VUTRA
ForumUzgajanjeUnutrašnji uzgojWinter Grow Setup
LEGACY

Winter Grow Setup

82 odgovora5,137 pregleda
LuciferISTRAŽIVAČ

sep 2008.

Pozz prijatelji, evo danas sam malo stavljao na papir ata mi joa fali za zimski indor i tak razmialjam, kak e to sve funkcionirati i ata u posadit, pa se sjtih vas i zamislim si kak vjerovatno isto polako ulazite u pripreme za zimu. Za sada sam sve skupio osim ventilatora i carbon filtra, a i sjeme mi joa zadaje muke, neznam sta bi posadio, ali dobro to su sve slatke muke.... KAko vi stojite, jeste li spremni za zimu? Jeste nabavili nove opreme atagod? Jeste odabrali sortu? Piaite malo, kako ete ubit zimsku dosadu i emu se nadate za po etak nove godine. Pozz svima, and may the force be with you. P.S. - Joa me je neato potaklo da otvorim ovu temu a to je (bez uvrede) hrpa novih lanova koji su ljeni itati po forumu ( a stvarno sve piae ) pa otvaraju nove threadove a veina nas se samo sprda i lupa glavom u zid kad uje bisere, pa se je nova (meni zanimljiva tema) nametnula sama od sebe.
Nameless_OnePOZNAVALAC

sep 2008.

Ma ko da cheka zimu pa najbolje je zavrsiti sve do polovine novembra i posle uzivati u zimnici :icon_mrgreen:! Ja evo malo muku mucim sa ventilacijom a sve ostalo je tu ( ne znam ko me natera na hps 400w greje ko luda)... Sto se sorti tice kako sam nov u svemu ovome i josh nisam skinuo growerski mrak odlucio sam se za nepoznatu domatjicu - u nedeostatku boljeg( valjda tju nabaviti i neko ozbiljnije seme)!!!
AlleyezonmeISTRAŽIVAČ

sep 2008.

A ja imam bas suprotan problem,brinem se da u dec i jan nece lampa nece grejati dovoljno,posto u my room temp zna da padne i ispod 0'C,jbg,losa izolacija,da ne zna neko kako da najbolje dogrevam box??? posto je nerealno napraviti 25'C u sobi od 15m2,ako je napolju -15'C,a cuo sam da ce ova zima biti zesce zaj*****... :( P.S. kinta nije problem... ;))
StonerLEGENDA

sep 2008.

najisplativije je dodat jos jedan hps a ako i to ne upali onda grialicu ali ako je 15 kvadrata pregradi prostor u manji i izoliraj stiroporom pa nes imat problema . rekao bi da hladnoca nije toliko veliki problem kao toplina :D
LuciferISTRAŽIVAČ

sep 2008.

Evo moci ja u zimu zapo eti sa malim cfl eksperimentom i lowryderima, kupio sam si danas 4 cfl ~arulje (865 daylight) i 3 komada 827 -ice, uz to etiri e 27 grla i 3 metra kabla. Iako imam veliki growbox i hps 400, reko krenut u ovo izprobati, baa me zanima kak e ispast. Ina e, da pitam prije neg ato skitam, jel se mogu 4 grla spojiti na jedan kabal presjeka 1,5mm2 ili u morati dva grla na jedan kabal pa joa jednom tako? POZZ
AlleyezonmeISTRAŽIVAČ

sep 2008.

Mozes opusteno,svaka od tih lampi trosi najvise 25w,a daje najvise 1550 lum,u prevodu,lagano sve zajedno trose 100w,kao jedna obicna sa zarnom niti,ali sa mnogo boljim spektrom i lumenom... ali moras da ih drzis na 5-10 cm od vrha,i najbolje su za pocetak vegetacije,mada mozzes da ih use i za neki dosta manji box....

sep 2008.

ispod 10 stepeni hedovi se skoro ne formiraju ili jako mizerno
LuciferISTRAŽIVAČ

sep 2008.

Balcane jesi fulo temu ili se to odnosi na neata napisano?
bruno93ENTUZIJASTA

sep 2008.

mislio je na temu valjda "winter grow setup" i na to sto je Alleyezonme reko da ce imat problema sa hladnocom
LuciferISTRAŽIVAČ

sep 2008.

aha , sad sam tek skonto :thumb: E joa jedna sitnica, piae mi na pokovanju od cfl ~arulja da su samo 20w, a ekvivalentne su 110w obi nim ~aruljama. Hoe mi to biti dovoljno ili sam trebao uzeti 36w? Jbg tek sam sad skonto. Ali mislim da je to za lowrydere dovoljno........ Nek neko nabaci neki comment
DoktorPOZNAVALAC

sep 2008.

Pa od snage u vatima zavisi obicno i koliko lumena isijava!! E sad ako ti kad sve saberes imas lumena koliko si zamislio onda nemoras menjati za te od 36! Ja sam imao 6 od 36W i ukupno 21600Lumena 6500K na povrsini od 130*70cm! I opet mi je to bilo mali i tu sam drzao samo klonove i Maticnu biljozu!
AlleyezonmeISTRAŽIVAČ

sep 2008.

Stedne sijalice nisu za neke ozbiljnije poduhvate,dobre su samo za startovanje vegetacije kada su biljke osetljive na prejako svetlo,al cim im izadje 2-3 internoda odma ih treba staviti pod HPS ili MH,znaci dobre su za prvih 2 nedelje kad izbije iz zemlje...
LuciferISTRAŽIVAČ

sep 2008.

Ma evo ljudi, slika govori viae od rije i Ovako sam si ja to slo~io ju er Pored donjeg venta sam namjerno ostavio veu rupu kako bi ako bude potrebno lakae ubacio joa jedan. Ovako to sve svijetli :-) A ovako to izgleda za ostale sustanare E sad, koristim ove ~arulje za fazu cvjetanja ( 3 komada ) + jednu 865-icu, meutim bojim se da e mi bit premalo, e sad bi mogao, dokupiti joa cfl ~arulja ili ubaciti joa jednu 200w envirolite. Mislim da bi mi to ak bilo i bolje rijeaenje. Biljke u podizati prema svijetlu a ne svijetlo spuatati. E sad ste vi naredu, Pimp my box :icon_mrgreen::email:
bruno93ENTUZIJASTA

sep 2008.

Meni se sve cini ok, ali ako ce ti to bit za od pocetka do kraju tu ces tesko uzgojit vise nego jednu biljku.
LuciferISTRAŽIVAČ

sep 2008.

planiram svaka dva mjeseca izbaciti jednog lowrydera/ak47 tako je to i zamisljeno kao neka vrsta eksperimenta, jer nezelim zapocinjati neki polovni grow u pravom boxu i pod pravim svijetlo dok ne sakupim svu opremu, mislim ono, nezuri mi se nikud. ono sto me tu najvise brine je svijetlo. Naznam ako netko ima iskustva sa envirolitom od 200w sa kanabis.org, neka napise par rijeci. ali definitvno zelim probati zasada bez dodatne rasvjete, jedino mi se jos vrti u glavi da ubacim i ostale tri 827 cfl od samog pocetka.
TarkiPOZNAVALAC

sep 2008.

Fin boxic, uredan, slozeno se ljepo Imas pravo, treba ti jos svjetla jer ove 4 lampe bacaju nekih 5, 5.5 soma lumena, to je malo cak i za jednu biljku I treba ti reflektor, reflektor je 100% potrebna oprema jer bez njega si taki sam ne znam kak ces to rijesit ak ces imat ove zarulje.. imas za kupit reflektivnog lima posvuda (u ducanima za azrulje ih ima 100%) on se da savijat, ljepit, trgat, spajat ugl ful je obradiv pa probaj s tim. S enviroliteom nisam radio pa cekaj da ti neko ko ima iskustva veli kaj je to
AlleyezonmeISTRAŽIVAČ

sep 2008.

Temperatura ti nece biti problem,tako da ako su ventovi zbog toga sumnjam da ce biti potrebni,stim sto bi trebalo da ih drzis na 10-15 cm od vrha,tako da mi se cini da ces ih dosta podizati,a za envirolite ne znam,ali sam citao po stranim forumima i uglavnom ih full hvale,no ovo vazi samo za original envirolite,jer ima dosta kopija...
StonerLEGENDA

sep 2008.

ventilacija je uvijek potrebna bez obzira na toplinu tako da ne pricaj gluposti...

sep 2008.

stoner braka ato se objaanjavaa sa likovima kojima ni kukuruz nije nika ? briaea debilane i ao :thankyou:
LaidbackPOZNAVALAC

sep 2008.

Vidis, tu si u potpunosti u krivu... Sa cfl-om se moze odraditi cijeli uzgoj, samo ga treba pravilno korisititi. Razlika izmedju cfl i hps growa, jest sto ces kod cfl-a dobiti kvalitetu vecu nego kod hps-a - ali ce kvantiteta biti manja. Pogledaj malo cfl uzgoje po icmag-u.
AlleyezonmeISTRAŽIVAČ

sep 2008.

Pa ja sam i preveo onaj text o fluoro,pogledaj.. I narucio preko ortaka komplet PURple,posto ne isporucuju ovde...:spcartmanmad: Al to se odnosilo na stedne od 25w,mislim mozze naravno,al bi mu trebalo oko 30 takvih za 0,8-1 m2... nije bas isplativo...
LuciferISTRAŽIVAČ

sep 2008.

Ok je to sve, svjesten sam ja toga da cfl nije bog zna sto ali takodjer treba uzeti u obzir da se tu radi o jednom lowryderu na prostoru od 30cm * 30cm! I dam se kladit da e ispasit odlican! pozz
bruno93ENTUZIJASTA

sep 2008.

za prostor 30*30 cm(0,09m2) je CLF je odlican 2-3 CLF ~arulje 23W su potrebne za taj prostor(treba oko 3500 lumena)
LaidbackPOZNAVALAC

sep 2008.

Mozes i vise zarulja... Imam 6000lm na 40x17 (0,07m2) bez problema. Samo dobro rijesis ventilaciju
vandalxENTUZIJASTA

sep 2008.

kvaliteta>kvantiteta,bolje uzgojiti 2 mala cjetica nakon koja neznas gdje si nego da moras pola biljke strpat u jox da bi ista osjetio xD
LaidbackPOZNAVALAC

sep 2008.

Nemoj krivo razumijet, hps da odlicnu kvalitetu, ali sa cfl se moze dobiti bolja zbog toga sto ne isijava toliko topline...
vandalxENTUZIJASTA

sep 2008.

dobro ajde to sam malo hiperbolizirao,ja samo branim CFL zato sto mi mrsko potrosit 400 kn na prigusnicu,zarulju itd. xD
bruno93ENTUZIJASTA

sep 2008.

tocno je da je puno 400kn za jednu zarulju, ali ako ces uzgajat na prostoru od 1m2 se isplati jer bi trebo onda kupit oko 26 clf 23W(oko 1000 kn) imam pitanje: pravim box 0,5*1*1,8m i stavit cu HPS 250W temperatura prostora di ce se box nalazit je oko 15-18oC Da li ce mi bit za taj box dovoljno 2 ventilatora od kompa 120mm da odrzavaju temperaturu ispod 30oC jer nemam para za one od nape ventove(dodu oko 100kn komad)?
StonerLEGENDA

sep 2008.

trebalo bi da gura s obzirom na temperaturu okoline ato ka~ea 16-18
AlleyezonmeISTRAŽIVAČ

sep 2008.

@bruno93 Moj box je 0,6x1x2,2m,imam hps od 400w,cevni vent sa protokom od 240m3/h,i crevom provedenim do sijalice da bi izvlacio sto vise toplote,i istu temp u sobi kao i ti,pa mi je prosecna temp u box-u oko 30'C,a lampa je udaljena oko 60cm.. doduse tvoja je od 250w,al ipak nisam siguran da ce bas tako lako odrzavati temp...
bruno93ENTUZIJASTA

sep 2008.

Neznam. Ako mi ostane para napravit cu neki reflektor s rupom na sredini pa kupit neki cijevni ventilator. A za svaki slucaj cu par dana prije koristenja box-a ukljucit sve pa vidit kakva je temperatura, ako bude previsok kupit cu ventilatore neke bolje.
LuciferISTRAŽIVAČ

sep 2008.

Ubaci i teglu ili dve, ovisi koliko namjeravaa imati unutra, samo sa vla~nom zemljom unutra da vidia kako e se vlaga ponaaati, ja sam isto to napravio, prvo test na prazno onda sa vla~nom zemljom a krajem idueg tjedna sa svime ;-)

okt 2008.

e bas sam to mislio rec....svi pljuju po cfl a zapravo cfl vise pase bilju ,,,, istina da je hps jaci i prodorniji ali i sa cfl -om se moze fino gajit...
bongashLEGENDA

okt 2008.

Jao kako volim ove pauaalne izjave ... :shit2: Imaa ti neke vrste dokaze da 'CFL viae paae bilju' ili je to samo tvoje subjektivno mialjenje ? Nemam ja niata protiv CFL lampi, ali te zajebancije koje radite sa 2x23W su stvarno smjeane.

okt 2008.

istinu zboris brate ...
LaidbackPOZNAVALAC

okt 2008.

Imam ja :) Procitaj si malo o P.A.R. -u ili ti Photosynthetically active radiation. Pogotovo koji spektri vise pasu biljci. Ima i thread na forumu HID vs Fluoro

okt 2008.

pa daj informiraj nas ...sta kazu ?? veci urod pod hps-om , a kvaliteta pod cfl-om? jel tak?
ZonoMAMBASADOR

okt 2008.

JOJ jedva cekam da mi stignu semena iz aliena pa da krenem sa svoijm grovom.Da bas vidimo sta moze taj cfl.Kupio sam cfl 200w,14000 lumena.Jako me zanima sta ce ispasti.box mi je 0,75mx0,5mx1m.Sijalica mi radi vec par dana ne u boxu doduse,al mogu vam reci da negreje uopste puno.Mozes je pipnuti rikom.Vruca je al nije ono da te opece. Dajte neke predloge za ventilaciju u tom boxu,jedino jos to nisam nabavio.
choki123POZNAVALAC

okt 2008.

E botani aru moj,dal ti znaa uope ata zna i CFL?:wave:

okt 2008.

kompaktne florecentne lampe brate choki123, a jel znas ti ? http://www.rollitup.org/tags/cfl/ :abducted:
bongashLEGENDA

okt 2008.

Ma Laid, ljubi te deda u oko, samo ti aibaj CFL, nisam ja rekao niata kontra njih ... :icon_cool: O PARu sam itao, sve to stoji, al' ja kad se zbrojim onda se oduzmem, pa mi nekako lakae sa HPSom. :watchplant: E da, mogao si prevest taj tekst pa ga zaljepi na forum, aktivizam malo, ovo, ono ... :dunce:
LaidbackPOZNAVALAC

okt 2008.

Za sada da... Jos uvijek daju premalo lumena. Ali volio bi probati one PURple - 125w Bio-Tropic 25000k Preveo ga je vec jedan aktivniji clan ;)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se