VUTRA
ForumUzgajanjeUzgoj FAQKloniranje Detaljno
LEGACY

Kloniranje Detaljno

222 odgovora30,997 pregleda
zla zlaENTUZIJASTA

avg 2010.

znam da ima nekoliko tema vezano za kloniranje ali ni jedna nije detaljna. Mene zanimaju detalji. konkretno temperatura najpogodnija za klijanje kod klonova. e dajmo malo i o gelovima i praskovima za kloniranje, gde naci , cena ,zasto gel a zasto prah Hvala svim valjnim da pomognu

avg 2010.

Gel , prah ili ni jedno .... svejedno je , to je subjektivna stvar . Probaj sam i jedno i drugo a probaj i bez i ega pa vidi koje ti paae . Za medi u kojem ea ih klonirat preporu ujem jiffy tablete (probao sam i rockwool i zemlju ) jer imaju naj ve i % ukorjenjebih i zdravih reznica . Bar u mom slu aju. `to se temp. ti e klonovima paae malo ve a temperatura nego biljkama u veg. fazi , zna i idealno bi bilo da su klonoivi na temp. od 25C a medij da je na malo toplijoj povraini poput postelje grijane nekakvim grija em . Razlog je jednostavan ,,,,klonovima paae toplina ...zna i ako budu na 30c opet dobro ..mo~da ak i bolje . pozz

avg 2010.

a hoce li klon pustit korijen ako ne stavis nista znaci samo u pusudu sa zemljom???

avg 2010.

rasta,mislim da je sve mogu e ko zna ata radi i ima u rukama.Nisan nikad klonirao pa ti ne~elim ni savjetovati,osim da se posvetia osnovama i uzgojia jednu krasnu biljku koja te radi sa zadovoljstvom,onda nek dou klonovi na red.Nemoj se zamarati naprednim grovanjem da ne do~ivia konfuziju i ono osnovno povrano shvatia.Korak po korak,i napreduj kao u svemu u ~ivotu,polako,kvalitetno i sa strpljenjem:)

avg 2010.

pa jbt samo pitam zanima me

avg 2010.

Pa ok,ja samo ka~em:)Ina e,za okorjenit klonove VODA je No.1.Klonovi zahtjevaju puno vlage!

avg 2010.

ok, hvala na odgovoru :)!!!
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

mene interesuje takodje kloniranje pa sam po tom pitanju procitao i pogledao sve sto mi palo pod ruku. zasada je to samo teorija ali uskoro ce biti i praksa! klona secemo pod uglom od 45' sa grancica duzine 15cm,uvek se uzima kad je biljka u vegetaciji . bila je diskusija da su vrhovi bolji za klonove al ne bi da zalazim u to. kada odsecemo grancicu oljustimo koru sa nje u deblini 1mm i visini oko 2.5cm na mestu gde smo odsekli. zatim uzimamo nesto za zakorenjivanje (prasak,gel..) i potopimo ga u to i drzimo 10 sekundi. zatim ga potapamo u kamenu vunu pa u box i to sa vlaznosti od 95%,i temperaturom od 28'c. bilo bi dobro kupiti i grejac iz terarijuma i staviti ga ispod boxa,kako bi mu grejali dno(bilke vise vole tako). kamenu vunu smo prethodno potopili u destilovanu vodu. a ispod nje se cak preporucuje i drenaza u visini 2cm. svetlost ne teba da bude prejaka,ali u svakom slucaju uzimas plavi spektar recimo cfl45w 6400k daje oko 3000lu.sa vremena na vreme recimo na svaka 3 dana bilo bi dobro i poprskati lisce sa vodom.u ovim uslovima biljka je spramna za presadjivanje za 15 dana. za box mozes da inprovizujes kao neko od starijih iskusnijih clanova hydroponik grow by mr.dr.Smok Cloner by stoner
zla zlaENTUZIJASTA

avg 2010.

Sto se tice mog iskustva sa kloniranjem uspeli si mu samo oni koj su bili u vodi u kojoj je bila pumpa za vazduh, sve to bilo je u boxu za cvetanja na temp oko 28 C. Tako da je temperatura jedna od bitnijih faktora ako ne i najbitnija. za svetlo se zna sto vise to bolje. Sad me interesuje vezano za supstrat. sta je najbitnije, da li dovoljno vazduha i proticanje vode ili zadrzavanje vode. Malo detalja oko toga. Da na pravimo jednu kompletnu temu sto se kloniranja tice. Inace kloniranje je jako bitno, jel ako zelimo vise sadnice jedne sorte, bar u srbiji ne mozemo dobiti vise od 5 semenki iste. A i jeftinije je pozabaviti se kloniranjem.

avg 2010.

Evo da se malo nadove~em na temu! Slobodan je sve bitno ve reko a ja u malo doktorski.Ko prvo svjetlo netreba da bude prejako kod klonova jer se vrlo lako mo~e spalit isi.Klon je bilj ica koja dok se ne okorjeni sve ato joj treba uzima preko lia a.Jako svjetlo e spalit klona 100%.Gore sam pro itao prskat listove svaka 3 dana.Velika neistina!!!Listovi su uvjek vla~ni ako se odr~ava vlaga od cca 90%.Klonovima je najbitnija vla~nost u klon boxu!A za odr~avanje takve vla~nosti treba viae puta dnevno prskati klonove.VI`E PUTA DNEVNO!!! Ili napraviti spravicu ko kolega Stoner koja e donekle odr~avati vla~nost u klonboxu.Zavisno od ja ine svjetlosti,ja e svjetlo suai box.Stvar za razmialjanje pri odabiru svjetla za klonbox. `ta se temperature ti e ve je re eno,zna i nekih 27,28 bi bilo idealno.Stime da bi bilo dobro da se dno klonboxa zagrije jedno 3,4 stupnja viae da grije mediji u koji smo stavili klona.To se radi jer korijen voli viau temperaturu pa to pospjeauje br~e i bolje okorjenjivanje.Zna i koji god mediji odabrali dobro je da stoji u posudi sa nekih centimetar vode koja je grijana od ispod sa grija em za terariji.Automacki pospjeauje i samu vla~nost u klonboxu zbog laganog isparavanja iste vode sa dna. Odgoor za rastu pa se vra am na temu.Rasta mislim da tvoja baka a sigurno prabaka nije znala ni za praakove ni za gelove a radila je reznice od svega i sva ega.Zar ne??? Zna i koju stvar za okorjenjivanje odabrati je jako relativno.Sve je dobro dal to bio gel ili praaak ili niata.To e samo se manifestirat u vremenu trajanja okorjenjivanja.Zna i neko ko radi samo sa vodom trebat e mu 20ak do mjesec dana da dobje klona spremnog za presaivanje a neko ko radi sa clonexom u gore navedenim uvjetima mo~e imat gotovog klona za presaivanje za nekih 10ak dana.Pa svakom na odabir! `to se medija ti e dobare su Jiffy tablete ko ata ka~e kolega Haze.Ja ih ne upotrebljavam al sam vidio kod kolega.Jednostavno rukovanje i jako isto sobzirom da je zemlja.A zna i im je zemlja ima i malo hranjivih sastojka unutra.`to nije slu aj kod drugih medija.Zato mu dajem prednost!Moje mialjenje i pokazalo se najbolje jeffy tablete i tvrdi clonbox koji mo~ete kupiti u bilo kojem vrtnom centru.Ima ak i utore za postavljanje jeffya unutra najbolje i najednostavnije rjeaenje.Normalno uz uvjete koji su gore navedeni. Ja osobno radim sa rockwolom i ide mi dobro.Igram se sa nutrientima da slo~im svoj omjer.Mada nebi trebao jer ide i bez dohrane.Al kako ka~u najbolje se u i na svojim greakama.Zanima me kako e da se odnese.I mogu da vam ka~em da sam ih spalio brdo.Al nije problem kad imaa velike mame imaa ata da re~ea.Jer kad se naviknu na rezanje nemo~ea hi obuzdat.Mora da hi re~ea i kad ti klonovi netrebaju.Pa imam na emu da se u im. E sad malo o samom postupku odrezivanja! Gore sam pro itao da je re eno da gran ica mora imat 15ak cm.Nije istina!!!Ne gledaju se cm nego internodi!Gran ica se re~e izmeu 4 i 5 internoda.Na nekih 5 mm od 5 internoda prema 4.Ravan i isti rez!E sad neko odmah kako skine gran icu rjeaava istu odmah a neko ne.Ja ne!Ja odrezane gran ice stavljam u aau vode dok ne odre~em i ostale potrebne mi gran ice.Zaato u aau sa vodom?To se radi da nebi ualo zraka u gran icu tamo dije odrezana.Ako se to desi niata od naaeg klona.Tako kad odre~em potrebite gran ic i sve su ljepo u aai sa vodom.Namiru sredim mamu,po istim za sobom,spremim si mediji za budu e klonove i potreban alat.Pa namiru po injem cloniranje. Rekli smo da je gran ica odrezana ravnim i istim rezom.To mame jako vole,ravan i isti rez!!!Ja imam sljede i postupak.Najprije rjeaim lia e,ono ve e recimo sa 3 internoda odre~em na pola.Sa 2 internoda ako je pove e negdje 1/4 lista skinem ili samo vrhove.Sa 4 internoda je istrimano skroz jer e taj dio biti u odabranom mediju za klona.E kad sam tako obradio listove mog budu ek klona krenem lagano sa skalpelom da skidam dla ice sa stabljike nekih 2 do 4cm na mjestu koji e bit novi korjen.Gore sam pro itao da se skida kora.Neto no!!!Ne skida se cjela kora bilj ice nego se samo lagano skidaju vlasi.Kako bi se napravila lagani prorez do biljke u kojem e naaa stvar za okorjenjivanje lakae pro i i napreviti korjen.Neki ak ne skidaju vlasi nego zarezuju biljku viae puta.Lagano po stabljiki tako da naprave ko neku rebrastu stukturu u koji e smjesa za okorjenjivanje lakae prodjeti.Jer bez tih stvari smjesa za okorjenjivanje djeluje samo na onom mjestu gdje smo stabiljku odrezali pod kutem od 45 stupnjeva.Tako da dobjemo ato voe u povrainu za dobivanje novog korjena.Stime i ve u aansu da e naa klon pre~ivjeti tu fazu.Zna i sad kad sam odradio skidanje vlasi(ja koristim tu tehniku a ne pravljenja recki)odre~em stabljiku na dnu pod kutem od 45.I taj kut od 45 se radi pod tim kutom da se dobje ato ve a povraina za djelovanje smjese za okorjenjivanje.Stavljam bilj icu u smjesu za kloniranje(ja koristim clonex,dokazano najbolji)10s pa u mediji.Paze i da ostane na bilj ici smjese,mislim na gran ici mora ostat smjese. Lagano stavim u mediji koji ima rupu ili mediji u koji smo napravili rupu.Lagano stisnem gore da ne prolazi svjetlo do korjena.Ako svjetlo prodje do korjena jer nismo dobro zatvorili rupu niata od okorjenjivanja.Evo to su stvari na koje treba obratiti pa~nju pri kloniranju. Moram napomenut da je kloniranje vrlo stresno za novog klona i zbog tog razloga nije za po etnike.Ali opet ponavljem,najbolje se u i na svojim pogreakama.Nemojte se obeshrabrit zbog velikog postotka mortaliteta u startu.Normalna stvar! Ima joa jedan na in kloniranja koji se smatra puno manje stresan od klasi nog.A to je na in koji sam gledo kod svoje bake kako radi reznice vo aka.Taj je na in ljepo objasnijo kolega Bjelac https://forums.vutra.org/content/369-Kloniranje-na-jedan-drugi-nacin. Nadam se da sam bio od pomo i. Pozdrav :spliff:
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

doktore svaka cast na iscrpnom odgovoru!!!:thumb::thumb::thumb::thumb::thumb: ja sam zato odma i napomenuo da je moje znanje samo teorija,za sada...:icon_cry: ali u svakom slucaju,smatram da se ne treba bojati kloniranja niti bilo kog drugog postupka jer svako je od nas pao bar nekoliko puta dok nije naucio da vozi bicikli :icon_lol: ako mozes jos i da kazes kolki ph vode treba da bude sa kojom zalivamo klona? (citao sam da treba da bude nesto nizi oko 5,7,ali .... opet teorija...) i sa kojom ph vodom prskas lisce??? lep pozdrav aktivnim clanovima!

avg 2010.

Ovisno o na inu uzgoja i medija u koji stavljaa klona.Kod mene si itao da je 5,5 PH,zato jer je hidroponski na in uzgoja.Ako je jeffy i ide u zemlju dr~ia PH 6.Zna i sve zavisi od na ina uzgoja,njemu podreujea sve. Nego usput od hvala se nije nitko obogatijo,zato tiskaj tamo rep+. Pozdrav
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

evo i hvala i rep!!! kad sam otvarao temu,nedugo posle toga sam hto da vam dam rep pa me odbilo.pitao sam zaso ali mi niko nije odgovorio,a posle sam i zaboravio. :)

avg 2010.

Nevidim rep prijatelju!Nije tolko ni bitno,bitno je da si dobio korisnu informaciju koju ea nadam se i iskoristit.
slobodanAMBASADOR

avg 2010.

bitno je doktore! najmanje sto mogu da uradim je da vam dan rep!!! ali stalno mi izbacuje ovaj texst i nece da dozvoli da dam nikom,pa ni tebi... jer moze neko da me uputi samo gde da pogledam u cemu je problem ili da mi jednostavno kaze gde gresim? znam da nisam pitao na dobrom mestu,ali neka modelatori izvinu a u krajnjem slucaju i obrisu texst ali da mi pomognu.hvala unapred lep pozdrav aktivnim clanovima!
zla zlaENTUZIJASTA

sep 2010.

ljudi zelim pricu o klonovima. Ako nesto znate vise i ako ste iskusni recite. Pricamo o grejanju korena. Ja planiram da radim to onim jastukom koj se koristi za grejanje nogu naravno elektricni. dajte jos neki predlog (naravno home made)

sep 2010.

Niata od toga dru~e!Sve ti ljepo piae gore.Klonovi vole da ih se grije odozdo jer to pospjeauje rast korena.Grije se 3 do 4 stepena viae,sve preko toga je kriti no.I ato treba naglasit joa TEMPERATURA MORA BIT KONSTANTNA ato sa jastukom ne ea posti .Treba da imaa termostat da mo~ea podesit ~eljenu temperaturu. To je to!
dupla-stotkaENTUZIJASTA

maj 2011.

HIGH SVIMA! :D posto je ovo deo foruma takozvani obrazovanje resio sam ovde da postavim jedno pitanje.. dobio sam informaciju da kad nemam semenke a imam dobru biljq ^^ da bi bio siguran da ce biti zenska treba da je kloniram... pa sam hteo da pitam da li je to tacno? trazio sam po forumu ali nisam nasao pa sam morao da otvorim novu temu :) hvala svima unapred :D
gargamelPOZNAVALAC

maj 2011.

je, za divno cudo, ziva istina.. inace, nije mi jasno kako nisi nasao, upises kloniranje u search i izbaci hrpu toga.. npr. "kloniranje detaljno"
dupla-stotkaENTUZIJASTA

maj 2011.

ljudi mene samo zanima sto sam cuo da iz klonova rastu samo zenske biljke.. istina ili ne? samo to :)

maj 2011.

To ti je ko da sebe kloniraa, ako si ~ensko klon e biti ~ensko ako si muako klon e biti muako. Pa znaa valjda ata su klonovi, logi ki razmialjaj i sve ti je jasno ...
dupla-stotkaENTUZIJASTA

maj 2011.

pff jbg.. neko mi reko da iz klona rastu samo zenske biljka.. pa sam hteo da pitam.. u svakom slucaju uzeo sam 2 klona za par dana mi stize boxic pa ce bude i nov dnevnik :))

maj 2011.

Pa da jer se kloniraju prete~ito samo ~enske biljke, nema smisla klonirati muake - ipak nas u 99% slu ajeva zanimaju samo ~enke - zar ne? Ne boj se ako si uzimao klonove, sigurno su cure :))
dupla-stotkaENTUZIJASTA

maj 2011.

nemam cega da se bojim matori.. retko kad sam bez gandze stalno radim jednu za drugom jednu za drugom ove god sam se odlucio i da bacim outdoor da vidim kako bi islo :) jbg zivim u gradu gde svi valjaju gandzu prskanu lekovima i ko zna cime jos i zelim da donesem neke promene u svom i zivotu svojih drugara a ne da se trujemo... :))

maj 2011.

Pozdrav! Imam jedno pitanje sto se tice kloniranja. Naime, moj brati je saznao da mu je biljka zenska, vidjele su se fine nakupine...Od te biljke napravio je 2 klona i dao meni za moj prvi outdoor uzgoj. Nakon nekog vremena brati mi javlja da su se na biljci pojavili znakovi muskih cvjetova i time ta biljka postaje hemafroditom. Eh sad, ti klonovi rastu vec skoro 2 tjedna i neznam jos sto ce biti s njima. Pa bi volio dobiti jedan koristan savijet, da cekam jel se isplati ili?
NoTrippinAMBASADOR

maj 2011.

Pri ekaj pa vidi, mo~da ih je on maltretira, al ako su njemu uvjeti bili ok bez stresa, vjerojatno e i tebi po et jaja izlazit svudi, jbg ista genetika. E i dobrodoao zelenji

maj 2011.

Da, njegov uzgoj je indoor i tek je poceo s time pa mi se nekako cini da je zbog stresa mutirala. Kad cu znat jel ispravna ako sam ju posadio prije 12 dana?
herb-o-logistENTUZIJASTA

maj 2011.

Ne preostaje ti niata drugo nego ekat da procvjeta.

jul 2011.

ja sam ove godine prvi put probo klonirat i nije to neka nauka rezo sam ih pod 45 malo zarezo gren icu stavio u prah na nekih 5-10 sec i stavio u zemlju od 8 komada 6 se primilo :) i to u dnevnom boravuku na regalu bez kontrole temperature i bez ikakvih drugih gluposti vla~io sam zemlju po potrebi tak da planiram stavit jos nekih 5o do 1oo komad :)

avg 2011.

Relativno kasno posadjena u outdoor, dominant sativa (gratis seme Thai/Haze x Skunk) u startu prakticno osudjena na propast, tako da sam 25. 07. secnuo dva vrha i jednostavno stavio u vodu i hlad. Do sada se nisam zanimao sa klonovima, pa ako ce vec biljke biti skinute znatno ranije zbog okolnosti, rekoh da probam najjednostavniju opciju za kloniranje, bez praska, gela i sl. Nikakva kontrola temperature ili vlahe, samo par puta dolivena voda. Nakon neke 3~4 nedelje jedna je sjeb*** mojom krivicom a druga je pustila 3 korena i presadjena, nadam se da nesto izvucem od nje. Prezivela je ona desno na prvoj fotki. Peace. 25. 07. 11. 30. 08. 11.
..:Flok:..ISTRAŽIVAČ

nov 2011.

A momci moze pitanje jedno?? Dokle rastu klonovi?? mislim,dali rastu kao biljka tolko visoko ili imaju neku granicu? Ili je klon isto kao biljka,odnosno raste u potunosti isto kao i biljka koje se porodila iz sjemenke? Poz!

nov 2011.

sve zavisi od rezima svetla koji primenjujes, isto kao kad teras biljku iz semena (porodila se biljka iz semena??? joj flok, biseru)

nov 2011.

Joj brate nesmaraj,to je vise iz zajebancije sta prcas odma?? jel se moze igdje dobit ikakav odgovor a da te neko nez*jebava odma?? porodila,isklijala,rodila..zna se nasta se misli.. Sve je to isti k! jaojjjjjj!!! ugl pitanje je postavljeno samo me to interesiralo,a ti ako nemas konkretan odgovor,nemoj ni odgovarat! kuzis? A ti vjerojatno nebi bio ti,da negdje neturis nos,i dan ti nije dan da nekome nesto nekazes.. Ja cekam odgovor i to je to! hvala!

nov 2011.

A ti Flok da se malo trgnea i pro itaa teme vezane za kloniranje naao bi i odgovore koje trebaa!! ovako samo postavljaa pitanja koja su ve odgovorena i stvaraa nepotreban posao moderatorima!! A odgovor ti je! Biljka iz klona je ista mama al sa malo manjim odstupanjima u izdr~ljivosti,rastu i potenciji od mame.A narast e visoko kolko je vegetiraa.Zna i procedura ti je ista ko i sa sjemenkom.Koliko je vegetiraa tolka e da ti izae.

nov 2011.

To me interesiralo,a to sto si mene kaznio s tim bodovima,a on me je uvrijedio to nema veze? Al dobro oputeno,a mislim da nije bezveze ova tema "kloniranje detaljno".. i citam stalno okolo o tome,al nisam naso bas na ovo sto sam piso,vjerojatno zato sto je forum dosta razbacan,a i tema sama govori,pa zasto nebi bilo u toj temi isto tako i moj odgovor s obzirom da me stvarno to interesira!? Hvala!

nov 2011.

ja ti odgovorim na pitanje i onda ispadne da smaram i jos kao vredjam? ne znam sta je tu uvreda ali ako ti mozes "vise iz zajebancije", zar ja ne mogu malo da se nasalim? al' ok, nema frke
VanzemaljacAMBASADOR

nov 2011.

Mozes li malo da pojasnis odstupanje u potenciji?Zasto se to dogadja? Ako bi duze vreme uzimali klona sa klona(bez majke) dali li da bi nakon dugo vremena biljka potpuno izgubila na potenciji?Koje je to vreme(koliko godina)?,koliko se % gubi po turi i zasto?:smoke18:
SekachAMBASADOR

nov 2011.

Ja se ne bi slozio s time gore...bas sam citao dosta o tom slucaju i ljudi su radili testove i usporedbe s klonovima do te mjere da su dosli do 50-og klona(od klona, od klona, od klona...) i nikakvih gubitaka karakteristika nisu primjetili... Druga prica bi bila da se majku drzi godinama i s nje konstantno skidaju klonovi, onda bi oni bili slabiji cisto zbog propadanja genetskog materijala zbog starosti...

nov 2011.

Ispravna teza mada se gubi i iz klona u klona.Stime da je dokazano klon od klona nestabilnija je genetika od klona od majke. To su sve usporedbe i testovi u laboratoriskim uvjetima.To oped za nas baa ne zna i puno.Nama je bitno to da ea uvjek dobit istu biljku ako im pru~ia iste uvjete.Po tome je i definicija klon.Zna i ista biljka po karakteristikama.
američki staffordISTRAŽIVAČ

mar 2012.

nisam naaao sli nu temu, a zanima me dali je zamisao izvediva...??? ve neko vrijeme razmialjam da si uzgojim mamu i da ju imam za klonove, ali poato je moj box mali i u njega stane 1, eventualno dve bilj ice, mama i nebi imala nekog smisla, i tako malo mozgajui doaao sam do ideje da bi se biljka mogla prosljeivati... teorija je sljedea, recimo ja i joa 2 frenda imamo svako svoj box podjednake veli ine, i sve ata treba je uskladiti rast.. recimo da samo ve ustanovili da je biljka ~enka, i vegetira ko mene, dan prije nego ju stavim na cvijetanje odre~em vrihi sa nje, kloniram ga i dam ga jednom frendu koji ju stavlja ne vegetaciju... nakon mjesec dana.. moja je biljka ve na pola puta do sazrjevanja, od jednog frenda je na kraju vegetacije i on opet re~e vrh sa svoje i klona prosljeuje treem frendu... tako smo zatvorili krug, imamo 100% ~enku, niko od nas netreba dodatni box za mamu, nema frke sa nabavom sjemena, svakih mjesec dana je kod nekog berba...
BladeZMAJ

mar 2012.

Mec,nisu to satelitski navoeni projektili nego biljke.....:read:
Nisam jaENTUZIJASTA

jun 2012.

Ovo je stvarno pomoglo.. Ja cu probat isfurat bez icega, mada sam trebao riskirat tih par kuna i odradit to normalno bez zahebancije.. thx! Pitanje... koliko dugo bi trebali klonovi (bez ikakvih pomagala) stajati u "hladu", dok ih ne izbacim na "sunce" posto meni ok izgledaju.. al ne mogu znati jesu pustile korijen, u zemlji su.

jun 2012.

meni su proslog leta stajali u flasi sa vodom bar 3~4 sedmice pre nego sto sam video koren, onda sam presadio i polako navikavao na sunce, moras videti kakvo je stanje, ako imas vise komada zrtvuj jedan da znas jel krenuo koren, koliko su stari klonovi uopste, jer imaju povecanu vlagu u ovoj prvoj fazi... neka fotka mozda... i sto u off pitanje kad ima par tema o kloniranju :)
Nisam jaENTUZIJASTA

jun 2012.

A evo stari su nekih 7 dana, nemam. imam 2 klona iz nehata capljeni ;) Imaju vlagu poveanu dosta, trenutno su u kupani vlaga okolo 60%, apricam stalno i njih i kupaonu. ne pitaj me, zalutao sam od toga svega :sick:
sharpLEGENDA

jun 2012.

pomalo kremiram baku Twin Tower-sa:dada

jun 2012.

sharp, probaj jednu secnuti na pola, uzmi samo prvih npr. 3 sprata sa listovima, mislim da su ti predebele grane i tesko ce pustiti koren, ja sam moje proslog leta drzao na balkonu u hladu i u tamnoj boci od tamnog piva (trebalo je jedno 3~4 nedelje da se pojave zile, al pojavile se kod obe), mislim da ne valja prozirna tegla, vlagu moras imati (pozeljno) iznad 60% u pocetku, orosavaj i prskaj sto cesce, ne znam da li valja odmah pod lampu, nisam licno probao ali imas materijala pa probaj na vise nacina, sretno edit: prebaceno u adekvatnu temu

jun 2012.

nasijeci granja od tu~ne vrbe (onih tankih aiba ato vise) u te tegle s vodom, prije e klonovi pustit korjenje. i svakako zamotaj tegle folijom da korjen ne bude na suncu kad se pojavi...
sharpLEGENDA

jun 2012.

jednu cu ostaviti kak je,bez skracivanja drugu cu napraviti kak power kaze moram jos 2 skinuti: jednu cu po metal receptu dok cu drugu stavit u miks vode i nasjeckanih mladih grana od kiwija. imam i to u vrtu i vidim da vegetira nenormalno. p.s. tegle nisu na suncu (svjetlu), samo vrhovi,.to sam ja bright i shadow rihtao da bi se uopce vidjele. EDIT: OSTACU SAMO NA TE DVIJE GRANE , SHARK POKAZALA STIDNE DLACICE(SLIKE NA LINKU S POTPISA)
crocap11ENTUZIJASTA

jun 2012.

Pozdrav ljudi imam jedno pitanje u vezi klona.Ju er sam gledao biljke i pri dnu sam vidio da mi je kora oguljena i kada sam je po eo savijat zna i LST pukla mi je i ja sao odma od nje otkinuo glavni vrh i uzeo ga za kloniranje.e sada me zanima stavio sam ga u jogurti i u zemlju i radim sve po postupku ali neznam ako mi uspije dali da ga ostavim da raste vani ili moram radit unutarnje uzgajanje.i dali bi mi on sada trebao biti u hladu dok ne pusti korijen?hvala.

jun 2012.

pa nikako na direktno sunce, a ako pusti koren mozes sa njim gde hoces, trebalo bi da je kloniranje detaljno opisano u jos par tema, ukucaj gore u pretragu kloniranje i pogledaj sve teme kod kojih se u naslovu pojavljuje ta rec
not smokeLEGENDA

jun 2012.

idem upravo da topiram pa cu vrhove na kloniranje imam klonex,destilovanu,kamenu vunu mali box za klone u postojecem pa sta im bude probacu!evo ga gotovo

jun 2012.

ajd sretno, trebalo bi da bude ok jerbo si opremljen kako dolikuje ;)
crocap11ENTUZIJASTA

jun 2012.

Bok Pawer hvala ti na savjetu evo zanimalo me je samo ako mi uspije dali se mogu vani uzzgajat.ovog klona ata imam napravio sam ga od glavnog vrha jer mi je na dnu grane neato jelo koru i kada sam iaao savit je za LST mi je pukla pa sam probao od glavnog vrha napravit.ata mislia dali e to biti dobro jer je grana malo deblja a mislim da mi je to White Window biljka.

jun 2012.

ako ti uspe moze slobodno vani, a da li ce da uspe to cemo tek da vidimo, svi ti drzimo fige, a i neka fotka ne bi bila na odmet ;) zaista nema pojma koliko je to "deblja" grana i kako reznica izgleda

jul 2012.

zdravo;imam problem sa klonovima;do sada mi je sve dobro islo sto se tice kloniranja od jednom pocelo je da se pri dnu stabljike gde trba da izlazi korenje stvaraju neke dzombe kao da je koren krenuo pa se sve prilepi i bude kao neka grudva umesto korenja.oni su odozgo lapi stoje tako nedeljama ali retko koji pusti.da li je to moguce od previse vode ili sta vec.probao sam i promenom hormona i bez hormona i u rockwall i jiffi i u kuglicama i hidroponski i bobbleponic(tu mi se stvaraju neke bale po dnu korenja i te ''grudvice '' i neznam vise sta da radim da ih povratim .imao sam skoro 100posto uspeha sada nista.molim te za pomoc ili nekoga ko bi mogao da mi pomogne prelistao sam i pregledao sve nigde reci o necemu tako slicnom.unaped hvala
weedoyeLEGENDA

feb 2013.

Evo nasao sam na tjubu nesto korisno za kloniranje. naime umesto Klonexa moze se koristiti med kao zamena za Klonex, ja cu pokusati sad da vidim sta ce ispasti, prva prednost je usteda a druga sto je kloniranje organsko, evo videa: http://www.youtube.com/watch?v=xjC9aybFA5s

feb 2013.

daj neko link za neki box za klonove?
crobiggENTUZIJASTA

feb 2013.

Probao sam sa medom nije uspjelo baa tj je ali nakon dugo vremena je pustilo korjenje i to neat malo... o ito ovisi kakav med se koristi i joa neato.. Clonex je vrlo vrlo jak stimulant, a ovo na videu mi se ini kao da je sve u istoj posudi sa vodom.. ato znai da je mogue da se clonex raairio i do ovih klonova sa medom preko vode.
SLO-EraLEGENDA

feb 2013.

growlab clonebox ili homebox clonebox:isti prizvodja - homebox

feb 2013.

bas sam i ja mislia s medom provat znaci neide,neznam di da kupim gel ili tekucinu?napravit sam sam mislia boxic za klonove,taj link sam mislia s ovog foruma ako je neko napravia neki vjerovatno je,a imam vec zamisao kako ce izgledat
SLO-EraLEGENDA

feb 2013.

Ja sam koristijo ve inom hormonski prasak-za polu odrvenele biljke. Na Balkanu ete lakse i naci,kad vidm Plantelline substrate koje slikate,onda ima i Rizhopon naranaste boje.Sanjim ete odraditi ok svi koji radite klonove na zemlji ili sotnim tabletama.btw sotne su mi od kokosovih bolje jer nisu toliko tvrde. gel e vam bolje raditi u kamenoj vuni
weedoyeLEGENDA

mar 2013.

Ima problem sa klonovima, 10tak dana mozda i vise su u improvizovanom klon boksu, vidim da su poceli na vrhu izdanci da rastu i prebacio sam ih u boks, nakon 10 minuta su poceli da venu, vratio sam ih u klon boks i sad su okej aa dodatno me zabrinjava da prvi red listova pocinje da dobija zuckastu boju, drugi red su mali listovi koji su skraceni makaza al oni su okej. Ostavicu ih u klon boksu al me zabrinjava ovo zuto, i ne znam sta da radim...? edit. danas sam ih preneo na dnevno svetlo i stoje uspravno, izgleda da im je trebao jos jedan dan a ovo zuto je zbog nedostatka N, izaso novi vrh a zut ko fanta :D
gremoAMBASADOR

mar 2013.

Da ne otvaram novu temu zbog svog problema, uletit u ovdje. Problem mi je niska vlaga (20-35 %) u clone domu ,ne znam kako bi to preveo, i openito u tom ormaru gdje sam pokuaao klonirati. Klonirao sam po ovim upustvima kloniranje i jedino ato sam promjenio je ato sam u vodu dodao root complex i tu dr~ao kocke i kasnije klonove i umjesto clonexa koristio hesi clonfix. Sve je bilo ok ato se temperature ti e (23-25) unutra i van doma i bili su ispod Grolux T8 ali vlaga nikako da se podigne. Stavljao sam i aae sa vodom, prskao redovito ... ali niata. Nakon 7 dana samo posmeili listovi i klonuli. Pogledao sam u kocke ali ni blizu korjena, samo lagano podebljanje na onom dijelu koji je bio umo en u clonfix. box: 70/80/60 adv

mar 2013.

trebao si pokriti najlon kesom, kao sto vidis sa 35% ne ide, a pod kesom bi bili mokri, taman ;) edit: sad tek uvecao fotke, nisi uspeo u tom kompletu zakoreniti, nije mi jasno kako tako mala vlaga kada su zidovi poklopca oroseni
gremoAMBASADOR

mar 2013.

Ranije sam poapricao i stavio malo vode unutra u kanale da vidim ata se mo~e i kao ato vidia rosi ali trenutno 25C i 22% vlaga unutra ...

mar 2013.

frend, zaista mi nije jasno, ja sam ove klonove sad sto imam secnuo, umocio u neki hormon incit2, turio u jiffy posudice i bukvalno poklopio najlon kesom sto dobijes u trgovini. bili su u pc-boxu pod 2x25w cfl i za 10ak dana korenje je izaslo kroz zid posudica pa su presadjeni u klasicne potove. kesa je uvek bila "vlazna" tj. isto tako orosena kao zidovi tvog poklopca. ti imas box za kloniranje unutar boxa koji moram da pohvalim, stvarno je kao u apoteci, al kod tako vlaznih zidova da je vlaga samo 22% mi ne ide u glavu. naravno, sa 22% ne mozes nista sa biljkama koje se hrane i odrzavaju u zivotu iskljucivo preko listova, al kako samo 22% to mi ostaje enigma, nema mi logike, pa voda curi po stanicama tog klon-boxa edit: ajd kad sam ukratko vec opisao postupak da prikazem, tema je o kloniranju pa ne moz da smeta, evo vidi se i velicina klonova koje sam zabadao i momenat nakon koga su presadjeni u klasic pots. u pitanju je strain nebula.
CreativeLEGENDA

mar 2013.

u toj posudi sto imas u klon boxu je nemoguce ne imati veliku vlagu :D Power on garant mjeri vlagu u citavom boxu a ne u samom kloneru.... jos je malo zbunjen sto i kako sa klonovima ;) sami box ko sto kaze Power za svaku pohvalu :thumb:
s0vaAMBASADOR

mar 2013.

Kolko ja vidim sonda od meraca je ubacena u kloner...
gremoAMBASADOR

mar 2013.

Uba ena je sonda unutra pa onda mjereno i vani pa promjenjen vlagomjer .... uvijek isto. Ubija me ato se vjerovatno radi o nekom sitnom detalju ... Sad isprobavam par verzija pa mo~da koja uspije. U najgorem slu aju uvijek je tu opcija koju je predlo~io power sa na najlonom :) thx. za pohvale u vezi boxa. Joa da ga mogu koristit za klonove a ne samo za klijanje :)
weedoyeLEGENDA

apr 2013.

kad se tacno H202 koristi prilikom kloniranja, ja sam npr samo zilet koji secem klon natopio u H202?

apr 2013.

mo~ea kapnuti na mjesto gdje si odrezao klon, da sprijje ia bilo kakve infekcije i sli no (a mo~ea to primjeniti i kod toppinga)
doomerLEGENDA

apr 2013.

Gdje si odrezao ide Clonex + Hormon za korjen prah za polu okorjenule biljke bar tako ja stavljam a vodikov peroksid 1ml u litru RO vode u prskalicu i s tim prskam po klonovima i po kloneru jer ce biti vlage pa da se ne stvore bakterije gljivice isl da mi kloner bude sterilan u tih 4 - 7 dana dok se ne okorjene. onda skidam poklopac za vlagu i prestaje vodikov peroksid.
doKurcaISTRAŽIVAČ

apr 2013.

Jel iko drzao majku i klonove u istom pc boxu? Iz dosade sam napravio jedan PC box i imam plan da ostavim jednu majku koja je inace sativa dominant, da pokusam neki bonsai da napravim, a da klonovi budu pored nje. Klonove sam mislio odma prosledjivati out cim pusti koren i krene polako. Jedino mi je problem ta sativa posto mislim da ce mi prerasti sve to ...

apr 2013.

moze ako idu uskoro van, nije frka

apr 2013.

ja svoje klonove drzim u klijalistu i mogu vam reci najbolje investiranih sto evrica ima i za manje ali ja sam uzeo sa grijacem natocis vodu na dno kamene kocke s akloncekima pol opis ustekas i boli te briga za 15 dana van nikako prije ipak nek taj korjen bude jak jak korjen vise hrane za biljku veci hedovi :) tak to ide jedva cekam micrko grow da isfuram sam mi fali klima iz mog boxa pa uvjek neki jarac :)
StyxAMBASADOR

apr 2013.

ima li tko iskustva s ovime?
južnibudISTRAŽIVAČ

apr 2013.

e or, ja sam kupio jucer za 30 kuna, daleko sam jos od testiranja, ali kazu da je kvalitetno i jedan od boljih motivatora u prahu.. lagano namocis u vodi i toga malo i deri, ja cu i rajcice i ostalo klonirat..
StyxAMBASADOR

apr 2013.

Daj u inbox koji ducan
usrnameAMBASADOR

apr 2013.

Nemam iskustva sa tim Rhizoponom I (zeleni poklopac) ali mogu potvrdit navod vutra veterana sa vrha stranice : Uspjeano sam koristio naran asti Rhizopon II (skriven na orovoj slici desno) 3-4 puta do sad. :thumb:
SLO-EraLEGENDA

maj 2013.

Kloniranje nije nikakva znanost!!! Box za klijanje kao sto je na gornjoj fotki,malo vremukulita po dnu posude,ja savljam u kantu od 5l destilirane- root,enzyme i vrlo malu dozu PK.Dobro promesati ,n a 5l nabacim oko 30 -35 sotnih tableta(jiffy),pustim da se namoce,ocedim i gan ice od 15 cm u hormonski pa pazljivo nutra,malo stisnem i u ktiju za klijanje.Nutra jih stane od 24 do 28 kom.Obreem jim vrhove listova i poskidam donje poganjeke. Dva put dnevno provetrim i prskam samo po vrhu kutije posto vremukulit daje vlagu) nakon 7dana ako nije bas pun mesec vec su vani poateno.
Z&NZMAJ

maj 2013.

Imam Rhizopon I i radi perfektno ;) `to Era ka~e, 7-10 dana u mini plasteniku (ima ih u baumaxu) i to je to :) Jiffy ili zemlja, totalno je svejedno.
raydenISTRAŽIVAČ

maj 2013.

Neznam da li ste culi ja nisam probao odmah da kazem.. Ali tko zeli klonirati vuvu ,ako nema novaca ili nema odakle dobaviti gelove i praske koji su za to namijenjeni pokusajte uraditi sledece.. Narezite komadice vrbe znaci uzmete jednu granu ogulite koru i isjeckate oguljenu granu i koru i ubacite u posudu gdje su klonovi (a mozete napraviti i ovako te komadice vrbe i vrbine kore ubacite u staklenku sa vodom i neka stoji dan ili dva i kasnije zalijete klonove tom vodom) A sad objasnjenje zasto vrba i sta imate od toga ako to uradite... Svatko zna da ako piknes granu vrbe u zemlju ona nastavlja rasti razlog tome je sto vrba u sebi ima puno hormona rasta ...i ujedno ako stavite vrbu i bilo koju mladicu druge biljke brze i lakse ce pustiti korijenje zato sto ce vrba otpustiti hormon rasta u vodu i taako ga staviti na raspolaganje drugoj biljki koju pokusajete klonirati... Ja sam to radio sa lipom i tresnjom i djeluje... Lijep pozdrav

maj 2013.

frend, aj pre nego postavis post prvo ukucaj u pretragu da vidis sta ima na tu temu https://www.vutra.org/topic/9363-tu%C5%BEna-vrba-kao-aktivator-korijena-za-klonove/?hl=vrba https://www.vutra.org/topic/2833-kloniranje-uz-pomoc-vrbinog-hormona-rasta/?hl=vrba#entry54593

jul 2013.

gde u srbiji ima da se uzme rhizopon i root riot za kloniranje suer jer vidim da se koristi u clonexu za br~i na in,,da li mo~e u koko diskovima jiffi i koje te no ubrivo treba kao za kamenu vunu da li mo~e planatela list ili slavol,, da li se koristi te no ubrivo u koko diskovima kad je seme u njemu kad je u boxu za kloniranje

jul 2013.

uzmi incit2 il incit4 i sem slavola nista ne moras rokati dok se ne prime klonovi (ja ih drzim u jiffi 6x6), kad presadis u kvalitetnu zemlju (savetujem teramagmu) ne moras nista sem voda + slavol naredne tri nedelje, kasnije nesto za vege ako nadjes sa guanom il plantela list umereno, kad procveta plantela cvet + slavol i ne moze da omasi ;)

feb 2015.

Pozdrav svima,ja sam novi ovdje pa ako mi netko moze detaljno re,kad je najbolje uzimat klonove,imam par biljki koje su samo sto nisu po ele cvetat,jel sad vrijeme za uzimanje klonova.Hvala unaprijed

feb 2015.

a da pogledas ovde https://vutra.org/threads/kloniranje-vodi%C4%8D.8295/
elmagicoENTUZIJASTA

feb 2015.

Klonirao sam biljku i stavio je u vodu pod lampu pre 3 nedelje i jos nije pocela da mi pusta korenje...sta da ocekujem?

feb 2015.

ocekuj jos tri nedelje, posle vise nema smisla
elmagicoENTUZIJASTA

feb 2015.

Jel u redu sto su ovi najveci listovi poceli malo da zute? I sta mislite o tome da je malo potopim u med cuo sam da i to pomaze al za kamenu vunu ne znam ovako za vodu
Scoot420ENTUZIJASTA

jun 2015.

Danas sam skinuo 4 klona,odrezo ih pod kutem 45*,piknuo u zemlju,i aaice stavio u kantu,na dno sam nalijo 5cm vode da bude velika vlaga,na kantu sam stavio jednu vreicu onu za voe prozirnu da uva vlagu,pa da pitam ato radim krivo??,jel treba buait rupice na vreici da klonovi dobiju zraka,i mislim stavit 1 cfl 20w iznad kante da svjetli stalno,mogu i viae stavit cfl nije problem.

jun 2015.

je, rupice nisu na odmet ;)
StipeZMAJ

jun 2015.

Mozes jos i odrezat svaki list cca 50%. Listovi trose hranu i vodu a nema korjena koji ce ih nahranit, tako da u vecini slucajeva rezemo listove da bude sto manje lisne mase. Nije obavezno ali je pozeljno.
Scoot420ENTUZIJASTA

jun 2015.

E hvala na savjetima,power i stipe,pro ito sam sve teme o kloniranju na forumu,al opet sam trebo pitat da budem siguran,koji re~im svjetla da stavim 24/0 il 16/8 il 18/6

jun 2015.

24/0 i jedna cfl-ka ;)
StipeZMAJ

jun 2015.

`to plaviji cfl ili fluo. 6400K ili ako uspijes nac 9000K. Opet nije obavezno, ali je pozeljno. Ja sam i na prozoru klonirao :D

apr 2016.

Ve er svima, samo jedno jednostavno pitanje. Koliko sati svjetla treba klonu. Hvala

apr 2016.

isto kao i ne-klonu u vegetaciji, sem ukoliko ne planiras da radis 12/12 od starta ;)

apr 2016.

Ok hvala ti puno Isri avam se samo imam joa jedno itanje, ja inace sadim na 600w ed dioda, nebitno osto nije to dio teme... a itanje je dai kon stavjam na ed diode ii na stednu od 200w dua

apr 2016.

bitno drug, procitaj pravilnik

maj 2016.

Za i mo~e klon 12/12 os starta i bie kao i sa semenkom, nee mi odmah procvetat naki mali ? :-)

Prijavi se da bi odgovorio

Potreban je nalog da bi mogao pisati na forumu.

Prijavi se