VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQPh vode / gnojenje
LEGACY

Ph vode / gnojenje

210 odgovora28,028 pregleda
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

Ovako trazio sam po forumu i googleu ali volio bih prije pocetka svog drugog growa sve rijesiti sa sobom. Zanima me kako vi snizavate ph vode i kako ga podizete. Znam da postoje tekucine pod nazivom ph minus i ph plus koje se koriste u tu svrhu, ali cuo sam da te tekucine u sebi sadrzavaju neke tvari koje bi mogle biti stetne za uzgoj. jeli to istina ili..?? Jos sam procitao da je snizavanje ph vode moguce i sa limunovim sokom, ali da je tada ph snizen samo nakratko pa opet poraste.? I jos me zanima slijedece. Ja imam pristup prociscivanoj kisnici koja je testirana i njen ph je 6.2-do-6.5. E sada dolazimo do bitnoga, kako vi gnojite tu vodu. Dal prvo uzmete 5litara vode pa joj dodate sva potrebna gnojiva poput power zyme, tnt complex i sve sto ide u odredenom tjednu rasta , pa nakon toga mjerite ph i onda ga regulirate..?? Meni se to cini malo puno dodanih kemikalija. Ili svako gnojivo dodajete sa svojom zasebnom vodom.?
xxrobixxAMBASADOR

feb 2011.

Napunim punu kantu vode, ostavim u sobi da odstoji par dana. pH te vode bude 7.0-7.5, to smanjujem pH minus tekuinom i nemam nikakvih problema. Gnojivo koristim tako da uzmem litru vode i onda vidim koliko trebam dodati gnojiva na to. To svako gnojivo valjda ima odreenu dozu, piae na internetu ili na boci od gnojiva. Kada gnojivo pomjeaam sa vodom pH padne jako, na negdje 3.0-4.0, di~em ga sodom bikarbonom, prstohvat na litru, i digne pH do 6.0-7.0.

feb 2011.

Sve smixaa ....zatim sredia ph i to je to . Veri simpl ! Neka gnojiva (pogotovo hesi) su ti ph minus ...tako da samim dodavanjem ve smanjia ph za 0,3-0,4
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

Aha tako znaci, nisam znao da gnojiva smanjuju ph. Do sada sam gnojio i zalijevao bez kontrole. I to me je odvelo nikuda.. :( Znaci soda bikarbona za plus ph, a limun za minus ph.. jedva cekam.. :))

feb 2011.

ph minus za akvaristiku 5oak kn profi hesi ph minus 80kn 1l , a treba ti par kapi.....sve u svemu puno isplativije od 10-20 kg limuna (:
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

Da da.. u pravu si.. hvala na savijetima.. :)

feb 2011.

Nemam ata re i ve ti kolega sve reko. Jedino ata ja mogu nadodat na sve to ali bez uvrede naravno. Mogo si si pro itat koji gotov dnevnik pa bia sve to tamo ljepo pro itao i vidio dosta drugih korisnih informacija i ideja za po etak. Nebudite ljeni itajte gotove dnevnika!Tu su za vas!
LegalizeITISTRAŽIVAČ

feb 2011.

Nego da ja priupitam nea na konkretnom primjeru... Evo ve par dana zalijevam sa obi nom vodom iz pipe, kojoj je sigurno ph divlji, prije nego ato odem u vei grad dijeli me barem nekih 7-10 dana, do tada u morati barem joa 2-3 puta zaliti, bilj ice su u prvoj fazi rasta sada i ne gnjojim ih ni im naravno... Pa me interesuje mo~e li to bitno poremetiti razvoj biljke, dakle tih maksimalno desetak dana, a sada su iznikle zna i imaju dva listia na sebi... Pozzzzz
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

ja sam daleko od pocetka.. :) ################ Nego da ja priupitam nea na konkretnom primjeru... Evo ve par dana zalijevam sa obi nom vodom iz pipe, kojoj je sigurno ph divlji, prije nego ato odem u vei grad dijeli me barem nekih 7-10 dana, do tada u morati barem joa 2-3 puta zaliti, bilj ice su u prvoj fazi rasta sada i ne gnjojim ih ni im naravno... Pa me interesuje mo~e li to bitno poremetiti razvoj biljke, dakle tih maksimalno desetak dana, a sada su iznikle zna i imaju dva listia na sebi... Pozzzzz ################# Svako zalijevanje bez kontrole ph nije dobro ali za jednom je nece dotuci, samo nemoj puno puta. Ja sam tako radio pa sam dobio Ku....

feb 2011.

LegalizeIT bilj ice su ti male tako da i trebaju malo vode.Nemoj puatat da voda ostoji nego direkt iz pipe i nebi trebalo bit nekih problema.Bit e viae problema ako je prezaljevaa u tom razdoblju.
FalconENTUZIJASTA

feb 2011.

Ljudi dajte malo citajte forum!....ph vode mozes spustiti sa octom ili sa prstohvatom limunske kiseline (vrecica dostatna za par mjeseci kosta 1kn) na 1L i smanji se ph gradske vode sa nekih 7,5 na 6,5
slobodanAMBASADOR

feb 2011.

pozdrav bruco71 ako vec koristis hesi trebao bi da znas da postoji i: hesi PH minus GROWTH za vegetaciju hesi PH minus BLOOM za cvetanje hesi PH plus i nema pametovanja ni komplikovanja kad je sve pojednostavljeno... a ja licno sam kupio ph plus kad sam pocinjao da growam i eno je stoji netaknuta skuplja mi prasinu...

feb 2011.

To sam i ja mislio i radio neko vrjeme ... dok nisam skonto da nema smisla .... Kupite si ph - i ao bao ! Ovo sa octom nije baa super ....meni su biljke klonile od octa tako da to viae nikada neu prakticirati .
FalconENTUZIJASTA

feb 2011.

Necu tvrditi za ocat(doduse nisam ga koristio nikad,ali sam cuo iz pouzdanih izvora-knjiga da je dobar za spustanje)..eto Haze kaze iz prve ruke da nije bas nekaj...ja koristim lim.kiselinu(imam i za mjeriti ph ali se vec ispraksiro,tako da kako sam i reko-preciznije-ide prstohvat+par zrna na 1L vode iz pipe(koja je prije toga odstajala koji dan),kojoj je ph kojih 7,5 da ga spusti na 6,5)i cisto sam zadovoljan,vidi se da pase biljkama..a u cvjetanju kad krene gnojenje,tko god koristi Hesi(kako je vec Haze gore napomenuo),nije potreban ph- zato sto u Bloomu vec ima za spustanje ph-a i bloom+phosphorus daju kombinaciju ph-,odnosno spuste vodu iz pipe na pozeljnu razinu(oko 6,5) Ali kako Haze i kaze..kupite si ph-(nije skup) i mirni ste
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

prvo procitajte sto sam pitao a onda svi govorite da citam malo vise forum. ako ste tako vi nacitani foruma onda mi VI recite di se nalaze odgovori na pitanja koja sam ja postavio.?? Pitanje broj jedan::: Dali se sva gnojiva zajedno miksaju u vodu pa joj se onda regulira ph ili se svako gnojiva daje zasebno sa svojom vodom kojoj se tada regulira ph. Pitanje broj dva::: Sto se jos moze koristiti za snizavanje ph i njegovo povecavanje( TJ sto vi koristite i kakva su vasa iskustva), dali je ph minus i plus od hesija stetan za biljke kada se dodaje vodi.?? nerazumijem cemu to da moram jos citat forum, pogotovo od nekoga tko ima ispod 200 postova, ako mi nemas nesto konkretno za rec molim bez toga. Sorry ako sam preostar ali moro sam te na to upozoriti. Jer moje je misljenje da na taj nacin skupljas postove. Zasto mi HazeSeeker nije prigovorio na pitanje vec je covijek uredno pomogao.. Bravo Haze i hvala
FalconENTUZIJASTA

feb 2011.

Gle...zato sto si LJEN...zato sto postavljas pitanja koja se nadu u svakom drugom dveniku....ZATO sam napomenuo da CITAS....a sad ti reci da sam strog;) P.S..a za sto bi to ja uopce "skupljo"postove...da ih isprintam i doma zid obljepim?:) Ljudi ti lijepo odgovore,zajedno samnom(doduse,opomenuo te jesam da citas malo vise,samim tim sto upravo te iste odgovore imas u NOVIJIM postovima!!!)a ne pada mi na pamet da ti sad jos idem traziti odgovore na tvoja pitanja,bas zato sto napadas,umjesto da prihvatis konstruktivnu kritiku,a kad smo kod skupljanja postova,prije ih ti skupljas nego ja! E sad na kraju kad smo se istipkali..da jos napomenem-da je taj moj post bio upucen LegalizeIT-u a ne tebi...vidis,da si imalo obratio paznju,primjetio bi
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

Pa hajde nadi mi ti tu hrpu dnevnika PAMETNI kad si tako snalazljiv. Ovakva pitanja se ne nalaze u svakom drugom dnevniku i zato sam ih postavio. Pa sto onda pricas da ih ima na svakom drugom koraku kad ih nemozes nac, kao sad ti nepada na pamet. Reko sam ti da nepises nista ako nemas nesto pametno napisat.

feb 2011.

Kako e biti atetan kad je napravljen za to. Napisali su ti da je najbolje kupiti ph korektor oriii,i netrebaa improvizirati.Recimo na 5litara vode ja 10-15 kapi iz aprice spusti ph skoro za 1.Ovisi.Jako je to i mala koli ina treba.S obzirom da imam 2 litre (growth i blom) mislim da e taj korektor mo i troaiti i moji unuci:)) Postovi nemaju veze ata spominjea,pamti ono ata je logi no i provjereno.Nitko te u principu ne tjera da itaa,ali bi trebao itati malo pa~ljivije jer...ubjasne ti,a ti nakon 2 posta opet pitaa isto.Polako,nabavi sve ata se preporu a,plati se rugaj:)) Edit:i ljutnjom se ne dobiva niata.

feb 2011.

Mogu li ja postaviti jedno pitanje ? Zaato kupiti PH grow - i PH bloom - , tj. u emu je razlika ? Ja imam sva gnojiva i sve Ph downere , aditive i prakti ki sve ato si mo~ete zamisliti ....ali nemam grow - i bloom - ....jer mi jednostavno nema smisla ! Pa to je marketinaki trik 100%. PH - i PH + .... za godinu dana e ih ras lanit na PH - i + za svaki tjedan growa? WTF????
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

Ma shvatio sam ja iz prve. Nego najvise me zanimalo iskustvo necije s time, kao sto si ti sad rekao ovo 15kapi na 5litara snizi ph za gotovo 1 i te sitnice. A negdje sa forumu sam skicnuo da nije dobro snizavati ph sa PH MINUSOM-i meni je bilo nelogicno ali htio sam provijeriti. ipak je to kemikalija, a kad snizujes ph sa naprimjer limunovom kiselinom ipak je to nesto naraslo u prirodi pa sam mislio da je bolje s time nego necim kupovnim. Ako si me shvatio. ZA HAZESEEKERA Nadam se da si taj pitanje postavio slobodanu a ne meni. Sto se mene tice vegetacija bi trebala proci bez gnojiva,ili samo uz Power Zyme i super vit EDIT: Ma nisam ljut, nego sam nakon dva mjeseca nabavke i mnogo ulozenog truda postavio pitanje a on mi kaze da citam malo vise i da sam to mogao naci na svakom koraku.. PS. Citam forum vise od 2 godine i imam iza sebe jednu biljozu od 180 cm visine koja je na samom kraju uvenula zbog bure i PH nekontroliranja.

feb 2011.

Eto pa da se ja naem pametan!!! ;) Na pitanje broj jedan: `to se dalo zaklju it iz prijaanjih postova kolega.DA,NAJPRIJE POMJE`A` `TA }ELI` PROMJE`AT PA ONDA SNI}AVA` Ph VODE AKO TREBA.Zaato to tako ide?Zato jer neznamo kako e gnojiva reagirat ne Ph vode.To bar prvi put ili viae puta dok ne vidimo.Poslje mo~ea ko kolega Falkon na prstohvat atelovat Ph vode.Zamisli sebe idea atelovat vodu.Naatelujea je na 6,5 recimo i onda dodaa Hesi ili neko gnojivo koje je za naau biljku.Sa Hesijem ea imat Ph oko 5 kad dodaa sve ata treba u fazi vegetacije.I ata si napravio?SRANJE! Zato uvjek umjeaaa hranu za biljke ato im je neophodno pa im onda atelijea kiselost hrane kako im paae. Na pitanje broj dva: Mo~ea koristit sve ata je kiselo za spuatanje Ph vode.Kao limu,sir e,limunska kiselina.....I kako kolega Haze re e kupite si Ph minus i mir. Sad jedno pitanje za tebe.Kako mislia da jedna ku a koja je pri samom vrhu u proizvodnji gnojiva za naau biljku mo~e napravit neato da ateti naaoj biljci?DI IMA TU ZDRAVE LOGIKE????? E sad komentar na tvoj komentar!! Moraa itat forum jer to ve piae u 100 postova!I da si pro itao koji od boljih gotovih dnevnika imo bi odgovore na ta tvoja pitanja. I vjeruj nije nama teako pomo nekom.Ali ovakvih odgovora smo miljone napisali a to su osnove.Koje po mom mialjenju svako nae na ovom forumu ako izgubi koji dan na itanju.Zato se nemoj ljutit kad ti se ka~e pro itaj!Uzmi i itaj. Da si pro ito moj dnevnik koji mi je u potpisu znao bi sve o Ph.A imaa ako si vizualan tip u mom potpisu i zavidnu kolekciju filmi a pa si pogledaj malo i sve e ti bit jasnije kolega. Nadam se da sam pomogo!
slobodanAMBASADOR

feb 2011.

brucos71 1.pitanje recimo ako si u fazi vegetacije: uzmes 10l vode i sipas tnt,supervit,root,power zymw pogledas koliki joj je ph i zatim dodas ph minus growth. e sad koliko ces sipati ph minusa zavisi u mnogome. kod mene u gradu voda ima dosta visok ph,tako da na pomenuto gora ja sipam 5ml 2.pitanje hesijev ph inus i plus nikako nije stetan,ja ga koristim od kad sam poceo da growam. doduse uvek tako radim da nikad ne preteram sa ph minusom da bi morao da dodajem ph plus. sto se tice inprovizacije,jednom sam samo koristio limun dok sam cekao da mi stigne ph minus,tako da za ostalo necu da garantujem 3.pitame nisi postavio,ali ocu da ti kazem da je falkon svoje postove nakupio tako sto je pomagao ljudima a ti tvoje i sam vidis na koji nacin skupljas... peace hazeseker u principu znas onu izreku "svaki cigan svoga konja hvali" tako da su ovi iz hesija isli toliko daleko da su pored ostalih stvari iskomplikovali i to sa ph minusom... razlika bi trebala da je u tome sto ovaj za vegetaciju ima 38% nitratne kiseline, a za cvetanje ima 59% fosforne kiseline. inace oba isto skidaju ph vodi(upravo sam proverio da za istu kolicinu vode sa istom kolicinom ph minusa growth i bloom je rezultat priblizno isti...) EDIT:sad sam video da ti je i dr smok odgovorio po pitanjima,ali ostavicu i ja svoj odgovor...

feb 2011.

Istina,razlika je vjerovatno u ni emu.Bio sam noob kad sam naru ivao to,a sad neka ga za daljnje naraataje:) Evo,sad mi je malo jasnije,valjda onda bolje oboje hehe:)
Z&NZMAJ

feb 2011.

Grow je nitratna kiselina.Poato u vege dajemo i onako viae N od P i K,ovo je kao dodatak,dok je bloom fosforna kiselina,pa bi to bio dodatno P u cvjetanju... http://www.vutra.tv/sf.html stoned free video,negdje oko 6. minute ...

feb 2011.

UUUU mora da ta fosfstna i nitratna vrjede viae nego fosfor + ili bilo ata drugo ....zajebi to kupite si samo jedan .
Z&NZMAJ

feb 2011.

Pitao si,ja ti dao odgovor...znao si ga i sam :P Boli me uvo,ja koristim za akvarije i super :)
slobodanAMBASADOR

feb 2011.

hihi,hazeseker ne mogu ja tebi da kazem nesto sto ti vec ne znas,godine iskustva i znanja su na tvojoj strani. ali eto pitao si,pa reko da ne ostanem nedorecen pred brucosem71... ;)
LegalizeITISTRAŽIVAČ

feb 2011.

Nije mi namjera svadjati se, ali stvarno malo pretjerujete s poznatom frazom "prati forum", prije svega ja sam chitao forum godinu dana a da se nisam ni registrirao nikako, i to ne samo ovaj forum nego mnostvo stranih foruma i ostalih, nisam nashao podatak o nekontroliranom - kratkotrajnom zalijevanju biljaka u ranoj fazi vegetacije, pitao Vas, Vi mi odgovorili i ja zahvalan beskrajno na tome... `ta sad??? Mo~da i ima takav podatak negdje na forumu, neam blage, ako sam ja postavio pitanje na koje nisam mogao naci odgovor chak niti nakon "Searcha" foruma i meni se neko obrati " itaj malo viae forum"???... Pa mislim stvarno... :D... No bilo kako bilo... Peace svima, nemojmo se glupirati, nadovezujuci se na ovakve glupe nechije opaske kao shto sam ja sada ispo glup... HaHaHaHa... :D LP Svima ;)
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

Bar me je netko shvatio sto sam htio reci, i da zlo&naopako mi je dao nekakvih 5 kaznenih bodova. Sto je sada to??

feb 2011.

Niata straano,to smo gotovo svi nekad dobili za nekoriatenje pretrage.Sa 50 po inju neka sitna ograni enja.Mo~ea pro itati pravilnik mada ga je "obavezno" prije registracije, isto da znaa na ata da pripazia prilikom pisanja,ne ti nego svi mi.
SiDAMBASADOR

feb 2011.

hehe budi sretan da je samo 5 :icon_lol: nije to niata straano, vjerovatno si ga pogodio u ~ivac ... a to nije teako neznam emu tolko frke oko toga, o tome je bilo dosta pri anja na forumu... jednostavno je, uzmea vodu, zmjeria ph, stavia gnojivo i onda opet zmjeria i to je to... trebalo bi valjat.. ne spuataju ph sva gnojiva, neznam, netko je negdje spomeno gnojivo koje spuata ph pa sa njim "mo~da" treba pazit, ostale samo aiaaa! ja sam na 9 litara vode stavljo cca 70ml plantelle - ako se ne varam, davno je to bilo... PUI su meni te kemije... :icon_lol: uglavnom pisalo je u uputstvima, tako ti piae i na svakom gnojivu, pro itaj karakteristike i kako se ponaaa u vodi, mora ti pisat dali spuata ph ili ne, ako ne spuata, nato i tu pro iaenu kianicu u kante i zali s time, reko si da je ph te vode, 6,2+ to ti je ok... mo~da mal ice pretjerujea na perfekciju, zahvalna je to biljka, nee se ona buniti ako neku sitnicu ne napravia po nekom "PISANOM" pravilu.. ja se nebih tolko zamarao da sam na tvom mjestu... ali to sam samo ja!
FalconENTUZIJASTA

feb 2011.

hehe,nasmija me ovaj decko-LegalizeIT,imas pravo;)tu smo da si pomognemo...i nema potrebe za prepiranjem..al da nadodam nesto zbog cega svima skoci zivac,a to je decki kad kazete-"citao sam ja godinu dana prije nego se registriro"...ili "vise sam cito forum nego u skolu iso" itd:)(ova druga fraza je izmisljena:))..e takve stvari decki nemojte tipkat jel su pod prvo smijesne i toliko toga govori protiv vas u toj vas tvrdnji da je ne ocito,nego preocito da se niste previse potrudili procitat i samim tim vec se dobi dojam muljatora sta hoce sve na laksi nacin,vjerujte puno lakse ce se primit nekog kad kaze,jbg,nisam imo vremena citat i zato pitam..i kvit!Jos jednom,izvinjavam se svima ako sam koga povrjedio,nije mi bila namjera...uzivajte! P.S.SiD je potpuno u pravu sto je istipko..u vecini slucajeva sami kompliciramo i od ovoga radimo molekularnu kemiju:)...opusti se,pruzi biljci normalne uvjete za njen zivot i ljubavi i budi siguran da ce ti vratiti...pa to je korov koji bi izraso i iz kamena
Z&NZMAJ

feb 2011.

To ti je da se kontroliraa.Ve sam ti htio 20-tak proizvoljno zapaprit,al ajde,reko neu bit ubre :) Ne istie nikad da se mo~ea podsjetiti zaato si dobio opomenu,jer to i je samo opomena.Ne ~elim bit baba roga nego ~elim da svi budemo opuateni :) Ja, ako nisam naaao na forumu,potra~io sam drugdje odgovore na pitanja,ali ne svodi se sve samo na search i google-kad si daa vremena i is itaa sve grow teme na sajtu,upijea dovoljno znanja da mo~ea krenuti u realizaciju svojih zamisli.Neke ea provesti u djelo,neke se nee dobro pokazati a neke na ea ni realizirati. Poanta je da ne mo~ea o ekivati da ti neko crta!Mo~ea dobit pogreaan odgovor,na kraju krajeva...
IamLegendENTUZIJASTA

feb 2011.

:hehe:

mar 2012.

e drustvo jel zna neko gde ima u zgu da se kupi Hesi ph- ? sutra jos.. hehe. thanx unapred
Z&NZMAJ

mar 2012.

Jesi pokuaao koristiti pretra~iva poznat po imenu google?

mar 2012.

To je sve sto umes? Pa nisam retard. Trazio sam vec i u smart shopovima ali kazu da je to ustvari ilegalno i da ne smeju da drze to. Pa me zanima gde su ostali nabavili. REcimo hesi ph-.

mar 2012.

da, poznato je da je hesijev ph- na listi ilegalnih supstanci, omg :ohno: edit: Hesi pH Minus Growth -> 38% Azotne Kiseline Hesi pH Minus Bloom -> 59% Fosforne Kiseline

dec 2012.

Poatovani, imam visok PH zemljiata, po analizi je 8,5. Kako isto spustiti na PH 6,5, navodno mo~e sa sumporom, ali koje koli ine po m2 i kako se to no kemijski naziva taj sumpor. itao sam u vezi ovoga komentare lana s nickom "Svetilist", ali nije naveo izvor svojih tvrdnji. Kako mogu stupiti u kontakt s lanom "Svetilist". Hvala.
SenzaPietaPOZNAVALAC

dec 2012.

sa limunom ili octom,sircetom itd... greska man,mislio sam da pitas za ph vode Za smanjenje pH s 8,5 na 6,5 dodajte sumpor: 20 kg sumpora na 100 m2 pjeskovitog tla; 35 kg sumpora na 100 m2 ilova nog tla; 30 kg sumpora na 100 m2 glinenog tla.
loopAMBASADOR

dec 2012.

kakav sumpor,kakvi bakraci-jedan propisan 'flush' sve probleme resava.Eventualno jos jedan kroz nedelju dana(ili pri sledecem zalivanju,kako god) i -mirna Bosna. Verujem da moze i sa sumporom,ali zasto komplikovati? pri tom,i Sam sam bio skeptik po pitanju 'flusha' (a i mrzelo me da cimam toliku vodu na sajt gde je grow)-medjutim kad sam video KOLIKO im priija, i kako su se razgranale posle--odsad ga koristim sto cesce. probaj obavezno pre sumpora i ostalih hemikalija-ali imaj u vidu da ti PH vode mora biti korektan kad 'flushujesh'
minimallISTRAŽIVAČ

dec 2012.

znam ja ka je problem citati forum ima pun k... nepotrebnih stvari bas zbog ljudi koji nemaju vremena citati pa im je lakse postaviti pitanje i ocekivati odgovor (onda se momci ponavljaju copy paste u nedogled) ali da bi dobio odgovor kakav trebas neko mora knjigu napisati :) znam da neki korisnici foruma tacno znaju gde se sta nalazi i meni je to fascinantno ja zaboravim gde sam sta procitao i gde je neko postavio "idealne" slike biljaka u problemu sa raznim nedostacima ili preterivanjima.....savet novopecenim forumasima:listajte samo dnevnike uzgoja i to zavrsene po nazivu pronadjes nesto slicno tvojim uslovima recimo "hps 150w domacica"i lagano krenes ako nista po njemu pratis kako tvoja biljoza napreduje
BladeZMAJ

dec 2012.

Znaa koliko mi trebalo da ga naem...manje od minute...1L ti koata 75 kn.....a to ato zlo&naopako "ume" ti momak nemo~ea ni zamisliti....da ne nastavim dalje jer cu se teako zaustaviti kao ato ti zlo rekao G O O G L E
weedoyeLEGENDA

dec 2012.

ja nisam merio ph zemlje i ne zanima me, u pocetku sam merio ph vode a sad ni to, zato sto je posle 2-3 sata ph vode oko 6-6.5, kad dodam gnojivo poraste za ph bude 7-8 onda dodam jedan cep prirodnog sirceta od banana xD i bude 6 i nemam nikakvih problema zasad :D

jan 2013.

POzz malo sam itao vaaa iskustva sa ph-om vode i malo su neke stvari koje ste vi napisali kontradiktorni MOJOJ vodi. UGLAVNOM IMAm ph metar i pokazuje nakon kalibracije mi da mi je ph vode 7,2 iz pipe ( ato sam shvatio kao neki prosjek ) i kad dodam malo limuna ga spustim ( niata novo ). e sad ono ato je razli ito mojoj i vaaoj vodi je to da kad sam ostavio vodu 3 4 dana da odstoji( zanimao me baa efekt razine ph ) meni je ph te vode narastao na 8 ???!!!! so wtf, meni se ph vode di~e odstajanjem a vama se spuata . reklo bi hladno pivo .....NIJE MI JASNOOOO eto toliko od mene pozdrav ekipo

jan 2013.

Svaka cast Hladnom pivu...ali meni se cini da nisi dobro pazio na satu.ph vode se svima nama poveca kod odstajale vode.Kako mislis ovo s limunom(nista)

jan 2013.

gde pise da se nama ph spusta kad voda odstoji, daj link sto kaze opa cupa:"ph vode se svima nama poveca kod odstajale vode"

jan 2013.

ja nisam merio ph zemlje i ne zanima me, u pocetku sam merio ph vode a sad ni to, zatosto je posle 2-3 sata ph vode oko 6-6.5, kad dodam gnojivo poraste za ph bude 7-8 onda dodam jedan cep prirodnog sirceta od banana xD i bude 6 i nemam nikakvih problema zasad :D i joa sam negdje naletio da ekipa spominje spuatanje ph vrijednosti kod ostajale vode

jan 2013.

podrazumjeva se spustanje ph i to je osnova.Nema potrebe mjeriti ph prije dodavanja gnojiva jer ga spustaju.Znaci ovako.Voda mora biti odstojala ili ne zavisi koliko si zaljubljen u svoje biljke.Ph mjeris i korigiras poslije dodavanja gnojiva.Kada namjestis na zeljeni ph ,zalijes biljke i to je sva filozofija.Neinteresira te ph zemlje...a trebao bi;)

jan 2013.

@opa cupa Ja sam copy paste-ao ato je napisao Weedi

jan 2013.

Ph zemlje nemjeris ali zato pazis kod kupovine zemlje da ima odgovarajuci ph i pazis da takav i ostane.
boli me ufoENTUZIJASTA

feb 2013.

napokon sam kupio ph test (tekuina u kapima) za svoj prvi pc grow... ph vode iz slavine koju koristim je pokazalo da je izmeu 7,5-8,0 1. kolko kapi limuna ide na pola litre vode da mi se iskoregira na optimalnu vrijednost? 2. da li je istina da se ph vode spusti nakon ato voda odstoji (za kolko se spusti i kolko voda treba odstajat)? nisam naiao na forumu na ta pitanja, vjerujem da ima - ali i neki linkovi ne funkcioniraju viae...

feb 2013.

1. Morat ea to sam istra~iti , zabava sa ph kapima je neprocjenjiva , a svaki limun je razli ite "kiselosti" . Mo~ea probati i sa 10-15 kapi jabu nog octa , iako ti preporu am da izdvojia 10e i kupia ph minus teku inu namjenjenu za hortikulturu . 2. Obrnuto , nakon ato voda odstoji i klor ispari ph vode se digne za cca 1 - 1,5ph Znai pipna voda 7,5ph nakon dva dana skoi na cca 8-8,5ph .
boli me ufoENTUZIJASTA

feb 2013.

thanx. ma nije problem da ja sam istra~im kolko je to kapi limuna, nego to ato svako malo bi trebao mjerit (kapati tu ph tekuinu) i onda se jako brzo potroai - a novci su problem - pa pitam ako neko ve to radi (a ima vas :) ) pa da mi otprilke ka~e - da uatedim..

feb 2013.

Nece ti to tako ii .... Moraa testirat sam , i to svaki puta kada zaljevaa .
vinerPOZNAVALAC

mar 2013.

ratinjska br 27 mislim grad zagreb... ph super problem- ljek ph tester i to je to sve ostalo je kemijanje bez granica........
Closet freakAMBASADOR

apr 2013.

dakle ovako, ju er sam prvi put provjeravao ph (jer su mi listovi dobili to kice) i on mi je pao na 5.5, a poato mi je zemlje joa dosta vla~na da li ja zalijem onda odma ili pri ekam da se zemlja osuai? I da, da li ja zalijem vodom od 6.5 ph ili vodom od 7.5 ph? hitno je, pa vas molim na odgovorim im prije,hvala :sadbanana:

apr 2013.

A provjeravao si PH...koga,cega?
Closet freakAMBASADOR

apr 2013.

provjerio sam ph zemlje, ona je 5.5. sad me samo zanima trebam li pri ekati da se zemlja osuai ili mogu samo zaliti ovako mokru zemlju? to je pitanje prvo, a pitanje drugo je dali da zalijem s vodom kojoj je ph 6.5 ili sa onom kojoj je 7.5? stvarno je hitno i htio bi im prije odgovore na ova pitanja bez nepotrebnih dodatnih pitanja a bez odgovora koje tra~im...

apr 2013.

Postavio si pitanje na koje ti se nemoze odgovoriti a da se nepostave neka podpitanja........Tako da vjerovatno ti nedostaje strpljenja a bez toga neces nista uzgojiti. a vjerovatno ni dobiti odgovor. :pilotali evo dobre sam volje....ako mislis promjeniti ph zemlje..onda to nikako nemozes napraviti sa jednim zaljevanjem....Znaci ako ti je pot od 5l potrebno ti je 25l vode Ph 6,5...i naravno da moras pricekati da se zemlja dobro osusi.Pa tek onda flush.E sada dali je taj flush potreban u tvom slucaju ili ne to valjda ti znas;)
Closet freakAMBASADOR

apr 2013.

e tako, sad sam zadovoljan :D pa zaato flush nebi trebao ako mi je razina ph zemlje niskih 5.5? pa valjda ako flush-am onda e se ph prije dii nego pri normalnom zalijevanju. Ugl. dosad nisam radio flush jer nisam gnojio ni mjerio ph pa neznam za kolko e se ph dii ako flush-am...

apr 2013.

Ph ce se dici na 6,5 ako budes sipao dovoljno vode u posudu...bar 25-30l...5 puta vise od posude koju imas.Nije mi jasna jedna stvar kako si uspio spustiti Ph zemlje?
Closet freakAMBASADOR

apr 2013.

ma ovako, ph zemlje je i ovako bio nizak oko 6ph, kad sam presadio biljke u tu zemlju...niata...bile su u njoj 2 tjedna i onda pred par dana ja zalijem sa flaairanom vodom i opaa nastanu to kice..vjerojatno je jana malo kiselija nego voda iz pipe..a ata se tie gnojenja, napravio sam svoje vlastito s koprivama ali joa ne koristim( da li je to dobro za naae biljke?) znai stavio sam u kianicu koprive i nakon 2 dana stajanja sam uzeo otprilike 2-3 ~lice toga i pomjeaao sam sa 1 litrom vode i stim zalio, a to je bilo predzadnje zaljevanje
TropicoLEGENDA

apr 2013.

:bong7bp: ... Imaa zemlju kojoj je po etni ph 6. zaljevaa sa vodom kojoj je ph negdje oko 6.5/7.5. Obi na jana nije kisela. naprotiv, blago lu~nata je sa ph vrijednosti oko 7.3 . Voda "sa pipe" ima ph od 7,2 do 7,5 kako gdje...Pretpostavim oda je tvoj 7.2. Zna i vodovod 7.2, jana 7.3 Ph vrijednost. Kako mislis podici ph zemlje radei istu stvar? Mialjenja sma da tebi problem nije taj... Problem koji mozes imati je sa povisenim ph zemlje jer ti je takva i voda a ne sa niskim ph zemlje. ime si ti mjerija ja ne znam. Bilo bi lijepo da pokacis koju sliku, biti emo pametniji i manje sumnji aviji ;) :), Neato je trulo u dr~avi Danskoj? :P
Closet freakAMBASADOR

apr 2013.

mislim da je problem bio u onom gnojivu sa koprivama najvjerojatnije...neznam...ugl. imam mjera ph za akvarije i izmjerio sam kako je propisano ( stavio pola aake suhe zemlje u aau, nalio malo destilirane vode, profiltriro kroz sloj vate i kapnuo 4 kapi na 5ml bla bla..) i doala mi je ~uta boja ato je negdje oko 5.5,ph, a kad sam testirao vodu iz pipe ona je bila zelena ato je oko 7.5.ph, tad sam pri eko da se zemlja gdje su biljke osuai i flushao sam svaku (imam ih 2) sa 15 l vode iz pipe i drugi dan one to kice su nestale, a biljke su sad kroz par dana po ele rast ko lude i ko da se nadme u koja e prije, sporedne grane se isto ''kote'' ko lude :D i ovi novi listovi ato rastu sada nisu nit savijeni nek su lijepo speglani :)

apr 2013.

ne radi se to tako, pH destilirane vode isto mo~e dosta varirati tako da ne mo~ea dobiti to ne rezultate...

apr 2013.

Freek ajmo razjasniti jednu stvar...u zadnja 4 posta si spomenuo tri vrste vode koju koristis...bunarska,kisnica,kupovna voda i voda iz pipe...znaci 4.Tesko te pohvatati..koja voda je u pitanju na kraju? Druga stvar nesta nemjeris kako treba.Kod svih nas se ph zemlje dize,dize se i ph vode ako odstoji ...zato mi tu nesto nestima...ispada da voda sa kojom zaljevas ima ph,nema ga;)hahah Kopriva koju si dodavao je neprimjetna,0 bodova..dozira se na drugaciji nacin;)tako da ona nema veze sa ovim.Znaci kvaka je u tvom Ph metru..nesta nemjeris kako treba :pilot
Closet freakAMBASADOR

apr 2013.

evo fakat nit meni nije jasno, ispri avam se svim po etnicima koje sam mo~da naveo na krivi put, al stvarni ni ja ne razumijem kako sam dobio rezultat ~ute boje koji je oko 5.5 a mjerio sam sa destiliranom vodom koja je 7ph i procjedio je kroz vatu. meni je glavno ato su se biljke oporavile i po ele br~e rast. sad mi je jedini problem ato mi se zemlja nakon flusha joa nije po ela suait i joa je jako vla~na a temp. mi je 25c kad je njima dan i 21 kad im je no, box je malo otvoren i stalno puae vent malo iznad lampi, a zemlja se stvarno sporo suai i joa je tegla teaka i puna vode, a ve je proalo 4-5 dana od flusha...
jesamZMAJ

apr 2013.

Zatvori box.
Closet freakAMBASADOR

apr 2013.

pa ak ti tako ka~ea ;) hoe li biljkama bit dosta zraka ako im onda otvorim 2 put dnevno prije i poslije gaaenja svjetla? malo smo skrenuli s teme al j*****....
cocoxxxAMBASADOR

apr 2014.

Pozdrav, evo nisam znao gdje da ovo stavim, imam jedno pitanje, moja obitelj ima vrt i mi svake godine gnojimo, ja sam od svoga djeda vidio kako pravi gnojivo od koprive i on bih to nakupio par kanti koprive i napunio bacvu do pola sa koprivama, onda zalio sa nekih 100 litara vode, time bismo zalijevali vrt svake godine, imamo pilice za tov, i ja imam neogranicen pristup zecjim i pilicjim drekovima doslovce neogranicen, a znam kako se pravi caj od tih gnojiva, stavljamo drekove u carapu i u kantu nekih 10 litara vode kad odstoji par dana razrjeujem to 1 naprama 10, e sad sta mene zanima, mi bismo tako zalijevali vrt, ali vrt jebiga nije u kaljevima nego na zemlji u tlu :rofl: Ja cu moje biljke stavljati na klijanje za neki 10 dana, i drzat cu ih vani, i kaze se da nema koristi korigirati ph vode ako drzis vani, ali ja ne drzim u kopanoj zemlji na tlu, nego cu drzati u kaljevima i imati cu kupovnu zemlju, pa bih htio korigirati ph vode, a nemam metar, dali je itko od vas tko koristi takva gnojiva ikada mjerio ph takve vode, jer sto se tice same vode iz pipe u mome gradu, je 7,6 pa bih znao koliko octa da stavim na litru vode da jos smanjim ph, ali neznam dali ce caj od koprive, zeca ili pilica, dignuti ph na 8, ili 9 ili ce ga spustiti, ako ga spusti nije problem, jer i pepela drvenog imam koliko treba, hvala na odgovoru.
unicumPOZNAVALAC

apr 2014.

frende, nemoj muku mu it oko ph najjednostavniji na in za malu paru http://www.ebay.com/itm/New-Digital-LCD-PH-Meter-Tester-Water-Monitor-Pen-Aquarium-/290954653344?pt=US_Garden_Tools&hash=item43be3faea0
cocoxxxAMBASADOR

apr 2014.

hvala na odgovoru, ali sad me zanima jel to neka sala ili sta, pise free shipping, racunam 8 dolara je nekih 50 kuna, ako je to racun nije problem, ali ako mi nesto na to dodaju kakav ce biti racun na kraju.
BladeZMAJ

apr 2014.

Ako je free onda je free...to se PH tie mjeria ga poato ve smu kaa gnjojivo...pa imaa tkz PH korektor +/- tekuinu kojom namjetaa u vegetaciji na 6,5 a u cvijetanju na 6,8...sretno
cocoxxxAMBASADOR

apr 2014.

ma ja sam mislio otprilike spustiti ph vode, bez mjeraca jer znam kolika je voda u mome gradu, ali neznam dali ce ga kupka od koprive ili caj od zeca ili pilica podignuti ili spustiti, mora biti netko na forumu tko koristi takvo gnojivo pa da kaze, inace sto kazete unicom i jack, hvala na odgovorima, ali meni treba lova sada jer planiram kupiti jos sjemenki ove godine, a taj ph metar sam mislio kupiti onaj pravi kako spada za 270 kuna pa mi ovaj nece trebat, i ono cega se bojim tko zna koliko je tocan taj za 8 dolara.

apr 2014.

evo ti pa malo sam procesljaj https://vutra.org/topic/7443-organski-uzgoj-sve-%C5%A1to-trebate-znati/ Izmet od zeca ili pilica moras kompostirati i za njegovu primjenu moras imati malo iskustva.Moj savjet je da kupis nekakvu plantelu i da sa njom to odradis bez problema.
cocoxxxAMBASADOR

apr 2014.

Nisi procitao moj prvi post, kazem ti da radimo s time otkad imamo vrt, i zemlje kompostirane imam, na jednu gomilu bacamo lopate drekova i za dvije godine to je odlicno, sve se pretvori u zemlju sad trenutno imam takve zemlje ali cu uzeti kupovnu zemlju, neznam kako da ti obasnim ali sad cu ponovno, dakle djed napuni bacvu do pola sa koprivama i prelije to sve sa vodom do vrha, i za nekih ajmo rec 20 dana se to prestane onako pjenit, neznam dali si to vidio, ali smrdi ma uzas, a zecje i pilicje gnojivo, se stavi u carapu i carapa zaveze i umoci u kantu sa vodom, i sacekamo da odstoji, jel kuzis sad, radimo tako, i otac mi tako radi, i ja i majka, i djed, i njhovi roditelji su tako radili, ali kad sa time zalijevamo vrt, samo zalijemo kuzis, nikada nije bilo potrebno izmjeriti ph takve kupke od koprive ili caja od zecjeg izmeta jer je to bilo za vrt, sad cu uskoro poceti brati koprivu ima je vec vani jer mi treba za vrt, i bojim se sta bi se moglo desiti ako samo sa takvom kupkom bez mjerenja njenog ph zalijem biljke, inace u vrtu svake godine imamo, papriku, rajcicu, grozdje, jagode, vocke za time zalijevamo, breske kruske jabuke, ma sve, a ovaj mjerac mi se ne kupuje, jer htio bih kupiti pravi koji valja, a ako kupim pravi onda necu stici skupit lovu na vrijeme za jos sjemenki, jer ako su sjemenke otprilike 250 i mjerac dobar, to je oko 500 kn.
unicumPOZNAVALAC

apr 2014.

free shippin, to sam namjerno stavio ako je free, pla aa samo cijenu proizvoda, u ovom slu aju 8,kusur dolara !!! jeftino!!! kinezi to rade u milionima, tako da je njima dobro ako zarade i pola dolara
cocoxxxAMBASADOR

apr 2014.

neznam sta da kazem, ajd reci svoje misljenje, sta mislis jel taj tester zuti za 8 dolara pokazuje bolje od onih papirica za testiranje? A nagodinu nema druge nego uzeti pravi tester, pa nek ovaj posluzi za ovu godinu samo.

apr 2014.

taj tester od 8 dolara ima pola iskusnih growera sa ovog foruma,pa sad ti vidi da li moze da posluzi, i naravno da pokazuje bolje od papirica.
cocoxxxAMBASADOR

apr 2014.

nista onda, hvala saaa, uzimam ga

apr 2014.

@coco koprivu koristi kako si napisao sam i nee biti problema...svako drugo zalijevanje (moj slu aj deci na 1.5l vode)sve je ok... :popworm: za pilei gnoj si isto dobro upuen al bez ph mjera a teako da neea zahebat :knockknock:...preciznost je majka uspjeha :rasta1:... dalje> moje pitanje glasi dali je netko koristio ov ju vunu kao gnojivo neposredno prije sadnje polo~iti u rupu i prekriti plodnom zemljom? itam da je bogata azotnim jedinjenjima(najglavnijim sastojcima ~ivih organizama)...nadalje bogata je ugljenikom kojega imamo u atmosferi puno manje nego ata je potrebno biljkama?
cocoxxxAMBASADOR

maj 2014.

Pozz, gnojivo od koprive je vec napravljeno, sad se ceka da prodje, 3 tjedna da se fermentira i moze se koristiti, inace za vrt skupljamo koprivu jako dugo jer nam treba vise i to samo prelijemo koprivu vodom,bacva stara zahrdala, ja sam za moje biljke napravio posebno u bocu cistu opranu (koprivu sam fino usitnio) stavlja se kila koprive na 10 litara vode, ja sam stavio pola kile i pet litara vode, tako da to ti je to, razjedit cu 1/10 dakle na 5 litara te tekucine koju cu dobit, moze ici 50 litara vode, i to ce biti dosta za cijelu godinu, za svih 7 automatica, koje cu imat, (ako proklija svih 7) samo na svu srecu govorio sam da cu staviti na klijanje oko 20.4, hvala Bogu pa nisam, jer pada kisa kao luda, tako da cu staviti na klijanje tek 20.5 i racunam da cu ih staviti van 1.6 uglavnom nece ici van prije 6 mjeseca.
portorikoENTUZIJASTA

maj 2014.

Poz, naru io sam i ja taj Ph-metar ( https://vutra.org/topic/6563-ph-vode-gnojenje/page-4), proalo je ve 33 dana pa me hvata nervoza. Uredno me obavjestilli da je poslano, da mora stii max. za 35 dana,adresa je garant to na... gdje bi moglo zapeti? Sad ve sumnjam na sve,kakva su vaaa iskustva s tim Kinezima? Da li moram neato poduzeti? P.S. Iz HR-a sam.
StipeZMAJ

maj 2014.

Nekad kad narucis imas tracking number pa pogledaj. Ebay-My Ebay-Summary

maj 2014.

njuskalo je za takve stvari mama...ph metar 120kn i dobijes ga isti dan ;)
userNomoreAMBASADOR

maj 2014.

Iz Kine u HR sad obi no sti~e za cca 40ak dana, posebno se eka odkad su uveli neke atajaznam dodatne rentgene na aerodromima u Kini. Stigne joa, strpljenja treba, ako ne doe za 10ak dana kontaktiraj prodava a ili otvori case na ebayu.
portorikoENTUZIJASTA

maj 2014.

Ok. Hvala na odgovorima,moram se strpjeti kad sam ve platio. Problem je ato sam mislio ovih dana staviti na klijanje, i slijediti uputstva sa foruma a to zna i staviti menke u vodu pH 5,5-5,7. Pripremio sam bocu Jane, tu negdje piae staviti kap octa, ali ne znam na koju koli inu vode,a nemam pH metar. Mo~e pomo?
mičurinLEGENDA

maj 2014.

stavi u obi nu vodu,mo~ea i destiliranu,ne ubacuj ocat, bez veze riskiraa
portorikoENTUZIJASTA

maj 2014.

ok, idem sa starim na inom isklijavanja,bez octa. Hvala svima,lp
Monty_PythonAMBASADOR

maj 2014.

@portoriko Narucio sam taj isti ph metar od Kineza u 2. mjesecu ove godine. Posto nije stigao u predvidjenom periodu koji pise (oko 40 dana), posaljem im poruku i oni mi odgovore da je zapeo na Kineskoj carini. Posalju mi novi i opet nakon 40 dana im ja posaljem poruku posto nije stigao, a oni odgovore da je i ovaj zapeo na carini i vrate mi pare :sick: Proslo je stotinjak dana a ja jos bes ph metra :sadbanana: ...Sad sam narucio iz Hong Konga...
portorikoENTUZIJASTA

jun 2014.

Na ~alost,nisam ni ja joa dobio taj pH metar,ali se nekako joa nadam da e doi u roku 2mj., jer na njihovom webu se ljudi ~ale da ekaju i dva mjeseca (preko). Ina e, mo~da je kao ato je opa cupa naveo,bolje ii preko njuakala,jer isti takav pH metar se i tamo prodaje,samo ato je cijena duplo ili troduplo vea. Meni ako ne doe do 10.06. kupujem doma,a za povrat novca u se boriti preko e-baya. P.S. sjemenke mi uredno proklijale u demineraliziranoj vodi,bez regulacije pH-a,samo sad pa opet vrijeme zahebava... lp
blinkyENTUZIJASTA

jun 2014.

Cocoxxx, ako ti je kopriva organski uzgojena i ako ti je izmet kojim pravis "caj" organski, ne moras meriti PH, to je jedna od cari organike. Hranis zemlju, a ne biljku...
Monty_PythonAMBASADOR

jun 2014.

...ph metar iz Hong Konga stigao za 29 dana...
blackbettyENTUZIJASTA

maj 2015.

nabaso sam na neko gnojivo NovaTec triplo 15-9-15, dal je neko isprobo, navodno ima azota.. imam d~ak komplet.zemljiste je blago kiselo

maj 2015.

pa vidi se da ima azota koliko i kalija :) pazi kako odmeravas i dobro razmuti
blackbettyENTUZIJASTA

maj 2015.

Jel neko primjenjivo "Megafol" u vegetaciji , koristio sam ga za krastavce i nenormalno poveava cvjetanje i prinos. Dal je mogue da radi istu stvar i sa kanabisom ?

maj 2015.

Na forumu to nije nitko koristio.Treba malo prouciti,mozda je ok !?
vojkaENTUZIJASTA

dec 2015.

ljudi, jel realno da mi je PH 7.8 -7.9 i da koliko god odstoji dugo, nista se ne desava.. evo sad sam uzeo neki sera toxivec za akvarijume, pise da u trenutku odstranjuje ne istoe iz sladkovodnih akvarijuma. otklanja amonijak i nitrite, hlor i hloramine atiti osetljivu sluzoko~u riba, reguliae karbonatne delove i pH vrednost, vezuje delove teakih metala, spre ava visoku vrednost nitrata, spre ava prekomerni rast algi i dodao sam ga, ali se opet nista nije desilo.. evo sad pre minut sam dodao jos malo, mada je bocica za 200 l vode, ja sam sipao odokativno za 5 l, na koliko sam uzeo da probam, cekam da vidim i posle drugog puta, ali sam skeptican, pomoc :/

dec 2015.

kako mislis....dali poslije dodavanja ph- ostaje isto ili sta ??
vojkaENTUZIJASTA

dec 2015.

da.. jedino ako i takva ne treba da odstoji neko vreme? znaci ostavio sam prvo samo vodu u balonu 5 l, da odstoji pa skoro 2 cela dana (jer nisam bio prisutan) i ph mrdnuo nije.. onda sam uzeo sredstvo, dodao, i opet nista

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se