VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQDIY Super Soil ili kako napraviti svoju organsku zemlju za grow.
LEGACY

DIY Super Soil ili kako napraviti svoju organsku zemlju za grow.

137 odgovora7,104 pregleda
darth_furioAMBASADOR

sep 2022.

Pozdrav ekipa! Otvaram ovu temu jer nisam vidio konkretan clanak posvecen DIY Super Soilanju za organic "no fertilizer" grow. (Ako nisam ubro dobro i postoji vec tema, komentirajte i zatvorite thread) Uglavnom svrha ovog threada je diskusija o tome kako napraviti vlastiti supstrat za organski uzgoj konoplje. Posto ima tona recepata za "super soil" na bespucima interneta, volio bih da ovdje podjelimo nasa iskustva i cijenjena misljenja, a ujedno da i naucimo nesto mi neiskusniji clanovi foruma. Pa da krenemo: Spremam se za ful organic grow, pa planiram raditi svoj supstrat. Ideja mi je koristiti zemlju iz prethodnog growa u kojem sam koristio umjetna gnojiva. Znam da moze biti zaostataka gnojiva i soli u takvom tlu, pa sam mislio prvo flushat zemlju (inace Terra Magma) te je sterilizirati od gljivica i nametnika vrucom vodom. To bi mi trebalo dati poprilicno laganu zemlju pogodnu za miksanje dalje, a ujedno i stedim. Recept bi bio sljedeci: Reciklirana Terra Magma 60% Glisnjak 20% Perlit 20% Dolomitno Vapno 500mg/10L Organsko gnojivo Stallatico Pelletato 10g/10L Mikoriza Zalijevale bi se svaki drugi tjedan sa cajem od glisnjaka i melase ili organskog smedjeg secera kao dodatak. Hajmo podijeliti misljenja, iskustva, recepte itd.
BizzzoZMAJ

sep 2022.

Soma ga je napisao nebrojeno puta pa sam ga i ja u temi soila stavio. Pise i u knjizi. Ja sam odustao od kupovanja svega pojedinacno, jer je kolicina koju dobijes tipa za 1000l zemlje. Razmisljam o kojekakvim kombinacijama gdje bi ja isao ispitivati i testirati medjutim nemam trenutno vremena. Nadam se da ce se ovdje pojaviti neki eksperiment pa da upratimo nesto korisno :)
DjedMrazENTUZIJASTA

sep 2022.

''Spremam se za ful organic grow, pa planiram raditi svoj supstrat'' --- / jesi zapoceo..? nabavio sve navedeno ?
darth_furioAMBASADOR

sep 2022.

imam sve na lageru, cekam berbu da oslobodim prostor, pa idemo u eksperiment
darth_furioAMBASADOR

sep 2022.

80 L Terra Magme od proslog growa sterilizirano kipucom vodom i ostavljeno da se kuha preko noci. Sve bube i gljive su mrtve sto posto. Sljedeci korak je miksanje ostatka sastojaka, pa mjerenje PH za koji dan. Updateam svakako. Ne bacajte zemlju, reciklirajte! :D

sep 2022.

Ja u poput Katona Starijeg onomad (koji je svaki govor, nebitno o emu se pri alo, zavraavao sa "... uostalom smatram da Kartaginu treba razoriti") da dolazim ovde svako malo da apelujem da se prebacia na vermikompost :D Zaato: A) ve neko vreme se oatrim, rad sam da vidim kod joa nekoga kako bih se lakae/br~e motivisao, jer ionako robujem navikama B) sve si probleme reaio, i bukvalno. `to se recikla~e ti e, ne znam da li ima neato prakti nije/efektnije, a opet krajnji proizvod je apsolutno zlato za growanje Kalifornijski red wiggler ak nisu ni skupi uopate, brzo se razmno~avaju, a svaki video koji sam odgledao implicira da je itav proces prili no lak, tj nema mnogo prostora za greake.. Pratim ovo svakako, svu sreu ~elim! Uostalom, smatram da bi trebalo da preea na vermikompost :D
darth_furioAMBASADOR

sep 2022.

Hvala na savjetu kolega Wendigo. Imam dve vrece spremne za glisnjaka(vermikomposta) Imam i komposter pun glista, samo nemam ga dugo, pa su mi zalihe vermikomposta ogranicene, tako da sam kupio dve vrece ovako za pomijesati sa zemljom i napravit super soil mix. Priroda samo daje, mi smo ti koji kompliciramo. Drago mi je cuti da neko brije na vermikompost kao i ja :D Ziv bio buraz!
darth_furioAMBASADOR

okt 2022.

Evo dragi moji zamijesano je cca 100L zemlje reciklazom koristene terre magme. Sad nek kuha koji dan pa cemo u potove.
BizzzoZMAJ

okt 2022.

Dolomit ti je za PH buffer?
darth_furioAMBASADOR

okt 2022.

Dolomit je Cal/Mag, a ujedno i ph buffer da.
BizzzoZMAJ

okt 2022.

Nadam se da ces onda pogoditi omjer jer Dolomit po istra~ivanjima vuce od 7.0-8.5. Istra~ivanje je napravilo veleu iliste u Luisiani. Ili kako se vec pise. Lako ces naci podatke. Dolomitno vapno poma~e u odr~avanju pH izmeu 7,0 i 8,5 (djelujui kao pufer).
greenismycolorENTUZIJASTA

okt 2022.

Aktiviranje substrata,naaio na ovaj postupak na netu. bio bi jako dobro napravit ovaj postupak da biljke im br~e po nu papat. Aktiviranje substrata kod organskog uzgoja Ako ste itali ostale vodi e za organski uzgoj, saznali ste ve da biljke ne mogu tek tako konzumirati organske hranjive sastojke iz zemlje ukoliko nije stvorena simbioza izmeu korijena i same mikroflore. Razlog aktiviranja supstrata, tj stvaranje mikrobioloakog buffera je vrlo jednostavna i u inkovita stvar za budui uspijeaan razvoj biljke, a ovo su samo od nekih dobrobiti:pH buffer (ovo po inje od kvalitetnog supstrata, gledajte da si zbavite zemlju izmeu 6 i 7 ph vrijednosti) [*]veliki broj razli itih fungi kolonija ne mogu pre~ivjeti bez ugljikhidrata (veinom se troae skupe myco/bacto produkti na po etku kroz vakcinisanje zemlje, a da skoro nema u inka, jer simbioza izmeu korijena i gljiva traje i do 5-8 dana, a u to vrijeme velik broj istih izumre, a to treba sprije iti) [*]nema zastoja kod presaivanja, tj. aokova [*]biljke vrlo brzo imaju pristup hrani kroz ve stvoreni micelij Priprema supstrata je vrlo jednostavna, i ne koata vas skoro niata, sve ato je potrebno, mo~ete pronai lokalno: [*]zobena kaaa (obi na, bez ikakvih fensi dodataka, ona nam je glavni izvor ugljikhidrata) [*]glisten (worm castings), poti e razvoj mikroflore [*]mikorhiza/bakterije produkt Ako radite sa velikom litra~om supstrata, a nemate primjera radi veliku ba vu/kantu sa poklopcom, mo~ete i saksije popuniti supstratom i ostaviti ih 4-7 dana u kutu da stoje, dok finalno ne presadia svoje biljke. Ina e, za mali broj biljaka, primjera radi ako imate samo 2 biljke u 10l saksijama, dovoljna je kanta sa poklopcom od 20-30l, u istu stavite vaau zemlju, dodajte 50ml glistena, 2 aake zobene kaae i ajnu ~licu myco/baco produkta, zalijte sa 500ml vode, zatim sve vrlo dobro izmijeaajte i poklopite poklopcom i ostavite min 4 dana da ostoji na nekom toplom mra nom mjestu. Rezultat bi trebao ovako izgledati
darth_furioAMBASADOR

okt 2022.

Evo moja zemljica stoji vec tjedan dana i kuha pomalo. Brijem da ce to biti ok. A Dolomita sam stavio jednu casicu na 100L supstrata, tako da ne mislim da ce puno drkat pH. Medjutim imam mjerac za tlo, pa cemo bacit oko prije sadnje. Ubacit cu mikorizu jos unutra i zalijevat sa dekloriranom vodom i melasom za ugljikohidrate i mikrobiolosku kulturu. Cekam jos NL da zavrse, pa da mogu sve u isto vrijeme bacit na grow.
sone1ZMAJ

okt 2022.

Po meni nemas sta cekati, ako vec imas 2 satora, samo kreci, ako negde nesto zagusti bices spreman na vreme za ove kad zavrse ;)
BizzzoZMAJ

okt 2022.

Mora mu odraditi soil. Aktivacija i sve skupa. Barem 2 tjedna pa zalit pa opet 7 dana.
darth_furioAMBASADOR

nov 2022.

Odradio soil svoje ekipa. Ja ozbuko podrum. Sad da vidimo kako ide full organic grow.
BizzzoZMAJ

nov 2022.

E to. Sretno!! Pazi da nece taj HPS osusiti gornji sloj zemlje prebrzo pa da osusi i sjemenku i sve skupa.
darth_furioAMBASADOR

nov 2022.

Ma ak su prezivjele ljeto oce i ovo :D
MravakLEGENDA

nov 2022.

Hoce li biti dnevnik ovo ili ce se tek otvorit? Sta ce biti koristeno kao prehrana osim melase i glisnjaka (ako sam dobro shvatio ) kroz pereiod rasta biljke? Sretno :D
darth_furioAMBASADOR

nov 2022.

Hey Mravak, a bit ce neki oblik dnevnika, ali vise baziran na analizu i diskusiju ove vrste uzgoja, tako da podijelimo iskustva. Od gnojiva je unutra kombinacija guana i stajskog peletiranog uz glisnjak. Zemlja je odstajala preko mjesec dana zamijesana tako da se stvori mikrobioloska kultura i nutrijenti oslobode. Sama ova kombinacija bi trebala biti dostatna za citavi grow, znaci samo voda i vozi. Medjutim vidjet cemo kroz grow kako se ponasaju, pa cu po potrebi slozit caja od glisnjaka i melase. Melasa je dobra kao booster za bakterije tak da cu je svakih par zalijevanja dodavati. E da i necemo dirati PH osim ako ne bude ociglednih problema. Izmjerio sam zemlju nakon sto je odlezala i stabilna je na 7 pH. I to je u biti to osim sto sam dodao i mikorize. Inace sam bubnuo Auto Critical Orange Punch od DP-a unutra, pa haj da i ovaj eksperiment vidimo. Bas se veselim iskreno. Fali mi da mi raste nesto :D Imam osjecaj da se vise gustam na grow nego na sami dim poslje smiley9934
darth_furioAMBASADOR

nov 2022.

Evo mali update oko organic growa. Vodim bjesomucnu bitku sa gnatovima :D Krumpir, cimet, Neem, sticky traps, name it. Kako se djubrad brzo namnozi gad demmit. 5 od 6 su nikle, jednu sjebali gnatovi, jedna nije izasla. Ubacit cu dva AK automata u zamjenu.
RAOZA.ZMAJ

nov 2022.

Prije ubacivanja Auto AK rijeai problem sa gnatovima, ako su ti ve uniatili jednu biljku zaato pravia joa veu dramu bezpotebno. Ako imaa nematode daj joa jednu dozu, stavi ~utu ljepljivu plo u protiv insekata i prati situaciju.
GroffAMBASADOR

nov 2022.

Najefikasnija metoda protiv gamadi iz zemlje je sterilizacija iste. Lonac zemlje u penicu i nema ateto ina. Meutim, ovom metodom potamane se bakterije i gljivice u zemlji no to se lako popravi organskim gnojem " ajem" od komposta.
BizzzoZMAJ

nov 2022.

Obrnuto. Hlaenje je najefikasnija metoda. Kako god, tipkah negdje gore iznad. Jedina drama kod izrade je bas to. Sve ostalo pjesma.
darth_furioAMBASADOR

dec 2022.

Ma sad vise nema sterilizacije biljke su nikle, sad samo kontrola. BTW zemlju sam sterilizirao prije, medjutim gamad se dovukla odnegdje. Jebiga organik je organik. Cak me ni ne brine da ih par leti okolo, sranje je ako se namnoze brzo, a biljke ne stasaju, pa larve sjebu korjen. Zalijevam ih neem uljem, zalijevam samo uz biljku tako da je ostalo suho, posuo cimetom te sam postavio sticky traps. Cini mi se da ih je manje, a biljke koje su izasle za sad dobro napreduju. Pokusavam nabaviti nematode, ali nije lako kod nas. Neke poljoapoteke su ih trebale imati, medjutim stanga. Morat cu na Amazon vjerojatno. Jebiga, treba nauciti zivjeti s prirodom :D najlakse je nukeat sve otrovima. Ja zelim prirodno i kako je Bog zamislio, a to znaci da ce nesto i Gnatovi pojesti. Malo Gnatovima, malo meni. One Love, Jah Bless!
darth_furioAMBASADOR

dec 2022.

Evo bebica, dobro su krenule. Ali mi se cini da ih ph mqlo muci bez obzira na living soil, posto su stemovi lagano poceli dobivati crvenu boju, a i malo se uvrcu listovi. Morat cemo malo balansirati ph.

dec 2022.

Koliko sam shvatio sa soilom ne bi trebalo bit kontrole pHa :zvezda::ako ti je voda koju koristia za zalijevanje dobra to jest bez kloramina i ostalih drkalija a isto sumnjam da netko takvu vodu ima pa je mo~da problem to ili grijeaim.koliko sam sku~io da de ki koji navijaju za organic nemaju baa problema sa pHa vrijednostima,Cyric je bas nedavno pri ao da se nesjea kad je ata mjerio a vidim i po dnevnicima rada.zanimljiv si lik i zanima me organic tako da itam svakako.~ivio brate :rasta:
darth_furioAMBASADOR

dec 2022.

A gle puno je faktora loji mogu igrati ulogu. Vodim borbu s gnatovima, zalijevao sam neemom i cimetom, moguce da mikro bioloski svijet dobio po nosu malo. S druge strane voda mi stoji danima i takva ode dobro preko 8 pH tako da tu postoji mjesta za problemcic. Ubacis te dvije kombinacije i moze biti problema sa uzanjem nutrijenata iz tla u teoriji. Nis budemo pratili sad par dana ph vode i biljoze da vidimo jel to ili nije.

dec 2022.

Nije to do PH, uglavnom je znak niskih nonih temperatura, tj velike razlike izmeu dnevne i none (desetak stepeni celzijusa) ili problema sa fosforom, u tvom slu aju mislim da je ovo prvo - zima je ipak :) Aneorobne bakterije su ti mnogo vei problem, pogotovu ako ti se namno~e u organic( obo~avaju ustajalu vodu) nema potrebe da ti toliko stoji voda po mom mialjenju, osim ako pumpa nije potopljena da bubbla sve vreme Sretno dalje!
MravakLEGENDA

dec 2022.

Nasao sam sad na netu da cimet ubija spore gljiva, fungicid jel... (mycos si stavljao ako se sjecam sa prve strane) te kada se koristi protiv gnatova da se zaljeva odozdo ili ti bottom feed da ne rasturi ph zemlje jer je i to u stanju. I usporava isusivanje tla. Ovo sa crvenim stemom i uvijanjem listova meni vuce da ne dobivaju iz zemlje cal/mag pa reagiraju na prejako svjetlo. Drzim fige da rijesis problem :D Edit: Jedino sto sam tu nasao o cimetu je da se koristi ulje od cimeta i to koja kap
darth_furioAMBASADOR

dec 2022.

Evo nakon researcha i stelanja pH u vodi na neke razumne razine mislim da sam skuzio di je zajeb. Biljke definitivno pokazuju neke znake nute lockouta, ali nije prestrasno jer tjeraju dalje jako i novi listovi izgledaju ok. Dakle za organic pricu, pazite na previse guana u zenlji jer je jako bogat fosforom te sa tvrdom vodom poput moje veze fosfor i kalcij u neupotrebljivi oblik za biljke. Znaci sljedeci grow cu probat samo domaci kompost i glisnjak bez guana, pa po potrebi kroz caj naknadno dodat. Uglavnom prezivjet ce one ovo uz paznju. Budem bacio slike da vidite kako bolesno raste ovaj Critical Orange Punch. dddd Jah Bless
ĆyroZMAJ

dec 2022.

Soma super soil kit ti izmedju ostalog sadrzi i tu famoznu morsku kredu. Ona neda Da PH ide preko 7. To je razlog zasto mi koji radimo s Sominim soilom ne trebamo brinut o PH vode. Inace u organik uzgoju PH igra istu ulogu kao i kod npk. Samo ova kreda eto neda da luduje. nebi drzao vodu danima da stoji. U mom slucaju, ako stoji dva dana Ph ode do 9.5. Mjereno vise puta. mislim da je dovoljno aerizirat je jedno 20ak min pola sata prije zaljevanje i regulirat PH ako treba, pa zalit.
darth_furioAMBASADOR

dec 2022.

A da, par gresaka sam napravio misleci da je organic samo tak. Zalijevao sam uz same biljke bez da sam prozracio vodu i dugo je stajala tako da je problem lokaliziran vjerujem jer evo kako rastu i korijen ide dublje se oporavljaju. Sad se prebacujem na zalijevanje iz tanjura, pa ce to masa zemlje bolje izregulirati, a i definitvni ide bubbler u vodu svaki put.
darth_furioAMBASADOR

dec 2022.

Sta kazete, ce bit to ok
DjedMrazENTUZIJASTA

dec 2022.

cijenim trud, iako mi se biljka cini cudna., listovi doslovno kao salata ,matovilka ..zanima me kako ce zavrsit.
darth_furioAMBASADOR

dec 2022.

Da i meni je malo cudna. Vjerojatno do straina. Niska, siroka. Krenuo sam sa lst-em pa su zato jos malo raskupusane, ali da full ko kupus :D

dec 2022.

Ma super je to. Lepo rastu ali su kupus pheno. :D
darth_furioAMBASADOR

dec 2022.

Da i meni je malo cudna. Vjerojatno do straina. Niska, siroka Bice za sarmice :D

dec 2022.

Indica still...Siroka i sabijena.. :D Koliko vidim sve su sabijene.Probaj malo da udaljis lampe,da se malo vise grane izduze.Bice ti lakse za rukovanje.
BizzzoZMAJ

dec 2022.

Nije samo da se izduze. Sta ne vidia da ti fr u listove na gore? Postoji kakav vent unutar boxa? Ispuh radi? Koja je temp?
darth_furioAMBASADOR

dec 2022.

Temp ne prelazi 28, ventovi rade, lampe sam digo. Btw ovaj pheno nije normalan. Pogledajte sta je to danas. I uspio sam jednu slomit na pola. LST ce biti nocna mora s ovima. Lampe su mi ma oko 50cm, dici cu ih jos jbg. Skinuo dva lista i bandazirao je, prezivjet ce i vjerojatno biti najjaca od svih :D
darth_furioAMBASADOR

dec 2022.

Evo jedan update. Uspio slomit dva glavna stema, ali guraju dalje. Izgledaju solidno za sada. Osim jedne u sredini koja mi je malo tuzna. Zalijevam odozdo, gnatovi pod kontrolom. Temp pod svjetlima oko 28 stabilna. Digao sam lampe jos danas jer mi se cini da ih malo przi. Radim defolijaciju poprilicnl jer je guzva. Misljenja?
MagnusISTRAŽIVAČ

jan 2023.

Recept jednog bivaeg lana ovoga foruma, objavljen na njegovom forumu, vrlo dobar recept, koristim ga esto i za vuju i za voe i povre...

jan 2023.

To je objavljeno na Vutra forumu 9.10 2022 i clan nije bivsi! Vidjen je na forumu prije 10ak dana...tocnije 30.12. 2022. Cemu te nepotrebne informacije ??..bivsi,njegov forum...ha?

jan 2023.

Iskompleksirani bivsi clan kojem nitko nije lajko biljke :)

jan 2023.

Sve bivsi,a log in na Vutru 17 puta dnevno Ljudi su udni ..u najmanju ruku :razvaljen::

jan 2023.

Ma valjda ocekuje kad kaze da napusta forum,da ga krenemo preklinjati na koljenima da nam da jos jednu sansu prije nego nas napusti :D

jan 2023.

Sad nesto gledam...Magnus je ustvari chillman420...klon..klokani

jan 2023.

Pa da :D hoces ti ili cu ja? :D

jan 2023.

ajd ti..imas precizniji udarac,mladji si:razvaljen::..ja bi ga mogao fulati
StipeZMAJ

jan 2023.

dok se vi dogovorite, ja sam rijesio :D
darth_furioAMBASADOR

feb 2023.

Pozz jaranes. Nije me dugo bilo zbog familijarnih obveza. Samo kratak update. Izgleda zbog stresa jedna pohermila i oprasila ostale :( Eksperiment failed. Probat cemo sa sominim DIY supersoilom sljedece. JBG
DjedMrazENTUZIJASTA

feb 2023.

poz. Darth,.zao mi je, bas pitao sam se gdje si.,
GazatAMBASADOR

jun 2023.

Volim jest rizu. To sam pokupio od sestre jos davnih dana. Ona je vegetarijanka i brije na sve te eko 'glupost' koje sam i ja s vremenom prihvatio. Skuplja organske otpade za kompostiranje, koristi neem za caj, kuha crne alge za klopu a s ostatkom vode zaljeva cvjece na terasi. Jede zobene pahuljice, alfa alfa klice.... sto je ukratko mali dio nekog recepta za organsku zemlju. pa mi palo na pamet probat no till sa sto manje ulaganja. Vise kao nova zanimacija i hobi. Plan je: -komposta imam dosta na vikendici. mogao bi ga boostati sa Bokashi nacinom kompostiranja -napravit EM1 sa rizom i mlijekom da pogoni Bokashi fementaciju -zapocet malu farmu glista, za kakicu kao i za zaposlene radnike u zemlji -micelij cu pokupit iz obliznje sume ili uzgojit u kartonskoj kutiji. cuo sam da vole zobene pahujlice -od sestre cu pokupit neem prah i alge wakame, kombu, nori, arame koje mogu zmiksat u prah. -na viksi mozda imam jos nesto dolomit lime, azomit, pa cu i to stavit u malim kolicinama. ak ne mogu i bez tog -pepel se lako napravi Kad sam proucavao o notill, nasao sam i kako napravit svoje tekuce gnojivo, bakterije i jos neke sitnice pa cu probat kombinirat to sve nekako za tekuca gnojiva cu probat napravit JADAM Microbial Solution JADAM Liqued Fertilizer JADAM Liqued Fish da pokrijem sve faze rasta. Za companion crop imam djetelinu, alfaalfa, i malu kres travu. Ili ak to ne uspije onda brdo sjena po zemlji da odrzava vlagu i hlad glistama Vrba ima hormon rasta pa i od tog mogu caj radit u pocetnoj fazi SST ilti seed sprout tea mogu probat za malo ili nis para jer sve imam vec za to mi treba. alfalfa, kukuruz, jecam, mungo grah Jos sam u fazi proucavanja ali ideja i volja su tu. box i lampa nisu radili 2+ godine a sjeme je staro od 2018(frizider i riza). Mislim da je vrijeme za novu avanturu. box je nazalost mali 60x60x160 i tu mi stane max 50litara zemlje u onu platnenu posudu Samo tekuca gnojiva i bokasi je proces od par mjeseci a jos nisam ni zapoceo. Kad budem spremen otvorit cu dnevnik kako god da ispalo :) Svaki komantari dobrodosli jer mi je ovo nov teritorij skroz. Okvirni plan imam ali drage volje ga modificiram uz vasu pomoc.

jun 2023.

Igram se svim tim tako da ti mogu iz iskustva rei da je plan prva liga! :clap:: :respect:
GazatAMBASADOR

jun 2023.

Vidio sam tvoj experiment. Genijalna ideja. Mene je tek uhvatilo na nesto nepoznato, novo i organsko. Za sad je u procesu LAB iliti EM1 i micelij u kartonima. Jedno od sampinjona a drugo od neke bucmaste gljive koja sam nasona drvetu. Ali finalno mislim da cu micelij uzet iz sume s poda dije staro lisce i grancice. Za 2 tjedna mi pocinje godisnji, more je propalo pa odma pocinjem radit na tekucim gnojivima. Da za nekih 2 do 3 mj bude spremno. Tj da pripremim zemlju i da pocne kuhat lagano. Nekak me veseli krenut od nule. Mic po mic

jun 2023.

Pratim i hvatam beleake :)
GazatAMBASADOR

jul 2023.

Experiment napreduje, tek je u pocetnoj fazi ucenja i promatranja. Za sad sam uspio skupit neke suhe aditive a i radim na tekucim. Od suhih imam wakame prah i spirulinu sto ce mi imitirati morski dio aditiva. alge prave morske dosle s mora od strane roditelja. bas su face. -alfa alfa cu miksat i koristiti kao prah u malom kolicinama jer je navodno jak. -neem isto -nabavio sam i dolomitno vapno. omjer za to je 4-6g po litri zemlje ako je peatmoss 1/3 tak sam nasao Planiram radit 1:1:1 omjer peat moss/aeration/compost Od tekucih sam pokrenuo JADAM Liquid Fertilizers sa ribama i mix zelenilom i napunio prvu BOKASHI kantu koja se 'kuha'. za to mi je trebalo napravit Lactic acid bacteria (LAB) sto sam uspio iz trecg pokusaja. Smedja i basmati riza nisau bas za to. Treba biti bijela skrobasta riza. Kao neplaniranu nuspojavu dobio sam svoj sir. ja presretan ko malo djete. moj prvi sir :) ocjedio sam ga i probao nakn 2 dana. i super je lijevo basmat a desno bijela riza. basmati se usmrdila bez neke reakcija a bijela fino slatkasto ukiselila. to je to sto se trazi. ova tekucina u sredini je Lactic acid bacteria (LAB) iliti korisne bakterije za zemlju. Na vrhu je (buduci)sir :) jos malo ljigav, zato ga treba ocjedit i stisnut. Znaci bokasi spreman, samo ga trebam zakopat izmedju komposta da ga superboosta. i to je 1/3 gotova. drugu trecinu peet mossa iliti treseta cu kupit. trecu trecinu prozracnih kamencica cu isto kupit. plan je pola pola vulkanski kamencici i vermikuli JADAM fish fertilizer ovaj video me inspirirao: 33oh5gjjxMk:488 nazicao na placu i dobio oko 5 kg starih riba. napravio ovo cudo da zrak da ide van a ne unutra radi pritiska da ne otvori poklopac ko sampanj boca sipao prljavu staru kisnicu prepunu komaraca i algi jer je kanta bila na suncu. i dodao saku dve zemlje sa obljiznjed starog drveta (leaf mould) bokasi kanta i fish kanta bravo ja :) JADAM liquid fertilizer inspiracija: id=j5uEaBF3xFc;list=PLTvOXEjO0O2X5jNLA1KRqs0OTdoCeji3x nadam se da je ovo desno gavez. Cijl mi je bio skupit od sveg po malo. citao sa da su gavez, preslice, kopriva jako dobre pa sam ih skupio. koprive u manjim kolicinama nego ostalo. + par cvjece tek toliko da bude u all purpose 'balansu'. 2 sake leaf mould + gratis 2 gljive -jos pokusavam uzgojit, tj prosirit micelij koj se skuplja okolo po zemlji. jednostavo. Suhe stare grane, malo koposta okolo vlaga i cekanje ide pomalo. prekriven je mokrim kartonom i vrecom da odrzava vlagu po ovim suhim danima. i pokusavam uzgojit gljivice na drugi nacin pa neznam dali ce to biti isto kao i micelij ili ce sluzit samo za fungal compost tea. ovo mi je bio prvi nacin kako za 0 para uzgojit micelij, prije nego sam nasa drvca i lisce blago prekriveno bijelim nitima inspiracija: fungal dominated compost tea! YfBjKCak5QU:887 jedino sto me brine je klorirana voda. kisnica je samo na viksi. to je to za sad. svaki komentar dobrodoso
BizzzoZMAJ

jul 2023.

Maknea klor s onim preparatom za zlatne ribice :rasta: zanima me kakvu si masku nosio u pojedinim fazama pripreme :D

jul 2023.

Limuntus isto neutraliae hlor, da znaa :) doduae i obara ph, naravno, ali ako bude stani-pani, to je reaenje Odli no je ovo kolega, svaka ast! Sretno do kraja :)
GazatAMBASADOR

jul 2023.

Idemo dalje. Kad napravim mix 'zive' zemlje hranjivim sastojcima trebat ce ju odrzavat mikrobima da papaju i prde dovoljne sitne elemente koje biljka moze apsorbirati. Obavezno cu morat imat gliste i neke ostale bubice da gmizu po zemlji. Te cu uzeti iz domaceg komposta vani na podu vikse. Do onda cu ipak proucit koje trebam izbjegavat. za neke znam. Pillbugs, rove beetles i springtails su korisni, njih sam vidio u kompostu. Znam da cu morat negdje kupit nematode da vode rat protiv mitesa. Trenutno me zanimaju ove sitne zivotinjice. Mikrobi. Dosta njih dobijem iz Lactic Acid Bacteria koje dolaze iz rize. Ostalu vecinu cu morat uzet od majke prirode. Procedura je jednostavna. JMS: Jadam Microbial Solution Lv-TOGhwlW4 Saka zemlje (leaf muld) sadrzi bilione mikroba, i samo ih treba namnoziti. Znaci dat im papat i mjesta da se namnoze, tulumare i prde. Krumpir ce im biti hrana, a voda prostor za tulumarit. Sol gratis kao minerali da ih usput razgrade Posto zivim u stanu i koristim vodu iz pipe zanimala me razlika pa sam testirao sam kisnicu i vodu iz pipe. Moj tok misli ide ovako. moja ziva zemlja ce bit u 15 Galona iliti 56litara. sto je minimum da se odrzava. Pozeljno je 30galona na vise. prosjeceno zaljevanje ce biti 6l+- omjer za JMS je 1:20 sto je pocetnih 3dlc na mojih 6l zaljevanja. znaci radim 3 dcl. sto je smjesno kolicinski malo, ali ajde. zato i je experiment - na 3 dcl ide 2kockice kuhanog krumpira i 2 zrnca soli (himalajska nejodirana) - ohladim i zgnjecim krumpir, prebrojim sva zrnca soli i stavim u vodu. nakon 3 dana izgleda ovako LIJEVO Kisnica, DESNO pipa(klorirana) KISNICA - mirise slatkasto kiselkasto. prirodno primamljujuce, to je to. pjena je kao kvalitetna pljuvacka. Pipa(klor) - mirise ustajalo ali kiselkasto, polako vuce na kanalizaciju. ne mami osmjeh na licu kao kisnica. pjena izgleda kao pljuvacko od nekog ko nije dugo pio vode i jako je zedan. Baluncici su dokaz da mikrobi ipak rade nesto, tj papaju i mnoze se. Taj smrad je mozda od mrtvih mikroba. bar mislim. Pa onda jedva prezivjeli u kloru jedu i kanibaliziraju svoje mikrobe pa prde smrdljivije. ko zna. no dobro. Ostalo sto sam korisno napravio je da sam zgrilao i posusio morske age i smiksao ih u prah. Taman mjeru koja mi treba. ja presretan susenje i przenje algi jedna od vrsti par je vrsta zato su boje drukcije. Ostalo sta sam uspio nabavit je sad imam 80% sto sam planirao ono crno u vreci je ugljen. na slice nema, a to imam je: Glisnjak, Treset, iliti peat moss, Vulkanski kamencici. A sad ono najvaznije s cim jos glavu razbijem je sta sve, i u kojem omjeru stavit. Nikad nisam ovako nesto radio a bas me puko i sam sam u tome. nisam zapalio ima vec 3 mjeseca i ne fali mi toliko koliko gust sadnje. ali opet. ocem :) dovoljno sam se ocistio pa je vrijeme za novu gust. cito sam i vaporizerime i to mislim da cu uzet. navodno je bolje i lakse za pluca. super. i jos kad sam otkrio malavi nacin kjuranja.... sreca najveca. pa idem u tom smjeru. no. da ne skrenem s teme nakon dugo citanja i proucavanja dosao sam do ovog: moj master plan: My MIX - 15G = 56l radim od 48l 1:1:1 48l razlog za mulch i dugogodisnji top feed. c=cup iliti 236ml+- zaokruzio sam si na 220 - 16 treset (peat moss) 8 1/2/4/1 suma/Viksacompost/MarkComp/bokashi odstajao 2 tjedna 8 glisnjak 8l vermikulit 6l vulkanski kamencici 2l rice hulls dolomit = 160ml superugljen 1/2c= 110ml 0-1-3 wood ash 1/2c= 110ml 2-0-1 alfa meal 1/4c= 55ml 6-1-2 neem meal 1c= 220ml 3-15-0 bone meal 1c= 220ml 1-0-4 alge prah HMmix 1c= 220ml 0.6/0.4/11.5 dry banana prah 1/2c= 110ml micelij uzgojen na viksi + neki Vital Tricho je mikrobioloaki preparat koji sadr~i antagonisti ke gljive Trichoderma asperellum i Trichoderma viride NPK omjeri su okvirni sto sam naso po netu super ugljen je ugljen namocen u razna tekuca gnojiva i mikrobe da se nasele u nutra. tekuca gnojiva su pripremljena, samo moraju odstajat. alfaalfa meal cu miksat sjemenke i usput zasadit iz sjemen pa posusit pa smiksat. takv je plan. alfa je navodno dosta jaka pa je u 1/4 omjeru bone meal je kupljen u nekom pet shopu i namjenje za zivotine da se mjesa sa njihovom hranom. ali pise da je 100% kosti od govedine bez aditiva. to je to avantura nazalost pocinje tek za 2 do 3 mjeseca kad si ugradim rolerne i zatvorim terasu u stanu. tj u sobi di ce biti sator. ne zurim. a i sto duze tekuza gnojiva odstoje to ce biti bolja, trebat ce mi za ugljen. Sta mislite o svemu ovome. Znam da sam u krizi srednjih godina cim me veseli fermentirat smrdljive ribe za gnojivo. sta je tu je :) i da Bizzo, pocele su smrdit jako. za smrad koristim kvacicu za nos .

jul 2023.

Materijala i viae nego dovoljno. :clap::Sve si stavio. :D Nadam se da e nematode biti dovoljne. Mene je uvek strah kompost indoor koristiti baa zbog toga sto zna ispasti problem sa kojekakvim ateto inama koje bi out neato pojelo. P.S. Drago mi je videti da se joa neko za malawi zainteresovao! :thumb:
ĆyroZMAJ

jul 2023.

S veseljem cekam i citam svaki iduci update. Samo naprijed! :)
GazatAMBASADOR

jul 2023.

Mene najvise muci klor i ph vode. Ono cudo za aqvarij je skupo na duge staze. Pa bas gledam o limuntusu. u temi ph metar bez PH metra. mislim da cu tako probat Nasa zagrebacka voda je dosta tvrda negdje sam citao.... Evo naso sam PARAMETAR MJERNA JEDINICA MDK* MALA MLAKA PETRUŠEVEC SAŠNAK ZAPRUĐE STRMEC FIZIKALNO-KEMIJSKI I KEMIJSKI PARAMETRI Temperatura °C 25 13,6 15,0 15,6 12,3 13,1 Slobodni rezidualni klor mg/l 0,5 0,19 0,27 0,24 0,22 0,19 Boja mg/l; Pt/Co skale 20 <5 <5 <5 <5 <5 Miris bez bez bez bez bez bez Okus bez bez bez bez bez bez Mutnoća NTU 4 0,18 0,17 0,17 0,20 0,17 Koncetracija vodikovih iona pH jedinica 6,5-9,5 7,29 7,60 7,24 7,66 7,33 Vodljivost µS/cm 2500 773 470 842 432 746 Utrošak KMnO4 mgO2/l 5,0 <0,5 <0,5 <0,5 0,5 <0,5 Amonij mg/l 0,50 <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 Nitriti mg/l 0,50 <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 Nitrati mg/l 50 21,5 6,1 18,0 4,9 11,0 Fluoridi mg/l 1,5 <0,05 0,06 <0,05 <0,05 0,08 Kloridi mg/l 250,0 27,0 9,6 38,0 6,8 17,4 Sulfati mg/l 250,0 22,7 16,3 38,4 13,0 30,7 Fosfati µgP/l 300 <40 <40 <40 <40 <40 Natrij mg/l 200,0 15,0 6,8 25,4 5,9 9,9 Kalij mg/l 12 2,3 1,4 3,2 1,2 3,0 Kalcij mg/l 105,8 66,9 111,3 60,2 103,8 Magnezij mg/l 24,1 15,1 23,9 13,9 27,8 Željezo µg/l 200,0 <20 <20 <20 <20 <20 Mangan µg/l 50,0 <2 <2 <2 <2 <2 Bakar µg/l 2,0 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 Cink µg/l 3000 <20 <20 <20 <20 <20 Ukupna tvrdoća °dH 22,2 13,3 22,3 12,8 22,1 Neznam tocno pod kojem ja spadam. Pa cu probat nasto kad dodje vrijeme za to. vidim da domaci PH metar ide otprilike 10ml na deci vode. i 4 ml na 1l vode odstajale 12+- sati. neki kazu i da moze nakon 5 sati. I jos sto miram sredit da kutija bude funkcionalna je zvucna izolacija za ispusni ventilator, a i mali ventilator od 20w koj puse untra jer mi je kutija pokraj kreveta. mali je stan nazalost i to je jedino mjesto. pa trazim neka rjesenja kao ono sto studio ima. |Tek proucvam i to. pa ako ima neko neku ideju bio bi zahvalan priej mi je TT100 vent bio u kutiji od stiropora za oblozenim jastucima i donekle ga je stisa. ali ja bi to jos vise stisao. pa radim na tome :)
BizzzoZMAJ

jul 2023.

Da bi znao pod koju spadaš natočiš vode u bocu i odneseš u zavod na testiranje. 14€ je bio test 2016. koliko je sad, kontam ne puno vise? Na performanse vode koja ide iz pipe utječe i cjevna instalacija recimo.

jul 2023.

Ciri bu ciri ba :) Pa kad se nesto pojavi, nemaa pojma gdje si. Dal' je do prstohvata ili neceg drugog. Skucaj para za ph metar i neku flaau ph-, pola litre ti je dosta. Voda iz pipe je zakon. Ne skodi ni tebi, nee ni biljkama. Ako ti je to najvea briga.
GazatAMBASADOR

avg 2023.

Mini update tekucih JADAM gnojiva Nakon 28 dana sto su bila zatvorena, ocekivao sam puno gori smrad. Pogotovo od riblje kante koja je imala oko 3-5kg besplatnih random morskih riba. na 20l+- kisnice pune komaraca. Znaci, kanta sa koprivom, gavezom i preslicom smrdi grozno ali ne pregrozno. Ne kanalizaciski sto sam ocekivao. Riblja kanta me iznenadila. Jedva da smrdi. Smrdi blago kiselkasto i vuce malo na ocat. Riblji ocat. Cudno al tak je. Micelij iz sume di sam nabacao lisce i drvca se fino razvija. Jedan dio koji je prekriven folijom je postao blatan i prepunje buba i mrava. nisam to fotko nazalost I za kraj me najvise razveselio kucno uzgojen micelij, za koj sam otkrio da se to zove hyphea jer ne rastu gljive iz njih nego sluze samo za spajanje i razmjenu resursa medju korjenjem. U to se ne kuzim bas previse. ali eto ih nakon 3 dana nakon 4 dana. 5. dan se jos malo napuhala kao ona secerna vuna kod lunaparka. Sljedeci dan je malo po malo splahnula pa sam komadice ukopao medju kucno bilje. Nazalost zbog nekih radova doma koji jos nisu ni krenuli pravi Living soil Experiment krece tek oko 10mj najranije. Sto je taman da gnojiva prorade i da zemlju stavim kuhat negdje u 9 mj. Veliku vecinu imam pripremljenu. Usput susim i mrvim banane kao suho slow release gnojivo. Kore od jaja isto. Susim i mixam Soc od kave skupljam Cak i drekece od zamorca i susim ih na suncu. Sta cu sa svim tim jos neznam iako imam neki poluplan. Mislim da cu od drekeca napravit tekuce gnojivo sa bakterijama da ih rastave i razgrade. -Mulch cu napravit od bambus lisca i preslica jer imaju silicija u sebi kad se razgrade. sto ce biti dostupno u sljedecem cikulusu rizine ljuskice isto imaju silicija al one ide u zemlju i brze se razgradjuju. i tak... ko zna di ce me to sve odvest. Za sad kompliciram to znam. a cilj je da si pojednostavim. Vege plan ce bit: -bakterije svako drugo zaljevanje -tekuci Fish i kakica iako mozda nepotrebno prvih par mj jer ce zemlja bit napucana svim. al imat u pripremi za drugi ciklus -SST ilit seed sprut tea Flower plan: -tekuce gnojivo od banana - to jos moram napravit ili kao JADAM tehnkiku ili kao koreansku FPJ -SST Zaljevanje sam rjesio tako da sam kupio filter za vodu koj filtrira 4000l vode. za 44 Eura ili 330kn jer je 50% na popustu. stavio bi link al ne znam dal smijem radi reklamiranja... Ako zaljevam oko 20l tjedno na 52 tjedana sto traje godina. Ispadne 1040l+- . Znaci imam 4 godine filtriranu vodu za sice para. U tom slucaju me PH ne zanima. cak i duze Kapacitet pro iaavanja po etak 50 litara sredina 2 000 litara kraj 4 000 litara Aktivni klor 100% 100% 95% Naftni derivati 98% 92% 90% Fenol 99% 97% 91% Pesticidi 95% 95% 90% Teaki metali 98% 95% 92% to je to za sad... pozdrav

avg 2023.

Koliko dugu vegetaciju planiraa? Sla~em se da si zakomplicirao mo~da i previae ali svakako e biti zanimljivo ispratiti. :respect:
GazatAMBASADOR

avg 2023.

Vegetaciju dok biljka ne popuni 80% sboxa koj je 60x60. Odem na 50l +- jer je se flora bolje samoregulira sto je veca. Tih 15 galona je minimum ato preporucuju. Sve u svemu bit ce zanimljivo.
GazatAMBASADOR

avg 2023.

NPK Value of Everything Organic https://www.thenutrientcompany.com/organic-npk-values
GazatAMBASADOR

jan 2024.

Napokon je doslo vrijeme da zamjesam zemlju ovih dana. Pa me zanima vase misljenje dali su neke stvari kompatibilne ili dali sam pretjerao u svemu. Prvi put radim ovako nesto. radim od 48l 1:1:1 16 treset (peat moss) 8 compost sa vikendice 8 glisnjak 8l vermikulit 6l vulkanski kamencici 3l rice hulls (humic acid) azomite = 220ml gips = 40g by 2 cubic feet dolomit = 100 diatomska zemlja= 400 superugljen = 110ml (ugljen odstajao 2mj. u JADAM tekucim gnojivima. Fish i zeleno lisce) wood ash = 110ml neem meal = 220ml bone meal = 220ml alge prah HMmix = 220ml dry banana prah = 110ml to sve zaliti da LAB bakerijama i nek odstoji minimum 3 tjedan micelij cu uzet iz suma ali i stavit u zemlju malo starog sto mi je ostalo. oko 50g+- imam trichoderma u prahu. i mozda pomjesat zlicu smiksanih zobenih paljuljica jer ih bakterije i fungi navodno jako vole. Planiram uhvatit Springtails i isopod bubice i savit ih u zemlju. One su navodno najbolji par za odrzavat floru u terarijima a i neki no till groweri ih koriste. i gliste naravno, da miluju korjenje. Pa me zanima dali ce diatomska zemlja radit probleme. imam i neem ulja za svaki slucaj Gnojiva: za VEGE fazu su JADAM zeleno lisce i Fish za CVJET fazu cajevi od glisnjaka, homemade fungi dominated caj. -FFJ od banana i LAB frepe od banana sa pepelom.

jan 2024.

evropske gliste su jednako ok kao i kalifornijske (lik iz californije growa s evropskim a ja tra~im kalifornijske a sve mi pod nosom ) imaa gliste??? ha uj , imam....
rasmcAMBASADOR

jan 2024.

Pozdrav! Ovo o emu piaea je sve top i sve radi, samo ne treba komplicirano kad mo~e jednostavno. Nekog iskustva sa diy pripravcima imam jer isklju ivo samo to koristim ve 10ak god. Moja kombinacija je dobar soil mix I to je osnova svega, LAB u startu, i Jadam MS, Kopriva i Banana, a mo~e i gavez. pH ne mjerim ve godinama i sve je za 5! Paziti na temperaturu je osnovno! Nikako ispod 16u zoni korjena.
GazatAMBASADOR

jan 2024.

Sa malim zakasnjenjem se javljam. Proslo je tjedan dana od kako sam zamjesao mix. Sve osim vulkanskih kamecica koje cu dodat kroz tjedan dana kad ponovo zalijem sa LAB bakterijama. ova otvorena vreca je kompost s vikse star god dana Super ugljen. Odstajao 4 mjeseca u JADAM plant i fish tekucem gnojivu. Cak i ne smrdi tako jako kao prvih mj dana. Prvi dan 6 dan Za 3 tjedna kod prebacivanja u finalnu posudu dodat cu kokosa ako mi usfali na volumenu. + 50g mikorize sto stoji doma godinama. I to ce biti zednje mjesanje zemlje Na dno mislim stavit grancice da gliste imaju svoj podzemni dom. Necu sadit direktno, vec u nekoj jogurt posudici prvih 2+- tjedan. razblazit cu sa kokosom za svaki slucaj da bude prejak mix. za to vrijeme ce cover crop pocet rasti. I onda se odavdje selim u Dnevnike sa najjeftinijim sjemenom RQS-Special Kush za probu. Sator je 60x60x160 sa 100w LED Ko zna sta ce sve biti od ovog experimenta. mislim da sam jednostavno zakomplicirao. Tako je obicno za prvi put. A mozda i ispadne dobro pa dozivim 2, 3, 4, ciklus u istoj zemlji.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se