VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQReverse lens Macro za slikanje kristala?
LEGACY

Reverse lens Macro za slikanje kristala?

152 odgovora10,454 pregleda
nerpZMAJ

mar 2015.

Jel koristi neko DSLR aparate za slikanje i da li je probao sa metodom "reverse lens macro" da uslika kristale? Nesto mi se bas ne uzima kineski mikrokop, a pre neku godinu sam probao ovu tehniku i recimo videla se svaka dlacica na osi.

mar 2015.

Ma jok, treba makro objektiv. Dla ice se fino vide kad se zumira i s 50mm fiksnim objektivom ali daleko je to od makro slike.

mar 2015.

Probao sam jednom i moglo bi funkcionirat ali tesko je ako ga rukom drzis...treba imati mislim neki nastavak to jest prsten koji omogucava da ga zavrnes naopako ili tako nesto ako se dobro sijecam
doomerLEGENDA

mar 2015.

Probao sa reverse prstenom, i cini mi se da je leca bila 18-55. Ako dobro odradis mozes dobit vrhunske rezultate. Inace probao i sa macro objektivom profi canonov 100mm f2.8l is usm (na njega sam moro jos stavit extra prsten da mi dodatno priblizi), dobro je s oba ako znas sto radis : ) Ali definitivno se moze.
nerpZMAJ

mar 2015.

Ranije sam radio sa 70-300 i obrnuto okrenutim 50mm prajmom, sa step down ringom i recimo dlacice ose su se videle super. Posto sam taj objektiv prodao, ostalo mi je 17-55 i prajm 50mm f1.8,... step down prstenove imam, bas cu da probam ovih dana pa kacim ovde (doduse, ne kristale jer nisam dotle dosao :) @Avantura ne znam jesi me skontao, ali radi se o sistemu sa 2 objektiva, i to obicno je ovaj drugi koji je navrnut na prvi (obicno tele staklo) neki "svetao" prajm koji se okrene naopako pa dobijes min. 1:1 na senzoru.
BizzzoZMAJ

mar 2015.

`ta ovih dana. :popcorn:: Ka i to odmah da vidimo :popcorn::

mar 2015.

Ma kontam ja tebe ali te inprovizacije su prekompliciranje. Radije kupiti neki jeftini objektiv baa za to, sirovi, bez autofokusa i i eg da je ata jeftiniji.
nerpZMAJ

mar 2015.

Bizzo, kad me vec pozurujes...:) Evo pre par minuta fotografisana slika licnastog kabla 0.5mm i otisci u pozadini (valjda MUP nece uraditi proveru hahaha). Canon 17-55IS + 50mm prajm f1.8. Hoce biti dovoljno uvecanje za kristale? EDIT: @Avantura Jbg, jedini da valja macro od canona je 100mm f2.8 a on kosta boga oca...

mar 2015.

Sa cim kacis okrenuti objektiv da se i ja poigram:)
doomerLEGENDA

mar 2015.

@mario339 Treba ti prsten za okretanje objektiva koji pase na tvoj foto aparat, googlaj : macro reverse ring EDIT : @Avantura Nije nista skupo ni komplicirano, samo se upoznaj s tematikom, prsten kosta oko 2 eura a ako nemas pristup profesionalnim lecama uz koje takodjer treba prsten za makro ekstenziju ovo je odlican nacin. trichomi ispadaju savrseno skoro nema razlike od profi lece ako sve odradis skolski. EDITx2 : ako ce tema biti ziva za koji dan prikljucim se i ja sa kojom fotkom, sada nemam vremena za te gluposti.
RolipopLEGENDA

mar 2015.

I taj obrnuti objektiv sam planirao isprobati, ali nikad vremena a baa me zanimaju rezultati. Adapterski prsten je jeftin za nabaviti. Mislim da hoe, malo joa proea kroz fotoaop... Ina e koristim obi ne macro prstenove uz uspjeanost cca 5-10% :-), gomilu okidanja za jednu ok fotku. Htio sam kupiti prstene sa autofokusom i automatskom blendom ali nisam imao love za to tako da i dalje treniram sa ovim ato imam. Ovo sa slikice me isto zanima!
nerpZMAJ

mar 2015.

Tube, adaptere i macro stakla nisam nikada koristio, sta je to na slici konkretno? Ovaj poor man macro mi se cini kao najjeftinije resenje, a cenim da bi trebalo biti bolje od kineskih mikroskopa. Jedino mi krivo sto sam prodao 70-300 jer je sa njim reverse lens bio prava bombona.. Inace, ne mogu da nadjem nigde na netu da li Canon Macro 100m F2.8 (bez dodataka) moze zaista da uslika kristale...
dedaZMAJ

mar 2015.

ako je za zabavu i umjetnost, ovo je super fora, ali ako je samo za praene jeli ready to harvest ovi novi smartphonovi sasvim solidno uslikaju. zumiraa ful, uslikaa, malo poveaa i vidia jeli proziran, milky ili amber! kineski mikroskopi su tla enje oka...
topaj motaAMBASADOR

mar 2015.

RolipopLEGENDA

mar 2015.

To na slici su dva prstena za "naslov teme" tj za obrtanje objektiva, ali uz dodatni konfor autofokusa i ekpsozicije. Moraju imati tu ~icu i prsten na zadnjoj strani objektiva da bi se moglo upravljati objektivom.
nerpZMAJ

mar 2015.

@Zeleno :) Odlicno izgleda! Koji su objektivi korisceni i koji aparat? @Rolipop Jasno, samo ne vidim drugi objektiv nakacen na prvi pa me zbunilo. Ocigledno u takvom setupu treba samo jedan objektiv. LM, ja koristim ovo (2 eur): Pa na aparat zasrafim 17-55mm, pa navrnem ovaj ring na njega, pa sa druge strane ringa navrnem obrnuto okrenut prajm 50mm f1.8. Fokusiram rucno, gledam na LiveVIew (mnogo olaksava manuelni fokus ako ga aparat poseduje)
topaj motaAMBASADOR

mar 2015.

Koristio sam samo nastavak od mikroskopa, koji je iz dva djela, ovako je ja a rezolucija, tako da sam koristio u kombinaciji, mobitelom sam napravio sliku :)
Ko ZmajISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Jedno sire parce gume od bajsa (1 cm) sa rupom, optika iz hard diska i mob sa 5 mega piksela...
nerpZMAJ

mar 2015.

Sjajno, mislio si na CD ili DVD optiku, jer HDD nema optickih elemenata u sebi...? Inace evo i ubedljivo najjeftinijeg resenja (0 din.) za mobilne telefone i makro sliku :D ByLvYgHGGyo

mar 2015.

daj recept, kakva optika iz hard diska? Perverzija izgleda ;)
Ko ZmajISTRAŽIVAČ

mar 2015.

U pravu je nerp, iz dvd citaca je optika moja greska:) Evo kako sam to nabudzio,samo se ubi trazeci lens i nisam nasao Dakle u tu rupicu zaglavi se lens slike ko zmaj :)
RolipopLEGENDA

mar 2015.

hehehe, znam ata u danas rastavljati!!!!

mar 2015.

znaci ono nije tvoja fotka sto si okacio... daj fotku kad napravis
Ko ZmajISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Moja licno,ima jos par komada :) Nego nisam nasao lens kad sam pravio slike da pokazem sistem : gumica, mob i lens :)

mar 2015.

Ja sam jednu leu izvukao iz webcama, ali nikad nisam ispio fotkati niata respektabilno. Doduae nisam se sjetio koristiti gumu kao nosa , probam pa se javim!
Ko ZmajISTRAŽIVAČ

mar 2015.

Malo je tricky iz ruke slikati.... najostrije je na odredjenoj udaljenosti, pa se slucajno priblizis vise i zalepis na trihome :) onda brisanje... ma sta vam pricam kad znate ;) Posle sam kupio onaj dzepni mikriskop, milina za obrisati ...
nerpZMAJ

mar 2015.

Evo slike mog reverse-lens setupa i jedan macro duvanske cigarete. Bilo bi mnogo vise uvecano da umesto normlaca zooma (17-55mm) imam teleobjektiv. Valjda ce biti dovoljno za trihome :/

mar 2015.

Niceee, daj uvati neku muhu ili neato oemo joa!

apr 2015.

meni se svida onaj sa kap vode sad mi zao sto sam uzeo onaj 60x "mikroskop"
nerpZMAJ

apr 2015.

@ZdravaTrava Nisam ulovio muvu, ali jesam nesto drugo :) (White RHino cvetic u 15. danu 12/12 rezima)

apr 2015.

Izvukao sam leu iz cd ita a i koristio gumu od bicikle. Rezultat mi je isti ako ne i bolji od onog kineskog mikroskopa, trebalo mi je pol sata za tra~enje materijala i izradu, samo pokuaat u izmislit neki stativ pa e bit puno bolje
DzparanojaLEGENDA

apr 2015.

Opa, sjajna tema,tek sada sam je uo io pa bih Vam opisao jedan moj "izum" . Uzeo sam dvogled,Ruske proizvodnje,i moj Samsung sa kamerom od 8 mega pixela sa ne znam kolikim opti kim zumom. MEXANIZAM funkcionise ovako: 1 okrenem dvogled i okular koji ide na o i prislonim uz hed od vutre; 2 na gornji,airi okular,koji je magnifikator postavim telefon sa upaljenom kamerom,naravno kamera niaani kroz so iva; 3 fokusiram kameru na ~eljeno mjesto i pritom maximalno zumiram!!! Rezultat,sasvim saasvimm solidna slika trihoma,koja Vam na jasan na in pokazuje nivo zrelosti vaae biljke. Da bi fotkali moraju Vam biti ruke dobrano mirne,i to bi bila mana ovog sistema,morate okinuti 50ak fotki da bi imali jednu savraenu. Ukoliko Vam nije do fotkanja,ve samo do utvrdjivanja boje i strukture kristala, onda samo naprijed....jer ete na ekranu telefona imati sjajnu "~ivu" sliku vaaih trihoma. Ko nema mikroskop,ili druge hi tech d~id~e,a ima mirnu ruku,dvogled i telefon sa kamerom od barem 8 mgpx,bez problema e utvrditi u kom stadijumu zrelosti je njegova biljka....koliko trihoma ima...itd. Kad upecam jednu dobru fotku staviu je ovdje,a u medjuvremenu sam u potrazi za nekim malo boljim dzepnim mikroskopom :)

apr 2015.

Moj (sad vec bivsi) samsung je imao nekakav "macro mode" i imam negde sliku gdje sam slikao kapljicu rose cisto onak da vidim kako funkcionise. Kontam da bi uz neko lece i sa tim upaljenim modom, bile bolesno dobre fotke. EDIT: Nadjoh sliku ali ne dozvoljava mi upload. Kaze prevelika za server. A teska je svega 2,29 MB... Jel mogu nekako drugacije da je ubacim? A stavljao sam pre nekoliko dana slike svog macora koje su bile oko 3 MB.
DzparanojaLEGENDA

apr 2015.

Sto posto tebra,joa ako se anga~uje neki moniji uredjaj,monija kamera,fotke su zvek. Ove koje sam ja gledao na ekranu su sve ato groweru treba....nema mjesta nedoumici. Probajte,ko god ima dvogled i foto ili tel sa kamerom,ustvari ima sve ato mu treba

apr 2015.

Evo malo sam je "kropovao" da se vidi o cemu sam gore pricao. Jos kad se mali zumira,plus ako se slika preko neke lece,mislim da bolje nije ni potrebno. :)

apr 2015.

Ubaci sliku ovdje; http://ipiccy.com/ i onda odi na resize recimo 1000x600, sejv i onda je ubacia na forum. Sekundica posla ;) Edit, kasno palim ;)

apr 2015.

Ma ni meni nije mozak veceras nesto u "vinklu" Nadimljen sam pa dok se zahukcem... ;)
DzparanojaLEGENDA

apr 2015.

Mona fotka,nema ata.....
nerpZMAJ

jun 2015.

Cherry paradajz (tj. tek izasao zaperak na istom):
CyberfarmENTUZIJASTA

jul 2015.

Pozz ljudi. Da li mislite da galaxy s5 16mp kamerom moze uslikati trihome ?

jul 2015.

moja od 12 ima ogromnu sliku al nemogu napraviti takav fokus da mi ne bude mutna slika.al uskoro cu probat onu foru sa kapljicom vode

jul 2015.

pogledaj moj post malo iznad, to je s5
kaktusdzekENTUZIJASTA

avg 2015.

nemam mikroskopa,dvogleda kamera i ostalih dzidza,ali imam neko povecalo i android LG sa solidnom kamerom,,moze li se sta postici time,gledao sam malo ono s kapljicom vode,jel neko probao
kaktusdzekENTUZIJASTA

avg 2015.

[bez sadržaja]
kaktusdzekENTUZIJASTA

avg 2015.

uff,,jedva upload,danas sam rastavio cd citac i izvadio ovaj mali komad elektronike o kojoj pretpostavljam da pricate,ako sam u pravu to bi trebao biti lens,ispravite me ako grijesim,znaci njega stavim na kameru moba,preko gumu od bajsa i to bi trebalo biti to,jel tako ili da uzimam dvogled
HerbalSRBAMBASADOR

sep 2015.

Zeleo bih da vas pitam, jel neko koristi ovakav mikroskop? Valja li cemu ovo ili da trazim drugi neki? od x50-x100
trubabubaLEGENDA

sep 2015.

to je standardni koji vecina ljudi koristi. dobar je, al bi preporucio uzet onaj sa stipaljkom pa ga mozes koristiti za slikat mobitelom. lp
HerbalSRBAMBASADOR

sep 2015.

Kontam, ali taj sa stipaljkom ima samo 60x :(

sep 2015.

da ali i mobitel moze zoom radit ;) a 60x je sasvim dovoljno da vidis male glavice trihoma upalis video snimanje i polako onda pauziras gdje je najbolja slika i vidis stanje
nerpZMAJ

sep 2015.

Za slikanje trihoma, dovoljno je i uvecanje mikroskopa i od 10x, ako je optika u mobu dobra i ako ima =>12MP, da se trihomi jasno vide. Pogotovo telefoni sa pravim optickim zoomom i macro modom mogu da naprave i bez povecala pristojnu sliku trihoma, sasvim dovoljnu za procenu berbe. Takvi modeli telefona su skupi... Za samo gledanje trihoma kroz mikroskop je sasvim dovoljan onaj od 45x...
HaslerAMBASADOR

sep 2015.

Evo ja slikao sa mojim telefonom, i jasno se vidi da su jos prozirni trihomi :)
nerpZMAJ

sep 2015.

Bio sam slobodan da "uvecam" tvoju sliku i dobio sam ovo: :D
mingAMBASADOR

sep 2015.

Mo~e li mi neko od iskusnijih rei koji je postotak prozirnih/mlije nih na ovoj slici:

sep 2015.

:cool:
nerpZMAJ

sep 2015.

:D:D
L0oDZMAJ

sep 2015.

Nerp polako sa tim uvecalom,sad ce je Hasler skinut :D priznaj da si farbao ovo :p
nerpZMAJ

sep 2015.

Nadam se da ce posle ovoga sve biti jasnije :lol:
L0oDZMAJ

sep 2015.

Ja da sam neka sila na forumu,sad bi te oznacio da si detektiv:lol: :razvaljen:: aj dosta je odosmo u off... nocas slikam macro nesto,da se iskupim :)
Z&NZMAJ

sep 2015.

Evo sa takvim mikroskopom i 5MP kodakom na Motoroli ZN5 Stara pila od mobitela, a stare su i slike... Edit: Re e mi Power da ne vidi fotke, pa evo thumbnail za one koji ne vide :)
đoksonPOZNAVALAC

sep 2015.

i meni izbacuje da ima smeih trihoma to je normalno za outdoor taman ovi prozirni kad postanu mlje ni za 15 dvadest dan bit e dobar rad koji treba
nerpZMAJ

sep 2015.

Nakon par PM imam potrebu da napisem da je post #52 obicna zezancija. Ali ocigledno neuspesna. Izvinjavam se sto sam manje tehnicki obucene kolege doveo u zabludu.. Ne postoji software koji moze ni priblizno toliko da uvelica sliku, a ko ga bude izmislio je obezbedio bar sledecih 20 generacija...
L0oDZMAJ

sep 2015.

:zvizd: duzan saam slike,mrsko mi nocas ovih dana ubacim ;) peace
nerpZMAJ

okt 2015.

Evo jedan macro od jutros:
mingAMBASADOR

okt 2015.

@nerp super ato si postavio ovu fotku, taman da neato pitam. Poato e mi uskoro stii mikroskop pa kad bacim pogled kroz njega i ugledam recimo ovakvu sliku, kako da ta no ocjenim omjer. Kako ja ovde vidim joa nema amber trihinoma, ima oko 90% mlije nih i 10% prozirnih. Da li sam pogodio oko omjera? Ili su ipak ovo sve mlije ni?
nerpZMAJ

okt 2015.

Ako se bolje zagledas, odnos je blizi 60-70 mlecnih, 30-40 providnih.. Uglavnom , uzmes par hedova slikas pa nadjes neki prosek. Posto je ovo vise tehnicka tema, o proceni kada je za berbu savetujem da se poseti tema Berba / harvest - procjena
mingAMBASADOR

okt 2015.

Ma i ja sam viae pitao zbog tehnike prepoznavanja, jer mob mi se slupao pa neu biti u mogunosti slikati nego u morati sam prepoznati. Hvala
L0oDZMAJ

okt 2015.

Nerp ostao sam duzab sliku,a nikako da je metnem :) da ispostujem...Nikon D90. Blic SN 600. Objektiv 18-105... peace

dec 2015.

Ona fora sa so ivom iz CD plejera i mobilnim radi ekstra, jeeee. Trihomi dr~te se! :mario:: Za po etak malo kristal aeera za probu
KapislaENTUZIJASTA

dec 2015.

Mislim da i socivo iz obicnog lasera odlicno radi posao.

dec 2015.

@Kapisla probaj pa da vidimo sliku;)
KapislaENTUZIJASTA

dec 2015.

Pokusavao sam da slikam, ali ne uspevam zbog blica. Mnogo mi je lakse da snimim. Evo snimak jednog od onih malih zutih napasti sto ih ima skorom svako u kuci - i zrno secera na kraju. :) 2sJ097f2qug A bas danas su nasli da nesto popravljaju oko interneta te mi se konekcija stalno prekida, a kad radi onda ide sporo k'o puz(2h upload snimka), a pritom sam jedva nasao kako da sa iphona prebacim snimak na laptop. :plac:
nerpZMAJ

dec 2015.

SnuffAMBASADOR

dec 2015.

kazi mi da ovo nije strsljen? :crazyd:
nerpZMAJ

dec 2015.

osa. mrtva.
KapislaENTUZIJASTA

dec 2015.

Vidi mu br ii umrljani trihomima.

avg 2023.

avg 2023.

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se