VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojpriblizno merenje pH bez istrumenta
LEGACY

priblizno merenje pH bez istrumenta

58 odgovora11,493 pregleda
SvetilistPOZNAVALAC

mar 2010.

Danas sam malo guglo i naisao na ovo, na forumu nisam vidio ovaku shemu provjeravanja pH vrednosti pa ako negdje vec postoji ja se ispricava. Ako neko ima da nema pH merac ko ja mozda mu i posluzi ovaj nacin provjeravanja Za to no odreivanje pH vrijednosti potreban je poseban pribor, no pribli~na pH vrijednost se mo~e izvesti i u homemade produkciji na sljedei na in: Provjera neutralnosti tla: uzmite ~licu suhog tla i dodajte mu ~licu octa. Ako se tlo pjenuaa, pH vrijednost je iznad 7,5! Provjera kiselosti tla: uzmite ~licu mokrog tla te mu dodajte prstohvat sode bikarbone. Ako se tlo pjenuaa, tlo je vjerojatno vrlo kiselo, a pH vrijednost ispod 5,0!
upitnik???LEGENDA

mar 2010.

Ljepo Sveti svaka ast !!!! Ali objasni mi ovaj prstohvat i sa kojim prstom ?????????
James BongISTRAŽIVAČ

mar 2010.

a jel to tocno? ako je tocno pomoc ce mi to dosta za ubuduce to za bikarbonu nema smisla. normalno da ce se pjenusat ako je svaljas u mokru zemlju, zar ne
SvetilistPOZNAVALAC

mar 2010.

ja nemam meraca i nemodu da kazem koliko je tocna ova metoda pa ako je neko voljan ko ima merac da provjeri tocnost upitnice najbolje bi bilo noznim prstima da zagrabis :) hehe
upitnik???LEGENDA

mar 2010.

E to sam i mislio brale pogotovo ako imaa kurije o i hhehehe :2flip::2flip::2flip::2flip::2flip::2flip::2flip::2flip::2flip::2flip: Ovo je radi obi aja hehehehe ali ozbiljno ka~em ako je to ispravno ato ti ka~ea i ako netko provjeri tko ima mjera onda si stvarno ubo pravi info... za dobro svih nas !!!!!! Dajte ljdi ako ima netko mjera neka radi povratnu info ja jedva ekam i ako je pola to na bar jednu mjeru da sredim....
SvetilistPOZNAVALAC

mar 2010.

prvo kome ce dobro doci je meni a i ostalima koji nemaju merac, i evo jos nesto u vezi pH ovo je vise za uredjivanje baski ili vasih plantazica Za poveanje pH s 5.0 na 6.5 dodajte vapno: 20 kg vapna na 100 m2 pjeskovitog tla; 35 kg vapna na 100 m2 ilovastog tla; 70 kg vapna na 100 m2 glinenog tla. Za smanjenje pH s 8,5 na 6,5 dodajte sumpor: 20 kg sumpora na 100 m2 pjeskovitog tla; 35 kg sumpora na 100 m2 ilovastog tla; 30 kg sumpora na 100 m2 glinenog tla. ILOVA A: ima mjeaavinu estica pijeska, praha i gline. Tipi na ilova a sadr~i 40% pijeska, 40% praha i 20% gline, ato je ini idealnim tlom za veinu biljaka. GLINA: ima najmanje estice tla te najmanju veli inu prostora vode i zraka meu esticama. Tlo s bazom 35% mulja je "muljevito" tlo. Voda prodire u takvo tlo polako i vrlo se sporo isuauje. Takva tla su vrlo plodna. PIJESAK: Ima najvee estice tla. Tlo sa 70% estica pijeska je "pjeskovito" tlo. Voda kroz njega brzo prolazi i brzo se isuauje. Iako se pjeskovita tla manje plodna od drugih, ranije se zagriju u proljee. Test odreivanja tipa tla: pribli~nu informaciju o teksturi tla mo~ete dobiti ako uzmete pregrat vla~nog tla i zgnje ite ga u lopticu te radei od njega traku vrtei ga izmeu palca i ka~iprsta. Nategnite traku prema gore: -ako ne mo~ete oblikovati traku, tlo ima minimalno 50% pijeska te vrlo malo gline; -ako je traka duga ka minimalno 5 cm prije nego ato se prekine, tlo ima oko 25% gline u sebi; -ako je traka duga ka 5-8 cm, tlo sadr~i oko 40% gline; -ako je traka du~a od 8 cm te ne puca kada je okrenete prema gore, ima najmanje 50% gline
Kurblaj KanAMBASADOR

mar 2010.

Problem je s sodom bikarbonom ato je amfoterna, tj. reagira i s kiselinama i bazama tako da ne znam baa da e se moi koristiti ovako kao indikator, u vodenoj otopini e dii ph, zbog hidrolize hco3- iona
CAMENTUZIJASTA

mar 2010.

Jeste vi svi malo vaknuti ha ? :lol: To si iskopao na nekom najljevljem forumu kojem ima .... 1. oko , ne postoji u kemiji / ili je ispod ili iznad 2. organska kiselina za utvravanje bazi nosti tla je apsurdna , vjeruj mi ostavi se toga 3. soda bikarbona za kiselost tla hmmmmmmm :ohno: ------------------------------------------------- toliko toga za rei ali mi se neda ali bi palo uvrjeda , napravite homemade indikator od crvenog kupusa i ne batrljajte s tim uokolo. jer oko e vas kostati dosta oka ;) -napravite indikator i standarizirajte ga- sofisticiraniji indikator pH vrijednosti, po kvaliteti tu negdje s skupim pH metrima, treba oko 15 min izrade i oko par kuna troakova i naravno dok ne vidim rep 4 ne sheram niata :P
SvetilistPOZNAVALAC

mar 2010.

a napisao sam ljepo da sam naiso na netu na tu foru, kakav indikator daj malo pojasni znam da je crveni kupus(zelje) dobar frizak na salatu :) lol

mar 2010.

Od mene ea dobit rep+ 5 , ako vidim shemu za taj ph metar !! :D
CAMENTUZIJASTA

mar 2010.

Sok crvenog kupusa kao indikator Pribor: plasti na posuda, reza za kupus, cjedilo za aj, 2 vee staklene aae, 5 malih staklenih aaa, 6 epruveta, 3 plasti ne ~li ice, stakleni atapi, drveni stalak za epruvete, mikser, zaatitne rukavice, zaatitne nao ale. Kemikalije: jedan limun, limunska kiselina, soda bikarbona, Vim (sredstvo za iaenje), Tok-tok (sredstvo za odatopavanje cijevi, 10%-tna vodena otopina NaOH). Postupak: Pripremanje otopine indikatora Izribano je pola male glavice crvenog kupusa. Na izribani kupus dodano je 200 ml vode i sve je dobro promijeaano. Kupus je procijeen kroz cjedilo za aj. Zaostali kupus na cjedilu je ba en. Sok crvenog kupusa mo~e poslu~iti kao indikator i za kiseline i za lu~ine. Njegova je boja ljubi asta, a ovisno o kiselosti ili lu~natosti otopine mijenja boje prema prikazanom: KISELO crveno rozo NEUTRALNO ljubi asto plavo LU}NATO zeleno ~uto Pripremanje otopina uzoraka Otopina 1. Iscijeen je sok jednog limuna, te je oko 8 cm3 tog soka stavljeno u epruvetu. Otopina 2. Mala ~li ica limunske kiseline otopljena je u 50 cm3 vode, te je oko 8 cm3 te otopine stavljeno u drugu epruvetu. Otopina 3. Mala ~li ica sode bikarbone otopljena je u 50 cm3 vode, te je oko 8 cm3 te otopine stavljeno treu epruvetu. Otopina 4. Mala ~li ica Vima otopljena je u 50 cm3 vode, te je oko 8 cm3 te otopine stavljeno u etvrtu epruvetu. Otopina 5. Oko 8 cm3 otopine Tok-toka dodano je u petu epruvetu. U svaku pripremljenu epruvetu s otopinama dodano je malo soka crvenog kupusa, te su promatrane promijene boje indikatora (crvenog kupusa). nema sheme

mar 2010.

You must spread some Reputation around before giving it to CAM again. Neu zaboravit !! :)
SvetilistPOZNAVALAC

mar 2010.

CAM svaka cast
Samo očiAMBASADOR

mar 2010.

Mo~e se (ako nema crvenog kupusa) i sa laticama plavo-ljubi aste mauhice. Isti postupak. Joa se i mo~e umjesto vode koristiti alkohol kao otapalo.. I onda su boje malo druga ije ako je boja bli~e crvenoj onda je voda kiselija, a ako je plavo-zelena ili zelena onda je lu~natija ako ne promjeni boju onda je neutralna.
Kurblaj KanAMBASADOR

mar 2010.

Skroz super i prakti na stvar, zbog ovoga ea pokupit reputacije. No, preporu am negdje na vidljivije mjesto stavit jer e se ovako s vremenom izgubiti meau postovima, mo~da kao lanak objaviti.
CAMENTUZIJASTA

mar 2010.

maaaaaaa kog briga za repjutaciju :) @Haze svoj vodi za sastavljanje pH metra za par kuna , na kojem se mo~e viditi baa koji ti je pH , elektroni ki, nea dobit , mo~da mi se dadne sastavit vodi
Che*LEGENDA

mar 2010.

e a ono...ebay...12 dolara i to... ? za pH metar??? :)

mar 2010.

https://forums.vutra.org/threads/3035-Lakmus-Papir-Ili-Ph-Metar-Neki
CAMENTUZIJASTA

mar 2010.

standarizirat indikator, uvjek i uvjek i uvjek, ata ti ne itaa moje postove

mar 2010.

WTF *??:rofl:
Samo očiAMBASADOR

mar 2010.

Indikator pH od latica mauhice. Postupak: 1. Nabrati ato viae latica plavo-ljubi aste mauhice. Kupiti bo icu 70% alkohola u apoteci. "] Latice stavit u aau i prelit ih 70% alkoholom. "] Latice zdrobit, isjeckat ~licom i dobro izmjeaati s alkoholom. Ostaviti pokriveno par sati da se boja iz latica dobro ekstrahira u alkohol. "] Procijediti ekstrakt boje i spremiti ga u bo icu. Ovakav ekstrakt boje koji slu~i kao indikator mo~e stajati jako dugo. Bitno da nije izlo~en izravnom sun evom svjetlu. "] E sad malo kemije : "] U tri atamplice sam sipao obi nu vodu iz pipe. U prvoj sam otopio malo sode bikarbone, koja je slaba lu~ina. U drugoj sam ostavio istu vodu. U treu sam dodao par kapi octa, koji je, naravno, kiselina. U svaku sam dodao 2 kapi indikatora od mauhice. I dogodila se magija. Evo slike: - U lu~ini indikator je pozelenio. - U obi noj vodi iz pipe je poplavio budui da je voda iz pipe tvrda pa stoga i slabo lu~nata. Da sam sipao destiliranu vodu indikator bi ostao nepromijenjen, tj. indigo ljubi ast. - U kiselini je pocrvenio. Dakle ato je boja otopine bli~a crvenoj, to je otopina kiselija. Kad se boja mijenja od indigo ljubi aste, preko plave pa sve do zelene, otopina je sve lu~natija.

mar 2010.

a kakva je ova zemlja za cvece.Jel ona pogodna za biljke ili joj treba mesto dodavati?Znaci bez meraca nevredi ni pocinjati gajiti
svizac71ISTRAŽIVAČ

apr 2010.

Ovako, jeli moguce temeljiti svoje uzgajanje na takvoj vrsti pH testera.?? Jeli ovaj nacin bolji od metode crvenog kupusa? Znaci idealno bi bilo koristiti prociscenju kisnicu koja proe ovu vrstu testiranja, ili ne? A ko da mislim da bi vecini growera ovaj nacin veoma odgovarao....
Z&NZMAJ

apr 2010.

Kako si nebi komplicirali ~ivot nepotrebno:icon_arrow:kupite si ph test za akvarije :nana: Inae,svaka ast na inovativnosti,ali efikasnost je ipak na prvom mjestu...bar meni :icon_wink:
Che*LEGENDA

apr 2010.

potpuno krivo. gle mjerac...iskreno.... IMAM GA.... ali skrooooz precjenjeno... to ti je ono...finesa u uzgoju ali sam osobno dobivao bolje rezultate bez njega...tad sam se trudio oko drugih stvari :D :D :D
Che*LEGENDA

apr 2010.

potpuno krivo. gle mjerac...iskreno.... IMAM GA.... ali skrooooz precjenjeno... to ti je ono...finesa u uzgoju ali sam osobno dobivao bolje rezultate bez njega...tad sam se trudio oko drugih stvari :D :D :D
ChehehePOZNAVALAC

apr 2010.

Slazem se Che Najbolje rezultate sam dobivo na nasem suncu bez ikakvih mjeraca i znanja o bilo cemu ali sa puno ljubavi i pazne.
ChehehePOZNAVALAC

apr 2010.

Slazem se Che Najbolje rezultate sam dobivo na nasem suncu bez ikakvih mjeraca i znanja o bilo cemu ali sa puno ljubavi i pazne.
SvetilistPOZNAVALAC

apr 2010.

hahaha ph merac ja nisam kupio niti cu ga kupovati a ko zna hoce mi uopste trebati posto se pridrzavam nekih pravila o pripremi zemlje i zaljevanja eto ja sam vec napiso da je to s neta snimljena ta neka caka a jeli tocna il netocna neznam
SvetilistPOZNAVALAC

apr 2010.

hahaha ph merac ja nisam kupio niti cu ga kupovati a ko zna hoce mi uopste trebati posto se pridrzavam nekih pravila o pripremi zemlje i zaljevanja eto ja sam vec napiso da je to s neta snimljena ta neka caka a jeli tocna il netocna neznam

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se