VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQKako posaditi sjeme
LEGACY

Kako posaditi sjeme

95 odgovora57,680 pregleda
elephant0rAMBASADOR

nov 2007.

Evo naisao sam na zanimljiv info koji govori o tome kako tocno treba sjemenku posaditi da bi sto prije provirila vani i time ustedjela veaoma bitnu energiju za daljnji rast. Dakle kao sto je na slici vidljivo prilikom stavljanja sjemena u zemlju siljati/zaostreni dio sjemenke mora gledat prema gore i to je optimalan polozaj za germinaciju. Eto nadam se da ce nekome pomoci.
choki123POZNAVALAC

nov 2007.

ma nemoj sr*t,ja kao i mnogi drugi vjerovatno, mislio da treba za dole posadit,ovdje na forumu u vodi u piae da treba za dole ono malo bijelo,a na sajtu vutra.org piae obrnuto,al ekaj s tim slikama,zar nije ono prvo ato probije vrh sjemenke,ata nije to korijen,jer ako je to korijen,onda zaato bi iao za gore,van zemlje,ne ku~im dobro baa......:signs053:
elephant0rAMBASADOR

nov 2007.

Pa kao sta slika pokazuje korjen se namjesti u horizontalu i sluzi kao "dizalica" za ostatak sjemenke i tako navodno najbrze izadje iz zemlje! I mene je iznenadilo kad sam nasao.. Jel ima tko iskustva sa ovom metodom? Ako netko pocinje grow neka napravi pol na jedan i pol na drugi nacin pa da vidimo sta ce prije :watchplant: Inace samo da dodam da mi metoda zvuci logicno.. jer veci dio mase sjemenke je u donjem djelu, tako da sjemenka padne prirodno na zemlju taj dio bi uvjek bio na dnu, a ne spicasti dio. Evolucija se pobrinula za ostalo valjda i prilagodila gravitaciji :b_hop:
choki123POZNAVALAC

nov 2007.

aaa....now i get it.....:vb_smash:

mar 2008.

Kako najjednostavnije posaditi biljku?? ja sam obicno za pocetak stavljao u casicu od jogurta...na dnu bi probusio rupice,stavio vatu iznad tih rupica da kad zalijevm da mi ne curi bas previse van.Stavio sam crnu zemlju i nabacao par sjemenki u tu casicu...Sad mene zanima kako to treba zaljevati?? koliko kolicinski,koliko vremenski??? ako mi moze netko reci???
redwildENTUZIJASTA

mar 2008.

Bolje bi ti bilo da si prvo ostavio sjemenke da proklijaju pa onda ubaciti u zemlju... ali et imas bruku tema o tome pa nadji sta te zanima i sve ces skontat :banana_rasta:
GreenManAMBASADOR

mar 2008.

Najbolje bi bilo da se drzite teme.

apr 2008.

stavia san sjeme u one papire i izniklo mi je i stavia san ga sad u pitar mali sa zemljon i stavia priko njega crnu kesu i stavia ga u toplo...sad me zanima svako koliko triba otvorit tu kesu da udze zraka i svako koliko triba zalit to??molim vas odg.fala unaprid
KaraJackPOZNAVALAC

apr 2008.

Zasto pod crnu vre icu ??? Pa sad im treba svijetla da izlaze van i to prema svijetlu, kuzis !!!
FukmondoAMBASADOR

apr 2008.

more da otvaras kad te pukne,zasto ne! u biti dovoljno dva puta na dan,samo sto nije nikla!!!!,pospricaj ju malo jos brze ce da nikne,vlazna mora da bude uvek,jer ako nije vlazna nemaa nia od toga. a kad nikne e tek onda mora da ju mazia i pazia tek onda igra po inje,ona prava:) aj sretno i javljaj situaciju na terenu:smilie_vampire:

apr 2008.

meni je ona u zemlji 2 dana i jos nije nikla..sad mi voda trba bit stalno vlazna i kad nikne onda je stavit na sunce jel?a dok ne nikne u tu mrak tj kesicu..tako san negdi procita mene najvise straj da san ja falia stavit sjemu u zemlju...mh:watchplant: i jos pitanje...kad mi nikne,ako, onda je stavljan na sunce dok ne izraste 10ak cm i onda je pribacin vani jel??
elephant0rAMBASADOR

apr 2008.

Strpljenja malo.. biljka moze iz zemlje niknut u roku 24h a moze proc i tjedan dana..

apr 2008.

kad mi nikne,ako, onda je stavljan na sunce dok ne izraste 10ak cm i onda je pribacin vani jel??il je mogu kad nikne ispod lampe posto neman neonku??
mr. GuchoAMBASADOR

apr 2008.

mo~ea, samo zavisi koje lampe, zavisi koji ea box ili ea bez boxa, poato vidin da gledaa ata manje para potroait da ti to izraste onda najbolje stavi na prozor i da tamo stoji ako si okrenut ka jugu, a o~e i lampa svijetlit s druge strane od prozora da bolje sve osvjetljava, napiai koja ~arulja ili slikaj ~arulju pa ti onda detaljnije re emo, ali stvarno po forumu ima masu tema o aaruljama, i o svemu ~ivemu do detalja kad sjeme proklija onda ea lako, kupi dobre zemlje (!) i stavi unutra kako je ve opisano, i onda imaa dosta vremena za raspravu o ~aruljama i sl. kad ti nju stavia u pitar samo na prozor i lako onda
elephant0rAMBASADOR

apr 2008.

ma odmah to na sunce/prozor/balkon/van u zemlju.. cim nikne. kakve lampe u ova doba godine? alo.. nema vise mraza u dalmaciji garant

apr 2008.

jel ovo sta valja..ovo san doma nasa pa ako valja da ne kupujen drugo http://i45.photobucket.com/albums/f75/daronmal123/DSC00003.jpg
mr. GuchoAMBASADOR

apr 2008.

ne izgleda kao baa neka growerska lampa, vidim da je auto lampa sa samo 8W, ne piae koliko lumena i ostalo, ali po svemu sudei nebi puno pomogla

apr 2008.

oki..ma to san nasa pa eto zanimalo me..a koliko growerska lampa trib imat i koliko se daleko drzi povise biljke??
mr. GuchoAMBASADOR

apr 2008.

zavisi koje planove imaa, tj. kakvi box brijanje hlaenje cool tubovi i sl. i poet sve ovisi o visini, kako se biljka ponaaa i sl. ima bar 10 tema o izboru lampi, sje am se prije je bilo, ukucaj usearch lampe pa vidi ata izae

apr 2008.

pocela mi je izlazit vani iz zemlje biljka pa mi recite koliko je sad triba zalivat dnevno..i koliko cu je stavit na sunce sati a koliko u mrak??aj hitno mie ovo
elephant0rAMBASADOR

apr 2008.

Koristi pretragu i citaj po forumu.. dobio si infraction radi offtopica i nekoristenja pretrage. Toplo ti savjetujem da kliknes na pravilnik i procitas ga umjesto sto spamas po citavom forumu sa jednim te istim pitanjima. Svi odgovori su vec napisani.. potrudi se malo. Ako si ljen za tako nesto onda barem svoja pitanja postavljaj u "PITAJTE SVE STO VAS INTERESUJE" topiku koji je za to namjenjen.
gloss_zelenkyAMBASADOR

apr 2008.

Zadnjih par dana eksperimentiram sa sjemenom industrijalke i uvjerio sam se u onu sliku sa po etka teme. Ako pustite korjenak da krene 1-2cm vidi se kako sa vrha koatice odakle je izaaao ide u krivulju i prema dolje. Stavio sam po 5 sjemenkica sa korjenom prema dolje i prema gore. Naravno da su one sa korjenom prema gore izaale 3-4 dana br~e :) Ubudue tako radim ... :maryjane:
elephant0rAMBASADOR

apr 2008.

Eto fala k**** na udarcu.. da stavimo pecat i na ovu temu. Bravo gloss!

avg 2011.

joj ljudi sto mudrujete oko te opreme,ja to posadim u saksije na tarasi,i svake godine od 5 sjemenki bude bar po dvije biljcice :P tako da nema rashoda,samo prihodi..:P:smoke18:

okt 2016.

koliko treba da sjeme izadje iz zemlje,humusa nebitno to.hvala
michael10AMBASADOR

okt 2016.

@Miladin0000, zavisi od same semenke, zemlje, dubine i ostalih faktora ali bi trebalo da izadje za 48-72h.

okt 2016.

Ako su uvjeti dobri (temp/vlaga), izai e za 24h. Mo~e se ponekad razvui i na par dana.
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

Pozdrav Svima Naime ovako nedavno sam narucio iz RQS : Dance World. Napravio sam metodu papirom da iz klije, pa sam je zatim zasadio u zemlju, i za 2 dana je vece ovolika ali nema jos listova, da li znate kada ce otpasti do kraja ljuska i krenuti rasti listovi, inace jako brzo raste vec za 8tjedana je gotova. evo slike pa ako mi mozete samo reci odprilike kada bi se listovi mogli poceti pokazivati :D ;D tnx
xcxAMBASADOR

nov 2016.

Navla~i sjemenku i lagano skini ljusku, nemoj na silu, polagano.
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

Hvala, budem veceras tako i napravio.
xcxAMBASADOR

nov 2016.

Ako nee ii, probaj sutra ali nikako na silu.
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

Neide, jos je malo tvrdo, budem pokusao sutra, stavio sam samo jednu kapljicu vode na vrh ljuske, i budem malo zemlje stavio
xcxAMBASADOR

nov 2016.

Uzmea prskalicu i poprskaj ljusku. Koristi pincetu ili duge nokte ako ih imaa. Zemlja zaato?
DegustatorLEGENDA

nov 2016.

mogao bi neki transformers fazon da odradis... Iseces dno plasticne case i navuces preko sadnice koju naknadno zatrpas na odprilike 1cm od vrha. Ili malo tezi i rizicniji nacin ali sigurno bolji je da presadis celu biljcicu ponovo. edit: ja sam ranije presadjivao,jer nisam znao sta se desava ispod povrsine zemlje. Sad mi pada na pamet da bi mogao samo da izrezes dno,gornji deo navuces preko biljcice i pobodes u zemlju do kraja jer je biljcica u fazi klijanja i koren joj nije razvijen u sirinu,vec se vertikalno spusta do dna. Nakon toga izvadis casu sa sve zemljom i biljkom i presadis u dublju casu,npr 1/2l i zatrpas visak.

nov 2016.

ma ne komplikujte; skini tu ljusku prstima, pincetom, nozicem, makazicama... dugo nisam primetio da se neko zalio na to, ili je bezveze da se prijavi jer je cest slucaj. meni ove godine ok, a prosle 2/6 kapice.

nov 2016.

Cesta pojava kod growera koja plitko stavljaju menku,jer kad je menka dublje zemlja obavi tu ulogu skidanja ljuskice :)
H2O888LEGENDA

nov 2016.

Nature wizard dugo je ta sjemenka na njoj,inace mokri stapic za uho i 2 cackalice su majka za taj zahvat,ako vec nisi ucini rabotu:Dmoras djelovat odma,zna se dogodit da pocme gnjit u sjemenci:)
xcxAMBASADOR

nov 2016.

Ne da se zna, nego sigurno:(
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

Evo bio sam je samo dva puta nakapao vodom. I sada se pola otvorila. Ima jos malo skroz ljuske na njoj. Cekatj cu do sutra mozda je tokom noci skine. :) :)
L0oDZMAJ

nov 2016.

Nista ne cekaj nego skidaj lagano sve ;)
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

Evo rijesio sam ljuskicu i ujedno sam je presadio u novu posudu za svaki slucaj hehe. :)

nov 2016.

Svaka cast,jer ja se nebi usudio presadjivati tako malo biljku pogotovo ako je bilo nepotrebno
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

Pazljivo sam presadivao, skarama sam odrezao teglicu plasticnu, i zatim sam primio sa obje sake iznutra zemlju i biljcicu, i odmah stavio u drugu posudu gdje sam vec stavio malo zemlje i pomjesao, biljcica se nije niti pomaknula tjekom presadivanja :) nadam se da ce sada polagano se ispravljati i krenuti rasti :)
H2O888LEGENDA

nov 2016.

malo je 2 od 23 treba ti minimum 4 ako zelis dobit nesto(znaci od oba spektra po dvije)da bi moga odradit nesto tipa pc grow...vidim ja da si na slatkom pocetku uhvati se citanja,il trazi mentora

nov 2016.

ili pak,ako kreni u ovom smjeru,napravi nam koju sliku
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

naravno, slikam proces pa stavim tu :)

nov 2016.

@Nature wizard obrnuto trebaa, 6500K ti je za rast, 2700K za cvjetanje. Enivej to ti je svakako premalo. Stavi bar 3x23w.
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

Jos dok je ovako mala, stavim 3 od 23w kraj nje blizu skroz ili? evo ja imam ovakvu udaljenost, sad sam slikao, i jos 3 takve sa svake strane ce biti dosta jel tako? Za sad je ova veca od 23w 2700k a ova manja je od 15W 2700k, da ostanu tako kako sam ih stavio, jos samo jednu da dodam isto blizu ili? Sad kako je tako mala jel uredu da tako ostane kako sam i stavio? evo slike :) Sutra bih onda kupio jos jednu. Bojim se da ne bi bilo previse svjetla, da je ne bi spalilo :( jer mi tako frend govori. A on vec uzgaja 2 god, sad neznam ni sam.

nov 2016.

Stavi 6500k za vegu, ja ti fino gore piaem koja ti boja treba, a ti opet udaraa sa 2700k. Lampe dok je ovako mala mo~ea dr~at na 10 cm, kasnije kad malo poraste na 5 cm, vent. ti mora puhat izmeu vrha biljke i lampe. Svjetlo ti treba bit na istoj visini, na okupu, da biljka primi ato viae svjetla. edit: admin moze pobrisat ovo o svjetlu jer je tema sjeme :rolleyes:
Nature wizardENTUZIJASTA

nov 2016.

Pozdrav, evo kako napreduje Dance World, ovo je danasnja slika :)

nov 2016.

sve na mestu, ne treba ti vise ova tema :)

jan 2017.

NE...To je korijen biljke i UVIJEK ide prema dole...Ops..

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se