VUTRA
ForumMarihuanaUpotrebaPrestati pusiti
LEGACY

Prestati pusiti

246 odgovora16,548 pregleda
vedadeeeENTUZIJASTA

mar 2019.

Ovako stoji moja situacija.Pusio sam marihuanu neki 8 godina konstantno,iz dana u dan,ali bas svaki dan,blago receno prve 3 godina samo navece iza 19h.Zadnjih godina je to bilo od jutra do sutra.Porodican sam covjek i imam 30 godina.Mojoj supruzi to ne smeta i 80posto ljudi znaju da ja to konzumiram.Problem je taj sto ja nemam granica u tome,a na neki nacin me usporava u svemu,pocela mi je smetati u poslu i drugim stvarima.Nisam zapalio evo 19 dana nikako.To se nikada nije desilo zadnjih 8 godina.Osjecam se depresivno narocito navece i dosadno mi je bez nje.Citao sam da kao treba 21 dan da izadje iz tebe.Meni je isto kao prvih dana kada sam prestao,ne bas,ali fali mi covjece.Ima li neeko iskustva sa prestajanjem pusenja ? Nisam sklon nikakvim tabletama,alkoholu i necu da pijem nikakve tablete da bi mi bilo lakse.Hvala svima.

mar 2019.

Ja sam godinama purnjao non-stop i onda napravio pauzu od par godina bez ikakvih problema. Jesi li siguran da nisi depresivan nevezano za travu?
PuntaTomboPOZNAVALAC

mar 2019.

probaj da nadjes neku novu zanimaciju... hobi... posveti se necemu... ne moras strastveno od pocetka ali morao bi nekako da skrenes misli sa dzeje. Sigurno ce ti biti potrebno neko vreme da se naviknes... ali ako si resio da prestanes, onda tu nema sta da ti smeta. Tvoja je odluka.

mar 2019.

ne razumem zasto bi prestajao, ako si stresan, samo smanjis. konzumiraj vikendom i na konju si, mozes i preko nedelje po koji, kao ja :D
ledeni6AMBASADOR

mar 2019.

Evo godina i 4 mj. Proslo od ciscenja, i sad zavrsio grow i pripremam se za 12.04.kad cu svecano zapalit moju prvu vutru. I kuzim te, i mogu yi reci da te fore s 21 dan ne pale, Meni ne trebalo par mj. Da se sve vrati u "normalu" pod navodnicima je, jer nisam sig. Sto je normala, Ugl. Kralju nece bit lakse jos najmanje mj dana, bar meni nije. Iako nema fizicke ovisnosti, psihicka ovisnost je tu. Sretno
jopezgZMAJ

mar 2019.

Evo ja pusim vec 22 g sa 2,3 pauze od godinu ,dve i iskreno ne vidim nikad bas nikad nekakav problem (krize) oko toga,jel to bi znacilo da sam ovisan sto kategoricki odbacujem u vezi marihuane. Vjeruj mi isto mi je falio kruh kad sam ga smanjio, izbacio iz mnogih jela ,znao sam ga trazit po stolu,cokolada, pa da ne nabrajam.Od nedelje ne duvam dok mi biljka ne zavrsi sa cvjetanjem i opet ne vidim nikakav problem. Nadji si mjeru ,cemu iz krajnosti u krajnost, ako mozes bez 20 dana, mozes i izbacit do poslije posla.Osobno preko tjedna pusim navecer,vikendom kako kad ,jutro ,navece, kak mi dodje. Smanji malo i bit ce ok..

mar 2019.

khm khm, mislis 20? :D 420.
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

Imam 28 i pusim pola zivota okruglo. Imao vise faza gde nisam pusio po par meseci, jednostavno mi nije prijala, bacala me u paranoju. Sad ima dana gde pusim po 7+ dnevno, pa par dana ne pusim... Bio bih siguran da trava ne stvara zavisnost da nemam drugara koji je teski zavisnik o travu :D 100 ljudi 100 cudi edit: da naglasim, to je jedini covek za kojeg mislim da je zavisnik :) a nauka navodno kaze da statisticki trava izaziva zavisnost kod jedne od 10 osoba, ispravite me ako podatak nije tacan, davno nekad negde procitao

mar 2019.

Podatak ne da nije ta an nego je katastrofa potpuna.

mar 2019.

Sve se mo~e kad se stvarno hoe.. A kad se neka i dvoumi, a KAO hoe se - onda neke depre i nervoze i ne znam ni ja ata sve ne..

mar 2019.

Depra i "nervoza" nisu stvar odluke, niti imaju ikakve veze sa snagom volje. I ne mo~e se sve kad se hoe, bar ne na planeti zemlji.
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

n Nesto konkretnije?

mar 2019.

Brt, marihuana ne izaziva ovisnost, ni fizi ku ni psihi ku. Jest, bude ti neobi no par dana kad prestanea. Aj probaj tri godine svaki dan nosit vreu od 50 kg na leima gdje god krenea, pa onda naglo prestani, i vidi kako ea se osjeati. @vedadeee Ja bih otiaao malo do psihijatra ili psihologa na lagani razgovor, za svaki slu aj. Pa ako ispadne da je sve ok i da si d~aba dolazio, tim bolje. Nije sramota, i vrijedi svaku paru.
jesamZMAJ

mar 2019.

evo, tu imaa dosta tuih iskustva https://www.vutra.org/threads/dnevnik-nekonzumacije.8404/

mar 2019.

Zaato se onda pre nije ~alio na depru i nervozu, nego napominje da je to baa od kada je prestao sa puaenjem? O tome se ovde govori, a ne o depri i nervozi kao klini koj slici.. Vi Portoro~ samo medikamente forsirate :) Nisu stvar odluke, pa mu prepiai 6 vrsta lek ina iz Portoro~a, jel'? :)

mar 2019.

Pa nije se ~alio jer je bio okaen od zvijezde do zvijezde. I ja isto kad se ne okadim uhvati me depra i anksija jer imam depru i anksiju. Mom starom sko i tlak im prestane piti lijekove, kako to?

mar 2019.

Pa onda kadi.. I uti.. :)

mar 2019.

Da ja autim a ti govoria? Neemo tako, Dino :)

mar 2019.

Ma mislila sam figurativno Portoro~, pri aj koliko ~elia, meni ne smeta..

mar 2019.

Rekao sam sve ato sam imao na ovu temu, sad mali polu-off-topic i odoh motati topa: nemojte N I K A D ljudima koji se ~ale na bilo kakve mentalne tegobe, od banalnih kao ato su Vedadove, do ozbiljnih, govoriti da se sve mo~e kad se hoe, da je stvar volje, da se trebaju trgnuti, ii na tr anje i u teretanu, nai hobi, i dijeliti sli ne "savjete" iz petpara kih medija. To je nevjerovatna glupost, kao da ovjeku kojeg je upravo zgazio auto ka~ea da uzima malo viae C vitamina i proba chia sjemenke ili neko sli no sranje. Kakvo bo~je tr anje, po tri dana ne mo~ea ustati iz kreveta da piaaa i operea zube. Uz to, dosta ljudi to shvati kao teaku uvredu i in interpersonalne agresije, i nikad ti ne zaborave, iako mo~da to ne poka~u. Ako te prijatelj nekad ojadi bez razloga, mo~da si ga prije deset godina kad je bio u depri nagovarao da upiae te aj salse. A ako je tako, zaslu~io si ata god da ti je uradio. Ne odreujem ja pravila, samo ka~em kako jest. Ostajte zdravi, veseli i napuaeni, a ja se odoh u initi takvim :rasta::rasta::rasta:
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

Prema ovoj ta ki glediata danas postoje dovoljni dokazi da postoji klini ki jasan sindrom zavisnosti od indijske konoplje. Od 5% do 10% korisnika, koji redovno koriste indijsku konoplju tokom 6 meseci i du~e, postaje zavisno od nje (Hall et al 1994.) Na verovatnou pojave zavisnosti uti u doze i na ini upotrebe u odreenoj populaciji.

mar 2019.

5-10% ka~u, a od duvana i aeera, ata ka~u? Stvarno mislim da pokreta ove teme treba da nadje neki hobi.. :)

mar 2019.

Misliti i imati stolicu... :)
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

...
prikaISTRAŽIVAČ

mar 2019.

Evo 35 godina da puaim.Ponekad,radi testova zbog posla ne bih zapalio po 2 mjeseca(toliko je trebalo da test poka~e da sam " ist") a ponekad po tjedan,dva jer nisam ima ni ja ni frendovi :rofl: ali to ata govorite o ovisnosti nema veze s mojim shvaanjem ~ivota. Viae sam nervozan kad presko im jutarnju kavu nego kad ne zapalim :djede:.

mar 2019.

Dru~e, wikipedia.hr je septi ka jama interneta. Dalje, da si zaguglao malo bolje vidio bi da taj isti tekst, s minimalnim intervencijama, prenosi viae razli itih stranica koje povezuje samo zatucanost i mr~nja prema ljudima koji s vremena na vrijeme zapale biljku da se opuste. I svi spominju tu studiju, ali je niko ne citira. I, jbt, 5%-10% u klini koj studiji koja *mora* imati jasno odreen broj ispitanika?! Pa je li 5% ili 10%? Wtf.
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

Da se razumemo, ja sam napisao ovo: Sad ima dana gde pusim po 7+ dnevno, pa par dana ne pusim... Bio bih siguran da trava ne stvara zavisnost da nemam drugara koji je teski zavisnik o travu :D 100 ljudi 100 cudi edit: da naglasim, to je jedini covek za kojeg mislim da je zavisnik :) a nauka navodno kaze da statisticki trava izaziva zavisnost kod jedne od 10 osoba, ispravite me ako podatak nije tacan, davno nekad negde procitao. Znaci, iz moje perspektive je isto nelogicna prica oko zavisnosti, al kad vidim pomenutog drugara, onda mi pada na pamet da je mozda i tacno ono sto sam kopirao za 5-10% Nadam se da se razumemo
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

evo gde sam konkretno procitao ovo za 5 do 10% https://www.lecenjezavisnosti.rs/o-supstancama/zavisnost-od-marihuane tu oni navode neka imena. tanak sam sa engleskim, a i mrzi me da proveravam. ti ako proveris istinitist price, budi ljubazan pa obavesti edit: i tvrdim da je taj moj drugar teski zavisnik, jedini kojeg znam, A ne secam se kada sam zadnji put provodio vreme s nekim ko ne pusi

mar 2019.

Ma naaao sam tu stranicu, prepisali sa hrvatske wikipedije koju zvani no ureuje Velimir Bujanec ili tako neki mentol. Drugar ti nije ovisan o travi nego ima neki drugi problem koji ga ne mu i dok je napuaen, a ispliva na povrainu kad ga spusti thc. Sklon si glavoboljama i stalno pijea analgine. Sve dok si nakljukan sve ok, ne boli te glava. im prestanea pit tablete, glava te zaboli. Jesi li ovisan o analginu, ili imaa migrene?
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

U pravu si! Prvi krug pakla za ljude sa glupim argumentima.pretpostavljam da nemas vise od 20 Svako dobro

mar 2019.

Ja imam glupe argumente, a lik koji tvrdi da je od 100 ljudi ovisno mo~da 5 a mo~da 10, kao da se mo~e biti malo ovisan, je Ajnatajn? Ok. "Test trudnoe smo proveli na uzorku od 100 ~ena. Postoje jasni klini ki indikatori da je 5-10% njih bilo trudno."
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

Svemir mozda ima kraj, ali...

mar 2019.

...je injenica da ti drug nije ovisan o opojnoj drozi marid~uani.
BladerZMAJ

mar 2019.

Ovisnost stvara sve... samo nebitne stvari, zanemarivu. ovjek doslovno mo~e biti ovisan o pranju nogu prije sna i kad ne opere, ne dogodi se rekacija koja se inae dogaa. Mo~e biti nervozan itd... pa ak se te tehnike i koriste da bi se programirali. Ovisnost stvara ovjek, a ne trava. Ona nema u sebi niata ato stvara ovisnost sa naaim fizi kim ekosistemom, kao heroin, itd... Ako je trava popunjavala veliku rupu u nama, kad je nema, osjea se praznina. Ima ljudi koji e nai brzo neato drugo za tu rupu, a ima onih koji e sporo. Uvijek je i biti e sve na ovjeku. Brza povrainska rjeaenja jesu, da se nau neki "hobiji", itd... ali pravo dubinsko rijeaenje ide pomalo. Te pri e da 21 dan izlazi iz sistema nema veze s vezom. }ivot nije matematika i svaki je razli it. Ovisnika veza koja se javlja izmeu ovjeka i kanabisa sigurno da postoji. Pa trava ima jak utjecaj na ovjeka i stvara jake odnose. Kada popuni u ovjeku veliku rupu, onda je u jakom ovisnikom odnosu. Stvari su jednostavne. E sad koje je "rijeaenje". Opet jednostavno, nemoj puait. To vrijeme koje smo mislili puait i biti napuaen, promatrat sebe i osjeati emocije. Moramo osjetit napetost koja je u nama. Banalni primjer je beba koja tra~i sisu, napeta je dok ne posiae. Te napetosti u nama ima odreena koli ina i treba je osjetit i osjeati, a ne gurat pod tapet travom ili nekim drugim hobijima. Dubinske metode su spore, ali jedine u inkovite na daleko. A to ato nauka tvrdi razno razne postotke, nije gledano iznutra. Opet neka mjerenja izvana... svaki ovjek ima drugi odnos. Netko tko puai 10g na dan, ne mora teoretski imat razvijenu duboku ovisnost sa travom. Dok ima ljudi koji e zapalit svaku drugu ve er kad mu dopusti ~ena, ali to mu je sve u ~ivotu. Sve radi samo da bi mu "majka" to dopustila, iako to um ne vidi tako. Tra~it rjeaenja i opravdanja po internetu e samo zakomplicirati, ve dovoljno kompliciran um. Danaanji ovjek je skup, ovisnosti, posesivnosti, srama, krivnje i najbitnije, straha. Sve je to potisnuto i upakirano po slojevima. Potisnuto se ne osjeti i nije se svjesno. ali upravlja nama, zasad to i jesmo. Kada se odreeni dijelovi odlome i otplivaju prema povraini, javlja se napetost. Za borbu i potiskivanje toga milijarde su metoda,hobija, krivnje drugih osoba, stvari kao npr. kanabis... ukratko metoda je koliko i ljudi, ali samo je jedno pravo rijeaenje. Ono ato se nije osjetilo i potisnilo se prije, mora se osjetit danas da bi se iscjelili, jer dok nismo cijeli, stalno treba punit rupe sa izvanjskim. Da li su to osobe, stvari, druatveni statusi, itd... nije bitno. A um uvijek etiketira oko sebe, jer sebe ne mo~e vidjeti... ovo je dobro, ovo je loae, kemija je otrov, trava je udesni lijek, industrijska kokoa ima ~enskih hormona, itd... pa ako nekome fali ~enskih hormona, dobro e mu doi. Ovo sam puno puta rekao i ponavljam: Niata samo po sebi nije ni dobro, ni loae, sve ovisi u kojem je odnosu sa nama. Tako ja to vidim.
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

Osoba mo~e biti psihi ki i fizi ki zavisna od kanabisa (Georgotas & Zeidenburg 1979, Compton et al 1990.); a takoe je opisana i apstinencija (Jones i Benowitz, 1976.). U skladu sa savremenom koncepcijom zavisnosti (Edwards et al. 1981, Ameri ka psihijatrijska asocijacija 1994.), glavno pitanje na koje je potrebno dati odgovor je: mo~e li koriaenje haaiaa dovesti do jake navike, do bolesnog usredsreenja na narkotike i do problema s odustajanjem od njih, uprkos ~elji da se prestane sa uzimanjem? Prema ovoj ta ki glediata danas postoje dovoljni dokazi da postoji klini ki jasan sindrom zavisnosti od indijske konoplje. Od 5% do 10% korisnika, koji redovno koriste indijsku konoplju tokom 6 meseci i du~e, postaje zavisno od nje (Hall et al 1994.) Na verovatnou pojave zavisnosti uti u doze i na ini upotrebe u odreenoj populaciji. Ja lepo napisem Ti da si pametan, uzeo bi ta proveris sta je to u zagradama, umesto sto navodis neke argumente sto dizu pritisak, poput testa trudnoce, analgina i ne secam se jos par gluposti

mar 2019.

"ne znam engleski i lijen sam, ali tvoji argumenti su glupi, poyy."

mar 2019.

Upravo tako.
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

Nije ne znam, vec tanak sam da bi mogao da citam ovo bez problema https://books.google.rs/books?id=BsRGRMkZD1wC&pg=PA87&lpg=PA87&dq=Georgotas+%26+Zeidenburg+1979&source=bl&ots=iAS86iBNER&sig=ACfU3U3IgXeHiexDpmm-CssDd7LzAjCqXw&hl=sr&sa=X&ved=2ahUKEwiV2cn9xIbhAhXizaYKHcUJA9YQ6AEwCnoECAEQAQ#v=onepage&q=Georgotas%20%26%20Zeidenburg%201979&f=false opet glupi klinacki argumente. U sto ne volim bezobrazne klince. Svako dobro, sa tobom se ne upustam u pricu vise

mar 2019.

A mo~da sam i ja bila malo gruba i povrana u izri aju, uglavnom se sve sla~em sa Bladerom, pretpostavila sam da problem nije golem i da mo~da ne treba odmah prilaziti oprezno, birati re i, itd.. U svakom slu aju na sve re eno smatram da snagu volje i ~elje, ukoliko se stvarno ~eli prestati, ne treba podcenjivati, eto.. Sretno kolega! :)

mar 2019.

I meni je ~ao ako sam bio oatar, a jesam :D
Z&NZMAJ

mar 2019.

Kako volim kad smo civilizirani ;) On topic! Nikako se ne sla~em sa bilo kakvim polu argumentima kako kanabis izaziva ovisnost, jer iz svog iskustva znam da nije tako. Vjerujem da je autoru ove teme teako prestati, jer ni sam ne volim takve situacije, pogotovo ato nisu dobrovoljne :D Takoer odgovorno tvrdim da pove ana aktivnost, odnosno manje slobodnog vremena, poma~e u odvra anju misli od puaenja. Moj savjet bi bio da ne radia niata na silu. Ako ti se puai, odredi si doba dana kada ea zapaliti i ~ivi ~ivot. Ekstremi nikada nisu dobri. Treba u~ivati ;)

mar 2019.

Cemu potreba za nametanjem stavova? Ako neko vjeruje da je ovisnik o konoplji, onda je ovisnik. Hipohondar kada ode kod doktora na pregled, ode sa najcrnjim mislima i vjerovanjem da boluje od neizljecive bolesti. Doktor ga pregleda i utvrdi da je zdrav ko dren, a nas "bolesnik" ode kod drugog, jer prvi nema pojma. Mnogi od nas svojim djelovanjem, ili nedjelovanjem u datom momentu, zagorcavamo sopstvene zivote, pa nam se isti zakomplikuju do jaja. Kada malo bolje sagledamo situaciju, s lakocom mozemo zakljuciti da su problemi sastavni dio zivota i da je zivot bez istih perfektna monotonija. Teznja za idealnim zivotom, zivotom iz bajke, ce dovijeka ostati tek pusta zelja i nikada je niko nece dosegnuti. ljudi zapadaju u ozbiljnije krize, tek, kada zivotne OBAVEZE pocnu dozivljavati kao PROBLEME! @Uduvan Klinike za lijecenje ovisnosti drze vrata sirom otvorena. Vecina ih trazi da se dobrovoljno podvrgnes lijecenju, potpises par papirica i kljukas tablete za smirenje kad osjetis apstinencijsku krizu. Uvijek postoji ta opcija, da pokusas na takav nacin, ako te ostali ne dovedu do uspjeha. Bilo je par clanova na forumu sa veoma ozbiljnim problemima, koji su ih toliko razdirali iznutra da su konstantno imali suicidne namjere. Tokom nekog perioda provedenog na forumu znali su pokazivati zavidan napredak, po pitanju pogleda na zivot, iz samo jednog jednostavnog razloga - bili su iskreni u pisanju. Bilo je i takvih, kao drugar kojeg si neveo, kojima se zivot, umjesto na ispunjavanju zivotnih obaveza, sveo na uzivanje konoplje. Postala im utociste od progonitelja zvanog zivot. Zivot nas goni, tjera da idemo dalje, da se krecemo, da budemo aktivni u njegovim sferama i ako to zanemarimo, onda smo ga nayebali, kad - tad! A to "tad" kada dodje, kada shvatimo koliko smo mnooooogo grijesili kroz protekli period, jedina slamka spasa od nas samih je konoplja. Ima da joj yebemo kevu iskvarenu! Bice glavni osumnjiceni, a samim tim, bar po pitanju nas samih i dokazanim krivcem za svo zlo do kojeg nas je sopstvena ljenost dovela! To mi isto, kao da mi neko tvrdi da je kamen kriv sto ga zulja u cipeli. Nije li malo nelogicno da biljka, za koju nauka tvrdi da ne posjeduje licnu svijest, moze navesti "covjeka" da grijesi, i to vrlo ozbiljno? Tebi, tvom drugaru "ovisniku" i slicnim, koji ne zelite spoznati licne probleme, a jedino vas spoznaja moze dovesti do otkrivanja uzroka i potencijalnim rjesenjima istog, zelim reci jednu prostu cinjenicu, nepobitnu - konoplja ne izaziva ovisnost! Ovisnost moze biti i o lutanju bez cilja, ali o travi NE Trava jedino sto moze biti jeste stil zivota - nekom jako dobar i ugodan, moze biti i lijek, a nekome Danteov "Inferno" jer mu ukazuje na "govna" u koja je svjesno zakoracio . Prijatelju, ako ti ne znas sta te cini sretnim, onda to pogotovo mi ne mozemo znati, ali znam i tvrdim ti da trava ne jurca okolo i trazi koga ce unesreciti i baciti u strahote ovisnosti.
vedadeeeENTUZIJASTA

mar 2019.

Hvala svima,ali ovo za psihijatra..... nemam rijeci.Kakav crni psiholog ili psihijatar? Pricamo o depresiji, a ne nekim crnim mislima.

mar 2019.

Dru~e, upravo zato ato pri amo o depresiji sam ti i rekao ata sam ti rekao, za depresiju je naime nadle~an upravo psihi. Ne zna i da si lud ako idea doktoru jbt., sam ka~ea da osjeaa loae, kakav ti bolji razlog treba? Evo, ja bio, pomoglo mi. Bude li mi ponovo loae ja u mu ponovo otii, zaato ne bih? Neka ti je sretno kako god odlu ia, ali pro itaj 2-3 puta s razumijevanjem ovo ato je napisao @Papa Romeo . }iv bio. edit: ja ti se kunem da nije normalno da te pere anksija 20 dana nakon ato si prestao purnjati. Dva-tri dana i nekako, ali 20 je preve, nisam u ~ivotu uo za tako neato, a imam solidan puaa ki sta~.

mar 2019.

Vidis, ti si sam sebi vec odredio dijagnozu, a nisi ni bio kod psihologa. Imas negativan stav prema osobi cija je profesija Psihologija, a da ni rijeci s doticnim nisi prozborio. Euforija nas sigurno nece tjerati na crne misli, jer su one posledica depresije. Sto si duze izlozen depri, misli su ti sve crnje. Ucini nesto korisno. Usreci nekoga necim i garantujem ti da ce njegova sreca ukloniti osjecaj depresije, bar na jedan dan, pa sledeci dan ponovi terapiju. Ponavljaj je dok ti spomen na depresiju ne padne u duboki zaborav i izlijecen si. I sto je najvaznije - ne prekidaj terapije.
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

@Papa Romeo Evo ja cu opet da kopiram moju poruku, 3.put. : "Sad ima dana gde pusim po 7+ dnevno, pa par dana ne pusim... Bio bih siguran da trava ne stvara zavisnost da nemam drugara koji je teski zavisnik o travu :D 100 ljudi 100 cudi edit: da naglasim, to je jedini covek za kojeg mislim da je zavisnik :) a nauka navodno kaze da statisticki trava izaziva zavisnost kod jedne od 10 osoba, ispravite me ako podatak nije tacan, davno nekad negde procitao. Znaci, iz moje perspektive je isto nelogicna prica oko zavisnosti, al kad vidim pomenutog drugara, onda mi pada na pamet da je mozda i tacno ono sto sam kopirao za 5-10% Nadam se da se razumemo " Znaci, iz moje prespektive je nerealno da je covek zavisnik o travu. Ali imam drugara koji me navodi na zakljucak da zavisnost o travu postoji. Tacno, ali nisu klinike retardirane da navode neka nebulozna istrazivanja

mar 2019.

Papa jako fino napisano :) Uduvan dru~e ti si stvarno uduvan :D Problem kod tih "ovisnika" je u tome da svi oni tra~e bijeg od svojih problema i od svojih misli. Nemaju snage za suo iti se sa samim sobom i onda podlije~u alkoholu, marici, drogama, tabletama.. Jer kad ostanea trijezan i sa samim sobom onda kree borba sa svojim egom, razum hvata konce i udara te tamo gdje si najslabiji. I odma se covjek hvata "slamke spasa" i tra~i bijeg i stvara sebi neki vid ovisnosti. Jer najlakae je pobjei i ignorirati. Suo iti se sa samim sobom, nije teako, duaa je puno ja a od razuma. Samo joj treba namjera i vjera u promjenu. I onda kasnije shvatia kako si bio bedak i sam se sebi nasmijea. Odbacia sve te izmialjene, nametnute gluposti iz glave i sjednea, zapalia i u~ivaa u dobrobitima naae drage biljke. Jer te vrati u harmoniju duae i razuma, a samo ta harmonija i je bitna.

mar 2019.

"Repetitio est mater studiorum" :) Licni primjeri su najvjerodostojniji da u nesto budemo uvjereni. Po pitanju licnog iskustva bi moga biti siguran, ali ti tudje iskustvo budi sumnju? Zasto, prijatelju? Jesi li toliko nesiguran u sopstveno rasudjivanje? "Misliti" znaci ne biti uvjeren. Ako ti je nesto nelogicno, cemu sumnja u sopstvenu logiku, opet? Pokusaj se pozicionirati da ti na pamet padne misao da drugar ima psihickih problema kojima nije uzrok trava. Ukoliko si svjestan cinjenice u svoju vlastitu nesigurnost, onda se razumijemo. Opet zanemarujes sopstvenu perspektivu i pokusavas svijet posmatrati iz tudje! Zanemari stranputicu u koju te drugar uvlaci, drzi se svog puta i prepusti se svojim uvjerenjima. Umjesto da drugar u tebi budi sumnju potrudi se da mu ukazes na greske koje cini. Valjda znas u cemu drugar grijesi i sta mu komplikuje zivot. Nemoj zamjeriti ako sam sta pogresno zakljucio iz tvog pisanja. Zelim ti da imas vise vjere u sebe.

mar 2019.

... ma sve bi ja 'ovisnike' o kanabisu poslao da okopaju jutro djeteline... i to tupom motikom:D:D:D 2 godine bio dadilja svojoj deci zena radila... 2 godine svakodnevno trosio min 3g... i puf jedan dan samo ostao bez materije i rekoh ok treba se covek ponekad i ocistiti... dva tri dana nervoze, zena i ja se rastajemo i nakon tih par dana sve ok..... ali zato duvan i nikotin pa ja mislim da me zena htela utusiti na spavanju kad sam duvan ostavljao.... e tu osetis svu car psihofizicke ovisnosti...
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

@Papa Romeo Povraca mi se.

mar 2019.

Moram ti rei, ti si izuzetno nepristojan i drzak lik. Jel se tako ophodia prema ljudima ina e, ili samo na internetu?
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

A leba ti, sta ego radi ljudima, opet mi se povraca. Da samo procitate razumno svaku moju poruku... Balavi klinac i nabedjeni egocentrik.

mar 2019.

Povraaj, ko ti brani? Vidi, omalova~avanje i vrijeanje ljudi koji su izdvojili minute svog ~ivota da ti neato korisno objasne i utuve u glavu ne mijenja pojavnu stvarnost. Uz to, meni se sve viae ini da ste ti i taj tvoj drugar sustanari u jednom te istom tijelu.
UduvanAMBASADOR

mar 2019.

To je to, provalili ste me. Mnogo sam plasljiv i nesiguran. Tako da ne smem da podelim sa vama moj problem sa zavisnoscu o DROGU MARIHUANU pa vam pricam o meni kao o mom navodnom drugaru...
BladerZMAJ

mar 2019.

Samo da se nakratko ubacim, kad mi je ve palo napamet... `to se tie depresije, emocija, misli. Gledam na to ovako. Depresija je ime za stanje u kojem se mo~emo nai. Ako u pokuaati analogijom opisati vezu izmeu misli i emocije, onda bi rekao. Ako su emocija harmonija, onda su misli melodija. :smoke:

mar 2019.

Ukoliko nekonzumiras cigarete , a djoks si motao sa duhanom moguce je da si se navukao na nikotin i samim prestankom pusenja djoksa nedobijes dozu nikotina i eto ti depre,nervoze itd..ovo vrijedi ukoliko nepusis duhan..par kolega mi se navuklo na cigare na tu foru

mar 2019.

O igledno da problemi nastaju sa prestankom puaenja, jednostavno ne prestajte:svadja::D
LupusHerbivorAMBASADOR

mar 2019.

Problem.je duhovne naravi. U duhu. Mi smo 3d ljudi koji znamo za tijelo.um.i duh. Ne pratis svog Duha. Tocnije ne slusas savjest. Radis uporno protiv sebe svoga Duha. Kako zasto ti znas not my.problem moras sam rijesit svoju kartu za daljee hop hoop opaaa op
Minja3LEGENDA

mar 2019.

https://atma.hr/ovisnost-pokusaj-olaksavanja-nelagode-sa-samim-sobom/?fbclid=IwAR1KGrNDygUildONA4bm4ZheF6EvWmUMWGX98usUh3r6sDrsMPmXkevO0vY Zanimljiv lanak na temu zavisnosti , pisao ga je kanadski doktor .. kome se upalila sijali ica da zavisnike ne treba proganjati, zatvarati , ogovarati, izopatavati iz druatva, deliti na legalne i nelegalne .. jer sve zavisnosti imaju ili isti uzrok ili srodni .. i da je dosadaanja praksa malo doprinela smanjenju zavisni kog ponaaanja airom planete - ak je u porastu i javili su se novi oblici zavisnosti... - od interneta, pametnih telefona, video igrica itd Meni je baa ubola o i konstatacija da doktori esto blage veze nemaju ata da rade sa zavisnicima i da o stvarnim uzrocima ni ne u e u akoli !!! tj o uticaju traume iz detinjstva na kasnije zavisni ko ponaaanje. ..............ovo se sad ja neato mislim ................. Stres izaziva u nama instinktivnu reakciju koja se mo~e manifestovati u dva pravca - ostani na mestu gde se deaava stresan situacija i bori se - ili be~i - spaaavaj se od opasnosti .. Ovo je bukvalno va~ilo u davnoj proalosti kad su izvori stresa bile divlje ~ivotinje i ................ ili samo divlje ~ivotinje ... ali danas je stres na in ~ivota . Stres izaziva neprijatne oseaje ( strah, frustracije, brige, oo aj , beznae, oseaj neuspeha, bespomonosti itd ) ... i ovek bira da POBEGNE od tih oseaja - jer zna da od situacije ili odnosa koji ih izaziva ne mo~e da pobegne ... ili na primer da promeni proalost ako se desilo neato straan..a svako novo priseanje na traumu ima efekat u telu kao da se trenutno deaava .... i ovek bira da ne im za kratko vreme UGU`I TAJ NEPRIJATNI OSEAJ .. Za nekoliko minuta e u~ivati u hrani .... najeaae se da pukne .... Zapalie cigaru .... popuaie paklu. Popie pie ,,, pa drugo tree ... dvajes tree .... U ova tri slu aja je ZAJEDNI KO - FAZA GUBITKA KONTROLE .... mi radimo neato kao da nemamo kontrolu nad svojim postupcima i reakcijama. To je faza u kojoj ponavljamo naau ulogu ili naae stanje u prvobitnoj situaciji u kojoj smo se oseali loae - kao i sad ... U pitanju su sli ne situacije koje izazivaju iste oseaje kao pri akutnoj traumi ..ili mi to radimo priseajui se toga. jer kad smo bili traumirani MI NISMO IMALI KONTROLU NAD TIME `TO NAM SE DE`AVA ... ata god to bilo ... ( batine, vikanje, poni~avanje, ismejavanje , prisila ) Posle ove faze kad preterujemo sa drogiranjem - tj be~anjem od neprijatne stvarnosti ili naaih oseaja - dolazi faza kada mi preuzimamo kontrolu - a najbolji smo kao ato su nas naai mu itelji nau ili - U KA}NJAVANJU SEBE - posramljivanju, ka~njavanju , prisiljavanju itd ) Pa tako se mi uvek kajemo kad se opijemo ko stoke, kad se pre~deravamo, kad prepuaimo .... kad preteramo u bilo kom zavisni kom ponaaanju ......... Osobe koje se pre~deravaju sklone su da namerno povraaju kako bi imale oseaj da su u kontroli ... a to je kao i ceo mehanizam zavisnosti apsurdno i nelogi no pa zbog toga i promi e zdravom razumu i racionalnom reaenju ... s druge strane to je kao navika zapisano u podsvesti - a tamo tralalala mislei mozak nema direktni pristup .. on samo tandr e kako mu naie inspiracija i naj eae nevoljno stvori baa naviku .......... Razreaenje - je duga ak put - ali prvi korak je sagledavanje upravo ovog mehanizma kako sam opisala .. Jer glavno pitanje kako ovaj doktor nasluuje - je OD EGA BE}I` ? Posegnea za cigaretom uvek kad ti se javi oseaj nelagodnosti, makar i u najavi ... Na primer dobijea plavi koverat i potpisao si dostavnicu... Trenutno ti se puai jer ti se ne svia kako se oseaa - a ne zbog toga ata piae u koverti .... Umesto da zapalia cigaretu - sedi sam sa sobom i obrati pa~nju na taj oseaj .. iz kog dela tela se razvija .. u~ivi se u njega ... ne bori se .. pusti da se razvije sam od sebe , ali ne dolivaj ulje na vatru svojim pogubnim mislima ... Oseaj e ja ati ... i posle nekog vremena e po eti da se smanjuje i ugasie se. Bez zapaljene cigarete . Koncentracija na disanje - takoe poma~e da se prebrodi faza - puai mi se . Ja ne podnosim kad neko po ne da pri a o travi kao o drogi ..drozi .. jelte ... Ali nisu sve droge napravljene za be~anje od jebene stvarnosti ... Postoje i posveeni koji umeju da odrede meru svom drogiranju i drogu koriste za uveenje dobrih oseaja ... kao enhanceri .... ( da se sad pravim pametna ... ali ne pada mi na pamet naaa re ......... obogaiva i ? poja iva i .... dobrih oseaja ... a ato da ne ? O tome nema ni pomena nigde ... a kamoli da neko javno o tome po ne da pri a ... - eto meni je lepo kad mi je lepo pa zapalim d~oint .. ista u~ivancija ... niata manje ili viae od toga... kao ato neko u~iva u hrani i ne prejede se .. ili .... setite se sami ......ata joa dolazi u obzir. Ali ljudi su navikli da kukaju na probleme - i da kriju kad su sreni - da ne uje avo.. Ono razmetanje po fejsbuku i skupljanje lajkova je uvek fejk .. i samo za prikazivanje da crknu duamani .. Pravi iskreni i istiniti trenuci sree se kriju od drugih ljudi - jer znamo da su zavidni, da e nam neato izbksuzirati, namerno pokvariti ... ili nema smisla - nije lepo biti srean u ovoj kakanoj zemlji gde je more nesrenih ljudi .. prosto bre sramota !!! ovek esto tra~i razloge da bude srean , radostan ... a sama injenica da je neko ~iv ovog trenutka - se ni ne registruje ... Stanje radosti je prirodno stanje ~ivog oveka - samo iz tog razloga jer je ~iv i mo~e da svedo i savraenstvu i harmoniiji prirode i bo~ijeg stvaranja ... tj sveta oko sebe .... prirode i svog tela. ( ili dok gledaa kako ti raste dete ... ili biljka hahaha ) Verovatno vlastima, sistemu , dr~avi , monicima ne odgovara da neko mali bude srean i ima lepe misli ... da u~iva u ne emu ... Ne, utamni ite ga smesta!!! Ismejavajte, osuujte, ogovarajte .... a kad ostanete sami ... pa mo~da i probate nekad tu drogu protiv koje imate toliko toga kad ponavaljte kao papagaji ... od marihuane se prelazi na heroin .. nema dalje .
Minja3LEGENDA

mar 2019.

Ima joa neato vezano za vreme kada se deaava inicijalna trauma. ovek je (vrlo) osetljivo bie , pogotovo dok je mali, pa tako mo~e i neato banalno da ima efekat traume iz detinjstva. Jer kad se ka~e trauma - obi no se misli na (nedajbo~e) silovanje, seksualno zlostavljanje u porodici , teake telesne povrede i sli no. Ali ako te neko dok si dete neprestano kinji - dere se na tebe , ucenjuje te da budea dobar pa e ovo i ono ... ka~njava za sitnice - pa ti posle ne dozvoljava da pla ea ... ustvari te nau i kako ne treba da se ponaaaa sa svojim emocijama. Dete koje se udari mo~e da se zaceni od pla a ... Na taj na in ono pre~ivljava svoj oseaj bola , trenutno i potpuno , ja ina pla a prati ja inu bola i kad bol prestane , i dete se smiri . Ali majka e sve uraditi da dete prestane da pla e ... zavaravae ga hranom, obeanjem da idu neato da kupe ,, dodatnim batinama ... mogunosti su neograni ene. A to je ono neato iz moje prve re enice. ONA TAKO NEGIRA TVOJU STVARNOST - TEBE BOLI - A ONA TE SPRE AVA ILI TI NE DOZVOLJAVA DA ISPOLJI` EMOCIJE I joa te ubeuje da to nije niata , da ne boli , da e da proe ... Koliko puta su se odrasli oko vas pravili da ne primeuju vaa bes, vaa pla , vaae nezadovoljstvo , vaae ~elje , vaau tugu ... Znalo se koje emocije su po~eljne i koje se smeju ispoljavati, koje se veata ki izazivaju prema potrebi publike od familije ili u akoli . I naravno koje emocije nikako nije dozvoljeno ispoljavati, jer sledi kazna , ismejavanje , eli enje ... To negiranje de ije stvarnosti - de ijeg vienja sveta , stanja njegovog bia - je drugi va~an momenat - za stvaranje zavisnosti bilo koje vrste u odraslom dobu. Mi kasnije nau eno ponavljamo taj mehanizam - i sami negiramo svoju realnost , svoje oseaje, svoje ~elje i te~nje . Mi negiramo - potiskujemo ono ato sigurno znamo - da je cigareta kobna navika , da te , evidento mo~e oterati u grob , ali kao ato su se mama i tata pravili da tvoje suze ne postoje , da tvoji ispadi besa ne postoje, bilo ata ... tako se i ti sad pravia da neato o igledno - ne vidia i da ne postoji. Jer prema tebi su se dok si bio mali odnosili kao prema lutki koja nema svoju volju ni oseaje. Sad ea da jedea . Ako nisi gladan - ima da jedea jer majka misli da sad treba da se jede - Negira se tvoj oseaj gladi ili dal ti se neato svia ili ne, volia ili ne volia .. Kad majka reai - tebi ima da se spava i da idea u krevet .. ina e zna se ata sledi ... Nema tu sad ... tvoja potreba za druatvom , za zagrljajem , priznanjem .. Gasi svetlo i spavaj . Oni imaju va~nija posla .. da gledaju tv na primer. Kad neko komaijsko dete napravi neku ujdurmu i optu~i tebe a ti nisi kriv , tvoja majka e te kazniti da ne bi kvarila komaijske odnose ... Tako se uruaava tvoj oseaj za pravdu i iskrenost. I sve tako malim koracima i sitnicama se utaba put da ti kao veliki budea TOTALNO SLUEN , jer jedno je druatveno prihvatljivo a ti moraa da se savijaa radi neke dobrobiti ili prisile ... Svi tvoji pokuaaji protesta su uguaeni .. po svaku cenu - I ZA TVOJE DOBRO . I ti na kraju poverujea u to i postanea onakav kakvog te pri~eljkuju ljudi oko tebe , bez kojih bi tvoj opsanak bio ugro~en. A strah od odvajanja u de ijoj glavi jednak je strahu od smrti kod odraslih , jer za njih odvajanje od roditelja bukvalno to i zna i .. i zato se bespomona deca lako i nekriti ki povinuju. I ato je najgore - kad odrastea - poato nisi imao prilike da nau ia neato drugo sem onoga ato se deaavalo oko tebe dok si bio mali - i ti postanea isti takav , a da to neea priznati ni za ~ivu glavu ... I naravno nastavia da ti sam - negiraa svoju realnost ... i svoje oseaje ... I vremenom preovladaju loai oseaji, svakodnevne brige i strah od budunosti , snovi se rasprae , pitaa kad pre proe ovo silno vreme ... na sve strane nepravda , nepoatenje , varalice, la~ovi , nametnute obaveze ... ( samo ti nisi .. a da li nisi ili se pravia da nisi .. pa makar i malo ..... a i da jesi - TI TO NEGIRA` KOD SEBE jer si ........ pogodi ata - tako nau io da ne vidia ono ato ti se ne svia .... Ta daaaa ) Kad padnea u depresiju - doktori te lee od depresije ( produ~ene tuge ) a ne razreaavaju uzrok tuge i sve se vrti u nekim za aranim krugovima. To neuko i pogreano ponaaanje u vezi sa naaim emocijama - nas koata svega .. zdravlja na prvom mestu , pa odnosa sa ljudima, uspeha ili neuspeha u ~ivotu .. i esto ljudi kad osete navalu nelagodnosti , neprijatnih emocija ne znaju ata da rade u tom trenutku ... imaju nagon da pobegnu , jer sa izvorom ili uzrokom nelagode naj eae nema svrhe boriti se ... i onda be~e od svojih oseaja u neato ato e im na kratko promeniti frekvenciju - tj izazvati lep oseaj - koji e potisnuti onaj neprijatni zbog ... ( bilo ega ) I onda sledi ko ato sam ve ispisala ... negiranje, kajanje , samoka~njavanje , zaricanje neu nikad viae ... do sledee prilike ..pa opet negiranje stvarnosti i oseaja , potiskivanje oseaja .. i tako u krug ... Ali ak i kad vam se ini da ne mo~e biti gore - uvek mo~e biti . S druge strane uvek se ovek mo~e ia upati i iz najveeg kala , deaavaju se udotvorna isceljenja , remisije poslednjih faza bolesti ... a to se deaava jedino kad ovek kona no shvati : NE MO}E VI`E OVAKO . I kad zaroni u svoj unutraanji svet - toliko da ovaj spoljni nestane. Kad zatvori o i i reai da detaljno preispita ata to unutra klju a ..ili kljuca na sitno ... Isceljena se deaavaju kada seanja na proalost o istimo od emocija koje se ina e podi~u dok razmialjamo o svojim velikim povredama, razo arenjima, promaaajima itd ... Da zaboravimo to - nije mogue , jer ne postoji ta opcija sem kod senilnih ... koji i postaju senilni upravo zbog toga ...da se kona no spasu. Ali mo~emo se osloboditi zarobljenih emocija vezanih za proale dogaaje . Ilustracija za to je neki atos koji sam negde videla na fejsbuku verovatno ... pisalo je : Ona kad te preboli , mo~e da ti igra na svadbi. Zna i kad mo~ea kona no da se setia ata je bilo ali viae ne oseaa bes, povreenost , o aj ... A to je mogue ako se svesno prizovu ta seanja i dozvoli emocijama da se podignu , dostignu svoj vrhunac i utihnu. Da dstignu vrhunac ak iako nam se ini da e nas uguaiti , jer nee .. Neminovno e po eti da slabe . Dovoljno je samo posmatrati taj proces i niata viae . Nekoliko puta tako , i primetiete da su pratee emocije slabije dok potpuno ne izostanu , kao da se to iz seanja nekom drugom desilo. Ovo va~i za neke havarije kad smo odrasli ... Za traume iz detinjstva neki doktori preporu uju razne tehnike ... ali u suatini je dovoljno razumeti ovaj mehanizam i ne osuivati roditelje jer su oni radili najbolje ato su mogli , verovali da to rade za tvoje dobro , i sami su bili tako odgajani pa nisu znali za neato drugo .. Naaa nakupljena seanja , o iaena od negativnih emocija postaju MUDROST , jer postanemo pametniji kad nau imo kako da se ponaaamo sebi na korist umesto na atetu. ps. U vezi emocja postoje razne predrasude . Na pr - kad se ka~e da je neko emocionalno zreo - obi no se misli da on svoje emocije ume da dr~i pod kontrolom ... ato ne mo~e biti dalje od istine ... taj je odi an kandidat da postane zavisnik od aeera, nikotina , heroina ... razlike ne postoje sem u supstanci .. a emotivno nezreo je onaj koji dozvoljava sebi izlive emocija ili emotivne ispade ... Hebemu ~ivot ... ato li ja moram da ispavljam krive Drine ......
BladerZMAJ

mar 2019.

Bravo Minja3. To je to... odli ni primjeri. Kad se instikti ne i~ive do kraja u svojim fazama, vraaju se kasnije, ali u druk ijim pakovanjima. Danas tamo, gdje je trebala biti sloboda i ~ivot u tijelu, tamo je sram, strah i krivnja. Baa prije koji dan gledam situaciju gdje maleni dje ak plae, a otac mu govori "`ta pla ea ka pizdica"... To je ljudi moji vee zlo nego nekog ubiti...a to ide sa koljena na koljeno, i proaireno je potpuno kroz druatvo. Primjera ima koliko hoea, ali sve to uguai ~ivot. Tamo gdje je trebala biti sloboda, tamo je carina i bodljikava ~ica. Doslovno trauma za dijete mo~e biti za roditelje potpuno banalna stvar. Dijete se posere na pod i zove majku da to vidi, a ona se naljuti ili ga udari. Ono je neato napravilo od sebe, i onda je ka~njeno. Danas se puno spominje stres, i misli se da to ato osjeamo je doalo izvana, a s takvim stavom trpamo joa unutra. Okida i su veinom izvana, i kada se emocija podigne u svijest, to je prilika da se pro~ivi, ono ato se nije pro~ivilo kad se trebalo. To bi se trebalo u iti u akolama, a ne bezvrijedne injenice koje mo~ea proguglat kad ti budu potrebne. Treba se u it ~ivot da se isti od onog ato nije. Jer gdje se potpuno ne i~ivi i useli ~ivot, useli se zamjena, mrtvo koje se mora hraniti izvana. E sad tu upadaju razno razne ovisnosti. Ovisnosti o "drogi" su skoro zanemarive u kojem su postotku...lako su vidljive i dijagnosticirane. Postoje ovisnosti u kojima je cijeli planet skoro, toliko duboko ukorijenjeno, da smo promjenili tok ne samo razvoja sebe, nego i zemlje. Do tih stvari se da se doe, mora se prijei sav put unatrag do zdravog. I to ato si @Minja3 rekla od emocionalno zrelim ljudima... to ato se potislo, a to je u velikoj mjeri, i fukcionira kao individua, danas to zovemo "osoba", "karakter". Nalegne svugdje po tijelu i sve kontrolira. Gdje je strah, sram, krivnja, mora postojat i kontrola, da se ne susretnemo s tim. Zato sustavi koji dresiraju, ubijaju ~ivot. Nije niti udo da sustavi koji su protu ovje ni i protu~ivotni imaju instalacijske pakete za glavu i ostale organe. Glavu ti uvjere pa po nea i ti vjerovati, a kurac i pi ku ti posrame i krivnje nabiju. Koliko god misle da su poslani od boga, stvore u ovjeku pakao, a ovjek-~ivot se okree prema vani i stalno upire prstom u druge projecirajui "osobu" iz sebe... a ato se dalje pobjegne, je se stabilnije. Onaj koji napreduje osjea napetost, nema izmeu. Ili si potpuno odsutan ili si o iaen-iscjeljen. Izmeu je napetost...
Z&NZMAJ

mar 2019.

Vidim sarkazam, nisam glup, ali ipak, ovakvi komentari su suviani u ozbiljnoj temi ;)

mar 2019.

Kako je krenulo, natjeracemo kolegu @vedadeee da ode psihijatru, da mu doticni odradi par kura hipnoze i iscaprka sve razvojne traume iz nesvjesnog dijela, pa da k'o covjek moze prestati pusiti vutru. :) Traume vode psihopatologiji i traze adekvatnu njegu strucne osobe. Misljenja sam da kolega nije u toj vrsti problema. Vise je ono - zena, djeca, yebe zivot goni svuda osim tamo gdje je meni fino. (oprosti, kolegane, mozda grijesim) Nezadovoljstvo samim sobom, neuspjeh u zivotu i lijenost stvaraju ovisnika. Trava ima par mana, jedna od njih je da ti lupa pleske, ako zasesres, a ne cinis nista da se popravis! Jeste istina da, u pocetku konzumiranja, ublazava situaciju na nacin da ukazuje na moguca rjesenja, a gdje postoji rjesenje ne postoji problem. Poravna nam frekvenciju, pa nam sve ravno do mora. Ako ta potencijalna rjesenja zanemarujemo izgubi se ta pocetna car "otvorenog uma" pa nam se trava, umjesto "spasitelja" pretvori u jos jedno zivotno "njesra" a mi silno zudimo za onim pocetnim stanjem, pa ponavljamo operaciju dok se boje ne rastope, a u stvari dobijamo kontra efekat. Najlakse je prebaciti krivicu na druge. P.S. danas prebacio 6000 kg preko bicepsa, ali kroz svrsishodan rad. Ima da ga smotam da se zadimi toliko da one besposlicare vatrogasce pokrene iz letargije :D
BladerZMAJ

mar 2019.

Hehe Papa... ma nije ovo sve bilo baa za njega. Viae je tema povukla generalno ovisniatvo i mehanizme. A ako netko neato prepozna kod sebe opet dobro. Bitno je da se pri a. Edukacija e biti bitna stvar kod legalizacije. Edukacija i podizanje svijesti o odgovornom koriatenju kanabisa. A tko bi imao viae dobrih i loaih iskustva na podru ju balkana, od nas "haaiaara" sa vutre. :rasta:

mar 2019.

ali se uvek nadje neki kreten koji bi da se vrati na "sta je nekad bilo" PUUKE i kad ga napusis i oteras u 3pm onda si ludi travar :D
Minja3LEGENDA

mar 2019.

Hvala drugari :) na komentarima ... Ja sam pisala na temu zavisnosti - ovisnosti - sino me dotako onaj lanak sa linka ... Zavisni ko ponaaanje , poroci , drogiranje sve je to isti mehanizam .. promiskuitet , puaenje, prejedanje, slatkiaim i slaniaima ... kockanje, ogovaranje, alkoholizam, psihoaktivne supstance ........ Istina je ..dobro je pogodio ovaj ato je valjda obrisao komentar .. ja hou da prestanem da puaim ... i moje drugarice mi se smeju ... jer ja puaim dve tri do pet cigara dnevno , mogu samo jednu ... a mogu da ne puaim i po nekoliko meseci ... ato e rei da nikad nisam prestala s tim .. i mnogo se nerviram oko toga ... pa zato itam i sluaam na tu temu - a ovo mi je doalo kao neki si~e da napravim negde napisemeno - prvo sebi a onda i nekom ko isto ne mo~e da se oslobodi ovog ropstva .. Sve ovo nisam ja smislila negoo sam prepri ala uz svoje neke dodatke ... ali ini mi se da je suatina to - otkriti nevidljive sile koje te gone da radia ono ato ne ~elia a ne mo~ea da se oduprea ... Evo danas sam proala s tri cigare .. dve uz kafu ujutru ... a na treu sam mislila ceo dan ... hahahhaha i to me izluuje ... eto ak iako sve ovo ato sam ispisala znam .. nikako da doe taj dan da sve ovo i primenim ... Letos sam prestala da palim u avgustu ... prosto sam popila kafu ujutru bez cigarete i onda sam u novembru imala jake stresove koji su trajali itav mesec .... i naravno ata u nego da zadimim ,,, malo da zamaglim situaciju ... i opet puaim ..
likfrikLEGENDA

mar 2019.

ja sam tri i po mjeseca na E-cigaretlini i super je stvar. mislim nema veze puno sa temom, ali eto :)
lu&kZMAJ

mar 2019.

taman kad sam trebao prestat nebo salje signale
GiacominiENTUZIJASTA

mar 2019.

@Minja3 Ne znam da li znas ali nakon prve cigare u danu ti si posle toga nikotinski zavisnik.. primetio sam na sebi da ako ne zapalim prvu cigaru taj dan ne moram ni pusiti. Ako na primer zapalim prvu u 16:00, do kraja veceri meni se trazi i popusicu ih nekoliko. Poenta je ne krenuti sa prvom! Najbolje ne imati ih u kuci :) Inace ne pusim 20 dana. Pozz
BlackBirdENTUZIJASTA

apr 2019.

Ja pusim travu 15+ godina svaki dan,nekad od ujutru pocnem a nekad posle podne,zavisi od obaveza,moj komsija pusi travu vec 30 godina i jos se nismo navukli :)

apr 2019.

Ne vidim nista sporno, takav je kanabis po prirodi. :D

apr 2019.

Ma kakva navlaka, ne dimim oko mesec dana isto mi je kao da dimim, nikakav poremeaj sna, nikakve trzavice, niata od toga, na kanabis se ne navla i fizi ki, psiha je druga pri a ali to takodje nema veze sa kanabisom nego sa samim sobom.. Kanabis nije droga!

jun 2019.

Ma nema to veze sa vujom zavisnost,depresija i anksioznost jednostavno ako volis da dunes duvaj brate ali sve u umerene kolicine i bice ti lepo funkcionises.da da je zivot jednostavno dosadan to stoji jer si ogranicen svemu i zato ti je tesko jer lakse podnosis neke stvari naduvan al moj ti je savet setaj priroda je nesto najdivnije
ledeni6AMBASADOR

jun 2019.

Jako je jednostavno prestati pusiti ak znas da je lako i ne bojis se odpocetka da ces izgubiti nesto, Znaci jedino tko ti moze pomoci si ti sama. Prestati pusiti je zapravo smjesno.. Ali nas svi uvjeravaju da je tesko da smozapravo uvjereni da je i zato i je. Slicno kak su nam uspjeli usaditi u mozak da je vutra droga, da n izborima odlucujemo o necemu itd.

jun 2019.

Jednostavno svako radi ono sto voli,jedino kada imas porodicu ne preteruj obracaj paznju na njih radi nesto korisno i duni usput nadji sebi mir bar 2 3 sata i bice ti lakse...posveti se zeni deci i videces kako je lako ziveti i gurati se sa svim problemima.da!stoji da vutra pravi probleme oko razmisljanja mnogo si cutljiv nekada i nemas volje ali imam savet treninga malo bar setnja nista vise van grada za zenom sam nije bitno i bice ti polje nema vise paranoje.a zavisi i sta dunes mozda jako deluje na tebe probaj nesto slabije ne kupuj na ulici i to je to.

jun 2019.

Minja kao sto rekoh radi ono sto volis ali u umerenim kolicinama i bice ti ok sasvim
Minja3LEGENDA

jul 2019.

od nekud isko i ova tema ... hmmmmm.. Ne puaim viae od mesec dana .. bio je dan kad sam rekla sebi - ajde probaj da popijea kafu bez cigarete -ujutru .. i za par dana viae nisam mislila o cigaretama ... iako svi oko mene puae .. Moja keva , komainica kod koje povremeno pijem kafu ... moje drugarice ... i uvek mi je to iskuaenje kad vidim cigarete na stolu da pripalim jednu ... ali ne viae od te jedne ... `ta je ta no okida za tu ~elju nisam uspela da razumem do kraja ... Sve oko cigareta je naopako povezano ..pa zato valjda i ne mo~emo da raspetljamo ... i previae programiranja oko toga kako neko re e iznad ... Ali ... 25 juna mi je uginula raetriverka .. Deset dana sam pokuaavala da je povratim od nekog kolapsa i pretoplog vremena ali nije izdr~ala . Imala je 11 godina i bila najbolje i najplemenitije bie u mom okru~enju - ra unajui i ljude .. ili posebno ljude ... I naravno oko sveg tog stresa morala sam da pripalim ponovo ... proala sam sa tri etri cigarete u nekoliko dana .. I da ... od proale berbe mi je ostalo neato malo hedia ... i ja sam to selila tamo vamo po kui i sad viae ne znam gde jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ... danima sam bezuspeano preturala i tajna i javna mesta i niata ... a to mi je bila ona rezervica koju ostavim za vreme kad niko niata nema ... do oktobra ....
flop87ZMAJ

jul 2019.

ja ne pusim nesto vise od meseca dana i prvi 3 dana ajde nedelju je bilo tesko posle laganica, al evo ovih dana mi se pali, inace pusio aktivno bez prestanka nesto vise od 3.5 godine. samo jaka volja i grickajte semenke bundeve npr a zelja za plugom traje minut dva u vr glave..
rKj420ZMAJ

jul 2019.

ja nisam pusio mesec dana, pa me odvalilo posteno, jedino sto me nerviralo su prekidi snova i sanjanje raznih sranja...ovo ostalo ok edit: a nisam video da su cigare u pitanju jbg preletim brzo i jos sam napirkan :D p.s. cigare sam bio ostavio na godinu ipo, prva 3 meseca su bila kriticna, posle mi je smrdelo kad prodjem pored kafica i klubova i gadio mi se miris dima...onda su se desili neki stresovi u zivotu i propusio ponovo.Moze da se ostavi ko je uporan, a ja sam ostavio dok sam jeo supu krenuo je slajm iz mene od kasljanja da sam se zadavio umalo i zguzvo paklu i bacio u kantu.A sam se raspisao na ovoj skaniji oprostite smiley9934
flop87ZMAJ

jul 2019.

Minja i ja smo pricali o cigaretama a tema je izgleda o kanabisu:zvezda::
Minja3LEGENDA

jul 2019.

hahahaha ,, a ato bi neko prestajao da puai kanabis ? jeste gledali onaj novi film Grass is greener ? Fino deda jazz muzi ar objasnio - puai od 16 godine i sad ima 70 ... Crnci su znali i razumeli delovanje kanabisa i stvarali jazz kulturu ( mo~da jedinu pravu kulturu koja je potekla sa tih prostora .. ) a belci su br~e bolje prera unali i smislili kako da doakaju crncima + se obogate.... ..
rKj420ZMAJ

jul 2019.

ma zato sto nekada hoce da te testiraju i moras biti cist jbg, nismo amerika :( gledao sam film kad si okacila al ne do kraja, mada sam skapirao poentu borbe za legalnost kroz muziku itd...

jul 2019.

Znaci ja sam sjeban u glavu zesce,imam milion diagnoza,zbog vutre vise ne uzimam nikake lijekove,al svaki dan zdrobim 10 grama,smotam si 25 30 komada cim se ustanem uz kavu,i na poso sa frulama,u zivot sa frulama,prije spavanja blunt.I derem ulje hash stalno se ubijam,i jedino tako funkcioniram.I kad nemam vutre doslovno se raspadnem,nemogu podnjet sekund bez vutre. Ja znam da sam ja pregoren,makar sam toga svijestan,a kad nemam vutre onda derem alkohol i zicam tablete od pajdomana.Uglavno msad kad se sjetim,ja protekli 2 godine nisam bio bez ijednog dana a da nisam napusen.Onaj tko kaze da ne postoje ovisnici,zajebo se,ja sam se tolko navuko na vutru,al sam radi toga bacio svu kemiju koja mi je bila terapija.Dal razmisljam prestat?Ne.Nit zelim,kad umrem sijte mi sjeme na grob,jedino sam radi vutre uvijek zivio sve ostalo je smece,moj stav moja stvar.Ovisnost je cinjenica,sve zavisi od covijeka do covijeka,preciznije receno,koliko je zapravo neko sjeban.

jul 2019.

Probaj sa psy gljivama, idi u prirodu, daleko od ljudi, i pojedi ih dok je sunce joa vani. Legni na travu, slobodno i zapali prije, i opusti se i sluaaj sebe, i dobro i loae ato krene izlaziti (ne postoji bad trip, samo teaka lekcija). Nakon par takvih seansi provjeri jesii li joa "ovisnik". Sve je to u glavi... :) Mo~da shvatia da si neki aaman zapeo u ovom glupom vremenu i zato mislia da si lud, jer je svijet naopa ke...

jul 2019.

Nesmijem jest gljive,vec sam davno potezo tu semu.Ako uzmem samo 0.2 oso sam u materinu.Zabavljo sam se sa njima dosta dugo,monotubovi,lc,transfer agar to grain,i mase taki sema.Davno nekad sam ih i mogo jest,a vise ih ne smije mtaknit jer odma idem na mjesto o kojem necu ni pricat jer nema smisla.I to gdje ja odem je mjesto spoznaje kroz agoniju,nije bad trip,vec svaki put kad ih uzimam umrem doslovno,i ostanem caknut pun k vremena.Odma mi dolaze jedna te ista bica,vecinom razni svijetovi,vizije kad cu umrt,i putovi kojima mogu ic i birta u kojim godinama cu da umrem i take seme.Onda sam jednom odletio u neki mrak gdje sam bio staklena kugla u galaksiji daleko izvan svih ovih,i vidio sam mase neki plavih krugova koji se sudaraju,vidio sam par zeleni krugova i jako malo crnih i crvenih.Odjednom u misli mi ulazi esencija zivota,neki kodovi niakd vidio nista u zivotu slicno a sve sa mu to mtrenu razumio,a o alienima necu ni da nabrajam,demonima pogotovo.I znam,to je sve moja glava,ono si sto mislis,al ja sam ryl fkt up,i kad god uzmem gljive izgorim.Tamo gdje odem,vrat ise samnom i jako dugo vremena se izljeva u vremensku zonu i tek oinda totaln oskrenem.Sad se odma najezim samo kad se sjetim ma uf.Bolim ih uzgajat,mirisat,kuzim se stvarno u gljive,volim taj svijet.Lovim ih svake godine po sumama i livadama,mislim jestive gljive.A magicne cu uzet ali samo kroz ritual u sumi kad budem spreman i sam,kad budem opet zapeo u zivotu onak zesce tek onda cu im se obratit.A da prestanem uzimat vuvu,to je opet neka druga prica gdje sam ja se zakleo da je ona moja i tu je kraj.Toliko joj dugujem,jer i sa njom sam picio i prico i znam kako je moj zivot isao i sta mi se sve dogadalo,i nikad niko niej bio tu osim nje,koja mi je bila odgovor na sve,zbog nje sa mi ziv.Kako neko to gleda il dozivljava to mi je najmanji problem,ja sam stvarno rijedak slucaj i oni koji me znaju nece da imaju puno samnom posla jer zracim tamnom energijom.I mnogo ljudi me gleda cudno neki se nekad i uplase,mjenjaju raspolozenje ko da im sisem dusu.Nemoram ni pricat nist,ljudi blizu mene se suse.Ja za svakog imam odgovor osim za sebe.Jbg to je moje prokletsvo,da mogu puno pametovat i u situacijama kad bas i nisam narucito pametan,uvijek se izvucem,previse mislim unaprijed i ne dopustam svijetu da me shebe,sutnem ga u facu i spalim blunt,poslije se smijem sa msa sobom jer mi odjednom izmjesanja sijecanja dodu i sve bude ispresijeceano,nekad ubrzano nekad slow motion,i odna ljudi me gledaju.Kontam si sta si kontaju jer sam skonto da su skontali da sam ludak,i dio u meni govori boli me kuu a dio scilaj se,dok u glavi 24 7 mislim samo na hed.mislim previse pricam previse sam pregoren.
MaystorPOZNAVALAC

jul 2019.

Koji kurac pricas ti? Ispricavam se na psovki ali mozda je netko ovog tipa procita i povjeruje. Trava je droga. Kao i sve ostale droge legalne ili ne, i moze se itekako navuci. Cujes ovog prije, da njegov frend pusi vec 30 godina i nije se navukao. Genijalno.

jul 2019.

Pa i ja puaim preko 30 godina,kad imam. Kad nemam nepuaim. Ove pri e o krkanju sa svim i sva im,u nedogled ...pa tako i sa vutrom. ista zloupotreba ! Sreom,nismo takav forum :)

jul 2019.

Ok, kao i kafa, cigarete, aeer i brokoli.. Rekoh da me nikakve drhtavice, paranoje i nesanice nisu tresle..

jul 2019.

Aj le

jul 2019.

Tko god ka~e da trava ne izaziva ovisnost la~e samoga sebe. Nije to ona klasi na fizi ka ovisnost, na koju ljudi prvo pomisle, kod koje dolazi do vidljivog propadanja tijela, gdje te sve boli, gr e ti se miaii, nemaa apetita i patia od nesanice. Ne, ovisnost o marihuani mnogo je finija i suptilnija, neato izmeu kokainske i kockarske ovisnosti. U redu se po astit kokainom, tu i tamo, par puta na godinu kad je dogaaj prikladan i kad smo ionako u euforiji jer na taj na in mozak nee to silno oduaevljenje asocirati striktno uz kokain. Pa probajte uzimati kokain svaki tjedan. Nakon nekoliko mjeseci nee vam biti dosta svaki tjedan, po et ete i tokom tjedna a doze e morati biti sve vee kako bi ispunile o ekivanja jer vaaa tolerancija je narasla. Sli no je i sa kockom. Kockar na po etku osjea uzbuenje , a ako neato dobije, mozak taj adrenalinski osjeaj sree povezuje sa ne im korisnim i pozitivnim, u ovom slu aju sa nov anim dobitkom. I tako to osoba dr~i u podsvijesti i ako bude opet u prilici ili svjesno ode kockati opet e je preplaviti silan adrenalin ali ne nu~no i dobitak. S vremenom kockar postane ovisan o tom osjeaju i viae ga ne hebe oce dobit ili ne, njemu je bitno da se novac vrti jer to izaziva adrenalin, a ato je viae novaca u igri ja e je uzbuenje. Trava je neato izmeu toga dvoga. Ako puaite svaki tjedan i to vam ue u rutinu, velika je vjerojatnost da ete ponekad zapaliti i tokom tjedna. Problem nastaje kada se puai svaki dan. Jer s vremenom e doi do poveanja praga tolerancije posebno ako se puai ista vrsta du~e vrijeme. Kada se stane pojavi se osjeaj praznine, depresija koja mo~e biti prolazna i trajna,i velika razdra~ljivost, atoviae agresija. Ovisno o tome koliko dugo ste redovni puaa simptomi simptomi se mjenjaju. Netko ko puai 30 godina AKTIVNO, teako da e se ikada skinuti. Tada je to postao na in ~ivota, definicija osobe kao seebe same, dio nje. Poznajem osobno takve ljude i mogu vam rei da ako takvi dva dana nemaju za joint to je potpuni zaokret li nosti. Totalna manija i sukobljavanje sa svima oko sebe. Zanimljivo je da ako ista osoba ima trave, a ne puai dva dana sve e s njom biti u redu i biti e potpuno normalna. Psiholoaki je mirna jer zna ako doe do nekog problema, ja imam svoju kesu i uvijek mogu pobjei u taj svijet gdje me boli kurac za sve. Ima utjehu u marihuani isto kao alkoholi ar u cugi, narkoman u dopu, a kockar u kasinu. Rekao bi da su sve vrste psihi kih ovisnosti zapravo jedna vrsta bjega iz stvarnosti. Ponavljamo to ato radimo jer se izgubimo u tome, na dobar na in, i tada zaboravimo na ostale probleme i obaveze, osjeamo se dobro/lijepo/euforicno. Sve zahvaljujui supstancama koje u naaim mozgovima igraju igru sa uglavnom istim, i to im je svima zajedni ki nazivnik, hormonima a tosu dopamin i serotonin. ak i jedenje okolade i pobjeda najdra~e mom adi izaziva ispatanje ovih hormona. Zato se teako odrei ne ega za ato ste si u glavu utuvili da nije atetno, a izaziva vam ugodu. Razmislite malo svi vi koji ka~ete kako ste lako prestali. Koliko dugo prije toga ste puaili i ako ste prestali, zaato sada opet puaite. Neko ima ja u neko slabiju volju, ali na kraju svi ste posustali. Mialjenja sam da sve ato je u normalnim koli inama ne ateti. Pa opet sebi znam postaviti pitanje, ako ne puaim preko tjedan pa zaplim 15 jointeva na vikend, je li to isto kao da puaim i preko tjedna. Mislim da ne. Preko tjedna ne osjeam taj u inak. Kada puaim svaki dan, osjeam se iscrpljeno, bezvoljno, nemam energije i postanem neodgovoran i radim samo ono ata mi se oe. Da razjasnim kada puaim svaki dan to su minimalno 3jointa u danu po evai od ujutro, a upravo onaj jutarnji je najgori koji u ini da sam za niata taj dan. Mo~ete vi sad tu meni pri ati o dizalicama i spuatalicama, razlike su neznatne. Sve je to opet psiha. Tipa: "idem sad popuait jednu dizalicu sativu, ona e me lagano puknut ali me nee spustit. " Naravno da nee kad ima slab postotak thca. Opet la~emo sami sebe. Zadovoljili smo potrebu na kratko tim ritualom puaenja, tim mirisom i tim vremenom koje smo potroaili samo na sebe. Ako ipak popuaim 3 takva jointa bit e mi isto kao da sam spalio jednu dobru indicu. Zar ne? Va~no je biti iskren prema sebi i priznati si neke stvari. Evo recimo ja ne volim puaiti po danu, na javnim mjestima i u nepoznatom druatvu. To mi stvara tjeskobu i nezadovoljstvo. Marihuana na mene djeluje tako da me lagano uspava, promjeni na in razmialjanja ali ga istovremeno uspori i zamuti. Nisam toliko bistar pod tim utjecajem, niti sam sposoban fokusirati se dobro. Mo~da nekad ali kao ato sam reko, moram biti baa zainteresiran za to i onda je fokus lakai samo zato jer to tada ~elim raditi i to pru~a trenutno zadovoljstvo. Po prirodi sam introvert i volim promatrati, ne baa pri ati i zato je to tako. Slobodno prokomentirajte jesam li gdje i zaato u krivom. To i jest smisao foruma zar ne?
BadiZMAJ

jul 2019.

Puaim od 2008. svakodnevno, bilo je svakakvih prepuaavanja i pretjerivanja...s vremenom shvatia da je to glupo i naravno da ti nije guat palit jednu za drugom. ;) Zapalia kad ti se puai i sve ok. :joint2: Od tada sam moglo bi se rei napuaen 0 - 24...sad bi Maystor rekao; "ovisnik, navukao se" :D... Nakon par godina svakodnevnog pretjerivanja, u dva navrata sam sebi i drugima dokazivao da je to isklju ivo moj odabir, te kada bi sam sebi rekao da sutra neu zapaliti tako bi i bilo. 3 dana namjerno nisam puaio, ne zato jer sam odlu io smanjiti ili prestati ve samo zato da doka~em da nisam "ovisnik" i da sam ja taj koji odlu ujem ata u, kada u i koliko u puaiti...naravno da je to nikotinskim i drugim ovisnicima neobjaanjivo ;)... Nikakva kriza, nesanica ili sl., spavao sam kao mala beba...ljudi kad prestanu, zabriju u glavi da ne mogu spavati jer o ekuju da e odmah utonuti u san kao i ina e kada su high...bespotrebno se na~ivciraju i normalno da onda ne mogu zaspati...treba samo lei, opustiti se i ne razmialjati o tim glupostima. Jedino ato me nakon ta 3 dana pljuga razvalila kao da sam prvi put puaio. :razvaljen:: smiley9934 Normalno sam zavraio srednju akolu i radim ve skoro 5 godina. :joint2: smiley9934 Kanabis je dar, nagrada za one koji ku~e. ;)
flop87ZMAJ

jul 2019.

velika ti pauza Badi, 3 dana aj da je tri meseca :D Svako ko kaze da trava nije droga zavarava samog sebe jer sve sto menja svest je po definiciji droga, neko ima krize aj da ih tako nazovem, neko nema i to zavisi od coveka do coveka.
BadiZMAJ

jul 2019.

Bila bi du~a da je bilo potrebe ;), ovisnik bi teako izdr~ao i 1 samo... Dobro si rekao, po definiciji... :D
MaystorPOZNAVALAC

jul 2019.

Jest kao kafa i cigarete, ali sigurno nije kao brokoli ni pomidora ili tikvica. Mozemo mi relativizirati koliko hoemo ali to je samo izbjegavanje prave slike svijeta. Mislim, ne ~elim ispasti bezobrazan ili nepristojan, ali jel ti ujea sebe ato govoria? Da je marica usporediva sa brokulom?? Razlog zaato ovo piaem sve je zato ato netko tko ita ove komentare (a i vidim openito na primjeru mladih ljudi) mo~e pomisliti kako je to bezopasno, a nije. Mislim, jel ti ujea sebe kad govoria trava nije droga? U postu poslije relativiziraa ok droga je kao i kafa i cigarete. Daj odlu i se onda jel je ili nije? Supstanca ije unoaenje u tijelo izaziva osjeaj euforije, uzbuenja, pospanosti, zamuuje um itd. , nije droga? Je li ti droga pomutila um malo? :) Kad imaa puaia, a kad nemaa ne puaia, logi no,. Nego ato, ekaa novu berbu ? :D I tako 30 godina. Tako ka~e i ekipa na heroinu, kad ima bocka se, kad nema, logi no, ne bocka se. Doduae razlika je zna ajna. Da budemo jasni, svatko donosi odluke za sebe. Meutim unoaenjem droge u tijelo mijenja se na in funkcioniranja mozga a naro ito redovitom uporabom. Ok, mo~da ti zapalia joint vikendom, koliko ljudi ne? I itekako imaju posljedice od toga, i ~ao mi je potencijala koje nisu ispunili i ~elja mi je upozoriti nekog itatelja da uzima stvari s rezervom i ne dovede se u stanje neodoljive ~elje za uzimanjem droge.

jul 2019.

Lijepo si ti ovo sve napiso, i ima smisla, sve je do nas. Al ne mogu zvati to ovisnoau. Moj primjer, svake dvije godine radim sistematski na poslu, zabranjen je thc, i prestanem da puaim dva mjeseca prije (aktivan sam puaa , svaki dan duvam), problem psihe traje dva-tri dana, dok je ne izbacim iz glave, i obino se javlja navee, tih par dana loae spavam. Ostatak vremena sam ok, javi se ~elja, al je lako iskuliram jer znam da ne smijem puait, ipak mi je ~ivot va~niji od gand~e. Treba postaviti prioritete, a ona ne smije biti glavni prioritet

jul 2019.

Za mene ce marihuana postat droga tek kada bude postojao podatak da je netko umro od nje, iskljucivo od nje a ovo sve izmeu je rekla kazala. Stoje 2 covjeka jedan nasuprot drugog, izmeu njih broj, jedan tvrdi da je 6 drugi tvrdi 9 :razvaljen::

jul 2019.

Joa neato, jbg:), sve ato mijenja stanje mozga je droga. Pa tako i religija, ljubav, hrana, sport, poso... Al nije to ta droga o kojoj pri amo. Teakim ovisnicima( heroin, alkohol...) droga dr~i tjelo u funkciji, kada se prestane uzimat, tjelo se po inje raspadat, problemi ne ostaju samo na psihi koj razini kao kod gand~e, zato se i zovu teake droge.

jul 2019.

Za brokoli se aalim :) I da, moj stav je da je kanabis kao i cigarete, niata "vea ili manja droga"..

jul 2019.

Nisi shvatio ironiju, htio sam da ka~em da trava nije droga
jopezgZMAJ

jul 2019.

A one sve mogue tablete su dobile naziv lijek .Lijepo je da su si neki ljudi priznali da su drogeraai i ovisnici ,to je prvi korak ka ozdravljenju :D Ona osoba koja se ne moze "ostavit" marihuane,koja ne moze preskocit jutarnji joint ako joj smeta,trebala bi poradit na svom karakteru a ne ovisnosti o marihuani. Zalosno je da netko moze marihuanu usporedjivat sa drogom ! Pusim vec 25 godina sa ponekim pauzama od 1 godine ,2 godine ,tjedan ,dva ,mjesec i ne vidim nikakve probleme oko toga,financijske ,radne,ljubavne ,zivotne. Ovisnik o heroinu se bocka ,a kad se ne bocka onda krade ,prodaje obiteljsku imovinu ,prodaje svoje tijelo itd...tak da su ti usporedbe malo bezveze. A ovo o povremenom sauganju kroz nos,tri jointa sative kao i jedan indice i to dodje na isto,o postotku thc i takve stvari se uopce ni ne isplati komentirat. Ne volis pusit po danu al prvi joint zapalis ujutro:))

🔒 Ova tema je zaključana