VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojRe~im svetlosti u fazi vegetacije i cvetanja
LEGACY

Re~im svetlosti u fazi vegetacije i cvetanja

667 odgovora74,201 pregleda
SLO-EraLEGENDA

sep 2006.

Ovaj sajt je edukativan i govori opèenito o opštem uzgoju.Šta je koji poznati uzgajivaè napisao za neku svoju vrstu treba poštovati i na tom neka ostane....Svoje eksperimente ostavimo-ostavite za sebe!!!! jer bunite nekog koji je se prvi put susreo sa nutrašnjim uzgojem-hvala!!! :) Najvažnije je,da kad poèente držite se precizno vremena.Analogni ili digitalni prekidaèi ,naj jeftiniji u velikim marketima-obavit èe izvrstno posao:)!!!! za vegetativnu fazu,kad nam treba što bolja-veèa "zelena masa" su se pokazale nekako tri razmerja najèešèe korišèeni: 18h svetlosti / 6h tama i 24h svetlosti / 0h tama 20h svetlosti / 4h tama Dobili smo željenu lepu zelenu,razraslu biljku.. i preklapamo na režim : 12h svetlosti / 12h mrtva tama Mrtva tama znaèi,da nema nimalo svetlosti VRLO BITNIO!!! tako sve do kraja! Pokazalo se,da biljka koja provede polednjih 48h u zamraèenju/tami proizvede baš znatno više kristala.Pa možete probati i to!!! U gojenju hokus pokus rešenja nema!!!!!!! Da pomenem, kako se nije nimalo naivno igrati sa strujom/elktrikom.UVek imajte sve dobro izolirano,odovjeno od zapaljivih materijala.... sretno :D
GrowimirPOZNAVALAC

okt 2006.

Dali je stetno paliti lagano svijetlo tokom mraka ? naprimjer kad je hranimo nocu...
BeyondLEGENDA

okt 2006.

Štetno je samo kada je u cvjetajuèoj fazi, onda nemoj nipošto ometati njenih 12h mraka, hormon cvjetanja je jako osjetljiv, može se dogoditi da prestane cvjetati na par dana ili više.
growzillaISTRAŽIVAČ

okt 2006.

Nemoj si komplicirati stvari. Za cvjetanje je do sad najkoristenije HPS osvjetljenje. Ne kosta nesto previse. Sistem od 400W oko 80 eur. (lampa, balast, propaljivac, zice). Druge lampe ti nece dati tako dobar urod pa ces na poslijetku i ti kupiti HPS kojeg mozes koristiti od pocetka. Ja prvim 7 dana drzim 24/0, zatim drzim 16/8 dok ne narastu na 1/3 velicine koju zelim i onda prebacim na 12/12. Osim ako nemas posebno odvojene prostore za vegetaciju i cvjetanje.
EddieENTUZIJASTA

dec 2006.

Jedno pitanje : kako bi bilo da bilke na vegetaciji imaju 24h svetla ili da klonovi budu pod 18 ili 20h svetla. Planirao sam da box podelim na 2 dela, jedan na 12/12 i drugi za vegetaciju ali mi komplikovano da pravim jos jedan za klonove.
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

koliko znam ,mislim da ce 20h biti OK za klonove i imas pice od mene zbog toga gde si posravio pitanje :D :wink:
EddieENTUZIJASTA

dec 2006.

Da budem precizniji, ima li kakve stete po bilke (za struju znam) ako vegetiraju na 24h svetla zajedno sa majkom i svezim klonovima.
BaphometENTUZIJASTA

dec 2006.

može i na 24 ali bolje da imaju biljke u vegetaciji dan i noè 18/6,20/4 lp
InqAMBASADOR

dec 2006.

Sta je HPM? Inace kada sam drzao biljke na 24/0 nekako su bile cudne i svetlije a na 18/6 su svezije i tamnije.
BossGrowENTUZIJASTA

dec 2006.

jeli mi moze netko rec zasto ne drzat biljke cijelu vegetaciju ili makar veci dio na 24-0, jest da to nije prirodno okruzenje, ali moje koje dva tjedna rastu pod 24-0 ne znaju za nista drugo jer su tu boravile i kad su bile sjemena, tako da im je ovo prirodno okruzenje, sasvim dobro rastu, sesta internoda, kojih 25cm i imaju onu zdravu tamnu boju, sjeme sam odvojio od neke ve sta sam pusio, zasto ne iskoristit mogucnost da primaju konstantnu svjetlost i da bujaju?
InqAMBASADOR

dec 2006.

Nije greska i da ih stavis na 24/0. Ako biljkama odgovara to je bolje. Meni vise odgovara da se 6 sati hladi sijalica i lepse izgledaju na 18/6. Drzi ih na 24/0 ali zadnje nedelje pre nego sto prebacis na 12/12 stavi ih na 18/6. Tako ce brze da pokazu polove i da pocnu da cvetaju...
BossGrowENTUZIJASTA

dec 2006.

tako sam i mislio, zadnju nedjelju ili dvije stavit na 18-6, a onda prebacit na cvjetanje, ne koristim hps za vegetaciju nego neonke i HP-N sa improviziranim cooltube-om, pa ne grije i ne "odmaram" sijalicu pozdrav
InqAMBASADOR

dec 2006.

MH od 400w za majke(znaci vise majki) ti treba ako sadis 50+ biljki... xexe 600w se lako nadje... pa cak i 1000w ali tesko bi bilo ako bi trazio 2000w HPS. Ali sve ima svoje granice... 50000 lumena po metru kvadratnom bi trebalo da bude dovoljno. Ako ides preko moze da skodi biljkama.
StonerLEGENDA

dec 2006.

znam da je to stvar mišljenja što je bolje no mene zanim što veæina misli 0/24 ili 18/6 režim Mogli bi neki vote poll ubacit pa da vidimo
unknowerAMBASADOR

dec 2006.

znas sta....znam da je Era vodio rat sa Bezze_Sa jer je on drzao biljke na 24/0 a ako Era zna da gaji onda je dobro 18/6...inace o tome smo pricali u unutrasnjem uzgajanju ali kako se vise ni ja ovde ne snalazim nemam pojma u kojoj je to temi...18/6
InqAMBASADOR

dec 2006.

Ovo su MH od 2000w. Koriste se za sportsko osvetljenje. Ima HPS od 2000w. Ali se tesko nalazi cak i u zapadnim zemljaama.
doomerLEGENDA

jan 2007.

dobro je i 14/10, nije bitno ustvari, svako drzi biljke po svojim mogucnostima, ak imas air cooled CT i sve ti je fino namjesteno mozes i 24/0 ak imas potrebe da ti se malo oprema ohladi mozes i 20/4, svakako je 18/6 dobro prije nego bilje idu na cvjetanje, neki rade onako neki rade ovako, Sve je to relativno, mislim da je najbolje imat switchable balast koji prima i MH i HPS zarulje pa deri kako oces i ispast ce dobro, sretna nova svima btw nadam se ste primili neke tete za cice ! pusa bok :lol:
Bezze_SaAMBASADOR

jan 2007.

Nismo mi vodili rat :), boze sacuvaj... nego samo (svi smo raspravljali) pri ali kako sa viae svijetla biljka br~e raste. Najgore joj je "pojebati" fotoperiod (pogotovo ako je u cvjetanju), na po etku dr~im ih na 24/0, kasnije smanjim na 18 (19) sati svjetla. Tad sam sve ru no morao (jebi ga, nije se bilo tajmera nabaviti)... na drugom grow-u je bolje bilo pravooo. Ovo samo da ka~em da se odnosi na ono ato sam u stanu radio, zna i u sobi gdje boravim preko dana i nave e tu spavam. Et' tu u oaku sam uzgajao.... raspri ah se ja :)
InqAMBASADOR

jan 2007.

Bezze se polako vraca... xexe I ja sam za 24/0 u pocetku pa zatim 18/6 i onda 12/12.

jan 2007.

nakon koliko se bacas na 18/6...?
InqAMBASADOR

jan 2007.

2 nedelje pre prelaska na 12/12.
Bezze_SaAMBASADOR

jan 2007.

Ja li no nemam neke termine, niti mora biti nakon toliko i toliko vremena, jednostavno vidim po biljci kakva je i ata bi joj dobro doalo. Poato ne radim kloniranje, im proklijaju, one meni idu 24/0, joa pogotovo ako i "re~em" onda sve dok rezanje traje, one su pod 24/0, tek kad zavaim (nakon 2-3 rezanja, neke samo 2 puta rezem, dosta je ... :)) i onda kad zavraim, pustim ih joa jednu sedmicu i stavim onda da se dobro razgranaju (negdje oko sredine vegetacije, stavim ih na 20/4 do kraja... opet ka~em, kako koje biljke. Pa onda tek kad dodje pred kraj vegetacije same, stavim je na 18/6, i poslije 2-3 nedelje idu na cvjetanje (12/12). Naravno, samo da dodam, kad se re~u biljke, vegetacija traje mnogo du~e od uobi ajene (skoro duplo), i isto tako volim biljku dovesti da ato viae vegetira, prije cvjetanja. Ali opet, svi rade kako su navikli ili jednotavno tako rade. Kako god da uzmea (koji god primjer) neea pogrjeaiti Sretno

jan 2007.

Bi li bilo pametno pri po etku uzgajanja staviti na 24-0, te postupno svaki dan skraivati svjetlo za nekih pola sata te tako bez velikog stresa biljku dovesti u stanje cvjetanja? Prema meni ova metoda je najbolja jer se u prirodi dani postupno skrauju.
ClarenceENTUZIJASTA

jan 2007.

ima logike al neznam kolko ta metoda radi...
InqAMBASADOR

jan 2007.

Pa mozes totalno da imitiras stanje sa svetloscu kao napolje. Ali cemu to kada gajis indoor i mozes za manje vremena dobiti iste rezultate. 18/6 nije neki stres za biljku. Recimo mozes pre nego sto prebacis na 12/12 da stavis 16/8 pa 14/10 pa onda 12/12 ali nije nesto bitno.
InqAMBASADOR

jan 2007.

Slucajno sam naleteo na ovaj tekst. by Ed Rosenthal (24 Oct, 2003): Ko ne razume engl.: Na 24/0 biljke rastu 33% brze nego na 18/6 i ne treba im mraka za vreme vegetacije.
Bezze_SaAMBASADOR

jan 2007.

Eh, to sam govorio i ja prije.... jer sa viae svjetlosti naravno da rastu brze.... trebalo bi naravno ostaviti neko vrijeme mraka (kad je najbolje za zaljevanje, nikad pod lampom!!!)
BossGrowENTUZIJASTA

feb 2007.

Ko ne razume engl.: Na 24/0 biljke rastu 33% brze nego na 18/6 i ne treba im mraka za vreme vegetacije. i ja sam isao nekom takvom logikom, iskreno ne idem po stranim forumima jer mi nije napeto i ne znam kako rade ljudi u svijetu ja sam 4 nedjelje drzao na 24-0 i rasle su skroz u redu, brzo i grmasto, ali nakon mjesec dana su mi usporile sa rastom nakon 7 dana (izrasle 2 cm) sto su stale, pregacim na 18-6 2-3 dana, pa 1 dan 11-13, izbacio mudonju i sad vec 2 nedjelje drzim 11.30-12.30 u zadnjih 10ak dana su narasle 15ak cm. mogao sam ih jos drzat na 18-6 ali sam zbog visine stavio cvjetat domacica je, indica u pocetku moze 24-0 ali najvise 4 nedjelje nije pravilo, moje iskustvo
Bezze_SaAMBASADOR

feb 2007.

Odakle naleti na domaicu a indica????, obi no domaice dolaze iz outdoor-a (tj. ato se prodaje na ulici....) Preko 12 sati u cvjetanju, mo~ea biljci pojebati fotoperiod (pogotovo pri kraju kad su, jer to se meni desilo, i poceo da raste ponovo (na ve gotovoj biljci, konto je rezati za koji dan) kad vidim novi vrh manji poceo da raste i pri vrhu se suzavala....(isto baklava) razvila se extra bila, cak i donje grane su bile zrele za rezati, i onda pocela da raste ponovo (tj. izbacila manji vrhic, kao pred cvjetanje)....
DoktorPOZNAVALAC

sep 2007.

Ja majke i klonove planiram pod neonke tj stedne sijalice 6*36w a u istoj prostoriji odma pored MH lampa 400w za pojacavanje svetla i celu vegetaciju! Zanima me konkretno posto bi ja morao te neonke i MH lampu 400w dazeti na istom rezimu, dali bi ja mogao vracati biljke sa 18/6 na 24/0? Posto bi prilikom uzimanja nivih klonova drzao na 24/0 onda bi i Biljke ispod MH lampe 400w koje su do tada vegetirale na 18/6 morao vracati na 24/0! Posto nema mogicnosti da se odvoje ta dva mesta! E ovo je Problematika! Soba za cvetanje je posebno pregradjena sa HPS 400w!
Bezze_SaAMBASADOR

sep 2007.

Nikakvih problema neea imati ako ih sa 18h stavia na 24... Ja sam to uradio... Jedino kad mo~ea imati problema, a to je kad odradi cvjetanje nekih par sedmica, i ti je vratia na 24 ili 18h... e tad je konfuzija prava :) meni se isto to dogodilo... :)
DoktorPOZNAVALAC

sep 2007.

E onda sam na konju Haveru! Stavljam te u listu Havera Bezze_Sa

feb 2008.

pitanje znalcima:read: sto je bolje za biljku u veg. i u cvjetnom periodu da rade oba svjetla(mh+hps)ili svako svjetlo za odrdeni period tj.mh za veg i hps za cvjetanje:hippy:
choki123POZNAVALAC

feb 2008.

U cvjetanju je dobro uz HPS po mogunosti imati MH...ne znam to an razlog...
NishikenISTRAŽIVAČ

feb 2008.

Prema citanju po ovom topicu, ustanovljeno je da 24h svjetla u vegetaciji donosi 33% brzi rast naspram 18/6 rezima... Zanima me kakav info imate o kolicini svjetla u cvjetanju? Kakva je razlika ako recimo ima 10h svjetla naspram 12h?
GonzoPOZNAVALAC

feb 2008.

itao sam da u cvjetanju 13h svjetla daje malo vee cvjetove, ali mo~da sporije odcvjeta, dok 11h svjetla malo ubrzava cvjetanje, ali uz manji urod. Ja se dr~im zlatne sredine, ali mislim da u sljedei put napravit 12 i pol ili 13h svjetla...
dehhiherENTUZIJASTA

feb 2008.

Ewo malene biljcice (8kom)su stare 20 dana i super mi napredunju. prvih dve nedelje su bile u casicama od jogurta u mom mini boxu, tj. kanta od oko 50l sa plasticnim poklopcem koji ima rupice i na sredini grlo sa 32w okrugle cfl. uspesno su presadjene u saksije od 8-9l. nisam jos ni prihranjivao a lampa je sada 400wMH. kako sam proslog puta odradio ceo grow sa MH (polovican ucinak), chini mi se da mi je prelazak na fazu cvetanje lakse pocelo s MH u odnosu shto sam vidjao na forumu, tj oko 5-6 dana. pa se neckam da li da zadrzim jedno desetak dana ili manje, MH u rezimu 12/12 ili da odma zabodem HPS (Osram 400w - isprobana da radi), koja ce odraditi cvetanje.
DoktorPOZNAVALAC

feb 2008.

Ako ti krece brze sa MH onda drzi pod MH dok ne procveta pa pod HPS! Ali mislim da to kada ce poceti da cveta zavisi donekle i od vrste ali u sustini cvetanje krece svima za nedelju dana tj ono moze se razaznati pol biljke! Mozda bi ti i pod HPS-om isto za 5 dana krenula! Uglavnom veruj u sebe i svoje instikte! I radi sto mislis da je najbolje i veruj u to! A sad ta nedelja dana ti nista neznaci u sustini! Stavi pod HPS pa proveri za sledeci put i nemoras nikoga da pitas! Nista neces zajebati ni sa jednim ni sa drugim! Opusteno! A substral ti obezbedjuje prehranu za oko 3-4 nedelje a posle toga prehrana!(ali u saksijama od 10-12L) Videces po biljkama da pokazuju nedostatke N! I to ti je signal da treba poceti sa prehranom! (sory za ovo o prehrani citao sam u shoutbox-u da ga zanima nesto vako) Sretno! Pozzz!!!
dehhiherENTUZIJASTA

mar 2008.

Tako Sam I Mislio. Ostavicu MH jedno 5-7 dana.

mar 2008.

imam pitanjce, widow mi je stajao 17 dana na prozoru, zatim sam slozio rasvjetu i stajale na rezimu 24h 14 dana. pa su sad na 20h vec 7 dana. narasle su oko 20-25cm. e sad, zanima me koliko jos moram i pod kojim rezimom drzati biljcice u veg? p.s. sutra stavljam na 18h rezim. unaprijed zahvalan
GonzoPOZNAVALAC

mar 2008.

Koliko hoea, mo~ea odmah na cvjetanje, a mo~ea ih vegetirati joa neograni eno, ovisi kolika ~elia da ti bude biljka na kraju cvjetanja. Ra unaj da e ti na kraju cvjetanja biti oko 2 i pol puta vea nego na kraju vegetacije, pa ovisi koliki ti je prostor i koliko joj mo~ea dopustiti ( tu joa ura unaj i udaljenost od lampe), a logi no je da vea bilka daje vei urod. Moje su bile 50cm kad su krenule na 12/12, sad imaju oko 1.3 m, s tim da sam im savijao vrhove, ina e bi ih spalila lampa
grivaENTUZIJASTA

mar 2008.

Vrlo bitno pitanje Posto ovde pise http://forums.vutra.org/unutrasnje-uzgajanje/567-vodic-za-pocetnike.html da poraste 2X a ti si napisao 2 i pol puta zbog planiranja mislio sam da ih pustim do 1m u vegetativnoj fazi i 1 metar cvetajucoj fazi sto bi za ovaj box bilo ok ali vec 2,5 metara biljka je previsoka to vec menja mnogo toga

mar 2008.

po toj logici bi mi narasle jos 20cm (sada 20cm) u fazi cvijetanja?
GonzoPOZNAVALAC

mar 2008.

Ovisi i koja je sorta, sative idu u visinu, pogledaj malo po netu. A itao sam i da je nekima u cvjetanju porasla 3 puta, ali obi no je bli~e prema duplo, velim ovisi kako koja sorta i kakvi su uvjeti. Ja imam widow i narasla je malo viae nego duplo. Uglavnom, ra unajte da imate teglu od npr 30cm visine, lampa nije u razini sa stropom nego visi malo ni~e (kod mene 30cm), i joa ra unaj na oko 50cm udaljenosti lampe od vrhova. Zna i ako imaa 2m visine, kad odbijea sve ovo ostane ti ni 1m visine za biljku. Ali zato joj napravia jedan lagani LST, tj savijea biljku pod pravim kutem i tako sve~ea. Osim ata ea visoku biljku moi ugurati u manji prostor, bolje e se razvijati, jer e srednji i donji dio imati viae svjetla, a vrh e se sam okrenuti prema gore i nastaviti rasti. Ali to je ve druga tema...
DoktorPOZNAVALAC

mar 2008.

Kako mislis da ti svetlo dodje do donjih grana kada ti biljka bude 1.5m? Covece vezes joj vrh i savijas na dole ako rasta mnogo u vis a samim tim dajes sansu donjim granama da stignu visinu vrha i samim tim dobiju vise svetla! Vise svetla veci prinos i masniji hedovi! Znaci praktikuj LTS jer sa visinom ne dobijas puno toga sem duge vagetacije! A i ne rastu sve toliko puno! Indike oko 40% budu vislje u odnosu na vegetaciju a sative idu do 100%! Ali kazem ti mani se visine savijaj je u pocetku i napravi sto vise grana u istoj visini kako bi bile jednako udaljene od svetla! Pozz!

dec 2008.

jedno pitanje, nadam se da sam na dobro mjesto stavio :) zanima me dali se mozhe ubrzat proces cvijetanja tako da se nakon shto je biljka vech 2-3 tjedna bila na 12-12, te zadnja 2 tjedna na smanjenom rezhimu 11-13, eventualno josh smanji? mislio sam staviti samo 9h svijetla u 24 sata... nazhalost moram pozhuriti grow i nije mi vishe toliko bitna kvaliteta nego da se to dovrshi... zahvaljujem unaprijed na odgovoru :D
Che*LEGENDA

dec 2008.

Onda fino to bacis..novce koje ces potrositi na struju ulozis u vutru i lijepo se na***** 5 tjedana je nista... emer rekli bi neki...

dec 2008.

oh pa ako je tako chemo pustit josh neko vrijeme :D bed bi bio to zajebat ak kazhesh chemer... kolko sam skuzhio obichno to traje od 8-12 tjedana...8 chemo izdrzhati valjda :) thnx na odgovoru...
rastaMAN^ISTRAŽIVAČ

dec 2008.

sry na smaranju... cuo sam nesto da je dobro 16/8 ...ali kao da se radi tri puta po 6/2... da bi biljka kao mislila da je proslo tri dana...ako me razumete.. dali je to ok???..ne radim tako...ali sam cuo od drugara...pa zelim samo da proverim...pozz :)

dec 2008.

:flamed:Drugar ti je opasno neupucen. 18/6 ili 20/4 i kraj pri e
rastaMAN^ISTRAŽIVAČ

dec 2008.

haha..ok...nisam ni ja verovao al eto...da pitam...ko zna.. pa dobro..moze i 24/0... =))

dec 2008.

Jednom davno naletio sam na rezultate testiranja nekog tko radi za Cannu na ICMAGu. Uglavnom usporedjivao je duljinu svjetla u vege fazi s konacnim urodom. Njegov zakljucak je bio da je 20/4 najbolji. Na forumima ea na i zagovaratelje i 18/6 i 24/0 ko je u pravu neznam... makar mi se ovo 24/0 ini krajnje neprirodno
DoktorPOZNAVALAC

dec 2008.

OMG :icon_lol: Nisam davno bio ovde!!! To kao fora ono za pilice pa da nose jaja dva puta dnevno!!! Ju ju ju ju!!!! :icon_lol:
DoktorPOZNAVALAC

dec 2008.

A sta je prirodno u indor uslovima?? Ventilator? Svetlo? Prskalica za lisce?
SuperAngelPOZNAVALAC

dec 2008.

Pa naravno... ali sve ato si ti naveo imitira uvjete u prirodi. Ina e ato biljke rade po noi: preuzeto iz Fiziologija bilja od Pevalek-Kozlina: Ako ikog zanima iata ovolko detaljno o fotoperiodima, biljnim pigmentima, prijenosu nutrijenata ili bilo emu nek me pm-a pa slo~im neki post s detaljima i provjerenim injenicama
DoktorPOZNAVALAC

dec 2008.

Biljka raste po danu!!!! Daj joj dan 24h i rasce 24h!!
Che*LEGENDA

dec 2008.

Moram reci da vec kombiniram sljedeci box...naravno sa lowriderima :) I sad razmisljam...imam ovih CLF 5komada 2x865 i 3x827 ,HPS od 70w,koji me ceka da ga pokupim vec duze vrijeme... Box ce mi biti malo veci nego ovaj Big Tower,da si zamislite on je cirka 40x20x60,a ja bih sad radio 60x30x80(DxSxV)..taman da se dvije biljcice spreme nutra... i sad ta rasvjeta...nisam siguran sta zelim unutra...kupiti jos clf-ova,tj . uz ove staviti jos jednu od recimo 125W 827 ili ovaj HPS koji imam????Ima li tko kakvih ideja?Vjerovatno cu staviti ovo sto imam HPS+CLF... Prijedlozi dobrodosli :) sutra idem u provjeru i nabavku materijala za gradnju boxa :)
TarkiPOZNAVALAC

dec 2008.

Ma radi s resusrima koje imas... znaci ak imas hps, rokni hps... a u iducem growu ces zeljeti jos vise pa si ubacis taj cfl veci... jer 827 je crvena, a i hps je crvena tak da ti isti qu sad 20-30 W simo tamo nije neka razlika... ma u biti sam rokaj kak ti mislis da je najbolje i ne ginu ti zeleni paradajzeki :D

feb 2009.

Pozdrav! Mladi clan ovog foruma pa vas molim za pomoc. Dosta tog sam naucio citajuci razne teme al to sa zaruljama, svjetlom itd. nije moje podrucje. :icon_lol: Zanima me sta mislite o sylvania Gro-Lux FHO T5 24W Fi=16mm L=549mm to je lampa za akvarij i kazu da emitiraju optimalan omjer radijacije crvenog i plavog spektra svjetlosti. Poma~u procese foto-sinteze. Naime imam box velicine 60x30 visine 60cm, pa bi stavio 5kom unutra. E sad me zanima jel to dosta svjetla, lumena za taj box i recimo dvije biljkice. :sun2: hvala

feb 2009.

prvi mi je grow pa pomagajte!7 biljke lowrider su u box,6 nedelja je pod 24-0 rezim neonke 4x21w,2x36+2 stedne 25w i 35w i veoma dobro izgledaju visoke su po min.25-30cm,planiram da ih prebacim ispod hps600.kad?i kako da postavim rezim svetlosti?koliko jos ce da raste?pozdrav svim ljubitelja prirode!

mar 2009.

koliko shtednih sijalica od 28W treba da stawim u box 55cm shirine, 55 duzine i 60 visine?? ja planiram 1 ili 2.... pozz
FrulaENTUZIJASTA

mar 2009.

brijem da ti stane jedno 8 komada unutra ak ne i vise. a sa 1 ili 2 nemos ni kitu dic :D

mar 2009.

sad sam nasho neke shtedljive od 40W. Frula zasto su 2 sijalice malo, ja planiram 1 ili 2 biljke da stawim, a kad porastu do wisine boxa da ih presadim napolje. jake su sijalice, celu sobu oswetle.
ZOKIAMBASADOR

mar 2009.

nemozes sa 1ili 2 i tacka brate nemoj ni pokusavati ..slusaj sta ljudi kazu pa ces kasnije kad prelistas forum skontati bilo bi glupo da ti objasnjavaju ljudi sa foruma kad seve ovde imas ..pogledaj malo kako i sta sta sa stednim pa mozda i ukapiras :) cak ni jedana biljka nemoze... ni pola :) pozdrav dobro dosao malo citaj pa ce biti ok....
MaxellENTUZIJASTA

maj 2009.

evo da prokomentiram ovo ako imam 24-svjetlosi/0-tama šta nebi doslo do ostečenja biljke....sta nije u vegetaciji 18/6 najbolje ,a u cvjetanju 12/12 jer to biljci izgleda kao promjena sa ljeta na jesen...XD ako sam upravu:thankyou::knockknock:

maj 2009.

Maxell,ovo sa 24/0 su ve isprovane metode tako da za drugo neznam ata da ka~em. Nego mene zanima neato drugo ali vezano za outdoor, isto me zanima -kako biljka tuma i mjesec vani,nije potpuni mrak,volija bi znati.Ili pitam gluposti?

avg 2009.

Biljka mi je na 18h rezimu,planiram je presadit, ostavit jos koji dan da se skonta od stresa i to...te je prebacit na 12h da cvijeta.Imam 4 stedne zarulje po 120w koje isporucuju 1250 lumena po sijalici,fino je izrasla pa pretpostavljam da joj to i odgovara...eh da li ce mi biti potrebno neko novo osvijetljenje na fazi cvijetanja neki drugi spektar ili sta vec. Sta bih mogao u ovoj situaciji uradit? THX :lock:
mali.medoPOZNAVALAC

avg 2009.

..frende brijem da je ne da mora ve je neophodno..puka matematika (O EMU JE PISKARANO NI MANJE A MO}DA VI`E OD 70puta;)sobzirom da je sollo mogla bi odradit i cvet. al mraavi.. a i bilo bi lepo da po prika~ea TOO!!! pa e komentariaemo:bis:olle!!! ...pola~em nade u tebe i reaavanje problema..!! ...SAMO:icon_arrow::icon_arrow:

avg 2009.

Nigde se nisam nacitao vecih gluposti nego na ovom forumu. Cast izuzetcima!
#34POZNAVALAC

avg 2009.

Pa dobro doaao ajd nemoj i sa foruma pa ostani da piaea mudroste
skoro_normalnaENTUZIJASTA

avg 2009.

nebude taj dugo na forumu :dog_walk2:
chupoAMBASADOR

avg 2009.

kakve to stedne od 120 w isporucuje 1250 lumena?, moja od 105w daje prek 7000 inace za cvijetanje treba crveni spektar (zarulja sa zutim svijetlom) i naravno cim vise wati deblji su ti hedovi
#34POZNAVALAC

avg 2009.

Nisu 120w nego mu na kutijama piae da sjaje kao 120w. Ustvari su 25w. Zbunio se ovjek.

avg 2009.

Fakat si u pravu...tek danas pogleda kutiju od sijalice pise 25w xD.. Te sa crvenim spektrom su npr. HPS,ali to se nema gdje kupit u ku*ac...znal i ko kakav koliko toliko kompetentan supstitut...bilo kakva druga, vise pristupacnija sijalica sa spektrom koji bi bio ok za cvijetanje...POZ
chupoAMBASADOR

avg 2009.

takve kakve imas sigurno ima i s crvenim spektrom. nemora nuzno bit hps
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

avg 2009.

Pa za manje prostore ti je bolja stedna od hps-a. Probaj naci sto jace stedne warm white ili soft white (2700 - 3200K obicno). Stedne daju bolju kvalitetu svjetla od hps-a, ali slabo prodiru do nizih grana. Ako si iz Zg, probaj otic u Pakt elektro (kraj Peveca na zitnjaku) ili kalisto (kod NSB-a) i naruci komplet za hps. Mislim da sam vidio i 250w hps u Gramatu.
StonerLEGENDA

avg 2009.

za manje prostore ne atedna nego envirolite ~arulja koje je u principu ja a atedna . prednost te ~arulje je ta da se manje grije no zapamtite si to niata joa nije nadjebalo HPS / MH tako da sve su ovo li la rjeaenja ako mene pitate . Jedino za ato se po meni isplati CFL su klonovi i to je to . a ako nemate gdje staviti bar 100w hps tako da mo~ete rjesiti toplinu onda nemate pogodan prostor za indoor grow i nemojte ni pocinjat ...
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

avg 2009.

@stoner: kad sam po injao sa growom su svi tvrdili da je minimum hps od 400w, pa svejedno uspijevam sa 150-icom. Ima gomila ljudi koja gaji pod CFLovima u microgrowovima i isto dobro im ide. HPS je super, ali ako iz nekog razloga nije mogu CFL e obavit posao.

sep 2009.

meni se ipak vise svidja cfl,samo ga moras dobro rasporediti u boxu da sve grane dobijaju svetlo,a ako si u mogucnosti mozes ubaciti i koje ogledalo unutra zbog bolje reflekcije...e,sad...mozda samo lupam ali kod mene to pali
#34POZNAVALAC

sep 2009.

Samo lupaa.
StonerLEGENDA

sep 2009.

bas tako lupas gluposti jedan i drugi ... kakav cfl grow molim te ajde usporedi taj bud sa onim pod hps svjetlom pa nebo i zemlja kako god okrenes . kao sto rekoh cfl eventualno za klonove i eventualno neku raniju vegetaciju pa cak ako nije u pitanju bar 200w cfl nebi niti za majku jer se nece granat dovoljno odnosno nece izbaciti dovoljno dobrih klonova a sto se tice cvjetanja HPS zarulja definitivno je vodeca i ostaje za sada unatoc tome da ne pogadja spektar skroz i unatoc tome da proizvodi abnormalnu temperaturu a zasto jednostavno radi intenziteta svjetlosti za to sto hps zarulja najmanje gubi na jacini ili kako vec s obzirom na udaljenost i gotovo. a 400w uzima se vani ajmo reci kao nekakav starter paket radi toga sto realno pod 400w lampom ti mozes odradit 4 biljke sto je za jednog pusaca taman dovoljno da ima i popusi sam ili sa svojim prijateljima do sljedeceg puta :D prosjek 400w / 200 g ideal 400w / 400g ili ti gram per W gdje ste vi :D sa 400-tkama ?
mali.medoPOZNAVALAC

sep 2009.

lupaa ole lupaa tj.kume stvarno sviraa kuurccu za male pare!!!! al bitno da si se na ito "idjotarija na ovom forumu"...:vb_whip: neda mi se puno kenjat al i pti ice na granama znaju da OGLEDALO "jede" svjetlo tako da bih mnogo volio videt te tvoje lepotice..al neka ti sretno lobi bratoreee!!!!!!
VladTheInhalerISTRAŽIVAČ

sep 2009.

Ovo je pod 50w cfl. 3 majke i kloner. Toliko se loae granaju da nemam viae kuda sa klonovima. Ne znam zaato se svaka diskusija na temu cfl-a mora pretvorit u prepucavanje 'HID je car' tipa. Je HPS je super, koristim ga, na kraju krajeva, ali nije istina da je jedini na in da se uzgoji indoor vutra. Ako netko radi micro i iz razloga stealtha, ventilacije itd. ne mo~e zveknut HID svjetlo u kutiju, nek pi i sa cfl-ovima, PLL-ovima, samo neka mu bude jasno da e za ekvivalentu od 100w hps-a trebati barem duplo w cfl-a.

sep 2009.

ok...lupam,kako smem da se protivim savrsenim poznavaocima. ovaj forum je kao za razmenu iskustava,a vi ipak ubedjujete ljude u onaj nacin na koji vi gajite, a ostali lupaju.... srecno svima,i nisam rekao da su sve idijaotarije,ima i mnogo korisnih stvari,ali ima i mnogo gluposti...Pozdrav za poznavalaca ogledala ;)

sep 2009.

A sto se lepotica tice kume,postavicu fotke..da ne bih vise svirao kuurrcu!
StonerLEGENDA

sep 2009.

sorry al ako mislis da ti ono dobro izgleda onda se debelo varaa . ti "ono" zoves majke lol pa koliko su majke stare 20 dana :D i sta si sa svake po dva klona skinuo . samo cu reci daleko od adekvatnog za majke za klonove ok al majke ... a ato se ti e stealth growa to nije nu~no micro grow to mogu biti i skrivene sobe ili pregraivane sobe ili veliki ugradbeni prostori tako da...
Petar PanPOZNAVALAC

sep 2009.

ajde, ajde ata ste se 'uskokodakali' oko toga, zna se ata je potrebno za normalan uzgoj. ako imate uvjete za pravi hps grow, onda ne znam o emu uope razmialjate. a 'ko nema uvjeta nek se snalazi kako zna pomou manjih hps-ki, cfl-ki itd., ili neka uope ne uzgaja. moje mialjenje je da se uvik isplati zajebavat s tim pa makar s pc boxevima. to je hobi, i tako triba gledat na to. *****u mater pa nismo komercijalisti. a onda jednog dana kad steknete uvjete za pravi grow, nabavit min 400W hps i shvatit e te o emu je stoner govorio. aj sad kua
white weedISTRAŽIVAČ

sep 2009.

pozz. krenuo sam sa svojim prvim grow-om i imam box sledecih dimenzija : visina: 120 cm duzina : 50cm sirina : 40 cm u boxu je sve regulisano ventilacija. vlaga co2 itd itd biljka je stara mjesec dana i raste pod 6 atednih sa plavim spektrom koji je potreban za vegetaciju ukupna snaga svjetla u Watima je 138W 6x23=138W poato sam tanak s parama jedino sto mogu da si priuatim je HPS 70 W evo i karakteristike te sijalice : Product Attributes Item description SHP-T 70W Wattage (W) 70 Voltage (V) 90 Current (A) 0.98 Cap E27 Max. Over. Length (mm) 156 Diameter (mm) 39 Colour Temp (K) 2050 Light output (lm) 6000 Mene zanima dali je ova sijalica dovoljna za cvjetanje 1 biljke u box-u gore pomenutih dimenzija .. hvala vam na odgovoru.... ili u prevodu hoce li biti makar 50 grama cvetova za dimiti od ovog HPS 70W... ili da samo zamjenim sa 6 atednih sa crvrnim spektrom 2700K sto bi mi bilo jeftinije a i wiae Wati znaci imao bi 138W crvenog spektra sta vi mislite ata je bolje????

sep 2009.

Pa stavi taj 70W s reflektorom gore, a jo nekoliko CFL-ki sa strane! Mada kau da su manji HPS-ovi i manje isplativi. Pozz
Che*LEGENDA

sep 2009.

previse plavog spektra..i 70w je premalo...stavi gore 150 hps i ostavi 2 plave...ovak 70 w nema bas nekog znacaja....

sep 2009.

ja iman 3 žarulje u box-u (nemože više stat)-_ nešta piše: 23w KFC DAYLIGHT 6700K E27 štedna-- te iman 2 .PHILIPS 14W 800 lumen E27 štedna-- 1 --.-jel to išta valja ili treban zbit još jednu, box je 0,5×0.5 visina 65 cm. i da još nešta pitam jel ja mogu jednu žarulju stavit uz biljku ?
Che*LEGENDA

sep 2009.

ovak...pogledaj moj dnevnik... ne znam kak ti ne moze vise stat.pa ja imam 6 komada u 0,6x0,3x 65 visina. moras gledati da je zarulja jednostavno jaka...znaci.. ili HPS 150w..jer nemas uopce crvenog spektra koji ti je jakooo vazan za fazu cvijetanja. primjera radi... osram i philips imaju cfl zarulje jakosti 23,24w koje daju preko 1500 lumena..sve ispod toga je jednom rijecju ... SMEE... ako pise 800 lumena,kao da ju nisi ni vidio...pogled dalje i trazi...zauzima prostor. ako ti je box tih dimenzija...treba ti oko 10 000 lumena za kvalitetan rast... ja imam toliko lumena a malo mi je manji box. Nazalost,moras shvatiti onu izreku.... MORE WATTS;MORE BUDS...ili ti u slobodnom prijevodu..bez rasvjete nema ni uroda...za tebe. Stoga moras uloziti neke novce,kupiti kvalitetne zarulje...toplo preporucam philips 23w 827 (crvene). ili naravno jos bolje hps 150w. evo i link do slike... http://www.elektroradar.de/WebRoot/Store/Shops/ElektroRadar/Products/Images/80/1315080/613720_21193010.jpg prednost cfl-a je sto ju mozes pribliziti listovima...ja sam drzao u prosjeku na nekih 5-7 cm.i uz dobru ventilaciju biljke odlicno napreduju... peace

sep 2009.

philips 23w 827- jesu to atedne ~arulje??? ok- kupio bi takve 2 ali prvo ih trebam na - nego mislio sam sad kupovat bjeli spektar, pa kad poslje bude cvjetanje - crveni spektar -i nisi mi reka- jel ja mogu stavit ~arulju meu biljke?

sep 2009.

pokuaat u nabit te 2 koje u joa kupit i ove dvi koje iman

sep 2009.

- e nemogu na te tvoje po internetu . mislin vidit jel ima pa onda do grada skoknit :D pa te molin ako ti se da da pokuaaa na koje najbolje odgovaraju ~arulje ovdje: http://www.chipoteka.hr/ sa strane ti ima proizvodi pa onda pod ~arulje pogledaj .-- unaprid fala
Che*LEGENDA

sep 2009.

Jesi ti proucio osnove uzgoja... ? Odmah kupuj crvene zbog ustede novaca za kasnije..znaci ako vec imas jednu ili dvije plave nutra onda kupi sve ostalo crveno... 827 ti je spektar ili ti 2700kelvina...ili ti crvena. imas u bauhausu,pevecu i ostalim centrima... stedna zarulja Philips 23w (i onda pronadjes oznaku na njoj koja pise 827)

sep 2009.

iman 2 plave i jedan ~uti spektar, ok zna i da sad odma stavin 2 crvenog spektra ... i jesan- pro ita san cili forum ali tu i tamo se zaboravi :) ok budem kupio sutra/ prekosutra puno fala
iwentgoISTRAŽIVAČ

okt 2009.

ej moze pitanje??? jel striktno mora bit bjelo il zuto svjetlo??? ja imam 24 plave ledice, al imaju i UV spektar... dal je to oK???
mjesecarLEGENDA

okt 2009.

google_vutra svjetlo i nadji odgovor.ok.pozz
SunflowerISTRAŽIVAČ

okt 2009.

Znam da sam navalio s pitanjima,al takav mi je horoskop,jbga... Mo~e li mi netko napisati tocno od klijanja pa do puaenja rezim svjetlosti za 250W hps,inace indoor/outdoor sorta No Mercy Double Fun od aliena... htio bi da budu gotove za max 3 mjeseca,ili manje i da ne budu viae od 70ak cm... Box bi bio cca 0,5x0.7x1.7m,sa 1 HPS od 250W,2 biljke u isto vrijeme...

okt 2009.

A sad pročitaš ovo .- http://vutra.org/svetlo-svjetlo.php I za boga dragog pročitaj ovu temu na kojoj si postavio pitanje ... pa jbt samo 5 strana !!!!:vb_whip:

Odgovaranje na teme dolazi uskoro.