LEGACY
Kako ubrzati klijanje sjemena?
48 odgovora21,378 pregleda
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#1
Jednostavan vodič za ubrzavanje klijanja i pomoć pri klijanju starog sjemena.
U vodiču sam koristio brusni papir tip #120. Može i nesto finija(veća) gradacija.
Zarolamo papir u valjak i zaljepimo izolir trakom, selotejpom ili nečim sličnim.
Odrežemo 2 jednaka komadića istog papira na veličinu rupe, te jednoga iskoristimo kao dno, a drugi kao poklopoc.
Korisio sam 2x3 sjemenke WW stare 1g. Lijeve tretirane sa brusnim papirom, desne nisu. Bacite sjemenke u tuljac i mučkajte 2-3min. Nakon mučkanja su spremne za vodu.
Istog trenutka kada su stavljene u vodu su potonule, što je dobar znak jer je zrak izašao iz njih a voda ušla. Na taj način ubrzavamo proces aktivacije hormona u sjemenki jer voda puno brže penetrira u sjemenku.
U lijevoj posudi su sjemenke koje su prošle proces grebanja, desne nisu. Malo se teže vidi ali tretirane sjemenke su na dnu posude(potonule), dok desne sjemenke stoje na površini.
Takodjer da bi još više ubrzao klijanje, koristio sam mlaku vodu cca 25°C. Sjemenke najbolje klijaju pri temperaturama od 23-26°C. Pošto su propagatori skupi, koristim DSL router jer održava stalnu temperaturu vode od cca 24-25°C (temperatura može varirati ovisno o temperaturi okoline, te ove brojke vrijede pri normalnoj sobnoj temperaturi). Jednostavno ostavite posudu sa sjemekama na routeru ili nekom sličnom uređaju koji grije. Ukoliko je temperatura vode pre visoka, možete odmaknuti posudu za par milimetara sve dok ne dobijete željenu temperaturu.
Evo i kratki vrtoglavi video "mučkanja" sjemenki.
x2z5lb8
(Plan je bio napravit usporedbu klijanja ali u stanu mi je oko 35°C i nema smisla ikakve usporedbe radit. Na jesen kad temperature padnu mogu updejtat vodič gdje će biti prikazana usporedba klijanja jednog i drugog sjemena.)
ttt
POZNAVALAC1.100 REP56%
→ Ambasador
tttPOZNAVALAC
jul 2015.
jul 2015.#2
Nikad vidio ovaj na
in,al zaato ne,kome se ~uri sadit dobit e 10tak sati,mogo si joa i u
aj od kamilice ih ubacit...
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#3
Nije samo do ubrzavanja. Ovo je prvenstveno zbog klijanja starih sjemenki koje inace teze klijaju.
komsijin mali
POZNAVALAC1.279 REP75%
→ Ambasador
komsijin maliPOZNAVALAC
jul 2015.
jul 2015.#4
Video ja par clipova na YT na istu temu jos pre par godina i probao sa nekim "divljim" menakama koje su tasko proklijavale. Zakljucak do kojeg sam dosao da je klijavost ostala ista smirglao ih ili ne. Nije mi se desilo do sad da menka ne potone u vodu, a desilo mi se da nece da proklija pa i ona osmirglana tako da...
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#5
A gle.... vrijedi probati. Sve ovo gore je gotovo za 5 minuta. Ak je sjemenka mrtva onda je mrtva, nema pomoci.
t@mara
ZMAJ28.214 REP
t@maraZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#6
Stipe moje pohvale na tutorialu,stvarno zanimljivo.
Metodu nikada nisam probala ali budem sigurno.
Imam sjemenke preko 2g stare pa napravim i ja neki test na ovu temu :)
EDIT:
ek malo...ja tebe hvalim tu a ti mi hoea otet nagradu :mad:
Stipe
ZMAJ157.066 REP
L0oD
ZMAJ85.106 REP
L0oDZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#9
Stipe,probam za 2 godine :D i zasto ste vas dvoje dosli da se takmicite,vi imate opremu,eto cepaj te se izmedju 3 mesta :mario::
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#10
Probaj za 4, onda bu taman za testiranje :D
Ima odlicnih tutorijala, i ne planiram dobiti nista. To je iz zafrkancije :)
L0oD
ZMAJ85.106 REP
L0oDZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#11
Nemam ja tako matore semenke,ja nisam pro like you :D ja to odma metnem na klijanje and experiment begin :watch:
irieman
ZMAJ59.543 REP
iriemanZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#12
Interesantan info o muckanju i smirglanju :D
Ja ubrzavam klijanje Slavolom S koji sadrzi auksine (indol 3 sircetnu kiselinu) i kazu da to omogucava brze klijanje i nicanje .
Probam ovo obavezno sa nekim prastarim semenkama da vidim sta ce da se desi :)
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#13
Htio sam dodat slavol S jer sam cuo da je super. Ali glupo je da spominjem kad nemam to doma niti sam to probao niti mogu slike pokazat :D Ali evo neka se dokumentira. Slavol S je pozeljan za takvo sjeme :D
L0oD
ZMAJ85.106 REP
L0oDZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#14
Da se nadovezem... Ako je semenka matora,dobro je koristiti supu od kamilice,jer caj deluje kao i dezifijens ,unistava bakterije ako su se nakacile na seme,a pri tome i ako je tvrdo omeksa ga za lakse proklijanje i stiti klicu tokom pocetnog stadijuma a i samim time ceo koren :) (da ne spamam tutorijal vise imao bih jos puno sto sta dodat o supici od kamilice) nemoj zamerit Stipe,malo sam i vise nadimljen... peace
Barbarossa
ZMAJ120.253 REP
BarbarossaZMAJ
jul 2015.
jul 2015.#15
Lepo Stipe, zanimljivo! Al ja sam od onih koji preska
u ovu predigru...ja ga odmah metnem tamo 'de treba...i nema greake! :banana_rasta:
Bizzzo
ZMAJ166.557 REP
Džoni Snežni
ENTUZIJASTA574 REP94%
→ Poznavalac
Džoni SnežniENTUZIJASTA
jun 2016.
jun 2016.#17
Kazes da je slavol dobar za klijanje. Da li zna neko koliko slavola s se treba staviti u 2 deci case prilikom klijanja?
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
jun 2016.
jun 2016.#18
neki odnos koji oni savetuju je 1:2 pa odmeri sa spricem koliko ti treba, npr. 5ml slavola 10 vode, il 10ml slavla 20 vode...
Džoni Snežni
ENTUZIJASTA574 REP94%
→ Poznavalac
Džoni SnežniENTUZIJASTA
jun 2016.
jun 2016.#19
Koliko ti ml stavljas kada klijas seme. Kontam nepotrebno je 200ml vode za 2 semena. Nesto kao 10ml slavola 20ml vode je ok.
t@mara
ZMAJ28.214 REP
t@maraZMAJ
jun 2016.
jun 2016.#20
Ma ja sam sada probavala klijanje sa root boosterom i bez njega....rezultati su isti. (sjemenke od proale godine)
Ako ti sjeme nije baa staro bolje ne kemijaj niata.
Vla~na maramica i dobra temperatura...to je sve :)
PowerSeed
ZMAJ189.950 REP
PowerSeedZMAJ
jun 2016.
jun 2016.#21
moram priznati da ni ja nisam video nesto drasticno kod primene slavola s
i agree, mozemo bajati koliko hocemo, al ako ce da proklija proklijace i u sudoperi, sto mi se jednom desilo :)
grisnak
ZMAJ40.264 REP
grisnakZMAJ
jun 2016.
jun 2016.#22
Super tut. Klijanje na routeru je zakon, to radim otpocetka staza, ali ovo za brusni papir je odlicno, a sad kad razmislim i logicno. :thumb:
edit: evo ja sam sad skinio ovojnice na 2 NLa ali ne tvojom metodom @Stipe jer trenutno nemam brusnog papira - skinuo sam iglicom. TY. :)
kizo123
POZNAVALAC731 REP15%
→ Ambasador
kizo123POZNAVALAC
jun 2016.
jun 2016.#23
Ma od kkad je po
elo informati
ko doba nikad lakae da sjemenke proklijaju. Router je i mama i tata za sve metode, uvijek koristim obi
nu papirnati salvetu ili wc papir, nakvasim dobro papir sa
esmova
om stavim na papir sjemenke i samo ga lagano preklopim i stavim na pijat od kave ,poklopim sa drugim i stavim u obi
nu kesu koju malo poprskam vodom iznutra i malo je smotam i na router i to je to. Nema potrebe za kompliciranjem kad imamo internet, mo~da nekad u budu
nosti budemo radili neke Cloud storage grow-ove, uplaudujemo opremu preko Pc i imamo online grow kao ato imamo slike i snimke na Cloud storage.:joint2:
Stipe
ZMAJ157.066 REP
StipeZMAJ
jun 2016.
jun 2016.#24
Daleko je to od moje metode :) Struganje i trganje ljuske se radi od kad se i sadi :) Postoji hrpa sjemena koje se trga kliljestima da bi ubrzao klijanje. Fora je samo da voda udje cim prije i aktivira sjeme.
truare
ZMAJ18.804 REP
truareZMAJ
okt 2020.
okt 2020.#25
Zanimljiv tutorijal al nisam vidio nijednog posta da je nekom zapravo i uspjelo. Eto ja probao s jedno 30-ak sjemenki starih oko 4-5 godina , bilo je i dosta brendiranih a i domaja i nijedna nije uspjela ni nakon mjesec i pol
ekanja. (ve su po
ele lagano trulit nakon mjesec i pol pa ih bacio i naru
io nove koje su izaale u roku odmah). Probao sve mogue fore i iz ovog tutorijala i sa stranih stranica. Brijem ako ih ne
uvaa bar u fri~ideru da niata od tog. Ove moje su bile u zatvorenim posudicama na suhom al ne i na hladnom.
jul 2015.
1 / 25
jul 2015.
okt 2020.