LEGACY
Čišćenje Rice Cookera
36 odgovora1,834 pregleda
Gardener
AMBASADOR2.695 REP34%
→ Legenda
GardenerAMBASADOR
okt 2014.
okt 2014.#1
Pozdrav ekipa. Ju
er se je kona
no pravilo ulje, i ispalo je poprili
no zadovoljavajue, kako koli
inski, tako i kvalitetom. Ali, tokom preljevanja u drugu posudicu, za zavrano isparavanje, po mojoj procjeni je ostalo joa barem 10-15 Ml, ato bi bila totalna ateta da se samo opere. Zna li netko dobar na
in za barem vei dio toga pokupit u apricu, jer je sad sve to stvrdnuto, jako ljepljivo, i po cijeloj posudi "proaarano".
Hvala
Tarzan
ZMAJ29.879 REP
TarzanZMAJ
okt 2014.
okt 2014.#2
probaj s alkoholom ako ti je jos ostalo od pravljenja ulja, isprati posudu pa tu otopinu prebaci u neku malo airu staklenu posudu, lagano ispari alkohol i pokupi to ulje ziletom ili necim slicnim, poz
Gardener
AMBASADOR2.695 REP34%
→ Legenda
GardenerAMBASADOR
okt 2014.
okt 2014.#3
Na~alost viae nema ni kapi alkohola, svih 12 litara je otialo. Planirao sam mo~da na pari ostavit tu posudu ili u vreloj vodi da razmekaa, ali nekako mi se ne
ini efikasno
Tarzan
ZMAJ29.879 REP
TarzanZMAJ
okt 2014.
okt 2014.#4
a neznam probaj ziletom/nozem skinuti kolko moze, zapravo dajem ti savjete a neznam ni kako izgleda jer nema slike.. smisli nesto jbg mozak imas ;)
Gardener
AMBASADOR2.695 REP34%
→ Legenda
GardenerAMBASADOR
okt 2014.
okt 2014.#5
Izgleda ko kad kuhaa
okoladu, pa pokupia kaaikom sve, al i dalje ima onih tragova :D
zlavjestica
LEGENDA7.105 REP21%
→ Zmaj
zlavjesticaLEGENDA
okt 2014.
okt 2014.#6
ja to ovako odradim :
ubacim maslac i vrelu vodu + suhi trim...dodajem vodu po potrebi i sve na kraju procijedim kroz gazu.
= dobijem maslac...a nishta se ne baci.
kasnije samo operem kuhalo za rizhu ( vrela voda + malo jar/charli i slichno.pustim 5 min.i polako operem spuzhvicom....)
edit:kolichina maslaca ovisi o kolichini trima...a ostatak ulja mi dodje kao bonus.
edit 2.
kuhalo drzhi na sobnoj temperaturi...a zhlichice za struganje u zamrzivachu..kao i nozh sa kojim chesh skidati sa zhlichica...tako ti se neche sve razljepiti-ako se odluchish sa varijantu struganja sa rice cookera..iako..osobno bih ti prije preporuchila da maslac napravish ( ukoliko imash trima i/ili lischa bar )..struganjem mozhesh oshtetiti kuhalo tj.onaj sloj..a kasnije tko zna shto iz sirovog aluminija ( ili od chega je vech ona unutrashnja posuda ) mozhe izlaziti u kuhanju ulja-tko zna kakve reakcije sa alkoholom itd..
+ i sa 100gr maslaca mozhesh naraviti brownies.najjednostavnija shema je kupiti gotovu smjesu od dr.oetker..u nju se treba dodati samo 3 jaja i 3 dclvode/mlijeka + 100gr. maslaca..u kutiji dobijesh i kalup za pechenje...i za 5min.posla imash kolachiche.
jedino shto bih preporuchila da dodash 2 vanili shechera + jednu zhlicu shechera + dodash josh mrtvljene chokolade u smjesu...cisto da bude ukusnije ( za one kojima je maslac neugodna okusa..meni nije..taman mi i odgovara ona lagana pikantnost koju daje )
edit 3 ( isuse kako hlapim )
inache..pred kraj kuhanja u rice cookeru...mozhesh ulje prebaciti u neku manju posudu ( kada ispari vishe od 90% alkohola )...pa lagano kuhati u vodi ( ili na pari )..dok ne ishlapi ostatak-uz dodavanje par kapi vode.
vishe ulja chesh pokupiti iz manje posude sa kojom je lakshe manevrirati..
ostatak iz male posude mozhesh pokupiti sa malo maslaca i zaliti mlijekom...i eto "napitka"
-to ovisi koju kolichinu ulja kuhash...za manje kolichine ja prebacim u manju posudu..za veche kolichine-shema 1. tj.ulje pokupim maslacem.
ImbraGrabarić
LEGENDA14.664 REP97%
→ Zmaj
ImbraGrabarićLEGENDA
okt 2014.
okt 2014.#7
koja nauka oko toga.....kolko se ja ku~im u temu....ulje kad se zgrije postane tekue
pa kad postane teku
e se jednostavno preto
i ili pokupi apricom
ono kaj ostane poma~ea s duhanom i kraj pri
e
zlavjestica
LEGENDA7.105 REP21%
→ Zmaj
zlavjesticaLEGENDA
okt 2014.
okt 2014.#8
imbra..znash kako je kada se pravi prvo ulje...zhao ti je svake kapi..+ ima ljudi koji ne pushe..
ali eto..i to je opcija..sada smo gardeneru dali na izbor svashta..od struganja, preko pushenja.. do mlijeka i maslaca + brownies.
+ ima josh jedna opcija koju sam zaboravila.
nalijesh malo alkohola i pokupish sa tim alkoholom ostatke..mozhe i neka rakija ili rum posluzhiti..a to mozhe onda u chaj/kavu..
ili varijanta sa glicerinskim uljem...pa u to ulje uvalish josh i dobar vrh ( suh i mrvljen )..pa u mrak na 60dana i eto varijante za elektronske cigarete..
Gardener
AMBASADOR2.695 REP34%
→ Legenda
GardenerAMBASADOR
okt 2014.
okt 2014.#9
Hvala ljudi, posto je gotovo nemoguce to izvuc u sprice i na taj nacin konzervirat, najvjerovatnije cu napravit maslac ili cokoladu, pa u frizider, i to je manje vise to. Da imam izopropilnog jos, rastopio bi u njemu to, ponovno ispario i direkt u sprice to sto je ostalo, al kako nemam, nista :) Jer ovo je bas ulje za konzumaciju, i bolesno je kako je ljepljivo, tako da svo struganje i ostalo jednostavno nema smisla :D
littleGreen
ENTUZIJASTA438 REP60%
→ Poznavalac
littleGreenENTUZIJASTA
okt 2014.
okt 2014.#10
Najbolje je da tu posudu od kukera stavia u ve
u sa zavrijelom vodom i na tome prvo omekania ulje zatim stavia maslaca(ne
okolade). Ili kako ti je Imbra rekao, zagrijea to na vodi kako sam ti napisao i dok omekaa steraa sve to u jedan kut posude i pokupia u apricu.
Posudu od kukera ne grebsti sa ~iletom ili ne
im sli
nim, joa ea se otrovat sa teflonskim premazom.. Drugo da je posuda staklena ili porculanska..
I joa neato, drugi put kad radia ulje, prebaci ga u manju posudu iz kukera dok joa u njemu ima malo otapala i dok je joa tekue. Onda sve isparia u maloj posudi, a u kukeru ne ostane gotovo niata..
Gardener
AMBASADOR2.695 REP34%
→ Legenda
GardenerAMBASADOR
okt 2014.
okt 2014.#11
Grijano i pokupljeno koliko se mo~e. Za pranje one zaljepljene mase sto ostane u tankom sloju, idealan nacin je da se u posudu ulije decilitar ili 2 biljnog ulja, i spuzvom za pranje posuda trljat. Traje 10ak minuta, al ode sve, poslje deterdzent i super :)
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
okt 2014.
okt 2014.#12
Jao ljudi...digli ciscenje i pranje na novu razinu :D How hard can it be? :P
Kad je mix oko 95% gotov treba nagnut cooker da sve ode u jedan kraj i tako ostavit da ishlapi. Lakse za pokupit ulje i lakse za ocistit (ne razlije se ulje po cijeloj povrsini, ima slika sad u mom dnevniku kak izgleda posuda, cista ko suza :D ).
Prvi put sam ocistio sa maslacem, pustio da on pukupi sve i evo opet sam pojeo i opet me prevaljalo.
Danas sam ocistio sa malo tog istog benzina. Dok je toplo samo nalit otapala i pobrisat i sve je cisto, jos malo spuzvicom i deterdjentom ili u su-mashinu.
...nikakve razlike od tave u kojoj je nesto przeno na ulju....kakav mrtvi zilet ili sa jos drugog biljnog ulja cistit? ne shvacam cemu to :D ...valjda svako ima svoj nacin
Gardener
AMBASADOR2.695 REP34%
→ Legenda
GardenerAMBASADOR
okt 2014.
okt 2014.#13
Trebao si vidjet ovo na sta je slicilo, pa bi ti sve bilo jasno. *ebi ga, prvi je put, sad i ja znam za ubuduce sta i kako napravit da bude tip top sve.
dr.manijak
AMBASADOR2.536 REP30%
→ Legenda
dr.manijakAMBASADOR
okt 2014.
okt 2014.#14
Pozdrav ljudi, malo pre sam pravio ulje od 70gr vrhunskih vrhova, napunio sam oko 7ml ulja, ali mi je svuda poserpi i po kasikama itd ostalo ulja barem jos 5 ml nemam pojma kako to da pokupim!
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
okt 2014.
okt 2014.#15
Imas tu vec o tome
https://vutra.org/topic/12401-%C4%8Di%C5%A1%C4%87enje-rice-cookera/
..dosta klorofila je u tom ulju...ili si ga pregorio malo.
mislim da ti je najjednostavinje ulit 1-2dcl otapala i krenut grijat i mijesat....otapalo ce ocistit sve i samo nagni posudu i stavi nesto ispod. kad otapalo ispari potegni u spricu jos to ulja. ostalo ocistis sa otpalom na salveti/krpici.
dr.manijak
AMBASADOR2.536 REP30%
→ Legenda
dr.manijakAMBASADOR
okt 2014.
okt 2014.#16
MAlo sam ga i pregrejao, ali jako malo, tako da negde imam kao tvrdo kamenje..
JEl i to valja?
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
okt 2014.
okt 2014.#17
pisi kuci propalo...barem dobar dio
nista tvrdo ne valja. vjerovatno karbonizacija.
napravi kak sam ti reko, ocisti to sve i probaj ulje. stavi na cigaretu ako pusis.....ako te lupi onda i nije skroz propalo, ako ne lupa....onda sorry but yebiga
dr.manijak
AMBASADOR2.536 REP30%
→ Legenda
0 REP0%
→ Istraživač
okt 2014.
okt 2014.#19
Vragaje to malo pre karbonizirano je i izgubilo je veinu ljekovitih svojstava. To ti je kao da bez k**** idea u svadbu ato prije nisi sve pripremio od posuda do termostata.
ato se nisi u
io na obi
nom suncokretovom ulju nego ti sjebea 70grama extra cvjetova, treba te po goloj guzici kaiaom naklepuaati
okt 2014.
1 / 19
okt 2014.
okt 2014.