VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQOvlaživač zraka
LEGACY

Ovlaživač zraka

38 odgovora2,365 pregleda
pitonISTRAŽIVAČ

nov 2016.

Pozz ljudi, naime , kupio sam ovla~iva zraka zbog problema sa vlagom u prostoru.. Zanima me treba li on raditi 0-24h u boxu i vidio sam da ima 1000w , zna i li to da troai 1000w stuje konstantno?
DvolicniLEGENDA

nov 2016.

troai 1000w (kw) na h vremena, ato zna i tarifa je npr: 1 kw/h - 1,00 kn
pitonISTRAŽIVAČ

nov 2016.

Ma nema mi logike da radi 0-24h hehehe , jer to udo isparava kao dok vam kuha voda za paatu.. palit u to na sat vremena svakh 8 h ..
FarmerLEGENDA

nov 2016.

Vjerujem da ima regulaciju na sebi da stelas jacinu kojom isparava ? Napisana snaga (1000w) je maximalna deklarirana snaga kad je odsarafljen na 100%. Usput receno jesi siguran da ima toliko snage ?? Men malo to previse zvuci, normalni kucni ovlazivaci ma 20-30w vrh, nekakav industrijski pro isto max 100-150w , da se nisi ti zabunio malo ? Ili si mislio na ODvlazivac ? Kako god, nastelaj i testiraj dok ne dodjes do zeljene relativne vlage zraka , palit / gasit na slijepo kad ti pukne nema smisla.
trubabubaLEGENDA

nov 2016.

neznam kako 1000W kad ni ovi jaci ODvlazivaci nemaju toliko a u njima je kompresor i sta ti ja znam. ovlazivac imam onaj iz kucne radinosti (foger) sa 3 jedinice. mislim da to nesto sitno trosi. montirao sam ga sa onim senzorom vlage i on mi pali gasi kako namjestim. @piton, ako imas ventilaciju kroz box, sto mislim da bi trebo, onda ti nema koristi samo malo palit ovlazivac jer ce odma fanovi to povuc van. treba smanjit fanove za isis na min koliko ti treba da odrzavas protok zraka i temperaturu i onda namjestit ovlazivac da ti odrzava vlagu. nebih preporucio preko 60% da ne rizikujes sa pljesni.
Space_LuluLEGENDA

nov 2016.

1000W????:zvezda:: Ne razumem se posebno, ali logika mi govori da nema aanse da toliko troai. Sada sam pogledala na mom (neki obi an), piae da je od 23W. Tako da osim ako taj tvoj nije tipa veli ine slona, sumnjam da je od 1000W.:D Neea nai propisano pravilo kako koliko da ga dr~ia uklju enim, jer niko ne zna u kojim vrednostima ti se kree RH koja zavisi od mnogo faktora (tipa biljaka, veli ine, vrsta supstrata, veli ina boxa, ja ina svetla, godianjeg doba, ventilacije, itd itd itd). Kada je svetlo isklju eno, RH e biti malo viaa nego kada je uklju eno. Tako da samo vidi da ti vla~nost bude u preporu enim vrednostima i na osnovu toga zaklju i kada ga trebaa dr~ati uklju enog, na kom podeaavanju i sl. Vegetacija 40-70% RH Cvetanje 40-50% RH Kraj cvetanja <40% RH Isklju i ga kada isklju ia i svetlo, proveri RH par puta, i na osnovu toga uskladi rad ovla~iva a za sledei dark period. A dok je svetlo uklju eno gotovo sam sigurna da e ti trebati, posebno ako si u vegetaciji. Sreno!
pitonISTRAŽIVAČ

nov 2016.

Ma i meni je cudno sto je 1000w , evo slike da vidite.. mo~da su zabunom napisali 1000w umjesto 100w hehe :)
FarmerLEGENDA

nov 2016.

A svasta , nis nabavi il posudi onaj kill-a-watt i izmjeri :) Al greska ziher...
Space_LuluLEGENDA

nov 2016.

"Pa~nja! Vrua para"? Ako ovo radi po principu starijih ovla~iva a koji prave paru tako ato zagrevaju vodu vodi ra una koliko e ti to dii temperatutu u box-u. Sada uglavnom rade tako ato ultrasoni nim frekvencijama prave paru odnosno "maglu".
pitonISTRAŽIVAČ

nov 2016.

Jeje , na principu zagrijavanja vode radi, al evo jucer sam ga otvorio , bio je zapakiran ,nikad koriaten tako da ne vjerujem da je toliko star , al bode me u oci tih 1000w..

nov 2016.

1000w je deklarirano i to je njegova potrosnja i isplati ti se stavit ga u ormar i kupit drugi jer ovaj ce ti pojest struje za mjesec dana u vrijednosti drugog....imas ovlazivace na ultrazvuk koji trose jako malo ali moras imat demineliziranu vodu ili RO a to vjerovatno ti nije trenutno isplativo zato trazi malo po forumu ima kvalitetnih tema o tome pa ces vidjet sta i kako jer nemam sad vremna da ti pojasnim svu tematiku
trubabubaLEGENDA

nov 2016.

sad je jasnije sve. ovo gore je kao kuhalo za vodu i to je totalno neisplativo za koristit.

nov 2016.

Al mogo bi nam nest skuhat???
EaglePOZNAVALAC

nov 2016.

imam i ja ovla~iva tog tipa. kuva vodu. stoji mi van boksa, a alu crevo za pasivan upuh je na njmu, pa vlaga zavrai u boksu. ina e, pazi ako ga dr~ia u boksu, mo~e da ti skuva listove o as posla.
grobar94ENTUZIJASTA

maj 2018.

Da li neko ima iskustva sa ultrasonicnim ovlazivacem, marke gorenje? imam ga kuci pa nznm da li je pogodan za box? i da li ide unutar boksa ili crevom ubacivati vlagu?
hazeriZMAJ

maj 2018.

Dobar je,samo prekri one pickarije sto svijetle da bude mrak u box-u.Mozes ga i na upuh staviti da ti povlaci vlagu u box...ja ga vise ne koristim..sencor..evo ga ispod kreveta..:):thumb: @vladomar :thumb:ispravljeno:)

maj 2018.

Hejz misli na upuh
grobar94ENTUZIJASTA

maj 2018.

hvala na odgovoru, ako kod tebe nije nasao mesto,vrvtno ni ja ne bi trebao da mudrujem puno...
hazeriZMAJ

maj 2018.

Znas sta cu ti reci...taj ovlazivac mi je samo posao davao,a vlagu ne gledam od 2,3 growa...tako da sam ga ljepo pod krevet dok ne nade put ka novom groweru..:thumb:Moje je misljenje kako je nepotreban:)
trubabubaLEGENDA

maj 2018.

ni ja ga bas nisam koristio zadnji grow. a i nisam zelio vlagu preko 55-60% jer sve preko toga je rizicno po meni.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se