box.html) i stvarno sam impresioniran :) mogao bih to da napravim i naravno sve rupe da popunim. e sad, nije valjda da taj boks sluzi samo za jednu fazu ? jer ono kuciste ima plexiglass i kroz to sigurno ulazi svetlo, sto znaci da biljka tokom cvetanja definitivno ne moze imati potpuni mrak. takodje, to je ako ne manja ista visina kao ovaj moj prostor, mada kao sto sam vec rekao imam i druga resenja. ali bih stvarno voleo uzgajati u pc boxu samo mi nije jasno ovo oko mraka..
gens
AMBASADOR3.148 REP47%
→ Legenda
gensAMBASADOR
jun 2007.
jun 2007.#5
U takvim boxevima mo~ea odraditi samo vegetaciju... za cvjetanje bi minimalno trebao imati nekih 1m i to ako idea na SCROG ili LST metodu. Ja se sa ni~im od toga ne bi iaao zaj.....
Schlomo
ENTUZIJASTA500 REP75%
→ Poznavalac
SchlomoENTUZIJASTA
jun 2007.
jun 2007.#6
Hakime, ajde ti pomognem malo.
Prva pitanja koja bi si trebao postaviti su:
Koliko imam para za ulo~it?
Koliko ozbiljno se ~elim time bavit ? (imat biljku sebi za duau, ili uzgajat toliko da mo~ea ti i svi tvoji susjedi pljugat svaki dan)
U odnosu s time si radia box, jer ako krenea iz zajebancije ili bez nekog malo ozbiljnijeg nov
anog uloga, bit ea poprili
no razo
aran za 3mj. truda, ipak je to dosta vremena, da nakraju nebi imao neato za pokazat.
Budem ti joa i pitanje mraka objasnio.
Kada osoba uzgaja indoor, trudi se ato bolje oponaaat prirodne uvjete, jer biljka potjece iz prirode i mi je prisiljavamo da ~ivi u uvjetima koji njoj nisu prirodni.
Jedan od tih uvjeta je i period mraka.
Biljke nemaju sat ni kalendar :) da bi znale kada dolazi zima, umjesto toga imaju u sebi neki dio kojeg se nemogu sjetiti( ) koji je osjetljiv na svjetlo i koji prati odnos dana i noi.
Znamo da je 21.6. bilo jednako trajanje dana i noi, i od tada nadalje noi postaju sve du~e, a dan krai.
Biljka zaklju
uje, hej dolazi zima, poato sam ja jednogodianja biljka, moram se pobrinut za svoj opstanak, pa idem ja procvjetat budem postala sva ljepljiva i mo~da uhvatim kakvu pelud od nekog mu~jaka i osiguram opstanak svoje vrste!
To ti je razdoblje cvjetanja, kada prebacia svjetlo-mrak 12h-12h, simuliraa dolazak zime u svom boxu!
Uzmi u obzir da u"pravoj" prirodi nema umjetnog izvora svjetla. Kad padne mrak, biljci je mrak sve do zore.
Ako u tvom boxu ne bude 12h neprekidnog mraka, ili ako ce ti svjetlost dopirat iz neke rupice,biljka ce to osjetiti i to ce ju zbunjivat, jer se to u prirodni ne dogaa, i tako izazivaa probleme i pove
avaa si aanse za hermafroditom, odgaaa berbu i tak...
nadam se da ti je jasnije.
ako imaa joa pitanja, sluaam
laku no i sretno !
44 REP88%
→ Istraživač
jun 2007.
jun 2007.#7
Schlomo, mnogo hvala na infosima. Neke stvari su mi sada jasnije ... Evo kako stojim sada.Prostor je jedina stvar koja mi nije problem :) mogu da imam i vise od 1m, ono sam naveo zato sto ocigledno nisam dovoljno znao/citao o u. uzgajanju pa sam mislio da se moze kombinovati indoor/outdoor rezim. Oko para mi je jedini problem. Ja bih sada bio spreman da izdvojim ne vise od 30 evra pa posle jos. Dakle, mislio sam da placam/kupujem postepeno (prvo neonke pa hps ili sta znam). Mada nasao sam polovan HPS preko nekog coveka, ali mi on jos nije odgovorio na mejl. Dakle, ako neko iz BG-a ima polovne sijalice nek se javi :) Znam jos neke ljude koji su uzgajali pa cu pitati i njih.Pa prvo sam mislio da ne bude to neko profi uzgajanje tj. da uzgajam za svoju dusu i za par ljudi okolo. Mislio sam da za pocetak pocnem sa jednom biljkom. Dakle, ovaj pc box bi koristio samo za vegetativnu fazu a imao bi jos jedan box za cvetanje koji bi bio potpuno zatvoren, jel. Tu bi mi bio samo mali problem oko ventilacije posto bi to izgleda trebao odma nabaviti pri konstrukciji boxa a ne znam kako i to i svetlo za tih trideset evra ...
SLO-Era
LEGENDA5.899 REP9%
→ Zmaj
SLO-EraLEGENDA
jun 2007.
jun 2007.#8
ma batasli taj pc box i sklepaj sam nesto ve
e ako radia prvi put nutraanji... ve
i i viaji box manje
ea imati problema sa optimalnim uslovima za rast!!!!!!
sto se ti
e polovnih lampi-to ti duboko odsavetujem-radije onda nesto isproviziraj za to vreme nesto radi,stedi pa za nekoliko meseci nabavi nesto bolje
sretno
44 REP88%
→ Istraživač
jun 2007.
jun 2007.#9
E stvarno ne znam sto sam uopste toliko zapeo za pc box :D mada ako nadjem kuciste besplatno ...
A kako mislis da improvizujem stvar sa svetlom? Moze li sa neonkama za pocetak?
jun 2007.
1 / 10
jun 2007.
jun 2007.