VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQPitanja za iskusnije članove oko prvog uzgoja
LEGACY

Pitanja za iskusnije članove oko prvog uzgoja

64 odgovora4,992 pregleda
RuthlessENTUZIJASTA

jun 2022.

Pozdrav, ve nekoliko godina mi je ~elja, i evo sad sam dobio priliku da mogu ulo~iti novac i vrijeme u ovaj sport. Sjemenke su stigle: 5x Blue Dream Auto 5x Girl Scout Cookie Auto Growtent sti~e kroz dva-tri radna dana, naru io sam joa dodatno ovih fabric potova od 22L, ukupno u imat 6 vrea. Spiderfarmer SF2000 Grow tent KIT Kad spiderfarmer kit stigne, naru ujem ostatak, na koji se nadam odlu it nakon Vaae dobrodoale pomoi. Idue sam stvari planirao uzeti 100% Ventilator za mjeaanje unutraanjeg zraka mykoriza Potrebna e mi biti pomo oko odabira odvla~iva a i ovla~iva a, ph metra, ph UP/DOWN, intake ventilator za tent i najva~nije zemlje i gnojiva. Imam preferans da napravim ovaj prvi grow organski, a itanje po forumu oko zemlje i gnojiva me joa viae zbunilo. ak dosta tema koje su relevantne o zemlji i gnojivima su stare desetak godina, pa mi je teako pouzdati se u takve informacije kad sigurno neki proizvodi nisu dobavljivi, ili su druga ije zovu, ili postoje novi bolji prozivodi. Bitno mi je da ih mogu nabaviti u Hrvatskoj u pristojnom vremenskom roku. Supersoil / compost mi se inio nekako beginner friendly opcija, meutim naaao sam samo kilomix koji e tra~iti vjerujem joa dosta prehrane nakon ato su dame 3-4 tjedna stare? I nije problem ako budu, ali bih onda da imam spreman minimum prehrane koji mi mo~e zatrebati da 4-6 biljki izguram do kraja. Biobizz i advanced nutrients sam vidio feeding schedule i da se dosta spominje na forumu, i ve mi stoji u koaarici od biobizza neato ato sam dosad zaklju io da e trebati, svia mi se jer bih mogao sve sa botanika.hr naru iti, i pojednostaviti nabavu. Ovo mi je najvea dvoumica na ato da se odlu im, da bude ato jednostavnije jer ovo prvi put radim, i tu Vas molim pomo i preporuke ako postoji neato drugo, ato smatrate boljim ili jednostavnijim, a da rezultati budu OK. I gdje mogu nabaviti? O ekivanja mi nisu previsoka, znam da je velika vjerovatnost za greake, i da autoflower ne opraata puno. Zadovoljit u se sa cca 50g po biljci, iskustvom koje mogu prenijeti na idui grow, a nadam se barem boljem dimu od ovih uli arki sa kojima sam jedino imao doticaj za svog ~ivota. Namjeravam voditi dnevnik uzgoja, imam u koaarici Raspberry Pi Pico mikrokontroler, i plan da automatiziram uvjete u aatoru (temperaturu i vlagu), volio bih evidentirati proces pa da na neki na in to bude moja kontribucija zajednici. Cjenim svaki feedback i pomo! U privitku je slika koaarice sa botanika.hr
BizzzoZMAJ

jun 2022.

Uzmea SomaSoil i Soma aj. Ne treba ti Ph metar. Ne trebaju ti gnojiva u boci. Plagron ili BioBizz Light mix. Box Set ti je ok. Odvlazivac Meaco ako imaa pristup. Ovlazivac bilo koji od barem 5 l tank, da se puni odozgo. Otvori moj profil pa pogledaj teme. Imaa sve info i dnevnik koji to pokazuje kako Soil radi. Sto se ti e ostatka, teorije si se nabiflao, ceka se box i oprema. Jedino sto savjetujem da ako nemaa klimu koja ce raditi 0/24, pri ekaj barem po etak 9. Mjeseca s Indoorom. 2 seta i 4 kg caja ti je za 5 biljaka i to malo jacih.
RuthlessENTUZIJASTA

jun 2022.

Hvala Bizzo, pogledao sam tvoj video di mjeaaa sa zemljom, ovo e biti najjednostavnija solucija, i ne moram uzimati ph metar, vei budget za ostatak. Bit e potrebna velika koli ina discipline da sa ekam 9 mjesec, ali mislim da definitivno bi trebao. Temperatura ve zna biti visoka, klimu nemam. Dali je ok drzati sjeme do tada u ziplock vreici, u tamnoj ladici sobne temperature? Soma kit takoer, moze stojati u apajzu i ekati 8 mjesec da zamjeaam bez problema? Dobio sam nekoliko sjemenki raznih sorti gratis kada sam naru ivao, mo~da probam isto eksperimentirati preko ljeta da dobijem osjeaj.

jun 2022.

Pocetniku je glava uvijek puna nepoznanica :) Zato je ok krenuti sa automaticima, jer... ide automatski :D Ako možeš imati temperaturu u boxu do 30°C (max), kreći. Potraži zemlju Potground H pokazala se ok, ili naruci od Bio Bizza zemlju. Za 3,4 dana ti Hempatija dostavi sve. Bio Bizz gnojiva su jednostavna i dobra. Ja osobno, da si pojednostavim uzgoj stavljam samo Bio Bizz Grow i Bio Bizz Bloom :) Prije sam stavljao i Top Max, nisam primjecivao neku razliku na kraju. Cilj mi je pojednostaviti uzgoj maksimalno. Bio Bizz Grow oko 20-tog dana pa do pred kraj. Bloom oko 35/40 - tog pa do kraja. 1ml na litru vode, svako zalijevanje. Ako je sve ok, da se biljke ne bune...pojacam Bloom na 2 ml / na litar vode. Baci oko na tablicu Ph vode ne diram. Direke iz pipe, dodam gnojivo i zalijem. Za 80-90 dana berbim. Kolicina suhog na kranu ovisi iskljucivo o vrsti koju sadis. Neki automatici daju 30 grama suhog a neki prebace 100 g, to ćeš se i sam uvjeriti. Turbinu za ispuh sam kupio davnih godina u "Stolarija Mraz". Radi kao prvog dana a košta nista. Ovi Clip ventilatori su ok, mada za manje pare uzmeš neki Tower vent i okacis ga hirizontalno, pa ti pokrije cijelu širinu boxa :) Ima ih za 200 kunića :D Primjer: U ovoj turi su mi u boxu bili zajedno i automatik i fotoperione. Znači, ako je prevruce... slobodno radi automatike na 12-12. Ide i tako :) https://www.vutra.org/threads/pandemija-2021-3-val.20799/post-738129 Ima još par mojih dnevnika, malo baci pogled i startaj. Samo opušteno. Ako gdje zapne, ima uvijek netko za pomoć. Napomena, za 'vruće' dane LED rasvjeta.

jun 2022.

Bolje ne. U principu ti treba ato ni~a temperatura, ali je znatno bitnije da ne doe do temperaturnih oscilacija, ato se sigurno deaava ak i u ladici. Fri~ider najbolje, ostanu vijabilne po par godina sigurno. I to u neku posudu da ne povuku vlage mnogo Sretno :wave:
BizzzoZMAJ

jun 2022.

Sa sjemenkama najbolje u Fri~ider.
RuthlessENTUZIJASTA

jun 2022.

Uzimam prijenosnu klimu pa di puklo, svjestan sam da niata ne valjaju, ali nadam se da e moi bar toliko odr~avati temperaturu, malo pomoi i kod ovog toplotnog vala ato je najavljen..kontam ju stavit pred usis u aator, negativni pritisak od exhaust ventilatora bi trebao odma povla iti hladan zrak od dolje, bez da imam ikakav intake ventilator, jel mi logika na mjestu? Isto tako miris kad bude cvjetalo nebi trebao izlaziti na intake stranu? Jel ima neko rjeaenje za praainu i gamad koja bi mogla ui kroz intake vent, neki mesh/mrezica ili sli no DIY? Mozda neki HEPA filter kao ato bude na usisava ima? Jako sam nestrpljiv da krenem brzo, i to me sad ko i sa somasoil ato moram 20-30 dana ekati da odstoji nakon mjeaanja, iako mi odgovara jer neu biti prisutan zbog godianjeg odmora neko vrijeme... Ali prodan sam na jednostavnost somasoil, baa mi se ini jednostavno, pretpostavljam da je zra na pumpa must have za ajeve? Malo se bojim u fri~ider stavit, nemam onaj nofrost fri~ider, zidovi su unutra uvijek oznojeni, bojim se da vlaga mi ne uniati ih... Samotnjak hvala na savjetu, dosta mi je pojednostavilo mialjenje, koliko je zapravo jednostavno uzgojiti bez brda prehrane, ak sam se i trgao da naru im biobizz jer bi mogao po eti ve idui tjedan, pa da pripremim somasoil za iduu berbu da je spreman, ali ipak sam odlu io za somasoil i malo strpljenja.
BizzzoZMAJ

jun 2022.

Ne treba ti 20 ili 30 dana za soil. Kad stigne, zamijesas. Nakon 10 dana dodajes litru caja, zamjesas i nakon 5 dana si spreman. Ukupno 15 dana. Maximalno 20 kad imas vremena rastezati cijeli proces. Sto se tice caja i pumpe za zrak, moze se davati kao top feed, medjutim uloga samog caja u proceduri je da osim sto dodaje NPK, dodaje i hrpetinu bakterija u pricu. Kod organskog uzgoja za razliku od onoga kad se koriste mineralna gnojiva, raspoloziva hrana se biljci pravi dostupnom u posredstvu bakterija. Jednostavnije, bakterije jedu hranu pa daju biljci. Kad se caj pusti da se "skuha" odnosno odgrglja, s njim osim hrane dolaze i milijarde bakterija. Pumpa nije vise od 100kn. Ono sto mozes dodati, medjutim nije obavezno je Mikoriza. Ima je sitno u Soilu-u, ja sam dodao da ne zafali. PS Soil je prejak za mladu biljku. Znaci, mozes sad na klijanje vec. I kad izadje, u LightMix. Plagron ili BioBizz. Kad ti stigne soil, zamjesas. I dok odradi ce ti biljka biti taman za presaditi u soil :)
RuthlessENTUZIJASTA

jun 2022.

Dobro, ustedit cu onda par dana na pripremi zemlje. Ali klijanje cu odgoditi, da ne moram presaivati biljke, koliko sam shvatio stresno im bude, a autoflower nemogu produziti vegetaciju, pa da nebi uskratio im growth. Razmisljam da mozda kad budem punio te fabric potove, ostavim u sredini cca 1L (veli inu manjeg kalja) zemlje koja je samo lightmix isti, i taman nakrkam mikorize. Mycelium network mi je must have, sluao sam Paul Stamet podcast, gledo stark trek, gljive su zakon. ajeve u raditi kak treba, putem veeg otpora Btw tent je stigao, probao sam da vidim jel radi svjetlo i fan, zna i svjetlo ko mini sunce, nisam mogo vjerovat. Klima je takoer nabavljena. Nee me biti do po etka idu eg tjedna, taman dok mi zemlja stigne. Poslo~it u onda sve i poslikat.
BizzzoZMAJ

jun 2022.

U svakom slucaju iskustvo s biljkama direktive u soil nije dobro. Prejaka je zemlja i za automatike. Presaditi ih se moze/smije, medjutim moras reagirati ranije nego kod FEM biljke. Osjetljivi su na to kad im korjen udari u dno. U svakom slucaju ako planiras direktive s njima u soil, preporuka je da stavis 1 Soma set na 70 litara zemlje. Ako stavis samo 50 litara, prejaka ce biti zemlja sigurno. Znaci, napravis malo slabiji mix od starta i onda kasnije s cajem kompeziramo odnosno dodajemo razliku. Kolicina CalMag-a i krede u mixu je dovoljna i za tih 70 litara na jedan set + ustediti ces dodatno :) U svakom slucaju sad i ja jedva cekam, dosadno bude nakon nekog vremena kad samo doslovno moras periodicki dati vode. :) Ces uzeti Plagron Light mix ili BioBizz light mix?

jun 2022.

Rdja minutos polistovima dali moze da utice na plod 6 enseña sam
RadioactiveENTUZIJASTA

jul 2022.

Neuspjeano klijanje Pozdrav. Imam problem prilikom klijanja. Prije gotovo 6 dana sam stavio sjemenke u zemlju nakon ato su sve pustile klicu i dr~ao ih u ~lijebu na krovu. Nakon tih 6 dana i dalje niata ne izlazi van iz zemlje. Klice su bile svaka du~e od pola cm, zalijevao sam 2 put dnevno. Bilo mi je udno da i dalje niata ne izlazi pa samo iaao vidjeti ato se deaava sa sjemenkama. Pomicao sam zemlju sa iglom do sjemnke i samo je to u zemlji. Sjemenka bez ikakvog korijena, klice, bilo ega i ini mi se kao suha... Da li je problem prejako sunce koje ih je jednostavno spr~ilo.
RuthlessENTUZIJASTA

jul 2022.

Biobizz, za ovaj iznad post nisam registrirao notifikaciju. Biobizz je zemlja, i zamjeaao sam jedan soma set na 40L zemlje, mo~da stignem joa razrjedit sa lightmixom? U nedjelju idem na put pa me nema tjedan dana, kad se vratim ide klijanje, tako da e zemlja opet realno stojati minimum 2 tjedna nakon drugog mjeaanja prije upotrebe, to nadam se da nije problem? Jel mislia ako bude na 70L zemlje da onda ne moram presaivati nego posadim direkt u finalni pot? to bi mi bilo dra~e nego presaivanje... Stavio sam 0.7ml (14 kapi) easy-life aquamaker-a za deklorinaciju u 3L vode, zra im to sad ve 20 minuta sa pumpom i ubacujem aj kad zavraim ovaj post. `to se ti e aja, stavljam 70g aja na 3L vode, pri ali smo na chatu koliko najbolje, ali nisam zapisao, a povijest chata ne vidim... odsad u te ispitivati vamo da imam odgovore malo du~e. Takoer ubacim malu ~li icu melase. evo skuvo, aaljem slike malo. btw doalo mi skoro sve za automatizaciju, treba lemit i pisat program kad dodem s puta.
BizzzoZMAJ

jul 2022.

Light mix? Dodaj jos 10 litara light mixa i promjesaj sve dobro i daj tipa pola litre vode i promjesaj opet. Nije problem 2 tjedna. Kazu da sto duze stoji soil da je bolje :) Mladu biljku sadis u Lightmix i dajes joj caj dok malo poraste i da bude spremna za soil. AKo posadis u soil direkt nista ne ce izaci. Spaliti ce i sjemenku i malu biljku. Ok to. Medjutim sta ce ti toliko jak caj sada? Za drugo zalijevanje i mijesanje ili? Tri litre je puno previse. Ja sam sve skupa u 2 zalijevanja i mijesanja potrosio 3 litre.
RuthlessENTUZIJASTA

jul 2022.

tako je, biobizz lightmix. Budem razrjedio onda sa joa 10L Jbg za aj sam oao na somaseeds, pro itao da ide 50g na litru vode, pa sam onda umanjio na 70g da ne pretjeram Mislio sam 3L jer kad sam prvi put mjeaao zemlju, stavio sam 2L i imam osjeaj da nije bilo dovoljno da ravnomjerno se navla~i.. kupit u sutra neki cvijet na pijaci pa u njega zalit sa ostatkom da ne propadne :)
BizzzoZMAJ

jul 2022.

Ako si bio kod Some na webu, onda si mogao primjetiti da ka~e da se aj na kraju razrijedi 1:1 :) tako da ako kuhaa 3 litre aja, na kraju kad dodaa jos 3 litre vode imaa 6 litara za zaliti. Kod Some na webu je objaanjeno, medjutim za malo druga iji na in uzgoja. Iz klonova. Vidi jel ti ovo sta znaci. Uskoro ce biti i kod Some na webu :)
RuthlessENTUZIJASTA

jul 2022.

sve mi zna i Bizzzo. Pazi sad jel ima razlike ako sam tipa uzeo 70g aja, to je taman za 1.5L + 1.5L kad se razrjedi, ja sam samo odma skuvo u veoj litra~i, dal i dalje moram razrjedit, il se mo~e smatrat ve razrjeenim? :D
BizzzoZMAJ

jul 2022.

Ti si pomijeaao sve. Morati ea na itanje opet :) stavia 2 litre vode. 60g aja. Stavia da se bubla 24 sata. Kad je gotovo, dodaa jos 2 litre vode. Ne kontam gdje si se ti zapetljao? :)
RuthlessENTUZIJASTA

jul 2022.

razrjedio sam unaprijed, umjesto nakon kuvanja haha
sone1ZMAJ

jul 2022.

Jel to micro ili mini? DHT22 ? sta planiras da palis/gasis?

jul 2022.

`to se mykorize ti e,Kraken i Pandora od Mycoterre su meni ispali puno bolje od ove premium,koja je puna piljevine ili pijeska. Kraken je za vegetaciju ,a Pandoru dajea kako prebacia na 12/12 ili kod automata kada uu u preflover. Cijena je tu negdje,a vidi se da biljke bolje podnesu stres i bolje absorbiraju elemente, pogotovo Pandora,jer navla i fosfor na sebe, ato u cvatu puno poma~e! Ovu od Organic nutriens sam koristio dva growa i nikakve razlike nema. Ne ka~em da ne valja,ali Pandore ima u teku em stanju,pa je lakae uapricat u rizosferu,bez presaivanja!
RuthlessENTUZIJASTA

jul 2022.

raspberry pi pico, dht22, 5x relaya i uti nica. planiram palit i gasit klimu, ovlazivac i odvlazivac zasada. Mislio sam i kontrolirat brzinu exhaust fan-a, ali to moram malo prou it kako. hvala za feedback na mykorizu, probat u ovu kad sam ve kupio. bio sam se neko za mycoterra, ovaj premium mi izgledo ozbiljnije malo kad sam kupovao... ali probat u idui put kad kazes da je bolje
sone1ZMAJ

jul 2022.

malo komplikovanije jer treba ti pwm za AC, kada bi uzeo vent sa vise ulaza, tj brzina, pa sa vise releja da programiras, samo moras i nulu uvek prekidati, moj ima 2, al ja to opet rucno prespojim :D odvlazivac mozes da nabavis sa senzorom, radi stalno a po potrebi, nisam gledao ovlazivace takve, moj je najeftiniji pa je na arduinu dosta jednostavnije ispadne kupiti i vent sa kontrolerom i sve dodje standalone za sebe :) nemoj misliti pogresno, skroz podrzavam diy, samo hocu reci da vec ima jednostavnijih resenja out of box :) tj plug&play
BizzzoZMAJ

jul 2022.

Postoji trafo odnosno transformator s brzinama. Jedini “zdrav” način upravljanja brzinom motora. Medjutim, poskupa stvar za uredjaje preko 100W. Do 100W se jos može naci ispod 100€.
sone1ZMAJ

jul 2022.

stim da on hoce da to steluje digitalno, nista rucno, onda ce prebaciti za 200e samo zbog kontrole, a za 100e mislim da moze da se bira vent sa kontrolom :)
RuthlessENTUZIJASTA

jul 2022.

evo DIY je gotov, kontrolira m 4 uti nice ovisno o temperaturi i vlagi. tako je @sone1 pwm treba za ventilator, ali neu se s tim zezat, dobio sam lijep potienciometar uz fan i s njim cu kontrolirat ru no. saljem par slika, mogu i kod poslati ako nekog zanima :D
sone1ZMAJ

jul 2022.

Kad bi se skupili majstori i elektricari odavle, kakvu bi mi opremu napravili to bi egzotika bila i ameri bi nam zavideli :D Lepo si sredio to, kod mene je jos nered :D Meni foto resistor govori kad je dan i noc :) a tako imam za vlagu dve mape da kazem ;)
RuthlessENTUZIJASTA

jul 2022.

tech tree maxed out jel nou spuataa temperaturu i za kolko? Stavio sam da njihova no pada na 22C, a dan 26-29C
sone1ZMAJ

jul 2022.

E vidis, zimi da, ima dva moda, noc 22-26 greje-izbacuje(hladi), dan 26-29, vlaga tipa 40-45% noc, 50-55% dan, bukv dupli kod, pa senzor switcha sa i bez razlike, samo ne koristim klimu pa leti ni ne growam, inace je sam palim/gasim kad treba ako oduzi grow ili naleti neki toplotni talas kada udje u cvetanje onda se turbina vise ni ne gasi, manji unutar boxa rade non stop, a kako biljka stasa onda palim stubni

maj 2023.

Mo~da sam fulio temu, ali evo cijeli dan tra~im i ne mogu naci iskustva sa plantela start zemljom. Ako mo~e mala pomo od iskusnije raje. Unaprijed hvala

maj 2023.

vidi u temi gnojiva, kontam da se plantela spominje minimalno 200ak puta.

sep 2023.

Poz ekipa , dajte neki savjet sta da uradim sa liscem,da li da nesto sikidam ili nista ,skinuo sa grana pri dnu lisce gdje nema znakova cvijeta I po koji fan da prodise,prije 10 ak dana

sep 2023.

Da joj ne treba liae, nebi bilo tu. Druga stvar je defolijacija u unutraanjem uzgoju, bolja cirkulacija zraka i joa atoata. Vani kad gajia puae vjetar, ima sunce umjesto lampe, extra uslovi. Viae liaa viae fotosinteze, a fotosinteza je osnov svega. Bolje raairi grane nego da skidaa liae.

sep 2023.

Pusticu je ovako,pa kako god bude,unosim je po potrebi unutra uz prozor (kisa,jak vjetar...)pa bi vjrv bilo komplikacija ako bi je vezao, inace je vani ..da li joj jutarnja rosa odgovara ili ne? Da li je bolje da je unesem navece kad je vlaznost velika?

sep 2023.

Odgovara jutarnja rosa svakoj biljci. Kad je vani visoka vla~nost i unutra je, nastavi unosit kad pada kiaa i to je to, zbog bui, a svakako je zaljevaa kad treba. Da, joa malo krenut e gusjenice, gledaj da ih skidaa ato prije, i bit e strava biljka na kraju. Mo~ea zaka it male tegie za grane da ih raairia a da budu mobilne. Ako se odlu ia za to, nemoj pretjerivat sa te~inom, da ne puknu.

🔒 Ova tema je zaključana